Connect with us

#RO2019EU

Ambasadorul Germaniei la București, Cord Meier-Klodt: Preluarea președinției Consiliului UE este pentru România ”o șansă enormă de a-și îmbunătăți imaginarea ca jucător onest în Europa”

Published

on

Ambasadorul Germaniei în România, Cord Meier-Klodt, a precizat vineri, la Timișoara, că preluarea președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, anul viitor, este pentru România ”o șansă enormă de a-și îmbunătăți și consolida imaginarea ca jucător onest în Europa”.

Foto: AzEmbGermany/ Twitter

Diplomatul german a afirmat că preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene de către România vine într-un moment foarte importat pentru Europa ”cu câteva probleme cruciale pe agendă”, anunță Agerpres.

”Cel mai important aspect este că România îşi va asuma preşedinţia într-un moment foarte important pentru Europa, cu câteva probleme cruciale pe agendă. Există problema Brexit-ului, sunt probleme importante care au potenţialul de a diviza Europa, problema imigrării, probleme de securitate şi eternele probleme financiare. (…) Eu am încredere că România este un partener onest şi poate participa ca o ţară cu experienţa unei anumite regiuni care are preocupări specifice în legătură cu securitatea şi poate avea un impact foarte important în acest moment, când Europa trebuie să abordeze aceste importante provocări”, a afirmat diplomatul german.

Meier-Kodt a subliniat că a privit Centenarul României în contextul preluării de către țara noastră a Președinției Consiliului Uniunii Europene, România având pentru prima dată prilejul de a lua ”cârma” comunității europene.

”De la început, eu am privit Centenarul României în contextul a ceea ce se va întâmpla anul viitor, cel al Preşedinţiei Consiliului UE. Pentru prima dată, România va lua cârma acestui ‘organism’, ceea ce este o responsabilitate imensă, dar în acelaşi timp este o şansă enormă de a-şi îmbunătăţi şi consolida imaginea ca jucător onest în Europa”, a afirmat Meier-Klodt.

”Am fost frapat de cât de european este caracterul acestei ţări, căreia aş vrea să-i spun <<o mică Europă timpurie>>. Am sugerat, în acest context important al <<unităţii în diversitate>> în Europa, că acesta ar putea fi un mesaj minunat pentru Centenar, iar noi, în calitate de ambasadă, am coordonat câteva proiecte, în acest sens. La Ateneul din Bucureşti am avut performanţa ‘Pasiunii lui Matei’, eveniment susţinut de un cor format din reprezentanţi ai mai multor minorităţi, pentru a arăta profundul caracter european al acestei ţări”, a afirmat Cord Meier-Klodt.

Ambasadorul Republicii Federale Germania, Cord Meier-Klodt, a ţinut vineri o prelegere la Universitatea de Vest din Timişoara, cu tema ”Securing Unity In Diversity: Germany, Romania, Europe”, fiind invitatul instituţiei academice în cadrul proiectului ”Ambasadori la UVT”.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialist în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

#RO2019EU

Ministrul George Ciamba prezidează mâine Consiliul Afaceri Generale (CAG). CFM 2021-2027 și documentul privind o Europă durabilă până în 2030, principalele subiecte de pe agendă

Published

on

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, va prezida marți, 19 ianuarie 2019, la Bruxelles, reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG) sub egida Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

Pe agenda miniștrilor se va afla o dezbatere de orientare privind Cadrul Financiar Multianual 2021-2027.

Consiliul va discuta, de asemenea, despre proiectul adnotat de ordine de zi al următorului Consiliu European, care va avea loc în perioada 21-22 martie 2019.

Miniștrii vor avea un prim schimb de opinii pe baza documentului de reflecție intitulat ”Către o Europă durabilă până în 2030”, care a fost publicat de Comisia Europeană la 30 ianuarie 2019.

Documentul trece în revistă provocările ample cu care se confruntă Europa și prezintă scenarii ilustrative pentru viitor, urmărind să orienteze dezbaterea asupra celui mai bun mod de a îndeplini aceste obiective și a celei mai bune contribuții pe care Uniunea Europeană o poate aduce în acest sens până în 2030. Pornind de la ceea ce s-a realizat în ultimii ani, scenariile evidențiază faptul că sunt necesare acțiuni suplimentare pentru ca UE și întreaga lume să asigure un viitor durabil în interesul bunăstării cetățenilor.

În cadrul CAG va fi abordat și stadiul lucrărilor din cadrul procedurilor întemeiate pe articolul 7 privind statul de drept în Polonia și privind respectarea valorilor fundamentale ale Uniunii Europene în Ungaria.

Continue Reading

#RO2019EU

Premierul Viorica Dăncilă: România dorește să arate instituțiilor europene că Republica Moldova vrea să meargă pe calea europeană, că vrea să fie mai aproape de Europa

Published

on

Guvernul României va continua să ajute Republica Moldova, iar reprezentanții Excutivului de la București vor pleda în plenul instituțiilor europene pentru aceată țară, a declarat premierul Viorica Dăncilă luni, la acea de-a XXII-a sesiune ordinară a Adunării Generale a Asociației Comunelor din România, informează Agerpres.

Dăncilă a completat că agreează ideea unei ședințe de guvern comune, la care să fie prezenți și reprezentanți ai autorităților locale.

”Avem o relaţie foarte bună cu Guvernul Republicii Moldova. Am făcut împreună o şedinţă de guvern comună, iar ideea dumneavoastră de a face încă o şedinţă la care să participe cele două guverne şi, bineînţeles, autorităţile locale este o idee foarte bună. Încercăm să ajutăm Republica Moldova, atât prin proiectele Guvernului, prin ajutorul dat de Guvern, dar şi prin eforturile pe care le vom depune în cadrul Preşedinţiei rotative (a Consiliului UE – n.r.), să arătăm că Republica Moldova vrea să meargă pe calea europeană, că Republica Moldova vrea să fie mai aproape de Europa, iar noi vom fi avocaţii şi vom vorbi în plenul instituţiilor europene pentru Republica Moldova”, a subliniat Viorica Dăncilă.

Parteneriatul Estic, inițiativă europeană din care face parte și Republica Moldova, reprezintă una dintre prioritățile principale ale României la președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Continue Reading

#RO2019EU

Ministrul George Ciamba, mesaj pentru Republica Macedonia de Nord: Aveți sprijinul complet al președinției române la Consiliul UE, extinderea este pe ordinea de zi

Published

on

Foto: Ministrul Afaceri Europene, Goerge Ciamba Twitter

Viziunea Preşedinţiei române la Consiliul UE asupra proiectului european, structurată în jurul ideii de coeziune, a fost prezentată vineri de ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, la Conferinţa de Securitate de la München.

În marja conferinţei, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a avut mai multe întâlniri bilaterale. Ministrul delegat George Ciamba a avut o întrevedere și cu Ministrul Afacerilor Externe din Republica Macedonia de Nord, Nikola Dimitrov, căruia i-a transmis în primul rând felicitări pentru acordul istoric recent încheiat, dar și faptul că va avea parte de susținerea completă a României, pentru ca Republica Macedonia de Nord să fie cea care va extinde Uniunea Europeană.


,,Aștept cu nerăbdare următorii pași la nivelul UE, aveți sprijinul complet al președinției române la Consiliul UE, extinderea este pe ordinea de zi a agendei”

George Ciamba, Ministrul Afacerilor Europene


Context:

Conferinţa internaţională de la München (Munich Security Conference/MSC 2019) reprezintă unul dintre cele mai prestigioase forumuri de securitate, care reuneşte lideri şi factori de decizie importanţi în materie de securitate şi apărare. De la prima sa ediţie – în 1963, ca “Internationale Wehrkunde Begegnung” – Conferinţa s-a constituit ca un reper important al dezbaterilor din domeniul securităţii la nivel european şi euroatlantic. 

Citiți și:

#RO2019EU: Ministrul George Ciamba a evidențiat la Conferinţa de Securitate de la München rolul Inițiativei celor Trei Mări în consolidarea UE și a parteneriatului transatlantic

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending