Connect with us

MAREA BRITANIE

Aleksei Navalnîi cere liderilor occidentali și Facebook să ”zdrobească propaganda lui Putin” prin intermediul unor campanii publicitare

Published

on

© Aleksei Navalnîi/ Facebook

Opozantul rus aflat în detenție, Aleksei Navalnîi, a îndemnat joi giganții occidentali din domeniul tehnologiei, dar și pe liderii SUA, Uniunii Europene și Regatului Unit, să deschidă un ”front al informației” prin intermediul unor campanii publicitare menite să ajungă la ruși, care ”au o idee complet deformată despre ceea ce se întâmplă în Ucraina”, anunță AFP, citat de Agerpres.

”Îl îndemn pe preşedintele SUA (Joe Biden), pe (premierul britanic) Boris Johnson, Comisia Europeană, pe (preşedinta Comisiei Europene) Ursula von der Leyen, pe (fondatorul Facebook) Mark Zuckerberg (…) să găsească foarte urgent o soluţie pentru a zdrobi propaganda lui Putin, utilizând oportunităţile publicităţii de pe reţelele sociale. Avem nevoie de publicitate. De multă publicitate”, a menționat Aleksei Navalnîi într-un mesaj publicat pe Twitter.

Acesta a citat recentele sondaje conform cărora sprijinul pentru președintele Vladimir Putin a crescut de la începutul ofensivei în Ucraina.

”Combinaţia dintre propaganda cu adevărat nebună (…) pe toate posturile, 24 de ore din 24 şi 7 zile din 7, blocarea mass-media independente şi a site-urilor web îşi face încet treaba”, a menționat acesta. ”Adevărul este că majoritatea cetăţenilor ruşi au o idee complet deformată despre ceea ce se întâmplă în Ucraina”, a adăugat Aleksei Navalnîi.

Twitter și Instagram precum și majoritatea mass-media independente au fost blocate de autoritățile ruse după invazia în Ucraina.

Atât Statele Unite, cât și Uniunea Europeană, au depus eforturi pentru demontarea retoricii Moscovei cu privire la agresiunea împotriva vecinului său.

Citiți și:
Serviciul diplomatic al UE explică tacticile de dezinformare folosite de Rusia pentru a se victimiza și a ascunde crimele de război din Ucraina
”Realitate vs. Ficțiune”: Departamentul de Stat al SUA demontează ”narațiunile false” ale propagandei ruse: Regimul Putin învinuiește victima, Ucraina, pentru agresiunea Rusiei

Amintim în acest context ancheta derulată de Comisia specială privind ingerințele externe în toate procesele democratice din cadrul Uniunii Europene, inclusiv privind dezinformarea (INGE) din Parlamentul European care a scos la iveală, dacă mai era nevoie, că în actualul război de agresiune împotriva Ucrainei, guvernul rus a demonstrat că ”chiar și informațiile pot fi folosite ca o armă”, deoarece Rusia răspândește ”dezinformare fără precedent ca nivel de rea voință și amploare” pentru a-și induce în eroare propriii cetățeni și comunitatea internațională cu privire la război.

În acest context, Palramentul European a lansat un îndemn la adresa Comisiei Europene de a crea o strategie comună pentru a răspunde provocării create de dezinformare, inclusiv prin introducerea unor sancțiuni specifice îndreptate împotriva ingerințelor străine și a campaniilor de dezinformare.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

INTERNAȚIONAL

Premierul britanic se teme că Ucraina ar putea fi obligată să încheie cu Rusia o pace neconvenabilă

Published

on

© No. 10/ Flickr

Premierul britanic Boris Johnson şi-a exprimat sâmbătă îngrijorarea că Ucraina ar putea fi obligată să încheie cu Rusia o pace neconvenabilă, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Prim-ministrul Regatului Unit a avertizat că urmările economice ale războiului creează o presiune asupra Kievului.

„Prea multe ţări spun că este vorba de un război european care nu este necesar (…) deci presiunea va creşte pentru a-i încuraja, poate pentru a-i forţa pe ucraineni către o pace rea”, a spus Boris Johnson.

De asemenea, el a apreciat că dacă preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, va reuşi să îşi atingă obiectivele din Ucraina, vor fi consecinţe periculoase pentru securitatea internaţională şi va avea loc „un dezastru economic pe termen lung”. 

Săptămâna trecută, premierul britanic a făcut o vizită surpriză la Kiev pentru a se întâlni cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, fiind a doua vizită șefului guvernului de la Londra în Ucraina de la începutul războiului declanșat de Rusia, ea desfășurându-se la o zi distanță după vizita în capitala Ucrainei a patru lideri europeni, președintele francez Emmanuel Macron, președintele român Klaus Iohannis, cancelarul german Olaf Scholz și premierul italian Mario Draghi.

Boris Johnson s-a oferit să lanseze o operațiune majoră de antrenament pentru forțele ucrainene, cu potențialul de a antrena până la 10.000 de soldați la fiecare 120 de zile, a declarat Downing Street.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Boris Johnson semnalează că ”nu vom fi niciodată în siguranță dacă întoarcem spatele curajoasei Ucraine”: Îi felicit pe liderii Franței, Germaniei, Italiei și României pentru vizita la Kiev

Published

on

© No. 10/ Flickr

Premierul britanic, Boris Johnson, i-a îndemnat pe liderii occidentali să continue sprijinul pentru Ucraina în fața războiului declanșat de Rusia pentru a evita ”cea mai mare victorie a agresiunii” de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Într-un material de opinie publicat în The Sunday Times, intitulat ”Nu vom fi niciodată în siguranță dacă întoarcem spatele curajoasei Ucraine”,  Johnson îi invită pe oameni la un exercițiu de imaginație, în care ”năzuințele de glorie ale lui Vladimir Putin ar deveni realitate”.

”Să presupunem că ar fi liber să păstreze toate zonele din Ucraina controlate acum de forțele rusești. Ce-ar fi dacă nimeni nu ar fi dispus să ridice un deget în timp ce el ar anexa acest teritoriu cucerit? În inimile noastre cunoaștem răspunsul. O astfel de parodie ar fi cea mai mare victorie a agresiunii în Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Știm că Putin nu s-ar opri la dezmembrarea Ucrainei. Chiar săptămâna trecută, el s-a comparat cu Petru cel Mare, clamând dreptul etern al Rusiei de a <<recupera>> orice teritoriu locuit vreodată de <<slavi>>, o doctrină care ar permite cucerirea unor întinderi vaste din Europa, inclusiv a aliaților din NATO. Între timp, în întreaga lume, fiecare dictator s-ar simți încurajat să își urmărească propriile ambiții prin forță – și nicio națiune nu ar fi în siguranță. Oare acesta este lucrul pe care și-l dorește cineva din orice țară?”, a fost întrebarea ridicată de premierul britanic după descrierea unui scenariu în care Rusia își pune în practică aspirațiile imperialiste fără a fi oprită.

Boris Johnson a subliniat în acest context că ”timpul este factorul vital”. ”Totul va depinde de modul în care Ucraina își poate consolida capacitatea de a-și apăra teritoriul mai repede decât Rusia își poate reînnoi capacitatea de atac. Sarcina noastră este să atragem timpul de partea Ucrainei”, a explicat premierul britanic.

În vreme ce ”Putin se gândește la iluziile sale, Marea Britanie și aliații noștri trebuie să ia patru măsuri vitale”, punctează Johnson.

În primul rând, trebuie să ne asigurăm că Ucraina primește arme, echipamente, muniții și instruire mai rapid decât invadatorul și trebuie să îi dezvoltăm capacitatea de a folosi ajutorul nostru”, a detaliat Johnson, făcând trimitere la oferta sa de lansa  o operațiune de antrenament pentru forțele ucrainene, cu potențialul de a antrena până la 10.000 de soldați la fiecare patru luni.

O a doua măsură, în viziunea prim-ministrului britanic, este aceea de a ajuta Kievul să mențină ”viabilitatea statului”.

”Guvernul președintelui Zelenski trebuie să plătească salariile, să administreze școli, să livreze ajutoare și să înceapă reconstrucția acolo unde este posibil. Acest lucru va necesita o finanțare constantă și ajutor tehnic, pe care ar trebui să planificăm să le susținem în anii următori. UE are un rol vital și îi felicit pe liderii Franței, Germaniei, Italiei și României pentru vizita de joi la Kiev”, a completat Boris Johnson.

În al treilea rând, Rusia a impus un control asupra economiei Ucrainei prin blocarea principalelor rute de export prin Marea Neagră. Avem nevoie de un efort pe termen lung pentru a dezvolta rutele terestre alternative care există deja și pentru a ne asigura că economia Ucrainei continuă să funcționeze”, a mai spus liderul britanic.

Cea de-a patra direcție de acțiune face referire la exporturile de cereale ucrainene.

”Cel mai grav este că blocada rusă de la Odessa și din alte porturi ucrainene împiedică exportul de alimente de care au nevoie disperată cei mai săraci oameni. (…) Acest lucru ne conduce la cel de-al patrulea punct: trebuie să scoatem acele alimente. Marea Britanie sprijină eforturile ONU de a negocia un coridor sigur pentru exporturile pe mare. Porturile din Ucraina sunt vitale pentru aprovizionarea cu alimente la nivel mondial”, a semnalat Johnson.

Materialul de opinie al premierului britanic vine în urma îngrijorărilor exprimate de acesta cu privire la faptul că a început să se instaleze o ”oboseală privind chestiunea ucraineană”

Conform evaluărilor secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, războiul din Ucraina ar putea dura ani.

”Trebuie să ne pregătim pentru faptul că ar putea dura ani de zile. Nu trebuie să renunțăm la susținerea Ucrainei. Chiar dacă sunt ridicate costurile, nu doar în ceea ce privește sprijinul militar, ci și din cauza creșterii prețurilor la energie și alimente”, a explicat Stoltenberg.

Liderii din cadrul NATO, care se vor reuni la summitul de la Madrid, vor stabili un pachet de asistență pentru Ucraina astfel încât această țară aflată în război să treacă de la vechiul armament din epoca sovietică la echipamentul standard NATO, a declarat Stoltenberg la începutul acestei săptămâni.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Boris Johnson atrage atenția că ar fi o ”catastrofă” dacă Putin va câștiga în Ucraina: Ar putea ”să-și consolideze câștigurile și apoi să lanseze un alt atac”

Published

on

© No. 10/ Flickr

Premierul britanic, Boris Johnson, proaspăt întors de la Kiev, unde a efectuat o vizită surpriză pentru a se întâlni cu președintele Volodimir Zelenski, a îndemnat Occidentul să continue să-i sprijine pe ucraineni în încercările lor de a-și recupera teritoriul ocupat de Rusia, afirmând că ar fi o ”catastrofă” dacă președintele rus, Vladimir Putin, ar obține victoria, anunță DPA, citat de Agerpres.

”Cred că este foarte important să merg în Ucraina într-un moment în mod special crucial. Îngrijorarea pe care o avem este că puţină oboseală faţă de chestiunea ucraineană începe să se instaleze în lume. Este foarte important să arătăm că suntem alături de ei pe termen lung şi că le asigurăm rezilienţa strategică de care au nevoie”, a subliniat Johnson.

Acesta a atras atenția că ”rușii avansează centimetru cu centimetru și este vital pentru noi să arătăm ceea ce știm că este adevărat, și anume că Ucraina poate câștiga și va câștiga”, a declarat Johnson, care se confruntă cu critici pentru că a ratat o conferință în nordul Angliei pentru a se deplasa la Kiev, coform Politico Europe

Din punctul de vedere al premierului britanic, Zelenski nu ar trebui să fie presat să accepte ”o pace proastă”, informează The Guardian. 

”Ar fi o catastrofă dacă Putin ar câștiga. Nimic nu i-ar plăcea mai mult decât să spună: <<Să înghețăm acest conflict, să avem o încetare a focului așa cum am avut în 2014>>. Pentru el, asta ar fi o victorie extraordinară. Ați avea o situație în care Putin ar putea să-și consolideze câștigurile și apoi să lanseze un alt atac”, a atras atenția Boris Johnson.

Într-o declarație făcută în această dimineață, Ministerul britanic al Apărării a declarat că este probabil ca Rusia să reia încercările de a avansa în regiunea Donețk din estul Ucrainei.

Pentru a sprijini Kievul în lupta sa pentru libertate în fața agresiunii militare ruse, prim-ministrul britanic s-a oferit să lanseze o operațiune de antrenament pentru forțele ucrainene, cu potențialul de a antrena până la 10.000 de soldați la fiecare patru luni.

Continue Reading

Facebook

NATO7 hours ago

Mircea Geoană: Noul Concept Strategic al NATO va veni cu o abordare coerentă a celor cinci domenii operaționale ale Alianței și cu elemente „de o calitate și o sofisticare fără precedent”

INTERNAȚIONAL9 hours ago

Dmitro Kuleba: Ucraina este alături de poporul și guvernul „Moldovei prietene în fața amenințărilor reînnoite din partea Moscovei”

INTERNAȚIONAL10 hours ago

Șeful diplomației UE anunță că Iranul și Statele Unite vor relua negocierile privind Acordul nuclear iranian „în zilele următoare”

G712 hours ago

Miniștrii de externe ai G7 și Josep Borrell cer Moscovei să deblocheze porturile ucrainene de la Marea Neagră pentru exporturile de alimente

INTERNAȚIONAL13 hours ago

Premierul britanic se teme că Ucraina ar putea fi obligată să încheie cu Rusia o pace neconvenabilă

INTERNAȚIONAL14 hours ago

Casa Albă: SUA, Australia, Japonia, Noua Zeelandă și Marea Britanie au lansat o alianță pentru a combate influența Chinei în Pacific

INTERNAȚIONAL15 hours ago

Volodimir Zelenski: Ucraina nu mai este o țară terță, este un viitor partener egal pentru cel puțin 27 de țări UE

INTERNAȚIONAL16 hours ago

Șeful diplomației române, apel la acțiune globală fermă și pragmatică în rezolvarea rapidă a actualului blocaj privind exportul de cereale din porturile ucrainene

INTERNAȚIONAL16 hours ago

Bogdan Aurescu și ministrul de externe din Republica Coreea au convenit să reia agenda de vizite oficiale la București și consultările politice cu caracter regulat

SUA1 day ago

O zi “seismică” în SUA: Curtea Supremă revocă protejarea dreptului femeilor la avort. Joe Biden denunță o decizie care “duce America cu 150 de ani înapoi în timp”

CONSILIUL EUROPEAN2 days ago

Klaus Iohannis: Îmi doresc să ajungem la ce am descris în prima mea campanie prezidențială, ca România și Moldova să fie împreună în UE

CONSILIUL EUROPEAN2 days ago

Klaus Iohannis, despre amânarea aderării României la spațiul Schengen: “Și pentru noi reprezintă o frustrare”

CONSILIUL EUROPEAN2 days ago

Klaus Iohannis, despre renunțarea la votul în unanimitate la nivelul UE: Este de dorit o arhitectură decizională “mai suplă”, dar acest lucru implică multe “complicații procedurale”

CONSILIUL EUROPEAN2 days ago

Klaus Iohannis este de acord cu comunitatea politică europeană propusă de Macron: Nu creăm un înlocuitor la aderare, dar nici așteptarea falsă că un stat va deveni automat membru UE

CONSILIUL EUROPEAN2 days ago

Klaus Iohannis, optimist că R. Moldova și Ucraina vor deveni candidate la UE: Acest statut este o “garanție că integrarea europeană se va întâmpla”

Cristian Bușoi2 days ago

Dosarul Stocării Gazelor: Acordul negociat de eurodeputatul Cristian Bușoi asigură că depozitele de gaze din UE vor fi umplute la cel puțin 80% din capacitate până în noiembrie

PARLAMENTUL EUROPEAN3 days ago

Din plenul PE, Andrej Plenković transmite sprijinul „de neclintit” al Croației pentru ca Ucraina să devină țară candidată la UE

INTERNAȚIONAL5 days ago

Într-un discurs adresat Uniunii Africane, Volodimir Zelenski acuză Rusia că ține Africa ”ostatică”: Pentru a elimina riscul de foamete, ”războiul de colonizare” împotriva Ucrainei trebuie să înceteze

INTERNAȚIONAL5 days ago

Declarația Summitului celor Trei Mări de la Riga: Klaus Iohannis și ceilalți lideri regionali au acordat Ucrainei statutul de “țară parteneră participantă” la Inițiativă

Eugen Tomac1 week ago

Ședință comună a Parlamentelor României și R. Moldova. Eugen Tomac: Suntem două state cu aceeași istorie, vorbim aceeași limbă. Trebuie să ne gândim la viitorul comun

Team2Share

Trending