Connect with us

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Alipirea Crimeii la Rusia. De ce e nevoie de Romania si Bulgaria in Schengen

Published

on

Eurodeputatul  Norica Nicolai a transmis o scrisoare deschisa adresata guvernelor din Franta, Germania, Finlanda si Olanda, in care se mentioneaza ca tergiversarea integrarii Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen va slabi sistemul de aparare al UE si Norica Nicolaidemonstreaza lipsa de eficienta si unitate a liderilor europeni.

Norica NicolaI cere reprezentantilor acestor state sa accepte Romania si Bulgaria in spatiul Schengen, aratand care sunt implicatiile amanarii acesteia in contextul extern actual.

Redam integral textul scrisorii:

<<Scrisoare deschisă cu privire la evenimentele din Ucraina: 

România și Bulgaria trebuie acceptate în spațiul Schengen înainte de a fi prea târziu

Situația din Ucraina ar trebui să învețe Europa de Vest că amânarea securizării granițelor UE nu e o opțiune reală, iar adoptarea unor măsuri legale, normale, ar fi trebuit luată cu mult timp în urmă. Acțiunile rusești din Crimeea, dublate de răspunsul insuficient de convingător al Occidentului, au demonstrat că granițele estice ale Uniunii pot fi expuse pericolului dezintegrării.

Uniunea Europeană s-a construit într-o dinamică lentă, de discuții interminabile, în contextul problemelor de afaceri externe ale ultimilor ani. Procesul în care deciziile sunt luate este unul anevoios: poate fi ceva pozitiv pentru chestiunile interne, când este bine ca toate ideile să fie dezbătute și bine cântărite înainte de a se trece la fapte. Din păcate însă, în realitate, nu de puține ori interesele politice naționale sau blocajele tehnice au dus la celebrele amânări în luarea de decizii.

Într-adevăr, aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen nu este neapărat o problemă de afaceri externe, dar ea trebuie evaluată prin prisma unor implicații ce vor avea efecte externe de lungă durată dacă ne vom lovi în continuare de un refuz.

În primul rând, acest lucru va sublinia în continuare că există un decalaj între Est și Vest, chiar și în interiorul Uniunii Europeane. Federația Rusă, aflată în prezent în cursul unei perioade de renaștere din punctul de vedere al ambițiilor teritoriale și geopolitice, vede deja continentul ca pe unul împărțit între propriile interese și cele ale Europei. Anii lungi de negocieri ne arată că Moscova are dificultăți în a abandona această abordare. De ce ar vrea atunci țările din Vestul Europei, precum Olanda sau Finlanda, țări interesate în mod normal să întărească Uniunea, să insiste pe această falsă diviziune?

În al doilea rând, trebuie menționat încă o dată faptul că România și Bulgaria au pus în aplicare în ultimii ani cele mai bune tehnologii și standarde de control la frontieră, tehnologii ce utilizează mijloace de securitate pe care unele state vechi membre ale zonei Schengen nu le aplică. Fortificarea granițelor este mai importantă ca oricând, dacă ne uităm unde se află noile puncte de criză ale continentului. Situația din Crimeea, ca și cea de pe teritoriul Republicii Moldova în Transnistria, pot reprezenta locuri vulnerabile, ușor exploatabile de către noi rețele criminale internaționale de trafic de droguri, bani, arme și ființe umane, ceea ce pune și mai mult în pericol securitatea Uniunii. Amânarea aderării României și a Bulgariei la spațiul Schengen va slăbi evident sistemul de apărare al Europei, iar acest lucru poate fi evitat numai prin promovarea unei zone Schengen unite și deplin integrate.

Nu în ultimul rând, statele membre UE ar trebui ca să învețe o lecție ca urmare a evenimentelor nefericite din Ucraina. Cu cât tergiversează mai mult o luare de poziție în fața unui actor puternic, consacrat și perseverent, cu atât mai sigur vor pierde oportunitatea de a-și întări granițele și de a consolida relațiile cu statele partenere. Oportunitatea de a aduce Ucraina mai aproape de UE a fost pierdută de mai multe ori în 2012 și 2013, din cauza manierei lente de luare a deciziilor la nivelul UE. Același motiv a dus la pierderea unei șanse pentru Georgia, sau chiar pentru Turcia de a se apropia de UE, și deci de valorile pe care aceasta le promovează. Lipsa de acțiune și de întârziere în relația cu țările strategice, cu atât mai mult cu cât vorbim de state UE, va conduce la apariția și mai multor probleme în viitor!

Prin urmare, invit guvernele din Europa de Vest care, din rațiuni politice interne, țin România și Bulgaria prizoniere într-o situație penibilă, să își reconsidere atitudinea! Fac apel către acei lideri europeni ce au mici interese electorale în sensul mulțumirii unor alegători xenofobi, să pună în balanță, așa cum se cuvine, viitorul concret al proiectului European! Le cer să își țină cuvântul și să accepte România și Bulgaria în spațiul Schengen! Toate criteriile legale, tehnice și politice sunt îndeplinite, iar în acest moment ne confrumtăm cu provocări strategice și de securitate. Orice alt nou motiv de amânare nu poate fi decât o gravă greșeală!

Norica Nicolai,

Membră a Parlamentului European

Vicepreședintă a Subcomisiei de Securitate și Apărare>>

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

S&D

Eurodeputatul Victor Boștinaru (PSD, S&D) își anunță retragerea candidaturii pentru un nou loc în PE

Published

on

În contextul discuțiilor cu privire la lista de candidați a Partidului Social Democrat pentru alegerile europarlamentare din 26 mai a.c., eurodeputatul Victor Boștinaru (PSD, S&D) a emis următoarea declarație:

„În urma unei evaluări personale și a discuțiilor cu familia mea, care a plătit cel mai mare preț pentru acești ani de plecări continue, am ajuns la concluzia că este momentul să anunț retragerea candidaturii mele pentru un nou mandat în Parlamentul European.

Acești 12 ani mi-au dat posibilitatea să servesc cu onestitate și pasiune interesele europene ale țării mele și să constat că românii pot face performanță într-un mediu concurențial, precum cel din Parlamentul European.

Cred cu sinceritate că am realizat lucruri care vor dăinui, iar pentru asta trebuie să mulțumesc PSD-ului și PSD-iștilor pentru șansa oferită! Mai presus de orice însă, le mulțumesc tuturor românilor pentru că mi-au oferit oportunitatea să-i reprezint!”, transmite eurodeputatul într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro

Victor Boștinaru este membru cu drepturi depline în două comisii de specialitate ale PE, Comisia pentru Afaceri Externe, respectiv Comisia pentru Dezvoltare Regională. Mai multe informații despre activitatea de eurodeputat a acestuia, aici.

Continue Reading

Marian-Jean Marinescu

Europutatul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE) atrage atenția că utilizarea netransparentă a fondurilor europene în România menține decalajele regionale de dezvoltare și perpetuarea sărăciei în Oltenia și Moldova

Published

on

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE), vice-președinte al Grupului Partidului Popularilor Europeni (PPE) și politician de Dolj, atrage atenția asupra cheltuirii proaste a fondurilor europene în România care mențin disparitățile regionale de dezvoltare, potrivit unei postări pe pagina sa de Facebook.

 

Mai precis, eurodeputatul face referire la două mari regiuni din România, Oltenia, de unde provine, și Moldova, care, după 12 ani de fonduri europene, se află pe locul 7, respectiv pe locul 5 ca sărăcie în Uniuneaa Europeană. Marinescu acuză guvernele care s-au succedat la putere din 2011 încoace de utilizarea netransparentă a banilor atrași de la UE. 

,,Oltenia este pe locul 7 ca sărăcie în UE, iar Moldova, pe locul 5. Iar asta după 12 ani de fonduri europene. Concluzia: banii europeni, folosiți așa cum au decis cei de la putere, mai ales din 2011 încoace, nu au redus aceste decalaje de dezvoltare între noi și media europeană”, scrie eurodeputatul.

Marinescu mai spune că rezultatele de pe urma cheltuirii fondurilor europene sunt doar pe hârtie.

,,Am avut astăzi un dialog cu cetățenii la Amărăștii de Jos, în județul Dolj. Le-am spus că, pentru un inginer de aviație ca mine, un avion desenat pe hârtie trebuie să zboare. Așa este și cu fondurile europene. Pe hârtie, România a cheltuit mulți bani europeni. Cu ce rezultate? Oltenia și Moldova tot sărace sunt”, adaugă politicianul liberal.

Potrivit acestuia, fondurile europene ar fi trebuit investite în agricultură în Oltenia, cea mai mare zonă rurală din România, însă nu este clar ce s-a întâmplat cu banii alocați de UE.

,,Oltenia este cea mai mare zonă rurală din România. Banii europeni ar fi trebui folosiți pentru dezvoltarea industriei de procesare a produselor agricole. Pe ce s-au folosit banii pe infrastructură și cine i-a fraudat? Știu cei de la PSDALDE, care au dosare și condamnări, și care conduc țara prin ordonanțe care să îi scape de justiție”, precizează Marinescu.

Prin urmare, eurodeputatul face un apel la cetățeni pentru a se implica în politică, cel mai ușor prin participarea la alegeri, fiiind singurul mod în care se poate schimba direcția greșită în care se îndreaptă România, tot mai departe de UE.

,,I-am îndemnat pe oameni să se implice în politică. Avem nevoie de modele pozitive în politică. Doar așa se poate schimba în bine țara. Iar mersul la vot este o datorie, mai ales acum, când PSD-ALDE vor să reorienteze țara către est. Este important să mergem la vot, să arătăm că vrem să rămânem în UE, în această zonă de stabilitate, pace și prosperitate”, conchide Marinescu.

Marian-Jean Marinescu este membru al Parlamentului European încă din 2007, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, fiind europarlamentarul român cu cel mai mare număr de dosare legislative coordonate. Cel mai recent, Marinescu a încheiat negocierile cu președinția română a Consiliului UE privind Mecanismul pentru Interconectarea Europei, noua politică europeană de transport. Din punct de vedere politic, Marian-Jean Marinescu este vicepreședinte al grupului PPE în Parlamentul European. În 2014 și 2017 a fost ales Europarlamentarul Anului la categoria Cercetare și Inovare.

Mai mult despre activitatea lui Marian-Jean Marinescu aici.

Continue Reading

Claudia Țapardel

Eurodeputatul Claudia Țapardel (PSD, S&D): ,,Ideea Președintelui Klaus Iohannis de a organiza un referendum pe tema justiției în aceeași zi cu alegerile pentru PE este neconstituțională și face parte dintr-o strategie electorală pentru a sprijini PNL

Published

on

Europarlamentul Claudia Țapardel (PSD, S&D) susține că ideea Președintelui României Klaus Iohannis de a organiza un referendum pe tema justiției în aceeași zi cu alegerile pentru Parlamentul European, pe 26 mai, este neconstituțională și face parte dintr-o strategie electorală pentru a sprijini Partidul Național Liberal, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro. 

Claudia Țapardel transmite că Preşedintele Klaus Iohannis foloseşte ca pretext referendumul pe tema justiţiei pentru a intra în campania electorală cu scopul de a sprijini PNL la alegerile pentru Parlamentul European.

„Devine tot mai clar scenariul anticonstituţional la care se lucrează în prezent: președintele Iohannis va merge în teritoriu, la foarte multe dintre mitingurile PNL, va urca pe scenă, va face băi de mulţime și va ține discursuri legate de importanța alegerilor europarlamentare, dar mai presus de orice despre tema referendumului pe Justiție, pe care intenționează să-l convoace în aceeași zi cu alegerile. Este încă o dovadă clară că actualul preşedinte al României, chiar pe ultima sută a mandatului său, calcă în picioare Constituţia”, a declarat europarlamentarul social-democrat.

În opinia acesteia, Preşedintele României ar trebui să fie garantul Constituţiei, însă intenţia acestuia de a convoca referendum chiar în ziua alegerilor europarlamentare contravine atât Constituției, cât și recomandărilor Comisiei de la Veneția. Mai mult, spune eurodeputatul social-democrat, desfășurarea concomitentă a două voturi ar crea confuzie în rândul cetățenilor.

​„Înţelegem că actualul şef al statului nu respectă deciziile Curţii Constituţionale, lucru dovedit de acţiunile sale în timpul mandatului, dar este mult prea mult să nu permită ca alegerile pentru Parlamentul European să se desfăşoare într-un climat de linişte. Atât Comisia de la Veneţia, cât şi Consiliul Europei au recomandat foarte clar că un referendum nu poate fi organizat în aceeaşi zi cu un scrutin electoral. ​Românii vor veni la urne pe 26 mai pentru a vota reprezentanţii în cea mai democratică instituţie a Uniunii Europene. A veni cu un referendum pe o altă temă în aceeaşi zi cu europarlamentarele nu va face decât să bulverseze şi să creeze o stare de conflict şi de dezbinare în societate”,a precizat europarlamentarul.

Politicianul le atrage atenția românilor că organizarea unui referendum pe teme de justiţie în acelaşi timp cu europarlamentarele este ,, ultimul as din mâneca prezidenţială,  o manipulare prin care să crească numărul de participanţi la vot”,  iar intenţia preşedintelui Iohannis, care induce cetățenii în eroare, nu poate fi acceptată, susţine Claudia Ţapadel. 

Amintim că Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți, la o dezbatere organizată de Festivalul OneWorld, că este aproape hotărât să organizeze un referendum pe justiție în ziua alegerilor europarlamentare din 26 mai.

Decizia de a declanșa procesul de consultare a populației a venit după ce Curtea Constituțională a decis că organizarea unui referendum concomitent cu alegerile este constituțională.

Președintele Iohannis a lansat ideea unui referendum pe justiție încă din ianuarie 2017, în momentul în care PSD a demarat atacurile la justiție prin modificarea codurilor penale. Iohannis a trimis la acel moment către Parlament scrisori solicitând consultarea cu privire la declanșarea unui referendum.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending