Ambasadorul Poloniei în România: Summitul de la Vilnius nu s-a încheiat, continuă pe străzile din Kiev

Marek SzczygielÎn cadrul unei conferințe organizate de Institutul European din România, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe intitulată  ”Uniunea Europeană și vecinătatea sa„, ambasadorul polonez la București, Marek Szczygiel a susținut că toate privirile sunt încă îndreptate către Ucraina.

”Adevăratele decizii politice se iau pe străzile din Kiev”,  a susținut Szczygiel în cadrul  panelului denumit ”Parteneriatul Estic: de la Vilnius la Riga„, cu trimitere la următoarea reuniune programată în 2015 în capitala letonă. ”Summitul de la Vilnius nu s-a încheiat, după cum ne arată societatea civilă din Ucraina”, a adăugat amabsadorul.

”Toții ochii sunt acum ațintiți pe Ucraina, iar în Polonia toată lumea înțelege importanța acestui moment decisiv pentru viitorul acestei țări’, a susținut Szczygiel.

În opinia sa, semnarea acordurilor de asociere trebuie realizată atâta timp cât exista ”fereastra” până la alegerile europene din 2014.

”Europa ar trebui să sprijine această mobilizare proeuropeană și să dea dovadă de unitate”,consideră șeful misiunii diplomatice poloneze de la București.

Ambasadorul a adăugat totodată că Uniunea Europeană trebuie să sprijine Ucraina în parcursul său european, însă nu ar trebui să plătewască sumele vehiculate de guvernarea ucraineană.

Comisia Europeană ar trebui să verifice dacă acțiunile Rusiei dinaintea Summitului de la Vilnius sunt în conformitate cu  tratatele internaționale, a mai spus diplomatul, făcând referire la presiunile Rusiei ce au determinat suspendarea negocierilor dintre Ucraina și UE privind parafarea Acordului de Asociere.

 

Foto: bukareszt.msz.gov.pl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.