Connect with us

U.E.

Alegeri parlamentare în Portugalia: Socialiștii premierului Antonio Costa câștigă alegerile

Published

on

© European Parliament

Partidul premierului Portugaliei, Antonio Costa, a câștigat alegerile parlamentare pentru ocuparea celor 230 de locuri în parlamentul portughez, însă fără a obține o majoritate clară, informează BBC.

Cu peste jumătate din voturile numărate până acum, Partidul Socialist conduce în exit-poll-uri cu 36,7%, situație care va cere formarea unui guvern minoritar. Rivalul Partidului Socialist, Partidul Social Democrat (PSD) de centru-dreapta, ocupă locul secund în estimările privind rezultatul votului. 

În 2015, social-democrații obținuseră cele mai multe voturi, dar Partidul Socialist a ajuns la putere după încheierea unor acorduri formale cu partide mai mici de stânga.

În orice caz, de la preluarea puterii de către socialistul Costa în 2015, economia portugheză s-a consolidat în mod spectaculos, revenindu-şi după perioada de austeritate dictată de guvernul de dreapta anterior, ulterior scoaterii Portugaliei din colaps financiar în 2011. De atunci economia țării a crescut peste media UE. Reducerile de salarii și pensii din sectorul public au fost inversate. În prezent, creşterea economică (3.5% în 2017 şi 2.4% în 2018) este la cel mai înalt nivel de la începutul anilor 2000, în timp ce şomajul a revenit la nivelul de dinainte de criză (6.4%), precizează Agerpres.

Premierul Antonio Costa a declarat că este încântat de rezultat și a adăugat că alegătorii au arătat că doresc stabilitate și ca formațiunea sa să continue pactul de guvernare cu Blocul de Stânga și Partidul Comunist, două partide de extrema stângă. De asemenea, Costa a mai declarat că va guverna cu determinare și responsabilitate, dezvăluind că poartă negocieri și cu Partidul Oameni-Animale-Natură (PAN), informează Reuters.

Blocul de Stânga ar urma să obţină la aceste alegeri 17 – 26 locuri, iar comuniştii 7 – 14 locuri. Surpriză a acestui scrutin, partidul PAN (Oameni-Animale-Natură), ar fi obţinut între 2 şi 6 locuri în parlament.

Aproape 11 milioane de oameni sunt înregistrați cu drept de vot, însă anul acesta absenteismul ar putea depăşi recordul de 44.14%, înregistrat la alegerile legislative din 2015. Unul dintre motivele pentru neprezentarea la urne ar fi faptul că popularitatea socialiștilor a fost lovită de un șir de scandaluri, inclusiv acuzații de nepotism și o presupusă acoperire a unui furt de arme de la o bază militară, relatează Agerpres.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

U.E.

Banca Centrală Europeană: Băncile din zona euro se aşteaptă la o înăsprire considerabilă a acccesului la credite pentru companii în trimestrul trei din 2020

Published

on

Băncile din zona euro au menținut în trimestrul doi, anul curent, un acces relativ ușor la credite pentru firme, cu sprijinul garanțiilor guvernamentale, dar, cel mai probabil, standardele de creditare (criteriile interne ale băncilor de aprobare a împrumuturilor) vor fi înăsprite în următoarele luni, potrivit unui studiu dat publicității marți de Banca Centrală Europeană (BCE), cu două zile înainte de ședința privind politica monetară a BCE, anunță Reuters, citat de Agerpres.

”Băncile se aşteaptă în trimestrul trei din 2020 la o înăsprire considerabilă a standardelor la creditele pentru companii, în contextul încheierii schemelor de garanţii guvernamentale în unele state importante din zona euro”, arată rezultatele studiului.

În trimestrul doi din 2020 s-au înăsprit standardeel pentru acordarea împrumuturilor ipotecare, iar tendința va continua cel mai probabil și în următoarele luni, arat documentul Băncii Centrale Europene, realizat în perioada 5-23 aprilie, pe un eșantion de 144 de bănci.

În perioada aprilie-iunie 2020 s-a constatat o creștere a cererii pentru credite acordate firmelor, dar, în actualul trimestru, tendința va cunoaște o scădere, potrivit estimărilor BCE.

La doar câteva luni de la anunţarea programului de achiziţii de titluri de stat (PEPP) destinat să limiteze efectele pandemiei – şi care iniţial a fost alimentat cu 750 de miliarde de euro pentru răscumpărarea de obligaţiuni publice şi private – BCE l-a suplimentat în 4 iunie cu alte 600 de miliarde de euro, la 1.350 miliarde de euro.

De asemenea, instituţia cu sediul la Frankfurt a anunţat că măsurile de urgenţă ale BCE vor fi prelungite până la 30 iunie 2021, cu şase luni mai mult decât era planificat iniţial.

Săptămâna trecută, Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene, a dat asigurări că instituţia financiară îşi va menţine politica monetară la şedinţa din 16 iulie, după ce măsurile masive de stimulare au ajutat la calmarea pieţelor.

Continue Reading

S&D

Bulgaria: Liderul bulgar al Partidului Socialiștilor Europeni susține cererile „îndreptățite” ale protestatarilor pentru o guvernare democratică și transparentă

Published

on

© pes.eu

Democrația, transparența și statul de drept trebuie menținute în Bulgaria – protestele în masă din țară sunt pe calea cea bună pentru a realiza acest lucru, a declarat președintele bulgar al Partidului Socialiștilor Europeni (PES), Serghei Stanishev, potrivit unui comunicat.

PES a urmărit îndeaproape valul de proteste antiguvernamentale din Bulgaria. Timp de cinci zile consecutive, mii de cetățeni au ieșit în stradă în capitala Sofia și în multe alte orașe pentru a cere o guvernare corectă, transparentă și democratică pentru țară.

„Mii de bulgari spun că„ este suficient!”. Susțin furia îndreptățită a protestatarilor. Au dreptate să ceară o societate dreaptă, transparentă și democratică. Nu trebuie tolerată corupția, abuzurile de putere și lipsa respectării drepturilor civile. Valul de proteste este un semn pozitiv că societatea civilă se trezește în Bulgaria. Oamenii au dreptul să-i tragă la răspundere pe cei de la putere și asta fac aceste proteste în acest moment. Susțin pe deplin cererile corecte ale protestatarilor pentru o Bulgaria democratică și transparentă și pentru schimbare – pentru un guvern corect, responsabil și decent”, a declarat președintele PES, Serghei Stanishev.

Președintele PES și-a manifestat sprijinul său pentru proteste alături de comisarii europeni progresiști și conducerea grupului S&D în timpul unei reuniuni a Biroului grupului de Parlamentul European. Joi, Stanishev va informa liderii și prim-miniștri din PES cu privire la situația din Bulgaria, în cadrul unei reuniuni de pregătire a Consiliului European.

PES a apărat întotdeauna cu fermitate respectarea statului de drept, libertățile civile și libertatea mass-media de către statele membre ale UE și susține pe deplin cererile corecte pentru un guvern democratic și transparent în Bulgaria.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Eurodeputații solicită Comisiei Europene să readucă independeța Uniunii Europene în sectorul farmaceutic

Published

on

©EU Medicines Agency/ Twitter

 

Deputații europeni, membrii ai Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranța alimentară (ENVI) din Parlamentul European, solicită Comisiei Europene să găsească modalități de restabilire a producției farmaceutice în Europa, astfel încât Uniunea Europeană să devină mai independentă în sectorul de medicamente.

Acest raport privind deficitul de medicamente, a fost adoptat cu 79 de voturi pentru și 1 abținere, potrivit comunicatului legislativului.

În raportul votat ieri în Comisia ENVI, eurodeputații subliniază că în prezent 40% din medicamentele comercializate în UE provin din țări din afara UE, în timp ce 60 – 80% din ingrediente farmaceutice active sunt produse în China și India.

Totodată, deputații europeni încurajează introducerea de stimulente financiare, în conformitate cu normele privind ajutoarele de stat, pentru a convinge producătorii să producă ingrediente farmaceutice active și medicamente în Europa. De asemenea, aceștia salută noul program de sănătate al UE EU4Health pentru a face medicamentele și echipamentele medicale și mai accesibile pentru cetățenii europeni.

Raportul va fi pe agenda sesiunii plenare a Parlamentului European din luna septembrie.

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending