Alimentarea cu gaze naturale în nord-estul României, realizată cu bani europeni

Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, și președintele Tranzgaz, Ion Sterian, au semnat astăzi contractul de finanțare unui proiect de dezvoltare a capacității de transport a gazelor naturale în zona de Nord-Est a României în valoare de 152 de milioane, dintre care 46 de milioane cu fonduri europene, conform unui comunicat de presă remis Calea Europeană.

Odată cu implementarea acestuia, vor fi făcute următoarele investiții în 31 localități din județele Bacău, Neamț și Iași:

 • două tronsoane de conductă pe direcția Onești – Gherăești – Lețcani, de 165,15 km;
 • două staţii de comprimare ce vor asigura presiunea necesară transportului gazelor naturale spre zonele de consum. Vor fi amplasate în Onești, jud. Bacău și Gherăești, jud. Neamț;
 • elemente de siguranță și protecție a conductei;
 • un sistem de comandă și achiziție date.

Potrivit ministerului, în urma implementării proiectului, toți jucătorii de pe piața gazelor naturale vor avea la dispoziție, în mod nediscriminatoriu, un culoar de transport cu caracteristici tehnice adaptate. De asemenea, vor putea fi asigurate servicii de transport gaze în condiții de alimentare de urgență, respectiv în situația în care este sistată sau întreruptă alimentarea cu gaze din Rusia se pot asigura în orice moment volumele de gaze convenite cu Republica Moldova de 1,5 miliarde mc/an – 2,2 miliarde mc/an.

sigurarea fluxului de gaze se va face din două direcții, astfel:

 1. Pe traseul Isaccea – Șendreni – Onești vor putea fi transportate atât gaze din import din Federația Rusă, cât și din potențialele surse off-shore din Marea Neagră;
 2. Pe traseul Coroi – Onești vor putea fi transportate gaze ce provin din exploatările din centrul țării din import, prin punctul de interconectare Medieșu Aurit (cu tranzit peste Ucraina), respectiv punctul de interconectare Csanadpalota – Ungaria, cu proveniență din alte surse ale UE.

Lucrările finanțate prin contractul „Dezvoltări ale sistemului național de transport în zona de Nord – Est a României în scopul îmbunătățirii aprovizionării cu gaze naturale a zonei precum și a asigurării capacităților de transport spre Republica Moldova” vor fi finalizate în 2019.

2 Responses to Alimentarea cu gaze naturale în nord-estul României, realizată cu bani europeni

 1. mario 22/11/2018 at 17:33

  Care sunt cele 31 localități din județele Bacău, Neamț și Iași in care se vor face investitiile?

  Reply
 2. mario 23/11/2018 at 11:35

  care sunt cele 31 localități din județele Bacău, Neamț și Iași in care se vor face investitii?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.