Connect with us

Rareș Bogdan

Alegeri parlamentare 2020. Rareș Bogdan: Am votat pentru o Românie apreciată în Europa. Românii vor avea o renaștere, după 30 de ani de chin

Published

on

© Rares Bogdan/ Facebook

Eurodeputatul Rareș Bogdan, liderul delegației române din grupul PPE și prim-vicepreședinte PNL, a votat duminică pentru ca românii să nu mai aibă parte de violențe din partea forțelor de ordine, cum s-a întâmplat pe 10 august.

“”Am votat cu gândul la o Românie care se reconstruiește, care să fie puternic respectată, apreciată într-o Europă care își primește toți cetățenii. Am votat cu gândul la nopțile petrecute în stradă în ianuarie 2017 și la gazul primit în nas și in ochi pe 10 august 2018, pentru ca niciodată să nu se mai întâmple așa ceva și pentru ca România să aibă șansa unui adevărat plan Marshall, pentru care n-au avut șansă în urmă cu zeci de ani, dar care acum cu ajutorul banilor europeni îl poate avea. Am votat pentru o Românie unde cetățenii să se întoarcă acasă și unde să-și poată crește copii, care să nu mai plece peste mări și țări. În această zi sfântă de Sfântul Nicolae, românii vor avea o renaștere, după 30 de ani de chin”, a declarat Rareș Bogdan, citat de B1.ro.

În ceea ce privește măsurile de protecție împotriva noului coronavirus, Rareș Bogdan a declarat că a constat că toate măsurile sunt respectate, iar românii trebuie să meargă cu încredere la vot. 

“Am stat la o mică coadă, am văzut că oamenii nu se apropie, stau la un metru jumătate, doi, unul în spatele altora. Chiar dacă aici e secția mică, șeful de secție și doamna respectivă, au avut răbdare, toți poartă mănuși, este soluție pentru dezinfectat. Românii nu au de ce să se teamă. Nu te poți infecta într-o secție de vot, nu e cu nimic riscul mai mare decât într-un magazin sau farmacie. E foarte important să voteze, pentru că dacă nu votează trebuie să că după aceea e greu să-și exprimele nemulțumirile. Văzând evoluția primelor ore mă bucur, pentru că românii realizează cât de important este acest vot, proeuropean, care va avea respect și să redevină ceea ce a fost în perioadă interbelică, atunci când eram o forță la nivel european. Urmează trei ani fără alegeri, de reconstrucție, în care banii europeni vor ridica această țară”, a declarat europarlamentarul.

 

Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne în cele peste 18.000 de secţii organizate în ţară pentru a-şi alege reprezentanţii în noul Parlament.

Senatorii şi deputaţii sunt aleşi prin scrutin de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

PPE

România are responsabilitatea de a sprijini Republica Moldova în drumul său european, subliniază eurodeputatul Rareș Bogdan la Chișinău

Published

on

© Rares Bogdan/ Facebook

România are responsabilitatea de a sprijini Republica  Moldova în drumul său european fie că vorbim de susținere tehnică, energetică, sau diplomatică, a subliniat eurodeputatul Rareș Bogdan, liderul delegației române din Grupul PPE în Parlamentul European.

Acesta l-a însoțit pe președintele Senatului, Nicolae Ciucă, în vizita pe care a efectuat-o la Chișinău.

”Stabilitatea și securitatea Republicii Moldova este vitală pentru securitatea întregului flanc estic european. În cadrul discuțiilor de astăzi pe care le-am purtat alături de președintele PNL și președinte al Senatului României, Nicolae Ciucă, atât cu președinta Maia Sandu, cât și cu Igor Grosu, președintele Parlamentului Republicii Moldova am transmis un mesaj simplu, dar ferm: Rămânem alături de frații noștri moldoveni”, a evidențiat Bogdan într-un mesaj publicat pe Facebook.

El a amintit de eforturile depuse de români pentru ”acest vis european”.

”A venit momentul să-i aducem și pe frații noștri de partea corectă a istoriei”, a conchis europarlamentarul.

Vom continua să sprijinim Chișinăul, acordând toată asistența tehnică, legislativă și diplomatică de care este nevoie în procesul de aderare la UE, l-a asigurat Nicolae Ciucă pe președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, mesaj dublat și în întâlnirea cu președinta Maia Sandu.

Citiți și: Nicolae Ciucă, întâlnire cu președintele Parlamentului R. Moldova: Vom continua să sprijinim Chișinăul, acordând toată asistența tehnică, legislativă și diplomatică de care este nevoie în procesul de aderare la UE

Maia Sandu, întrevedere cu Nicolae Ciucă: Autoritățile de la Chișinău contează mult pe expertiza și contribuția României în procesul de integrare europeană

În egală măsură, oficialul român a constat cu încântare că ”războiul hibrid promovat de Moscova nu şi-a atins obiectivele la Chişinău”, iar aceasta este “o victorie” şi “o veste foarte bună” şi la Bucureşti.

Citiți și: Nicolae Ciucă s-a întâlnit cu Maia Sandu la Chișinău: România este alături de R. Moldova. Situația din Transnistria va fi rezolvată fără a afecta viitorul european

Continue Reading

Rareș Bogdan

Doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina | Rareș Bogdan: Europa trebuie să fie mai unită ca oricând. Orice ezitare este interpetată de agresor drept dezbinare

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

La doi ani de la invazia ilegală a Rusiei în Ucraina, Rareș Bogdan, liderul eurodeputaților români din grupul PPE din Parlamentul European, îndeamnă la unitate în fața încercărilor de dezbinare ale Moscovei, care ar putea avea consecințe grave în special asupra țărilor din vecinătatea Ucrainei.

„Nu putem spune ca am obosit. Oboseala și indiferența ne vor costa liniștea noastră și a copiilor români. Acum 2 ani, copilașii ucraineni au fost luați de mânuță, urcați în spate alături de pisică și mașinuța preferată, păpușa și ursuleții de pluș și nevoiți să plece din leagănul lor pentru patrii de împrumut. Câtă deznădejde, câtă suferință și câte lacrimi au curs pentru tații lor uciși la datorie noi nu putem decât să bănuim. 7 milioane de ucraineni au trecut deja prin România. Poporul nostru, românii, nu ezită să sară în ajutor, căci cunoaștem prea bine propriile suferințe”, afirmă eurodeputatul liberal, într-un mesaj pe Instagram.

Acesta avertizează că încercările poporului ucrainean vor continua în lipsa unor semnale de încheiere a conflictului, care ar putea  angrena și alte națiuni vecine Ucrainei dacă Europa nu-și menține unitatea și solidaritatea față de țara aflată sub asediu.

„Și nu s-a terminat. După 2 ani de la atacarea furibundă a Ucrainei, nimeni nu poate spune cât va mai dura cea mai mare invazie de după al doilea Război Mondial. Știm însă cu toții un lucru: orice slăbiciune, orice șovăială în a ajuta Ucraina să câștige războiul ne poate costa foarte mult. Poate chiar totul! Dacă Ucraina cade, urmează Moldova. Imaginați-vă o graniță cu Putin, nave rusești la Sulina etc. În nemernicia asta, Kremlinul nu poate fi crezut nicio secundă că are intenții bune! Dacă Ucraina cade, să ne ferească Dumnezeu! Orice ezitare este interpretată de agresor drept dezbinare. Europa trebuie să fie mai unită ca oricând. Știți de ce? Am multe argumente, dar gândiți-vă doar la unul: mii de copii ucraineni au fost răpiți pentru a fi transformați în soldați ai lui Putin. Imaginați-vă că sunt ai noștri…Dacă Ucraina cade, Moldova este în pericol mortal, iar România si Polonia, plus Țările Baltice vor fi sub o uriașă presiune”, explică Rareș Bogdan.

De aceea, el face apel la vigilență din partea liderilor politici: „Nu ignorați nimic, 650 km este lungimea totală a graniței cu Ucraina! Nu trăim doar în Andaluzia, Algarve , Glasgow sau in Brighton, trăim la Tulcea, Galați, Brăila, Botoșani, Suceava, Satu Mare, Maramureș, Iași, Bistrița Năsaud, Vaslui sau Constanța”, subliniază Rareș Bogdan.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Rareș Bogdan, liderul eurodeputaților români din grupul PPE: Discursul președintelui Iohannis, cel al unui “om de stat cu vocație europeană”

Published

on

© Rareș Bogdan/ Facebook

Corespondență din Strasbourg

Liderul delegației europarlamentarilor români din grupul PPE, Rareş Bogdan, din grupul PPE, le-a transmis eurodeputaților prezenți miercuri la discursul președintelui Klaus Iohannis din plenul de la Strasbourg că au ascultat discursul “unui om de stat cu vocaţie europeană”.

“Aceasta este România, cea mai importantă ţară pentru securitatea la Marea Neagră şi una care are 650 de km de graniţă cu Ucraina”, a adăugat eurodeputatul PNL.

“Preşedintele Iohannis este un şef de stat echilibrat şi raţional, profund european, un preşedinte care a echilibrat într-un mod admirabil interesele ţării sale cu cele europene”, a mai apreciat el.

 

Președintele Klaus Iohannis a susținut miercuri, 7 februarie 2024, un discurs în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, unde a prezentat viziunea sa cu privire la soluțiile ce trebuie formulate la principalele provocări cu care se confruntă Uniunea Europeană, într-un an crucial pentru viitorul UE. Evenimentul a fost precedat de o întâlnire bilaterală cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola și scurte declarații de presă înainte de discurs, urmat fiind de întâlniri separate ale șefului statului cu președintele PPE, Manfred Weber, și cu eurodeputații români. A fost pentru a doua oară când șeful statului s-a adresat plenului Parlamentului European, după un discurs susținut la 23 octombrie 2018, înainte ca România să preia președinția Consiliului UE. În egală măsură, discursul său a fost primul din acest an din seria „This is Europe” pe care un lider național din UE îl susține în hemiciclul democrației europene.

România este unul dintre cele mai bune exemple ale puterii transformatoare a Uniunii Europene, a declarat Iohannis, în discursul susținut de la pupitrul democrației europene la începutul unui an crucial pentru UE în contextul alegerilor europene din 6-9 iunie 2024. El a reafirmat “încrederea României în puterea incontestabilă a unei singure Europe”.

Evocând “provocările geopolitice fără precedent” pe care le are de înfruntat UE, Klaus Iohannis a lansat o serie de întrebări pe care le-a calificat drept “fundamentale”: 1) Ce putem face și ce trebuie să facem ca Uniune?, 2) Ce putem face mai mult, pe plan intern?, 3) Cum poate Uniunea să-și proiecteze în continuare atractivitatea pe plan extern?, 4) Avem mijloacele necesare pentru a ne atinge obiectivele? și 5) Care este calea de urmat și care este viitorul Uniunii?”.

Astfel, președintele Iohannis a pledat pentru aderarea integrală a României în spațiul de liberă circulație Schengen după decizia de la finele anului trecut privind ridicarea controalelor la frontierele aeriene și maritime începând cu luna martie a acestui an. “Doar astfel vom avea reflectarea corectă și concretă a contribuției pe care România o aduce la consolidarea securității întregii Uniuni“, a insistat el.

Klaus Iohannis a formulat și o viziunea privind extinderea UE prin aderarea R. Moldova, Ucrainei și Balcanilor de Vest pentru a proiecta atractivitatea Uniunii în plan extern și a investi în pace și democrație. “Vrem Moldova, Ucraina și Balcanii de Vest în Uniune? Atunci să-i primim“, a spus el.

Nu în ultimul rând, șeful statului a vorbit în favoarea consolidării în continuare a legăturii transatlantice și pentru complementaritate cu NATO în avansarea ambițiilor europene în materie de apărare.

Apoi, în cadrul dezbaterilor cu eurodeputații, președintele a făcut un apel către membrii Parlamentului European și oamenii politici care candidează pentru funcții alese prin vot direct să nu se lupte cu Europa, ci pentru Europa.

În contextul protestelor de la nivel european ale fermierilor, Klaus Iohannis a avertizat că Pactul Verde European va fi “un eșec” dacă nu duce la creștere economică și nu implică pe toată lumea, în timp ce a subliniat că România susține lupta împotriva schimbărilor climatice.

El s-a pronunțat și pentru o abordare curajoasă care să elimine dreptul de veto al statelor membre din procesul decizional al Uniunii Europene, precizând însă că o reformă a arhitecturii Uniunii Europene poate fi făcută fără redeschiderea tratatelor Uniunii Europene, fără a exclude însă acest scenariu la un moment dat. “Nu este acceptabil ca un membru să își folosească dreptul de veto pentru a ne opri pe toți să-i ajutăm pe alții”, a spus președintele, într-o referire indirectă la Ungaria și premierul acestei țări, Viktor Orban, care au blocat, pentru o perioadă, sprijinul financiar al UE pentru Ucraina.

Vorbind despre imaginea externă a Uniunii Europene, șeful statului i-a întrebat retoric pe eurodeputați: “Nu avem o politică externă unică, nu-i așa? Este ciudat, nu e așa?

“Avem atâtea politici externe câte state membre”, a spus Iohannis, adăugând “și poate chiar mai multe, aveți dreptate” după ce astfel de voci s-au auzit în sală.

Și poate acesta este motivul pentru care greutatea politicii noastre externe este cu mult, mult mai mică decât greutatea noastră economică, ceea ce nu este bine pentru noi, pentru că politica economică și politica externă trebuie să meargă mână în mână“, a subliniat el.

Citiți și Klaus Iohannis, despre o carieră politică la nivelul conducerii UE: Ar fi inadmisibil ca nicio poziție relevantă să nu revină Estului. În 2019 s-a greșit, iar mulți est-europeni se consideră lăsați deoparte

Înainte de a intra în sala de plen a Parlamentului European, Iohannis a calificat drept “inadmisibil” deznodământul în care, după alegerile pentru Parlamentul European, niciuna din funcțiile cheie de conducere ale instituțiilor UE nu ar reveni unei persoane din Europa de Est.

“Nu cred că este momentul să fac speculații. Sunt președintele României, sunt membru în Consiliul European, unde după alegerile europene se vor discuta toate aceste poziții”, a spus președintele, întrebat de CaleaEuropeană.ro dacă ia în considerare să își continue cariera politică la nivel european, prin numirea într-o înaltă funcție la conducerea unei instituții UE.

“Eu cred în 2019 s-a greșit. Toate pozițiile relevante au fost ocupate de persoane foarte competente, nu asta este discuția, din vechea Europă. Este unul dintre motivele pentru care foarte mulți est-europeni se consideră puțin lăsați deoparte. Este o eroare și sper că de data aceasta ca această eroare să nu se mai producă”, a subliniat președintele, în cadrul unor declarații de presă alături de președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, înainte de un discurs în plenul PE.

El a subliniat că “Ar fi bine pentru Uniune să se înțeleagă că alegerea pentru leadership trebuie să se facă și ținând cont de criteriul regional”, referindu-se la persoane din “vechea Europă, din est, din nord, din sud”.

“Aceste chestiuni nu trebuie niciodată neglijate, fiindcă ele ar adânci niște falii care, preferăm noi, să fie închise”, a conchis el.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.18 mins ago

Cehia a demascat o rețea finanțată de Rusia care descuraja țările din UE să continue sprijinul pentru Ucraina și a cărei activitate ajungea până în Parlamentul European

ROMÂNIA17 hours ago

Luminița Odobescu speră că Misiunea economică și comercială a Francofoniei în Europa Centrală și de Est va contribui la promovarea oportunităților de afaceri între companiile românești și cele din țările membre OIF

U.E.18 hours ago

Comisia Europeană elaborează planuri pentru instituirea unei diplome europene în învățământul superior

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

Al 9-lea raport privind coeziunea relevă că șase din cele opt regiuni de dezvoltare ale României se confruntă cu o diminuare a populației apte de muncă, fapt ce le plasează sau potențează riscul de a fi într-o ”capcană a dezvoltării”

REPUBLICA MOLDOVA19 hours ago

Premierul R. Moldova, primit de către Marcel Ciolacu la Palatul Victoria: România este partenerul care ne ajută să pășim pe calea spre aderarea la UE

REPUBLICA MOLDOVA19 hours ago

Maia Sandu: Cel mai bun mod de a celebra 106 de ani de la Unirea Basarabiei cu România este să devenim un stat liber, alături de România, în marea familie europeană

REPUBLICA MOLDOVA20 hours ago

Premierul Dorin Recean: Cu sprijinul necondiționat al României, R. Moldova și-a consolidat capacitatea de asigurare a securității

POLITICĂ20 hours ago

Nicolae Ciucă evidențiază creșterea schimburilor comerciale România – R. Moldova de la 1 la 3 miliarde de euro: Dezideratul este să ne regăsim împreună în UE

REPUBLICA MOLDOVA22 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că a venit vremea ”podurilor comerciale și de capital” între România și R. Moldova: Vrem să o ajutăm să facă pași mari și siguri către UE

ROMÂNIA22 hours ago

Președintele Klaus Iohannis: Pentru România, apartenența la Francofonie înseamnă împărtășirea valorilor și a idealurilor umaniste, care au conturat modernitatea noastră și destinul nostru european

REPUBLICA MOLDOVA20 hours ago

Premierul Dorin Recean: Cu sprijinul necondiționat al României, R. Moldova și-a consolidat capacitatea de asigurare a securității

REPUBLICA MOLDOVA22 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că a venit vremea ”podurilor comerciale și de capital” între România și R. Moldova: Vrem să o ajutăm să facă pași mari și siguri către UE

INTERVIURI23 hours ago

INTERVIU Siegfried Mureșan: Obiectivul grupului PPE este începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina până la 30 iunie. Integrarea graduală în piața unică înseamnă că R. Moldova va avea beneficiile unui stat membru

CONSILIUL UE2 days ago

Ministrul Mediului, la Bruxelles: Tranziția către neutralitatea climatică trebuie să fie echitabilă și să țină cont de impactul socio-economic asupra comunităților, lucrătorilor și industriilor care pot fi afectate

REPUBLICA MOLDOVA6 days ago

Parlamentul R. Moldova a adoptat o Declarație cu privire la integrarea europeană: Doar aderarea la UE, partener de nădejde timp de decenii, va asigura viitorul țării

CONSILIUL EUROPEAN7 days ago

Klaus Iohannis le solicită omologilor din UE sprijin pentru R. Moldova: Trebuie să adoptăm cadrele de negociere pentru aderare. Siguranța Republicii Moldova înseamnă siguranța spațiului european

CONSILIUL EUROPEAN7 days ago

Klaus Iohannis: Decalogul pentru funcția de secretar general NATO a fost “foarte bine primit de aliați”. De Mark Rutte “ne deosebește istoria, geografia și viziuni ușor diferite despre viitorul NATO”

COMISIA EUROPEANA7 days ago

Șefa Comisiei Europene pledează pentru utilizarea energiei nucleare în cadrul tranziției către o energie curată

INTERNAȚIONAL7 days ago

Volodimir Zelenski cere lumii democratice să redea fiecărei națiuni certitudinea că securitatea sa este de nezdruncinat: Regulile trebuie să funcționeze din nou pentru a proteja ordinea mondială

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Celine Gauer, responsabil în cadrul Comisiei Europene pentru implementarea PNRR, cere României să accelereze ritmul reformelor: Mesajul meu este unul al urgenţei. 2024 ”va stabili succesul sau eșecul țării”

Trending