Connect with us

INTERNAȚIONAL

Aliați tradiționali puternici, abordări diferite. Theresa May: Vom celebra NATO la 75 de ani de la debarcarea aliată. Donald Trump: Membrii NATO trebuie să își îndeplinească obligațiile

Published

on

©️ UK Prime Minister/ Twitter

Președintele american Donald Trump și premierul britanic Theresa May au transmis semnale diferite cu privire la NATO la finalul întrevederii pe care cei doi lideri au avut marți, la Londra, în cadrul vizitei de stat pe care liderul SUA o efectuează în Marea Britanie, inclusiv cu prilejul comemorării a 75 de ani de la lansarea Operațiunii Overlord prin debarcarea aliată în Normandia, momentul crucial care a marcat întoarcerea sorții celui de-al Doilea Război Mondial.

În context, Theresa May, cea care a lansat invitația găzduirii unui summit NATO la Londra în luna decembrie pentru a marca cei 70 de ani de existență ai Alianței, a spus că evenimentele care vor fi organizate miercuri la Portsmouth în memoria debarcării de acum șapte decenii și jumătate ”vor celebra alianța NATO”.

Alianța dintre SUA și Marea Britanie este la fel de puternică ca acum 75 de ani”, a spus May, în contextul în care pe agenda discuțiilor s-au aflat și subiectul unui acord comercial între Washington și Londra, dar și parteneriatul solid în domeniul intelligence-ului, inclusiv din perspectiva pozițiilor celor două țări față de riscul reprezentat de compania chineză Huawei.

De cealaltă parte, Donald Trump și-a reluat mesajul tradițional prin care a spus că ”membrii NATO care nu ating ținta de 2% trebuie să își crească cheltuielile militare”.

Nu au o altă variantă. Ei trebuie să își îndeplinească obligațiile”, a afirmat președintele SUA, care continuă să critice în principal Germania pentru că nu atinge ținta celor 2% din PIB pentru Apărare, în pofida unei creșteri economice și a unui excedent comercial substanțiale.

De altfel, liderul american a primit un cadou cu conotații simbolice și istorice din partea Reginei Elisabeta a II-a, la invitația căreia se află în Marea Britanie. Monarhul britanic i-a dăruit lui Trump un un volum scris de fostul premier Winston Churchill despre al Doilea Război Mondial.

Cadoul din partea Reginei Elisabeta a II-a are și semnificație crucială pentru relația bilaterală britanico-americană, dar și pentru legătura transatlantică dintre SUA și Europa, intens șubrezită în anii de când Donald Trump se află la putere, atât în ramura economică, cât și în privința NATO. Premierul britanic este cel care a insistat și a făcut apel către președintele F.D. Roosevelt pentru ca Statele Unite să ajute forțele aliate în confruntarea din Europa și să se implice în conflict.

La evenimentele de Portsmouth vor participa atât Regina Elisabeta a II-a, cât și președintele Donald Trump, acestora alăturându-li-se și alți lideri, însă între marii absenți s-ar putea afla președintele francez Emmanuel Macron.

 

 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community în cadrul World Economic Forum și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute.

CONSILIUL UE

Înaltul Reprezentant Federica Mogherini: UE salută soluția pașnică de la Chișinău. Vom rămâne foarte vigilenți și îi îndemnăm pe prietenii din Republica Moldova să păstreze direcția reformelor

Published

on

Uniunea Europeană va rămâne foarte vigilentă și va monitoriza atent următorii pași pe care-i vor face autoritățile de la Chișinău pentru implementarea reală a reformelor, a declarat Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Federica Mogherini, după reuniunea Consiliului Afaceri Externe de la Luxemburg.

„A fost mereu clar pentru noi ce trebuie de făcut pentru a avea sprijinul total al UE, inclusiv cel financiar: implementarea Acordului de Asociere, agenda de reformare a ţării nu pentru asta cere UE, dar din cauza aspiraţiilor poporului moldovean de a vedea realizate aceste reforme. Salutăm faptul că s-a găsit o soluţie paşnică pentru criză. Transmitem un mesaj de angajament, prin vizita comisarului Hahn. Şi un mesaj de abordare aprofundată că vom monitoriza atent paşii următori, dar că angajamentele pe care autorităţile şi le-au anunţat vor fi realizate şi cum va evolua situaţia. Vom rămâne foarte vigilenți și îi îndemnăm pe prietenii din Republica Moldova să rămână angajați pozitivi și concret pe direcția de realizare a agendei de reforme, cred că țara așteaptă asta de mult timp”, a spus Mogherini, potrivit deschide.md.

Șefa diplomației europene a subliniat că pentru a avea susținerea UE, inclusiv cea financiară, Chișinăul trebuie să implementeze Acordul de Asociere și să îndeplinească agenda de reforme.

Federica Mogherini a făcut aceste precizări în condițiile în care situația din Republica Moldova s-a aflat pe agenda reuniunii Consiliului.

Transferul pașnic al puterii a fost salutat anterior și de comisarul pentru politica de vecinătate și negocieri pentru extindere, Johannes Hahn.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Ungaria a descoperit cel mai mare câmp petrolier din ultimii 30 de ani printr-o cooperare maghiaro-americană

Published

on

Compania ungară Horizon Energy Kft. şi TDE Services au descoperit cel mai mare câmp petrolier din ţară din ultimele trei decenii printr-o cooperare maghiaro-americană, potrivit portalului de ştiri economice G7.hu, preluat de Budapest Business Journal, relatează Digi24.

Câmpul a fost găsit în apropierea râului Drava, în partea de sud a Ungariei, lângă două sate mici din judeţul Baranya, Istvándi şi Kétújfalu. Experţii au creat cutremure artificiale în apropierea teritoriului pentru a explora dimensiunile rezervelor de petrol subterane cu ajutorul dispozitivelor de măsurare.

Cantitatea de ţiţei estimată a fi extrasă se ridică la 11.000 de barili pe zi, aproape la fel de mare ca cea a companiei de petrol şi gaze MOL, de 13.000 de barili pe zi în 2018.

G7.hu arată că această cantitate ar putea fi chiar mai mare, având în vedere că dezvoltarea planificată include o staţie mare de transfer de petrol în Szigetvár (la 246 km sud-vest de Budapesta) lângă câmpul petrolier.

Este totodată preconizat ca extinderea capacităţii sistemului principal de colectare să se efectueze în a doua fază a dezvoltării, însemnând o creştere până la 15.000 de barili de petrol pe zi.

Conform calculelor efectuate, cele 30 de puţuri vor putea extrage în jur de 475 barili pe zi fiecare, producţia totală putându-se ridica la 14.200 de barili pe zi.

Horizon Energy activează pe piaţa internă din Ungaria de peste 20 de ani.

Continue Reading

NATO

Două avioane ale Forțelor Aeriene Italiene au efectuat prima misiune de alertă în spaţiul aerian al României

Published

on

© Allied Air Command/ NATO

Două avioane Eurofighter ale Forţelor Aeriene italiene, care în prezent se află pe teritoriul României executând misiuni de poliţie aeriană, au fost lansate la ordinul Centrului pentru Operaţii Aeriene Mixte din Torrejon, Spania, pentru prima dată de la sosirea acestora la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, în luna mai a acestui an, informează Comandamentul Aerian al NATO într-un comunicat.

Avioanele au decolat joi în doar câteva minute de la primirea informaţiei că un avion neindentificat zboară în apropierea spaţiului aerian NATO, deasupra apelor internaţionale ale Mării Negre. Odată ce acest avion neidentificat a părăsit zona, avioanele italiene Eurofighter s-au întors la baza aeriană din Constanţa. Profesionalismul şi timpul de răspuns al acestora demonstrează că NATO este pregătit să răspundă în faţa a astfel de provocări”, transmite comunicatul aliat.

Aceasta este o procedură standard, pe care Forţele Aeriene Române o realizează, în mod normal, în astfel de situaţii. Joi, piloţii avioanelor italiene Eurofighter au cooperat cu piloţii avioanelor bulgare MiG-29, care au fost, de asemenea, lansate de către Centrul pentru Operaţii Aeriene Mixte.

Citiți și Patru avioane Eurofighter italiene și 130 de militari vor apăra spațiul aerian al României până în luna august, ca parte a misiunilor de poliție aeriană ale NATO la Marea Neagră

Contribuţia italiană la misiunile de Poliţie Aeriană NATO evidenţiază solidaritatea aliată în asigurarea securităţii colective, mai arată sursa citată.

Prin acest zbor, alături de avioanele militare ale Forţelor Aerine Române, care, de obicei, execută misiuni de Poliţie Aeriană deasupra ţării lor, avioanele italiene Eurofighter au executat un total de 150 de ore de instruire cu aliaţii, în prima lună de la dislocarea acestora pe teritoriul României.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Trending