Connect with us

INTERNAȚIONAL

Ambasadorul României la ONU: Obiectivul autorităților române este închiderea tuturor orfelinatelor până în 2020 și integrarea copiilor instituționalizați într-un mediu familial

Published

on

Obiectivul autorităților române este închiderea tuturor orfelinatelor până în 2020 și integrarea copiilor instituționalizați într-un mediu familial, a fost mesajul transmis de ambasadorul României la ONU, Ion I. Jinga, în cadrul Adunării Generale a ONU de săptămâna aceasta, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

În perioada 20-21 noiembrie 2019, a avut loc, la sediul ONU din New York, Reuniunea la nivel înalt a Adunării Generale a ONU, dedicată aniversării a 30 de ani de la adoptarea Convenţiei privind Drepturile Copilului. Au fost prezenți Președintele Adunării Generale a ONU, Tijjani Muhammad-Bande, Secretarul General-Adjunct Amina Mohammed, Directorul Executiv al UNICEF, Henrietta Fore, alți înalți funcționari ai organizației, ambasadori, diplomați și reprezentați ai societății civile.

Reprezentantul Permanent al României la ONU, Ambasadorul Ion I. Jinga, a susținut  o intervenţie în care a evidenţiat progresele înregistrate de ţara noastră în implementarea Convenției, România fiind unul din primele state care a ratificat documentul.

Diplomatul român a arătat că una din măsurile majore luate de România se referă la procesul de dezinstituționalizare a copiilor care nu beneficiază de îngrijire parentală, obiectivul autorităților române fiind ca până în 2020 toate instituțiile rezidențiale de tip clasic să fie închise, cu excepția acelora care sunt încă sub prevederile contractelor de finanțare.  A amintit că  plasamentul familial, utilizarea reţelei de asistenţi maternali şi plasarea în cămine de tip familial  sunt soluţiile preferate în raport cu instituțiile rezidențiale clasice și că în următorii patru ani rețeaua asistenților maternali urmează să fie extinsă cu încă 5000 de persoane calificate.

O altă prioritate este asigurarea educației pentru toți copiii, într-un mediu sigur. În acest sens, o importanță deosebită este acordată combaterii agresivității în școli,  ambasadorul român anunțând că legea privind combaterea fenomenului de bullying în școli a intrat recent în vigoare în România. A menționat, totodată, strategiile naționale pentru perioada 2014-2020 privind promovarea și protecția drepturilor copilului, incluziunea socială și reducerea sărăciei, sănătatea, prevenirea părăsirii timpurii a școlii, drepturile persoanelor cu dizabilități și Incluziunea romilor. A amintit, în context, faptul că în anul 2016 România a devenit una dintre cele două țări europene promotoare ale Parteneriatului Global „Puneți Capăt Violenței împotriva Copiilor”.

Nu în ultimul rând, ambasadorul Jinga a evidenţiat măsurile întreprinse de România pentru asocierea  copiilor la procesul de luare a deciziilor, o temă majoră pe agenda privind drepturile acestora, amintind că în timpul Președinției României a Consiliului Uniunii Europene a fost adoptată, în urma unui amplu proces de consultare la care au participat copii din statele membre ale UE, experți internaționali și reprezentanți ai instituțiilor europene active în protecția drepturilor copilului, „Declarația de la București a copiilor din Uniunea Europeană ”: „Acest document este considerat un reper pentru definirea drepturilor copiilor și afirmarea lor ca participanți la adoptarea politicilor și deciziilor care vor contribui la construirea viitorului Uniunii Europene”.

La 30 de ani de la adoptarea Convenţiei privind Drepturile Copilului, România rămâne un ferm susţinător al acesteia, astfel încât principiul „să nu lăsăm niciun copil în urmă” să devină realitate.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

SUA

Donald Trump, către potențialii săi alegători la cel mai mare miting anti-avort din SUA: Vor să mă înlăture pentru că eu lupt pentru voi, iar noi luptăm pentru cei care nu au voce şi noi vom câştiga

Published

on

© Donald Trump/ Facebook

Donald Trump a devenit primul președinte american care a participat la cel mai mare miting anual anti-avort din America, „Marșul pentru viață”, adresându-se miilor de susținători ai măsurilor anti-avort, relatează Agerpres.

„Suntem aici dintr-un motiv foarte simplu: să apărăm dreptul fiecărui copil născut și nenăscut de a-și îndeplini potențialul dat de Dumnezeu”, le-a spus președintele american mulțimilor adunate în apropierea clădirii Capitoliului. „Fiecare copil este un dar preţios şi sacru de la Dumnezeu”, a adăugat Trump.

Demonstrația anuală a avut loc pentru prima dată în 1974 – la un an după ce Curtea Supremă a Statelor Unite a legalizat avortul în cazul Roe v Wade.

Până acum, niciun președinte nu a participat la marșul care se desfășoară la doar pași de la Casa Albă, deși președinții republicani anteriori, inclusiv George W. Bush și Ronald Reagan, s-au adresat protestatarilor de la distanță.

Potrivit BBC, apariția lui Donald Trump la cea de-a 47- a ediție a „Marșului pentru viață” martie i-a încântat pe cei ieșiți în stradă, care au scandat „încă patru ani” și „te iubim”.

Alegătorii care susțin limitarea avortului constituie o circumscripție-cheie pentru Donald Trump, care le solicită din nou sprijinul la urne în alegerile din 2020.

De altfel, participarea șefului de la Casa Albă la marșul de protest a avut loc în același timp în care în Senat se desfășura procesul pentru destituirea sa.

în timp ce Senatul a început dezbaterile de fond în procesul pentru destituirea sa.

„Ei vor să mă înlăture pentru că eu lupt pentru voi, iar noi luptăm pentru cei care nu au voce şi noi vom câştiga, pentru că noi ştim cum să câştigăm”, a mai declarat Trump în faţa mulţimii adunate, potrivit Agerpres. 

De la asumarea fotoliului prezidențial, administrația americană a lucrat constant pentru reglementarea sau restricționarea avortului. Participarea la marș a avut loc la întoarcerea lui Donald Trump de la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția.

În timpul mandatului său, Trump a numit judecători anti-avort și s-a opus avorturilor în cazul unor sarcini mai avansate, iar administrația sa a făcut eforturi pentru a separa fondurile federale de serviciile medicale în cazul întreruperilor de sarcină. 

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Premierul Boris Johnson a semnat acordul de retragere a Marii Britanii din UE: ”Această semnătură anunță un nou capitol în istoria națiunii noastre”

Published

on

© Boris Johnson/ Facebook

Premierul britanic Boris Johnson a semnat, vineri seară, în numele țării sale, Acordul de Retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, prevăzută pentru 31 ianuarie, atunci când Marea Britanie va deveni primul stat membru din istorie care părăsește UE.

Johnson, considerat un artizan politic al Brexit-ului, a marcat momentul semnării Acordului printr-o serie de postări pe Facebook și pe Twitter, salutând “un nou capitol din istoria” ţării sale.

Am semnat astăzi Acordul de Retragere pentru ca Regatul Unit să părăsească UE la 31 ianuarie, onorând mandatul democratic al poporului britanic. Această semnătură anunță un nou capitol în istoria națiunii noastre”, a scris Johnson.

Semnarea acordului de către Boris Johnson vine după ce tot vineri, în cursul dimineții, președintele Consiliului European, Charles Michel, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au semnat, în prezența negociatorului-șef Michel Barnier, acordul privind Brexit, pentru a permite ratificarea acestuia de către Parlamentul European.

După trei ani de criză politică în Regatul Unit, dar și în negocierile cu UE, după referendumul din 2016, Brexitul trebuie acum să fie ratificat de Parlamentul European, miercurea viitoare, pe 28 ianuarie, înainte de a putea intra oficial în vigoare pe 31 ianuarie, la miezul nopții. La 1 februarie 2020, Marea Britanie va deveni primul stat membru care se retrage din UE.

Semnarea acestui acord, negociat în forma sa finală în luna octombrie de premierul Boris Johnson cu Comisia Europeană, a fost posibilă după ce Regina Elisabeta a II-a şi-a dat joi consimţământul pentru textul care reglementează modalităţile separării după 47 de ani de apartenenţă a Marii Britanii la UE.

Textul a fost anterior adoptat definitiv miercuri seara de către Parlamentul britanic, după o procedură complexă.

Parlamentul European va fi ultima instituție care se va pronunţa cu privire la acord. Eurodeputaţii membri ai Comisiei pentru afaceri constituţionale au recomandat joi seara cu o foarte largă majoritate de 23 de voturi aprobarea textului în sesiune plenară la 29 ianuarie. Reprezentanții permanenți ai statelor membre ale UE îl vor aproba a doua zi în scris, iar aceasta va fi ultima etapă a procedurii.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

UE și alte 16 state membre ale OMC, acord pentru înființarea unui organism pentru soluționarea litigiilor comerciale paralel Organului de Apel blocat de SUA

Published

on

© International Trade Department of the EU/Twitter

Uniunea Europeană și miniștrii din 16 state membre ale Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) au convenit, vineri, la Davos, să dezvolte un aranjament instituțional paralel care să le permită să analizeze apelurile de soluționare a litigiilor în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), fără participarea Statelor Unite, potrivit unui comunicat de presă

UE discută de ceva vreme înființarea unei noi instanțe de soluționare a litigiilor fără SUA. Susținătorii planului consideră că președintele SUA, Donald Trump, nu le-a lăsat de ales, deoarece administrația a blocat numirea judecătorilor în Organul de Apel al OMC, în 2017, lipsind statele de un forum în care să-și rezolve disputele comerciale. 

Potrivit comisarului european pentru comerț, Phil Hogan, această declarație atestă importanța ridicată pe care UE și membrii OMC o acordă păstrării unui proces de soluționare a litigiilor în două etape în chestiunile comerciale ale OMC.

„Acordul de arbitraj stabilit între mai multe părți va garanta că membrii OMC participanți vor continua să aibă acces la un sistem de soluționare a litigiilor obligatoriu, imparțial și de înaltă calitate”, a explicat comisarul european, care a subliniat că „aceasta rămâne o măsură de urgență necesară din cauza paraliziei Organului de Apel al OMC”.

Acordul provizoriu multipartit se va baza pe articolul 25 din Înțelegerea OMC privind soluționarea litigiilor (DSU). Acesta va asigura că membrii OMC participanți (Australia, Brazilia, Canada, China, Chile, Columbia, Costa Rica, Uniunea Europeană, Guatemala, Republica Coreea, Mexic, Noua Zeelandă, Norvegia, Panama, Singapore, Elveția și Uruguay) vor avea parte de un proces eficient  de soluționare a litigiilor în potențialele litigii comerciale dintre aceștia.

Acordul este o măsură de urgență și se va aplica numai până când Organul de Apel al OMC devine din nou operațional. UE consideră că un organ de apel independent și imparțial, care oferă garanțiile necesare privind hotărârile de cea mai înaltă calitate, trebuie să fie în continuare una dintre caracteristicile esențiale ale sistemului de soluționare a litigiilor OMC.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending