Connect with us

ROMÂNIA

Ambasadorul George Cristian Maior, cu ocazia sărbătoririi la Washington a Zilei Armatei României: Eforturile de consolidare a flancului estic al NATO reprezintă întărirea capacităţilor aliaţilor de descurajare în zona Mării Negre

Published

on

© Ambasada României în Statele Unite ale Americii

,,Eforturile de consolidare a flancului estic al NATO reprezintă întărirea capacităţilor aliaţilor de descurajare în zona Mării Negre, fiind un element important de promovare a securității”, este mesajul transmis de ambasadorul George Cristian Maior, cu ocazia sărbătoririi la Washington a Zilei Armatei României, potrivit unui comunicat al Ambasadei României în SUA.

Cu acest prilej, ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior, a apreciat contribuția pe care Armata României a adus-o și o aduce în teatrele de operații externe, amintind faptul că, până în prezent, peste 30.000 de militari români au fost angajați în misiuni internaționale, arătând astfel angajamentul țării noastre de a participa constructiv la menținerea securității atât la nivel regional cât și internațional.

© Ambasada României în Statele Unite ale Americii

,,Am avut privilegiul de a lucra, ca secretar de stat în Ministerul Apărării, într-o perioadă complicată, când România a trebuit să ia decizia de a trimite militari în Afganistan, dar și când țara noastră a fost acceptată ca membru NATO”, a menționat ambasadorul român.

Ambasadorul George Cristian Maior a amintit și rolul important pe care Armata României l-a avut atât în perioada Primului Război Mondial, când a contribuit, prin sacrificiile sale, la crearea statului unitar român.

De asemenea, ambasadorul George Cristian Maior a menționat importanța componentei apărării a Parteneriatului Strategic dintre România și SUA, faptul că țara noastră acordă un procent semnificativ de 2 la sută din PIB pentru apărare, ca parte inclusiv a eforturile de consolidare a flancului estic al NATO.

,,Consolidarea flancului estic al NATO reprezintă întărirea capacităţilor aliaţilor de descurajare în zona Mării Negre, fiind un element important de promovare a securității”, a declarat George Cristian Maior.

© Ambasada României în Statele Unite ale Americii

La rândul său, general-maior Kevin C. Wulfhorst, reprezentant al Pentagonului, a apreciat excelenta și lunga colaborare pe care Armata SUA o are cu Armata României.

,,Armata Statelor Unite nu luptă singură. Avem nevoie de parteneri de încredere, iar România este un aliat cheie pentru noi. Soldații români au făcut sacrificiul suprem în teatre de operații precum Afganistan, alături de militarii americani”, a afirmat general-maior Kevin C. Wulfhorst.

Nu în ultimul rând, atașatul român al apărării, colonelul Cătălin Mihalache, a menționat, în discursul său, contribuția Armatei României la asigurarea unui climat de securitate la nivel regional și internațional, fiind un aliat NATO și partener SUA de încredere.

,,Cooperarea cu Statele Unite prin Parteneriatul Strategic, reprezintă un pilon fundamental al securității și apărării României”, a arătat atașatul român al apărării la Washington.

© Ambasada României în Statele Unite ale Americii

Ziua Armatei României a fost celebrată, marți, 22 octombrie 2019, la Washington, D.C., printr-o recepție organizată de Biroul Atașatului Apărării cu sprijinul Ambasadei României în Statele Unite ale Americii.

La eveniment au fost prezenți peste 200 de invitați, Armata României fiind onorată prin participări numeroase de nivel înalt, incluzând reprezentanți ai Departamentului Apărării al SUA, ai Departamentului de Stat și altor instituții și agenții ale Administrației americane, atașați militari și diplomați din cadrul ambasadelor acreditate în capitala americană.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ROMÂNIA

Cum arată România văzută din spațiu de satelitul european Sentinel2, din cadrul programului european Copernicus

Published

on

© Reprezentanța Comisiei Europene în România/ Facebook

România a fost surpinsă în imagini de sateliții misiunii europene Sentinel2, din cadrul programului european, Copernicus, coordonat de Comisia Europeană, în parteneriat cu Agenția Spațială Europeană (ESA), informează Agerpres.

Primul satelit din cadrul programului Copernicus Earth, Sentinel-1A, a fost lansat la 3 aprilie 2014, urmat de alte astfel de instrumente spaţiale incluse în programul Copernicus, o constelaţie de sateliţi din gama ”Sentinel” cu rol de observare şi monitorizare a Terrei, lansaţi progresiv de Uniunea Europeană şi ESA.

Continue Reading

ROMÂNIA

Șeful diplomației slovace, la București: Slovacia continuă să fie un susţinător puternic al aderării României la Spaţiul Schengen şi al candidaturii la OECD

Published

on

© Administrația Prezidențială

Slovacia continuă să fie un susţinător puternic al aderării României la Spaţiul Schengen şi al candidaturii la OECD, a declarat, marţi, ministrul Afacerilor Externe şi Europene, Miroslav Lajcak, aflat în vizită la Bucureşti.

Șeful diplomației slovace, aflat marți în vizită la București, s-a întâlnit cu președintele Klaus Iohannis, cu prim-ministrul Ludovic Orban și cu ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu.

Discuţiile dintre Klaus Iohannis și ministrul slovac au vizat consolidarea cooperării bilaterale dintre cele două țări, precum și agenda europeană și regională, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Șeful statului a evocat excelența relației dintre cele două țări, clădită pe afinități de ordin istoric și cultural și pe interese convergente în plan politic, economic și securitar. În context, cei doi înalți demnitari și-au exprimat angajamentul pentru continuarea consolidării relației bilaterale, inclusiv a dialogului politic.

Președintele Klaus Iohannis și ministrul Miroslav Lajčák au apreciat modul în care cele două minorități naționale sunt integrate în societatea română, respectiv cea slovacă, acestea contribuind substanțial la dezvoltarea legăturilor dintre cele două țări.

De asemenea, au mai fost abordate subiecte de actualitate aflate pe agenda europeană și regională, cu accent pe situația din Balcanii de Vest. În context, cei doi interlocutori și-au exprimat speranța că propunerea Comisiei Europene de revizuire a metodologiei privind politica de extindere va contribui la eficientizarea procesului de aderare. Totodată, șeful statului și ministrul slovac au reiterat sprijinul pentru deschiderea cât mai rapidă a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Republica Macedonia de Nord și Albania.

În cadrul unei conferinţe de presă comune cu ministrul Bogdan Aurescu, el a evidenţiat politica română privind minorităţile, relatează Agerpres.

“Politica română privind minorităţile ar putea fi luată drept model”, a punctat Lajcak.

La rândul său, ministrul Aurescu a remarcat viziunea comună a celor două ţări privind extinderea UE.

“Amândouă statele sunt puternici susţinători ai extinderii Uniunii Europene şi avem o convergenţă remarcabilă între poziţiile şi abordările noastre pe acest subiect. Am subliniat importanţa pe care procesul de extindere o are pentru statele din regiune, proces care trebuie să continue fără obstacole suplimentare. Sprijinim adoptarea unei decizii cu privire la deschiderea negocierilor de aderare cu Albania şi cu Macedonia de Nord cât mai curând posibil”, a afirmat el.

Bogdan Aurescu a menţionat şi Iniţiativa celor Trei Mări, în care sunt implicate România şi Slovacia. “Am salutat anunţul recent al SUA la Conferinţa de securitate de la Munchen – alocarea unei sume de până la un miliard de dolari pentru proiecte de interconectare în cadrul acestei iniţiative”, a precizat şeful diplomaţiei române.

În ceea ce priveşte Cadrul Financiar Multianual al UE, Aurescu a evidenţiat “interesul României pentru un buget ambiţios care să menţină finanţările necesare pentru Politica de coeziune, pentru Politica agricolă comună”.

Continue Reading

NEWS

Premierul Ludovic Orban: Ne gândim la un instrument care să asigure finanţarea proiectelor localităţilor româneşti înfrăţite cu cele din Republica Moldova

Published

on

© Guvernul României

Prim-ministrul interimar Ludovic Orban a precizat că Guvernul ia în calcul elaborarea unui mecanism care să susțină asigurarea finanțării pentru proiectele stabilite între localități românești înfrățite cu localități din Republica Moldova, informează Agerepres.

”Ştim foarte bine care este situaţia în Republica Moldova. Ne interesează într-o măsură foarte mare să putem să susţinem proiectele comunităţilor locale şi administraţiilor locale din Republica Moldova şi aici chiar ne gândim la un instrument care să ajute localităţile din România, care sunt înfrăţite cu localităţi din Basarabia, să poată să aibă finanţările necesare pentru a finanţa acele proiecte care sunt convenite cu primarii din Basarabia”, a precizat premierul Orban.

Declarațiile prim-ministrului Orban au venit după ce un reprezentant al autorităţilor locale din Republica Moldova a cerut ca diversele forme de sprijin financiar să fie alocate prioritar către proiectele autorităţilor locale. ”Am vrea foarte mult să ne ajutaţi. Dar cum? Să nu mai daţi banii guvernelor centrale. Să ne ajutaţi ca tot suportul care vine în Republica Moldova să fie condiţionat prin reforme reale, prin luptă cu adevărat cu corupţia şi prin focusare cât mai mare către autorităţile publice locale”, a precizat acesta.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending