Connect with us

NEWS

Alegeri prezidențiale în Franța. Cine este Emmanuel Macron, candidatul surpriză care a devenit favoritul în cursa pentru Palatul Elysee

Published

on

Emmanuel Macron a reușit să obțină rezultate inimaginabile din punct de vedere politic în doar șase luni de zile: să ajungă în ultimul tur al alegerilor prezidențiale din Franța fără a avea sprijinul niciunuia dintre cele două mari partide politice ale scenei politice franceze.

Potrivit unei biografii realizată de The Independent, Macron, în vârstă de 39 de ani, a demisionat din guvernul socialist al președintelui francez în exercițiu, Francois Hollande, în 2016, și a lansat mișcarea populară “En Marche!”, criticii neoferindu-i nicio șansă.

În doar 18 luni, mișcarea a reușit să aibă mai mult de 200.000 de membri iar Macron a reușit deja să câștige primul tur al alegerilor prezidențiale, iar, potrivit sondajelor, acesta va reuși să o învingă pe Marine Le Pen în cel de-al doilea tur de scrutin.

Alegeri prezidențiale de anul acesta au fost surprinzătoare și fără precedent în istoria Franței moderne. Hollande a devenit primul președinte de la fondarea celei de-a V-a Republici, în 1958, care nu și-a mai depus candidatura pentru cel de-al doilea mandat, opțiunea partidului său, Benoit Hamon, obținând doar un loc cinci, în spatele rivalului de extremă-stânga, Jean-Luc Melenchon.

FOTO: Emmanuel Macron/ Facebook

Având în vedere rezultatele primului tur de scrutin, Emmanuel Macron și Marine Le Pen se vor confrunta în turul doi al alegerilor prezidențiale, programate pentru data de 7 mai, așteptându-se ca Macron să iasă învingător.

Dacă Macron va reuși să obțină conducerea Palatului Elysee, va reprezenta un un rezultat nemaiîntâlnit pentru un fost bancher care s-a făcut remarcat ca urmare a numirii sale de către Francois Hollande în funcția de ministru al Economiei, în 2014.

Emmanuel Macron s-a născut într-o familie care face parte din clasa mijlocie, într-un oraș aflat în nordul Franței, Amiens, unde a primit o educație în școlile private catolice.

În ciuda faptului că acesta a dorit să devină romancier, Macron a absolvit Universitatea Nanterre din Paris și are un master în afaceri publice. Acesta a lucrat la Trezoreria Franceză timp patru ani înainte de a-și da demisia pentru a deveni bancher. În 2012, Macron a fost numit șef de cabinet al lui Hollande, după aceea ministru al Economiei.

În timpul mandatului său de ministru, cota de popularitate a lui Macron a scăzut în rândul celor de stânga în momentul în care a adoptat o serie de legi ale muncii, inclusiv unele care permit companiilor să negocieze un program de lucru de peste 35 de ore, ceea ce a determinat numeroase mitinguri în Franța.

Emmanuel Macron s-a descris ca fiind un socialist-liberal care se opune contracandidatului său, xenofob, naționalist, anti-globalizare, Marine Le Pen.

Înainte de a-și anunța candidatura pentru președinție, echipa sa, care a avut drept model campania lui Obama în 2008, a organizat o consultare a populației în care a încercat să afle care sunt politicile pe care doresc să le implementeze politicienii.

Macron acuză politicienii care nu au reșit să implementeze în ultimii 25 de ani politici care să aibă rezultate, dând vina pe disfuncționalitățile sistemului care ar fi dus la ascensiunea “populiștilor și, din păcate, a extremiștilor de dreapta și de stânga”, informează Agerpres. El simte că în spatele acestei atracții pentru populism există “o dorință de schimbare, nu doar de repliere”. “Într-un moment în care tot ceea ce ne înconjoară — economia, scena internațională, mediul — este dat peste cap, doar politica ar trebui să rămână la fel ca și până acum?”, se întreabă Macron.

Pe plan internațional, Macron aspiră la o Franță independentă, care “să nu asculte nici de Washington, nici de Moscova; umanistă, pentru a promova drepturile omului și libertățile fundamentale; și europeană, pentru că viitorul tuturor marilor mize se joacă la nivel comunitar”. Macron spune că programul său — “concret, unificator și eficient” — se axează pe educație și cultură, muncă, modernizarea economiei, securitate, viața democratică, Europa și relațiile internaționale.

Citiți și Moștenirea lui Francois Hollande: Franța a devenit țara cu cel mai mare buget militar din UE și al doilea din NATO

În ciuda situației actuale cu care se confruntă Franța din punct de vedere politic, Maron este încrezător, afirmând că Franța are “arme considerabile” și că “suntem a cincea putere economică la nivel mondial, membru permanent în Consiliul de Securitate al ONU, o putere nucleară și spațială, angajată în Europa și în globalizare. Și, alături de Spania, una dintre cele mai vizitate țări din lume”, spune el.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

INTERNAȚIONAL

Reluarea lucrărilor la gazoductul Nord Stream 2 a fost amânată

Published

on

© www.nord-stream2.com

Consorțiul însărcinat cu proiectul gazoductului Nord Stream 2 a decis să amâne lucrările de construcție la conducta submarină, care trebuiau să fie reluate vineri, 15 ianuarie, în apele teritoriale ale Danemarcei, a precizat un purtător de cuvânt al consorțiului Nord Stream 2 AG pentru cotidianul german Handelsblatt, transmite Reuters, citat de Agerpres

”Avem permisiunea Agenţiei pentru energie din Danemarca să începem lucrările vineri. Însă aceasta nu înseamnă că vom relua efectiv vineri amplasarea de conducte”, a spus purtătorul de cuvânt. Acesta a precizat că în prezent se derulează verificarea echipamentelor. ”Acestea ar putea dura câteva zile, astfel încât nu putem avansa o dată exactă la care vor fi reluate lucrările”, a spus purtătorul de cuvânt. Abia la finele lunii ianuarie sau începutul lunii februarie va anunţa consorţiul Nord Stream 2 AG când vor fi reluate lucrările, a concluzionat purtătorul de cuvânt.

Declarațiile apar în contextul în care, în urmă cu câteva zle, Departamentul de Stat al SUA a avertizat companiile europene pe care le suspectează că ajută Rusia în construcţia gazoductului Nord Stream 2 că riscă sancţiuni. ”Încercăm să informăm companiile cu privire la risc şi să le îndemnăm să se retragă înainte de a fi prea târziu”, a declarat o sursă din Guvernul Statelor Unite cu condiţia anonimatului.

Conform sursei americane, se aşteaptă ca Departamentul de Stat să emită un raport până joi sau vineri cu privire la companiile despre care crede că ajută la construcţia conductei care porneşte din Rusia şi ajunge până în Germania. Printre companiile care ar putea fi menţionate în raport sunt incluse cele de asigurări, cele care ajută la instalarea conductei submarine sau cele verifică echipamentul de construcţie, a mai spus această sursă.

Autoritatea maritimă din Germania (BSH) şi-a dat vineri acordul pentru ca lucrările la gazoductul Nord Stream 2 să poată fi reluate imediat.

Într-un comunicat de presă, BSH a precizat că a aprobat cererea navei care amplasează conducte să opereze în zona economică exclusivă germană începând de la finele lunii septembrie şi până la finele lunii mai, revenind asupra unei decizii anterioare conform căreia lucrările putea începe abia în luna mai.

Presa locală informează că există în continuare riscul ca lucrările de construcție să fie întârziate de acţiunile în justiţie ale organizaţiilor de mediu pentru că porţiunea care a mai rămas de construit din conducta Nord Stream 2 urmează să treacă printr-o arie naturală protejată pentru păsări.

Nord Stream este un proiect deținut în majoritate de Rusia prin intermediul companiei de stat Gazprom și implică și actori energetici din Uniunea Europeană, precum Basf, E.ON, Engie, OMV și Shell. Proiectul în valoare de 10 miliarde de dolari vine în sprijinul relației sensibile dintre Rusia şi Germania și ar putea aduce Berlinul în poziţia de punct central al pieţei europene a gazelor.

Cu o lungime de 1.200 de kilometri, Nord Stream 2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Sondaj: Încrederea oamenilor în guvernele lumii se prăbușește pe fondul răspândirii informațiilor false despre COVID-19

Published

on

© Eurobarometru 2018 (Democracy on the move)

Încrederea în guverne, în cunoscuți oameni de afaceri și în mass-media a înregistrat în regres considerabil pe fondul modului în care sunt diseminate informațiile despre coronavirus și al unui sentiment larg constatat în rândul cetățenilor că sunt induși în eroare, arată un sondaj realizat la nivel global, potrivit Reuters, citat de Digi24.

Barometrul Edelman Trust, care a realizat o evaluare ce se întinde pe două decenii, chestionând mii de oameni cu privire la încrederea lor în instituțiile de bază, a constatat că 57% dintre cetățeni cred că liderii guvernamentali, oamenii de afaceri cunoscuți și jurnaliștii răspândesc știri false sau exagerate.

Mai mult, rezultatele sondajului arată că există o ezitare crescută cu privire la vaccinuri în rândul celor care se informează cu precădere de pe rețelele de socializare. În medie, doar 33% dintre respondenții din 27 de țări unde s-a realizat chestionarea, au declarat că se vor vaccina cât mai curând posibil. Alți 31% au declarat că vor face asta în decurs de un an.

Sondajul a fost realizat în perioada 19 octombrie – 18 noiembrie în rândul a peste 33.000 de respondenți, cu un supliment efectuat în decembrie după alegerile prezidențiale din SUA.

”Asaltul violent de la Capitolul SUA de săptămâna trecută și faptul că doar o treime din oameni sunt dispuși să se vaccineze anti-Covid arată cât de mari sunt pericolele dezinformării”, a declarat Richard Edelman, coordonatorul Edelman Trust.

Care sunt guvernele față de care s-a înregistrat o puternică lipsă de încredere?

Guvernele care, într-un sondaj realizat anterior, la începutul pandemiei, au înregistrat o creștere a nivelului de încredere din partea cetățenilor careu doreau să se acorde prioritate salvării de vieți în detrimentul economiei au înregistrat pierderi accentuate ale nivelului de încredere pe durata anului.

În ansamblu, încrederea în instituția guvernamentală a scăzut de la un maxim istoric de 65% din mai anul trecut la 53% până la sfârșitul anului. Pierderile au fost deosebit de accentuate în Coreea de Sud, Marea Britanie și China.

Încrederea în mass-media, care era pe un trend descendent din 2019, a scăzut și mai mult. Încrederea în mass-media tradiționale a scăzut cu 8 puncte, până la 53%, deși a înregistrat mai multă încredere decât social media, care a scăzut cu cinci puncte la 35%.

Cea mai accentuată neîncredere în media a fost observată în Japonia, Italia și Argentina. În Statele Unite, nivelurile de încredere au diferit în funcție de afilierea politică: în timp ce 63% dintre alegătorii Joe Biden au avut încredere în jurnaliști, această cifră a scăzut la 21% pentru alegătorii lui Donald Trump, care a denigrat mult timp mass-media acuzată de fake news.

În pofida faptului că oamenii de afaceri erau suspecatați de marea majoritate a angajaților de minciuni și exagerări, aceștia se bucură de o încredere mai crescută, comparativ cu cea în guverne sau media.

Nouă din 10 respondenți au spus că vor ca directorii executivi să vorbească despre impactul pandemiei, problemele de muncă și societate, în timp ce mai mult de două treimi au afirmat că se așteaptă ca aceștia să intervină atunci când guvernul nu rezolvă problemele.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Angela Merkel consideră ”problematică” suspendarea lui Trump de pe rețelele de socializare: Este nevoie de un cadru în care se poate face comunicarea pe rețelele sociale

Published

on

© European Union 2020

Cancelarul german Angela Merkel consideră ”problematică” închiderea de către mai multe rețele de socializare a conturilor președintelui american în exercițiu Donald Trump, a precizat luni purtătorul său de cuvânt, Steffen Seibert, care a apreciat însă favorabil practica recentă a acestor rețele de a-i adnota mesajele președintelui SUA, anunță Agerpres.

”Chiar dacă platformele de internet ”au o mare responsabilitate” şi ”nu trebuie să rămână fără reacţie” în faţa conţinuturilor cu mesaje de ură sau violenţă, legislatorul ar trebui să ”definească un cadru în care se poate face comunicarea pe reţelele sociale”, explică purtătorul de cuvânt al guvernului german, potrivit ABC News.

”Se poate interfera în libertatea de exprimare, dar în limitele definite de legislator, nu prin decizia conducerii unei companii”, a declarat la o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al guvernului german Steffen Seibert, citat de AFP. ”Din acest motiv, cancelarul (Merkel) consideră problematică închiderea definitivă a conturilor preşedintelui american pe reţelele de socializare”, a adăugat acesta.

Totuși, acesta a apreciat favorabil practica recentă a rețelelor de socializare de a adnota mesajele lui Trump, cu referiri la veridicitatea lor, întrucât ”minciunile și incitările la violență sunt evident foarte problematice”.

O reacție similară a venit și din partea Uniunii Europene. Prin vocea comisarului european pentru piața internă, Thierry Breton, Bruxelles-ul și-a exprimat luni ”perplexitatea” față de decizia unor platforme digitale de a suspenda conturile preşedintelui american Donald Trump de pe reţele sociale, ”fără control legitim şi democratic”, o decizie care, în opinia responsabilului european, justifică proiectele Comisiei Europene de reglementare a giganţilor informatici.

După violenţele produse miercuri în urma intrării simpatizanţilor săi în clădirea Capitoliului, reţelele de socializare Twitter şi Facebook i-au suspendat conturile preşedintelui Trump, iar ulterior au anunţat că i le închid pe termen nedefinit. El a postat apoi pe contul oficial de Twitter al preşedinţiei SUA, @POTUS, dar mesajele sale au fost şterse imediat.

Donald Trump a promis că nu va fi redus la tăcere. Acesta a anunțat că ar putea lansa o nouă platformă concurentă şi că negociază cu diferite alte site-uri.

Potrivit Reuters, singurele sale modalităţi de a se adresa simpatizanţilor săi rămân acum unele posturi TV mai prietenoase, respectiv Fox News, OAN şi Newsmax, reţele sociale mai puţin cunoscute, precum Gab sau MeWe, platforme video ca Rumble şi DLive sau website-uri de ştiri alternative celor din media mainstream, precum American Media Periscope.

Continue Reading

Facebook

Dacian Cioloș15 hours ago

Dacian Cioloș, liderul Grupului Renew Europe din PE, recomandă cetățenilor europeni să vadă și să voteze documentarul ”Colectiv“, unul dintre cele trei filme nominalizate la Premiul LUX al Publicului European

ROMÂNIA16 hours ago

MApN: Aproximativ 250.000 de seringi și 100.000 de ace necesare campaniei de vaccinare au fost aduse din Qatar cu o aeronavă a Forțelor Aeriene Române

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI16 hours ago

Fostul președinte Traian Băsescu s-a vaccinat împotriva COVID-19 la Spitalul Militar „Dr. Carol Davila”

Dan Motreanu16 hours ago

Dan Motreanu, vicepreședintele Comisiei pentru siguranță alimentară din PE, cere Comisiei Europene o evaluare a nivelului de autosuficiență alimentară a fiecărui stat membru și elaborarea de planuri de urgență în situații de criză

ROMÂNIA16 hours ago

Marian Petrache: După opt ani de muncă, proiectul din timpul mandatelor mele de președinte al CJ Ilfov, cel de alimentare cu apă, canalizare și stații de epurare, a fost aprobat de Comisia Europeană

ȘTIRI POZITIVE18 hours ago

Maramureșul și Bucovina, recomandate de cotidianul american New York Times ca destinații de vacanță pe timp de pandemie

Eugen Tomac18 hours ago

Eurodeputatul Eugen Tomac salută poziția Comisiei Europene cu privire la inițiativa cetățenească ”Minority Safepack”: A anunțat cât se poate de clar că nu va legifera pe domenii ce nu țin de competența sa

U.E.19 hours ago

Armin Laschet, aliat al Angelei Merkel, a fost ales președinte al Uniunii Creştin-Democrate (CDU) din Germania, ceea ce îl plasează în pole position pentru a deveni următorul cancelar german

ROMÂNIA20 hours ago

Premierul Florin Cîțu s-a vaccinat împotriva COVID-19: Am vrut să dau un semnal românilor să se vaccineze

Dacian Cioloș22 hours ago

Ivan Patzaichin, însărcinat să conducă procesul de desemnare a viitorului guvernator al Deltei Dunării. Dacian Cioloș: Va forma un grup consultativ reprezentativ care va propune o listă scurtă de candidați

ROMÂNIA20 hours ago

Premierul Florin Cîțu s-a vaccinat împotriva COVID-19: Am vrut să dau un semnal românilor să se vaccineze

U.E.5 days ago

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan dorește să ”repună pe șine” relațiile Turciei cu UE: Este prioritatea noastră să facem din 2021 un an de succes

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Intenţia noastră este ca de la jumătatea săptămânii viitoare să trecem la etapa a doua de vaccinare

Gheorghe Falcă3 weeks ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă se va vaccina împotriva COVID-19 și îndeamnă la responsabilitate pentru „noi și cei de lângă noi”: Vaccinarea, testul nostru de maturitate

ROMÂNIA3 weeks ago

Campania de vaccinare anti-Covid în România începe cu asistenta care a preluat primul pacient infectat cu virusul SARS-CoV-2

ROMÂNIA3 weeks ago

Primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID au ajuns la Institutul Cantacuzino din Capitală. România va avea 10 milioane de doze de vaccin, 140.000 fiind distribuite săptămânal

ROMÂNIA3 weeks ago

Președintele Klaus Iohannis: Campania de vaccinare anti-COVID-19 începe în România și în toată UE pe 27 decembrie. Vaccinul este sigur și eficient, autorizat la cele mai înalte standarde europene

ROMÂNIA4 weeks ago

Mesajul președintelui Klaus Iohannis pentru noul Guvern: S-a închis ciclul în care ne-am angajat și am promis. Acum, la treabă!

ROMÂNIA4 weeks ago

Guvernul Cîțu a fost învestit de Parlament. Membrii noului Cabinet vor depune jurământul la Palatul Cotroceni

CONSILIUL EUROPEAN4 weeks ago

Angela Merkel, Klaus Iohannis și ceilalți lideri UE fac apel la cetățeni să dea dovadă de responsabilitate: Prin eforturi comune și cu ajutorul vaccinului anti-COVID-19 punem baza unui 2021 sigur și prosper

Advertisement
Advertisement

Trending