Connect with us

ALEGERI 2014

ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. GHIDUL ALEGATORULUI. ANALIZA realizata de expertul in expresivitate Alexandru Agarici iti arata cat de pregatiti sunt CANDIDATII la COTROCENI: ANALIZA DETALIATA a OAMENILOR POLITICI Ponta, Johannis, Predoiu, Diaconescu, Tariceanu, MRU, Antonescu, Geoana

Published

on

Batalia pentru Cotroceni a inceput deja. Calitatile de comunicatori sunt esentiale pentru succesul candidatilor, dar si, in cazul castigatorului, pentru buna reprezentare a tarii, in special la nivelul UE sau al organismelor si intalnirilor internationale. Caleaeuropeana.ro a apelat la expertiza  specialistului in expresivitate Alexandru Agarici, pentru a analiza punctele tari dar si slabiciunile principalilor pretendenti. Au fost alese secvente surprinse in diverse ipostaze din spatiul public, pe baza carora Alexandru Agarici a intocmit o fisa a performantelor de expresivitate. Rezultatele evaluarii le regasiti in graficul de mai jos:

cotroceni

Click aici pentru a vedea datele: cotro

 

Victor Ponta – brandul de „baiatul cel istet cu limba taioasa”

Debutul mesajelor nontextuale ale dlui Ponta este unul tensionat, la limita la care un om ar incepe sa isi exprime verbal involuntar gandurile. Se observa lesne cateva mesaje de aprobare si ingrijorare in timpul in care dl Schultz a inceput sa vorbeasca.

Premierul nu se afla intr-o legatura directa cu partenerul de discutie, directia comoda de privire si a corpului este in exterior, nu spre partener. Privirea si corpul se indreapta catre dl Schultz doar atunci cand isi aduce aminte „ca trebuie” iar acest exercitiu este unul neplacut si denota o relatie tensionata intre ei.

Dl Schultz resimte si exprima diferit aceste tensiuni. Comunicarea dansului se situeaza pe o directie de sinceritate si deschidere, privirea catre dl Ponta este directa si nu poarta frustrare sau ranchiuna ci doar parere de rau. Domnia sa se lasa cu greutate pe masa, ceea ce spune „sunt in fata situatiei grele pe care vreau sa o rezolv cum pot mai bine, neavand nimic de ascuns”.

Dl Ponta are o atitudine constant disimulanta, dansul avand alta strategie de comunicare publica. Corpul da mesaje distante, de comunicare inchisa, si spune „ascund cu grija problemele, nu va faceti griji, totul este sub control”. Zambetul dansului apare atunci cand isi aduce aminte ca trebuie sa dea mesajul de „nu am nicio problema”, dar nefiind o stare simtita cu adevarat, ramane la nivel de masca, deci nu inspira prea multa sinceritate.

Din pacate, in mimica premierului apar mesaje de nemultumire si uneori de agresivitate nedisimulata. Isi musca buzele, uneori chiar agresiv. Ma refer la momentul in care si-a muscat buza superioara, dezgolindu-si astfel dintii maxilarului inferior. Acestea sunt scapari grave in comportamentul unui vorbitor cu asemenea importanta si vizibilitate. Se vede ca dl Ponta nu are antrenament in cea mai grea parte a unui dialog: ASCULTAREA.

In vorbire dl Ponta ramane fidel abordarii de disimulare a trairilor si emotiilor adevarate. Acopera problemele cu o „mantie fermecata” ce are menirea de a le face invizibile. Domnia sa recurge in paraverbal la aceeasi schema din totdeauna de mesaje. Pachetul de mesaje este „ne sacrificam pentru voi”, iar acest mesaj transpare din vocea „obosita” de munca depusa, un pic ragusita, „va fi bine, nu va fi rau” apare din faptul ca in voce sau pe fata nu apare vreo ingrijorare, „indiferent ce se va intampla noi vom fi bine” se citeste din combinatia parca pietrificata de expresii, fara vreo dinamica in decursul frazelor. Materialul vocal al dlui Ponta este unul destul de sarac si cu tendinta de a se manifesta pe orizontala. Aceasta structura vocala inspira inteligenta combinata cu viclenie si incapatanare.

Dictia dlui Ponta este buna intr-o anumita masura. Mesajul textual este clar, insa este bruiat de tot felul de paraziti cum ar fi „Ă”, un plescait, ce-i drept insonor, inainte de a vorbi, “vreau sa spun” si alte clisee de exprimare ce ar trebui trecute in nontextual.

Recomandarea pentru dl Ponta ar fi sa dezvolte o strategie de comunicare in planul nontextual de mai mare empatie si deschidere catre comunicare. Domnia sa nu este niciodata „expus”, „vulnerabil”. Uneori aceasta postura ii poate fi de folos. Ar arata ca este om si i-ar aduce un plus de simpatie si intelegere. Din aceasta perspectiva frazele ar trebui sa fie mai concise, fara tendinta de a domina conversatia, lasand astfel impresia ca ii pasa de ceea ce spune interlocutorul si ca se afla intr-o comunicare sincera cu el.

Plecand de la brandul de „baiatul cel istet cu limba taioasa” ar trebui sa cladeasca un brand de maturitate, de responsabilitate, in care mintea agera si vorba taioasa sa se combine cu stilul necesar functiei, distins, aristocratic.

Greutatea din corp si voce, si ma refer la greutatea mesajelor, pot aparea printr-un studiu de impostatie in care vocea inalta si prea taioasa, sa capete profunzime si rezonanta chiar daca se manifesta intr-o zona inalta din punct de vedere muzical. Dl Ponta incearca sa rezolve aceasta problema in voce vorbind foarte jos si in felul asta cu o rezonanta fortata de piept. Din pacate aceasta tehnica taie din frumusetea si energia vocala, discursul aparand apatic si neconvingator. Sunt de parere ca directia in care tinde corpul ar trebui sa fie in jos, pe o axaverticala, pentru a sugera fermitate si greutate a mesajului, nu in spate sau in sus ca acum.

 

Prestatia dlui Ponta in acest moment este una buna. Este sigur pe el. Incisivitatea din atitudine ii da senzatia de „recital” pe teren advers.

Atitudinea premierului este una clara de neplacere, insa relaxata. Prezenta in aceasta televiziune este o necesitate strategica, nu e din dorinta de a comunica public ceva important.

Mesajele nontextuale sunt de disconfort asumat si spun „trebuie sa o fac si pe asta”, „n-am niciun chef sa fiu aici sa vorbesc cu tine”, „hai, ai sa-mi zici ceva? Baga!”, etc.

Domnia sa intra agresiv cu replica inainte ca moderatoare sa termine ce avea de spus, ba chiar ii taie uneori intentia de a spune ceva.

Pe alocuri dl Ponta ascunde cu greu mesajul paraverbal de dezacord cu moderatoarea..

Expresia „repet” e un fel ascuns de a spune „ce ma enervezi”.

Tonul a fost zeflemitor iar vorbirea din coltul gurii i-a slujit perfect. Inca o data, dl Ponta se reconfirma un campion la lupta de aceasta categorie, destul de joasa ca nivel.

 

Acest material explica foarte clar ca dl Ponta nu si-a schimbat instrumentele de comunicare in decursul timpului.

Combinatia de „baiat bun”, zambetul siret, replica taioasa, dar lipsita de profunzime, vocea cu inflexiuni prea tineresti sunt inca arsenalul dansului.

Aceasta combinatie era functionala atunci, pentru ca era justificata de functia relativ mica si varsta aparent frageda.

Modul de comunicare cu „pă la parchet”, „dom’le”, de inspiratie CTP, il plasau fericit atunci intr-o zona populara, nonformala, relaxata.

Ridicarile de umar, exprimand „sunt eu mic, dar pe cuvant, sunt sincer” erau frecvente si potrivite cu imaginea adolescentina de atunci.

Acest inceput a fost coplesit de stangacii de genul „deci..” , „vreau sa va spun…”, „dumneastra”,

E remarcabil instinctul domnului Ponta din acea vreme de a lasa impresia de atitudine pozitiva, constructiva in acelasi timp combatanta.

In acel moment nu invatase sa priveasca interlocutorul in ochi in momente de confruntare. Acum stie sa faca „eye contact”, dar daca tensiunea este prea mare, ramane doar o directie de privire, nu o relationare adevarata.

La acel moment nu avea pozitia retrasa corporala, nu facea „gusulita”. Statea relaxat in pozitia functiei de atunci.

Pe scurt, la acel moment, dl Ponta era un comunicator cu perspective de a face performanta in acest plan. Nu se lasa intimidat usor, incasa „lovituri” lasand sa se vada ca isi cauta replici pe masura, fara prea mult zambet de genul „nu ma doare, nu ma doare, c-am mancat fasole tare”, avea cuvinte pe masura ideilor de comunicat, iar stilul comunicarii era pe masura a ceea ce reprezenta dansul la acea vreme.

Nu ii pot reprosa lipsa de stil sau noblete in brandul personal, pentru ca venind din stanga, acest lucru nu i-ar fi fost de folos.


2007

Aceasta etapa cu un an mai tarziu aduce schimbari de atitudine.

Costumul incepe sa il oblige sa marcheze o noua varsta. De fapt sa isi egaleze varsta in stil, pentru ca fata dansului nu-i tradeaza data nasterii.

Replica dansului a devenit mult mai agresiv/aroganta.

Incretiturile fruntii si ridicarea repetata din umeri comunica decizia de a nu isi declara enervarea si de a reformula replicile prea dure. Asta nu inseamna ca nu se citesc frustrarile fata de neputinta de a-i zice vreo doua mai de pe maidan dlui Turcescu. Il tradeaza in acest sens ticul gurii, care se inchide uneori intinzandu-si colturile in lateral, semn de disconfort ascuns.

Dl Ponta are deja mecanismul consacrat de comunicare, acela de a nu spune „nici sub tortura” ceea ce gandeste de fapt. Asta nu inseamna ca daca nu spune, nu se vede. Disimularea si autostapanirea sunt principalele sale arme. Dansul nu a clacat si nu cred ca va claca vreodata „in direct”. Este un maestru el refularii, si are o magazie infinita in spate in care arunca cu nonsalanta orice acuzatie primita sau replica agresiva.

E de apreciat dorinta dansului de a evolua catre un tipar de prestanta pe care nile pozitii din partid si stat i le cer.

Din pacate se vede tot camasa cu carouri peste costum si tot vocea de dinainte de pubertate din totdeauna.


2009

Acest interviu il gaseste pe dl Ponta in mare forma. Este relaxat, are cuvintele la dansul, e drept, nefiind nici sub o mare presiune.

Diferentele fata de interviul din 2007 sunt minore ca instrumente de comunicare. Spre deosebire de acel moment, realizatorul nu il pune sub presiune, deci nici nu apar vulnerabilitati.

In nonverbal mesajele sunt constant de stapanire si control. Sta comod sprijinita de masa, gesturile sunt firesti, iar vocea nu face prea multe stridente.

A fost un moment in care dansul a marcat in favoarea propriei imagini.

Mai 2014

Dl Ponta iese relativ obosit si cu garda jos din tren. E clar ca nu se asteapta la nimic rau. Primirea este buna la inceput iar acest lucru il relaxeaza.

Nu este atent la multime, face doar „piruetele” de complezenta prin multime, cu tinta clara de a ajunge acasa. Isi pune zambetul de poze, demonstreaza un pic de rabdare pentru momentele de PR si protocol, dar razbate oboseala si plictiseala. Nu priveste direct pe nimeni, nu are vreo comunicare reala cu nimeni. Da doar directive si ordine, politicoase ce e drept.

Ca de obicei, nu ramane fara replica. Are ca resursa ultima zambetul de nesters de pe fata si magazia din spate in care poate arunca cu nonsalanta orice acuzatie sub pretextul ca ce nu-i convine e de la Basescu.

Poate cel mai semnificativ gest, cand a facut cu mana din masina care comunica „sa ma pupati in..” si de obicei e cu un singur deget, tradeaza adevarata stare si atitudine a dansului din acele momente.

 

 

Klaus Johannis – lentoarea omului serios

 

Despre dl Klaus Iohannis nu sunt multe de spus. Cele cateva caracteristici ale discursului domniei sale sunt importante, iar o parte din ele remarcabile.

Discursul dlui Iohannis este tributar calitatii domniei sale de primar etern. Nu stiu cum comunica atunci cand se batea pentru scaunul de primar, insa acum nu simt instinctele de atac ale unui personaj luptator.

Armele domniei sale sunt calmul, cumpatarea, o expresie de „om serios”, de „neamt”, competent, o voce fara multe culori dar in limite sa nu deranjeze, un ritm interior „ardelenesc”, un vocabular pe intelesul tuturor, frazele scurte si la obiect.

Gesturile sunt cumpatate insa exacte si ferme. Priveste partenerul de discutie direct in ochi, il urmareste cu atentie, intelege curgerea discutiei si o dirijeaza discret dar ferm acolo unde isi doreste. Incearca deseori sa indulceasca imaginea patratoasa de „neamt” cu cate un zambet care nu face altceva decat sa ascuta colturile.

Cuvinte si sintagme ciudate „agitatie maximala” sau prost folosite, „datorita” in context negativ.

Dl Iohannis are o politica sanatoasa de constructie a imaginii publice. Nu depaseste niciodata limitele decentei, este calm intotdeauna, exprima competenta si seriozitate, in nonverbal nu iese in evidenta cu nimic spectaculos, insa imaginea este constant statuara.

La acest discurs dl Iohannis demonstreaza cat de mult conteaza imaginea. Mesajul dansului este uneori atat de banal, ca daca nu ar fi spus cu atata greutate si seriozitate de domnia sa, ar starni rasul: „cu vecinii e bine sa te intelegi… bine” , „parlamentul e mare, sunt multi in el, cum se spune”, etc.

Aceste stangacii se justifica in public prin imaginea de neamt care vorbeste greu romaneste si de un zambet care socheaza, facandu-te sa uiti de ce ai auzit. Domnia sa este vorbitor de romana nativ, deci stangaciile sunt rezultatul unei inabilitati de discurs liber.

La prima vedere este ciudat, insa stangaciile domniei sale consolideaza credibilitatea si impresia de sinceritate din discurs.

Mijloacele de expresie sunt aceleasi din totdeauna. Dl Iohannis simbolizeaza metamorfoza omului in statuie. Uitandu-ma la domnia sa, simt ca mai bine il ocolesc decat sa il dau la o parte. Aceasta greutate ii vine din increderea in pozitia neamenintata pe care o are. Ca primar cred ca are o pozitie fara bresa, din postura de candidat la prezidentiale ramane de vazut ce alte arme va scoate din panoplie. Masivitatea de tanc imi pare vulnerabila la mobilitatea unui infanterist precum Dl Ponta. Aceasta confruntare, foarte posibila va solicita instinctul dlui Iohannis de a gasi raspunsuri rapide si pe masura.

Dl Klaus Iohannis are o imagine buna construita pe aparitiile constant decente, pe imaginea constanta de om serios, calm si competent, insa disputele ce vor urma vor solicita la maxim mobilitatea expresivitatii si a capacitatii de a gasi replica cea mai potrivita atacurilor ce vor fi dure si nu neaparat onorabile. Aceasta lentoare poate fi invocata de eventualii adversari sa conteste capacitatea domniei sale de a se implica si de a rezolva energic problemele de anvergura ale Romaniei cerevin unui presedinte. Pentru ca nu a avut parte de campanii agresive electorale si lupte directe recente, cred ca dl Iohannis are nevoie de un media training intens cu antrenament pe discutii in contradictoriu, de o verificare a expresivitatii nonverbale de a exprima si altceva decat calmul si a vocii de a sustine mesaje in forta, capabile sa puna la respect personalitati mult mai agresive decat dansul.

Catalin Predoiu – in cautarea ritmului potrivit

Dl Predoiu este de felicitat pentru expresia pozitiva, luminoasa pe care o are intotdeauna in aparitiile publice. Aceasta abordare este binevenita in contextul in care aproape toate celelalte voci din politica suna pline de frustrare, furie, nesinceritate sau stres.

Felicitarile insa pentru atitudine se opresc aici, deoarece de la un debut calm, domnia sa nu evolueaza nicaieri. Asemenea domnului Tariceanu, ritmul interior este constant de la inceput pana la sfarsit, ceea ce creaza o atmosfera de monotonie.

Discursul este prea fragmentat si din acest motiv nu reuseste sa „isi ia zborul”, nu simti ca iti vine sa te ridici in picioare ascultandu-l. Din dorinta de a sublinia mesajul, dl Predoiu ajunge de face cezuri la fiecare doua cuvinte. Acest abuz nu face decat sa bruieze mesajul principal si sa oboseasca publicul.

Pentru ca este si prea lung, mesajul se dilueaza si pierde din efectul percutant.

Instabilitatea corporala exprimata printr-un balans continuu stanga-dreapta slabeste si mai mult „soclul” pe care trebuie sa isi creioneze personalitatea. Publicul are nevoie, cu atat mai mult la televizor, sa poata „tinti” vorbitorul. Impresia pe care o lasa aceasta miscare este ca dl Predoiu ar vrea sa scape de greutatea celor spuse si de presiunea pe care acele afirmatii o pune pe dansul.

Domnul Predoiu greseste fundamental incercand varianta relaxarii.

Aceasta pozitionare are efecte majore si asupra vocii domniei sale. Materialul vocal este unul generos, vocea este plina, masculina, cu armonice generoase capabile sa exprime culori diverse si puternice. Din pacate dl Predoiu nu stie cum sa isi foloseasca aceasta „arma” redutabila. Isi tine „arma” la picior, si incearca sa ameninte din „repaos”. Vocea nu e purtata de energia care ar dezvolta in momentele dorite sonoritati de efect.

Nu in ultimul rand dictia domniei sale lasa mult de dorit. Ma refer la efectul devastator pe care il lasa defectul suieratelor asupra prestantei si credibilitatii. Este cu atat mai putin de inteles de ce nu si-a corectat aceasta problema cu cat ea se face relativ repede si tine de rutina cursurilor de vorbire.

Semantica discursului este corecta. Se simte o minte organizata si o inteligenta cultivata in spatele vorbelor. Ce pacat de parazitii intre care inoata intentiile si nuantele discursului!

Acest interviu debuteaza cu fraza legata si purtata de cu mult mai multa energie decat in alte dati.

Domnul Predoiu s-a pozitionat cat se putea de nefericit ca varf al unui unghi obtuz fiind sub presiune pe un camp foarte deschis. Privirea incearca sa baleieze si sa acopere acest unghi ramanand adeseori „neagatata”, in gol si in jos, ceea ce face ca tirul domniei sale sa piarda din eficacitate.

Atitudinea in corp este ceva mai prezenta, totusi cu tendinte vizibile de a ajunge in modul „relax” ceea ce rupe relatia cu publicul. Reflexul il trage continuu catre atitudinea de discutie amicala „la o cafea”. Tabloul tinde sa arate a chat relaxat intre prieteni daca il privim doar pe dl Predoiu, dar distributia contrazice cu putere acest lucru. Domnia sa are expresia unui consilier al candidatului la presidentie, nu al unui candidat.

Defectele de articulare aduc in continuare un prejudiciu prestantei si credibilitatii.

Cu motorul ceva mai turat decat de obicei, dl Predoiu nu reuseste sa dea nicio dinamica discursului, monotonia fiind si de aceasta data titlul expresiei domniei sale.

Acest discurs arata un condidat la presidentie instruit sa iasa din „gaoace”. Dl Predoiu arata ca poate ridica tonul vocii.

Ce nu a reusit insa nici acum, este sa dea o evolutie, sa demonstreze ceva. Tonul ramane constant sus, iar ritmul nou gasit reuseste sa plictiseasca si in acest caz. Domnia sa ar trebui sa stie ca nu un ritm sau altul dau impresia de rimt, ci ruperea si dinamica ritmului fac aceasta.

Dictia este si acum pietroiul din rucsac.

Vocea, cu mari resurse, cum spuneam, raspunde in felul ei tonului ridicat, insa nu are tehnica de a naste dramatismul necesar pentru ca o masa de oameni, ce nu aveau nevoie sa mai fie convinsi de nimic pentru a reactiona energic.

Si acum, dl Predoiu demonstreaza ca ar putea realiza un discurs „magic”, daca ar avea reperele corecte si intrumentele de comunicare antrenate.

Dl Predoiu debuteaza intr-o atmosfera entuziasta insa instinctele domniei sale sunt de a calma nu de a creste vibratia in public. Reuseste sa stinga energia in scurt timp.

Fragmentarea frazelor, problemele de dictie la care se adauga o respiratie necoordonata reduc efectul discursului la mai putin din jumatatea a ceea ce ar fi putut fi. Pentru ca nu are sustinerea respiratiei, vocea tinde sa se gatuie, pastrand permanent o usoara detimbrare (asta daca dl Predoiu nu are o problema acuta la nivelul laringelui).

Intonatia, in majoritate descendenta, este o alta frana in drumul ascendent al discursului.

In nonverbal dl Predoiu este de aceasta data premiant. Sta bine pe picioare, nu se mai balanseaza, gesturile sunt organic integrate in discurs, mimica dansului pastreaza acea lumina pe care am apreciat-o, insa denota si focus acum.

Ce bun ar fi fost acest discurs daca micile scapari tehnice, cum a fost reglarea microfonului si aplecarea sub pupitru!! in cel mai important moment al discursului in final, nu ar fi redus sistematic nivelul motivatiei publicului!

Dl Predoiu are haina unui ministru de succes intr-o guvernare de succes.

Aceasta comunicare nu se constituie intr-un discurs. Ar putea fi o dare de seama, sau o conferinta de presa banala.

Monotonia este iar cuvantul de ordine. Oriunde am sari in material tonul si ritmul este acelasi.

Se vede ca dlui Predoiu ii face placere si ca stapaneste temele abordate.

Dl Predoiu nu are nevoie decat sa invete sa foloseasca intrumentele pe care le are deja. Fac abstractie de defectul de dictie ce este buturuga mica ce rastoarna prestanta mare, pentru ca problema este rezolvabila la modul simplu si relativ rapid.

Vocea are amploare dar se pierde in momentele tensionate pentru ca respiratia nu devine punct de sprijin in fluxul de aer si in gestionarea emotiei. De asemenea nu capata puterea si vibratia pe care anumite momente o cer, pentru ca nu stie exact ce sa faca cu ea.

Poate cel mai important, ritmul interior trebuie sa devina pentru dansul principala preocupare. Dl Predoiu nu va mai fi monoton atunci cand va avea o dinamica a ritmului interior, aceasta neinsemnand ca trebuie sa vorbeasca mai repede sau mai tare! Intelegerea traseului dramatic al discursului va dubla, cel putin, efectul in public.

 

Mihai Razvan Ungureanu – in cautarea energiei indreptate catre public

Dl Mihai Razvan Ungureanu e cu ochii pe noi. Asta e impresia pe care o traiesc privindu-l. Poate ca ascultandu-l, impresia se estompeaza. Poate.

Domnia sa are calitati, insa exista ceva ce nu ma lasa sa le remarc prima data. Are ceva inghetat pe dinauntru. Aceasta impresie vine din lipsa totala a oricarui mesaj voit nontextual. Domnia sa reuseste performanta cititorului de text de la Google; vorbeste si atat.

Lipsa oricarei energii in corp, combinata cu scrutarea continua din priviri a audientei accentueaza aceasta impresie. Corpul domniei sale se leagana usor fata – spate. Mainile stau inerte in poala. Doar ochii cauta ceva ce parca nu mai apare.

Din atitudinea fata de public nu transpare nicio clipa intentia de a verifica „pulsul” publicului, ci doar prezenta lui.

Ritmul interior este continuu acelasi. Nu are nicio dinamica, doar cezurile, destul de marcate rup monotonia.

Dl Mihai Razvan Ungureanu are o dictie buna, sensurile sunt bine evidentiate in logica textului iar vocea are un timbru placut, cu o rezonanta predominant de cap. Aceasta impostatie vine cu avantajele si dezavantajele ei. Impresia de frumusete, claritatea mesajului versus tentatia de a „calma” (sa ma exprim politicos) peste masura publicul. Vocea mamei cand ne spunea povesti era asa, calma, frumoasa si atat de soporific.

Dl Mihai Razvan Ungureanu are de anuntat si comentat vesti neplacute pentru domnia sa. Poate ca acum tonul lipsit de energie este justificat. Vocea tinde sa ajunga din jos in mai jos.

Corpul nu-si gaseste locul, nu inspira verticala puterii.

Domnia sa incearca sa pastreze energia discursului din priviri si din intentia vocala. Mesajele usor rastite din voce duc la o fragmentare excesiva a mesajului, care, fiind atat de putin sustinut de vocea stinsa, e greu de descifrat.

Si acum ritmul este constant pe toata durata discursului, iar miza pare sa lipseasca total.

Recomandarea mea pentru dl Mihai Razvan Ungureanu este sa reconsidere mecanismul de comunicare in esenta lui. Oratorul trebuie sa dea energie catre public, nu sa emita judecati rece si distant pentru ca asa nu va motiva pe nimeni. Poate ca domnia sa are trairi si emotii, dar ele nu se regasesc in expresia generala. Ceva le blocheaza.

Ar trebui sa faca exercitii de constientizare a corpului si a mesajelor transmise prin gesturi, mimica si postura. De asemenea domnia sa are nevoie de un antrenament care sa ii dinamizeze ritmul interior, pentru a avea o devenire in discurs. In general exercitiile ar trebui axate pe improvizatie si studiu dramatic.

 

Calin Popescu Tariceanu – intre demarajul disursului si asteptarea aplauzelor

Dl Tariceanu era la momentul 2005 un orator cu stil, echilibrat, coerent, credibil si puternic, dar nonagresiv.

In traiectoria discutiilor domnia sa are o mica nesiguranta vizibila in mimica si voce, ceea ce tradeaza ori o problema reala, ori o abordare superficiala de comunicare, in momentul explicatiilor referitoare la averea domniei sale, dar revine la tonul sigur si calm cu care a debutat interviul.

Cred ca dl Tariceanu a beneficiat de cursuri sau consiliere de comunicare media. Discursul dansului este coerent, placut, chiar daca pe alocuri se intrevede “scortosenia” de mai tarziu.

Zona neacoperita in pregatirea dansului este, ca de altfel la toti politicienii, controlul ritmului interior si cel vocal. Daca atunci cand este relaxat vocea suna amplu si e placuta, in momentele de stres, laringele se strange iar vocea capata inflexiuni usor guturale.

Per ansamblu dlTariceanu este o aparitie placuta, iar la acel moment fara momente de slabiciune evidente. Impresia este de comunicare sincera si competenta.

Dl Tariceanu nu avea nici in 2005 tendinta de a veni catre public si de a-l lasa sa-i vada vreun “coltisor” intim. Aceasta abordare ar fi nascut mult mai multa simpatie, avand in vedere apetenta romanilor de a cunoaste mai indeaproape “omul”, nu “persoana publica”.

Dl Tariceanu adreseaza un salut straduit amabil catre prezidiu si incepe discursul cu dorinta de a exprima acelasi calm, noblete, putere si competenta ca pe vremuri.

Gestul care se incadreaza in categoria parazitilor de expresie, si care tradeaza pozitia incomoda combinata cu destul de multe alte trairi negative dissimulate este, exact ca si la Dl Ponta plescaitul in inspir. Energia pe care doreste sa o comunice nu ii vine natural, e fortata, dar deocamdata lipsa motivatiei nu e vizibila pentru public.

Vocea ii suna amplu si are resurse sa intretina rezonatorii care dau impresia de stapanire si fac vocea sa sune placut.

Apar imediat totusi mici scapari, cum ar fi balansul pe picioare, semn de neincredere si de “joc in deplasare”, si cate un oftat discret ce tradeaza neputinta, regretul si dezamagirea, emotii tinute deocamdata “sub covor”.

Corpul ii sta drept, in majoritatea timpului, si i se simte un rest din“greutatea” ramasa din timpurile bune, insa balansul permanent fata-spate, pozitia mainilor prinse in fata sau sprijinind discret corpul de masuta din fata, arata un reflex mai degraba spre noncombat, spre relaxare.

Atitudinea dlui Tariceanu tradeaza mai degraba o asteptare de a fi aplaudat de public pentru a prinde din nou incredere. Domnia sa nu reuseste “sa plece de pe loc”, mesajul nu razbate si nu are puterea de a motiva.

Gura dlui Tariceanu se usuca iar cuvintele incep sa dea rateuri, vocea devine seaca iar uneori refuza sa vibreze. Problema este rezolvata cu apa, dar fenomenul tradeaza lipsa apetitul de “combat” si un trac accentuat. Plescaitul continua si devine chiar mai frecvent, subliniind frustrarile si dezamagirea crescanda, motivul fiind lipsa vreunui efect in public.

Discursul domniei sale nu are nicio dinamica, nu cauta sa obtina nimic si nu isi propune sa “dea” ceva. Este o atitudine pasiv-frustrata a cuiva care asteapta sa fie aplaudat si aprobat, si asa se naste un cerc, aparent vicios. Nici oratorul nu sparge gheata, nici publicul. Oare cine ar trebui sa o faca? Intrebare retorica.

Orice salt de la inceput la sfarsit sau la mijloc in acest discurs denota egalitatea ritmului si lipsa oricarei dinamici, exprimata in final intr-o reactie a publicului pe care as califica-o doar politicoasa.

Recomandarea catre dl Tariceanu este sa sparga intr-un fel oarecare gheata catre public. Domnia sa are tot ceea ce ii trebuie pentru o relatie “calda” cu publicul. Vocea trebuie dirijata catre armonice superioare, pline de lumina si caldura pentru a trezi si cuceri publicul.

Respiratia are nevoie doar de un mic sprijin catre intelegerea dinamicii ritmului, a energiei.

Pe scurt, dl Tariceanu are nevoie de un “fine tuning” pentru a schimba radical rezultatul relatiei domniei sale cu publicul.

 

Cristian Diaconescu – vocea, cheia credibilitatii de luptator

http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Politica/Cristian+Diaconescu+Victor+Ponta+insulta+Traian+Basescu+Spania

Dl Diaconescu a avut o prestatie egala de-a lungul timpului dpdv expresivitate.

Incepe acest interviu moale, neagresiv. Vocea total neimpostata si pozitia corpului sprijinit in mainile incrucisate declara noncombatul. La plan general se vede clar diferenta de atitudine in nonverbal, din corp adica, dintre dansul si prezentator.

Atitudinea domniei sale, retrasa si exprimand „mi-e sila de chestiile astea”, nu ajuta deloc in lupta de a castiga publicul.

Armele pe care le alege in lupta sunt: pixul pe care il tine in mana dreapta, semn al increderii depline in concepte, idei, nu in lupta deschisa, directa.

Mimica si gesturile din cap si maini exprima mai degraba amaraciune decat indignare, depresie si nu manie, pasivitate si nu actiune.

Discursul domnului Diaconescu sufera, din dorinta de emfaza, de fragmentare excesiva, facand astfel intelegerea mesajului foarte greoaie.

Gestul de maxima agresivitate a dlui Diaconescu este degetul aratator desprins timid de pixul aflat inca in mana.

Daca publicul va aprecia totala aderenta a dlui Diaconescu la principii si la stilul nonagresiv, va ramane de vazut in sondaje.

Vocea dansului nu poarta mesajul cu energia necesara si nu raspunde cu amploarea de care ar fi avut nevoie acel moment. In acest fel expresia este una mai mult de frustrare decat de decizie, motivare si forta activa.

Un alt aspect tehnic al comunicarii directe, privirea, lasa de asemena mult de dorit. O prea mare parte a timpului dl Diaconescu isi manifesta furiile inspre masa si nu catre moderator sau camera/public. E ca si cum ar spune „ma infurii, dar chestia asta ma deranjeaza teribil”.

Sintagme de genul „mai frate” incearca sa „coboare” nivelul discutiei, pe care in mod natural dl Diaconescu o ridica prin stilul domniei sale mult prea sus. Efectul este de „nuca in perete”.

In aceasta conjunctura onoranta pentru dansul, dl Diaconescu reafirma statutul de om al luptei de idei, fara ura, etc.

Si de aceasta data aparitia domniei sale este lipsita de energie, parand vlaguit si incapabil sa duca o batalie pe „viata si pe moarte”. Toate canalele nontextuale exprima acest lucru. Vocea este iar stinsa si lipsita de orice vibratie iar corpul cauta, in stilul totusi elevat al dansului, o pozitie relaxata, axa lui fiind evident rupta.

Mimica este destinsa, chipul este zambitor, calm, de aceasta data lipsit de expresia de om necajit de alta data, insa privirea nu este directa, ci undeva „in lumea ideilor”, de parca s-ar feri de un eventual atac.

Expresia de epuizare apare si din cliseele de genul „repet…”, „deocamdata, deocamdata…” atunci cand intrebarile ce i se pun i se par inutile sau prostesti.

Discursul din aceasta postura de candidat nu aduce niciun suflu nou. Pozitia corpului este in continuare defensiva, vocea face cateva tentative de a iesi din „plapuma”, dar nu este sustinuta de respiratie si nici de dorinta si motivarea proprie ca ar trebui sa sune mult mai amplu in acel moment. Principalul obstacol al dansului spre succes, este chiar dansul. Nu crede ca ar trebui sa aleaga arme mai grele si mai ascutite. Dl Diaconescu ramane la stilou si la tonul parintesc.

Inainte de a preda microfonul are o grimasa de nemultumire care exprima exprem de clar ce crede despre ceea ce face in acel moment si probabil in sansele sale in acest proiect.

Dansul arata ca un om din echipa, nu ca un conducator al acesteia. Cel mai mare entuziasm il are cand o aplauda pe dna Udrea. Se simte mult mai bine in aceasta pozitie. Sau cel putin asta exprima.


In acest interviu la RFI, dl Diaconescu debuteaza in nonverbal cu mesajul „as tacea” punand degetul la gura, si mai apoi destul de critic si pus pe analiza redirectionand acelasi deget aratator catre tampla, in timp ce pe gura se pozitioneaza mijlociul.

Parcimonia cuvintelor si cumpanirea justa a ideilor rostite sunt de apreciat in mediul elitist care l-a consacrat pe dl Diaconescu, si se pare ca nisa RFI coincide cu acest mediu, asa ca atitudinea pare cea corecta.

Mormaiala de ursulet trezit din somn e suparatoare si de natura parazitara, ca si „Ă”-urile aparute probabil din impresia ca la radio daca taci si te gandesti ce sa spui, da rau.

Sta asezat prea comod in scaunul studioului, dand un puternic semnal de nonagresivitate.

Vocea „nu ii suna” nici de aceasta data. E total neimpostata, ii lipseste lumina, caldura si greutatea Dl Diaconescu traieste cu impresia ca simpla sa prezenta e de natura sa degaje energie si sa poarte mesajul.

RECOMANDARI

Dl Diaconescu ar trebui sa inteleaga axioma de baza a comunicarii in public, aceea ca trebuie sa „munceasca”, sa dea energie, nu sa ia energie, daca vrea sa fie apreciat si creditat de electorat. Adica sa schimbe parerea „asta e baiat bun, dar neputincios”.

Din aceasta noua perspectiva dl Diaconescu ar trebui sa reconsidere antrenamentul expresivitatii corpului si gesturilor in paralel cu cel al respiratiei. Astfel va naste energia care sa ii poarte mesajele de implicare, determinare, etc. in nonverbal.

Trebuie sa reconsidere, in egala masura si importanta materialului vocal. Nu de lipsa de sinceritate sufera dansul, ci de credibilitate ca se poate impune, ca poate lupta. Vocea ar putea exprima aceasta forta si determinare.

 

Crin Antonescu – corpul are nevoie de coordonare cu mesajul

Acest fragment din emisiunea Antenei 3 il surprinde pe dl Antonescu in lupta si, in limitele categoriei domniei sale, in forma.

E de admirat antrenamentul de a gasi replica si de a o sustine in fata unui adversar ce lupta fara reguli. Dl Antonescu vorbeste, asculta, filtreaza informatiile si formuleaza replica viitoare. Aceasta capacitate „multitasking” combinata cu disciplina emotionala ce l-a caracterizat dintotdeauna sunt armele cele mai redutabile ale domniei sale.

Discursul, greu conturat sub presiunea dlui Gadea, are totusi o dinamica de efect. In cazul acestei confruntari, experienta in confruntari dure s-a dovedit decisiva. Dl Antonescu a atacat constant dur fara sa isi piarda cumpatul. Implicarea domniei sale a fost dublata de un control rational pe masura.

Ce nu inteleg, legat de expresivitatea dlui Antonescu este de ce a neglijat total dezvoltarea puterii expresivitatii in nonverbal si vocal. Umerii i se ridica mult prea des, iar aceasta miscare este una defensiva si de neputinta iar vocea ii fuge in cap exact in momentul in care ar trebui sa capete greutate si sa „zdrobeasca” un adversar ce ar fi fost acoperit fara drept de apel.

Ambii au atitudini de disconfort, mainile sprijinindu-se cu cotul ridicat ”a plecare”, ca si cum s-ar pregati sa sara la bataie.

Gesturile dlui Antonescu par degajate, exacte si complementare cu mesajul dansului, iar corpul are o atitudine pasiva, toate acestea fiind provocatoare pentru un adversar ce astepta alt ton si atitudine.

Acesta este episodul demisiei dlui Antonescu din functia de Presedinte al Senatului.

Discursul domniei sale este coerent si are un efect important in public. Ca de fiecare data insa mesajele dlui Antonescu din nontextual sunt partial in contradictie cu ceea ce isi doreste discursul. In paralel cu vorbele acuzatoare si gesturile hotarate ale mainilor, corpul pare ca are nevoie sa se sprijine, iar energia este directionata partial in jos. Balansul corpului, miscarea capului in jos combinata uneori cu ridicarea umerilor au tras mult in jos din efectul asupra publicului.

Dl Antonescu are o dictie clara, o semantica bine conturata, o expresivitate a fetei si o gestica puternice si in slujba discursului.

Materialul vocal este un alt minus major in expresivitatea domniei sale. In loc sa creasca in amploare, sa sublinieze greutatea cuvintelor si sa dea fiori in public, vocea se subtiaza intr-o maniera ce seamana a scuza si a pasivitate neputincioasa.

Dl Antonescu are putine lucruri de ameliorat. Printre ele se numara greutatea din corp si voce. Publicul simte nevoia unui luptator de categorie grea, iar nonverbalul domniei sale ne sugereaza o categorie mult inferioara.

Un studiu minim al vocii ar face o mare diferenta in puterea de motivare si convingere, dand alte dimensiuni personajului perceput de electorat.

 

Mircea Geoana – incercarea relansarii

 

Domnul Mircea Geoana a ajuns la o intelegere a mecanismului discursului de motivare. Domnia sa simte cum trebuie sa creasca discursul in „valuri” din ce in ce mai mari. Afirmatiile si trairile se manifesta cu sinceritate.

Vocea domniei sale suna decent de amplu, nu il tradeaza in momentele de intensitate, iar dictia este foarte buna, in ciuda R-ului graseiat. Respiratia rezista la efort, nu cedeaza si sustine efortul vocal in lungimea, intensitatea si culoarea dorita.

Cuprinde publicul din fata si chiar pe cel din spate in intentia de adresare si instinctul de a-l motiva nu omite pe nimeni.

Gesturile sale sunt prea „ceausiste” dupa gustul meu, dar ele sustin energia vorbelor si completeaza cu succes toate celelalte semnale din nonverbal.

As reprosa dlui Geoana, postura putin adusa de spate. Acest semnal este unul de nonagresivitate catre cei din spate. O verticalitate „perfecta” ar fi victorioasa, triumfalista peste limitele admise de cei care conduc la acest moment. Verticalitatea e un semn al cepor puternici.

E transparenta intentia de a include echipa de „sefi” in categoria „colegi si prieteni” prin gesturi si priviri camaraderesti catre ei. (palma pe piept desfacuta, etc.)

Concluzia acestui discurs este ca dl Geoana incearca relansarea incercand sa pacaleasca prin mesaje prietenoase, nonagresive, camaraderesti, ochii vigilenti ce ii pandesc fiecare virgula.

 

Acest clip are doar cateva secunde de actiune, de ajuns totusi sa citim cateva mesaje din nonverbal. Dl Geoana lasa sa se citeasca o disperare in a fi impecabil fata de dl Ponta. Directia corpului si a privirii au un unghi prea mare pentru a fi sincer. Corpul si-ar dori o atitudine independenta, egala fata de dl Ponta, in timp ce directia privirii si comunicarea verbala raman spre dl Ponta, pentru a nu trada vreo insubordonare. Imediat e abordata pozitia „ghiocel”, cu mainile unite de vreo hartiuta, pretext de a sta in postura de ascultare, cu un zambet „degajat”, „incantat” sa faca prezentarile si sa ascunda dispretul si repulsia fata de un „pusti” tradator.

Nu stiu ce as putea recomanda legat de acest moment. Cred ca anumite situatii sunt imposibil de evitat in contextul dat.

Acest clip imi pare un rateu inexplicabil al dlui Geoana.

Urarile de sarbatori, mai mult decat orice alte mesaje trebuie sa fie sincere. Nu stiu ce i se intamplase dlui Geoana, dar era crispat si se vedea atat de clar ca citea dupa un prompter ce mergea prea rar.

Inchiderea totala a gurii, a buzelor imi spune ca se punea intr-o postura de asteptare, evident a textului de pe prompter. In alte dati, in momentele la fel de lungi de pauza de gandire, gura ramane deschisa pentru ca fluxul vorbirii se poate relua in orice moment.

Incercarea de a interpreta „duios” textul nu se potriveste cu lipsa energiei si a implicarii, motiv pentru care lipseste total impresia de sinceritate.

 

 

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ROMÂNIA

Sondaj INSCOP: Peste 50% dintre români cred că unele țări blochează aderarea României la Spațiul Schengen din motive economice și că poluarea este provocată de companii străine

Published

on

© European Union, 2017/ Source: EC - Audiovisual Service

Peste 50% dintre români sunt de părere că unele state constituie principala cauză pentru care România nu a fost încă admisă în spațiul Schengen, blocând astfel aderarea acesteia din motive economice, iar 43,5% dintre cei intervievați consideră că România nu a îndeplinit toate criteriile de aderare și de aceea țara nu face încă parte din spațiul Schengen. Este una dintre concluziile principale ale sondajului de opinie intitulat „Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naționalist în era dezinformării și fenomenului știrilor false – Capitolul 3 – Atitudinea față de companii străine, raportarea la Ungaria, atitudinea față de minorități, Spațiul Schengen”, potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro

@sondaj INSCOP

55,9% dintre cei intervievați consideră că poluarea din România este provocată de companiile străine

Peste jumătate dintre români sunt de părere că poluarea din România este provocată mai ales de companiile străine, în timp ce 35% dintre aceștia cred ca poluarea este provocată de companiile naționale. Ponderea non-răspunsurilor este de 9,1%. 

@sondaj INSCOP

47,3% dintre români cred că tăierile ilegale ale pădurilor sunt cauzate de companiile străine

În ceea ce privește tăierile ilegale ale pădurilor din România, 47,3% dintre respondenți au fost de părere că acestea sunt produse de companiile străine, în timp ce 45,8% cred ca acest lucru este cauzat de companiile naționale și de cetățenii români.  

@sondaj - INSCOP

De asemenea, mai mult de 50% dintre români sunt de părere că realizarea autostrăzilor din România nu este blocată de puterile străine.

@sondaj INSCOP

Datele sondajului relevă că o majoritate covârșitoare a respondenților (78,2%) este de părere că românii sunt priviți ca fiind „cetățeni de mâna a doua” în Europa, în timp ce 20,4% dintre aceștia nu sunt de acord cu această afirmație. 

@sondaj INSCOP

Aproape 50% dintre români cred că Ungaria urmărește să rupă Transilvania de România, iar 87,2% sunt de părere că România trebuie să protejeze drepturile minorităților etnice de pe teritoriul său

49,5% dintre respondenți sunt de părere că Ungaria urmărește să rupă Transilvania de România, în timp ce 43.2% nu sunt de acord cu această afirmație. În ceea ce privește drepturile minorităților etnice de pe teritoriul României, 87,2% dintre români consideră că acestea trebuie protejate și respectate, în timp ce 11% nu sunt de acord cu acest lucru. 

@sondaj INSCOP

@sondaj INSCOP

Datele au fost culese în perioada 1-12 martie 2021 prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului multistadial stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ±2.95 %, la un grad de încredere de 95%.

Capitolul 1 al sondajului arată că, în opinia a 81% dintre respondenți, VEST (adică UE, SUA, NATO)  este direcția înspre care ar trebui să se îndrepte România din punctul de vedere al alianțelor politice și militare. 10,4% consideră că România ar trebui să se îndrepte către EST (adică Rusia, China).

De asemenea, Capitolul 2 demonstrează că 57,6% dintre români acordă un nivel ridicat de încredere Germaniei și Uniunii Europene (51,6%), iar 49,4% au declarat că au multă încredere în NATO și 47,2% în SUA, în timp ce Rusia (16%) și China (19%) prezintă cea mai puțină încredere.

Continue Reading

ROMÂNIA

Studiu IRES: Doar o persoană din zece se declară împotriva legii care interzice fumatul

Published

on

Notorietatea legii care prevede interzicerea fumatului în spațiile publice din România este una foarte ridicată şi o proporție importantă dintre participanții la un studiu IRES cu privire la obiceiurile, comportamentele asociate şi percepțiile legate de fumat ale populației adulte din România au opinii favorabile legate de această lege.

În prezent, un sfert dintre adulții din România se declară fumători, iar patru din zece au încercat să renunțe la acest obicei în ultimul an. De asemenea, o treime dintre cei care nu mai consumă tutun în prezent spun că au fumat în trecut. Sunt principalele concluzii ale studiului derulat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES, în perioada 21-25 ianuarie 2016, cu privire la fumatul în România.

Percepții publice privind reglementările anti-fumat

smokingPotrivit studiului, 93% dintre participanți au auzit despre legea care interzice fumatul în spațiile publice din România. Procentul celor care sunt informați cu privire la această lege, conform declarațiilor lor, crește direct proporțional cu vârsta respondenților și cu nivelul lor de educație. 79% dintre intervievați au o părere bună sau foarte bună cu privire la această lege și doar una din zece persoane chestionate are o părere proastă sau foarte proastă față de legea privind interzicerea fumatului în spațiile publice. Inițiativa legislativă este susținută de trei sferturi dintre respondenți și 10% dintre ei declară că sunt împotriva acestei inițiative legislative.

Un procent de 30% dintre respondenții care ies în localuri minim o dată pe an afirmă că legea anti fumat le va influența comportamentul referitor la ieșirile în oraș; astfel, 15% dintre intervievați susțin că vor ieși mai des în oraș, 1% dintre ei declară că vor începe să iasă în oraș odată cu implementare acestei legi, iar 10% dintre participanții la studiu susțin că odată cu adoptarea legii vor ieși mai rar în oraș. În același timp, 69% dintre respondenți declară că obiceiurile lor nu vor fi influențate de legea anti fumat.

Atitudini cu privire la fumat şi fumători

În ceea ce privește atitudinea românilor cu privire la acest obicei, studiul relevă faptul că fumatul nu este niciodată permis în casele unei jumătăți dintre respondenții la această anchetă, iar în cazul unui sfert dintre intervievați fumatul este permis doar în anumite camere, și nu în întreaga casă. 2% dintre participanții la studiu declară că în casele lor fumatul este permis peste tot.

Opiniile românilor care nu fumează cu privire la fumători tind să fie negative: cu toate că aproape o treime dintre respondenții nefumători nu au nici o părere bună, nici una proastă față de fumători, ei neconsiderând acest aspect relevant, 61% dintre persoanele care au participat la studiu și nu fumează au o părere mai degrabă proastă despre fumători. Această opinie se regăsește cu precădere în cazul persoanelor cu vârsta peste 65 de ani, al celor cu studii elementare, al celor care locuiesc în mediul rural, dar și al femeilor.

Opt din zece nefumători declară că îi deranjează să stea în preajma fumătorilor și trei sferturi dintre ei afirmă că dacă ar merge în oraș și nu ar găsi o masă liberă decât la zona de fumători, ar căuta un alt local unde să aibă loc la zona de nefumători.

Profilul românilor fumători

75% dintre respondenți spun că nu fumează tutun deloc, 18% afirmă că fumează tutun zilnic, iar 7% susțin că fumează tutun mai rar; astfel, din totalul populației, 25% sunt fumători. Procentul celor care fumează tutun zilnic este mai ridicat în cazul respondenților cu vârste între 18 și 35 ani comparativ cu celelalte categorii de vârstă, în situația intervievaților din mediul urban și în cazul bărbaților. Procentul nefumătorilor este mai ridicat în cazul persoanelor cu studii elementare. De asemenea, proporția celor care nu fumează tutun deloc este mai ridicată în mediul rural.

Aproximativ un sfert (26%) dintre fumătorii participanți la acest studiu cheltuie între 1 și 30 lei, săptămânal, pe țigări, aproape o cincime dintre aceștia cheltuie între 31 și 50 de lei, iar 30% cheltuie  între 51 și 100 lei săptămânal.

Doar 1% dintre participanții la studiu folosesc alte produse din tutun, care nu se fumează, de exemplu tutunul de prizat sau cel de mestecat, același procent din populația investigată utilizând o țigară electronică în prezent; totuși, 8% dintre intervievați au folosit, în trecut, țigara electronică. Aceștia se regăsesc, într-un procent mai ridicat, printre respondenții din mediul urban și printre bărbați.

Dintre respondenții care nu fumează tutun în prezent, două treimi (66%) nu au fumat nici în trecut, în timp ce o treime (34%) dintre aceștia au fumat. Respondenții de sex masculin au fumat tutun în trecut într-o proporție semnificativ mai mare decât femeile. Dintre intervievații care au fumat în trecut, 63% făceau acest lucru zilnic și 36% – mai rar. Categoria de vârstă în rândul căreia s-a întâlnit cel mai ridicat consum zilnic de tutun este de 51 – 65 de ani. Persoanele care au educație elementară au răspuns într-un procent mai mare că au fumat zilnic decât populația cu studii medii sau superioare. Tot în trecut, respondenții de gen masculin, din mediul urban și cei care locuiesc în Moldova au fumat zilnic într-o proporție mai ridicată comparativ cu respondenții din celelalte categorii de gen, mediu de rezidență și regiune.

O proporție ridicată de respondenți care au fumat zilnic în trecut, dar momentan nu mai fumează, sunt neutri cu privire la inițiativa legislativă privind interzicerea fumatului în toate spațiile publice închise, comparativ cu cei care au fumat zilnic și sunt împotriva acestei inițiativei sau o susțin.

82% dintre fumători au început să fumeze înaintea vârstei de 22 de ani, în timp ce aproximativ jumătate dintre respondenți (49%) spun că au fumat pentru prima dată înaintea de a împlini vârsta majoratului. Proporția respondenților care au fumat înainte să împlinească 15 ani este mai ridicată în cazul celor cu studii elementare, al intervievaților din mediul urban și al bărbaților. În plus, proporția respondenților au început să fumeze înainte de 15 ani și sunt împotriva inițiativei legislative privind interzicerea fumatului în spațiile publice este mai ridicată comparativ cu proporția celor care au început să fumeze înainte de 15 și susțin această inițiativă sau sunt neutri în ceea ce o privește. Respondenții care au început să fumeze după 30 de ani sunt într-un procent mai ridicat de acord cu inițiativa legislativă.

46% dintre fumători spun că, în total, au cumulat un număr de maxim 15 ani de când fumează, iar 53% fumează de mai mult de 16 ani. Comparativ cu procentul în care se regăsesc în populația care fumează de mai mult de 31 de ani celelalte reguli legate de fumat, proporția celor în ale căror case fumatul este permis doar într-o cameră sau în unele camere este mai ridicat.

Consumul produselor din tutun în rândul fumătorilor din România

8% dintre fumători consumă zilnic mai mult de un pachet de țigări, aproximativ o treime fumează între 16 și 20 de țigări pe zi și mai mult de o treime dintre respondenți (37%) fumează mai puțin de jumătate de pachet zilnic.

Aproximativ o treime dintre persoanele cu vârste cuprinse între 18 – 50 de ani fumează zilnic aproape un pachet de țigări, în timp ce fumătorii cu vârste de peste 65 de ani sunt cei în cazul cărora procentul intervievaților care consumă între 6 și 10 țigări zilnic este mai ridicat comparativ cu celelalte categorii de vârstă.

Femeile fumează între 1 și 10 țigări zilnic într-o proporție mai mare decât bărbații, pe când situația se inversează atunci când vine vorba despre fumatul a mai mult de 16 țigări pe zi, unde procentul bărbaților care au acest comportament este mai ridicat.

49% dintre respondenții fumători declară că fumează săptămânal până într-un pachet de țigări, iar 48% dintre aceștia susțin că furmează mai mult de un pachet pe săptămână. Ponderea persoanelor care fumează mai mult de două pachete de țigări săptămânal este mai ridicată în cazul respondenților cu vârsta până în 35 de ani. Respondenții cu studii elementare declară într-o măsură mai mare față de cei cu studii medii sau superioare că fumează între un pachet și două pachete de țigări pe săptămână. Respondenții din regiunile Sud (inclusiv București) și Dobrogea fumează săptămânal într-o proporție mai ridicată față de cei din alte regiuni până în jumătate de pachet de țigări, iar cei din Transilvania și Banat – într-un procent mai mare mai mult de două pachete de țigări.

Aproximativ jumătate dintre respondenți (52%) fumează prima țigară în primele 30 de minute ale dimineții. Comparativ cu celelalte grupe de vârstă, intervievații care au între 36 și 50 de ani fumează într-o proporție mai ridicată în primele 5 minute după trezire; același comportament e valabil în cazul celor care au studii elementare, comparativ cu celelalte niveluri de educație. Așa cum este de așteptat, respondenții în a căror casă fumatul este permis peste tot răspund într-o proporție mai ridicată că fumează prima țigară la 5 minute după trezire față de celelalte categorii de respondenți, iar cei în a căror casă fumatul nu este permis răspund într-un procent mai mare față de ceilalți că fumează prima dată în cursul unei zile la mai mult de o oră față de momentul în care se trezesc.

În topul preferințelor fumătorilor intervievați în cadrul acestui studiu se află mărcile Kent (24%), Pall Mall (23%) și Winston (13%); aproape jumătate dintre respondenți își cumpără țigări de la magazinul de cartier sau magazinul sătesc și o cincime dintre intervievați achiziționează tutun de la supermarket.

Șapte din zece respondenți (71%) care în trecut au fumat declară că au renunțat la acest comportament de mai mult de 5 ani de zile.Proporția acestora crește odată cu înaintarea în vârstă, dar scade odată cu nivelul de educație. Procentul respondenților de gen masculin care s-au lăsat de fumat în urmă cu mai mult de cinci ani este mai ridicat față de cel al intervievatelor care declară același lucru. Participanții la studiu care susțin inițiativa legislativă privind interzicerea fumatului în spațiile publice închise declară într-o proporție mai mare că s-au lăsat de fumat în urmă cu mai mult de cinci ani comparativ cu cei care sunt neutri sau împotriva acestei inițiative.

Consumul produselor din tutun vs. sănătate

Dintre respondenții care momentan fumează tutun, 43% au vizitat un doctor sau un specialist în probleme medicale în ultimul an. Proporția celor care au făcut acest lucru este mai ridicată în cazul respondenților cu vârsta cuprinsă între 51 și 65 de ani, al celor cu studii superioare, al celor care locuiesc în mediul urban și al femeilor. În plus, un procent mai ridicat al participanților la studiu care au vizitat un medic se regăsește mai curând printre cei care sunt împotriva inițiativei legislative privind interzicerea fumatului decât printre cei care susțin această inițiativă sau printre cei care se declară neutri cu privire la ea.

Aproape șapte din zece fumători (68%) care și-au vizitat medicul în ultimul an au făcut acest lucru o dată sau de două ori și aproximativ o cincime dintre ei (19%) au vizitat un specialist în probleme medicale de trei până la cinci ori. Numărul vizitelor la medic în ultimul an crește direct proporțional cu vârsta respondenților. În majoritatea cazurilor (83%), fumătorii care au vizitat un medic în ultimele 12 luni au fost întrebați dacă fumează tutun;procentul acestora este mai ridicat în cazul participanților la studiu care locuiesc în mediul rural decât proporția celor care locuiesc în mediul urban și au fost întrebați dacă fumează și, de asemenea, mai ridicat în cazul bărbaților comparativ cu procentul femeilor cărora medicul le-a adresat această întrebare. Opt din zece intervievați fumători care au vizitat un specialist în probleme medicale în ultimul an au fost sfătuiți să înceteze să fumeze tutun;proporția celor care au primit acest sfat crește direct proporțional cu vârsta.

Patru din zece fumători care au participat la acest studiu declară că au încercat să se lase de fumat în ultimul an de zile; proporția acestora este cea mai ridicată în cazul respondenților cu vârsta peste 65 de ani și în cazul celor cu studii elementare. De asemenea, comparativ cu celelalte regiuni, participanții la studiu care locuiesc în Moldova și cei care rezidă în mediul rural declară într-un procent mai mare că au încercat să se lase de fumat în ultimele 12 luni. Aproape o treime dintre cei care au încercat să înceteze să fumeze declară că au reușit acest lucru pentru mai puțin de o săptămână, iar o altă treime susțin că ultima oară când au încercat să renunțe la fumat au făcut acest lucru pentru o durată mai mare de o lună.

Aproximativ o cincime dintre fumătorii intervievați intenționează, conform propriilor declarații, să renunțe la fumat în următoarea lună, iar mai mult de un sfert dintre ei nu sunt interesați să se lase de fumat. Dintre toate categoriile de vârstă, respondenții cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani sunt cel mai puțin interesați să renunțe la fumat. Același tip de declarații poate fi observat și în cazul respondenților din mediul urban, comparativ cu cei din mediul rural.

Avertismentele de pe pachetele de țigări nu par să aibă un impact puternic asupra fumătorilor, ținând cont de faptul că în ultima lună de zile cea mai mare parte dintre cei care au răspuns acestui chestionar (70%) nu s-au gândit să renunțe la fumat datorită acestor avertismente. Înștiințările de pe pachetele de țigări au un mai mare impact asupra fumătorilor cu vârsta peste 65 de ani, asupra celor cu studii elementare, a celor care locuiesc în Moldova și asupra femeilor.

.

.

Continue Reading

NEWS

SONDAJ INSCOP: Mai mult de jumătate dintre români au încredere în NATO, ONU și Uniunea Europeană

Published

on

Increderea romanilor in Presedintie a crescut, iar increderea in Biserica a scazut – releva un sondaj INSCOP, informeaza Ziare.com.

Potrivit cercetarii sociologice, institutiile interne in care romanii au cea mai mare incredere sunt Pompierii, Armata si Jandarmeria, in timp ce topul institutiilor internationale este condus de NATO, ONU si UE.

Topul increderii in institutiile politice

administratia-prezidentialaTopul increderii in institutiile politice este condus de Presedintie cu 51,2% incredere multa si foarte multa (fata de 46,3% in septembrie), iar la polul opus se afla Parlamentul, cu 12,8% incredere multa si foarte multa (10,9% in septembrie) si partidele politice cu 8,6% (7,6% in septembrie).

Pe locul al doilea in topul increderii se situeaza Primaria – 37,6% fata de 36,3% in septembrie 2015, urmata de Curtea Constitutionala cu 32,8% incredere multa si foarte multa (fata de 35,1% in septembrie 2015).

Urmeaza Guvernul, care se bucura de increderea a 30,9% dintre cei intervievati (25,2% in septembrie) si Consiliul Judetean cu 22,9% (20,6% in septembrie).

Topul increderii in institutiile executive

armataIn ceea ce priveste topul increderii in institutiile executive, prima pozitie este ocupata, in luna noiembrie, de Pompieri (institutie masurata pentru prima oara in sondajele INSCOP) cu 77,5% incredere multa si foarte multa.

Urmeaza Armata cu 75,4% (fata de 73,8% in septembrie) si Jandarmeria cu 65,8% (fata de 63,7% in septembrie). Pe pozitia a patra se situeaza DNA cu un capital de incredere de 61,2% (fata de 60% in septembrie). Urmeaza SRI cu 51,3% (50,3% in septembrie), SIE cu 50,9% (48% in septembrie), Politia cu 48,9% (51,7% in septembrie), BNR cu 46,7% (49,5% in septembrie), ICCJ cu 46,2% (42,7% in septembrie), ANAF cu 40,7% (41,9% in septembrie) si ANI cu 37,1% (36,6% in septembrie).

Topul increderii in institutii sociale si private

Topului increderii in institutii sociale si private este condus de Biserica cu 56,3% incredere multa si foarte multa (fata de 61,2% in luna septembrie).

Pe locul al doilea se situeaza universitatile, care se bucura de increderea a 43% dintre cei intervievati (fata de 44,6% in luna septembrie). Clasamentul este incheiat de presa – 35,7% incredere multa si foarte multa (fata de 34,5% in luna septembrie), organizatiile societatii civile – 30,2% incredere multa si foarte multa (fata de 30,5% in luna septembrie), patronate cu 19,7% (fata de 18,7% in luna septembrie), sindicate cu 18,6% (fata de 21,2% in luna septembrie) si banci cu 17,6% (fata de 17,8% in luna septembrie).

Clasamentul institutiilor internationale

natoCercetarea mai arata ca primul loc in clasamentul institutiilor internationale este ocupat de NATO – cu 55,7% (fata de 57,6% luna septembrie).

Pe locul secund se situeaza ONU cu 54,8% incredere multa si foarte multa (56,6% in septembrie 2015), iar locul al treilea este ocupat de Uniunea Europeana cu 50,5% (52,7% in septembrie 2015).

Pe locul al patrulea se situeaza Parlamentul European cu 45,6% (47,8% in septembrie), Comisia Europeana cu 43,5% (45,7% in septembrie). Topul este incheiat de Banca Mondiala cu 33,8% (41% in septembrie) si de Fondul Monetar International cu 29,5% (33,9% in septembrie 2015).

Citiți și SONDAJ INSCOP. Dacian Cioloș, pe locul 3 în topul încrederii

Premierul Dacian Cioloș se situează pe locul trei în topul încrederii, cu 32,6% încredere multă și foarte multă, relevă un sondaj de opinie realizat de INSCOP Research, la comanda ziarului ”Adevărul”. Este pentru prima oară când premierul este măsurat într-o cercetare sociologică.

Prima poziție este ocupată în continuare de președintele Klaus Iohannis, cu 59,8% multă și foarte multă încredere (față de 58,6% în luna septembrie), urmat de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, cu 40,4% (față de 41,6% în septembrie).

Ierarhia este completată de ambasadorul României în SUA, George Maior– 29,8%, directorului SIE, Mihai-Răzvan Ungureanu– 21,8% încredere și președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu– 21,4%.

Barometrul INSCOP – ADEVARUL despre Romania a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevarul in perioada 26 noiembrie – 2 decembrie 2015. Volumul esantionului a fost de 1.071 de persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste. Eroarea maxima admisa a datelor este de plus/ minus 3%, la un grad de incredere de 95%. Metoda folosita a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondentilor.

.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
CHINA40 mins ago

Cancelarul german Olaf Scholz a început o vizită de trei zile în China, pe fondul tensiunilor economice și războiului rus din Ucraina

ROMÂNIA2 hours ago

România a absorbit 97% din fondurile alocate în cadrul Politicii de Coeziune 2014-2020, anunță ministrul Adrian Câciu: Țara noastră a primit până în acest moment 23,2 miliarde de euro

G73 hours ago

UE condamnă ferm atacul Iranului asupra Israelului și cere evitarea escaladării situației în regiune. Liderii G7 se reunesc prin videoconferință

ROMÂNIA4 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu: Suntem pe deplin solidari cu poporul israelian în fața atacului Iranului. Condamnăm cu fermitate acest atac

ROMÂNIA5 hours ago

România este alături de Israel în fața atacului Iranului, subliniază președintele Senatului, Nicolae Ciucă: Facem apel la evitarea escaladării situației de securitate din regiune deja extrem de dificilă

ROMÂNIA5 hours ago

Președintele Klaus Iohannis: România condamnă cu fermitate atacul Iranului împotriva Israelului. Facem apel la evitarea unei noi escaladări în regiune

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Joe Biden condamnă ”în cei mai fermi termeni” atacul Iranului asupra Israelului și îl asigură pe Netanyahu de sprijinul de ”neclintit” al SUA față de securitatea Israelului

U.E.21 hours ago

Ursula von der Leyen critică dur partidul de extremă dreapta AfD în urma acuzațiilor privind diseminarea propagandei ruse: Nu au făcut un secret că îl admiră pe cel de la Kremlin care disprețuiește democrația

INTERNAȚIONAL22 hours ago

Consiliul de administrație al FMI a ales-o pe Kristalina Georgieva pentru un al doilea mandat de director general

MAREA BRITANIE23 hours ago

SUA, în coordonare cu Regatul Unit, interzic importul de aluminiu, cupru și nichel din Rusia pentru a limita ”capacitatea lui Putin de a duce războiul ilegal împotriva Ucrainei”

NATO2 days ago

Klaus Iohannis explică de ce România nu a investit 2,5% din PIB pentru apărare în 2023: Inflația, lipsa lichidităților la momentul achiziției și a echipamentelor militare

PARLAMENTUL EUROPEAN4 days ago

Regele Philippe al Belgiei, în plenul PE: „Europa și întreaga lume au mare nevoie de speranță”

NATO4 days ago

“România – NATO, 20 ani”. Premierul Marcel Ciolacu: Ancorată ireversibil în comunitatea euro-atlantică, România este o ancoră strategică a NATO pe flancul estic

ROMÂNIA6 days ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că institutele de la Fundeni reprezintă priorități pentru investițiile în sănătate: Nu putem face sănătate performantă în clădiri de 65 de ani

ALEGERI EUROPENE 20241 week ago

Ciolacu, întâlnire cu Scholz la Palatul Victoria: România mizează pe susținerea Germaniei pentru aderarea completă la Schengen și dezvoltarea economiei

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu, la depunerea listei alianței PSD-PNL la europarlamentare: Venim cu o ofertă europeană de stabilitate și de construcție

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul Bogdan Ivan: Prin mințile geniale ale tinerilor cercetători, Romania devine una din cele mai importante țări din regiune și chiar un potențial hub pentru tehnologii emergente, cercetare și inovare

NATO1 week ago

Un discurs cât pentru istoria de 75 ani a NATO. Stoltenberg: Europa are nevoie de SUA pentru securitatea sa. Influența aliaților europeni multiplică puterea Americii

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

Klaus Iohannis: Viitoarea agendă strategică UE trebuie să se concentreze pe “consolidarea construcţiei europene” privind securitatea, apărarea și extinderea Uniunii

NATO2 weeks ago

Klaus Iohannis apreciază că șansele sale la șefia NATO sunt “rezonabile”: Nu intenţionez nici să mă retrag, nici să negociez altceva

Trending