Connect with us

CHINA

Ambasadorul SUA la Bruxelles consideră că UE și-ar trăda valorile prin apropierea față de „dictatura chineză”

Published

on

© @USAmbBelgium/Twitter

Ambasadorul SUA la Bruxelles, Ronald Gidwitz, consideră că UE și-ar trăda valorile prin apropierea față de „dictatura chineză”, o reorientare a relațiilor pe care o pune pe seama neînțelegerilor cu președintele american Donald Trump, relatează EUobserver.

„Chinezii sunt un popor minunat și nu am altceva decât respect pentru ei, dar secretarul general Xi este un dictator”, a declarat, pentru presă, luni, 22 iunie, Ronald Gidwitz, reprezentantul permanent al SUA pe lângă UE, la adresa președintelui chinez Xi Jinping.

Gidwitz a numit China împreună cu Iranul, Coreea de Nord și Rusia drept unul dintre „principalii actori maligni” de pe scena mondială.

„Dacă credeți că Uniunii Europene îi servește să fie într-un parteneriat cu un dictator, este alegerea voastră”, a spus acesta, însă, atenționând, că „este o alegere falsă – să alegeți între SUA și China. Întrebarea reală este dacă susțineți statul de drept, instituțiile democratice, drepturile omului? dacă o faceți, atunci alegerea nu înseamnă a fi în favoarea SUA, ci dacă sunteți alături de noi pentru a încuraja acele dictaturi să se schimbe?”, a adăugat Gidwitz.

De altfel, diplomatul american s-a întrebat dacă UE, care este o colectivitate de democrații, bazată pe libertate, pe multiculturalitate, pe statul de drept – poate să se asocieze cu o entitate care îți face promisiuni goale, care nu este transparentă și care ignoră complet drepturile omului.

Gidwitz a făcut aceste declarații pentru presă pe fondul summitului UE-China desfășurat luni prin videoconferință și la care au participat oficialii de frunte ai instituțiilor UE și președintele chinez Xi Jinping  alături de premierul chinez Li Keqiang.

De altfel, președinții Consiliului European și Comisiei Europene, Charles Michel, respectiv Ursula von der Leyen, au recunoscut după reuniunea de ieri că Uniunea Europeană și China „nu împărtășesc aceleași valori, sisteme politice sau abordări privind multilateralismul”, însă parteneriatul comun este unul „crucial” pentru apărarea valorilor și intereselor UE. 

Citiți și Summitul UE-China: Liderii instituțiilor UE recunosc „rivalitatea sistemică” cu China și afirmă că parteneriatul cu Beijingul este „crucial” pentru apărarea intereselor Europei

Liderii europeni şi-au exprimat „grava lor preocupare” pentru fosta colonie britanică Hong Kong, dar și nemulţumirea faţă de campaniile de dezinformare şi de atacurile cibernetice lansate din China în faţa preşedintelui Xi Jinping şi a premierului Li Keqiang, informează și AFP, potrivit Agerpres.

Summitul UE-China, organizat prin sistem de videoconferință și care a fost menit să depășească tensiunile recente apărute pe fondul pandemiei de COVID-19, atât pe fondul dezinformării, cât și a provocărilor din domeniul comerțului sau principiului „o țară, două sisteme” în ce privește Hong Kong-ul, s-a încheiat fără o declarație comună, la finalul celor șase ore de discuții. 

În acest sens, von der Leyen a declarat că relațiile dintre cele două părți trebuie să devină „mai bazate pe reguli și mai reciproce, pentru a atinge condiții echitabile de concurență” și pentru a se dezvolta în continuare. În plus, din perspectiva Uniunii Europene există o necesitate de avansare a negocierilor pentru un acord cuprinzător și ambițios între UE și China cu scopul de a aborda asimetriile actuale ale accesului pe piață și de a asigura condiții de concurență echitabile, în special în ceea ce privește comportamentul întreprinderilor de stat, transparența privind subvențiile și regulile care vizează transferurile forțate de tehnologie.

Abordarea UE față de China a fost stabilită într-o strategie adoptată în 2016 și actualizată în martie 2019 într-o comunicare comună a Comisiei Europene și a Înaltului Reprezentant. Pentru UE, China este simultan, în diferite domenii de politică, un partener de cooperare, un partener de negociere, un concurent economic și un rival sistemic. UE urmărește un angajament realist, eficient și coerent cu China, pe baza valorilor și intereselor europene.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

CHINA

Xi Jinping a fost ales în unanimitate pentru un al treilea mandat de președinte al Chinei

Published

on

Xi Jinping a obţinut vineri un istoric al treilea mandat de preşedinte al Chinei, după votul oficial al parlamentului, punctul culminant al unei ascensiuni care l-a văzut devenind cel mai puternic lider al ţării după mai multe generaţii, comentează AFP, potrivit Agerpres.

Rezultatul votului deputaţilor, anunţat cu puţin timp înainte de orele 11.00 (03.00 GMT), este fără apel: 2.952 voturi pentru, zero împotrivă, zero abţineri.

Parlamentul din China fiind, în practică, înfeudat Partidului Comunist (PCC) la putere, rezultatul votului era de orice îndoială.

Liderul de 69 de ani a obţinut deja în octombrie o prelungire cu cinci ani în fruntea PCC şi a comisiei militare, cele mai importante două funcţii de putere.

Unic candidat, a fost reales în funcţie pentru aceeaşi durată ca şef al statului.

Xi, care a condus China într-o direcție mai autoritară de când a preluat controlul în urmă cu un deceniu, își prelungește mandatul în contextul unor relații din ce în ce mai conflictuale cu Washingtonul și Occidentul în ceea ce privește Taiwanul, sprijinul acordat de Beijing Rusiei, comerțul și drepturile omului, consemnează și Reuters.

Pe plan intern, cea de-a doua mare economie a lumii se confruntă cu o redresare dificilă după trei ani de politică zero-COVID a lui Xi, cu o încredere fragilă în rândul consumatorilor și al întreprinderilor și cu o cerere globală slabă pentru exporturile chinezești.

Ultimele luni au fost, însă, complicate pentru Xi Jinping, cu mari manifestaţii la sfârşitul lui noiembrie împotriva politicii sale “zero Covid” şi un val major de decese care a urmat abandonării acestei strategii sanitare în decembrie.

Subiecte sensibile evitate cu grijă în timpul actualei sesiuni anuale a parlamentului, eveniment foarte orchestrat în cursul căruia Li Qiang, un aliat al lui Xi, ar urma să devină noul prim-ministru înlocuindu-l pe Li Keqiang.

Continue Reading

CHINA

Pentagonul, ”îngrijorat” că Rusia ar ajuta China să-și dezvolte forțele nucleare prin furnizarea de uraniu îmbogățit: Este extrem de problematic să le vedem cooperând în acest domeniu

Published

on

© U.S. Department of State/ Flickr

Departamentul Apărării al SUA a atras miercuri atenția că Rosatom, compania nucleară rusă, a furnizat uraniu îmbogățit Chinei pentru a-l utiliza în reactoarele de dezvoltare rapidă, anunță DPA, citat de Agerpres.

Asistentul secretarului american al Apărării pentru politica spațială, John Plumb, a fost informat despre acest aspect de un oficial american, care a precizat în timpul unei audieri în Subcomisia de Servicii Armate privind Forţele Strategice a Camerei Reprezentanţilor că ”este extrem de problematic să vedem Rusia şi China cooperând în privinţa acestui lucru”.

”Nu există nicio îndoială în privinţa faptului că reactoarele de reproducţie sunt de plutoniu, iar plutoniul este pentru arme. Prin urmare, Departamentul este îngrijorat. Şi, desigur, se potriveşte cu preocupările noastre cu privire la dezvoltarea de către China a forţele sale nucleare, de asemenea, pentru că este nevoie de mai mult plutoniu pentru mai multe arme”, a adăugat Plumb.

În cadrul unei reuniuni a miniștrilor de externe din G20, care a avut loc săptămâna trecută în India, ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a subliniat că țara sa își propune să își extindă semnificativ cooperarea cu China, stat care nu a condamnat invazia rusă din Ucraina și care, în ultima perioadă, a adoptat o retorică incisivă la adresa Statelor Unite.

Afirmația se înscrie în declarațiile președinților celor două state, exprimate la finalul lunii noiembrie a anului trecut, acelea de a intensifica cooperarea în domeniul energetic.

Să nu uităm că Moscova a decis recent să își suspende participarea la noul tratat START, fapt primit cu îngrijorare de comunitatea occidentală care i-au solicitat să revină asupra hotărârii.

 

Continue Reading

CHINA

Olaf Scholz sugerează că a primit asigurări bilaterale din partea Chinei că nu va livra arme Moscovei pentru războiul din Ucraina

Published

on

© Federal Government/Bergmann

Cancelarul german, Olaf Scholz, a subliniat duminică că Beijingul a declarat că nu va furniza Rusiei arme pentru a întreține războiul împotriva Ucrainei, sugerând că Berlinul a primit asigurări bilaterale din partea Chinei în această privință, anunță Politico Europe.

Declarațiile lui Scholz au fost susținute în cadrul unei conferințe de presă cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care le-a spus jurnaliștilor că UE nu a primit până acum ”nicio dovadă” din partea SUA conform căreia Beijingul ar avea în vedere livrarea de sprijin letal Moscovei.

”Suntem cu toții de acord că nu ar trebui să existe livrări de arme, iar guvernul chinez a declarat că nici el nu va livra niciun fel de arme”, a declarat cancelarul ca răspuns la o întrebare adresată de POLITICO. ”Insistăm asupra acestui lucru și îl monitorizăm”, a completat oficialul german.

Ulterior, Scholz a declarat pentru CNN că dacă partea chineză ar ajuta Rusia: ”Cred că ar avea consecințe, dar acum suntem într-o etapă în care spunem clar că acest lucru nu ar trebui să se întâmple și sunt relativ optimist că vom avea succes cu cererea noastră în acest caz, dar va trebui să analizăm și trebuie să fim foarte, foarte precauți”.

Comentariile oficialului german privind China sunt surprinzătoare, având în vedere că acest stat nu a respins public posibilitatea livrărilor de arme către Rusia. Olaf Scholz a părut astfel să sugereze că Beijingul a dat astfel de asigurări direct Germaniei.

Nu mai târziu de săptămâna trecută cancelarul german a lansat un apel la adresa Beijingului de a-și folosi influența asupra Moscovei pentru a o convinge să pună capăt războiului din Ucraina și l-a avertizat să nu furnizeze Rusiei arme.

”În fața agresiunii brutale a Rusiei asupra Ucrainei și Cartei ONU, neutralitatea îl răsplătește pe agresor”, a punctat Ministerul german de externe într-un mesaj publicat pe Twitter pentru a anunța întâlnirea dintre Annalena Baerbock și ministrul chinez de externe, Qin Gang, prilejuită de reuniuena șefilor diplomațiilor din G20, la finalul căreia secretarul de stat american, Antony Blinken, a atras atenția că Beijingul este pasibil de sancțiuni dacă recurge la gestul necugetat de a oferi Moscovei arme pentru războiul din Ucraina.

”Până în prezent, nu avem nicio dovadă în acest sens, dar trebuie să observăm acest lucru în fiecare zi”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Ea nu a răspuns la întrebarea dacă UE ar susține sancțiuni împotriva Chinei în cazul în care ar exista astfel de livrări de arme, spunând că este o ”întrebare ipotetică” la care nu va răspunde.

Pentru Uniunea Europeană ar reprezenta o linie roșie, atenția Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA7 mins ago

Bogdan Aurescu va susține, la Bruxelles, furnizarea cât mai rapidă de echipament militar și instruire Ucrainei și înăsprirea sancțiunilor la adresa Rusiei

U.E.2 hours ago

UE salută decizia Curții Penale Internaționale de a emite un mandat de arestare împotriva lui Putin: Este un început de tragere la răspundere a liderilor ruși pentru crime și atrocități

G715 hours ago

G7: Este regretabilă lipsa de reacție a Consiliului de Securitate al ONU în privința testelor cu rachete ale Coreei de Nord

U.E.19 hours ago

Germania își închide ultimele trei centrale nucleare la 15 aprilie

U.E.19 hours ago

Liderii țărilor din UE ar urma să solicite companiilor „să utilizeze pe deplin” mecanismul de achiziție în comun a gazelor naturale

U.E.22 hours ago

Serbia și Kosovo au convenit asupra pașilor pentru normalizarea relațiilor în cadrul procesului mediat de UE

ROMÂNIA23 hours ago

Klaus Iohannis, în vizită la Masdar City. România și Emiratele Arabe Unite vor continua să facă pași în a se susține reciproc în tranziția verde și digitală

INTERNAȚIONAL2 days ago

Acordul care permite exportul în siguranță al cerealelor din porturile ucrainene a fost prelungit, anunță Turcia și ONU

INTERNAȚIONAL2 days ago

Turcia face eforturi pentru o nouă prelungire a acordului privind exportul de cereale din Ucraina prin Marea Neagră

MAREA BRITANIE2 days ago

Fostul premier britanic Tony Blair consideră că revenirea Regatului Unit în UE este „o chestiune pentru o generație viitoare”

NATO3 days ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA4 days ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ4 days ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

MAREA BRITANIE4 days ago

R. Moldova va primi un nou sprijin de 10 milioane de lire sterline pentru modernizare din partea Regatului Unit

ROMÂNIA4 days ago

”România, stat-far al Francofoniei”. Klaus Iohannis: Ne propunem să transformăm România într-un centru regional de formare în limba franceză a diplomaților și funcționarilor publici din țările francofone

Eugen Tomac4 days ago

Eugen Tomac a cerut Comisiei Europene să vină cu un plan concret pentru a sprijini R. Moldova în fața încercărilor de destabilizare din partea Rusiei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

Rareș Bogdan le cere liderilor UE ”să decidă plata unor compensații” pentru fermierii români care ”au pierdut enorm după declanșarea invaziei ruse în Ucraina”

INTERNAȚIONAL6 days ago

AUKUS: De pe coasta Pacificului, liderii SUA, Regatului Unit și Australiei au lansat programul submarinelor cu propulsie nucleară pentru a garanta securitatea globală

U.E.1 week ago

Israelul vrea să accelereze ”livrările de gaz către Europa prin Italia”, anunță Benjamin Netanyahu după discuții cu Giorgia Meloni

Cristian Bușoi2 weeks ago

Cristian Bușoi prezintă contribuția comisiei pe care o prezidează în PE la măsurile adoptate de UE în domeniul energetic în contextul războiului rus din Ucraina: Lumea, așa cum o știam, s-a schimbat

Team2Share

Trending