Connect with us

INTERNAȚIONAL

Ambasadorul României la Chișinău, cu referire la integrarea europeană a Republicii Moldova: Trebuie să ţii cont de semnalele care îţi vin şi din exterior pentru că nimeni nu-şi poate permite să opereze într-un vacuum, total izolat de realităţile din jur

Published

on

@Guvernul Republicii Moldova

România îşi doreşte ca politicienii din Republica Moldova să dea dovadă de responsabilitate în actul de guvernare, iar viitorul guvern să țină cont de recomandările Uniunii Europene și să continue reformele prevăzute de Acordul de Asociere cu UE deoarece este singura cale prin care poate asigura dezvoltarea țării, a declarat ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă, citat vineri de portalul IPN, informează Agerpres.

,,Viitorul guvern să înţeleagă că orientarea spre Vest este cea care va produce rezultate palpabile şi rezultate imediate în beneficiul cetăţenilor Republicii Moldova şi să înţeleagă că, de fapt, actul de guvernare este un act de responsabilitate politică”, a declarat Daniel Ioniţă în cadrul emisiunii ‘Important’ de la postul de televiziune TVC21.

Daniel Ioniţă spune că Republica Moldova are nevoie de un executiv care să beneficieze de o majoritate în parlament şi ca acesta să fie constituit într-un mod legitim astfel încât să aibă susţinerea politică necesară pe plan intern şi o imagine bună în afară.

,,Trebuie să ţii cont la un moment dat şi de semnalele care îţi vin şi din exterior pentru că nimeni nu-şi poate permite să opereze într-un vacuum, într-un glob de cristal, total izolat de realităţile din jur”, a menţionat diplomatul român.

Ambasadorul Ioniţă a mai spus că Bucureştiul şi-a exprimat fără echivoc dorinţa ca politicienii de la Chişinău să opteze pentru menţinerea şi consolidarea în continuare a parcursului european al Republicii Moldova, conform Radio Chişinău.

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut deja discuţii separate cu fiecare dintre partidele care au intrat în noul parlament, al căror număr de mandate le permite să formeeze o coaliţie de guvernare. Totodată, el a anunţat că i-a invitat pe liderii Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), Partidului Democrat (PD) şi Blocului ACUM (Partidul Acţiune şi Solidaritate /PAS/ plus Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr /PPDA/) la o reuniune comună la preşedinţie în data de 2 aprilie, anunță Agerpres.

Constatând un blocaj electoral, Dodon a avertizat că, în cazul în care în decurs de trei luni parlamentul nu va putea adopta nicio lege, el, după consultarea cu grupurile parlamentare, ar putea să recurgă la dizolvarea legislativului şi convocarea de alegeri anticipate. În urma alegerilor parlamentare din 24 februarie, PSRM a obţinut 35 de mandate, PD – 30 de mandate, iar blocul ACUM – 26 de mandate.

Amintim faptul că alegerile parlamentare din Republica Moldova de pe 24 februarie au fost organizate în baza  sistemului electoral mixt, ceea ce presupune că 50 de deputaţi au fost aleşi într-o circumscripţie electorală naţională, în baza listelor de candidaţi, şi 51 de deputaţi în circumscripţii uninominale, din rândul candidaţilor independenţi sau a celor desemnaţi de către partidele politice.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

INTERNAȚIONAL

Donald Trump și Emmanuel Macron, discuție telefonică în cadrul căreia au convenit asupra organizării reuniunii G7 ”în persoană” într-un viitor apropiat

Published

on

Președintele american Donald Trump și omologul său francez Emmanuel Macron au convenit joi, în cadrul unui apel telefonic, că reuniunea G7 ar trebui organizată ”în persoană”, într-un viitor apropiat, potrivit informațiilor date publicității de Casa Albă, anunță Reuters, citat de Agerpres.

Președintele american a anulat în luna martie întâlnirea liderilor G7, care urma să aibă loc la 10 iunie în Statele Unite, în contextul restricțiilor de călătorie impuse ca urmare a pandemiei de coronavirus.

Săptămâna trecută, preşedintele Trump a spus că încearcă să reia ideea unei reuniuni cu participare ”în persoană” deoarece aceasta ar transmite mesajul că lumea revine la normal. El a propus organizarea conferinţei la reşedinţa prezidenţială de la Camp David din Maryland.

Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe Robert O’Brien a declarat duminică că, în cazul organizării unei reuniuni G7 cu participare ”în persoană”, aceasta va avea loc la sfârşitul lunii iunie.

Emmanuel Macron, președintele Franței, țară care a deținut în 2019 președinția G7, predând ștafeta Statelor Unite la 1 ianuarie 2020, este deschis ideii de a călători în SUA pentru reuniunea G7 dacă situația epidemiologică o permite, potrivit declarațiilor de săptămâna trecută ale unui oficial al Administrației Prezidențiale de la Paris.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Președintele SUA Donald Trump a semnat un ordin executiv care limitează protecția rețelelor sociale: Aceste companii au o “putere necontrolată” de a cenzura informațiile

Published

on

© White House/ Flickr

Preşedintele american Donald Trump a semnat joi un ordin executiv ce vizează limitarea protecţiei reţelelor sociale şi limitarea libertăţii de care beneficiază acestea în gestionarea conţinutului publicat, informează AFP şi dpa, potrivit Agerpres.

“Suntem aici pentru a apăra libertatea de exprimare în faţa unuia din cele mai grave pericole care există”, a declarat preşedintele Trump din Biroul Oval al Casei Albe în timp ce semna ordinul care ar urma să fie punctul de plecare al unei lungi bătălii în justiţie.

Liderul de la Casa Albă a acuzat în special Twitter că acţionează părtinitor şi că nu se comportă ca o “platformă neutră”. “Nu putem lăsa să continue acest lucru, este foarte, foarte nedrept”, a subliniat preşedintele american.

Ordinul executiv a venit la o zi după ce Donald Trump a criticat Twitter pentru că rețeaua i-a marcat una dintre postări, legată de alegeri, drept potenţial falsă. Donald Trump s-a ținut de cuvânt și a luat măsurile pe care le anunța împotriva rețelelor sociale.

Practic, prin acest ordin executiv, șeful Casei Albe cere reexaminarea unei legi din anul 1996 prin care companiile online au primit imunitate juridică faţă de eventuale acţiuni judiciare referitoare la conţinutul apărut pe platforme sau pentru eliminarea conţinutului controversat. Este vorba despre Secţiunea 230 a Legii privind decenţa în comunicaţii, supranumită și „26 de cuvinte care au creat Internetul”, relatează și Digi24.

“Fiecare cetățean – liberal, conservator sau cu alte opțiuni – are dreptul să fie auzit și tratat în mod corect în mediul online”, se arată și într-o postare a Casei Albe.

Companiile de social media au, în opinia preşedintelui Trump, o “putere necontrolată” de a cenzura şi a restricţiona informaţiile pe platformele lor şi acţionează ca un “editor cu un punct de vedere”.  

Ordinul executiv urmăreşte să schimbe actuala interpretare a legii, care protejează platformele de socializare, ce nu pot fi făcute răspunzătoare pentru conţinutul publicat pe site-urile lor, a declarat procurorul general Bill Barr.

Companiile de socializare au “devenit editori şi nu ar trebui să aibă dreptul la acelaşi tip de scut” de protejarea a răspunderii, a adăugat Barr. 

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Ucraina încearcă să îşi diversifice sursele de aprovizionare cu energie. Guvernul de la Kiev a aprobat un memorandum privind importul de gaze naturale lichefiate din Statele Unite

Published

on

Guvernul ucrainean a aprobat miercuri un memorandum de cooperare privind posibilitatea importului unei cantități de cel puțin 5,5 miliarde de memtri cubi de gaze naturale lichefiate pe an din Statele Unite, anunță Reuters, citat de Agerpres.

Olga Buslavets, ministrul ucrainean al Energiei, a menționat că în memorandum este precizat că firma care va vinde gazele lichefiate este compania Louisiana Natural Gas Exports iar preţul va fi stabilit în conformitate cu preţurile pe platforma americană Henry Hub.

Memorandumul de cooperare prevede şi construcţia unei noi conducte de gaze între hub-ul de gaze de la Hermanowice (Polonia) şi facilitatea de stocare a gazelor naturale de la Bilche-Volytsko-Uherske (Vestul Ucrainei). Finanţarea pentru acest proiect include sprijin de la anumite agenţii guvernamentale americane şi europene.

Ucraina încearcă să îşi diversifice sursele de aprovizionare cu energie, după ce relaţiile cu furnizorul tradiţional, Rusia, au intrat în colaps după anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia în anul 2014.

În 2019, Ucraina şi-a majorat importurile de gaze naturale cu 34,4% până la 14,25 miliarde de metri cubi.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending