Connect with us

SCHENGEN

Ambasadorul Peer Gebauer: Germania va continua să sprijine România cu hotărâre pe drumul către aderarea la Schengen

Published

on

© Ambasada Germaniei la București

Germania a susţinut cu tărie ca şi România să fie acceptată ca membru Schengen, îndeplineşte toate cerinţele şi este regretabil că, la Bruxelles, Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne nu a luat o decizie pozitivă, a transmis, joi, ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Peer Gebauer.

“Este regretabil că astăzi, la Bruxelles, Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne nu a luat o decizie pozitivă cu privire la aderarea României la Schengen. România îndeplineşte în mod evident toate cerinţele şi merită să facă parte în sfârşit din spaţiul Schengen”, a scris Gebauer într-o postare pe pagina de Facebook a Ambasadei.

Germania a susţinut cu tărie ca şi România să fie acceptată ca membru Schengen şi va continua să sprijine România “cu hotărâre, în spirit de parteneriat, pe drumul său către aderarea la Schengen”, a subliniat Peer Gebauer.

 


Citiți și

Klaus Iohannis, după ce Austria a blocat aderarea României la Schengen: Riscă să afecteze unitatea europeană. România merita un vot favorabil și nu ne vom opri până nu vom adera

Premierul Nicolae Ciucă, după ce România a ratat aderarea la Schengen: Vom relua procesul și vom proteja în continuare frontierele externe ale UE. Regretăm și nu înțelegem poziția inflexibilă a Austriei

Comisarul european Ylva Johansson, către cetățenii români: Meritați să fiți în Schengen! Împart dezamăgirea cu voi, iar aderarea României va rămâne prioritatea mea

Președinta Parlamentului European cere Consiliului UE să găsească un compromis pentru aderarea României la Schengen: Sunt dezamăgită de amânarea aderării

MAE: Atitudinea „nejustificată și inamicală” a Austriei va avea „consecințe inevitabile” pentru relațiile bilaterale


Austria și Olanda au votat joi, în cadrul reuniunii Consiliului Justiție și Afaceri Interne al Uniunii Europene, împotriva aderării României și a Bulgariei la spațiul de liberă circulație Schengen, nefiind întrunită unanimitatea necesară pentru ca cele două state să intre în spațiul de liberă circulație. În același timp, statele membre ale UE care fac parte și din Schengen, 22 dintre acestea, au votat aderarea Croației la spațiul Schengen.

Austria este singura ţară din UE care s-a opus intrării României în spaţiul Schengen. În cazul Bulgariei, opoziţia a fost exprimată şi de către Austria și de către Olanda. Olanda și-a clarificat votul exprimat, explicând că este în favoarea aderării României la Schengen, așa cum au decis Guvernul și Parlamentul de la Haga, dar votul a fost negativ deoarece România a fost inclusă la pachet cu Bulgaria, Țările de Jos considerând că Sofia nu este pregătită să adere.

Ministrul de interne austriac Gerhard Karner anunțase joi dimineaţă că va vota împotriva aderării României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen în reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, precizând că veto-ul ţării sale este ”un apel de urgenţă” către Comisia Europeană pentru a lua măsuri care să conducă la un control mai eficient al frontierelor externe ale Uniunii Europene în vederea frânării intrărilor ilegale ale migranţilor pe teritoriul blocului comunitar, în special pe ruta balcanică.

În prezent, spațiul Schengen fără controale la frontierele interne înseamnă peste 420 de milioane de persoane și 26 de state europene, iar acordul de instituire a acestui spațiu, ce a fost semnat în 1985, reprezintă o bornă istorică pentru integrarea europeană. Spațiul Schengen este format din 22 de țări UE, iar din aceasta nu fac parte Bulgaria, România, Croația, Cipru și Irlanda. Din acest spațiu fac parte, de asemenea, patru țări din afara UE: Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein. O decizie de admitere a unui stat în spațiul Schengen poate fi adoptată numai în unanimitate la nivelul Consiliului Justiție și Afaceri Interne.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ROMÂNIA

Steinmeier l-a asigurat pe Iohannis că Germania se va implica pentru aderarea României la Schengen: Cancelarul Scholz și miniștrii de externe și interne vor aduce argumente Austriei și Olandei

Published

on

© Administrația Prezidențială

Germania este “de multă vreme de părere că locul României este în spaţiul Schengen”, a declarat, miercuri, preşedintele Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său român, Klaus Iohannis, care a avut loc la Palatul Cotroceni.

Frank-Walter Steinmeier se află în vizită de stat în România, pe care a descris-o drept “o vizită la prieteni”.

În ceea ce priveşte aderarea ţării noastre la Schengen, el a transmis asigurări că Germania va susţine acest demers.

“Există o mare așteptare în ceea ce privește statutul de membru deplin al Schengen. Știți părerea guvernului federal german. Noi suntem de multă vreme de părere că România merită și pot să vă asigur de sprijinul nostru în a-i convinge” și pe cei care se împotrivesc, a spus Steinmeier.

Întrebat ce poate face Germania pentru a convinge Austria și Olanda să susțină aderarea României la Schengen, președintele german a spus că Berlinul va face ceea ce a făcut și în trecut.

Ceea ce poate fi făcut este ceea ce am făcut și în trecut. Argumentele pe care le utilizăm pentru a-i convinge pe cei care ezită față de statutul de membru (n.r. – al României) este că nimic nu contravine eforturilor făcute de România. Cancelarul federal, ministrul de externe, ministrul de interne vor aduce aceste argumente față de Austria și Olanda“, a adăugat el.

 

La rândul său, președintele Iohannis i-a transmis președintelui Steinmeier aprecierea pentru susţinerea fermă a Germaniei în subiectul aderării României la Schengen şi şi-a exprimat speranţa că prin demersurile de susţinere a efortului european comun de consolidare a securităţii interne şi a protecţiei frontierelor externe ale Uniunii Europene se va finaliza aderarea ţării noastre la spaţiul de liberă circulaţie.

Am discutat şi subiectul aderării României la spaţiul Schengen şi i-am transmis domnului preşedinte aprecierea pentru susţinerea fermă şi activă a Germaniei în acest dosar. Sper că prin demersurile noastre de susţinere a efortului european comun de consolidare a securităţii interne şi a protecţiei frontierelor externe ale Uniunii Europene vom reuşi să finalizăm aderarea României la Schengen, pentru că locul nostru, fără nicio îndoială, este în Schengen“, a spus şeful statului, în cadrul declarațiilor sale.

Citiți și Președintele german Frank-Walter Steinmeier, decorat de Klaus Iohannis cu cea mai înaltă distincție a României

Președintele Germaniei Frank-Walter Steinmeier efectuează o vizită de stat în România în perioada 24-26 mai 2023, la invitația președintelui Klaus Iohannis, context în care va vizita, alături de omologul român, orașul Sibiu și se va deplasa la Timișoara, oraș care deține în 2023 titlul de Capitală Culturală Europeană.

Prin călătoria sa la București, Sibiu și Timișoara, președintele federal onorează multiplele relații bilaterale, precum și buna cooperare și parteneriatul strâns dintre Germania și România în cadrul UE și NATO și sprijinul comun pentru Ucraina, a informat Ambasada Germaniei la București.

Potrivit Palatului Cotroceni, vizita de stat a Președintelui Republicii Federale Germania reprezintă un moment important cu încărcătură simbolică al relației excelente româno-germane, cu caracter strategic, dintre cele două țări.

Discuțiile celor doi șefi de stat s-au axat pe dezvoltarea și aprofundarea cooperării româno-germane în toate domeniile de actualitate, în plan politic, de securitate și economic, având în vedere că Germania este un aliat de încredere al României, care contribuie la asigurarea securității în regiune și, în același timp, cel mai important partener comercial al țării noastre și al doilea investitor în economia românească.

Vizita lui Steinmeier în România, a doua după vizita de lucru din mai 2022, are loc după ce cancelarul Olaf Scholz s-a aflat la București, la data de 3 aprilie, pentru consultări cu președintele Klaus Iohannis și pentru o reuniune trilaterală cu președinta R. Moldova Maia Sandu.

Continue Reading

SCHENGEN

Lucian Bode a discutat cu omologul bulgar despre coordonarea demersurilor privind aderarea la Spațiul Schengen. Au fost convenite măsuri pentru consolidarea cooperării la frontieră privind migrația ilegală

Published

on

© Ministerul Afacerilor Interne

În marja Conferinței internaționale ″Black Sea and Balkans Security Forum″, organizată în perioada 18-19, ministrul de interne Lucian Bode și omologul său bulgar Ivan Demerdzhiev au avut o întrevedere bilaterală, principalele teme vizând coordonarea demersurilor pentru aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen, gestionarea provocărilor de la frontiera comună, continuarea și consolidarea cooperării bilaterale, potrivit unui comunicat al MAI. 

Întrevederea reprezintă o continuare a dialogului constant avut de cei doi demnitari, de la începutul acestui an, cu ocazia reuniunilor JAI, a participării la Conferința ministerială de la Sofia, respectiv a întâlnirilor în format videoconferință.

Cei doi demnitari au realizat un schimb de opinii cu privire la discuțiile avute cu miniștrii de interne din statele membre ale UE în perspectiva coordonării demersurilor pentru aderarea la spațiul Schengen.

De asemenea, au fost convenite măsuri destinate consolidării cooperării la frontieră pentru a preveni și combate migrația ilegală și infracțiunile conexe.

Totodată, în cadrul discuțiilor, a fost evidențiată buna cooperare operativă dintre cele două țări, prin continuarea misiunilor comune de patrulare pe litoralul bulgăresc, în sezonul estival 2023, și prin asigurarea unui schimb rapid de date și informații.

Continue Reading

ROMÂNIA

Annalena Baerbock i-a reconfirmat lui Bogdan Aurescu sprijinul puternic al Germaniei pentru aderarea României la Schengen cât mai curând

Published

on

© European Union, 2022

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a avut vineri, în contextul reuniunii Gymnich de la Stockholm, o întâlnire cu omologul german Annalena Baerbock.

Potrivit unui comunicat al MAE remis CaleaEuropeană.ro, Discuțiile au vizat atât oportunitățile de consolidare a relațiilor româno-germane cu caracter strategic, cât și subiectele de actualitate de pe agenda europeană, inclusiv în contextul războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina.

Astfel, cei doi miniștri au discutat despre subiectul aderării României la spațiul Schengen, ministrul Aurescu prezentând detaliat stadiul demersurilor părții române.

Ministrul german de externe a reconfirmat, în mod ferm, sprijinul puternic al Germaniei pentru aderarea României cât mai curând, precizând, printre altele, că discuțiile interne din țara sa privind gestionarea frontierelor interne Schengen cu alte state membre nu afectează în niciun fel poziția menționată a Berlinului.

De asemenea, a fost discutată situația coridoarelor de solidaritate ale UE, respectiv a negocierilor privind prelungirea Black Sea Grain Initiative, ambii miniștri exprimând speranța că aceasta din urmă va fi realizată.

În egală măsură, în contextul recentei stabiliri – în urma acordului politic obținut la CAE din 24 aprilie 2023 – a regimului de sancțiuni UE pentru contracararea acțiunilor de destabilizare la adresa Republicii Moldova și a ordinii sale constituționale, inițiativă lansată de ministrul Bogdan Aurescu la CAE din 20 februarie 2023, șeful diplomației române a solicitat sprijinul Germaniei pentru implementarea rapidă a măsurilor privind listarea primului lot de persoane sub acest regim. Ministrul german de externe a confirmat sprijinul deplin al Germaniei pentru acest demers.

Austria și Olanda au votat la 8 decembrie, în cadrul reuniunii Consiliului JAI prezidată de Cehia, împotriva aderării României și a Bulgariei la spațiul de liberă circulație Schengen, nefiind întrunită unanimitatea necesară pentru ca cele două state să intre în spațiul de liberă circulație.

Cu ocazia unei vizite în România, cancelarul german, Olaf Scholz, a reiterat răspicat că România trebuie să adere la Spațiul Schengen în acest an, onorând astfel eforturile țării noastre.

România speră că va deveni membru al spațiului de liberă circulație în acest an, sub președinție suedeză sau spaniolă a Consiliului Uniunii Europene deoarece îndeplinește condițiile necesare și pentru că în 2024 se schimbă garda în instituțiile europene prin alegeri europarlamentare. 

Continue Reading

Facebook

NATO10 hours ago

Olanda „ia serios în considerare” trimiterea de avioane F-16 Ucrainei

NATO11 hours ago

NATO: Germania își relochează sistemul de apărare antirachetă Patriot din Slovacia în Lituania în vederea summit-ului de la Vilnius

NATO12 hours ago

Cancelarul german Olaf Scholz afirmă că summit-ul NATO de la Vilnius se va concentra pe sprijinirea concretă a Ucrainei

REPUBLICA MOLDOVA1 day ago

Premierul Estoniei, înainte de summitul Comunității Politice Europene de la Chișinău: Vom transmite un mesaj puternic că Moldova nu este singură

REPUBLICA MOLDOVA1 day ago

Olaf Scholz: La 1 iunie, familia europeană se reunește în R. Moldova, o țară care are tot sprijinul nostru și nu este singură

U.E.1 day ago

Ursula von der Leyen a vizitat zonele din Italia afectate de inundații: ”Europa este cu voi”

NATO1 day ago

Mircea Geoană: Buna guvernare, transparența și combaterea corupției sunt importante pentru ca România să-și atingă potențialul strategic, economic și uman

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Comisia Europeană și compania BioNTech-Pfizer modifică termenii contractului privind livrarea de vaccinuri împotriva COVID-19, reducând numărul de doze și prelungind termenul de livrare

ROMÂNIA2 days ago

MCID și ADR fac un nou pas spre digitalizarea României prin lansarea aplicației mobile ROeID, care asigură identitatea digitală a tuturor cetățenilor români

CONSILIUL UE2 days ago

Ungaria contestă un demers al Parlamentului European care îi pune la îndoială capacitatea de a exercita președinția semestrială a Consiliului UE, ce urmează să o preia la jumătatea lui 2024

NATO3 days ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

POLITICĂ3 days ago

Ziua Eroilor. Klaus Iohannis: Prin lupta pentru desăvârșirea unității naționale, înaintașii noștri au acționat decisiv pentru conectarea României la spațiul politic european

ROMÂNIA3 days ago

Nicolae Ciucă a apreciat reiterarea de către președintele federal Steinmeier a sprijinului Berlinului pentru aderarea României la Spațiul Schengen

POLITICĂ3 days ago

Klaus Iohannis cere coaliției ca rotația guvernamentală să se desfășoare “sticlă”: Oamenii trebuie să vadă că nu este vorba de tras sfori. Numai de instabilitate nu avem nevoie

ROMÂNIA3 days ago

Steinmeier l-a asigurat pe Iohannis că Germania se va implica pentru aderarea României la Schengen: Cancelarul Scholz și miniștrii de externe și interne vor aduce argumente Austriei și Olandei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a înregistrat în Parlamentul European petiția pentru sprijinirea satelor românești și a fermierilor români

REPUBLICA MOLDOVA7 days ago

Adunarea Națională “Moldova Europeană”. Maia Sandu: Calea aleasă de Moldova, calea europeană. Trebuie să aderăm la UE până în 2030

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Dorin Recean: La Chişinău încă nu cad rachete, asta datorită ucrainenilor, dar Republica Moldova este atacată hibrid

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu: Regiunea Mării Negre are potențialul de a deveni un centru internațional de oportunități prin extinderea și modernizarea surselor de energie

NATO1 week ago

Black Sea and Balkans Security Forum: Premierul Nicolae Ciucă evidențiază importanța revizuirii planurilor de apărare în contextul în care o ”putere ca Rusia merge spre un război de uzură”

Team2Share

Trending