Emmanuel Macron a reușit să obțină rezultate inimaginabile din punct de vedere politic în doar șase luni de zile: să ajungă în ultimul tur al alegerilor prezidențiale din Franța fără a avea sprijinul niciunuia dintre cele două mari partide politice ale scenei politice franceze.
Potrivit unei biografii realizată de The Independent, Macron, în vârstă de 39 de ani, a demisionat din guvernul socialist al președintelui francez în exercițiu, Francois Hollande, în 2016, și a lansat mișcarea populară “En Marche!”, criticii neoferindu-i nicio șansă.
În doar 18 luni, mișcarea a reușit să aibă mai mult de 200.000 de membri iar Macron a reușit deja să câștige primul tur al alegerilor prezidențiale, iar, potrivit sondajelor, acesta va reuși să o învingă pe Marine Le Pen în cel de-al doilea tur de scrutin.
Alegeri prezidențiale de anul acesta au fost surprinzătoare și fără precedent în istoria Franței moderne. Hollande a devenit primul președinte de la fondarea celei de-a V-a Republici, în 1958, care nu și-a mai depus candidatura pentru cel de-al doilea mandat, opțiunea partidului său, Benoit Hamon, obținând doar un loc cinci, în spatele rivalului de extremă-stânga, Jean-Luc Melenchon.

FOTO: Emmanuel Macron/ Facebook
Având în vedere rezultatele primului tur de scrutin, Emmanuel Macron și Marine Le Pen se vor confrunta în turul doi al alegerilor prezidențiale, programate pentru data de 7 mai, așteptându-se ca Macron să iasă învingător.
Dacă Macron va reuși să obțină conducerea Palatului Elysee, va reprezenta un un rezultat nemaiîntâlnit pentru un fost bancher care s-a făcut remarcat ca urmare a numirii sale de către Francois Hollande în funcția de ministru al Economiei, în 2014.
Emmanuel Macron s-a născut într-o familie care face parte din clasa mijlocie, într-un oraș aflat în nordul Franței, Amiens, unde a primit o educație în școlile private catolice.
În ciuda faptului că acesta a dorit să devină romancier, Macron a absolvit Universitatea Nanterre din Paris și are un master în afaceri publice. Acesta a lucrat la Trezoreria Franceză timp patru ani înainte de a-și da demisia pentru a deveni bancher. În 2012, Macron a fost numit șef de cabinet al lui Hollande, după aceea ministru al Economiei.
În timpul mandatului său de ministru, cota de popularitate a lui Macron a scăzut în rândul celor de stânga în momentul în care a adoptat o serie de legi ale muncii, inclusiv unele care permit companiilor să negocieze un program de lucru de peste 35 de ore, ceea ce a determinat numeroase mitinguri în Franța.
Emmanuel Macron s-a descris ca fiind un socialist-liberal care se opune contracandidatului său, xenofob, naționalist, anti-globalizare, Marine Le Pen.
Înainte de a-și anunța candidatura pentru președinție, echipa sa, care a avut drept model campania lui Obama în 2008, a organizat o consultare a populației în care a încercat să afle care sunt politicile pe care doresc să le implementeze politicienii.
Macron acuză politicienii care nu au reșit să implementeze în ultimii 25 de ani politici care să aibă rezultate, dând vina pe disfuncționalitățile sistemului care ar fi dus la ascensiunea “populiștilor și, din păcate, a extremiștilor de dreapta și de stânga”, informează Agerpres. El simte că în spatele acestei atracții pentru populism există “o dorință de schimbare, nu doar de repliere”. “Într-un moment în care tot ceea ce ne înconjoară — economia, scena internațională, mediul — este dat peste cap, doar politica ar trebui să rămână la fel ca și până acum?”, se întreabă Macron.
Pe plan internațional, Macron aspiră la o Franță independentă, care “să nu asculte nici de Washington, nici de Moscova; umanistă, pentru a promova drepturile omului și libertățile fundamentale; și europeană, pentru că viitorul tuturor marilor mize se joacă la nivel comunitar”. Macron spune că programul său — “concret, unificator și eficient” — se axează pe educație și cultură, muncă, modernizarea economiei, securitate, viața democratică, Europa și relațiile internaționale.
Citiți și Moștenirea lui Francois Hollande: Franța a devenit țara cu cel mai mare buget militar din UE și al doilea din NATO
În ciuda situației actuale cu care se confruntă Franța din punct de vedere politic, Maron este încrezător, afirmând că Franța are “arme considerabile” și că “suntem a cincea putere economică la nivel mondial, membru permanent în Consiliul de Securitate al ONU, o putere nucleară și spațială, angajată în Europa și în globalizare. Și, alături de Spania, una dintre cele mai vizitate țări din lume”, spune el.