Connect with us

SUA

Ambasadorul SUA la Varșovia, Georgette Mosbacher, consideră ”exagerate” criticile UE la adresa Poloniei privind statul de drept

Published

on

©Georgette Mosbacher/ Twitter

Ambasadorul Statelor Unite la Varșovia, Georgette Mosbacher, a apreciat că Uniunea Europeană a mers prea departe cu afirmațiile critice la adresa Poloniei privind statul de drept, informează Politico Europe.

”Dacă mă întrebați pe mine… dacă eu cred că mare parte dintre atacuri la adresa Poloniei privind valorile democratice sunt exagerate, atunci răspunsul meu este da, cred acest lucru”, a declarat reprezentatul diplomatic al președintelui american Donald Trump la Varșovia în cadrul unui interviu pentru Reuters, dat publicității sâmbătă.

Afirmațiile ambasadorului SUA de sprijinire a Poloniei vin în contextul în care șefii de stat sau de guvern s-au reunit la Bruxelles în cadrul unui summit extraordinar pentru a discuta despre bugetul multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027 și despre planul de relansare economică, mai multe state declarându-se în favoarea condiționării accesării fondurilor europene de respectarea statului de drept, ipoteză respinsă de Polonia și Ungaria, țări împotriva cărora UE, prin Comisia Europeană, respecitv Parlamentul European, a activat articolul 7, denumit și ”arma nucleară”, procedură la finalul căreia statul vizat și-ar putea pierde dreptul de vot în Consiliu.

De altfel, premierul ungar Viktor Orban l-a acuzat duminică pe omologul olandez, Mark Rutte, că dorește să ”pedepsească financiar” Ungaria prin isistențele de a lega respectarea statului de drept de acordarea de fonduri europe din Next Generation EU.

Partidul Lege și Justiție (PiS), aflat la guvernare în Polonia, din care face parte și președintele Andrzej Duda, care a câștigat un al doilea mandat în urma alegerilor prezidențiale din 12 iulie, are acum cale liberă pentru a-și pune în aplicare reformele controversate privind statul de drept sau libertatea presei.

Potrivit ambasadorului american la Varșovia, Uniunea Europeană a fost reticentă în a recunoaște cât de mult a progresat Polonia după căderea comunismului, cu precădere atunci când vine vorba de creștere economică. ”Încă este privită ca un adolescent și nu mai este … Nu cred că Franța sau Germania se simt bine cu acest lucru”, a explicat Georgette Mosbacher.

De când a venit la conducere, în 2015, partidul de guvernământ Lege și Justiție (PiS) a fost criticat de Bruxelles, în principal din cauza amplelor schimbări în sistemul judiciar național, de la modalitatea în care se fac numirile, până la procedurile discilinare, dar și ca urmare a reprimării libertății de exprimare.

Un recent semnal de alarmă cu privire la derapajele Poloniei a venit din partea Comisiei pentru libertăți civile (LIBE) din Parlamentul European, care a solicitat statelor membre să aplice Articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene ”la potențialul său maxim” pentru a opri deteriorarea continuă a democrației, statului de drept și drepturilor fundamentale.

În contextul în care pilonii relației cu Uniunea Europeană se clatină, PiS și-a îndreptat atenția peste ocean, în încercarea de a construi legături solide cu Statele Unite, cu precădere de când Donald Trump a preluat fotoliul de la Casa Albă, în noimebrie 2016.

Dovadă în acest sens stă vizita președintelui polonez, Andrzej Duda la Washington, aflat la acel moment în campanie electorală, fiind primul lider străin primit de Donald Trump la Casa Albă în perioadă de pandemie.

În urma acestei vizite, a treia după cele din septembrie 2018 și iunie 2019, președintele american a declarat că trupe americane vor fi ”probabil” tranferate din Germania în Polonia, completând că ” Polonia este dintre puținele țări care își îndeplinesc obligațiile în NATO, în particular obligațiile financiare”.

Anterior, liderul de la Casa Albă anunțase că Statele Unite inteționează să retragă 9.500 de soldați americani din Germania, reducând efectivele, de la 34.500, la 25.000.

Argumentul liderului SUA, exprimat de-a lungul vremii, a fost că “Germania plătește un procent mic din cât ar trebui să plătească. Ar trebui să plătească 2% și plătesc puțin peste 1%, depinde cum calculăm. Este o delincvență imensă. Ne vom reduce forţele din Germania. Unele vor reveni acasă, altele vor merge în alte locuri, iar Polonia va fi unul din locurile acestea din Europa“, a spus Trump.

 

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

INTERNAȚIONAL

Președintele SUA, Donald Trump, prima discuție telefonică cu noul premier al Japoniei, Yoshihide Suga. Cei doi lideri s-au angajat să consolideze alianța de securitate americano-niponă

Published

on

© Donald Trump/ Facebook

Președintele american, Donald Trump, și noul premier al Japoniei, Yoshihide Suga, și-au reafirmat duminică atașamentul față de alianța dintre țările lor și ”viziunea comună a unei regiuni indo-pacifice libere şi deschise”, cu prilejul primului lor contat, desfășurat telefonic, a anunțat Casa Albă, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Yoshihide Suga, în vârstă de 71 de ani, a fost ales miercuri prim-ministru al Japoniei de către Dieta de la Tokyo, înlocuindu-l astfel pe Shinzo Abe, care și-a anunțat demisia la finalul lunii august din motive de sănătate.

Casa Albă a precizat că Donald Trump și-a felicitat interlocutorul pentru alegerea sa, în cadrul discuției telefonice. Yoshihide Suga a declarat presei după conversaţia care a durat 25 de minute că l-a asigurat pe preşedintele SUA că alianţa ţărilor lor este un ”pilon al păcii şi stabilităţii în regiune”.

Trump a apreciat că această alianţă trebuie să devină tot mai puternică şi a subliniat că premierul nipon poate să îl sune ”24 de ore din 24”, a mai spus Suga, citat de agenţia Kyodo.

În același timp, potrivit unui oficial din Guvernul nipon, cei doi lideri au discutat despre situația legată de Coreea de Nord și au convenit să coopereze la dezvoltarea și distribuția unui vaccin și a tratamentului pentru COVID-19.

Printre provocările diplomatice cu care se confruntă noul premier nipon se numără alegaţia lui Trump că Japonia nu contribuie suficient la alianţa de securitate americano-niponă, în baza căreia trupele americane au obligaţia de a proteja ţara de atacuri armate, iar după alegerile prezidenţiale din noiembrie din SUA este de aşteptat ca Japonia să se confrunte cu presiuni sporite de a-şi asuma o contribuţie mai mare la costurile legate de menţinerea bazelor militare americane pe teritoriul ei, a mai consemnat Kyodo.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Franța, Germania și Regatul Unit contestă dreptul Statelor Unite de a reimpune sancțiunile ONU împotriva Iranului

Published

on

© European Union 2020

Miniștrii de externe ai Franței, Regatului Unit și Germaniei, dar și Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, au contestat duminică dreptul Statelor Unite de a reimpune sancțiuni ONU împotriva Iranului, după ce Washingtonul a anunțat reintroducerea acestor măsuri prin activarea așa-numitului mecanism ”snapback”, anunță DPA, citat de Agerpres.

Într-un comunicat comun din partea celor trei ţări, semnatare ale acordului din 2015 asupra programului nuclear cu Teheranul, miniştrii au subliniat că Washingtonul s-a retras din acest acord în 2018 şi din acest motiv nu are dreptul să activeze această clauză pentru reimpunerea de măsuri punitive.

”Orice decizie şi acţiune care va fi luată pe baza acestei proceduri (…) va fi de asemenea incapabilă să aibă vreun efect legal”, se spune în comunicat.

La rândul său, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, coordonator al Planului comun de acţiune cuprinzător (JCPOA, denumirea oficială a acordului asupra programului nuclear cu Iranul) a reacţionat şi a declarat că va face tot ce stă în puterea lui pentru a menţine acest acord.

Statele Unite au reintrodus unilateral, în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, sancțiunile Națiunilor Unite împotriva Iranului și au promis să îi pedepsească pe cei care le încalcă, într-un gest care riscă să sporească tensiunile internaționale.

”Astăzi (sâmbătă), Statele Unite salută revenirea la aproape toate sancţiunile ONU împotriva Republicii Islamice Iran ridicate anterior”, a declarat secretarul de stat american, Mike Pompeo, într-un comunicat.

Potrivit acestuia, măsurile punitive au intrat ”din nou în vigoare” sâmbătă, la orele 20.00 (duminică, 00.00 GMT).

De asemenea, Administrația Trump a specificat că va introduce un sistem de sancțiuni așa-zis secundare pentru a pedepsi orice țară sau entitate care va încălca sancțiunile ONU, cu toate că este printre singurii din lume care consideră că sunt în vigoare. Este o armă redutabilă: contravenienţii desemnaţi de Washington îşi vor vedea blocat accesul la piaţa şi sistemul financiar american.

În urma acestei măsuri, Iranul a făcut apel la comunitatea internațională duminică să reacționeze ”cu o singură voce” împotriva ”acțiunilor iresponsabile” ale SUA, care au decis în mod unilateral să restabilească sancțiunile ONU împotriva Teheranului.

Acordul nuclear cu Iranul, din care Statele Unite s-au retras unilateral în 2018, a fost semnat în 2015 la Viena, de Grupul P5+1 din care fac parte marile puteri (China, Franța, Rusia, Marea Britanie și Germania), după negocieri care au durat un deceniu.

Printre prevederile acordului se număra și obligația asumată de Iran de a permite timp de 25 de ani controale extinse ale programului său nuclear din partea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), în schimbul relaxării sancțiunilor internaționale.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Iranul îndeamnă țările lumii să reacționeze cu ”o singură voce” la sancțiunile reimpuse de SUA împotriva Teheranului

Published

on

© Wikipedia

Iranul a făcut apel la comunitatea internațională duminică să reacționeze ”cu o singură voce” împotriva ”acțiunilor iresponsabile” ale SUA, care au decis în mod unilateral să restabilească sancțiunile ONU împotriva Teheranului, anunță AFP, citat de Agerpres.

”Aşteptăm de la comunitatea internaţională şi de la toată lumea ca ei să se opună acestor acţiuni iresponsabile ale regimului de la Casa Albă şi să vorbească cu o singură voce”, a declarat Saeed Khatibzadeh, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe iranian, în timpul unei conferinţe de presă.

”Lumea întreagă spune că nu s-a întâmplat nimic. S-a întâmplat doar în lumea imaginar” a secretarului de stat american Mike Pompeo, a spus Khatibzadeh. ”Este mult zgomot pentru nimic şi cred că acestea sunt zilele şi orele cele mai amare ale SUA”, a completat acesta.

Estimând că Washingtonul este ”izolat” şi ”de partea rea a istoriei”, purtătorul de cuvânt iranian a declarat că Teheranul adresează un mesaj SUA: ”să revină în sânul comunităţii internaţionale, să îşi respecte angajamentele, să înceteze să o facă pe rebelul şi lumea le va accepta”.

Statele Unite au reintrodus unilateral, în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, sancțiunile Națiunilor Unite împotriva Iranului și au promis să îi pedepsească pe cei care le încalcă, într-un gest care riscă să sporească tensiunile internaționale.

”Astăzi (sâmbătă), Statele Unite salută revenirea la aproape toate sancţiunile ONU împotriva Republicii Islamice Iran ridicate anterior”, a declarat secretarul de stat american, Mike Pompeo, într-un comunicat.

Potrivit acestuia, măsurile punitive au intrat ”din nou în vigoare” sâmbătă, la orele 20.00 (duminică, 00.00 GMT).

De asemenea, Administrația Trump a specificat că va introduce un sistem de sancțiuni așa-zis secundare pentru a pedepsi orice țară sau entitate care va încălca sancțiunile ONU, cu toate că este printre singurii din lume care consideră că sunt în vigoare. Este o armă redutabilă: contravenienţii desemnaţi de Washington îşi vor vedea blocat accesul la piaţa şi sistemul financiar american.

”Dacă statele membre ale ONU nu îşi îndeplinesc obligaţiile pentru aplicarea acestor sancţiuni, SUA sunt pregătite să utilizeze propriile mijloace pentru a pedepsi această lipsă de fermitate”, a avertizat Mike Pompeo. El a promis că ”măsurile” americane împotriva ”celor care încalcă sancţiunile ONU” vor fi anunţate ”în următoarele zile”.

Într-o reacție în avans, Marea Britanie, Franţa şi Germania au anunţat vineri Consiliul de Securitate al ONU că ridicarea sancţiunilor ONU la adresa Iranului, convenită în temeiul acordului nuclear din 2015, va continua şi după 20 septembrie, dată la care Statele Unite doresc ca acestea să fie reimpuse.

Acordul nuclear cu Iranul, din care Statele Unite s-au retras unilateral în 2018, a fost semnat în 2015 la Viena, de Grupul P5+1 din care fac parte marile puteri (China, Franța, Rusia, Marea Britanie și Germania), după negocieri care au durat un deceniu.

Printre prevederile acordului se număra și obligația asumată de Iran de a permite timp de 25 de ani controale extinse ale programului său nuclear din partea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), în schimbul relaxării sancțiunilor internaționale.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending