Connect with us

EVENIMENTE

Alteţa Sa Regală Prinţul Charles, prezent la “Festivalul Transilvania”

Published

on

Cele trei zile de sărbătoare a culturii şi tradiţiilor româneşti din capitala britanică au început cu un eveniment cu adevărat deosebit: vizita Alteţei Sale Regale Prinţul de Wales la prestigioasa adresă românească din centrul Londrei, 1 Belgrave Square.

securedownload

În seara zilei de marţi, 13 mai, spaţiile de protocol ale Ambasadei României şi Institutului Cultural Român din Londra au fost inundate de oaspeţii prezenţi la deschiderea „Festivalului Transilvania”, eveniment care celebrează frumuseţile naturale şi tradiţiile vechii provincii româneşti, organizat de Fundaţia “ADEPT” cu sprijinul Ambasadei României în Regatul Unit şi al ICR Londra.

Invitatul de onoare al serii a fost Alteţa Sa Regală Prinţul de Wales, un susţinător constant al proiectelor de conservare a patrimoniului natural şi istoric românesc, care a petrecut aproape o oră în „Casa României” din 1 Belgrave Square.

Prinţul Charles a sosit puţin după ora 6, pentru a participa la vernisajul expoziţiei „Pictori britanici în Transilvania” – o impresionantă colecţie de instantanee din viaţa satului transilvănean, realizată de artiştii Tim Scott Bolton, Patrick Cullen, Tom Hoar, Susanna Lyell, Flappy Lane Fox, Richard Foster, Clare Inskip, Lucy Portman şi Paul MacDermot. Înaltul oaspete, la rândul său un pictor pasionat şi expresiv, a apreciat imaginile celor peste 100 de picturi, recunoscând diferite peisaje sau scene din viaţa de zi cu zi ale satului transilvănean.

Alteţa Sa Regală s-a arătat la fel de interesată de standul cu produse tradiţionale din zona Viscri, amenajat de Fundaţia “ADEPT” ca un exemplu al valorificării inteligente şi competitive a produselor şi tradiţiilor locale. Prinţul Charles s-a amuzat în special de conotaţiile magice ale unor obiecte aparent inofensive din arealul tradiţional, acceptând în dar de la membrii Fundaţiei o pernă rituală de formă triunghiulară, cusută în culori caracteristice ţesătoriei transilvănene, „care să îl apere de spiritele rele”.

printul_charles,_vizitand_expozitia_de_pictura

Dornic să afle cât mai multe despre picturile şi obiectele expuse, Prinţul de Wales a fost primit cu căldură şi admiraţie de cei aproape trei sute de participanţi la eveniment, deopotrivă britanici şi reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Marea Britanie. Aceştia au avut ocazia să se afle în preajma înaltului oaspete, care s-a oprit să se întreţină cu cei prezenţi.

De-a lungul vizitei, Prinţul Charles a fost însoţit de de către ES dr. Ion Jinga, ambasadorul României, dna Daniela Jinga, Dorian Branea, directorul ICR Londra, şi de membri ai comitetului de organizare al Fundaţiei “ADEPT” – Nicolae Raţiu, Nat Page şi Clare Inskip. La standul cu produse tradiţionale al Fundaţiei “ADEPT”, Alteţa Sa Regală a fost întâmpinată de Ben Mehedin, Laura Chirilă, Răzvan Popa, Gerda, Cristi şi Romi Gherghiceanu.

belgrave

La finalul vizitei, ambasadorul României i-a prezentat Prinţului de Wales detalii privind istoria clădirii din 1 Belgrave Square şi Salonul Tilea, unde în 1939 ministrul român de Externe, Grigore Gafencu, s-a întâlnit cu Sir Winston Churchill, pe atunci Lord al Amiralităţii. Salonul adăposteşte o fotografie a acelui moment, alături de imagini cu Viorel Tilea, Lady Mary Soames, fiica lui Churchill (70 de ani mai târziu, aceasta a fost oaspetele actualului ambasador, în aceeaşi încăpere), precum şi cu Majestatea Sa Regina şi Prinţul de Wales.

„Festivalul Transilvania” a continuat, în 14 mai, cu un concert al pianistei Alexandra Dăriescu şi violonistului Alexandru Tomescu, doi dintre cei mai de succes tineri muzicieni români, care au prezentat în premieră britanică „Sonatina pentru vioară şi pian” a lui Dinu Lipatti şi „Sonata pentru vioară şi pian” de Tiberiu Olah, precum şi o atent calibrată suită de „Capricii” pentru solo de vioară de Niccolo Paganini, „Preludii” pentru solo de pian de Frédéric Chopin şi „Dansurile româneşti” ale lui Béla Bartók.

Programul Festivalului mai cuprinde o serie de prelegeri susţinute de dr. John Akeroyd, cunoscut om de ştiinţă şi unul dintre membrii fondatori ai Fundaţiei “ADEPT” („Peisaje culturale şi ecologie”), Lucy Abel Smith, istoric şi autoare de cărţi de călătorie („Transilvania – surprize la fiecare pas”), Satish Kumar, activist în domeniul conservării mediului şi jurnalist („Sol, suflet, societate”), scriitoarea Artemis Cooper („Patrick Leigh Fermor. Darul şi cel ce dăruieşte”).

Cea de-a treia zi a festivalului se încheie în 15 mai cu un concert de muzică românească al trupei “Monooka’s Caravan”, precum cu şi un fabulos „ospăţ ardelenesc” pregătit de Gerda Gherghiceanu („mama Gerda”), venită la Londra pentru acest eveniment, din satul Viscri, pentru a prepara câteva dintre gustoasele bucate transilvănene. Acestea vor fi însoţite de o degustare de vinuri de excepţie, oferite de apreciata Casă de Vinuri „Prince Ştirbey”, care a reînviat cu succes o veche tradiţie viticolă din podgoriile Drăgăşanilor.

EVENIMENTE

Nicușor Dan este laureatul Premiului ICDE România Europeană 2024

Published

on

© Nicușor Dan/ Facebook

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, este cel de-al șaselea laureat al Premiului ICDE România Europeană, acordat anual de Asociația Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană din Cluj-Napoca.

Acesta se alătură unei galerii de personalități și organizații prestigioase din România și Republica Moldova, precum Excelența Sa Maia Sandu, Asociația Dăruiește Viață, doamna Laura Codruța Kövesi, doamna Emilia Șercan și Asociația VeDem Just, care au avut o contribuție decisivă la promovarea valorilor europene și la consolidarea democrației în societatea românească.

“Premiul acordat în acest an recunoaște și recompensează, printre altele, verticalitatea, perseverența, echilibrul, înțelepciunea și hotărârea de care a dat dovadă domnul Nicușor Dan în lunga sa activitate civică și politică. Credem că domnia sa întruchipează modelul de om politic european autentic, aflat mereu în slujba cetățenilor pe care-i reprezintă”, a transmis ICDE într-un comunicat.

Ceremonia de decernare a Premiului România Europeană va avea loc la Cluj, vineri, 6 decembrie 2024, începând cu ora 14.30, în sala Robert Schuman a Facultății de Studii Europene, în cadrul unei conferințe organizate de Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai în colaborare cu Centrul EUXGLOB al aceleiași facultăți și cu ICDE.

Continue Reading

EVENIMENTE

Colegiul Medicilor Stomatologi din București va marca 20 de ani de la înființare, într-un eveniment aniversar de amploare, intitulat CMSB 2.0

Published

on

© CMSB

Colegiul Medicilor Stomatologi din București (CMSB) va marca 20 de ani de la înființare, într-un eveniment aniversar de amploare, intitulat CMSB 2.0. Celebrarea va avea loc la data de 29 noiembrie 2024 la JW Marriott Bucharest Grand Hotel și va reuni personalități marcante din domeniul stomatologiei din România și din străinătate.

Evenimentul va debuta cu o sesiune educațională de excepție, programată între orele 9:00 și 18:00, unde participanții vor avea ocazia să descopere cele mai noi tendințe și inovații din domeniul stomatologiei, să interacționeze cu experți de renume și să-și consolideze cunoștințele profesionale.

La finalul zilei, aniversarea va continua cu un moment festiv, dedicat consolidării relațiilor profesionale și celebrării celor două decenii de activitate ale CMSB, organizație care a avut un impact semnificativ în promovarea sănătății orale și a excelenței în practica stomatologică.
 
Vă invităm să fiți alături de CMSB la această celebrare istorică, să creați noi conexiuni profesionale și să contribuiți la dezvoltarea comunității stomatologice din București.

Pentru detalii suplimentare și înscrieri, vă rugăm să accesați https://evenimentecmsb.ro/

Continue Reading

EVENIMENTE

CaleaEuropeană.ro, partenerul media al primei ediții „Moldova Security Forum”. Redactorul-șef Robert Lupițu va modera primul panel, intitulat „NATO at 75. Evolving Partnerships for peace and security”

Published

on

Biroul Fundației Konrad Adenauer în Republica Moldova, Oficiul de legătură NATO în Republica Moldova și Institutul pentru Politici și Reforme Europene organizează prima ediție a Moldova Security Forum (MSF), în perioada 19 – 20 noiembrie, la Chișinău. CaleaEuropeană.ro este partenerul media al forumului ce oferă o platformă unică pentru dezbateri la nivel înalt privind politicile de securitate, parteneriatele UE și NATO și viitorul rezilienței în Republica Moldova și în afara acesteia.

Robert Lupițu, redactorul-șef al CaleaEuropeană.ro, va modera primul panel al forumului, intitulat „NATO at 75. Evolving Partnerships for peace and security”, care se va bucura de participarea ministrului apărării din Republica Moldova, Anatolie Nosatîi, a asistentului secretarului general al NATO pentru inovare și securitate cibernetică, Jean-Charles Ellermann-Kingombe, a fostului purtător de cuvânt al Alianței, Oana Lungescu, și a analistului Anatol Țăranu.  Reflectând asupra călătoriei de 75 de ani a NATO ca cea mai de succes și mai puternică Alianță din istorie, această sesiune va aborda importanța securității cooperative într-un peisaj global în schimbare și viitorul parteneriatului de lungă durată dintre NATO și R. Moldova.

Deschiderea Forumului  va avea loc marți, 19 noiembrie 2024, ora 9:30, în incinta Hotelului „Radisson Blu Leogrand”, str. Mitropolit Varlaam 77, or. Chișinău.

Moldova Security Forum este un eveniment de anvergură dedicat abordării celor mai mari provocări de securitate națională și regională, cu un accent special pe amenințările hibride, dezinformare, amenințările cibernetice și ascensiunea inteligenței artificiale. Forumul va  reuni  oficiali de rang înalt, politicieni academicieni, reprezentanți ai organizațiilor internaționale și experți din diverse domenii, pentru a facilita dialogul  și colaborarea. 

Principalele subiecte ale forumului

Ziua 1

  • Viziunea de securitate a Moldovei și stabilitatea regională;
  • Rolul UE ca actor de securitate în regiunea Mării Negre. Modul în care parteneriatele europene consolidează reziliența regională;
  • Parteneriatele NATO pentru pace și securitate – Reflectând asupra parteneriatelor pentru pace și securitate;
  • Stabilitatea strategică în regiunea Mării Negre. 

Ziua 2

  • Agenda privind femeile, pacea și securitatea. Consolidarea rolurilor de gen în prevenirea conflictelor și consolidarea păcii;
  • Reziliența democratică în următorii ani electorali. Provocări și oportunități pentru menținerea unor sisteme democratice puternice și reziliente în timpul următoarelor cicluri electorale;
  • Contracararea dezinformării și consolidarea rezilienței societății. Confruntarea cu amenințările manipulării online, FIMI și rolul tehnologiei în evoluție;
  • Gestionarea crizelor ca element-cheie pentru consolidarea rezilienței. Cum pot fi concepute, consolidate și optimizate cadrele instituționale pentru a răspunde rapid și eficient la diverse situații de urgență, inclusiv dezastre naturale, amenințări la adresa sănătății publice sau crize politice;
  • Frontierele securității cibernetice: Navigarea în revoluția IA pentru securitatea națională;
  • Criza climatică și nevoia de tranziție ecologică: modul de adaptare. 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
COMISIA EUROPEANA9 minutes ago

Ursula von der Leyen, după discuția cu Klaus Iohannis: Comisia va lucra pentru ca platformele online să respecte normele UE privind alegerile din Europa

PARLAMENTUL EUROPEAN3 hours ago

Vicepreședintele PE, Victor Negrescu, prezintă cinci măsuri concrete pentru ca românii să-și recapete încrederea în instituțiile democratice

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Klaus Iohannis și Ursula von der Leyen au convenit consolidarea securității social media în UE după alegerile din România

NATO7 hours ago

România a rămas fermă în fața ingerințelor străine și a redat vocea poporului, transmite ministrul de externe al Estoniei după anularea alegerilor prezidențiale

MAREA BRITANIE7 hours ago

Marea Britanie rămâne un “aliat al României și are încredere în democrația sa” după interferența Rusiei în alegerile prezidențiale

CONSILIUL EUROPEAN8 hours ago

Antonio Costa organizează primul summit al liderilor europeni. Situația din Ucraina, extinderea UE și relația transatlantică, subiecte pe agendă

INTERNAȚIONAL9 hours ago

Ucraina și Italia doresc o coordonare mai strânsă la nivelul liderilor europeni pentru a spori furnizarea de sisteme de apărare aeriană către Kiev

NATO9 hours ago

EXCLUSIV Daniel Fried, expert Atlantic Council: Interferența Rusiei vizează realizările democratice ale României după 1989. Decizia controversată a CCR, luată în contextul unor acuzații “credibile” de ingerință externă

ROMÂNIA DIGITALĂ10 hours ago

ICI București și Agerpres, în parteneriat cu Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, extind proiectul „Aplicație AI – Știrile Agerpres” la nivel regional

SUA11 hours ago

SUA, “alături de poporul român” și de “instituțiile democratice din România”: Voința democratică a poporului român trebuie să fie lipsită de influențe străine maligne

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 days ago

Din Parlamentul European, Virgil Popescu îi îndeamnă pe români să iasă la vot: Va fi decisiv pentru viitorul țării. Vrem să avem în continuare fonduri europene să ne dezvoltăm

INTERVIURI3 days ago

INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII3 days ago

Marcel Ciolacu anunță o finanțare de 5 miliarde de euro de la BEI pentru finalizarea de autostrăzi, modernizarea magistralelor feroviare și construcția magistralei de metrou spre Otopeni

INTERVIURI4 days ago

INTERVIU Adrian Furtună, expert la CNCR: Din nevoia de apartenență, romii sunt atrași în cursa întinsă de extrema dreaptă. Mulți nu își cunosc istoria

POLITICĂ4 days ago

Klaus Iohannis: Vom avea alt președinte, alt parlament, alt guvern, dar România rămâne aici, cu mari așteptări de la elitele țării

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

Reprezentanții TikTok, chestionați de eurodeputați români cu privire la respectarea prevederilor europene privind serviciile digitale în contextul alegerilor prezidențiale din România

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Plenul Parlamentului European va discuta riscurile dezinformării pe TikTok pentru integritatea alegerilor în Europa ca urmare a scrutinului din România

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE

POLITICĂ6 days ago

Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale

ROMÂNIA7 days ago

Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat

Trending