Connect with us

U.E.

Alegeri prezidențiale Croația: Social-democratul Zoran Milanović o învinge pe Kolinda Grabar-Kitarović și va deveni noul președinte al țării ce asigură președinția Consiliului UE

Published

on

© Zoran Milanovic / Facebook

Zoran Milanović, fostul prim-ministru social-democrat al Croației, urmează să devină noul președinte al țării după ce a obținut duminică, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, peste 50% din sufragii, invingând-o pe actuala șefă a statului, Kolinda Grabar-Kitarović, conform exit-poll-urilor citate de Reuters.

Potrivit sondajului, Milanović a obținut 53,25% din voturi în fața Kolindei Grabar-Kitarović, candidatul la conducerea Uniunii Democrate Croate (HDZ) aflate la guvernare, care a primit 46,5% din voturi.

Rezultatul reprezintă o înfrângere majoră pentru partidul de guvernământ care asigură, în calitate de Executiv al Croației, prima președinție la Consiliul Uniunii Europene a acestei țări de la 1 ianuarie și se pregătește de vizita oficială a Comisiei Europene și a președinților Consiliului European și Parlamentului European, programată la Zagreb la sfârșitul săptămânii viitoare.

Potrivit Euronews, Zoran Milanović, 53 de ani, este un fost diplomat asemenea Kolindei Grabar-Kitarović, lucrând în Ministerul de Externe croat înainte de a intra în politică. El a fost, de asemenea, consilier la misiunea Croată în Uniunea Europeană și NATO la Bruxelles și are un master în dreptul Uniunii Europene.

În decembrie, el a devenit primul candidat la președinția din istoria Croației care a obținut mai multe voturi în primul tur al alegerilor decât președintele actual. În primul tur al alegerilor, care a avut loc pe 22 decembrie 2019, fostul premier Zoran Milanović a obținut 29,55% din toate voturile exprimate. El a fost urmat îndeaproape de Kolinda Grabar-Kitarović, care a primit 26,65% din voturi, și de Miroslav Škoro, care a obținut 24,45% din voturi.

În calitate de prim-ministru, Milanović a introdus reforme liberale, inclusiv educația pentru sănătate în școli și extinderea drepturilor pentru cuplurile de același sex.

În ce o privește, Kolinda Grabar-Kitarović, fost ambasador al Croației în SUA și fost asistent al secretarului general al NATO, a devenit în 2015 prima femeie și cel mai tânăr președinte din istoria Croației.

Noul mandat prezidențial din Croația va începe la 19 februarie 2020.

Croația a preluat, de la 1 ianuarie 2020, prima sa președinție rotativă la Consiliul Uniunii Europene

Croația, care a aderat la UE în 2013, deține președinția rotativă a Consiliului într-un moment de inflexiune pentru Uniunea Europeană, fie că menționăm deznodământul Brexit-ului, viitorul buget multianual european sau găsirea unui consens pentru revigorarea procesului de extindere al UE către Balcanii de Vest după blocajele succesive din ultimii ani.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

PARLAMENTUL EUROPEAN

Social-democrații din Parlamentul European, despre noua politică de migrație și azil a UE: Solidaritatea trebuie să fie regula, nu excepția

Published

on

©️ European Parliament/ Facebook

Social-democrații din Parlamentul European salută noul Pact al Comisiei Europene privind migrația și azilul bazat pe solidaritate.

Cu toate acestea, deputații europeni din S&D își exprimă îngrijorarea cu privire la lipsa unui mecanism permanent pentru a se asigura că toate statele membre își asumă partea echitabilă de responsabilitate, se arată în comunicatul remis Calea Europeană.

„Ne bucurăm să vedem în cele din urmă propuneri pentru un nou Pact privind migrația și azilul. Și este foarte important ca dreptul la azil în Europa și evaluările individuale să rămână în vigoare. De ani de zile, guvernele au blocat reformele atât de necesare, care au dus la prea multe soluții ad-hoc. Cu toate acestea, evenimentele oribile din Moria din ultimele săptămâni au făcut ca noile propuneri durabile să fie și mai urgente”, a transmis Kati Piri, vicepreședinte S&D pentru migrație.

Citiți și: Ursula von der Leyen, despre noua politică de migrație și azil a UE: Reflectă un echilibru între responsabilitate și solidaritate în rândul statelor membre

Noul pachet propus de Comisia Europeană se bazează pe trei piloni:

1.Încredere sporită, bazată pe proceduri mai bune și mai eficiente.

2. Partajarea echitabilă a responsabilității și solidaritate.

3. Schimbarea de paradigmă în cooperarea cu țările terțe.

Continue Reading

Dacian Cioloș

Liderul Renew Europe Dacian Cioloș: UE a tras prea mult de timp. Trebuie să construim un sistem european de azil și migrație bazat pe solidaritate

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Comisia Europeană, statele membre și Parlamentul European trebuie să coopereze pentru a pune în aplicare un nou sistem de azil și migrație care să reziste testului timpului, iar Renew Europe va juca un rol central în conturarea legislației și construirea unui sistem mai puternic, a afirmat miercuri președintele grupului Renew Europe, Dacian Cioloș.

Reacția sa a venit după ce Comisia Europeană și-a prezentat planul pentru migrația și azilul din UE, un plan despre care Renew Europe susține că este unul “întârziat”.

”Uniunea Europeană a tras prea mult de timp, incapabilă să aducă soluții, când știm cu toții că doar abordările comune vor fi la înălțimea provocării. Trebuie să construim un sistem european de azil și migrație cu adevărat, care să se bazeze pe valorile UE, solidaritatea și statul de drept. Pachetul Comisiei este un fundament pe care să ne bazăm și conține o mulțime de propuneri solicitate de Renew Europe în documentul său de poziție în ianuarie, pe care le salutăm. În calitate de colegislatori, Renew Europe va colabora constructiv cu Comisia și Consiliul pentru a oferi o abordare europeană reală a migrației. Este timpul să ne apucăm de treabă – cerem Consiliului European să ni se alăture și să ne angajăm acum să facem progrese reale”, a declarat Cioloș, într-un comunicat Renew Europe remis CaleaEuropeană.ro.

Citiți și Ursula von der Leyen, despre noua politică de migrație și azil a UE: Reflectă un echilibru între responsabilitate și solidaritate în rândul statelor membre

Comisia Europeană a propus miercuri un nou pact privind migrația și azilul, care acoperă toate elementele diferite necesare pentru o abordare europeană cuprinzătoare în domeniul migrației. Noul pact stabilește proceduri îmbunătățite și mai rapide în cadrul sistemului de azil și migrație și asigură echilibrul între principiile partajării echitabile a responsabilității și solidarității. Acesta este esențial pentru restabilirea încrederii între statele membre și în capacitatea Uniunii Europene de a gestiona migrația.

Continue Reading

U.E.

Uniunea Europeană consideră că așa-numita ”învestire” a lui Lukanșenko în funcția de președinte este lipsită de ”legitimitate democratică”: UE își revizuiește relațiile cu Belarus

Published

on

© European Union, 2020

Uniunea Europeană și-a exprimat solidaritatea cu cetățenii din Belarus care continuă să protesteze pașnic pentru democrație și drepturile lor fundamentale, în pofida ”reprimării brutale de către autoritățile” de la Minsk și și-a arătat sprijinul deplin pentru ”dreptul lor democratic de a alege un președinte în cadrul unor noi alegeri prezidențiale lidere și corecte”, desfășurate sub supravegherea OSCE.

Într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro, Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, reiterează că ”cetățenii bieloruși au dreptul de a fi reprezentanți de cei pe care ei i-au ales în lider în cadrul unor alegeri transparente și credibile”.

Reacția oficialului european vine în contextul în care liderul de la Minsk, Aleksandr Lukașenko, a depus miercuri jurământul pentru un nou mandat de președinte, în cadrul unei ceremonii de învestire neanunțate.

În acest context, Borrell a transmis că așa-numita ”învestire” a lui Lukașenko este lipsită de orice ”legitimitate democratică”.

În lumina situației actuale, Uniunea Europeană își revizuiește relațiile cu Belarus”, a mai spus Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate.

Preşedintele statului Belarus, Aleksandr Lukaşenko, a depus miercuri jurământul pentru un nou mandat într-o ceremonie neanunțată. Evenimentul a fost descris de opoziție drept ca o ”întrunire a hoților”.

De altfel, mii de manifestanți au inundat din nou străzile Minskului după acest anunț, protestele fiind înăbușite violent de forțele de ordine care au efectuat zeci de arestări.

Într-o rezoluție adoptată la 17 septembrie, Parlamentul European a îndemnat Uniunea Europeană să pună în aplicare fără întârziere și în strânsă coordonare cu partenerii internaționali, sancțiuni ample și eficace împotriva tuturor celor care se fac vinovați de fraudă electorală, de violență și de represiune în Belarus, inclusiv împotriva lui Alexander Lukașenko pe care nu în recunosc ca președinte al acestei țări.

Doar că miniștrii de externe din statele membre UE, reuniți la 21 septembrie, nu au reușit să ajungă la unanimitate pentru a impune sancțiunile menite să exercite presiune asupra liderului de la Minsk, blocajul fiind cauzat de Cipru, care și-a exprimat dorința de adoptarea a unor noi sancțiuni împotriva Turciei ca urmare a activităților din zona Mediteranei de Est.

Așadar, acest dosar va ajunge pe masa șefilor de stat sau de guvern care se vor reuni la 1-2 octombrie în cadrul summitului UE, amânat cu o săptămână după ce președintele Consiliului European, Charles Michel, a decis să se izoleze în urma intrării în contact cu un membru al forțelor sale de securitate depistat pozitiv cu COVID-19.

Continue Reading

Facebook

PARLAMENTUL EUROPEAN35 mins ago

Social-democrații din Parlamentul European, despre noua politică de migrație și azil a UE: Solidaritatea trebuie să fie regula, nu excepția

Dacian Cioloș42 mins ago

Liderul Renew Europe Dacian Cioloș: UE a tras prea mult de timp. Trebuie să construim un sistem european de azil și migrație bazat pe solidaritate

U.E.44 mins ago

Uniunea Europeană consideră că așa-numita ”învestire” a lui Lukanșenko în funcția de președinte este lipsită de ”legitimitate democratică”: UE își revizuiește relațiile cu Belarus

JUSTIȚIE1 hour ago

Klaus Iohannis, după propunerile avocatului general al CJUE: Voi insista și cred că voi avea succes ca Ministerul Justiției să vină cu propuneri pentru modificarea legilor justiției

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Washingtonul, poziție comună cu UE, nu îl recunoaște pe Aleksandr Lukashenko drept ”președintele legitim ales al Belarusului”

POLITICĂ16 hours ago

Klaus Iohannis avertizează: Dacă majorarea pensiilor cu 40% intră în vigoare, România va pierde 3 miliarde de euro fonduri europene. Este un scenariu de groază

PARLAMENTUL EUROPEAN18 hours ago

Deputații europeni solicită măsuri pentru reducerea decalajului digital în educație: Egalitatea de șanse trebuie să fie în centrul politicii de educație a UE

MAREA BRITANIE18 hours ago

Negociatorul-șef al UE Michel Barnier: Uniunea Europeană este hotărâtă să ajungă la un acord comercial cu Regatul Unit, dar va fi fermă

INTERNAȚIONAL18 hours ago

Ministrul de externe Bogdan Aurescu, convorbire telefonică cu omologul din Arabia Saudită pentru extinderea dialogului politico-diplomatic și a relațiilor sectoriale

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

Comisia Europeană: Raportul european privind drogurile 2020 arată că infractorii amenință sănătatea și securitatea celor care trăiesc în Europa

CONSILIUL EUROPEAN2 days ago

Charles Michel, apel la liderii lumii la 75 de ani de la crearea ONU: Curajul nostru de astăzi va crea oportunități pentru ca generațiile de mâine să-și deschide aripile

ROMÂNIA7 days ago

Ludovic Orban, la începerea lucrărilor la conducta submarină Midia – MGD: Susținem investițiile în gaze naturale care pot genera dezvoltare economică și creșterea calității vieții

Dragoș Pîslaru1 week ago

Dragoș Pîslaru: România trebuie să găzduiască viitoarea agenție a UE pentru cercetări biomedicale. Nu mai putem rata o nouă ocazie

Dacian Cioloș1 week ago

Dacian Cioloș: Legătura dintre bani și valori și consolidarea resurselor proprii sunt două aspecte esențiale în reconstrucția proiectului european

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Seceta pedologică din România, menționată de Ursula von der Leyen în pledoaria pentru salvarea ”planetei noastre fragile”: Am văzut tot ce se întâmplă în jurul nostru: de la incendiile din Oregon până la culturile din România distruse de cea mai puternică secetă de zeci de ani

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Comisia Europeană va numi în premieră un coordonator anti-rasism care să lucreze direct cu societatea civilă și instituțiile

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Ursula von der Leyen anunță investiții de până la 20% din valoarea fondului de redresare Next Generation EU pentru a pava „calea europeană spre era digitală”

U.E.1 week ago

Grecia: Președintele Consiliului European îndeamnă statele membre să se mobilizeze pentru primirea de migranți după incendiul din tabăra Moria

U.E.2 weeks ago

Statele membre din sudul UE susțin îndemnul Franței la sancțiuni economice suplimentare împotriva Turciei

Dragoș Pîslaru2 weeks ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru, amendament care prevede alocarea a 10% din planurile de redresare economică ale statelor din UE pentru măsuri care vizează tinerii

Advertisement
Advertisement

Trending