Ambasadorul SUA la Bruxelles, Ronald Gidwitz, consideră că UE și-ar trăda valorile prin apropierea față de „dictatura chineză”, o reorientare a relațiilor pe care o pune pe seama neînțelegerilor cu președintele american Donald Trump, relatează EUobserver.
„Chinezii sunt un popor minunat și nu am altceva decât respect pentru ei, dar secretarul general Xi este un dictator”, a declarat, pentru presă, luni, 22 iunie, Ronald Gidwitz, reprezentantul permanent al SUA pe lângă UE, la adresa președintelui chinez Xi Jinping.
Gidwitz a numit China împreună cu Iranul, Coreea de Nord și Rusia drept unul dintre „principalii actori maligni” de pe scena mondială.
„Dacă credeți că Uniunii Europene îi servește să fie într-un parteneriat cu un dictator, este alegerea voastră”, a spus acesta, însă, atenționând, că „este o alegere falsă – să alegeți între SUA și China. Întrebarea reală este dacă susțineți statul de drept, instituțiile democratice, drepturile omului? dacă o faceți, atunci alegerea nu înseamnă a fi în favoarea SUA, ci dacă sunteți alături de noi pentru a încuraja acele dictaturi să se schimbe?”, a adăugat Gidwitz.
De altfel, diplomatul american s-a întrebat dacă UE, care este o colectivitate de democrații, bazată pe libertate, pe multiculturalitate, pe statul de drept – poate să se asocieze cu o entitate care îți face promisiuni goale, care nu este transparentă și care ignoră complet drepturile omului.
Gidwitz a făcut aceste declarații pentru presă pe fondul summitului UE-China desfășurat luni prin videoconferință și la care au participat oficialii de frunte ai instituțiilor UE și președintele chinez Xi Jinping alături de premierul chinez Li Keqiang.
De altfel, președinții Consiliului European și Comisiei Europene, Charles Michel, respectiv Ursula von der Leyen, au recunoscut după reuniunea de ieri că Uniunea Europeană și China „nu împărtășesc aceleași valori, sisteme politice sau abordări privind multilateralismul”, însă parteneriatul comun este unul „crucial” pentru apărarea valorilor și intereselor UE.
Citiți și Summitul UE-China: Liderii instituțiilor UE recunosc „rivalitatea sistemică” cu China și afirmă că parteneriatul cu Beijingul este „crucial” pentru apărarea intereselor Europei
Liderii europeni şi-au exprimat „grava lor preocupare” pentru fosta colonie britanică Hong Kong, dar și nemulţumirea faţă de campaniile de dezinformare şi de atacurile cibernetice lansate din China în faţa preşedintelui Xi Jinping şi a premierului Li Keqiang, informează și AFP, potrivit Agerpres.
Summitul UE-China, organizat prin sistem de videoconferință și care a fost menit să depășească tensiunile recente apărute pe fondul pandemiei de COVID-19, atât pe fondul dezinformării, cât și a provocărilor din domeniul comerțului sau principiului „o țară, două sisteme” în ce privește Hong Kong-ul, s-a încheiat fără o declarație comună, la finalul celor șase ore de discuții.
În acest sens, von der Leyen a declarat că relațiile dintre cele două părți trebuie să devină „mai bazate pe reguli și mai reciproce, pentru a atinge condiții echitabile de concurență” și pentru a se dezvolta în continuare. În plus, din perspectiva Uniunii Europene există o necesitate de avansare a negocierilor pentru un acord cuprinzător și ambițios între UE și China cu scopul de a aborda asimetriile actuale ale accesului pe piață și de a asigura condiții de concurență echitabile, în special în ceea ce privește comportamentul întreprinderilor de stat, transparența privind subvențiile și regulile care vizează transferurile forțate de tehnologie.
Abordarea UE față de China a fost stabilită într-o strategie adoptată în 2016 și actualizată în martie 2019 într-o comunicare comună a Comisiei Europene și a Înaltului Reprezentant. Pentru UE, China este simultan, în diferite domenii de politică, un partener de cooperare, un partener de negociere, un concurent economic și un rival sistemic. UE urmărește un angajament realist, eficient și coerent cu China, pe baza valorilor și intereselor europene.