Connect with us

INTERNAȚIONAL

Aleksandr Lukashenko îndeamnă UE să-și vadă de propriile probleme și ordonă guvernului să pună capăt tulburărilor

Published

on

© The Press Service of the President of the Republic of Belarus

Președintele belarus, Alexander Lukashenko, a îndemnat conducerile statelor din Uniunea Europeană, care s-au reunit în format de videoconferință pentru a discuta situația din Belarus, să se concentreze pe problemele din țările lor, potrivit declarațiilor făcute miercuri la întâlnirea Consiliului de Securitate la care au participat șefii regionali, a informat agenția BELTA, citată de EFE, preluat de Agerpres.

„Liderii statelor occidentale ne oferă discuții și iarăși discuții. Și, în același timp, continuă să-și avanseze propria lor agendă. Vedem și înțelegem și noi acest lucru. Vreau să audă. Vor avea o întâlnire la nivelul miniștrilor de externe sau al liderilor Uniunii Europene astăzi sau mâine”, a spus Lukashenko, care a sublinat că UE se confruntă cu multe probleme: „I-aș sfătui doar: înainte de a ne arăta cu degetul, ar trebui să pună pe agenda reuniunilor lor problema „vestelor galbene” din Franța și revoltele groaznice din Statele Unite. Vreau ca în primul rând să ia în considerare protestele împotriva măsurilor de izolare pe fondul coronoavirusului din Germania și alte țări europene. Au o sumedenie de probleme. Nu ar trebui să arate spre Belarus pentru a distrage atenţia de la problemele care există în Franţa, în SUA, în Germania şi aşa mai departe”.

Lukashenko a acuzat miercuri Occidentul că finanţează pe faţă protestele opoziţiei care se desfăşoară de 11 zile în această ţară, după ce la începutul săptămânii susținea că protestele de duminică seară au fost orchestrate prin apeluri telefonice din Polonia, Regatul Unit și Republica Cehă.

„State occidentale declară direct şi făţiş, fără să se ascundă, că strâng resurse şi le trimit în Belarus”, a declarat preşedintele belarus, în cadrul reuniunii Consiliului de Securitate din această țară. Lukaşenko a transmis că autorităţile belaruse nu pot urmări toate resursele care ajung în ţară, deoarece este vorba despre „multe resurse în metal”, însă a avertizat că „știm acest lucru şi ne ocupăm”.

De asemenea, în cadrul unei întâlniri, lunea trecută, cu președintele Secretariatului Executiv al Comunității Statelor Independente (CSI), Serghei Lebedev, care a condus o misiune de observator din partea organizației regionale la alegerile prezidențiale din 9 august, liderul de la Minsk a menționat interferența externă a unor state europene în organizarea protestelor masive în cadrul cărora zeci de mii de oameni i-au cerut demisia, relatează Adevărul. 

„Am urmărit apelurile din străinătate și, ca fost ofițer de informații, știți asta. Apelurile au venit din Polonia, Marea Britanie și Republica Cehă pentru a controla, vă rog să mă iertați, niște oi: nu înțeleg ce fac și sunt ușor de controlat “.

Potrivit lui Lukashenko, cetățeni ruși, polonezi și ucraineni au încercat să ia parte la protestele în masă care au loc în Belarus de 11 zile.

„Nici nu voi menționa Polonia: s-au stabilit deja acolo, încercând să tragă sforile. Nu mai vorbesc despre Ucraina: au fost oameni care au venit de acolo. Sunt sigur că aceasta nu este politica de stat. Cu toate acestea, există multe persoane <<înnebunite după Maidan >> pe care le-am menționat deja. Din păcate, ele au venit și din Rusia”, a spus președintele belarus, potrivit sursei citate mai sus. 

În acest sens, Lukashenko a promis să prevină evenimentele asemănătoare cu Maidanul (protestele pro-europene, din Ucraina, din 2013-2014) și să răspundă în mod corespunzător la încercările de a distruge țara, relatează Reuters.

„Am spus că aici nu vor avea loc evenimente asemănătoare cu Maidanul, oricât ar dori unii să se întâmple. Așadar, toți trebuie să se calmeze”, a spus Lukashenko. Șeful statului belarus s-a angajat să răspundă în mod adecvat la încercările de destabilizare a situației din Belarus. „Nu vom lăsa pe nimeni să distrugă țara”, a adăugat el.

La finalul summitului extraordinar al liderilor europeni, de astăzi, președintele Consiliului European, Charles Michel, în cadrul unei conferințe de presă comună cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis poziția Uniunii Europene cu privire la situația politică din Belarus, subliniind că statele membre nu recunosc rezultatul alegerilor prezidențiale din 9 august și condamnă violențele împotriva protestatarilor pașnici care au contestat realegerea lui Aleksandr Lukashenko în fruntea țării. De asemenea, liderii europeni au convenit sancționarea celor responsabili de violență, represiune și falsificarea rezultatelor alegerilor și și-au reafirmat sprijinul pentru tranziția pașnică spre democrație în Belarus. 

Cu puțin timp înainte de aceste declarații, președintele Aleksandr Lukashenko a ordonat guvernului să pună capăt tulburărilor în ţară şi să întărească frontierele, pentru „a împiedica militanţi, arme, muniţii sau bani provenind din alte ţări să intre în Belarus pentru a finanţa revoltele”, informează Agerpres, care citează AFP. 

Potrivit liderului belarus, „majoritatea zdrobitoare a populaţiei este obişnuită să trăiască într-o ţară calmă”, iar calmul trebuie readus acolo. 

Nu în ultimul rând, Lukashenko a mai cerut armatei să acorde „o atenţie specială mişcărilor de trupe ale NATO pe teritoriul Poloniei şi al Lituaniei”, două ţări frontaliere cu Belarus.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ENERGIE

Bogdan Aurescu a discutat cu subsecretarul de stat al SUA Jose Fernandez despre proiecte bilaterale în domeniul cooperării economice și al energiei

Published

on

© MAE

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu l-a primit miercuri, 28 septembrie 2022, pe Jose Fernandez, subsecretar de stat pentru creștere economică, energie și mediu, în cadrul Departamentului de Stat al SUA, informează un comunicat de presă remis CaleaEuropeană.ro

În cadrul discuției, ambii oficiali au subliniat nivelul foarte bun al relației bilaterale și profunzimea Parteneriatului Strategic, lansat în urmă cu 25 de ani. Întrevederea a fost un bun prilej pentru a fi abordate proiectele bilaterale în domeniul cooperării economice și al energiei, în special proiectele comune în domeniul energiei nucleare civile, aspecte privind securitatea alimentară și situația de securitate din vecinătate, cu implicațiile sale multidimensionale.

Cu referire la proiectele bilaterale în domeniul nuclear civil, respectiv, proiectul Cernavodă și proiectul Centralei cu reactoare modulare de mici dimensiuni (SMR), ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat potențialul important al acestora pentru consolidarea securității energetice a României și, implicit, la nivel regional. Cei doi oficiali au abordat și perspectiva includerii sectorului eolian între prioritățile de cooperare bilaterală în domeniul energetic, ministrul Bogdan Aurescu subliniind faptul că investițiile în România constituie investiții în stabilitatea regională.

Bogdan Aurescu a reiterat interesul și angajamentul ferm al României de a dezvolta cooperarea bilaterală și a evidențiat potențialul semnificativ în domeniul economic, inclusiv al schimburilor comerciale. Subsecretarul de stat Jose Fernandez a salutat angajamentul părții române și a subliniat, la rândul său, angajamentul SUA în acest sens și importanța intensificării cooperării economice bilaterale pentru aprofundarea Parteneriatului Strategic.

Referindu-se la rolul Mării Negre în economia globală, cu precădere în actualul climat regional, ministrul de externe Bogdan Aurescu a prezentat eforturile concrete ale României de susținere a Ucrainei, punctând contribuția țării noastre în facilitarea transportului de cereale din Ucraina.

În context, a evidențiat, inclusiv cu referire la contactele avute cu prilejul Adunării Generale ONU săptămâna trecută, mai ales cu parteneri din Africa, necesitatea promovării cât mai eficiente în spațiile geografice dinafara Europei a unor mesaje clare privind responsabilitatea Rusiei în ceea ce privește impactul asupra lanțurilor globale de aprovizionare și combaterea, astfel, a dezinformării ruse.

Subsecretarul de stat Fernandez a remarcat implicarea și reușitele României în facilitarea transportului a peste 4 milioane tone de cereale din Ucraina. A subliniat că aceste acțiuni au contribuit la evitarea unei situații extrem de dificile din punctul de vedere al securității alimentare la nivel global. Totodată, a remarcat și mulțumit pentru sprijinul acordat de România Republicii Moldova în plan bilateral și la nivelul instituțiilor internaționale.

Cei doi oficiali au subliniat necesitatea unor eforturi și contribuții substanțiale și coordonate la nivel internațional pentru reconstrucția infrastructurii distruse în Ucraina. Au remarcat, de asemenea, impactul crizei energetice asupra Republicii Moldova, ministrul de externe român evidențiind importanța sprijinirii eforturilor acestui stat de identificare a unor soluții adecvate asigurării resurselor necesare.

În cadrul discuției au fost abordate și proiectele susținute de România în cadrul Inițiativei celor Trei Mări, ministrul Bogdan Aurescu subliniind – cu exemplificarea proiectului Rail2Sea – relevanța acestora pentru crearea infrastructurii necesare interconectării strategice a statelor din regiune, apreciind că acestea își vor demonstra valoarea pe termen lung, atât pentru stimularea dezvoltării economice, cât și pentru facilitarea mobilității militare pe Flancul Estic, și pledând pentru o implicare substanțială a SUA în realizarea acestora.

Continue Reading

NATO

Mircea Geoană încurajează administrațiile de la București și Washington să vadă România ca pe o “oportunitate multi-regională” de investiții

Published

on

© NATO

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a încurajat miercuri administrațiile de la București și Washington să vadă România ca pe o oportunitate de accesare multi-regională și ca un sediu multi-regional pentru investiții, nu doar local.

Geoană, fost ministru de externe al României și fost ambasador în SUA, a participat miercuri, cu o intervenție video, la Forumul Economic SUA-România: de la securitate la prosperitate, organizat de AmCham Romania, cu sprijinul Ambasadei SUA la București și Aspen Institute Romania.

“Trăim cel mai bun an din istoria parteneriatului strategic româno-american și nu ne vom opri aici. Următoarea etapă a acestuia va pune inovația pe primul loc, ideile îndrăznețe și va aduce împreună comunitățile noastre. Încurajez atât Bucureștiul, cât și Washingtonul, să vadă România ca pe o oportunitate de accesare multi-regională: o națiune pro-americană, aflată într-o locație ideală pentru a oferi acces omnidirecțional pe piața europeană, pentru a sprijini reconstrucția Ucrainei și a ancora Republica Moldova și Georgia în Vest; o platformă către Balcani, Caucaz și Orientul Mijlociu”, a spus secretarul general adjunct al NATO.

AmCham Romania a organizat la București Forumul Economic SUA – România: de la Securitate la Prosperitate, un dialog bilateral la nivel înalt dedicat agendei de cooperare economică bilaterală.

Oficiali americani din partea Departamentului de Stat și Departamentului pentru Comerț, alături de oficiali români, din partea Parlamentului și Guvernului României au reiterat angajamentul ambelor părți pentru intensificarea investițiilor și schimburilor comerciale dintre România și SUA.

Au participat la Forum, din partea administrației americane, Adjunctul Secretarului pentru Comerț, Don Graves și Subsecretarul de Stat pentru Creștere Economică, Energie și Mediu în cadrul Departamentului de Stat, Jose Fernandez, împreună cu David Muniz, Charge D’Affaires al SUA în România. Din partea statului român, au susținut alocuțiuni din partea Guvernului României, Vicepremierul Sorin Grindeanu și din partea Senatului României, Președintele Interimar Alina Gorghiu. Dat fiind că Parteneriatul Strategic România -SUA este ancorat în cooperarea în domeniul apărării, care va rămâne o dimensiune strategică pe termen lung, Secretarul Adjunct al NATO, Mircea Geoană a avut o intervenție pentru a prezenta perspectiva asupra securității în regiune.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

De la începutul invaziei ruse, SUA au acordat Ucrainei un ajutor militar de 16,2 miliarde de dolari: Noul sprijin de 1,1 miliarde include 18 sisteme HIMARS

Published

on

© US Department of Defense

Pentagonul a anunţat miercuri un nou ajutor militar suplimentar de 1,1 miliarde de dolari pentru Ucraina, sub formă de comenzi de armament din partea industriei de apărare a SUA, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Acest nou ajutor, destinat să întărească apărarea ţării pe termen mediu şi lung, include în special 18 sisteme de artilerie de precizie Himars, 150 de vehicule blindate “Humvee”, 150 de vehicule tactice tractori de armament, radare şi sisteme de apărare anti-drone, a precizat Departamentul SUA al Apărării într-un comunicat.

Acesta nu este armament destinat forţelor ucrainene care luptă în prezent împotriva forţelor ruse în estul şi sudul ţării, ci echipamente care vor fi livrate la Kiev în câteva luni.

Acest nou ajutor “demonstrează angajamentul Statelor Unite de a continua să sprijine Ucraina pe termen lung”, se arată în comunicat.

“Ajutorul reprezintă o investiţie pe mai mulţi ani în capacităţi esenţiale pentru întărirea susţinută a forţelor armate ale Ucrainei, în momentul în care acestea apară suveranitatea şi teritoriul Ucrainei de agresiunea rusă”, a adăugat Pentagonul.

Această noua tranşă creşte ajutorul militar al SUA pentru Ucraina la 16,2 miliarde de dolari de la începutul invaziei ruse a ţării pe 24 februarie şi la 16,9 miliarde de dolari de la preluarea mandatului de către preşedintele Joe Biden, în ianuarie 2021.

Continue Reading

Facebook

ENERGIE3 mins ago

Bogdan Aurescu a discutat cu subsecretarul de stat al SUA Jose Fernandez despre proiecte bilaterale în domeniul cooperării economice și al energiei

NATO5 mins ago

Mircea Geoană încurajează administrațiile de la București și Washington să vadă România ca pe o “oportunitate multi-regională” de investiții

COMUNICATE DE PRESĂ11 mins ago

O delegaţie a SNSPA s-a întâlnit cu preşedintele Biden Institute

INTERNAȚIONAL13 hours ago

De la începutul invaziei ruse, SUA au acordat Ucrainei un ajutor militar de 16,2 miliarde de dolari: Noul sprijin de 1,1 miliarde include 18 sisteme HIMARS

ROMÂNIA13 hours ago

Klaus Iohannis felicită societatea civilă pentru mobilizarea exemplară în pandemie și în criza războiului din Ucraina: România este un stat puternic pentru că are o societate civilă puternică!

COMISIA EUROPEANA15 hours ago

Comisia Europeană propune un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei: Nu acceptăm referendumuri false și nici anexări în Ucraina. Vom face “Kremlinul să plătească”

ROMÂNIA17 hours ago

România reiterează condamnarea, în termenii cei mai fermi, a așa-ziselor ”referendumuri” organizate în regiunile ucrainene ocupate de trupele ruse

INTERNAȚIONAL17 hours ago

Volodimir Zelenski, convorbire cu președintele Turciei. Prevenirea crizei alimentare globale, discutată

Dan Motreanu17 hours ago

Dan Motreanu, desemnat responsabil din partea grupului PPE pentru regulamentul care transformă rețeaua de informații contabile agricole în rețeaua privind durabilitatea agricolă

ROMÂNIA17 hours ago

Ministrul Energiei încurajează creșterea investițiilor companiilor americane în domeniul energiei din România

JUSTIȚIE2 days ago

Klaus Iohannis: DNA, un model la nivel european, a contribuit decisiv ca România să fie un pol de stabilitate și un partener strategic pentru partenerii din NATO și UE

ROMÂNIA3 days ago

Nicolae Ciucă, din Japonia: Componenta de securitate și apărare, unul din cei patru piloni de cooperare ai viitorului nostru parteneriat, de mare interes pentru ambele părți

NATO5 days ago

Klaus Iohannis, despre amenințarea Rusiei cu un război nuclear: România, ca parte a NATO, este pregătită pentru orice scenariu. Românii nu trebuie să intre în panică

ROMÂNIA5 days ago

Klaus Iohannis, către antreprenorii români din Silicon Valley: Poate aveți unele lecții care ne-ar folosi în România

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă: Salutăm interesul manifestat de Banca Japoneză de Cooperare Internațională pentru susținerea marilor proiecte de infrastructură de transport și de producere a energiei verzi

U.E.6 days ago

Ministrul ungar de externe, singurul din UE care s-a întâlnit cu Lavrov la ONU: Există o singură soluție la inflația de război și la prețurile epuizante ale energiei: pacea. Ungaria vrea pace

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Ursula von der Leyen îndemnă tânăra generație să apere democrația în fața autocrației: Trebuie să lucrăm la consolidarea acesteia pentru că știm cât de repede se poate schimba istoria

DIASPORA6 days ago

Klaus Iohannis, întâlnire cu românii din SUA: România merge bine şi economia creşte, deși suntem într-o situație complicată din cauza războiului Rusiei în Ucraina

ONU1 week ago

Joe Biden, la ONU: SUA nu caută un război rece cu China, dar vom fi neîngrădiți în a promova o lume liberă, deschisă, sigură și prosperă

INTERNAȚIONAL1 week ago

De la tribuna ONU, Biden denunță încălcarea Cartei Națiunilor Unite de către Rusia: Un membru permanent al Consiliului de Securitate a încercat să șteargă de pe hartă un stat suveran

Team2Share

Trending