Connect with us

ROMÂNIA

Alina Gorghiu: Ministerul Justiției rămâne un partener dedicat în lupta împotriva traficului de persoane, păstrând în vedere corelarea și echilibrarea măsurilor atât pe plan intern, cât și extern

Published

on

© Alina Gorghiu/ Facebook

Ministerul Justiției rămâne un partener dedicat în lupta împotriva traficului de persoane, păstrând în vedere corelarea și echilibrarea măsurilor atât pe plan intern, cât și extern, a subliniat ministrul Alina Gorghiu în cadrul conferinței intitulate ”Conjugarea eforturilor pentru combaterea traficului de persoane: cele mai bune practici în materie de cooperare transnṭională globală”.

Evenimentul, găzduit de Senat, a fost organizat de Ambasada Spaniei la București și de Reprezentanța Comisiei Europene în România.

”Traficul de persoane este o provocare complexă. Rețelele de trafic continuă să se adapteze și să evolueze, exploatând vulnerabilitățile din structurile juridice, economice și sociale ale țărilor din întreaga lume. Victimele sunt adesea persoane care provin din medii defavorizate, cu acces limitat la educație, adeseori fără un sprijin social sau oportunități de angajare, ceea ce le face ținte ușoare pentru traficanți”, și-a început ministrul Justiției intervenția.

Aceasta a aminti că legislația română incriminează distinct 3 tipuri de infracțiuni subsecvente traficului de ființe umane: în cazul infracțiunilor de trafic de persoane și trafic de minori, competența de urmărire penală este exclusiv a DIICOT; pentru traficul de migranți, acesta este competent doar dacă este vorba și despre infracțiunea de grup infracțional organizat.

Aceasta a amintit că legislația română incriminează distinct 3 tipuri de infracțiuni subsecvente traficului de ființe umane: în cazul infracțiunilor de trafic de persoane și trafic de minori, competența de urmărire penală este exclusiv a DIICOT; pentru traficul de migranți, acesta este competent doar dacă este vorba și despre infracțiunea de grup infracțional organizat.

”În 2023, în primele 6 luni, s-au desfășurat activități în 2100 de dosare având ca obiect aceste infracțiuni, fiind soluționate 550. Dintre acestea, în 155 de dosare au fost trimiși în judecată a 290 de inculpați. În alte 15 dosare, a fost sesizată instanța competentă cu acorduri de recunoaștere a vinovăției privind un număr de 33 de inculpați”, a fost statistica citată de ministrul Justiției.

Alina Gorghiu a atras atenția că lupta împotriva traficului de persoane privește și fenomenul spălării banilor, instituția pe care o conduce insistând constant că ”trebuie orientată activitatea de urmărire penală spre realizarea unor <<nvestigații financiare>> ”.

”Grupările de criminalitate organizată trebuie lipsite de mijloacele necesare dezvoltării și extinderii prin  aplicarea pe scară largă a instrumentelor legislative: măsuri asigurătorii, confiscare specială și extinsă, valorificarea rapidă a bunurilor sechestrate, abordarea infracțiunii de spălare de bani ca infracțiune autonomă, în acord cu jurisprudența obligatorie a ÎCCJ”, a mai spus Gorghiu.

Prevenirea criminalității asociate traficului de persoane necesită însă și eforturi în direcția dezvoltării programelor de educație juridică în școli pentru a forma o cultură civică în rândul elevilor și pentru a crește gradul de conștientizare în mediul școlar cu privire la gravitate acestor infracțiuni.

”Programele de educație juridică reprezintă o prioritate pentru Ministerul Justiției. În acest sens, a fost încheiat un protocol între ministerul nostru, CSM, Ministerul Educației, Înalta Curte de Justiție și Casație, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Uniunea Națională a Barourilor din România. Până acum, sute de judecători, procurori, magistrați asistenți și grefieri au anunțat că se vor implica, voluntar, în promovarea educației juridice în școli, licee și universități. La fel, și mulți avocați. Le mulțumesc tuturor!”, a dat asigurări ministrul Justiției.

Un alt element important în combaterea acestui fenomen în constituie asigurarea formării profesionale continue în rândul magistraților, precum și sprijinirea victimelor.

”Asigurarea unei formări profesionale continue în rândul magistraților pe tema combaterii infracțiunilor de trafic de persoane este, de asemenea, foarte importantă. Asigurarea unui sprijin pentru victime este esențial în astfel de cazuri pentru că de multe ori acestea se află într-o situație de vulnerabilitate, chiar și după ce au fost sesizate organele judiciare. Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor acestora, trebuie readusă în atenție și funcționalitatea mecanismului de compensații acordate acestora. Ministerul Justiției a înființat Unitatea pentru Protecția Victimelor infracțiunilor pentru a facilita accesul efectiv la compensații prin acordarea unor vouchere precum și pentru operaționalizarea mecanismului național de susținere a prevenirii criminalității”, a detalia Alina Gorghiu.

Traficul de persoane nu cunoaște frontiere, ci depășește de cele mai multe ori granițele naționale.

”De multe ori, infracțiunile asociate traficului de persoane au și o componentă transfrontalieră. Întrucât anchetarea și judecarea acestor cauze, precum și punerea în executare a măsurilor judiciare dispuse implică autorități din mai multe state, apreciem ca fiind deosebit de importante pregătirea, perfecționarea și încurajarea  procurorilor și judecătorilor în folosirea instrumentelor de cooperare internațională în materie penală, cum ar fi Mandatul European de Anchetă, Ordinul European de Anchetă sau echipele comune de anchetă. Continuăm și demersurile pentru a identifica și a remedia cauzele care au condus la refuzul autorităților străine de a executa mandate europene de arestare și cereri de extrădare emise de autoritățile române”, a listat ministrul Justiției o serie de instrumente puse la dispoziția organelor competente pentru combaterea fenomenului.

De altfel, România colaborează preponderent în combaterea la nivel judiciar a traficului de persoane cu Marea Britanie, Spania, Belgia, Franța, Italia, însă numărul statelor cu care procurorii DIICOT conlucrează în combaterea acestui fenomen este mult mai mare (25 de state în 2022).

”Rolul Eurojust este vital în coordonarea activităților investigative și cooperarea între autoritățile judiciare. Prin intermediul reuniunilor de coordonare se pot face progrese semnificative. Avem o experiență pozitivă în colaborarea cu Regatul Spaniei. În cursul anului 2023 aceasta s-a concretizat, la nivelul Eurojust, în 5 cazuri privind traficul de persoane. La rândul său, DIICOT are o bună cooperare bilaterală cu Regatul Spaniei în combaterea traficului de persoane. Sperăm ca această cooperare să continue sub aceleași bune auspicii și cu privire la alte tipuri de infracțiuni, cu precădere traficul de droguri”, a conchis ministrul Justiției.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ROMÂNIA

România ”este pregătită să joace un rol de lider în efortul global” de triplare a capacității de producție a energiei regenerabile până în 2030, anunță Sebastian Burduja

Published

on

© Ministerul Energiei

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a susținut în fața a 53 de omologi din toată lumea aderarea României la “Declarația globală privind energia regenerabilă și eficiența energetică”.

Acesta a anunțat într-o discuție organizată de Emiratele Arabe Unite, președinta COP28, și de UE, că țara noastră este pregătită ”să joace un rol de lider în efortul global” de triplare a capacității de producție a energiei regenerabile și de dublare a eficienței energetice până în 2030.

”Nu doar pentru noi, ci pentru întreaga umanitate, miza este fără precedent. Vom avea sau nu un viitor pe această planetă? România este pregătită să joace un rol de lider în acest efort global, având proiecte de miliarde de euro și un potențial cu totul aparte în regiunea noastră, pe toate palierele (solar, eolian, geotermal, hidrogen, energie nucleară etc.)”, a amintit oficialul.

Sebastian Burduja le-a detaliat miniștrilor din întreaga lume ”succesele României din ultimii ani, atât prin creșterea numărului de prosumatori, cât și prin mobilizarea mediului privat și creșterea accelerată a producției de energie din surse regenerabile”.

”Energia nu trebuie să fie doar verde, ci în primul rând sigură. Și le-am mai spus un lucru: când ne întoarcem fiecare acasă în țările noastre, să ne reamintim că misiunea pe care ne-am asumat-o împreună nu este despre următoarele alegeri, ci despre următoarele generații”, a conchis ministrul Energiei.

Peste 120 de țări, printre care și România, s-au angajat să tripleze capacitatea mondială de energie regenerabilă și să dubleze eficiența energetică până în 2030 în cadrul Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice.

Conform unui comunicat al COP28, statele își asumă să urmărească următoarele obiective:

 • să colaboreze în ceea ce privește lanțurile valorice reziliente și dezvoltarea de tehnologii, inclusiv prin transfer voluntar în termeni și condiții stabilite de comun acord;
 • să extindă sprijinul financiar pentru extinderea programelor de energie regenerabilă și de eficiență energetică pe piețele emergente și în economiile în curs de dezvoltare, inclusiv investițiile din mai multe surse din sectorul privat, băncile multilaterale de dezvoltare și filantropia;
 • să colaboreze în ceea ce privește mecanismele de finanțare accesibile pentru a reduce costul capitalului pe piețele emergente și în economiile în curs de dezvoltare.
 • îmbunătățirea sprijinului tehnic și a consolidării capacităților pentru energiile regenerabile și eficiența energetică în economiile în curs de dezvoltare;
 • să accelereze interconectările transfrontaliere ale rețelelor.

Pentru a realiza aceste obiective, țări sunt conștiente că sunt necesari următorii pași:

 • accelerarea procesului de autorizare a proiectelor de energie regenerabilă și a infrastructurii aferente;
 • dezvoltarea și extinderea conexiunilor la rețea și îmbunătățirea integrării sistemelor energetice;
 • să ofere claritate în ceea ce privește concepția pieței și sistemele de stimulare și să consolideze condițiile de piață și cadrele de investiții pentru a facilita investițiile în sursele regenerabile și în eficiența energetică.
 • promovarea eficienței energetice, a electrificării și a gestionării cererii de energie în toate sectoarele relevante;
 • sensibilizarea publicului și încurajarea schimbării comportamentului;
 • încurajarea unor investiții publice și private multiple, sporite și semnificative, în special pentru țările în curs de dezvoltare;
 • să îmbunătățească și să extindă noile soluții tehnologice, inclusiv prin sprijin pentru cercetare, dezvoltare și inovare.

Continue Reading

ROMÂNIA

Raport testare PISA: Elevii din România, cu mult sub nivelul european la cunoștințele de matematică, citit și științe

Published

on

©European Union, 2020

Raportul Programme for International Student Assessment (PISA) 2022, publicat recent, oferă o analiză aprofundată a peisajului educațional din România, evaluând cunoștințele și abilitățile elevilor de 15 ani la matematică, citire și științe. Perspectivele PISA ajută factorii de decizie politică și educatorii să înțeleagă cât de bine pregătește sistemul educațional elevii pentru provocările vieții reale și pentru succesul viitor.

Prezentare generală a performanțelor României

Cel mai recent raport PISA arată că performanța medie a elevilor de 15 ani din România a rămas relativ stabilă față de 2018 la matematică, citire și științe. Cu toate acestea, în comparație cu 2012, scorurile la matematică au înregistrat o scădere, în timp ce rezultatele la citire și științe au rămas constante din 2012.

Între 2018 și 2022, decalajul dintre elevii cu cele mai bune și cele mai slabe performanțe la matematică și citire a rămas relativ neschimbat, în timp ce la științe s-a mărit. În mod notabil, extinderea învățământului secundar la populații anterior marginalizate a dus la o creștere a numărului de elevi de 15 ani eligibili pentru testul PISA în România. În ciuda acestui fapt, rezultatele elevilor mai avantajați nu au scăzut la nicio materie.

Comparații internaționale

Elevii din România au obținut rezultate sub media OCDE la matematică, citire și științe. Proporția celor mai buni performeri (nivel 5 sau 6) la cel puțin o materie a fost mai mică în România în comparație cu media OCDE, în timp ce o proporție mai mică a atins un nivel minim de competență (nivel 2 sau mai mare) la toate cele trei materii.

Competența la matematică

La matematică, 51% dintre elevii din România au atins cel puțin nivelul 2 de competență, semnificativ mai puțin decât media OCDE de 69%. Doar 4% dintre elevi au avut performanțe de top (nivel 5 sau 6), față de media OCDE de 9%. Raportul evidențiază un decalaj considerabil între România și țările asiatice cu performanțe ridicate.

Competența la citire

La citire, 58% dintre elevii din România au atins nivelul 2 sau superior, sub media OCDE de 74%. Doar 2% dintre elevi au atins nivelul 5 sau mai sus, față de media OCDE de 7%.

Competența în domeniul științelor

La științe, 56% dintre elevii din România au atins nivelul 2 sau mai sus, față de media OCDE de 76%. Doar 1% dintre elevi au obținut performanțe de top (Nivelul 5 sau 6), sub media OCDE de 7%.

Investiții în educație

Raportul notează că cheltuielile pentru educație sunt legate într-o anumită măsură de performanța elevilor. În România, cheltuielile cumulate pe elev, cu vârste cuprinse între 6 și 15 ani, au fost de aproximativ 38.900 USD, sub media OCDE. Cu toate acestea, studiul nu a constatat nicio creștere a deficitului de personal didactic raportat în școlile din România.

Progresul școlar și istoricul elevilor

La momentul susținerii testului PISA în 2022, 66% dintre elevii de 15 ani din România erau înscriși în clasa a IX-a. În plus, 97% au raportat că au frecventat învățământul preprimar timp de un an sau mai mult, depășind media OCDE. Cu toate acestea, 5% dintre elevi au raportat că au repetat o clasă cel puțin o dată după ce au intrat în școala primară, sub media OCDE de 9%.

Sondajul PISA 2022 s-a axat pe matematică, lectura și științele fiind domenii minore, iar gândirea creativă fiind domeniul inovator de evaluare. Rezultatele pentru gândirea creativă și educația financiară sunt așteptate în 2024.

În concluzie, raportul PISA 2022 oferă informații valoroase despre sistemul educațional din România, identificând domeniile de forță și domeniile care necesită atenție pentru o îmbunătățire continuă. Factorii de decizie politică și educatorii pot folosi aceste informații pentru a adapta strategii care să îmbunătățească experiența educațională generală a elevilor din țară.

Continue Reading

CONSILIUL UE

România sprijină extinderea competențelor Parchetului European, instituție cu rol important în combaterea criminalității organizate, a punctat Alina Gorghiu în cadrul reuniunii cu omologii din UE

Published

on

© Ministerul Justiției/ Facebook

Experiența României cu Parchetul European este una pozitivă, țara noastră având ocupată întreaga schemă de 20 de posturi de procurori europeni delegați, a subliniat ministrul Justiției, Alina Gorghiu, în cadrul reuniunii Consiliului Justiție și Afaceri Interne, la care au participat comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders, și procurorul-șef al Parchetului European, Laurei Codruța Kövesi.

Potrivit unui comunicat al ministerului, cei doi oficiali au avut un schimb de opinii cu miniștrii de Justiție din țările membre pe tema relației EPPO cu autoritățile naționale.

”Extinderea competențelor Parchetului European a fost un numitor comun al luărilor de poziție din partea miniștrilor de Justiție participanți. România este deschisă acestei extinderi, precum și demersurilor de consolidare a cadrului normativ şi instituțional necesar combaterii infracționalității la nivel european”, precizează ministerul în comunicatul mai sus amintit.

În viziunea Alinei Gorghiu, ”în perioada următoare trebuie stabilite clar prioritățile și ajustările necesare pentru a consolida activitatea EPPO, având în vedere rolul important pe care această instituție îl joacă în combaterea criminalității organizate”.  

Astfel, ”obiectivul trebuie să fie subminarea capacităților financiare ale grupurilor de criminalitate organizată”, consideră aceasta.

Au fost prezentate, de asemenea, cele mai recente demersuri din aria răspunsului sistemului judiciar și luptei împotriva impunității în ceea ce privește crimele comise în legătură cu agresiunea Rusiei în Ucraina. Unul dintre demersurile relevante este cel al consolidării regimului de sancțiuni UE.

În contextul reuniunii, Alina Gorghiu a avut o întrevedere cu ministrul Justiției din Franța, Eric Dupond-Moretti. Principala temă de discuție a fost cooperarea judiciară bilaterală.

Ministrul Justiției a avut un dialog și cu omologul belgian, Paul Van Tigchelt. Discuțiile s-au concentrat pe prioritățile din aria justiției ale viitoarei Președinții belgiene a Consiliului UE, pe combaterea criminalității organizate și a traficului de droguri.

Un alt subiect s-a referit la condițiile de detenție din penitenciarele românești, care se ridică la standardele CEDO. Ministrul belgian al Justiției a afirmat că „există mereu deschidere pentru dezvoltarea cooperării bilaterale între Regatul Belgiei și România pentru combaterea traficului de droguri”.

Pe lângă relația Parchetului European cu autoritățile naționale, pe agenda reuniunii Consiliului JAI s-a aflat și actualizarea Directivei europene privind protecția și drepturile victimelor, moment în care Alina Gorghiu a prezentat viziunea României și a detaliat măsurile pe care țara noastră le-a implementat deja.  

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA8 hours ago

România ”este pregătită să joace un rol de lider în efortul global” de triplare a capacității de producție a energiei regenerabile până în 2030, anunță Sebastian Burduja

ROMÂNIA10 hours ago

Raport testare PISA: Elevii din România, cu mult sub nivelul european la cunoștințele de matematică, citit și științe

CONSILIUL UE10 hours ago

România sprijină extinderea competențelor Parchetului European, instituție cu rol important în combaterea criminalității organizate, a punctat Alina Gorghiu în cadrul reuniunii cu omologii din UE

CHINA10 hours ago

Înaintea summitului UE-China, ministrul de externe Wang Yi pledează în fața ambasadorilor țărilor UE pentru ”dialog și cooperare reciproc avantajoasă” pentru a evita ”o confruntare a blocurilor”

POLITICĂ11 hours ago

Lansarea Institutului de Studii Populare. Dan Motreanu: Istoria PNL a fost marcată de modernizarea României, alianța țării cu statele democratice, apartenența la Europa. Avem misiunea să apărăm aceste valori

ROMÂNIA12 hours ago

Marcel Ciolacu: Cooperarea cu SUA a transformat securitatea energetică într-unul din principalii piloni ai Parteneriatului nostru Strategic

U.E.12 hours ago

Actul privind infrastructura Gigabit: Statele membre adoptă o poziție pentru implementarea mai rapidă a rețelelor de mare viteză în UE

ENERGIE12 hours ago

George Agafiței, director pentru afaceri instituționale și sustenabilitate al PPC, a fost ales președinte al Asociației Române pentru Energie Eoliană

COMUNICATE DE PRESĂ13 hours ago

Reprezentanții ICI București au susținut un curs de Cyber Diplomacy în cadrul Interregional CyberDrill pentru Europa și Asia-Pacific, eveniment dedicat îmbunătății capacităților de răspuns la incidente de securitate informatică

COMUNICATE DE PRESĂ13 hours ago

eMAG aniversează 22 de ani. Oricine intră pe site sau în aplicație în perioada 5-7 decembrie și ”învârte” roata aniversară poate câștiga garantat, în fiecare zi, timp de trei zile

ROMÂNIA15 hours ago

Cătălin Predoiu, la reuniunea JAI: Astăzi nu se votează procesul de extindere a spațiului Schengen. Discutăm aspectele de progres sau de vulnerabilități în toate statele membre

ROMÂNIA1 day ago

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază că ”viitorul nostru este în UE şi în NATO” și îndeamnă la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”

ROMÂNIA4 days ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA4 days ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

NATO1 week ago

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

ROMÂNIA2 weeks ago

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

PARLAMENTUL EUROPEAN2 weeks ago

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

Trending