Ambasada SUA și misiunea diplomatică a UE la Chișinău și-au exprimat îngrijorarea cu privire la invalidarea alegerilor municipale

Ambasada Statelor Unite și șeful misiunii UE la Chișinău și-au exprimat miercuri îngrijorarea cu privire la decizia ”neașteptată și netransparentă” de invalidare a alegerilor pentru funcția de primar al capitalei Republicii Moldova.

Foto: Ambasada SUA în Republica Moldova/ Facebook

Misiunea diplomatică americană precizează că ”principiul primordial al unui stat democratic este dreptul poporului de a-și alege propria conducere. Invalidarea neaşteptată şi netransparentă de ieri a alegerilor pentru primarul de Chişinău, în urma cărora s-a determinat un învingător cert, este o evoluţie îngrijorătoare, care continuă și în prezent erodarea încrederii cetăţenilor moldoveni în procesul democratic. Statele Unite examinează îndeaproape detaliile referitoare la această decizie şi lucrăm cu partenerii noştri din societatea civilă şi din comunitatea diplomatică pentru a asigura supremația valorilor democratice adevărate”, este precizat în cadrul unei postări pe pagina de Facebook a reprezentanței diplomatice americane la Chișinău.

O reacție similară a avut și ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, care și-a arătat îgrijorarea cu privire la decizia instanței de a anula rezultatul alegerilor municipale pentru Primăria Chișinău. Diplomatul a meționat pe pagina sa de Facebook că ”voința poporului trebuie respectată în orice societate care aspiră să devină democratică”.

Judecătoria Chişinău a invalidat alegerile locale care au avut loc în capitala Republicii Moldova în 3 iunie. Andrei Năstase, candidatul pro-european al Partidului „Platforma Demnitate şi Adevăr” (PPDA), care a câştigat scrutinul, spune că va contesta decizia la Curtea de Apel.

Citiți și:

Cel mai mare partid european, PPE, revoltat de decizia de invalidare a mandatului primarului ales în mod democratic la Chișinău, Andrei Năstase

Delegația UE în Republica Moldova solicită o procedură de apel transparentă după invalidarea alegerilor municipale din Chișinău

Problema invalidării alegerilor pentru Primăria Chișinău, pe agenda Comisiei pentru afaceri externe din cadrul Parlamentului European

În turul al doilea al alegerilor locale organizate la Chişinău, Andrei Năstase, candidatul Partidului „Platforma Demnitate şi Adevăr”, a obţinut 52,08% din voturi, faţă de 47,43% din voturi cumulate de candidatul socialiştilor, Ion Ceban.

Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrală a Republicii Moldova, la vot s-au prezentat 248.674 de alegători, ceea ce înseamnă o rată de participare de 39,12%.

La Chişinău au fost organizate alegeri locale anticipate în condiţiile în care postul de primar a rămas vacant după ce Dorin Chirtoacă a demisionat în luna februarie, fiind suspendat din cauza dosarelor sale penale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.