Connect with us

ROMÂNIA

Ambasadoarea SUA la București: Statele Unite nu spun altor democrații pe cine să aleagă, dar nu ar trebui să existe nicio îndoială cu privire la valoarea alianței transatlantice

Published

on

© US Embassy Bucharest

Ambasadoarea SUA la București, Kathleen Kavalec, a participat miercuri la micul dejun organizat de AmCham România cu ocazia Zilei Recunoștinței, un moment de reflecție asupra realizărilor și parteneriatelor solide dintre Statele Unite și  România. Ambasadoarea a transmis mulțumiri pentru impactul pozitiv pe care AmCham îl are asupra economiei și securității României. 

„Dacă nu beneficiem de securitate, dacă nu avem oportunitatea de a urmări prosperitatea sau dacă nu ne putem baza pe statul de drept și pe protecțiile care fac parte din valorile noastre democratice comune, nu suntem liberi să ne urmăm visele. De aceea, aceștia au fost pilonii parteneriatului strategic de 27 de ani dintre Statele Unite și România”, a subliniat Kavalec, în discursul său.

Aceasta a precizat că, în ultimele două decenii de când România a aderat la NATO, securitatea sporită oferită de Alianță a adus țării noastre creștere economică și stabilitate, investiții sporite, integrare pe piețele globale, noi locuri de muncă și noi oportunități pentru potențialii antreprenori.

„În urmă cu mai bine de două decenii, România, alături de mulți dintre vecinii din Europa de Est, a luat decizii esențiale în vederea integrării în instituțiile occidentale – NATO și UE. Am văzut împreună că economiile acelor țări care au făcut această alegere crucială le-au depășit cu mult pe cele ale vecinilor care au ales să urmeze alte căi. România se află, acum, în mijlocul perioadei alegerilor. În toate țările, alegerile îi fac pe oameni să se gândească la direcția pe care țările lor au luat-o în trecut și pe care o pot lua în viitor”, a adăugat ambasadoarea SUA. 

Mai mult, ea a amintit că Statele Unite și România și-au consolidat relația în timpul mandatelor a cinci președinți americani și cinci președinți români.

„Cu toate acestea, un lucru care sper că nu se va schimba, care nu trebuie să se schimbe, este încrederea noastră în valoarea alianțelor noastre și a parteneriatului nostru. Securitatea, economia în creștere și libertatea de a călători de care România s-a bucurat din ce în ce mai mult, în ultimii treizeci de ani, nu sunt întâmplătoare. Acestea sunt beneficiile aderării României la NATO, la Uniunea Europeană și, în curând, la zona Schengen. Statele Unite nu spun altor democrații pe cine să aleagă. Dar nu ar trebui să existe nicio îndoială cu privire la valoarea alianței transatlantice în ceea ce privește contribuția la construirea Europei și a României pe care le avem astăzi. În ansamblu, Europa și România sunt mai sigure, mai prospere și mai libere decât oricând în istorie”, a punctat aceasta. 

În finalul discursului său, a avertizat că războiul de agresiune al Rusiei a perturbat, „cu adevărat”, pacea în Europa, vizând o lume „în care forța și puterea prevalează asupra voinței suverane a societăților democratice”.

„Acum, mai mult ca oricând, nu ar trebui să considerăm alianțele drept garantate. Vorbesc despre Rusia pentru că suntem conștienți de relatările de pe rețelele de socializare care promovează autoritarismul omului puternic din Rusia ca fiind mai de dorit decât beneficiile parteneriatului cu lumea occidentală. Dar Rusia nu le oferă vecinilor săi securitate sau prosperitate; dimpotrivă. Întrebați-i doar pe ucraineni, moldoveni și georgieni. Am spus-o de multe ori: AmCham România este unul dintre cei mai puternici parteneri ai Ambasadei Statelor Unite. Suntem mândri și recunoscători că munca noastră a continuat să consolideze relațiile economice și comerciale dintre Statele Unite și România” a mai subliniat Kathleen Kavalec.

ENERGIE

Ministrul Energiei demontează încă un fake news: Furnizăm energie R. Moldova în termeni comerciali. Oricine poate verifica datele publice

Published

on

© Secretariatul General al Guvernului

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, condamnă șantajul energetic rusesc instrumentalizat împotriva Republicii Moldova și anunță că România, împreună cu Guvernul de la Chișinău și instituțiile europene caută în continuare soluții pentru atenuarea crizei energetice de peste Prut. De asemenea, acesta demontează un nou fake news și subliniază că exporturile energetice ale României către Republica Moldova se fac în termeni comerciali, nicidecum gratis cum se vehiculează fals în online. 

„România livrează deja energie electrică Republicii Moldova, acoperind o bună parte din deficitul de aproximativ 600 MW, rezultat din stoparea gazului rusesc către Transnistria. Am discutat aproape zilnic cu Prim-Ministrul Dorin Recean, pe care îl apreciez în mod deosebit, și am găsit împreună soluții. […] România a reușit să furnizeze întreaga cantitate de gaze necesară fraților noștri, cu exporturi zilnice de aproximativ 5 milioane Nm3. În termeni comerciali. Gratis au dat gaz doar rușii, doar ca nu a fost gratis, a venit cu nota de plată ascunsă a șantajului energetic”, a informat Sebastian Burduja într-o postare pe pagina de Facebook. 

Potrivit acestuia, Nuclearelectrica exportă peste Prut 100 MW bandă pe tot parcursul sezonului rece, iar centrala pe gaz de la Brazi a încheiat un contract suplimentar pentru încă 30 MW: „Diferența se acoperă de pe piață. Toate aceste exporturi se fac în termeni comerciali, dincolo de toate intoxicările instrumentate de Moscova și acoliții ei, cum că am exporta gaz și curent gratis peste Prut și am importa scump din Ucraina. Minciuna e pur și simplu penibilă, fără nicio bază reală, iar oricine poate verifica datele publice legate de fluxurile comerciale.”

Sebastian Burduja anunță că se caută în continuare soluții la nivel european, după ce Comisia Europeană nu a fost de acord cu o scutire de la achiziția certificatelor de CO2 pentru energia produsă în România și livrată în Republica Moldova, pentru a reduce costurile de achiziție a energiei de la Complexul Energetic Oltenia: „Asta ar fi redus costurile la jumătate. Deși propunerea a fost respinsă, pentru a nu crea un precedent la nivel european, continuăm să căutăm soluții pentru a putea sprijini Republica Moldova cu energie la prețuri rezonabile. Și sunt convins că le vom găsi împreună cu Uniunea Europeană.”

De asemenea, Ministrul Energiei semnalează, încă o dată, ca adevărata suveranitate înseamnă independența energetică: „Să fie învățătură de minte tuturor: când depinzi de gazul rusesc, ești șantajabil, deci dependent și vulnerabil. Asta NU e suveranitate! Suveranitatea adevărată este cea pentru care ne luptăm noi acum pentru România, dar și pentru frații noștri de peste Prut: independența energetică! Prin noi înșine.”

„Oricâte interese vom deranja, oricât vor încerca trompetele extremiștilor să ne țină dependenți de resursele altora, vom merge până la capăt pentru independența noastră energetică. Și cu fiecare proiect nou, cu fiecare MW nou în sistemul energetic, vom fi mai siguri și vom avea facturi mai mici. Înainte, împreună!”, a conchis acesta. 

Continue Reading

NATO

Polonia, singurul aliat NATO care și-a asumat un buget al apărării de 5% din PIB, susține apelul lui Trump în acest sens: Putem fi “legătura transatlantică” între Europa și SUA

Published

on

© NATO

Polonia, singurul stat membru al NATO care alocă 5% din Produsul Intern Brut pentru apărare, și-a exprimat duminică susținerea față de apelul președintelui ales al SUA, Donald Trump, ca statele aliate să investească 5% din PIB în bugetele lor militare, o solicitare considerată piperată de mai multe state membre.

Solicitarea lui Trump ca membrii Alianței Nord-atlantice să își dubleze sau chiar tripleze obiectivul pentru bugetele de apărare a determinat o reacție mixtă în rândul guvernelor europene cu probleme financiare.

Ministrul polonez al apărării, Władysław Kosiniak-Kamysz, a declarat pentru Financial Times într-un interviu publicat duminică că Varșovia poate fi “legătura transatlantică” între Europa și provocarea lansată de viitorul președinte al Statelor Unite.

Polonia a preluat la 1 ianuarie 2025, de la Ungaria, președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene, având ca motto “Securitate, Europa!” și stabilindu-și consolidarea relațiilor transatlantice drept obiectiv de prim rang.

Citat de Politico Europe, ministrul polonez al apărării a declarat că “va fi nevoie de încă un deceniu” pentru a atinge obiectivul propus de Trump, dar că președintele ales al SUA “nu ar trebui criticat pentru că a stabilit un obiectiv cu adevărat ambițios, pentru că altfel vor exista unele țări care vor continua să dezbată dacă este într-adevăr nevoie de mai multe cheltuieli”.

Obiectivul propus de 5% este mai mult decât cheltuiește în prezent orice membru NATO.

Polonia se apropie cel mai mult, cheltuind 4,12% din PIB pentru apărare în 2024, și își propune să crească la 5% în 2025. Statele Unite au cheltuit anul trecut 3,4% din PIB-ul lor pentru apărare.

În prima conferință de presă din acest an, Donald Trump a declarat săptămâna trecută că ţările NATO trebuie să-şi crească bugetele pentru apărare la 5% din PIB-ul lor. Solicitarea s-a izbit de un refuz din partea cancelarului german Olaf Scholz.

În 2024, cheltuielile militare germane au atins pentru prima dată nivelul de 2% din PIB, o regulă fixată de NATO în 2014 în urma anexării peninsulei Crimeea de către Rusia. Aceasta s-a datorat în special unui fond special de 100 de miliarde de euro decis de Olaf Scholz la câteva zile după declanșarea războiului rus la scară mare în Ucraina în februarie 2022, pentru a reînarma Germania și a moderniza apărarea sa.

La finele anului trecut, Financial Times relata într-un material că importanți consilieri ai viitorului preşedinte american Donald Trump le-au transmis oficialilor europeni că liderul republican va cere statelor membre NATO să-şi crească bugetele apărării până la 5% din PIB, faţă de ţinta actuală de 2%, care nici aceasta nu este atinsă de o parte dintre membri.

În prezent, numai 23 din cele 32 de state membre ale NATO ating ţinta de 2% din PIB pentru bugetele apărării asumată în cadrul Alianţei. O eventuală decizie de creştere a acestei ţinte este aşteptată la următorul summit al NATO, care va avea loc la Haga în iunie 2025, şi se desfăşoară în prezent discuţii pe acest subiect, dar multe state membre sunt reticente să-şi crească cheltuielile militare în contextul dificultăţilor bugetare. În ceea ce o privește, România alocă 2,5% din PIB pentru apărare.

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, le-a cerut statelor membre ale Alianţei, în primul său discurs major de la preluarea funcției, să treacă la o “mentalitate de război” şi să îşi crească bugetele apărării către 3% din PIB, motivând că “Rusia se pregăteşte de confruntări pe termen lung, cu Ucraina şi cu noi”.

Continue Reading

MEDIU

2024 a fost cel mai călduros an din toate timpurile. Europa, continentul cu cea mai rapidă încălzire de pe Pământ (Copernicus Global Climate Report)

Published

on

Data source: ERA5. Credit: C3S/ECMWF.

Copernicus Global Climate Report, publicat ieri, 10 ianuarie, confirmă că anul 2024 a fost cel mai cald din toate timpurile, fiind pentru prima oară când s-a depășit temperatura medie anuală  aglobală de 1,5°C, informează un comunicat oficial al Comisiei Europene. 

Anul trecut a fost, de asemenea, cel mai cald pentru toate regiunile continentale, inclusiv Europa, cu excepția Antarcticii și Australiei.

După cum se subliniază, de asemenea, în Raportul european privind starea climei din 2023 și în Evaluarea europeană a riscurilor climatice, continentul european s-a încălzit de două ori mai rapid decât media globală începând cu anii 1980, devenind astfel continentul cu cea mai rapidă încălzire de pe Pământ. Teritoriul european din zona arctică rămâne regiunea cu cea mai rapidă încălzire de pe Pământ, iar schimbările în circulația atmosferică favorizează valuri de căldură estivale mai frecvente. De asemenea, ghețarii se topesc și se produc schimbări în structura precipitațiilor.

Frecvența și gravitatea generală a fenomenelor meteorologice extreme sunt în creștere. Temperaturile la suprafața mării au rămas excepțional de ridicate, perioada iulie – decembrie 2024 fiind a doua cea mai caldă înregistrată pentru această perioadă a anului, după 2023.

UE s-a angajat să sprijine acțiunile globale privind clima și să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050. UE a convenit asupra unor obiective și a unei legislații pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030, iar Comisia a recomandat deja un obiectiv de reducere netă a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 90% pentru 2040. În aprilie 2024, Comisia a publicat o comunicare privind modul de pregătire eficientă a UE pentru riscurile climatice și de creștere a rezilienței la schimbările climatice.

Copernicus, ochii Europei pe Pământ, este componenta de observare a Pământului a programului spațial al Uniunii Europene. Finanțat de UE, Copernicus este un instrument unic care privește planeta noastră și mediul său în beneficiul tuturor cetățenilor europeni.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
SUA15 minutes ago

Șeful diplomației daneze admite că Statele Unite au interese de securitate legitime în Arctica: „Suntem pregătiți să continuăm discuțiile cu noul președinte”

ENERGIE39 minutes ago

Ministrul Energiei demontează încă un fake news: Furnizăm energie R. Moldova în termeni comerciali. Oricine poate verifica datele publice

NATO45 minutes ago

Polonia, singurul aliat NATO care și-a asumat un buget al apărării de 5% din PIB, susține apelul lui Trump în acest sens: Putem fi “legătura transatlantică” între Europa și SUA

MAREA BRITANIE51 minutes ago

Keir Starmer îl numește pe Michael Ellam pentru a conduce negocierile de resetare a relațiilor dintre Marea Britanie și UE

COMISIA EUROPEANA51 minutes ago

UE alocă încă 148 milioane de euro sub formă de ajutor umanitar pentru Ucraina și Republica Moldova

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Nivelul de încredere a ucrainenilor în Volodimir Zelenski a scăzut cu 25% în decursul lui 2024 (sondaj KIIS)

INTERNAȚIONAL3 hours ago

UE are în vedere o atenuare a sancțiunilor pentru Siria, care se află în tranziție după răsturnarea Regimului al-Assad

SUA3 hours ago

Șeful Pentagonului propune creșterea cheltuielilor militare cu 50 mld. de dolari, ceea ce ar împinge bugetul pentru apărare la peste 1 trilion de dolari în următorii cinci ani

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Donald Trump și Vladimir Putin vor avea o convorbire telefonică „în următoarele zile sau săptămâni”, spune consilierul pentru securitate națională al președintelui ales al SUA

U.E.3 hours ago

Avem nevoie de o Germanie puternică care, împreună cu Franța, se gândește la o Europă care investește, protejează și se gândește la viitorul său industrial, subliniază un ministru francez

INTERNAȚIONAL6 days ago

Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE

U.E.1 week ago

Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern

U.E.1 week ago

Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa

CONSILIUL UE1 week ago

Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”

ROMÂNIA2 weeks ago

În acordurile imnului UE, Cătălin Predoiu și omologul bulgar au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră în primul minut al anului 2025, marcând aderarea deplină a României și a Bulgariei la Schengen

ROMÂNIA2 weeks ago

Guvernul adoptă Ordonanța „Trenuleț”, un set de măsuri fiscal-bugetare pentru reducerea deficitului la 7% în 2025 și menținerea accesului României la fondurile europene și din PNRR

POLITICĂ3 weeks ago

Guvernul a depus jurământul. Klaus Iohannis: Oamenii așteaptă să mențineți ferm traiectoria pro-europeană și euro-atlantică din ultimii 35 de ani. Vă rog să acţionaţi aşa

POLITICĂ3 weeks ago

Guvernul “Ciolacu 2” a primit la limită votul de încredere al Parlamentului României. Cabinetul coaliției PSD-PNL-UDMR va depune jurământul la Cotroceni

U.E.3 weeks ago

După 200 de reuniuni de negociere, UE și Elveția au ajuns la un ”acord istoric” de modernizare a cooperării dintre cele două părți

Trending