Connect with us

JUSTIȚIE

Ambasada SUA ii intreaba pe romani daca exista vreo legatura intre democratie si bunastare economica

Published

on

nuland-basescuAmbasada SUA in Romania intreaba românii, într-o postare pe Facebook, dacă aceștia consideră că este vreo legătură între democrația într-o țară  și bunstarea economică a acesteia. Amabsada SUA completează postarea  cu un link ce duce la un rezumat al discutiilor avute de emisarul american Victoria Nuland și oficialii români.

Asistentul pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice din cadrul Departamentului de Stat american, Victoria Nuland, a comentat, sâmbătă, la finalul vizitei de două zile în România, că „este o îngrijorare şi o preocupare când există atacuri la adresa independenţei juridice, când politicienii decid să provoace sistemul juridic”.

Ce scrie Ambasada despre vizita Victoriei Nuland

Asistentul secretarului american de Stat, Victoria Nuland, a multumit României pentru cooperarea pe probleme globale și a apreciat partneriatul eocnomic România – SUA, susținând că va aduce creşterea economică și mai multe locuri de muncă

”Este un an foarte important 2014 în relaţia noastră economică bilaterală şi în relaţia SUA cu Uniunea Europeană, în contextul în care am lansat negocierile pentru un acord transatlantic privind o zonă de liber schimb. Acest parteneriat va aduce creşterea economică, mai multe locuri de muncă, România creşte din nou, la fel şi Europa şi SUA.”, a declarat Nuland.

”Încep prin a vă aduce felicitările preşedintelui Obama, ale secretarilor americani John Kerry şi Chuck Hagel şi ale poporului american cu ocazia aniversării a zece ani de apartenenţă a României la NATO. Am venit să sărbătorim împreună tot ce am făcut împreună din punct de vedere strategic pentru comunitatea transatlantică, dar şi global în cei zece ani, să mulţumim României pentru tot ce a făcut împreună cu noi în Afganistan, în Irak, în Balcani, în privinţa scutului anti-rachetă. Avem o alianţă puternică, strategică în privinţa tuturor acestor aspecte. Este un an foarte important 2014 în relaţia noastră economică bilaterală şi în relaţia SUA cu Uniunea Europeană” a declarat Nuland, pe 11 ianuarie, la sediul MAE.

Nuland a declarat, de asemenea, că Statele Unite au un interes profund pentru reforma continuă și traiectoria democratică a României, deoarece ”o Românie puternică, democratică și prosperă este cel mai bun aliat pentru SUA, cel mai bun aliat în NATO”.

Parteneriatul transatlantic pentru comerț și investiții, negociat în prezent de SUA și UE, este o parte cheie a eforturilor noastre ”de a demonstra poporului nostru că atunci când lucrăm împreună suntem cu toții mai prosperi, lumea este mai deschisă și oferă mai multe oprtunități”, cosnideră Nuland.

JUSTIȚIE

Nicolae Ciucă: Raportul Comisiei Europene privind statul de drept este cel mai bun raport de țară pe justiție de până acum pentru România

Published

on

© Partidul Național Liberal

Președintele PNL și al Senatului, Nicolae Ciucă, a subliniat miercuri că raportul anual al Comisiei Europene privind statul drept reprezintă “cel mai bun raport de țară pe justiție de până acum”, arătând “progresele înregistrate de România în acest domeniu, care au contribuit la consolidarea statului de drept”.

“Ministerul Justiției, condus de Alina Gorghiu, a remediat problemele din rapoartele anterioare ce țin de activitatea instituției. În document sunt apreciate eforturile în redresarea administrativă a sistemului judiciar, în ceea ce privește resursa umană, soluționarea inechităților salariale și digitalizarea instanțelor. În plan normativ, raportul subliniază că reforma implementată prin noile Legi ale Justiției asigură independența sistemului judiciar. Raportul prezintă și progresele înregistrate după desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ)”, a scris Ciucă, pe Facebook.

Și ministrul justiției, Alina Gorghiu, a calificat cel mai recent raport privind statul de drept publicat de Comisia Europeană ca fiind ”cel mai bun de până acum în ceea ce privește capitolul justiție”.

Potrivit ministrului Justiției, raportul notează elemente de progres în ceea ce privește domeniul justiției și cadrul anticorupție:

  • demararea consultărilor la nivel instituțional, în sistemul judiciar, pe evaluarea Panelului de experți cu privire la opinia Comisiei de la Veneţia;
  • asigurarea stabilității reformei judiciare și a implementării Legilor Justiției;
  • eficiența controlului jurisdicțional efectuat de ICCJ în materie disciplinară (răspunderea disciplinară a magistraților);
  • îmbunătăţiri în ceea ce priveşte resursa umană din sistemul judiciar;
  • eforturi semnificative pentru digitalizarea sistemului judiciar;
  • reformarea sistemului de acordare a ajutorului public judiciar, în beneficiul cetățenilor.
  • implementarea în grafic a Strategiei Naționale Anticorupție;
  • stabilitatea numărului de procurori DNA, la nivelul asumat prin PNRR (85% din numărul total de posturi);
  • menținerea unui bilanț pozitiv în combaterea corupției, inclusiv în ceea ce privește cazurile de corupție la nivel înalt;
  • progrese în funcționarea sistemului post-SIIJ, inclusiv modificarea Legii 49/2022 prin Legea 213/2024.

Comisia Europeană a publicat cea de a cincea ediție a raportului anual privind statul de drept, în care examinează în mod sistematic și obiectiv evoluțiile statului de drept în toate statele membre, în condiții de egalitate.

Potrivit unui comunicat al executivului european, în comparație cu prima ediție a raportului privind statul de drept din 2020, statele membre și UE în ansamblu sunt mult mai bine pregătite să detecteze, să prevină și să abordeze provocările emergente.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Realizarea unui sistem de justiție bun pentru cetățean, tema centrală a discuțiilor dintre ministrul justiției Alina Gorghiu și vicepreședinta Comisiei Europene Vera Jourova

Published

on

© Ministerul Justiției

Realizarea unui sistem de justiţie bun pentru cetăţean a fost principala temă de discuţie în cadrul întâlnirii de luni dintre vicepreşedinta Comisiei Europene, Vera Jourova, şi ministrul justiţiei, Alina Gorghiu, întrevedere la care au participat şi şefii marilor parchete din ţară.

În contextul vizitei în România, la Ministerul Justiţiei a avut loc întâlnirea vicepreşedintei Comisiei Europene, Vera Jourova, cu ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, în prezenţa conducerii instituţiilor din sistemul judiciar, respectiv Daniel Grădinaru, preşedintele CSM, Alex Florenţa, procurorul general, Marius Voineag, procuror-şef DNA şi Alina Albu, procuror-şef DIICOT, informează Ministerul Justiției într-un comunicat.

“Tema principală de discuţie a constituit-o realizarea unui sistem de justiţie bun pentru cetăţean, acesta fiind interesul comun al României şi al Comisiei Europene”, se precizează în comunicat.

Ministrul justiţiei i-a mulţumit vicepreşedintelui Vera Jourova pentru parteneriatul constant pe care l-a avut cu Comisia Europeană şi a asigurat-o că sistemul de justiţie din România este unul de încredere, robust, ca sistemul de justiţie din orice alt stat din Uniunea Europeană.

Ministrul justiţiei a afirmat că închiderea MCV a însemnat “un moment cheie, un obiectiv strategic bifat de România”.

“De asemenea, adoptarea legilor justiţiei a fost un punct esenţial pentru sistemul de justiţie din România. Raportul privind Statul de Drept monitorizează toate statele din UE şi înseamnă, aşa cum a precizat şi vicepreşedinta a Comisiei, tratament egal pentru toate statele. Aceeaşi procedură de verificare pentru toţi! Vom continua să modernizăm şi să îmbunătăţim sistemul judiciar. Suntem atenţi să facem progrese, în continuare, de substanţă, solide. Suntem atenţi să adoptăm legislaţie predictibilă, să avem o activitate a DNA susţinută, o activitate a DIICOT pe temele importante, de la trafic de droguri la trafic de persoane”, a declarat Alina Gorghiu, citată în comunicat.

Pe agenda de discuţii cu vicepreşedinta Comisiei Europene s-au aflat şi recomandările din Raportul privind Statul de Drept, legea pensiilor de serviciu, dar şi măsurile pentru asigurarea adecvată a resursei umane, având în vedere că, în martie anul viitor, vor fi în jur de 600 de noi magistraţi în sistem, ca urmare a promovării examenului INM şi a examenului de admitere în magistratură pe baza vechimii de 5 ani, menţionează Ministerul Justiției

“Teme europene importante au fost, de asemenea, pe agendă (directiva privind combaterea violenţei împotriva femeilor, Media Freedom Act, directiva privind protejarea jurnaliştilor şi a activiştilor privind drepturilor omului – directiva Anti-SLAPP, propunerile de măsuri pentru digitalizare, inteligenţă artificială şi combaterea infracţiunilor din mediul online, precum pornografia infantilă şi hate speech)”, mai precizează ministerul.

Conform comunicatului, vicepreşedinta Comisiei Europene a mulţumit pentru maniera în care România a susţinut tragerea la răspundere a Federaţiei Ruse în contextul războiului din Ucraina. 

Continue Reading

FONDURI EUROPENE

Marcel Ciolacu, către magistrați, despre corectarea pensiilor speciale: România nu poate pierde 1,7 miliarde de euro dintr-o tranșă de 2,4 miliarde. Nu ne permitem să punem PNRR sub semnul întrebării

Published

on

© Guvernul României

Premierul Marcel Ciolacu a transmis vineri magistraților că România nu-și permite să piardă fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență din cauza nemulțumirilor și opoziției sistemului judiciar cu privire la corectarea legii pensiilor speciale.

“Înțelegem activitatea pe care o desfășurați, este cazul să ne aplecăm foarte repede și la cerințele Comisiei Europene, care, cum le-am văzut eu azi-noapte, sunt unele rezonabile. România nu poate pierde 1,7 miliarde de euro dintr-o tranșă de 2,4 miliarde. România nu își poate permite ca, din cauza unui jalon întreg, PNRR să fie pus sub semnul întrebării”, a spus Marcel Ciolacu într-un discurs la Ministerul Justiției la care au asistat șefii tuturor instituțiilor din sistemul judiciar.

Șeful Guvernului a participat, alături de președintele Klaus Iohannis și președintele Senatului Nicolae Ciucă, la reuniunea “Justiţie 2023: priorităţile sistemului de justiţie şi Raportul privind statul de drept – context naţional şi european”, organizată de Ministerul Justiţiei, concomitent cu anunțul venit de la Bruxelles prin care Comisia Europeană a închis în mod oficial Mecanismul de Cooperare și Verificare pentru România.

Jaloanele din PNRR din aflate în întârziere sunt legea pensiilor, legea salarizării şi corectarea legii pensiilor speciale, în urma respingerii proiectului de către Curtea Constituţională.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.1 hour ago

Raportul Draghi privind competitivitatea Europei regăsește motorul franco-german gripat în gândirea geopolitică “franco-franceză” și “priorități diferite”

U.E.1 hour ago

Taxarea importurilor de mașini electrice chinezești divizează UE: După Germania și Spania, Ungaria avertizează în legătură cu declanșarea unui război economic și comercial cu China

REPUBLICA MOLDOVA1 hour ago

Marcel Ciolacu, întâlnire cu Maia Sandu la Chișinău: România va continua să sprijine fără echivoc parcursul european al R. Moldova

ROMÂNIA2 hours ago

România ajută cu produse alimentare populația civilă din Liban

ROMÂNIA2 hours ago

România obține la CJUE anularea prevederii din Pachetul Mobilitate I privind obligația întoarcerii la sediu a vehiculelor de transport rutier la 8 săptămâni

JAPONIA3 hours ago

Lumea devine din ce în ce mai divizată, iar ”Ucraina de astăzi ar putea prefigura Asia de Est de mâine”, atrage atenția noul premier al Japoniei, care sprijină crearea unei alianțe militare regionale

REPUBLICA MOLDOVA4 hours ago

Marcel Ciolacu i-a subliniat omologului moldovean că securitatea și dezvoltarea R. Moldova depind de integrarea europeană: România trebuie să fie podul către UE

ROMÂNIA4 hours ago

ICI București este prezent la RePatriot Summit 2024 pentru a facilita accesul antreprenorilor la cele mai noi tehnologii și soluții digitale

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

Comisia Europeană a reușit să obțină sprijinul țărilor membre UE de a impune taxe vamale suplimentare de până la 35,3% asupra importurilor de mașini electrice din China

REPUBLICA MOLDOVA5 hours ago

Maia Sandu a discutat cu Giorgia Meloni: Italia ne susține ferm pe drumul nostru european

REPUBLICA MOLDOVA4 hours ago

Marcel Ciolacu i-a subliniat omologului moldovean că securitatea și dezvoltarea R. Moldova depind de integrarea europeană: România trebuie să fie podul către UE

ROMÂNIA1 day ago

Ambasadorul Germaniei: O Românie “de încredere, pro-occidentală și pro-atlantică” este “moștenirea lui Klaus Iohannis”. Rezultatele alegerilor nu vor schimba cursul de acțiune al României

ENGLISH1 day ago

INTERVIEW | Ambassador Peer Gebauer on German Unity Day: We will remain a pillar of stability in Europe. Energy and defense, major pillars of growth in German-Romanian cooperation

INTERVIURI1 day ago

INTERVIU | Ambasadorul Peer Gebauer, de Ziua Unității Germane: Vom rămâne un pilon de stabilitate în Europa. Energia și apărarea, pilonii majori de creștere a cooperării româno-germane

CHINA3 days ago

Noul secretar general NATO: Interesele și reputația Chinei vor fi afectate de faptul că alimentează “cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial”

NATO3 days ago

Noul secretar general NATO îl avertizează pe Putin că Alianța “nu va ceda” în susținerea Ucrainei și diminuează temerile legate de Trump

ROMÂNIA3 days ago

Forumul de Securitate de la Varșovia. Ministrul Energiei, intervenție francă: Piața energiei ar trebui să fie o piață unică. Nu trebuie să fii un geniu ca să vezi unde se termină prețurile mici și unde încep cele mari

U.E.3 days ago

UE ia în considerare o nouă tranșă de asistență pentru Liban, denunțând încălcarea suveranității acestuia de către Israel

ROMÂNIA3 days ago

Oficial: România îndeplinește începând de astăzi toate criteriile tehnice pentru aderarea la Visa Waiver, anunță ambasadorul României în SUA

ROMÂNIA4 days ago

Ministrul Apărării subliniază necesitatea de „tineri militari cât mai bine pregătiți și motivați pentru provocările viitorului mediu de securitate”

Trending