Connect with us

SĂNĂTATE

Alianța pentru Sănătate din România participă la consultările cu Ministerul Sănătății pe noua lege a sănătății

Published

on

În urma discuțiilor între Cristian Hotoboc, președinte al Alianței pentru Sănătate din România, și Vasile Cepoi, secretar de stat al Ministerului Sănătății, Ministerul Sănătății a aprobat solicitarea Alianței pentru Sănătate din România în ceea ce privește implicarea specialiștilor din toate palierele sistemului de sănătate în elaborarea și dezbaterea noului proiect de lege a sănătății. Astfel, se va crea un Consiliu Consultativ la nivelul Ministerului Sănătății care va dezbate noul proiect de lege pe capitole și grupuri de lucru.

“Alianța pentru Sănătate din România a susținut de nenumărate ori necesitatea reformării sistemului de sănătate și implicarea specialiștilor din toate palierele sistemului în acest proces și mulțumim prin aceasta cale domnului secretar de stat Vasile Cepoi pentru buna colaborare și comunicare. Așa cum am menționat și anterior, dorim ca această reformă să fie facută cu noi – participanții la sistemul de sănătate, pentru sistemul de sănătate și în primul rând pentru pacienți. Reforma sănătății este absolut necesară și trebuie realizată urgent, dar nu cu orice preț și mai ales ţinând cont de faptul că nu orice modificare este o reformă”, consideră Cristian Hotoboc, președinte al Alianței pentru Sănătate din România, potrivit unui comunicat remis Calea Europeană.

Noua propunere legislativă trebuie să vină în întâmpinarea nevoilor sistemului sanitar din România, rezolvând probleme legate de accesibilitatea pacienților la serviciile de sănătate, eficientizarea costurilor, calitatea serviciilor medicale și gestionarea informațiilor.

Primul capitolul pus în dezbatere se referă la organizarea și funcționarea spitalelor publice. Conform informațiilor primite de la Ministerul Sănătății, acest capitol va pune accent pe reorganizarea spitalelor sub forma de instituții nebugetare, mentinând caracterul de spital public pentru a rămâne în proprietatea statutului sau a autorităților publice locale și a nu putea fi înstrăinate. Această formă de organizare ar putea permite descentralizarea reală și introducerea conceptului de autonomie instituțională în administrarea spitalelor.

Dorim transpunerea în realitate a asigurărilor din partea Ministrului Sănătății în ceea ce privește existența unor reglementări menite să prevină riscul politizării și să asigure accesul neîngrădit al populației la îngrijiri medicale indiferent de condiția materială sau socială, acestea reprezentând cele mai mari riscuri ale formei de reorganizare propuse. De asemenea, sunt oportune și reglementările privind creșterea rolului consiliului de administrație, creșterea responsabilității managementului spitalului și cea a reponsabilității individuale a fiecărui angajat, ca urmare a unor clauze contractuale negociate pe baza cărora se vor stabili indicatori de performanță.

Printre avantajele evidente ale noii forme de organizare propuse se regăsesc libertatea unităților sanitare de a angaja personal, de a stabili numărul de posturi sau de a remunera personalul după calitatea, cantitatea și complexitatea (nivelul de competența) muncii prestate, de a încheia parteneriate care să asigure desfășurarea asistenței medicale cu plata la cererea pacienților și remunerarea suplimentară a personalului care acordă aceste servicii medicale. Pe de altă parte, este deosebit de important ca Ministerul Sănătății să susțină, în continuare, chiar mai mult decât a făcut-o până acum, investițiile de înaltă performanță, investițiile pentru reabilitarea fizică și pentru dezvoltarea capacității de îngrijiri spitalicești, precum și să aprobe înființarea sau desființarea structurilor din spitalele publice, în conformitate cu politica de sănătate a guvernului.

Alianța pentru Sănătate din România – A.P.S.R., în calitate de reprezentant al principalelor categorii de participanți – pacienți și furnizori de produse și servicii medicale – din cadrul sistemului de sănătate, a fost constituită tocmai din necesitatea realizării și implementării unor măsuri pentru atenuarea degradării progresive a sistemului de sănătate din România, motiv pentru care ne implicăm activ și dorim să sprijinim autoritățile în elaborarea legilor și normelor privind domeniul sănătății!” conchide Cristian Hotoboc, în comunicatul transmis.

Sursa foto:  infertilitate.com

POLITICĂ

Prof. Dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, ales președinte al Grupului pentru combaterea cancerului din Parlamentul României: Planul European de cancer, o oportunitate excepțională pentru țara noastră

Published

on

© Patriciu Achimaș-Cadariu - Facebook

Senatorii și deputații au adoptat, marți, cu 396 de voturi „pentru”, proiectul de hotărâre privind constituirea Grupului pentru combaterea cancerului în cadrul Parlamentului României. Președintele Grupului pentru combaterea cancerului va fi Patriciu Achimaș-Cadariu, deputat PSD, conform negocierilor care au avut loc la nivelul liderilor grupurilor parlamentare în luna decembrie 2020, informează Agerpres.

„Scopul nostru este de a-i susține pe cei care suferă de această teribilă maladie și de a lupta pentru ca cei mai mulți dintre românce și români sa fie protejați în fața bolii. Asociațiile de pacienți sunt principalii noștri aliați. Vom putea atinge aceste obiective finalizand primul plan național comprehensiv de control al cancerului și legiferând. Avem în acest moment o oportunitate excepțională. Contextul european, planul european de cancer și finanțările generoase de care putem beneficia”, a declarat Prof. Dr. Patriciu Achimaș-Cadariu pentru CaleaEuropeană.

Grupul este format din 22 de membri – 13 deputați și nouă senatori; din partea PSD – patru deputați și patru senatori; de la PNL – patru deputați și doi senatori; alianța USR PLUS – doi deputați și un senator; AUR – un deputat și un senator; UDMR – un deputat și un senator și minorități – un deputat.

În expunerea de motive pentru acest proiect se arată că inițiativa a avut în vedere preocupările la nivel mondial și european în ceea ce privește dezbaterile referitoare la politicile publice de sănătate, precum și susținerea unei reforme sustenabile a sănătății în domeniul cercetărilor pentru combaterea cancerului.

De asemenea, s-a ținut cont de faptul că la nivelul altor parlamente europene sunt constituite grupuri parlamentare de suport pentru a identifica și iniția măsuri legislative cu un larg consens politic și s-a avut în vedere asigurarea continuității activității Grupului pentru combaterea cancerului constituit la nivelul Parlamentului României în legislatura 2016-2020 prin Hotărârea nr.24/2019.

După 12 luni de consultare publică, Executivul European a lansat pe 3 februarie 2021, Planul european de luptă împotriva cancerului, un pilon cheie pentru o Uniune Europeană a Sănătății, plan care are alocată o sumă de 4 miliarde de euro.

În România, ultimul Plan Național de Cancer a fost realizat în 2016, iar statisticile actuale indică nevoia urgentă de actualizare a documentului și includerea Oncologiei, ca domeniu prioritar, în Strategia Națională de Sănătate 2021- 2027. 

Planul de combatere a cancerului stabilește o nouă abordare a UE în materie de prevenire, de tratament și de îngrijire în domeniul cancerului. Acest plan va aborda întregul parcurs al bolii, de la prevenire la calitatea vieții pacienților bolnavi de cancer și a persoanelor care au supraviețuit acestei boli, concentrându-se asupra acțiunilor în cazul cărora UE poate genera cea mai mare valoare adăugată.

Citiți și: ARPIM lansează proiectul ”Împreună învingem cancerul”, finanțare și expertiză pentru Planul Național de Cancer

© https://eucanbeatcancer.eu/

Continue Reading

ROMÂNIA

Ministrul Sănătății Ioana Mihăilă: Banii europeni din PNRR vor ajuta România în eradicarea cancerului de col uterin 

Published

on

© captură video/ Ministerul Sănătății - video

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a particpat ieri, 29 aprilie, la dezbaterea organizată de deputatul USR PLUS, Cătălin Teniță, privind imunizarea anti-HPV (Human Papiloma Virus), un capitol la care România nu excelează deloc, având patru campanii de vaccinare eșuate până în prezent, fiind și statul Uniunii Europene cu cea mai mare rată de mortalitate a cancerului de col uterin.

Ioana Mihăilă a declarat că în acest an Ministerul Sănătății a bugetat 40.000 de doze de vaccin anti-HPV, dar și-a exprimat încrederea că obiectivul de a eradica acest tip de cancer va fi atins în curând și datorită sprijinului pe care țara noastră îl va primi prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

„În acest an Ministerul Sănătații a bugetat 40.000 de doze de vaccin anti-HPV, dar obiectivul de a eradica acest tip de cancer va fi atins și datorită sprijinului pe care țara noastră îl va primi prin PNRR. În PNRR am introdus întărirea capacității medicilor de familie în procesul de prevenție: pentru recoltarea testului Babeș Papanicolau și testul care diagnostichează infecția cu HPV. Screeningul e bine să fie făcut la nivel de asistență primară, de aceea dotarea regională cu aparatură, astfel încât diagnosticarea să se facă în timp util și eficient, este esențială. Și tot prin PNRR am introdus o importantă componentă de digitalizare, astfel încât rezultatele să se afișeze mai ușor. Am solicitat Comisiei de oncologie din Minister să extindă testarea pe grupele de vârstă pentru a ne plăti datoria față de fetele mai mari, nu doar grupa 11-14 ani”, a susținut Ioana Mihăilă în întervenția sa.

Citiți și: 10 priorități europene pentru noul Ministru al Sănătății

De asemenea, prin europarlamentarul Alin Mituța, Ioana Mihăilă a întrebat Comisia Europeană în ce măsură s-ar putea face o achiziție centralizată la fel ca cea împotriva COVID-19: „Anul acesta fiica mea va fi vaccinata anti-HPV, are 13 ani și așteaptă cu nerăbdare, iar la școala ei îndemn mamele să aibă curaj să își vaccineze fetițele și băieții”, a mai declarat ministrul Sănătății.

Citiți și: Eurodeputatul Alin Mituța cere Comisiei Europene să lanseze achiziții europene de vaccinuri HPV: România are cea mai mare mortalitate cauzată de cancerul de col uterin din Europa

La rândul său, europarlamentarul USR PLUS Nicu Ștefănuță a amintit că, în urmă cu câteva săptămâni, a fost lansat planul de acțiune europeană împotriva cancerului. Unul dintre obiectivele ambițioase ale planului este o rată de vaccinare anti-HPV de 90% în rândul tinerelor cu vârsta între 11-14 ani din UE. Europarlamentarul a transmis că un rol important în procesul de vaccinare îl are informarea părinților.

„Observăm că în UE există o epidemie de cancer, 25% dintre cazurile mondiale ale teribilei maladii sunt pe continentul european. Vaccinarea anti-HPV este necesară și în rândul băieților fiindcă și ei sunt un agent de transmisie. Este o inegalitate de tratament de neacceptat. Lupt la Bruxelles pentru un registru al inegalităților care să arate lipsa medicamentelor din anumite state membre. Este un lucru important deoarece sunt state în care medicamentele anti cancer se găsesc rar. Achiziția vaccinului de la nivel european în tratarea cetățenilor s-a dovedit deja eficace în combaterea crizelor, cum este cea de COVID-19. E necesară și împotriva virusului HPV”, a explicat europarlamentarul Nicu Ștefănuță.

Specialiștii prezenți la dezbatere au prezentat date conform cărora 95% dintre femeile din România au auzit de cancerul de col uterin, 84% dintre femei cred ca poate fi vindecat și 83% cred ca poate fi prevenit. Informații care arată deschiderea către o posibilă vaccinare anti-HPV, dacă acesta ar fi asigurat gratuit.

Soluțiile transmise de specialiștii prezenți la dezbatere:

  • Gratuitatea vaccinului: Costurile sunt prea mari pentru femeile din România;
  • Acțiuni de prevenție: Informarea cetățenilor privind educația pentru sănătate, introducerea materiei în școli;
  • Extinderea vârstei de vaccinare de la 11-14 ani la 15-25 ani: Este o datorie pe care România trebuie să o plătească față de tinerele care au crescut și nu s-au vaccinat;
  • Vaccinarea băieților: Este o discriminare ce trebuie corectată, fiindcă și ei sunt purtători ai virusului;
  • Crearea unei platforme de vaccinare: Similară celei pentru COVID-19, unde părinții să-și programeze copiii și medicii de familie să programeze pacienții care vor să fie vaccinați. Astfel și Ministerul Sănătății va ști care este necesarul de doze pentru țara noastră.

„Sunt cinci familii care suferă în fiecare zi și rămân neconsolate pentru toată viața din cauza virusului”, a transmis deputatul USR PLUS Cătălin Teniță la încheierea dezbaterii privind imunizarea anti-HPV, inițiatorul dezbaterii.


În prezent, în România se derulează o campanie slabă de informare privind vaccinarea antiHPV, autoritățile din domeniul sănătății au avut 4 tentative eșuate de informare și prevenție în 12 ani, dar în același timp ne clasăm pe primul loc în UE la cazurile mortale provocate de cancerul de col uterin, care poate fi prevenit în 80% din cazuri.

Citiți și România, țara cu cea mai mare rată a mortalității la cancerul de col uterin din UE

O nouă campanie de vaccinare împotriva HPV ar putea și ar trebui să aibă loc în România în următoarea perioadă, odată cu implementarea Planului european de combatere a cancerului, care are ca obiectiv vaccinarea a 90% din populația țintă a UE, ceea ce înseamnă atât fete adolescente, cât și băieți adolescenți.

Comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, a transmis statelor membre că vor avea mereu parte de sprijinul UE în ceea ce privește vaccinare anti-hpv. În prezent, vaccinul HPV nu este obligatoriu, în foarte puține cazuri este recomandat fetelor adolescente și în cele mai rare cazuri este și administrat.

Citiți și: Ziua Internațională de Conștientizare a HPV. România, țara cu cea mai mare rată a mortalității la cancerul de col uterin din UE

 

Continue Reading

ROMÂNIA

Ioana Mihăilă a anunțat care sunt prioritățile mandatului său de ministru al Sănătății: Atragerea de fonduri europene, creşterea accesului la servicii medicale de bază şi reforma managementului

Published

on

© captură video/ Ministerul Sănătății - video

Noul ministrul al Sănătății, Ioana Mihăilă, a prezentat miercuri, în prima conferință de presă susținută după preluarea mandatului, prioritățile sale imediate, și anume: atragerea de fonduri europene, creșterea accesului la servicii medicale de bază și reforma managmentului spitalelor, potrivit Agerpres

”Mandatul meu se va concentra, pe lângă gestionarea pandemiei, pe următoarele trei priorități:

– Atragerea şi utilizarea de fonduri europene pentru reforme şi investiţii în sănătate; în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă am propus investiţii de 2,6 miliarde euro în infrastructura spitalicească;

– Creşterea accesului la servicii medicale de bază; în acest scop am prevăzut investiţii de 330 de milioane de euro în asistenţa prespitalicească: cabinete ale medicilor de familie, ambulatorii, centre comunitare integrate şi caravane medicale;

– Reforma managementului spitalelor şi al serviciilor de sănătate”, a detaliat aceasta.

Citiți și:
10 priorități europene pentru noul Ministru al Sănătății

Pentru a rezolva problema ocupării funcțiilor de conducere de ”oameni bine pregătiți”, Ioana Mihăilă a anunțat că va continua ”concursurile la casele județene de asigurare”, argumentând că ”nu este un moft, ci o necesitate competența în funcții de conducere”.

”Adrian Gheorghe, preşedintele CNAS, va avea tot sprijinul meu pentru ca acest proces să fie unul de succes. La fel, vom organiza concursuri corecte pentru celelalte funcţii de management în sistemul sanitar. Proiectele MS din următoarea perioadă se vor subscrie în principal acestor trei priorităţi”, a afirmat ministrul.

Potrivit acesteia, managementul ”defectuos şi lipsa de coordonare” dintre diferite niveluri de asistenţă medicală au dus la situaţii precum transferul pacienţilor de la Spitalul Foişor.

”Avem o şansă istorică de a remedia măcar o parte din aceste probleme în perioada următoare”, a spus noul ministru.

Ioana Mihăilă, propusă de USR PLUS, a depus jurământul miercuri, la Palatul Cotroceni, după ce președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de numire în funcție

În cadrul ceremoniei, șeful statului le-a cerut guvernanţilor mai puţine dispute şi mai mult dialog, mai puţină patimă politică şi mai multă responsabilitate, mai puţin orgoliu şi mai multă colaborare, transmiţând că prioritatea zero este lupta împotriva pandemiei.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

POLITICĂ10 hours ago

Klaus Iohannis anunță “relaxarea pas cu pas” a restricțiilor și îi îndeamnă pe români să se vaccineze: Am suferit și am învățat mult. România post-pandemie trebuie să fie o Românie mai bună

Alin Mituța11 hours ago

Eurodeputatul Alin Mituța, desemnat de grupul Renew Europe în Adunarea plenară a Conferinței privind viitorul Europei

ROMÂNIA12 hours ago

New Strategy Center a finalizat cursul privind securitatea energetică a României, dedicat noilor parlamentari și consilieri din comisiile de specialitate ale Parlamentului

MAREA BRITANIE12 hours ago

MAE: De la 1 ianuarie 2021, Marea Britanie a refuzat intrarea pe teritoriul său a unui număr de 150 de români din cauza lipsei vizei de muncă sau a nerespectării măsurilor anti-COVID-19

FONDURI EUROPENE12 hours ago

Ce reforme au agreat România și Comisia Europeană: 50% din fondurile PNRR merg în domeniile transporturilor, educației și sănătății; 600 de milioane de euro alocate digitalizării mediului de afaceri

Dragoș Pîslaru13 hours ago

Dragoș Pîslaru susține crearea unei Bănci Naționale de Dezvoltare care să reducă dependența de instituțiile financiare internaționale

POLITICĂ14 hours ago

Marcel Ciolacu: Am discutat cu Frans Timmermans. Comisia Europeană a dat dreptate PSD și l-a trimis pe Florin Cîțu să prezinte PNRR în Parlament

FONDURI EUROPENE14 hours ago

Florin Cîțu, după vizita la Bruxelles: România va depune la Comisia European un PNRR cu toată suma alocată – 29,2 miliarde de euro

COMISIA EUROPEANA14 hours ago

Comisia Europeană lansează o consultare publică cu privire la principiile și valorile UE în spațiul digital

U.E.15 hours ago

Organizația Europeană de Cancer: Din cauza pandemiei, un milion de cazuri de cancer au rămas nediagnosticate, la nivel european

Mircea Hava2 days ago

Mircea Hava regretă lipsa consultărilor cu eurodeputații români pe tema PNRR: Dacă nu ne ducem foarte bine pregătiți la sfârșitul lui mai, nu ne vom întoarce cu 29,2 mld. de euro

NATO3 days ago

Klaus Iohannis, către Joe Biden, la summitul B9: Pledez pentru o creștere a prezenței militare a SUA în România și sudul flancului estic al NATO

NATO3 days ago

Secretarul general al NATO: Participarea lui Joe Biden la Summitul “București 9” demonstrează angajamentul SUA de a întări Alianța Nord-Atlantică

NATO4 days ago

Klaus Iohannis: Prezența lui Joe Biden și a lui Jens Stoltenberg la summitul B9 arată că am reușit să creștem reziliența și postura de descurajare a NATO pe flancul estic

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Comisarul european Adina Vălean anunță că trenul Connecting Europe Express își va începe călătoria de promovarea a transportului feroviar verde în toamnă. Pe 18 septembrie, trenul se va opri și la București

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Moment istoric la Strasbourg. Emmanuel Macron și liderii instituțiilor UE au lansat Conferința privind viitorul Europei: Să ne scriem noi înșine noile noastre legende

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: Conferința privind viitorul Europei reprezintă oportunitatea de a construi un nou scop comun

PARLAMENTUL EUROPEAN4 days ago

Președintele PE, la lansarea Conferinței privind Viitorul Europei: Dacă reflecțiile cetățenilor implică o actualizare a Tratatelor, să fim curajoși! Nu ar trebui să existe niciun tabu legat de modul în care funcționează UE

Dragoș Pîslaru5 days ago

Dragoș Pîslaru: Prima idee pentru viitorul Europei este legătura dintre economic și social. Europa nu este doar despre milioane de euro, ci despre milioane de cetățeni

Dragoș Pîslaru7 days ago

Dragoș Pîslaru, înaintea Summitului Social de la Porto: Dacă nu înțelegem că trebuie să integrăm categoriile vulnerabile, ne punem valorile democrației în pericol

Advertisement
Advertisement

Trending