Aleksander Kwaśniewski, fost președinte polonez, editorial în Deutsche Welle: Doar Germania poate oferi impulsul refondării proiectului european

Fostul președinte al Poloniei, Aleksander Kwaśniewski, consideră că Germania este singura țară europeană care îi mai poate oferi un impuls proiectului european.

Sursă: pl.wikipedia.org

Într-un editorial pentru Deutsche Welle scris în preajma alegerilor parlamentare din Germania, Kwaśniewski, consideră că este momentul oportun pentru ca această țară să ia decizii în ” momente de provocări noi și necunoscute”.

“Scrutinul din Germania nu trezeşte emoții ca alegerile recente din Olanda, Marea Britanie sau Franța. Și asta e bine. Peisajul politic din Germania este destul de stabil și ne oferă nouă, europenilor, încrederea că liniile de bază ale politicii germane nu se vor schimba”, precizează fostul președintel polonez. 

El face apel la un nou impuls și consideră că Germania, datorită istoriei sale, este țara cea mai în măsură să îl ofere Europei: “Germanii se bucură de o autoritate solidă în politica internațională, iar pragmatismul german poate să aprofundeze relațiile transatlantice, ceea ce este important pentru întreaga Europă.”

“Mă aștept ca, după alegeri, Germania să continue dialogul și cooperarea pe baza a ceea ce am creat începând din 1989. Și că reacţiile Poloniei vor fi mai pragmatice și mai europene decât au fost în ultimii doi ani,” conchide Aleksander Kwaśniewski.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.