Ambasadorul Romaniei in Statele Unite Iulian Buga s-a intalnit cu romanii din Los Angeles

73Noul Ambasador al Romaniei in Statele Unite,  Iulian Buga, s-a intalnit cu reprezentanti ai romanilor din zona Los Angeles in cadrul unui eveniment organizat de Societatea Viitorul Roman.

Evenimentul a fost organizat in 26 ianuarie cu scopul comemorarii unirii Moldovei cu Muntenia si nasterii poetului Mihai Eminescu, iar pe langa Ambasadorul Iulian Buga, la eveniment a participat si deputatul de diaspora Mircea Lubanovici, precum si lideri ai altor organizatii romanesti din zona Los Angeles.

Dupa intonarea imnurilor Statelor Unite si a Romaniei, si rugaciunea de deschidere a evenimentului, Doamna Ionela Kloes – presedinta Societatii Viitorul Roman – a mentionat persoanele si organizatiile care au contribuit la organizarea acestei sarbatori si a dat citire mai multor scrisori de felicitare cu ocazia aniversarilor comemorate.

Programul a continuat cu introducerea de catre doamna Ionela Kloes a domnului Ambasador Iulian Buga, care a tinut un discurs in fata audientei.

Iulian Buga si-a inceput discursul amintind despre experienta placuta pe care a avut-o in 1995 cand, in calitate de “diplomat tanar”, a venit la Los Angeles pentru a organiza participarea Romaniei la campionatul mondial de fotbal.

“Foarte putine locuri in lume, dupa o cariera diplomatica destul de indelungata, mi-au stabilit legaturi atat de profunde ca acesta, si asta din mai multe motive”, a spus Ambasadorul Buga vorbind despre relatia sa cu Los Angelesul. “Unul este ca am venit aici la inceputul carierei mele diplomatice. Apoi, pentru ca am gasit aici, intr-un moment de crestere si intr-un moment in care invatam, prieteni cu care am ramas in legatura o viata; am gasiti aici oameni dedicati, oameni deschisi. Si pentru ca, de-a lungul anilor, reusind sa pastrez o legatura cu ei, am observat o legatura cu Romania.”

“Sunt unul care s-a uitat mereu cu pasiune, cu interes si cu dragoste la cei care au incercat sa-si faca o alta viata pe alte meleaguri, dar care intr-un fel sau altul au reusit sa tina legatura cu Patria Mama”, a continuat Ambasadorul Buga.

Acesta a vorbit si despre experienta din urma cu 20 de ani cand a sosit pe teritoriul Statelor Unite, iar Ambasada Romaniei de la Washington, “care traise in alte timpuri”, a incercat “sa se deschida spre alte orizonturi”.

“Din acel moment am realizat ce potential urias nefolosit atunci, si poate inca incomplet folosit si acum, este legat de prezenta romanilor in Statele Unite”, a spus Ambasadorul Buga.

Referindu-se la planurile pe care le are in calitate de ambasador, “incerc sa inteleg eu insumi cat s-a schimbat America fata de acum 20 de ani”, a spus acesta.

“Incerc sa vad cum anume pot sa promovez si mai bine, impreuna cu colectivul larg, inclusiv cu consulatele generale si onorifice, imaginea Romaniei”, a spus noul Ambasador.

In aceasta reusita “ma bazez pe ajutorul dumneavoastra”, a spus Ambasadorul Buga.

In discursul sau Ambasador Buga a vorbit si despre relatia dintre Romania si Statele Unite, “care este foarte solida in profunzime”. “Care este asa si datorita constributiei si eforturilor dumneavoastra”, a intarit Ambasadorul.

“Am dorit sa vin aici la dumneavoastra sa ne vedem, sa ne revedem, si sa ne cunoastem”, a continuat Ambasadorul Buga. “Doresc sa va multumesc pentru ca ati venit aici. Pentru ca ati venit nu numai sa ne intalnim, ci pentru ca sunteti in continuare atat de legati si atat de implicati in ceea ce se intampla in prezent in Romania.”

Ambasadorul Buga a spus ca romanii-americani reprezinta o “punte de legatura” intre Romania si Statele Unite si “un exemplu de cetateni ai lumii moderne”.

In incheierea discursului sau, Ambasadorul Buga i-a asigurat pe toti romanii-americani ca vor gasi in el “un om si un prieten”.

Dupa incheierea discursului domnului Ambasador Buga, doamna Ionela Kloes i-a multumit “pentru vorbele frumoase, deosebite, pe care ni le-a transmis” si i-a daruit un stilou gravat cu insemnele Societatii Viitorul Roman.

Evenimentul a continuat cu un program artistic oferit de copii romani, dupa care toti cei interesati au putut sa discute personal cu domnul Ambsador Buga si sa-si faca fotografii.

Vizita in Los Angeles este prima vizita pe care domnul Iulian Buga o face in calitate de ambasador intr-o comunitate romaneasca din Statele Unite.

Intalnirea Ambasadorului Buga cu o delegatie din partea “Coalitiei romanilor pentru combaterea coruptiei”

Inainte de inceperea evenimentului, domnul Ambasador Iulian Buga s-a intalnit cu o delegatie a romanilor-americani din zona Los Angeles care au initiat scrisoare catre Secretarul de Stat John Kerry prin care-i cereau sa sustine lupta pentru combaterea coruptiei din Romania, intalnire in cadrul careia au discutat subiecte de interes comun.

Din delegatia care s-a intalnit cu Ambasadorul Buga au facut parte Pr. Chris Terhes, presedintele Romanian Greek-Catholic Association, Neculai Popa, presedintele Consiliului Roman-American, Ady Simion, presedintele “Romani in Los Angeles”, si Andy Cristea, avocat.

Ambasadorul Buga a apreciat interesul grupului de romani, parintelui Terhes, domnului Nicu Popa dar si al celorlalti romani cu care s-a intalnit, pentru continua atentie si preocupare fata de dezvoltarile romanesti si dezvoltarea relatiilor romano-americane, dincolo de optiunile individuale sau de grup la care libertatea de opinie da dreptul fiecaruia.

Intalnirea romanilor californieni cu Deputatul Mircea Lubanovici

De asemenea, la acest eveminent a participat si domnul Mircea Lubanovici, deputat de diaspora care reprezinta romanii-americani in Parlamentul Romaniei.

Dupa terminarea evenimentului pr. Chris Terhes, alaturi de un grup de romani, a solicitat domnului deputat Lubanovici o interpelare pe teme de interes pentru comunitatea romano-americana.

“Multumesc organizatiei Viitorul Roman pentru ca m-a invitat la acest eveniment si mi-a dat oportunitatea sa cunosc atat de multi romani-americani care sunt la curent si preocupati de ceea ce se intampla in Romania”, a spus Deputatul Lubanovici. “Intalnirea pe care am avut-o cu acestia a fost foarte pozitiva in a dezbate si a gasi solutii la problemele care preocupa comunitatea romano-americana.”

Intalnirea Deputatului Mircea Lubanovici cu Ambasadorul Buga

“Am fost impresionat si de discursul si prezenta noului Ambasador al Romaniei in Statele Unite, Excelenta Sa Domnul Iulian Buga. Faptul ca are experienta americana este un atu in plus care va ajuta la indeplinirea obiectivelor asumate”, a spus Deputatul Lubanovici.

Dupa eveniment Deputatul Mircea Lubanovici, care este si presedintele Comisiei parlamentare pentru romanii din afara granitelor tarii, a avut o intrevedere cu Ambasadorul Iulian Buga.

“Am adus in discutia cu Domnul Ambasador Iulian Buga importanta relatiilor bilaterale dintre Romania si Statele Unite si importanta bunelor relatii cu comunitatile romanesti din Statele Unite pentru realizarea obiectivelor comune”, a spus Deputatul Lubanovici.

“Anul acesta sarbatorim 134 de ani de relatii diplomatice intre Romania si Statele Unite si pot afirma cu bucurie ca niciodata Washingtonul nu a fost mai aproape de Bucuresti ca acum”, a continuat Lubanovici.

“Alte subiecte discutate cu domnul Ambasador si pe care trebuie sa le sprijinim impreuna”, a spus Deputatul Lubanovici, au inclus acceptarea Romaniei in programul Visa Waiver, imbunatatirea relatiilor bilaterale intre Romania si Statele Unite, precum si promovarea Romaniei in lume.

“Ii urez succes domnului Ambasador Buga in aceasta noua misiune si il asigur de colaborarea mea in proiectele de interes pentru comunitatea romaneasca din Statele Unite”, a concluzionat Deputatul Mircea Lubanovici.

Impresii dupa intalnirea cu Ambasadorul Buga

“Ne bucura faptul ca domnul Ambasador a acceptat invitatia noastra si ne simtim onorati ca romanii din Los Angeles au fost primii care au primit vizita domnului Buga in calitate de Ambasador al Romaniei in Statele Unite. Ne bucura de asemenea faptul ca, prin acest eveniment, am reusit sa dam oportunitatea atator romani si lideri de alte organizatii romanesti sa se cunoasca intre ei, sa-l cunoasca pe noul Ambasador, si sa se intalneasca cu Deputatul Lubanovici.” – Ionela Kloes, presedinta organizatiei Viitorul Roman.

“Intalnirea cu Ambasadorul Buga mi-a lasat o impresie buna, foarte buna chiar. Cred ca este un om cu care se poate discuta si dialoga. Este omul care lasa usa deschisa. Este formidabil lucrul acesta, mai ales in timpurile de astazi. Cred ca a fost ales ambasadorul bun pentru Statele Unite si pentru noi.” – Neculai Popa, presedintele Consiliului Roman-American.

Detalii AICI.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.