Connect with us

U.E.

Ambasada Finlandei în Turcia aflată în centrul unei investigații pentru eliberarea frauduloasă de vize în Spațiul Schengen

Published

on

Finlanda a lansat o investigație asupra ambasadei sale în Turcia privind suspiciuni de înșelătorie pentru eliberarea de vize în Spațiul Schengen, în urma căreia o persoană a fost trimisă deja în judecată.

Trei angajați din cadrul ambasadei finlandeze din Ankara sunt suspectați că au emis sute de vize ilegal, pe o perioadă mai lungă de timp. Biroul Național de Investigații și Garda Finlandeză de Frontieră investighează o serie de infracțiuni legate de eliberarea vizelor de intrare în spațiul Schengen la Ambasada Finlandei în Turcia.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe, Ministerul și organele de urmărire penală au urmărit activitățile Ambasadei timp de mai multe luni. Până în prezent, o persoană a fost reținută pentru a fi judecată.

,,În cazul investigat, se suspectează că sistemul a fost utilizat în mod abuziv. Ministerul Afacerilor Externe monitorizează eliberarea vizelor, depistând astfel neregulile din cadrul Ambasadei de la Ankara. Ministerul de Externe s-a abținut de la aplicarea oricăror măsuri interne pentru a se asigura că ancheta penală nu va fi compromisă. Persoanele suspectate pentru eliberarea frauduloasă de vize nu mai sunt angajate de către Ambasadă”, se arată în comunicat.

Antti Leskelä, ofițerul finlandez de frontieră care răspunde de anchetă, confirmă faptul că există suspiciuni potrivit cărora au fost furnizate informații false privind cererile de viză, ceea ce a condus la eliberarea de vize emise în mod necorespunzător.

,,Ancheta se concentrează pe sute de vize, dar numărul actual va deveni clar doar în ancheta preliminară”, subliniază Leskelä.

Potrivit acestuia, cei care au obținut vize Schengen ar fi putut ajunge în acest fel în statele membre ale UE. În timp ce unii ar fi putut solicita azil, alții pur și simplu și-ar fi putut depăși permisul de ședere. ,,… numărul este mare și posibilitățile sunt mai multe”, concluzionează acesta.

Inspectorul șef al Biroului Național de Investigații, Mika Ihaksinen, a afirmat că orice încălcare comisă din partea personalului de supraveghere va fi clarificată mai târziu.

Tribunalul districtual din estul regiunii Uusimaa a confirmat deja că Ministerul Afacerilor Externe a confiscat aproximativ trei tone de documente pe care le-a adus în Finlanda pentru investigație.

Potrivit Ministerului, ambasada sa din Ankara a primit 4.212 cereri de viză în 2017. Numai 11,2% dintre acestea au fost respinse. În 2018, ambasada a primit 4.014 cereri; totuși, rata de respingere s-a dublat la 23,1%.

Viza Schengen dă posesorului său șansa de a călători pe întreg teritoriul Schengen pentru maximum 90 de zile, într-o perioadă de 6 luni.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

CONSILIUL UE

UE continuă se pregătescă pentru Brexit: Țările UE au decis să reducă numărul de membri ai Comitetului European al Regiunilor și ai Comitetului Economic și Social European după retragerea Marii Britanii

Published

on

Consiliul Uniunii Europene a adoptat marți două decizii vizând componența Comitetului Regiunilor și a Comitetului Economic și Social Europea pentru a adapta numărul de membri ai celor două organisme consultative ale UE după retragerea Regatului Unit, ceea ce va avea ca rezultat 24 de locuri vacante în fiecare comitet, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Noile norme alocă un loc suplimentar Estoniei, Ciprului și Luxemburgului în ambele comitete, întrucât aceste trei state au pierdut câte un loc în urma ultimelor decizii privind componența comitetelor în urma aderării Croației. Restul de locuri vacante vor fi păstrate ca rezervă pentru eventuale extinderi ulterioare.

În total, numărul de membri al fiecărui comitet va scădea de la 350 la 329 după plecarea Regatului Unit.

Noile norme se vor aplica de la începutul noului mandat de cinci ani al fiecărui comitet, ceea ce pentru Comitetul Regiunilor înseamnă începând cu 26 ianuarie 2020, iar pentru Comitetul Economic și Social European începând cu 21 septembrie 2020.

Cu toate acestea, cele două decizii cuprind și o clauză specială pentru cazul în care Regatul Unit ar avea în continuare statutul de stat membru la aceste date. În acest scenariu, alcătuirea comitetelor ar rămâne neschimbată până în momentul de la care retragerea Regatului Unit produce efecte juridice.

Continue Reading

U.E.

Eurostat: România, țara cu cele mai puține permise de rezidență acordate în 2017 cetățenilor din afara UE

Published

on

@Karl Allen Lugmayer /Pixabay License

România a acordat în anul 2017 un număr de 54.045 de permise de rezidenţă pentru cetăţenii din afara Uniunii Europene, în scădere cu peste 14% comparativ cu cele 62.882 de permise de rezidenţă acordate în 2016, aceasta fiind cea mai mare scădere înregistrată în rândul statelor membre, arată datele publicate marţi de Eurostat.

În comparație, cea mai mare creștere a fost înregistrată în Ungaria, unde stocurile de permise acordate cetățenilor din afara UE s-au dublat (113%), urmate de Bulgaria (41%), Malta (25%) și Slovacia (21%).

Per ansamblu, la sfârșitul anului 2017, cetățenilor din afara UE li s-au acordat 20,3 milioane de permise de ședere valabile, permițându-le să locuiască într-unul din statele membre ale Uniunii Europene (UE). Germania (23%), Italia (18%), Franța (14%), Spania (13%) și Regatul Unit (8%) reprezintă trei sferturi din toate permisele de ședere valabile acordate cetățenilor din afara UE.

Potrivit Eurostat, stocul permiselor de ședere valabile emise cetățenilor din afara UE a crescut cu 5% între sfârșitul anului 2016 și sfârșitul anului 2017. Majoritatea statelor membre ale UE au raportat un număr tot mai mare de permise valabile.

Dintre cele cinci state membre cu cele mai mari stocuri de permise rezidențiale, Germania a înregistrat cea mai mare creștere, numărul permiselor valabile a crescut cu 14% între sfârșitul anului 2016 și sfârșitul anului 2017. Creșteri s-au înregistrat și în Franța, Spania și Regatul Unit. În acest grup, numai Italia a înregistrat o reducere a stocului de permise valabile (-3%). Dintre toate statele membre, alte cinci țări au raportat un declin: Estonia, Cehia, Letonia, Grecia și România.

Aproximativ două cincimi (38%) din toate permisele de ședere valabile la sfârșitul anului 2017 au fost eliberate din motive familiale, cu cote mai mici din motive de angajare (16%), statut de refugiat și protecție subsidiară (7%) sau motive educaționale %).

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2019

Guy Verhofstadt, mesaj pentru liderul italian de extremă dreaptă, Matteo Salvini, înainte de alegerile europene: “Te provoc la o dezbatere unu-la-unu, deoarece oamenii au dreptul să știe ce planuri diabolice pregătești”

Published

on

Guy Verhofstadt, liderul ALDE din Parlamentul European, îl convoacă pe Matteo Salvini la o dezbatere înainte de alegerile europene și îl acuză în același timp pe liderul italian de extremă dreaptă de un  complot cu Vladimir Putin, ce are ca scop „distrugerea Europei.”, relatează Politico.

Într-un mesaj video, postat pe contul său oficial de Twitter, fostul prim-ministru belgian i s-a adresat direct lui Matteo Salvini, ministrul italian de interne și lider al Partidului Ligii de extremă dreaptă. “Te provoc la o dezbatere unu-la-unu, deoarece oamenii au dreptul deplin să știe ce planuri diabolice pregătești”, a declarat el, cu trei zile înainte de începerea alegerilor pentru Parlamentul European.

În mesajul postat, Verhofstadt a făcut referire și la alte figuri eurosceptice, printre care Heinz-Christian Strache, liderul austriac de extremă dreaptă, care a demisionat recent în urma unui scandal  de corupție. Guy Verhofstadt consideră că asemenea lideri “sunt plătiți de Putin și completează împreună cu el pentru a distruge Europa”.

Verhofstadt a declarat că a avut recent o dezbatere în Parlamentul European cu premierul italian Giuseppe Conte. Dar “știm cu toții că tu ești adevăratul lider al guvernului italian”, i-a transmis Guy lui Matteo Salvini.

“Spune-mi doar unde vrei să avem dezbaterea, la Bruxelles sau în Italia”, “voi fi acolo”, a adăugat Verhofstadt, care este, de asemenea, coordonatorul privind Brexit in Parlamentul European.

 

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending