Ambasadorul Marii Britanii la Moscova, convocat la MAE după acuzațiile Theresei May privind responsabilitata Rusiei în otrăvirea fostului agent rus Serghei Skripal

Rusia l-a convocat pe ambasadorul Marii Britanii la Moscova Laurie Bristow, ca răspuns la acuzaţiile premierului britanic Theresa May cu privire la responsabilitatea ”foarte probabilă” a Moscovei în otrăvirea dublului agent rus Serghei Skripal şi a fiicei sale, anunță The Guardian.

Foto: MAE rus

”Rusia nu se face responsabilă”, a punctat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov în cadrul unei conferințe de presă televizate. Înaltul oficial a sugerat, de asemenea, că Moscova nu se va respecta ultimatumul dat de șefa Executivului de la Londra pentru a furniza o explicație. Acesta a completat că solicitările Moscovei de a vedea mostre ale agentului neurotoxic au fost refuzare, lucru pe care l-a calificat drept o încălcare a Convenției privind interzicerea armelor chimice.

”Am avut deja o poziție cu privire la acest caz”, a spus el. ”Rusia este gata să coopereze în conformitate cu Convenția privind interzicerea armelor chimice în cazul în care Regatul Unit își va îndeplini obligațiile conform aceleiași convenții”, a completat Lavrov.

Prim-ministrul britanic Theresa May a punctat în Parlament că ”este foarte probabil” ca statul rus să fi ordonat asasinarea lui Skripal și fiicei acestuia și s-a folosit de novochek, un agent neurotoxic, pentru a-i ortrăvi, atât pe ei, cât și pe trei polițiști britanici din Salisbury.

Oficialul britanic a amenințat că va impune împotriva Rusiei ”măsuri mult mai extinse” decât sancțiunile anterioare dacă ministerul rus de externe nu a dat o notă ”credibilă” despre nevinovăția sa până marți seara.

”A fost un act nesăbuit împotriva Regatului Unit, punând viața civililor nevinovați în pericol”, a spus ea.

”Fie aceasta a fost o acțiune directă a Rusiei împotriva țării noastre, fie guvernul rus a pierdut controlul unei neurotoxine cu potențial catastrofic și a permis ca aceasta să ajungă pe mâinile altora”, a adăugat aceasta.

Ministerul rus de externe a reacționat, calificând discursul lui May drept ”un spectacol de circ în parlamentul britanic”.

Purtătorul de cuvânt al acestuia, Maria Zakharova, a descris, de asemenea, drept ”basme” acuzațiile anterioare privind comandarea morții lui Alexander Litvinenko, Boris Berezovski și Alexander Perepilichny – alți trei exilați ruși în Marea Britanie – de către Rusia.

UE și NATO și-au arătat deja sprijinul pentru Marea Britanie în cadrul acestei dispute.

Disputele între Londra și Moscova vin într-un context politic sensibil, având în vedere că președintele Vladimir Putin este așteptat să țină un discurs miercuri în Crimeea, peninsulă pe care a anexat-o în anul 2014, care a dus la o și mai mare tensiune a relațiilor între Occident și Rusia.

De atunci, Putin s-a confruntat cu mai multe sandaluri, de la prăbușirea avionului MH17 în estul Ucrainei, până la ingerința în alegerile prezidențiale din SUA, din 2016.

În unele cazuri, conflictul perpetuu cu Occidentul și mentalitatea de de asediu a rușilor au contribuit la creșterea capitalului politic și de imagine al actualului ocupant al fotoliului de la Kremlin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.