Connect with us

ONU

Ambasadorul României la ONU a prezentat poziția Uniunii Europene în cadrul sesiunii Comisiei pentru Dezvoltare Socială

Published

on

Reprezentantul permanent al României la ONU, ambasadorul Ion Jinga, a participat luni la deschiderea lucrărilor celei de a 57-a sesiuni a Comisiei pentru Dezvoltare Socială (CSocD), informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

În contextul deţinerii de către România a preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene, ambasadorul Jinga a prezentat în numele celor 28 de state membre UE o declaraţie în cadrul dezbaterii generale, privind perspectiva europeană asupra temei actualei sesiuni a CSocD, “Abordarea inegalităţilor şi provocărilor pentru incluziunea socială prin politici fiscale, salariale şi de protecţie socială”.

Intervenţia diplomatului român s-a concentrat pe promovarea conceptului de pilon european al drepturilor sociale şi a unui model de dezvoltare socială axat pe creştere economică sustenabilă, formare profesională continuă şi politici de ocuparea a forţei de muncă ce acordă atenţie tinerilor, persoanelor cu dizabilităţi şi familiei.

“În Uniunea Europeană, sistemele de protecţie socială reprezintă o asigurare împotriva riscurilor sociale, susţin rezilienţa economiilor în timp de criză şi redistribuie venituri către toate grupurile sociale. Protecţia socială, în conexiune cu alte politici – cum sunt sistemul de taxare progresivă, politicile salariale şi educaţionale – au ajutat Uniunea Europeană să ţină sub control fenomenul adâncirii inegalităţilor, prezent la nivel global începând cu anii 1980”, a subliniat ambasadorul Jinga.

“Competitivitatea pieţei muncii, combaterea excluziunii şi inegalităţilor, politicile redistributive şi de protecţie socială, sunt elemente-cheie ale modelului social european aflat într-o continuă adaptare pentru a răspunde aşteptărilor cetăţenilor Uniunii, în acord cu transformările şi provocările globale curente, precum cele generate de avansul tehnologic şi informatic sau de gestionarea schimbărilor climatice”, a arătat reprezentantul permanent al României la ONU.

Comisia pentru Dezvoltare Socială, aflată în subordinea ECOSOC, este principalul for al Naţiunilor Unite care monitorizează implementarea Declaraţiei de la Copenhaga, a Programului de Acţiune al Summit-ului Mondial pentru Dezvoltare Socială şi a Agendei 2030, din perspectiva aspectelor sociale conectate cu obiectivele de dezvoltare durabilă.

România a deţinut preşedinţia Comisiei în perioada 2015-2016, şi face parte din nou dintre cele 46 de state membre pentru mandatul 2017-2021.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community în cadrul World Economic Forum și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute.

INTERNAȚIONAL

România va înlocui Canada în misiunea ONU de menţinere a păcii din Mali, unde va furniza elicoptere de transport

Published

on

România va înlocui Canada în furnizarea de elicoptere de transport în cadrul unei misiuni ONU de menţinere a păcii în statul african Mali, după preconizata retragere de anul acesta a forțelor armate canadiene din acea misiune, a anunţat joi guvernul de la Ottawa.

De altfel, ca urmare a dialogului productiv început în decembrie 2018, cu prilejul participării la reuniunea ministerială NATO, ministrul român și cel canadian ai afacerilor externe, Teodor Meleșcanu și Chrystia Freeland, au anunțat marți că România va participa cu elicoptere de transport în cadrul misiunii multidimensionale integrate ONU de stabilizare din Republica Mali (MINUSMA), ulterior încheierii desfășurării forțelor canadiene în Gao, în 2019, informează și MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

În acest moment, Canada are şase elicoptere şi 250 de militari în oraşul Gao din nordul statului Mali. Întreg contingentul urmează să plece pe data de 31 iulie.

„Canada salută angajamentul României – un aliat credibil şi capabil care contribuie cu trupe – de a înlocui forţa operaţională aeriană canadiană”, a afirmat într-o declaraţie ministrul canadian de Externe, Chrystia Freeland.

Reamintim că trimiterea unui detașament de elicoptere în cadrul misiunii ONU din Mali a fost avizată pozitiv de Consiliul Suprem de Apărare a Țării la finalul anului trecut.

”Un detașament de elicoptere militare va participa, pentru prima dată, la misiunea multidimensională integrată ONU de stabilizare din Republica Mali, desfășurând operații de evacuare medicală, transport de trupe și echipamente, precum și asigurarea suportului logistic necesar personalului ONU dislocat în această țară”, era arătat în comunicatul CSAT din 28 decembrie 2018.

Cooperarea dintre România și Canada pe plan militar și de securitate este la un nivel înalt în condițiile în care Forțele Armate Canadiene au participat cu aeronave militare CF-18 Hornet și cu personal militar din 2014 până în 2018 la misiunile de poliție aeriană ale NATO în zona Mării Negre, fiind găzduite la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu.

 

Continue Reading

ONU

Prestigiosul Premiu Charlemagne îi va fi acordat anul acesta secretarului general al ONU, Antonio Guterres, pentru implicarea sa în apărarea valorilor europene

Published

on

 Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, va primi Premiul Charlemagne în acest an pentru implicarea sa în apărarea valorilor europene, informează Politico Europe.

Organizatorii au anunțat marți câștigătorul, precizând că Premierul Charlemagne acordat secretrarului general al ONU, Antonio Guterres, reprezintă o recunoaștere a ”dedicării sale revitalizării și consolidării cooperării multilaterale bazată pe valorile și obiectivele Uniunii Europene și ale Națiunilor Unite”.

Munca depusă de Guterres este cu atât mai importantă cu cât drepturile universale şi principiile democratice sunt supuse unor presiuni din ce în ce mai mari în perioada modernă, a subliniat purtătorul de cuvânt al asociaţiei Charlemagne, Juergen Linden.

Antonio Guterres, fost prim-ministru al Portugaliei în perioada 1995-2002, se află la conducerea Națiunilor Unite din ianuarie 2017, fiind cel de-al nouălea secretar general al ONU. Acesta a ocupat în perioada 2005-2015 postul de Înalt Reprezentant al ONU pentru Refugiați.

Premiul Charlemagne este acordat anual, începând cu anul 1950, de municipalitatea din Aachen (vestul Germaniei) unor personalităţi care contribuie la unitatea europeană sau la cooperarea între ţările europene. Totuşi, de 10 ori, în anii ’60-’70, premiul nu a fost acordat, în lipsa unui candidat suficient de merituos, potrivit organizatorilor.

Festivitatea de premiere este programată pentru 30 mai.

Anul trecut, premiul i-a fost decernat preşedintelui francez Emmanuel Macron.

Printre câștigătorii anteriori se numără fostul președinte al Parlamentului European, Martin Schulz, fostul președinte al Consiliului European Herman Van Rompuy, actualul președinte al Consiliului, Donald Tusk.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

De la World Economic Forum, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, avertizează că lumea este afectată de o ”fragmentare” îngrijorătoare

Published

on

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres a avertizat că lumea este afectată de o ”fragmentare” îngrijorătoare, făcând trimtiere la relațiile tensionate care există între Rusia, Statele Unite și China, informează AFP, citat de Agerpres.

”Relaţia dintre cele trei mari puteri mondiale, Rusia, Statele Unite şi China, nu a funcţionat niciodată atât de rău ca în prezent”, a declarat Antonio Guterres la Forumul Economic Mondial, vorbind despre o situaţie ”un pic haotică”.

”Raporturile de forţă devin din ce în ce mai puţin clare”, a adăugat secretarul general al ONU, cerând apărarea principiului multilateralismului.

Statele Unite și China se află într-un conflict comercial cu un rezultat incert, în vreme ce relația dintre Washington și Moscova pare că devine din ce în ce mai tensionată de la o zi la alta, între suspiciunile de implicare a Kremlinului în alegerile prezindețiale din noimebrie 2016, şi, mai recent, acuzaţia de ”ingerinţă” a Kremlinului împotriva ţărilor occidentale în criza din Venezuela.

”Trăim într-o lume în care problemele sunt din ce în ce mai fragmentate şi răspunsurile sunt şi ele din ce în ce mai fragmentate”, a spus Guterres. ”Dacă această tendinţă nu se inversează, ne îndreptăm spre un dezastru”, a avertizat secretarul general al ONU.

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending