Connect with us

ROMÂNIA

Ambasadoarea SUA, la AmCham Economic Forum: Parteneriatul economic cu România are un imens potențial de creștere și dezvoltare neexploatat

Published

on

© US Embassy

Statele Unite salută viziunea și rolul de lider al României în promovarea conectivității și integrării regionale prin intermediul Inițiativei celor Trei Mări, a declarat miercuri ambasadoarea americană la București, Kathleen Kavalec, în cadrul unui discurs susținut la AmCham Economic Forum, organizat în marja Summitului celor Trei Mări, găzduit miercuri de președintele Klaus Iohannis, și a Forumului de Afaceri al celor Trei Mări, organizat joi de Guvern.

Kavalec a arătat că Statele Unite susțin “cu tărie” această inițiativă, considerând-o o “investiție strategică în construirea coeziunii, rezilienței și securității Europei”.

Felicităm viziunea României și rolul său de lider în promovarea conectivității și integrării regionale prin intermediul celor 3SI. România a fost un actor-cheie în promovarea agendei 3SI încă de la crearea acesteia în 2015, găzduind cel de-al treilea summit al inițiativei la București în 2018“, a spus ambasadoarea SUA, în condițiile în care președintele Iohannis găzduiește pentru a doua oară summitul celor Trei Mări, România devenind primul stat al Inițiativei care organizează două summit-uri.

În cadrul acestui eveniment satelit al Forumului de Afaceri al Iniţiativei Celor Trei Mări, Kathleen Kavalec a arătat că România va juca un rol esențial în consolidarea securității și diversificării energetice în regiune prin dezvoltarea în continuare a resurselor sale de gaze offshore din Marea Neagră, prin extinderea interconectărilor sale cu țările vecine și prin participarea la inițiative regionale, cum ar fi cablul subteran de electricitate din Marea Neagră.

De altfel, Statele Unite sunt reprezentate la Summitul celor Trei Mări și la Forumul de Afaceri de către John Kerry, emisarul special pentru climă al președintelui SUA Joe Biden.

În contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina și al sprijinului pe care România și l-a asumat în raport cu Kievul, ambasadoarea SUA a salutat eforturile recente ale României de a îmbunătăți legăturile de transport și mobilitatea în regiune prin modernizarea rețelelor rutiere și feroviare și prin modernizarea porturilor sale.

În mod similar, consideră Kavalec, România poate stimula transformarea digitală și inovarea în regiune prin îmbunătățirea conectivității sale în bandă largă, prin dezvoltarea serviciilor sale de e-guvernare și prin sprijinirea inițiativelor regionale, cum ar fi “Digital 3 Seas” sau “Autostrada digitală a celor trei mări”.

Statele Unite sunt pregătite să sprijine România și partenerii săi în realizarea acestor proiecte și a altor proiecte care promovează interesele și valorile noastre comune. Acesta este motivul pentru care am promis o finanțare de până la 300 de milioane de dolari pentru proiectele 3SI prin intermediul Corporației Internaționale de Finanțare a Dezvoltării din SUA“, a spus ea.

Adresându-se oamenilor de afaceri, Kathleen Kavalec a subliniat că parteneriatul economic dintre SUA și România este puternic, dinamic și reciproc avantajos.

“Dar are, de asemenea, un potențial imens neexploatat. Potențial de creștere. Potențial de dezvoltare. Potențial pentru prosperitate atât în țările noastre, cât și în regiune”, a conchis ea.

Președintele Klaus Iohannis, găzduiește miercuri, la Palatul Cotroceni, cea de-a opta ediție a summitului Inițiativei celor Trei Mări. Este al doilea astfel de summit pe care România îl organizează, după cel din 2018, reuniune care a presupus atingerea “maturității politice” a Inițiativei prin deciziile convenite. Summitul din 2023 va marca extinderea, în premieră, a Inițiativei și participarea unor invitați de marcă la nivelul partenerilor regionali – Grecia, Republica Moldova, Ucraina și Turcia – și la nivelul unor parteneri G7, precum JaponiaRegatul Unit și Franța, alături de partenerii strategici ai I3M – SUA, Comisia Europeană și Germania.

La evenimentul la nivel înalt vor fi prezenți reprezentanți din toate cele 12 state participante la Inițiativă (Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia, alături de țara gazdă, România), partenerii strategici ai I3M (Statele Unite, Comisia Europeană și Germania), o serie de invitați speciali (Grecia, Ucraina, Republica Moldova, Japonia, Regatul Unit, Franța, Turcia), precum și reprezentați ai unor importante organizații internaționale (Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană de Investiții, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială).

O decizie cu impact așteptată a fi parafată prin adoptarea Declarației de la București este aceea că Grecia va deveni cel de-al 13-lea stat participant la Inițiativă, iar Ucraina și Republica Moldova vor obține calitatea de state participante asociate la I3M.

De asemenea, în marja summitului, va fi organizată joi, 7 septembrie, de către Guvernul României, sub Înaltul Patronaj al președintelui Klaus Iohannis, o nouă ediție a Forumului de Afaceri al I3M.

Într-un material analitic consacrat summitului, think tank-ul american Atlantic Council propune ca liderii statelor participante la summitul de la București să înființeze o Cameră de Comerț a celor Trei Mări pentru a spori diversificarea energetică în Europa Centrală și de Est.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ROMÂNIA

Ambasadorul Daniel Ioniță, în vizită de lucru la Göteborg: Ambasada României în Suedia susține ideea înființării unui consulat general în acest oraș, dar momentan va continua organizarea de consulate itinerante

Published

on

© Ambasada României în Regatul Suediei

În perioada 28-30 septembrie, ambasadorul României în Regatul Suediei, E.S. Daniel Ioniță, a efectuat o vizită de lucru la Göteborg,  unde a vizitat Biserica românească și s-a întâlnit cu reprezentanți ai comunității românești, a avut întrevederi cu oficialități locale (Guvernatorul Sten Tolgfors,  Președintele Regiunii Västra Götaland, Renée Bengtsson,  Primarul orașului Göteborg, Aslan Akbas,), cu oameni de afaceri (președintele Business Region Göteborg, Ulf Landin), precum și cu Președintele Corpului Consular din zona de Vest a Suediei, Robert Hörnqvist, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Totodată, a avut o întâlnire cu vice-Rectorul Universității din Göteborg, Malin Broberg și a participat la acțiuni (lansări de carte, seminarii, ceremonia de decernare a Premiului Marin Sorescu 2023 scriitorului suedez Bengt Berg) organizate de ICR Stockholm la Târgul de Carte de la Göteborg, care este cea mai mare manifestare de acest gen din Scandinavia.

Pe parcursul tuturor discuțiilor, ambasadorul României:

  • S-a referit la contextul internațional complex (războiul ilegal, nejustificat și brutal declanșat de Rusia împotriva Ucrainei), în care România și Suedia au abordări similare și sincrone în privința Ucrainei;
  • A precizat că în cadrul UE, Romania și Suedia sunt state like minded în multe dosare importante, cum ar fi energia nucleară, digitalizarea, procesul de extindere al UE și sprijinul pentru Ucraina și Republica Moldova;
  • A reiterat susținerea fermă a României pentru candidatura Suediei la NATO, exprimând speranța că Suedia se va integra curând în Alianță;
  • A prezentat stadiul foarte bun al relației bilaterale dintre România și Suedia, cu accent asupra reluării contactelor politico-diplomatice la cel mai înalt nivel (spre ex. vizita de lucru la Stockholm a Primului Ministru al României, din 30 martie a.c.) și dinamicii pozitive și în continuă creștere a schimburilor economice bilaterale. Notăm că la finele anului 2022, schimburile economice bilaterale au depășit 1.3 miliarde EUR, iar pe primele 6 luni ale anului curent, schimburile comerciale totale au fost de 775,86 milioane EUR, cu o creștere de 5,51% comparativ cu 2022. Balanța comercială s-a păstrat una excedentară, favorabilă părții române, fiind de 16,60 mil. euro. Exportul românesc este dominat de produse cu un nivel ridicat de prelucrare, cu valoare adăugată mare, ceea ce garantează o eficiență ridicată pentru firmele exportatoare. Atât la export, cât și la import, mărfurile din grupele mașini, aparate, echipamente și vehicule, aeronave și echipamente de transport, reprezintă peste 50% din total, ceea ce înseamnă că au asigurat un export de produse cu un grad superior de prelucrare și sunt rezultatul investițiilor suedeze în România, în producție.
  • S-a referit laudativ la comunitatea românească care este foarte bine integrată în societatea suedeză și contribuie în mod esențial la consolidarea relațiilor bilaterale și a celor de tipul people-to-people.
  • I-a invitat pe interlocutori să viziteze România, ale cărei bogății naturale și diversitate culturală sunt încă insuficient de bine cunoscute potențialilor turiști suedezi.

La întrevederea cu membrii comunității românești, ambasadorul român s-a referit în plus la procesele electorale care vor avea loc în anul 2024, precizând că Ambasada va conta, în continuare, pe sprijinul cetățenilor  români din zonă în organizarea cu succes a respectivelor scrutine. A precizat că Ambasada susține de principiu idea de înființare a unui Consulat General la Goteborg, precizând că pentru aceasta ar trebui parcurse unele etape birocratice importante, cum ar fi adoptarea unei legi specifice privind reprezentarea externă a României, modificarea schemei de personal extern a MAE, identificarea resurselor umane necesare și bugetarea efectivă a funcționării oficiului consular respectiv. Până atunci, Ambasada României la Stockholm are în vedere să continue practica organizării de Consulate itinerante în Suedia, așa cum a făcut-o cu succes, recent, la Sölvesborg și Goteborg, cunoscute fiind distanțele mari până la Stockholm și dificultățile de deplasare întâmpinate de unii cetățeni români (în special de persoanele cu copii mici). În final, E.S Daniel Ioniță i-a încurajat pe cetățenii români din Suedia să se asocieze în diverse forme de colaborare profesională sau culturală, promițând că va analiza cu atenție toate propunerile care vin din partea acestora.

Vizita a reprezentat un excelent prilej de promovare a României în zona de Vest a Suediei, care este poate printre cele mai dinamice și de interes din punct de vedere economic, iar în regiunea respectivă trăiesc mii de cetățeni români.

Continue Reading

ROMÂNIA

Nicolae Ciucă: Noua disciplină ”Istoria Evreilor. Holocaustul” va crea ”anticorpii sociali împotriva antisemitismului, împotriva urii și a intoleranței față de cei din alt neam sau altă religie”

Published

on

© Nicolae Ciucă/ Facebook

”Istoria Evreilor. Holocaustul” va crea ”anticorpii sociali împotriva antisemitismului, împotriva urii și a intoleranței față de cei din alt neam sau altă religie”, a evidențiat președintele Senatului, Nicolae Ciucă, în cadrul evenimentului de marcare a introducerii acestei noi discipline la nivel național.

”Marcăm atât un act de educație, cât și un act de dreptate morală. Istoria evreilor se confundă cu istoria lumii și elevii noștri trebuie să aibă un acces neîngrădit încă din școală la această tematică. Este istoria supraviețuirii și a dezvoltării neîntrerupte a unui popor care nu poate lipsi din conștiința unui bun și educat cetățean al unei societăți democratice”, a spus Ciucă la începutul discursului său.

Acesta a explicat că prin această nouă disciplină, ”generațiile actuale și viitoare vor afla despre contribuția semnificativă a minorității evreiești la istoria românească, despre mari oameni de cultură și știință de origine evreiască, dar și despre complicatele și cumplitele realități trăite aici, în special în perioada celui de-al Doilea Război Mondial”.

”Elevii vor afla, de asemenea, că în trecutul țării noastre au fost și momente întunecate, generate de mișcări și grupuri politice cu impulsuri genocidare și antisemite iar minoritatea evreiască a fost dramatic zdruncinată prin crime în masă, deportări colective și discriminare fățișă”, a completat președintele Senatului.

Din punctul său de vedere, avem nevoie ”să înțelegem, să acceptăm, să promovăm și să garantăm nu doar drepturile și libertățile fundamentale ale fiecărui cetățean, ci și drepturile colective ale minorităților naționale” dacă vrem ”să devenim o societate incluzivă și puternică, bazată pe valorile democrației și ale pluralismului”.

Pentru a deveni o astfel de societate, avem nevoie de recunoașterea adevărului istoric și de asumarea acestuia. Educația ne ajută să îndeplinim ambele deziderate. Prezentând trecutul aşa cum a fost, mai ales cu umbrele sale, creăm anticorpii sociali împotriva antisemitismului, împotriva urii și a intoleranţei faţă de cei de alt neam sau de altă religie. Văd deci această disciplină şcolară, nou introdusă la nivel naţional, drept o disciplină civică, de importanţă reală în formarea unei atitudini sociale sănătoase și echilibrate. Această disciplină de studiu denotă, de fapt, că mesajul pluralist şi gradul de toleranţă din România de azi sunt o dovadă de maturitate democratică, de asumare a istoriei noastre, aşa cum a fost ea”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Acesta speră că ”Ministerul Educaţiei, în colaborare cu Federaţia Comunităţilor Evreieşti, cu diverse organisme publice şi ale societăţii civile, să facă tot ceea ce e tehnic necesar pentru ca predarea acestei discipline să se poată face la cele mai înalte standarde didactice”.

”Acesta e un nou test pentru capacitatea generală a României de a creşte calitatea actului educaţional, de a forma generaţii de elevi pregătiţi, care să poată gândi liber, lucid, nuanţat şi foarte important, tolerant”, a conchis președintele Senatului.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Klaus Iohannis merge la summit-urile Comunității Politice Europene și UE de la Granada cu mesajul “caracterului strategic al extinderii” și deschiderii negocierilor de aderare cu Moldova și Ucraina în acest an

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis va participa joi și vineri, în orașul spaniol Granada, la cel de-al treilea Summit al Comunității Politice Europene și la reuniunea informală a Consiliului European, unde atenția specială va fi îndreptată către reuniunea de vineri a liderilor europeni al cărei obiectiv principal va fi lansarea procesului de reflecţie asupra viitoarei Agende Strategice a UE, iar o temă esențială de dezbatere va fi aceea a viziunii privind extinderea Uniunii Europene.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale remis CaleaEuropeană.ro, programul Summitului CPE cuprinde o sesiune plenară și mese rotunde în cadrul cărora se vor discuta teme de actualitate care vizează tranziția digitală, inteligența artificială, energia, schimbările climatice, securitatea, multilateralismul și aspecte geostrategice.

Șeful statului va coprezida, alături de premierul Regatului Norvegiei, masa rotundă din cadrul Summitului CPE care va dezbate aspecte legate de energie, mediu şi combaterea schimbărilor climatice. La acest grup de lucru vor mai participa lideri din Islanda, Monaco, Slovenia, Olanda, Cehia, Polonia, Serbia, Malta şi Ungaria.

“În cadrul dezbaterilor, președintele Klaus Iohannis va exprima sprijinul României pentru acțiuni decisive în abordarea provocărilor strategice discutate în cadrul mesei rotunde, în vederea combaterii eficiente a schimbărilor climatice și a consolidării rezilienţei colective prin asigurarea unei aprovizionări previzibile cu energie, inclusiv prin limitarea dependenței de actori terţi care nu împărtăşesc aceleaşi valori şi prin asigurarea sustenabilității resurselor energetice”, arată sursa citată.

La Summitul Comunității Politice Europene și-au anunțat prezența 51 de delegații. Comunitatea Politică Europeană reprezintă un format de tip interguvernamental de dialog politic între statele europene cu scopul cooperării pe teme de interes comun, în vederea consolidării securității şi stabilității pe continentul european. Prima reuniune a Comunității Politice Europene a avut loc la Praga, în luna octombrie 2022, iar cea de-a doua lângă Chișinău, în iunie 2023.

În ceea ce privește reuniunea informală a Consiliului European din 6 octombrie 2023, găzduită la Granada de președinția spaniolă a Consiliului Uniunii Europene, aceasta are ca obiectiv principal lansarea procesului de reflecţie asupra viitoarei Agende Strategice a UE, precum şi dezbaterea, în acest cadru, a unor teme majore precum apărarea, reziliența și competitivitatea, angajamentul global al UE, migrația, precum și extinderea.

Noua Agendă Strategică reprezintă un document esențial pentru definirea liniilor de acțiune vizând consolidarea Uniunii, creșterea rezilienței sale și reducerea dependențelor strategice, mai ales în actualul context complex la nivel european și internațional.

Potrivit Administrației Prezidențiale, președintele Klaus Iohannis va arăta că Agenda Strategică trebuie să fie concepută în mod pragmatic și să se concentreze pe obținerea de rezultate concrete.

În acest cadru, o temă esențială de dezbatere este cea a viziunii asupra extinderii, inclusiv capacitatea Uniunii de a primi noi membri și procesul intern de adaptare și reformă în acest sens.

Președintele României va accentua caracterul strategic al extinderii, ca una dintre cele mai de succes politici ale Uniunii, și va pleda pentru o decizie pozitivă până la finalul acestui an pentru deschiderea negocierilor de aderare pentru Republica Moldova și Ucraina. Va puncta, totodată, că avansarea procesului de extindere și reformele interne trebuie tratate ca procese complementare, care au loc simultan, în paralel”, a transmis Palatul Cotroceni.


Citiți și

Țările UE au discutat despre implicațiile unei posibile extinderi a Uniunii: România susține un proces paralel al avansării extinderii și al eficientizării funcționării UE, în limitele actuale ale tratatelor

Liderii celor mai mari zece țări UE, între care Macron, Scholz și Iohannis, au demarat un proces de reflecție strategică privind extinderea UE


Pe componenta de apărare, discuţiile liderilor UE se vor pe axa pe consolidarea bazei tehnologice și industriale din sectorul apărării prin investiții, pe stimularea mobilității militare și a achizițiilor comune. Consiliul European va aborda şi tema rezilienței și a competitivității Uniunii Europene, cu accent pe realizarea dublei tranziții, verde și digitală, şi reducerea vulnerabilităților generate de schimbările climatice și tensiunile geopolitice, precum și la obiectivul unei Piețe Unice mai coezive, inovative și interconectate.

“Președintele Klaus Iohannis va accentua faptul că reziliența internă depinde în mare măsură de aprofundarea integrării, solidarității și a coeziunii, prin reducerea decalajelor de dezvoltare dintre statele membre și evitarea fragmentării”, precizează sursa citată.

De asemenea, liderii UE vor avea un schimb de opinii cu privire la fenomenul migraţiei, cu accent pe necesitatea implementării măsurilor deja agreate, abordarea cuprinzătoare a migrației pe ambele componente – internă și externă – în conformitate cu principiile și valorile UE și drepturile omului şi necesitatea identificării unui răspuns european la această provocare.

“Președintele Klaus Iohannis va evidenția că Uniunea trebuie să continue să caute, pe acest palier, mixul potrivit de măsuri – pe termen scurt, mediu și lung – în cooperarea cu țările de origine și de tranzit, care să fie reflectate în parteneriate personalizate și reciproc avantajoase”, conchide Administrația Prezidențială.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
PARLAMENTUL EUROPEAN7 seconds ago

Parlamentul European pledează pentru suplimentarea bugetului pe termen lung pentru ca UE să poată gestiona provocările actuale determinate de multiplele crize

ROMÂNIA43 mins ago

Ambasadorul Daniel Ioniță, în vizită de lucru la Göteborg: Ambasada României în Suedia susține ideea înființării unui consulat general în acest oraș, dar momentan va continua organizarea de consulate itinerante

Cristian Bușoi48 mins ago

Maros Sefcovic răspunde întrebărilor lui Cristian Bușoi adresate în audierea din comisiile reunite ale PE: Trebuie să investim mult mai mult în rețeaua noastră electrică de transport

PARLAMENTUL EUROPEAN60 mins ago

UE, apărată de șantajul economic al puterilor străine: Eurodeputații au aprobat un instrument comercial ca “scut de protecție a suveranității UE”

PARLAMENTUL EUROPEAN1 hour ago

Legea UE pentru libertatea presei: Parlamentul European cere interzicerea programelor-spion împotriva jurnaliștilor, transparența proprietății și alocarea echitabilă a publicității de stat

U.E.1 hour ago

Polonia și Ucraina fac progrese pentru rezolvarea disputei privind tranzitul de cereale ucrainene către țările terțe

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

Liderii UE, gata să își asume că extinderea va consolida “suveranitatea europeană” și va fi o “investiție geostrategică” în pacea, securitatea și prosperitatea Europei

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

Charles Michel îi invită pe liderii europeni la summitul de la Granada pentru a declanșa reflecția asupra agendei strategice 2024-2029 și extinderii UE

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Pierre Agostini, Ferenc Krausz și Anne L’Huillier au câștigat Premiul Nobel pentru fizică folosind ”impulsuri de lumină de atosecunde pentru studiul dinamicii electronilor în cadrul materiei”

ROMÂNIA3 hours ago

Nicolae Ciucă: Noua disciplină ”Istoria Evreilor. Holocaustul” va crea ”anticorpii sociali împotriva antisemitismului, împotriva urii și a intoleranței față de cei din alt neam sau altă religie”

ROMÂNIA3 hours ago

Nicolae Ciucă: Noua disciplină ”Istoria Evreilor. Holocaustul” va crea ”anticorpii sociali împotriva antisemitismului, împotriva urii și a intoleranței față de cei din alt neam sau altă religie”

ROMÂNIA3 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu: Predarea disciplinei „Istoria Evreilor. Holocaustul” va contribui la consolidarea unei democrații reziliente în România

Victor Negrescu6 hours ago

Victor Negrescu a cerut Comisiei Europene „să reacționeze public la acțiunile anti-democratice direcționate împotriva educației” de către partidele extremiste

CONSILIUL UE1 day ago

Odobescu, la Kiev pentru o reuniune istorică a miniștrilor de externe din UE: România va rămâne alături de Ucraina cât timp va fi nevoie; Fiind statul cu cea mai lungă graniță cu Ucraina, înțelegem consecințele războiului

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

STEP: Marian-Jean Marinescu explică într-un interviu eforturile depuse în PE pentru ca România și alte țări din coeziune să aibă la dispoziție 3,7 miliarde de euro din cele 5 suplimentare destinate Fondului de inovare

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

Interviu | Marian-Jean Marinescu a reușit să introducă energia nucleară pe lista tehnologiilor cu zero emisii nete: Fără energie nucleară nu putem susține economia. Energia eoliană sau solară nu este una continuă

ROMÂNIA5 days ago

Președintele Coaliției pentru Economie Digitală, îngrijorat de potențialul impact al normelor UE privind lucrătorii pe platforme asupra modului de dezvoltare al companiilor de pe piața din România

INTERNAȚIONAL5 days ago

Ministrul Odobescu, la Forumul CEPA: Suntem vecinii Ucrainei și angajamentul nostru ferm este de a sprijini Ucraina cât timp va fi nevoie

SUA5 days ago

“Păcat, Vladimir. Tu ai atras-o asupra ta”: Hillary Clinton l-a ironizat pe Putin privind extinderea NATO la ceremonia prezentării portretului său de secretar de stat al SUA

U.E.1 week ago

Pactul verde european s-a născut din necesitatea de a proteja oamenii și planeta, dar a fost conceput și ca o oportunitate de a ne construi viitoarea prosperitate, evidențiază Ursula von der Leyen

Trending