Connect with us

U.E.

Ambasadorul american la UE: Nu am fost șocat de declarațiile lui Juncker. Ca vecin, UE trebuie să aibă o relație cu Rusia

Published

on

Comisarul European care raspunde de negocierile cu SUA privind TTIP sustine ca declaratiile recente ale sefului CE, Jean-Claude Juncker, privind pozitionarea UE fata de SUA si Rusia nu afecteaza relatia transatlantica, in contextul negocierilor privind TTIP, o intelegere privind investitiile si comertul care va reuni jumatate din PIB-ul mondial.

“Am intregul sprijin al Presedintelui Juncker. In discursul despre Starea Uniunii din Parlamentul European a vorbit 95 la suta despre migratie si restul despre TTIP”, a spus comisarul Malstrom, in cadrul unui mic dejun de lucru organizat la Bucuresti de europarlamentarul roman Sorin Moisa.

La randul sau, ambasadorul Anthony L. Gardner a declarat, inca de la debutul discutiilor, ca Rusia nu vrea revigorarea Parteneriatului Transatlantic.

 In privinta declaratiilor lui Juncker, acesta a precizat: “Ca vecin, UE trebuie sa aiba o relatie cu Rusia. Trebuie sa gasim o cale de lucru cu Rusia. In Siria, rusii sunt la masa. Nu putem sa ii ignoram pe rusi. Nu am fost socat de declaratia lui Juncker”.

Anthony Luzzatto Gardner, Ambasadorul Statelor Unite la Uniunea Europeană. Foto: caleaeuropeana.ro

Anthony Luzzatto Gardner, Ambasadorul Statelor Unite la Uniunea Europeană. Foto: caleaeuropeana.ro

Ambasadorul Gardner a mai aratat ca, dintre statele membre, problemele de sprijin public pentru incheierea TTIP sunt  in Germania, Austria, Belgia si Luxemburg. In privinta vocilor din zona ONG-urilor care contesta TTIP, Gardner a spus ca cei care solicita transparenta de la negociatori ar trebui, la randul lor, sa manifeste transparenta in legatura cu interesele pe care le reprezinta si mai ales in legatura cu sursa de finantare.

Citiți și LIVE VIDEO ora 10.00 – ”TTIP: Romania’s Voice” – Comerț UE-SUA: Europarlamentarul Sorin Moisă organizează un eveniment-premieră în România

Pe de alta parte, Comisarul Malstrom estimeaza ca negocierile se vor incheia pana la sfarsitul administratiei Obama, in conditiile in care in toamna anului viitor vor fi alegeri prezidentiale in SUA.

In UE, acordul dupa finalizarea negocierilor va trebui tradus in 23 de limbi. Acest proces de traducere va dura aproximativ un an, iar apoi va trece prin  Consiliu si Parlamentul European.

Comisarul Malmstrom a vorbit si despre procesul de negociere intre UE si SUA, unde desi nu sunt impartasite intotdeauna aceleasi puncte de vedere, valorile si standardele ridicate reprezinta valori comune pentru ambele parti.

”Negocierile vizeaza investitii, vor crea locuri de munca, Dar sunt si negocieri politice. Nu suntem de acord cu SUA in toate privintele, dar impartasim aceleasi valori, piete deschise, standarde consumatori, conditii de munca, drepturile omului.

Trebuie sa fim siguri ca produsele pe care le mancam sau imbracam sau folosim sunt sanatoase sau nu afecteaza mediul.”, a precizat comisarul european.

”Daca punem experientele impreuna, Parlamentul European, Congresul, romanii etc cream un standard comun.” a susținut Malmstrom.

”Trebuie sa evitam dublul test. Daca vrei sa vinzi un produs acum in UE si SUA trebuie sa il testezi de doua ori, pt ca standardele nu sunt recunoscute. Sunt negocieri tehnice.”

Malmstrom a tinut sa puncteze ca standardele de calitate sunt si vor fi respectate si ca autoritatile incearca, pe cat posibil, sa transparentizeze si mai mult negocierile.

” Unii sunt impotriva, sunt dificil de convins, au frici, ca se vor reduce standardele, ca va fi afectat mediul. Dar asta nu se va intampla, nu coboram standardele”, a susținut oficialul european.

”Mandatul de negociere cu SUA este dat dat de cele 28 de state Comisiei Europene. E mandat public”, a argumentat Malsmstrom, precizand că exista ”consilieri care ne sfatuiesc in fiecare domeniu, iar inainte si dupa fiecare runda de negocieri sunt discutii cu Parlamentul European si cu statele membre”.

Comisarul a facut un apel la o mai buna comunicare si intre guvernele statelor implicate, si intre parlamentele nationale.

Europarlamentarul Sorin Moisa a aratat ca incheierea tratatului TTIP si negocierile care au loc in baza sa trebuie realizate eficient, intrucat nu se va mai reveni apoi asupra sa.

“Avem nevoie de apropierea cu SUA. Daca e negociat un pachet subtire, prin scoatere de reguli afara, greu de crezut ca se va reveni apoi asupra sa. E nevoie de integrare mai adanca de ambele parti ale Atlanticului”, a susținut eurodeputatul.

 

 

.

.

 

COMISIA EUROPEANA

Pregătirea pentru Brexit: Comisia Europeană adoptă două propuneri vizând atenuarea impactului asupra pescuitului în UE în situația unui Brexit fără acord

Published

on

Având în vedere continua incertitudine din Regatul Unit cu privire la ratificarea acordului de retragere, Comisia a adoptat astăzi două propuneri legislative menite să contribuie la atenuarea impactului semnificativ pe care l-ar avea un Brexit fără acord asupra pescuitului în UE, se arată într-un comunicat publicat de aceasta.

Aceste propuneri fac parte din activitățile continue desfășurate de Comisie în vederea pregătirii pentru situația unui Brexit fără acord și a realizării de planuri de acțiune în acest sens și vor contribui la asigurarea unei abordări coordonate la nivelul UE într-un astfel de scenariu.

Prima propunere vizează posibilitatea pentru pescarii și operatorii din statele membre ale UE să primească compensații din Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime pentru încetarea temporară a activităților de pescuit. Ele vor contribui la atenuarea parțială a impactului în cazul în care un Brexit fără acord ar duce la închiderea bruscă a apelor Regatului Unit pentru navele de pescuit din UE.

A doua propunere modifică Regulamentul privind gestionarea sustenabilă a flotei externe. Scopul acestei propuneri este de a asigura faptul că UE este în măsură să acorde navelor din Regatul Unit acces în apele UE până la sfârșitul anului 2019, cu condiția ca și navelor UE să li se acorde acces reciproc în apele Regatului Unit. Propunerea prevede, de asemenea, o procedură simplificată de autorizare a navelor Regatului Unit pentru a pescui în apele UE și a navelor UE pentru a pescui în apele Regatului Unit – în cazul în care Regatul Unit ar acorda accesul necesar. Această propunere se limitează la anul 2019 și se bazează pe acordul din 17 și 18 decembrie 2018 al Consiliului Agricultură și Pescuit privind posibilitățile de pescuit pentru 2019. 

Aceste măsuri de pregătire nu diminuează impactul de ansamblu al unui Brexit fără acord și nu reinstituie, în niciun fel, toate beneficiile conferite de apartenența la UE sau termenii unei posibile perioade de tranziție, astfel cum se prevede în acordul de retragere. Ele sunt limitate la aceste domenii specifice în cazul cărora protejarea intereselor vitale ale UE este absolut necesară, iar simpla existență a unor măsuri de pregătire nu este suficientă. Ca regulă generală, măsurile vor avea un caracter temporar, un domeniu de aplicare limitat și vor fi adoptate unilateral de către UE. 

În perioada următoare, Comisia va conlucra cu Parlamentul European și cu Consiliul pentru a asigura adoptarea actelor legislative propuse, astfel încât acestea să intre în vigoare până la 29 martie 2019. De asemenea, Comisia va continua să pună în aplicare planul ei de acțiune vizând pregătirea pentru Brexit și va monitoriza necesitatea unor măsuri suplimentare, sprijinind, în continuare, statele membre în activitatea lor de pregătire.

Reamintim că la data de 19 decembrie 2018, Comisia a publicat cea de a treia comunicare privind pregătirea pentru Brexit, care a pus în aplicare planul de acțiune în caz de Brexit fără acord. Această comunicare a inclus 14 măsuri care vizează un număr limitat de domenii în care scenariul unui Brexit fără acord ar crea perturbări majore pentru cetățenii și întreprinderile din UE-27. Printre aceste domenii se numără serviciile financiare, transportul aerian, serviciile vamale și politica privind clima.

Comisia a publicat, de asemenea, 88 de anunțuri vizând măsuri de pregătire specifice unor sectoare, pentru a informa publicul cu privire la consecințele retragerii Regatului Unit în absența unui acord de retragere. Ele sunt disponibile în toate limbile oficiale ale UE. Comisia a purtat, de asemenea, discuții tehnice cu statele membre ale UE-27, atât în ceea ce privește aspecte generale legate de stadiul pregătirilor, cât și în ceea ce privește măsuri de pregătire vizând sectoare specifice, precum și aspecte juridice și administrative specifice. 

Continue Reading

U.E.

Uniunea energetică: UE investește încă 800 de milioane de euro în infrastructura energetică prioritară

Published

on

Astăzi, statele membre ale UE au votat o propunere a Comisiei de a investi aproape 800 de milioane de euro în proiecte cheie de infrastructură energetică europeană, cu beneficii transfrontaliere majore. Finanțarea UE provine din mecanismul Conectarea Europei (CEF), programul european de sprijin pentru infrastructura transeuropeană, informează Comisia Europeană într-un comunicat.

Se acordă prioritate proiectelor care sporesc competitivitatea și securitatea energetică a UE prin promovarea unei funcționări sigure și eficiente a rețelei și contribuie la dezvoltarea durabilă și la protecția mediului. Crearea unei rețele energetice moderne conectate reprezintă un element esențial al Uniunii Energiei, una dintre prioritățile politice ale Comisiei Juncker.

Vicepreședintele Comisiei, responsabil de Uniunea Energiei, Maroš Šefčovič, a afirmat:

,,CEF este unul dintre instrumentele care dovedesc valoarea adăugată a UE. Lista actualizată de astăzi arată că Uniunea Energiei este un instrument eficient de modernizare și ecologizare a economiilor noastre, pentru a le face durabile, în conformitate cu obiectivele privind clima și mediul”.

Comisarul european pentru Politici Climatice și Energie, Miguel Arias Cañete, a declarat:

,,Ca element esențial al strategiei noastre globale în domeniul energiei și al schimbărilor climatice, trebuie să ne asigurăm că infrastructura noastră energetică este durabilă, orientată spre obiective și operațională. Cu aproape două treimi din deciziile de investiții de astăzi dedicate energiei electrice, respectăm promisiunea noastră de a alinia finanțarea UE la ambiția noastră politică de a face tranziția la energie curată. Continuăm să investim în proiectele de infrastructură energetică corespunzătoare, care sunt esențiale pentru tranziția energetică ecologică a UE și pentru securitatea aprovizionării. Sunt deosebit de mulțumit de sprijinul acordat proiectului de sincronizare energetică în zona baltică, care va contribui la materializarea ambiției statelor baltice de integrare a sistemelor lor în Europa continentală și de îmbunătățire a securității aprovizionării în regiune”.

Votul de astăzi se referă la ajutorul financiar al CEF pentru studii și lucrări pentru un total de 14 proiecte: 7 pentru energia electrică, 2 pentru rețelele inteligente, 2 pentru transportul transfrontalier cu CO2 și 3 pentru gaz. Finanțarea propusă pentru CEF-Energie se ridică la aproape 800 de milioane de euro, energia electrică și rețelele inteligente reprezentând 504 milioane euro, 9,3 milioane de euro pentru a sprijini studiile privind dezvoltarea unei infrastructuri de transport de CO2; și 286 de euro alocate sectorului gazelor naturale. Prezenta cerere de propuneri (2018-2) a fost lansată în iunie și închisă pe 11 octombrie 2018.

În sectorul energiei electrice, se acordă un grant de 323 de milioane de euro proiectului de sincronizare a energiei din zona baltică. Statele baltice rămân conectate în mod sincron la centrul de distribuție al Rusiei, împiedicând integrarea lor deplină în piețele de energie electrică ale UE. Proiectul își propune să sporească securitatea aprovizionării și fiabilitatea sistemelor energetice din regiune prin conectarea lor sincronizată la rețeaua continentală europeană.

În iunie 2018, liderii UE au convenit asupra foii de parcurs politice pentru finalizarea sincronizării.

În ceea ce privește rețelele inteligente, a fost aprobat sprijinul pentru proiectul ACON SG de a moderniza și a îmbunătăți rețeaua de electricitate între Cehia și Republica Slovacă. Subvenția de 91 milioane de euro va contribui acum la înființarea de rețele inteligente în regiunea de frontieră.

Mai mult, 6,5 milioane de euro vor fi alocate unui studiu privind dezvoltarea unei infrastructuri de CO2 în portul Rotterdam. Obiectivul este de a stabili o rețea transfrontalieră de dioxid de carbon, cu acces deschis, în Europa de Nord-Vest, cu nucleul situat în portul Rotterdam.

În cele din urmă, în sectorul gazelor naturale, CEF va sprijini, cu aproape 215 de milioane de euro, proiectul Baltic Pipe, o interconexiune de gaze offshore, în două direcții, între Polonia și Danemarca. Această conductă va fi crucială pentru securitatea aprovizionării și integrarea pe piață a regiunii.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Premierul Viorica Dăncilă a participat la ceremonia oficială dedicată Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului: Marcăm astăzi o pagină neagră în istoria  Europei și a lumii întregi

Published

on

,,Marcăm astăzi Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului, prin care onorăm memoria victimelor care au pierit în anii tragici din secolul trecut, o pagină neagră în istoria  Europei și a lumii întregi. Este, în același timp, o dată încărcată de simbolism din perspectiva eforturilor  internaționale de combatere a anti-semitismului și a oricăror forme de discriminare, rasism și xenofobie.”, a evocat demnitarul român în cadrul ceremoniei dedicate Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, organizată la sediul Parlamentului European din Bruxelles, potrivit comunicatului oficial.

Ceremonia a fost  organizată de Congresul Evreiesc European, sub patronajul președintelui Parlamentul European, Antonio Tajani. La eveniment au participat atât înalți oficiali europeni, cât și membri marcanți ai comunității evreiești europene și internaționale. Prim-ministrul român a susținut o alocuțiune în deschiderea evenimentului, în care a evocat memoria victimelor Holocaustului, subliniind, totodată, necesitatea consolidării eforturilor comune europene și internaționale de combatere a antisemitismului și a proliferării oricăror forme de discriminare.

De asemenea, demnitarul român a prezentat importanța pe care o acordă Guvernul României măsurilor de combatere a rasismului, intoleranței, xenofobiei, precum și a discursului bazat pe ură, ca parte integrantă a programului asumat de România la Președinția Consiliului Uniunii Europene.

În luna iunie 2018, la doi ani de la adoptarea definiției, Parlamentul României a adoptat o lege specială privind combaterea antisemitismului, care definește antisemitismul  și incriminează distribuirea și promovarea de materiale cu un conținut antisemit, precum și promovarea de idei, concepții sau doctrine antisemite.

Guvernul României a susținut și susține consolidarea eforturilor pentru includerea în programele educative a problematicii genocidului romilor din perioada celui de-al Doilea Război Mondial și pentru asigurarea unor condiții sociale decente ultimilor supraviețuitori romi ai deportărilor în Transnistria.

Putem spune că România, parcurgând un amplu proces de recuperare a istoriei  care s-a finalizat cu implementarea recomandărilor Comisiei Elie Wiesel, a devenit un model regional în ceea ce privește asumarea trecutului, condamnarea negării Holocaustului și a antisemitismului, astfel încât generațiile tinere să descopere adevărul despre această pagină dramatică de istorie.

Întregul discurs aici.

Citiți și:

Viorica Dăncilă, în vizită de lucru la Bruxelles. Premierul se întâlnește cu secretarul general al NATO

 

Continue Reading

Trending