Connect with us

ALEGERI 2014

ALEGERI PREZIDENȚIALE. Victor Ponta spune că USD va avea candidat la Preşedinţie dacă nu se reface USL. Nu exclud să fiu eu acela, la nevoie

Published

on

USD va desemna un candidat propriu la alegerile prezidenţiale în cazul în care liberalii nu vor accepta să refacă USL şi să revină la guvernare, după alegerile europarlamentare din 25 mai, a declarat liderul PSD, Victor Ponta, precizând că nu exclude ca, “la nevoie”, să fie el acel candidat, scrie MEDIAFAX.victor ponta

El a precizat că există două variante, dintre care principala este refacerea USL şi desemnarea unui candidat comun, împreună cu liberalii, la Preşedinţie, candidat care să fie acea persoană plasată cel mai bine în sondaje, a doua variantă fiind un candidat USD.

“Varianta A, în care eu cred: după 25 mai, o să adreseze o invitaţie oficială PNL de a reveni în USL, la guvernare, şi în baza acordului USL să avem un candidat comun, cel mai bun candidat conform sondajelor. Varianta B: nu se poate acest lucru şi PNL merge singur şi separat, atunci PSD-PC-UNPR vom desemna candidatul care să meargă şi, evident, nu exclud ca, la nevoie, să fiu eu acela”, a spus Ponta la Antena 3.

El a reluat ideea că, dacă va fi preşedinte, persoana desemnată ca prim-ministru nu va fi neapărat din PSD.

Continue Reading
Advertisement
25 Comments

25 Comments

 1. unguru

  May 12, 2014 at 6:56 am

  Ne am saturat de mincunile lui Victoras.JOs mafia baronilor PSD!!!!Ponta promite baronilor PSD libertate daca va ajunge Presedinte.Eu nu vreau ca plagiatorul Ponta sa conduca Romania,trebuie sa votam masiv inpotriva lui Ponta!

 2. Mihai P

  May 12, 2014 at 11:02 am

  Dreapta trebuie sa se uneasca in jurul PNL-ului. Orice vot dat unui alt partid este un vot irosit ce va ajuta PSD sa acapareze puterea pentru baronii locali si coruptii din partid!

 3. Emil

  May 12, 2014 at 11:30 am

  Ponta este captiv in jocurile baronilor locali. Pentru a ajunge presedinte, Ponta le promite coruptilor din PSD ca le va asigura libertatea, afacerile cu statul vor prospera si trusturile de presa neloiale vor fi inchise. Trebuie sa votam masiv impotriva PSD la alegerile europarlamentare si prezidentiale din acest an, daca nu vrem ca Ponta si PSD sa detina toata puterea din Romania.

 4. ema

  May 12, 2014 at 11:59 am

  Ponta este captiv in jocurile baronilor locali. Pentru a ajunge presedinte, Ponta le promite coruptilor din PSD ca le va asigura libertatea, afacerile cu statul vor prospera si trusturile de presa neloiale vor fi inchise. Trebuie sa votam masiv impotriva PSD la alegerile europarlamentare si prezidentiale din acest an.

 5. Dumitru

  May 12, 2014 at 12:00 pm

  Ponta vorbeste in permanenta de refacerea USL si crede inca in aceasta refacere folosind pana si sigla USL in campania actuala dar Crin Antonescu a raspuns clar de atatea ori ca nu va mai fi o asemenea alianta cat timp Victor Ponta va mai fi la Cotroceni , PNL este in opozitie.Ponta a incalcat si nerespectat promisiunile facute alegatorilor cat si ideile propuse de catre liberali pe perioada aliantei .Nu trebuie sa-l lasam pe Ponta sa detina toata puterea suprema din Romania, nu reprezinta ceva semnificativ tarii .

 6. Traian

  May 12, 2014 at 12:11 pm

  Ponta e dator vandut baronilor locali PSD. Odata ajuns presedinte se va asigura ca nici un protejat PSD nu va face inchisoare iar trusturile de presa neloaiale vor fi inchise. Singura scapare este de a vota masiv impotriva PSD pentru a nu lasa intreaga putere concentrata in mainile acestor hoti!

 7. andreea

  May 12, 2014 at 12:31 pm

  Crin Antonescu va fi presedintele ales! Restul sunt baliverne….

 8. Adrian Tudor

  May 12, 2014 at 12:38 pm

  Ponta candidat pentru prezidentiale? e perfect! Ponta este cea mai proasta carte pe care
  o poate juca PSD-ul, daca acesta va fi candidatul lor e clar ca PSD-ul nu se asteapta sa
  castige. Nu exista om mai slab calitativ decat Ponta, care sa candideze la prezidentiale.
  Daca el va candida, se va vedea clar vointa poporului, cand Ponta va iesi din cursa cu un
  scor dezastruos. PSD-ul e pe duca, au talharit Romania pentru prea mult timp, oamenii au
  inteles in sfarsit cat de nocivi au fost pentru aceasta tara! O singura solutie ramane
  pentru a scapa de toti coruptii din PSD, de Ponta si de Basescu, votul in favoarea
  Partidului National Liberal, doar cei din PNL au in vedere interesele romanilor!

 9. virgil

  May 12, 2014 at 12:40 pm

  Ponta este bagat in jocurile baronilor locali.Ponta le promite coruptilor din PSD ca le va asigura libertatea , afacerile cu statul vor prospera si trusturile de presa ne loiale vor fi inchise .trebuie sa votam impotriva PSD la alegerile europarlamentare si prezidentiale, trebuie sa votam cu partidul PNL.

 10. Elena

  May 12, 2014 at 12:49 pm

  Cate lucruri “extraordinare” face domnul Ponta pentru acest partid si pentru Romania, la nevoie candideaza chiar dumnealui la functia de presedinte, o spune de parca s-ar sacrifice, de abia astepta acest moment pentru a se infrupta si dumnealui din” troc”.

 11. Nicoleta

  May 12, 2014 at 1:04 pm

  Cum se sacrifica sarmanul Victor Ponta pentru aceasta tara, chiar nu mai exista o alta persoana demna si potrivita pentru a fi Presedintele Romaniei ?! Ce sa realizeze domnul Ponta cand domnia sa nu este decat copia fidela a marinarului, au acelasi comportament atat verbal cat si faptic.

 12. miha

  May 12, 2014 at 1:10 pm

  Ponta se bazeaza pe baronii locali sa ajunga presedinte! Le-a asigurat acestora libertatea, afacerile cu statul care vor prospera, trusturi de presa neloiale inchise…toate acestea daca acesti corupti il sustin ca si presedinte! Noi nu vom face acest lucru si vom vota impotriva PSD!!!

 13. Viorel

  May 12, 2014 at 1:19 pm

  Ponta o spune direct din titlu (isi face si campanie mascata), daca nu el atunci cine ? Sa nu uitam cate promisiuni a facut alegatorilor si le-a incalcat , sa mai reprezinte om de incredere? Ar trebui sa luam exemplu Islandei care a aruncat la gunoi guvernul corupt.Pana la urma poporul are putere asupra legii si nu invers ,asa ca drag popor votati masiv impotriva PSD!

 14. Geo

  May 12, 2014 at 3:12 pm

  Ponta se bazeaza pe baronii locali sa ajunga presedinte! Le-a asigurat acestora libertatea, afacerile cu statul care vor prospera, trusturi de presa neloiale inchise…toate acestea daca acesti corupti il sustin ca si presedinte! Noi nu vom face acest lucru si vom vota impotriva PSD! Dreapta trebuie sa se uneasca in jurul PNL-ului. Orice vot dat unui alt partid este un vot irosit ce va ajuta PSD sa acapareze puterea pentru baronii locali si coruptii din partid!

 15. raul ionut

  May 12, 2014 at 3:29 pm

  Ponta este bagat in jocurile baronilor locali.Ponta le promite coruptilor din PSD ca le va asigura libertatea , afacerile cu statul vor prospera si trusturile de presa ne loiale vor fi inchise .trebuie sa votam impotriva PSD la alegerile europarlamentare si prezidentiale, trebuie sa votam cu partidul PNL.

 16. Aadela adela

  May 12, 2014 at 5:57 pm

  Trebuie sa votam la alegerile europarlamentare si prezidentiale PNL si Crin Antonescu!

 17. lidy

  May 12, 2014 at 8:50 pm

  Ponta este captiv in jocurile baronilor locali. Pentru a ajunge presedinte, Ponta le promite coruptilor din PSD ca le va asigura libertatea, afacerile cu statul vor prospera si trusturile de presa neloiale vor fi inchise. Trebuie sa votam masiv impotriva PSD la alegerile europarlamentare si prezidentiale din acest an, daca nu vrem ca Ponta si PSD sa detina toata puterea din Romania.

 18. Ovidiu

  May 12, 2014 at 9:38 pm

  Ponta le face promisiuni tuturor coruptilor din PSD ca ii va elibera si presa libera va fi inchisa.Suntem nevoiti sa votam impotriva PSD-ului la europarlamentare si prezidentiale din acest an , altfel Ponta va ajunge presedinte si PSD va conduce tara.

 19. Rose

  May 12, 2014 at 10:15 pm

  Astăzi… cine ni-s eroii? Cine-i gata ca să moară
  Pentru sfânta Libertate, pentru neam si pentru țară?
  Grașii și libidinoșii, snobii si analfabeții,
  Banii mulți și burta plină pentru ei sunt sensul vieții.
  Niște lacomi fără școală, niște scârbe, niște javre
  Care pentru-o șpagă calcă fără milă pe cadavre.
  Parlamentul Europei ne-a cerut reprezentanții
  Si-am trimis toți imbecilii, proastele și aroganții
  Să ne facă de rușine cerând mită pe la toți,
  Si să fim priviți prin dânșii ca o nație de hoți.
  Poticnindu-se-n discursuri insipide și banale,
  Fără dicție sau noimă, cu greșeli gramaticale.
  Pițipoanca plângăcioasă sau tribunul făcând spume
  Sau ciobanul fără carte să ne reprezinte-n lume?
  Unde ne e azi mândria? Unde ne e azi curajul
  De-ai lua de ciuf, de guler, si-a spăla cu ei pavajul?
  Nu mai sunt eroi in țară, oameni demni și responsabili
  Să ia frâiele în mână de la viermii incapabili?
  Creierele geniale sunt trimise la străini
  Spre-a nu-i încurca la furturi pe-acești avortoni cretini.
  Cincisprezece milioane, câți am mai rămas prin țară,
  Să fim pentru haimanale animale de povară,
  Să muncim pe brânci o lună iar ei să ne dea salar,
  Cam cât lasă ei pe seară șpagă la vreun ospătar.
  Nu mai vreau să văd prin blocuri cum ne mor de frig bunicii
  Si nici mame disperate, ”ce le dau la ăia micii”
  Nu mai vreau să-mi văd părintii dependenți de tratamente
  Si cu banii pentru hrană cumpărând medicamente.
  Nu mai vreau să-mi văd soția umilită la ghisee
  Sau copilul dat afară, că-i sărac, de prin licee.
  Ca o boala fără leacuri, ca un cataclism mă sperie
  Cum trăiesc în lux netoții, iar capabilii-n mizerie.
  Eu aștept Reînvierea, când din marile morminte
  Vor ieși din nou Eroii înarmați c-un bici fierbinte
  Si vor face curățenie printre cei ce ne-au furat,
  Spre a fi din nou în lume Neamul Binecuvântat!

 20. daniel

  May 12, 2014 at 10:44 pm

  in psd se afla cei mai corupti oameni din tara asta care isi bat joc de ea.trebuie sa ii inlaturam de la putere,altfel se alege praful de tara aceasta.

 21. danielsorin

  May 12, 2014 at 10:48 pm

  psd trebuie sa plece de la putere.singura alternativa la acest partid comunist si plin de corupti este pnl+anotnescu presedinte.

 22. Isa

  May 12, 2014 at 10:54 pm

  Cica “la nevoie”. Vorbeste de parca nu obtinerea unei puteri cat mai mari este scopul sau principal de cand a ajuns in functia asta. “La nevoie” vom vota si noi impotriva lui.

 23. Mr M

  May 12, 2014 at 10:54 pm

  1. USL nu v-a mai exista niciodata, poate in visele cele bune cu plagiat nedescoperit. 2. Daca PSD nu scoate scor bun, toata lumea din partid vrea capul lui Motoc, adica a lui Viorel. 3. PNL v-a candida independent si vor castiga alegerile din toamna!

 24. ombre

  May 12, 2014 at 10:55 pm

  Oricum s-ar numi alianta, USL, USD, prin candidatul comun, Ponta se intelege pe sine. USL s-a desfiinta, USD va sfarsi la fel iar Ponta de asemenea (contractul lui cu romanii va fi anulat).

 25. Stab

  May 12, 2014 at 10:55 pm

  Dupa toate minciunile, ironiile la adresa romanilor si actele de coruptie, dottorul ar trebui sa se retraga din orice cursa electorala. Dar unde nu e (demnitate), nici D-zeu nu cere, vorba aia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ROMÂNIA

Studiu IRES: Doar o persoană din zece se declară împotriva legii care interzice fumatul

Published

on

Notorietatea legii care prevede interzicerea fumatului în spațiile publice din România este una foarte ridicată şi o proporție importantă dintre participanții la un studiu IRES cu privire la obiceiurile, comportamentele asociate şi percepțiile legate de fumat ale populației adulte din România au opinii favorabile legate de această lege.

În prezent, un sfert dintre adulții din România se declară fumători, iar patru din zece au încercat să renunțe la acest obicei în ultimul an. De asemenea, o treime dintre cei care nu mai consumă tutun în prezent spun că au fumat în trecut. Sunt principalele concluzii ale studiului derulat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES, în perioada 21-25 ianuarie 2016, cu privire la fumatul în România.

Percepții publice privind reglementările anti-fumat

smokingPotrivit studiului, 93% dintre participanți au auzit despre legea care interzice fumatul în spațiile publice din România. Procentul celor care sunt informați cu privire la această lege, conform declarațiilor lor, crește direct proporțional cu vârsta respondenților și cu nivelul lor de educație. 79% dintre intervievați au o părere bună sau foarte bună cu privire la această lege și doar una din zece persoane chestionate are o părere proastă sau foarte proastă față de legea privind interzicerea fumatului în spațiile publice. Inițiativa legislativă este susținută de trei sferturi dintre respondenți și 10% dintre ei declară că sunt împotriva acestei inițiative legislative.

Un procent de 30% dintre respondenții care ies în localuri minim o dată pe an afirmă că legea anti fumat le va influența comportamentul referitor la ieșirile în oraș; astfel, 15% dintre intervievați susțin că vor ieși mai des în oraș, 1% dintre ei declară că vor începe să iasă în oraș odată cu implementare acestei legi, iar 10% dintre participanții la studiu susțin că odată cu adoptarea legii vor ieși mai rar în oraș. În același timp, 69% dintre respondenți declară că obiceiurile lor nu vor fi influențate de legea anti fumat.

Atitudini cu privire la fumat şi fumători

În ceea ce privește atitudinea românilor cu privire la acest obicei, studiul relevă faptul că fumatul nu este niciodată permis în casele unei jumătăți dintre respondenții la această anchetă, iar în cazul unui sfert dintre intervievați fumatul este permis doar în anumite camere, și nu în întreaga casă. 2% dintre participanții la studiu declară că în casele lor fumatul este permis peste tot.

Opiniile românilor care nu fumează cu privire la fumători tind să fie negative: cu toate că aproape o treime dintre respondenții nefumători nu au nici o părere bună, nici una proastă față de fumători, ei neconsiderând acest aspect relevant, 61% dintre persoanele care au participat la studiu și nu fumează au o părere mai degrabă proastă despre fumători. Această opinie se regăsește cu precădere în cazul persoanelor cu vârsta peste 65 de ani, al celor cu studii elementare, al celor care locuiesc în mediul rural, dar și al femeilor.

Opt din zece nefumători declară că îi deranjează să stea în preajma fumătorilor și trei sferturi dintre ei afirmă că dacă ar merge în oraș și nu ar găsi o masă liberă decât la zona de fumători, ar căuta un alt local unde să aibă loc la zona de nefumători.

Profilul românilor fumători

75% dintre respondenți spun că nu fumează tutun deloc, 18% afirmă că fumează tutun zilnic, iar 7% susțin că fumează tutun mai rar; astfel, din totalul populației, 25% sunt fumători. Procentul celor care fumează tutun zilnic este mai ridicat în cazul respondenților cu vârste între 18 și 35 ani comparativ cu celelalte categorii de vârstă, în situația intervievaților din mediul urban și în cazul bărbaților. Procentul nefumătorilor este mai ridicat în cazul persoanelor cu studii elementare. De asemenea, proporția celor care nu fumează tutun deloc este mai ridicată în mediul rural.

Aproximativ un sfert (26%) dintre fumătorii participanți la acest studiu cheltuie între 1 și 30 lei, săptămânal, pe țigări, aproape o cincime dintre aceștia cheltuie între 31 și 50 de lei, iar 30% cheltuie  între 51 și 100 lei săptămânal.

Doar 1% dintre participanții la studiu folosesc alte produse din tutun, care nu se fumează, de exemplu tutunul de prizat sau cel de mestecat, același procent din populația investigată utilizând o țigară electronică în prezent; totuși, 8% dintre intervievați au folosit, în trecut, țigara electronică. Aceștia se regăsesc, într-un procent mai ridicat, printre respondenții din mediul urban și printre bărbați.

Dintre respondenții care nu fumează tutun în prezent, două treimi (66%) nu au fumat nici în trecut, în timp ce o treime (34%) dintre aceștia au fumat. Respondenții de sex masculin au fumat tutun în trecut într-o proporție semnificativ mai mare decât femeile. Dintre intervievații care au fumat în trecut, 63% făceau acest lucru zilnic și 36% – mai rar. Categoria de vârstă în rândul căreia s-a întâlnit cel mai ridicat consum zilnic de tutun este de 51 – 65 de ani. Persoanele care au educație elementară au răspuns într-un procent mai mare că au fumat zilnic decât populația cu studii medii sau superioare. Tot în trecut, respondenții de gen masculin, din mediul urban și cei care locuiesc în Moldova au fumat zilnic într-o proporție mai ridicată comparativ cu respondenții din celelalte categorii de gen, mediu de rezidență și regiune.

O proporție ridicată de respondenți care au fumat zilnic în trecut, dar momentan nu mai fumează, sunt neutri cu privire la inițiativa legislativă privind interzicerea fumatului în toate spațiile publice închise, comparativ cu cei care au fumat zilnic și sunt împotriva acestei inițiativei sau o susțin.

82% dintre fumători au început să fumeze înaintea vârstei de 22 de ani, în timp ce aproximativ jumătate dintre respondenți (49%) spun că au fumat pentru prima dată înaintea de a împlini vârsta majoratului. Proporția respondenților care au fumat înainte să împlinească 15 ani este mai ridicată în cazul celor cu studii elementare, al intervievaților din mediul urban și al bărbaților. În plus, proporția respondenților au început să fumeze înainte de 15 ani și sunt împotriva inițiativei legislative privind interzicerea fumatului în spațiile publice este mai ridicată comparativ cu proporția celor care au început să fumeze înainte de 15 și susțin această inițiativă sau sunt neutri în ceea ce o privește. Respondenții care au început să fumeze după 30 de ani sunt într-un procent mai ridicat de acord cu inițiativa legislativă.

46% dintre fumători spun că, în total, au cumulat un număr de maxim 15 ani de când fumează, iar 53% fumează de mai mult de 16 ani. Comparativ cu procentul în care se regăsesc în populația care fumează de mai mult de 31 de ani celelalte reguli legate de fumat, proporția celor în ale căror case fumatul este permis doar într-o cameră sau în unele camere este mai ridicat.

Consumul produselor din tutun în rândul fumătorilor din România

8% dintre fumători consumă zilnic mai mult de un pachet de țigări, aproximativ o treime fumează între 16 și 20 de țigări pe zi și mai mult de o treime dintre respondenți (37%) fumează mai puțin de jumătate de pachet zilnic.

Aproximativ o treime dintre persoanele cu vârste cuprinse între 18 – 50 de ani fumează zilnic aproape un pachet de țigări, în timp ce fumătorii cu vârste de peste 65 de ani sunt cei în cazul cărora procentul intervievaților care consumă între 6 și 10 țigări zilnic este mai ridicat comparativ cu celelalte categorii de vârstă.

Femeile fumează între 1 și 10 țigări zilnic într-o proporție mai mare decât bărbații, pe când situația se inversează atunci când vine vorba despre fumatul a mai mult de 16 țigări pe zi, unde procentul bărbaților care au acest comportament este mai ridicat.

49% dintre respondenții fumători declară că fumează săptămânal până într-un pachet de țigări, iar 48% dintre aceștia susțin că furmează mai mult de un pachet pe săptămână. Ponderea persoanelor care fumează mai mult de două pachete de țigări săptămânal este mai ridicată în cazul respondenților cu vârsta până în 35 de ani. Respondenții cu studii elementare declară într-o măsură mai mare față de cei cu studii medii sau superioare că fumează între un pachet și două pachete de țigări pe săptămână. Respondenții din regiunile Sud (inclusiv București) și Dobrogea fumează săptămânal într-o proporție mai ridicată față de cei din alte regiuni până în jumătate de pachet de țigări, iar cei din Transilvania și Banat – într-un procent mai mare mai mult de două pachete de țigări.

Aproximativ jumătate dintre respondenți (52%) fumează prima țigară în primele 30 de minute ale dimineții. Comparativ cu celelalte grupe de vârstă, intervievații care au între 36 și 50 de ani fumează într-o proporție mai ridicată în primele 5 minute după trezire; același comportament e valabil în cazul celor care au studii elementare, comparativ cu celelalte niveluri de educație. Așa cum este de așteptat, respondenții în a căror casă fumatul este permis peste tot răspund într-o proporție mai ridicată că fumează prima țigară la 5 minute după trezire față de celelalte categorii de respondenți, iar cei în a căror casă fumatul nu este permis răspund într-un procent mai mare față de ceilalți că fumează prima dată în cursul unei zile la mai mult de o oră față de momentul în care se trezesc.

În topul preferințelor fumătorilor intervievați în cadrul acestui studiu se află mărcile Kent (24%), Pall Mall (23%) și Winston (13%); aproape jumătate dintre respondenți își cumpără țigări de la magazinul de cartier sau magazinul sătesc și o cincime dintre intervievați achiziționează tutun de la supermarket.

Șapte din zece respondenți (71%) care în trecut au fumat declară că au renunțat la acest comportament de mai mult de 5 ani de zile.Proporția acestora crește odată cu înaintarea în vârstă, dar scade odată cu nivelul de educație. Procentul respondenților de gen masculin care s-au lăsat de fumat în urmă cu mai mult de cinci ani este mai ridicat față de cel al intervievatelor care declară același lucru. Participanții la studiu care susțin inițiativa legislativă privind interzicerea fumatului în spațiile publice închise declară într-o proporție mai mare că s-au lăsat de fumat în urmă cu mai mult de cinci ani comparativ cu cei care sunt neutri sau împotriva acestei inițiative.

Consumul produselor din tutun vs. sănătate

Dintre respondenții care momentan fumează tutun, 43% au vizitat un doctor sau un specialist în probleme medicale în ultimul an. Proporția celor care au făcut acest lucru este mai ridicată în cazul respondenților cu vârsta cuprinsă între 51 și 65 de ani, al celor cu studii superioare, al celor care locuiesc în mediul urban și al femeilor. În plus, un procent mai ridicat al participanților la studiu care au vizitat un medic se regăsește mai curând printre cei care sunt împotriva inițiativei legislative privind interzicerea fumatului decât printre cei care susțin această inițiativă sau printre cei care se declară neutri cu privire la ea.

Aproape șapte din zece fumători (68%) care și-au vizitat medicul în ultimul an au făcut acest lucru o dată sau de două ori și aproximativ o cincime dintre ei (19%) au vizitat un specialist în probleme medicale de trei până la cinci ori. Numărul vizitelor la medic în ultimul an crește direct proporțional cu vârsta respondenților. În majoritatea cazurilor (83%), fumătorii care au vizitat un medic în ultimele 12 luni au fost întrebați dacă fumează tutun;procentul acestora este mai ridicat în cazul participanților la studiu care locuiesc în mediul rural decât proporția celor care locuiesc în mediul urban și au fost întrebați dacă fumează și, de asemenea, mai ridicat în cazul bărbaților comparativ cu procentul femeilor cărora medicul le-a adresat această întrebare. Opt din zece intervievați fumători care au vizitat un specialist în probleme medicale în ultimul an au fost sfătuiți să înceteze să fumeze tutun;proporția celor care au primit acest sfat crește direct proporțional cu vârsta.

Patru din zece fumători care au participat la acest studiu declară că au încercat să se lase de fumat în ultimul an de zile; proporția acestora este cea mai ridicată în cazul respondenților cu vârsta peste 65 de ani și în cazul celor cu studii elementare. De asemenea, comparativ cu celelalte regiuni, participanții la studiu care locuiesc în Moldova și cei care rezidă în mediul rural declară într-un procent mai mare că au încercat să se lase de fumat în ultimele 12 luni. Aproape o treime dintre cei care au încercat să înceteze să fumeze declară că au reușit acest lucru pentru mai puțin de o săptămână, iar o altă treime susțin că ultima oară când au încercat să renunțe la fumat au făcut acest lucru pentru o durată mai mare de o lună.

Aproximativ o cincime dintre fumătorii intervievați intenționează, conform propriilor declarații, să renunțe la fumat în următoarea lună, iar mai mult de un sfert dintre ei nu sunt interesați să se lase de fumat. Dintre toate categoriile de vârstă, respondenții cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani sunt cel mai puțin interesați să renunțe la fumat. Același tip de declarații poate fi observat și în cazul respondenților din mediul urban, comparativ cu cei din mediul rural.

Avertismentele de pe pachetele de țigări nu par să aibă un impact puternic asupra fumătorilor, ținând cont de faptul că în ultima lună de zile cea mai mare parte dintre cei care au răspuns acestui chestionar (70%) nu s-au gândit să renunțe la fumat datorită acestor avertismente. Înștiințările de pe pachetele de țigări au un mai mare impact asupra fumătorilor cu vârsta peste 65 de ani, asupra celor cu studii elementare, a celor care locuiesc în Moldova și asupra femeilor.

.

.

Continue Reading

NEWS

SONDAJ INSCOP: Mai mult de jumătate dintre români au încredere în NATO, ONU și Uniunea Europeană

Published

on

Increderea romanilor in Presedintie a crescut, iar increderea in Biserica a scazut – releva un sondaj INSCOP, informeaza Ziare.com.

Potrivit cercetarii sociologice, institutiile interne in care romanii au cea mai mare incredere sunt Pompierii, Armata si Jandarmeria, in timp ce topul institutiilor internationale este condus de NATO, ONU si UE.

Topul increderii in institutiile politice

administratia-prezidentialaTopul increderii in institutiile politice este condus de Presedintie cu 51,2% incredere multa si foarte multa (fata de 46,3% in septembrie), iar la polul opus se afla Parlamentul, cu 12,8% incredere multa si foarte multa (10,9% in septembrie) si partidele politice cu 8,6% (7,6% in septembrie).

Pe locul al doilea in topul increderii se situeaza Primaria – 37,6% fata de 36,3% in septembrie 2015, urmata de Curtea Constitutionala cu 32,8% incredere multa si foarte multa (fata de 35,1% in septembrie 2015).

Urmeaza Guvernul, care se bucura de increderea a 30,9% dintre cei intervievati (25,2% in septembrie) si Consiliul Judetean cu 22,9% (20,6% in septembrie).

Topul increderii in institutiile executive

armataIn ceea ce priveste topul increderii in institutiile executive, prima pozitie este ocupata, in luna noiembrie, de Pompieri (institutie masurata pentru prima oara in sondajele INSCOP) cu 77,5% incredere multa si foarte multa.

Urmeaza Armata cu 75,4% (fata de 73,8% in septembrie) si Jandarmeria cu 65,8% (fata de 63,7% in septembrie). Pe pozitia a patra se situeaza DNA cu un capital de incredere de 61,2% (fata de 60% in septembrie). Urmeaza SRI cu 51,3% (50,3% in septembrie), SIE cu 50,9% (48% in septembrie), Politia cu 48,9% (51,7% in septembrie), BNR cu 46,7% (49,5% in septembrie), ICCJ cu 46,2% (42,7% in septembrie), ANAF cu 40,7% (41,9% in septembrie) si ANI cu 37,1% (36,6% in septembrie).

Topul increderii in institutii sociale si private

Topului increderii in institutii sociale si private este condus de Biserica cu 56,3% incredere multa si foarte multa (fata de 61,2% in luna septembrie).

Pe locul al doilea se situeaza universitatile, care se bucura de increderea a 43% dintre cei intervievati (fata de 44,6% in luna septembrie). Clasamentul este incheiat de presa – 35,7% incredere multa si foarte multa (fata de 34,5% in luna septembrie), organizatiile societatii civile – 30,2% incredere multa si foarte multa (fata de 30,5% in luna septembrie), patronate cu 19,7% (fata de 18,7% in luna septembrie), sindicate cu 18,6% (fata de 21,2% in luna septembrie) si banci cu 17,6% (fata de 17,8% in luna septembrie).

Clasamentul institutiilor internationale

natoCercetarea mai arata ca primul loc in clasamentul institutiilor internationale este ocupat de NATO – cu 55,7% (fata de 57,6% luna septembrie).

Pe locul secund se situeaza ONU cu 54,8% incredere multa si foarte multa (56,6% in septembrie 2015), iar locul al treilea este ocupat de Uniunea Europeana cu 50,5% (52,7% in septembrie 2015).

Pe locul al patrulea se situeaza Parlamentul European cu 45,6% (47,8% in septembrie), Comisia Europeana cu 43,5% (45,7% in septembrie). Topul este incheiat de Banca Mondiala cu 33,8% (41% in septembrie) si de Fondul Monetar International cu 29,5% (33,9% in septembrie 2015).

Citiți și SONDAJ INSCOP. Dacian Cioloș, pe locul 3 în topul încrederii

Premierul Dacian Cioloș se situează pe locul trei în topul încrederii, cu 32,6% încredere multă și foarte multă, relevă un sondaj de opinie realizat de INSCOP Research, la comanda ziarului ”Adevărul”. Este pentru prima oară când premierul este măsurat într-o cercetare sociologică.

Prima poziție este ocupată în continuare de președintele Klaus Iohannis, cu 59,8% multă și foarte multă încredere (față de 58,6% în luna septembrie), urmat de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, cu 40,4% (față de 41,6% în septembrie).

Ierarhia este completată de ambasadorul României în SUA, George Maior– 29,8%, directorului SIE, Mihai-Răzvan Ungureanu– 21,8% încredere și președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu– 21,4%.

Barometrul INSCOP – ADEVARUL despre Romania a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevarul in perioada 26 noiembrie – 2 decembrie 2015. Volumul esantionului a fost de 1.071 de persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste. Eroarea maxima admisa a datelor este de plus/ minus 3%, la un grad de incredere de 95%. Metoda folosita a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondentilor.

.

Continue Reading

POLITICĂ

Sondaj: 51% dintre români cred că este nevoie de partide noi

Published

on

Mai mult de jumătate dintre români cred că este nevoie de partide noi și că actualele formațiuni reprezintă mai degrabă interesele liderilor, potrivit unui sondaj realizat în perioada 2-6 decembrie.

Astfel, 51% dintre români susțin că în țara noastră este nevoie de partide noi, iar 44% că nu este nevoie, în timp ce 5% nu au răspuns.

PeopleRomânii cred în majoritate că actualele partide reprezintă mai degrabă interesele liderilor de partid. Astfel, 70% dintre cei chestionați au dat acest răspuns. 6% dintre respondenți susțin că actualele partide reprezintă mai degrabă interesele alegătorilor, în timp ce 19% cred că acestea reprezintă echilibrat și interesele alegătorilor și ale liderilor, iar 5% nu știu sau nu răspund.

În schimb, 60,5% dintre români sunt de părere că partidele se pot reforma, în timp ce 31% cred contrariul. 8,5% nu au răspuns în acest caz.

De asemenea, sondajul relevă că 41% dintre români s-ar prezenta la vot dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri.

35% dintre cei chestionați ar vota cu PNL dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, 34% cu PSD, 7,5% cu MP, 6,5% cu ALDE și 5% cu PRM. Sub 5% ar obține UDMR (4%), UNPR (2,5%), PNȚCD (2,5%), M10 (1,5%) și PSRO (1,5%).

Dacă în această listă s-ar găsi și un partid nou înființat susținut de președintele Klaus Iohannis și premierul Dacian Cioloș, 41% dintre respondenți și-ar păstra opțiunea de a vota alte formațiuni, în timp ce 35% au răspuns că ar opta pentru acesta. 11% au spus că sunt indeciși, 8% că nu ar mai merge la vot, iar 5% nu au răspuns.

Cel mai important criteriu de a selecta politicieni credibili este în opinia românilor ca aceștia să nu fie corupți (48,5%). În topul acestor criterii se mai află competența (21%), să nu fie urmăriți sau condamnați penal (9%), să aibă declarație de avere corectă (8%), să nu fie în conflict de interese cu afaceri (3,5%), să nu fie traseiști (3%), să nu fie un caz de nepotism (2%), să nu fi plagiat (1,5%), să nu fie colaboratori ai serviciilor secrete (1%).

.

.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Trending