INTERNAȚIONAL
Ambasadorul UE în Georgia deplânge decizia luată de guvernul de la Tbilisi: Suspendarea procesului de aderare la UE nu reprezintă voința poporului
Published
2 weeks agoon
By
Andreea RaduAmbasadorul Uniunii Europene în Georgia, Pawel Herczynski, a deplâns vineri decizia luată cu o zi în urmă de guvernul de la Tbilisi de a îngheţa negocierile pentru aderarea ţării la UE până în 2028, calificând-o drept una „sfâşietoare” şi în contradicţie cu dorinţa majorităţii georgienilor, transmite Reuters, care citează agenţia de presă locală Interpress, potrivit Agerpres.
„Ceea ce s-a întâmplat ieri contravine în mod clar politicii guvernului anterior al Georgiei, politicii tuturor guvernelor anterioare ale Georgiei şi, de asemenea, dorinţei marii majorităţi a populaţiei din Georgia. În opinia mea, este foarte trist şi dureros”, a declarat Pawel Herczynski pentru Interpress.
Georgia a decis să își întrerupă eforturile de aderare la Uniunea Europeană și să refuze subvențiile UE ca răspuns la o rezoluție a Parlamentului European care denunță recentele alegeri parlamentare din Caucazul de Sud ca fiind „nici libere, nici corecte”, în timp ce mii de cetățeni au manifestat pe străzile capitalei Tbilisi împotriva acestei decizii.
Ministerul de Interne al Georgiei a declarat vineri că 43 de persoane au fost arestate în urma acţiunii de protest de joi seara împotriva acestei decizii a guvernului.
Mii de georgieni au ieşit în stradă după ce partidul de guvernământ Visul Georgian a anunţat că amână discuţiile de aderare la UE până în anul 2028 şi renunţă şi la fondurile europene, acuzând Bruxellesul de ceea ce a numit „şantaj” în privinţa începerii negocierilor de aderare.
Potrivit sondajelor de opinie, aderarea la UE este susţinută de aproximativ 80% din populaţia georgiană, iar obiectivul de aderare la blocul comunitar este înscris în Constituţia ţării.
Georgia a primit statutul de țară candidată la UE în decembrie anul trecut, cu condiția punerii în aplicare a reformelor. Cu toate acestea, conducerea țării s-a confruntat de atunci cu critici din partea UE din cauza unei pivotări spre autoritarism.
În mai, partidul de guvernământ Visul georgian a adoptat o lege de tip rusesc privind “agenții străini”, considerată în general un instrument de reducere la tăcere a societății civile.
În plus, recentele alegeri parlamentare, în care Visul Georgian a revendicat victoria, au fost marcate de violențe și nereguli. Observatorii internaționali nu le-au declarat libere și corecte. Grupurile de opoziție pro-occidentale, precum și președintele Georgiei, au contestat rezultatele, declanșând proteste de stradă.
Andreea Radu este redactor CaleaEuropeană.ro. Absolventă a Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din Bucuresti, Andreea urmează un program de masterat în domeniul "Politicile egalității de șanse in context românesc și european".
You may like
Președintele Consiliului European, prima întâlnire cu prim-ministrul britanic. Cei doi lideri au discutat despre modalitățile de consolidare a relației dintre Regatul Unit și UE
Eurodeputatul Dragoș Benea: Este nevoie să ajustăm politica de coeziune la noile realități și provocări, astfel încât să fie accesibilă pentru fiecare stat membru, regiune sau oraș
Roxana Mînzatu, întrevedere cu Maia Sandu: Comisia Europeană sprijină calea europeană a Moldovei, cimentată prin referendum popular
Investiții directe de 1,2 mld. de euro din fonduri europene, în 2024, pentru viitorul agriculturii și al comunităților rurale din România
Maia Sandu, distinsă cu Premiul European “Richard Coudenhove-Kalergi” pentru promovarea unității europene, o distincție primită în trecut și de Klaus Iohannis
Marcel Boloș: România este printre cele cinci state cărora UE le-a acceptat reducerea deficitului bugetar într-o perioadă de șapte ani în loc de patru
NATO
Mark Rutte, în primul discurs major ca secretar general NATO: Aliații trebuie “să treacă la o mentalitate de război”. Cu peste 3% din PIB pentru apărare am câștigat Războiul Rece
Published
35 minutes agoon
December 12, 2024Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a avertizat joi că Alianţa Nord-Atlantică nu este pregătită pentru ameninţările cu care se va confrunta din partea Rusiei în următorii ani şi că este timpul să treacă la o mentalitate de război, inclusiv sporind cheltuielile pentru apărare, relatează Reuters.
El le-a transmis celor 32 de state membre ale Alianței că trebuie să ia în considerare cheltuieli de apărare mult mai mari, care ar trebui să fie cu mult peste 2% din PIB.
În primul său discurs important în calitate de secretar general al NATO, Mark Rutte a subliniat necesitatea critică de a crește cheltuielile de apărare și producția de apărare într-un mediu de securitate din ce în ce mai turbulent.
Luând cuvântul în cadrul unui eveniment găzduit de Carnegie Europe la Bruxelles joi, Rutte a făcut apel la aliați “să treacă la o mentalitate de război și să dea un impuls puternic producției și cheltuielilor noastre de apărare”.
“Nu suntem pregătiți pentru ceea ce ne așteaptă în următorii patru-cinci ani. Pericolul se îndreaptă spre noi cu viteză maximă. (…) Putem preveni următorul mare război pe teritoriul NATO. Și să ne păstrăm modul de viață. Acest lucru necesită ca noi toți să fim mai rapizi și mai feroce. Este timpul să trecem la o mentalitate de război. Și să accelerăm producția și cheltuielile noastre pentru apărare”, a spus el, pe larg.
“Rusia se pregăteşte pentru o confruntare pe termen lung, cu Ucraina şi cu noi”, a declarat Rutte, pledând pentru intensificarea alocărilor financiare în domeniul militar.
“În timpul Războiului Rece, europenii au cheltuit mult mai mult de 3% din PIB-ul lor pentru apărare. Cu această mentalitate, am câștigat Războiul Rece. Cheltuielile au scăzut după căderea Cortinei de Fier. Lumea era mai sigură. Acum nu mai este“, a continuat secretarul general al Alianței.
Semnalul dat de Rutte reprezintă un ecou al unor afirmații similare pe care liderii mai multor state aliate le-au transmis încă de la începutul anului 2024. Premierul polonez Donald Tusk a avertizat că Europa se află în epoca pre-război, în vreme ce Charles Michel, în perioada în care era președinte al Consiliului European, a precizat că este timpul să punem economia UE “pe picior de război”. Tot la începutul anului, președintele francez Emmanuel Macron a cerut industriei franceze de apărare să grăbească trecerea la “economie de război”, subliniind că o victorie a Rusiei ar fi sfârșitul securității europene.
Dintre țările NATO, Polonia alocă cea mai mare parte din PIB pentru apărare, cu 4,12%. Bugetul pentru 2025, anunțat de prim-ministrul polonez Donald Tusk în luna august, ridică această cifră la 4,7% – o sumă record menită să consolideze securitatea Poloniei în contextul amenințărilor de agresiune rusească.
România alocă 2,5% din PIB pentru apărare.
De altfel, un număr record de 23 de țări NATO din 32 vor atinge ținta de 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare ale Alianței în anul 2024, potrivit celor mai recente statistici publicate de Alianța Nord-Atlantică în vara acestui an, cu România fiind situată la un buget estimat al apărării de 2,25% din PIB pentru anul 2024.
Germania, Olanda, Norvegia și Turcia se numără printre țările care au atins cifra de 2% pentru prima dată.
În toată Europa și Canada, aliații NATO au sporit, în acest an, cheltuielile pentru apărare cu 18%, aceasta fiind cea mai mare creștere din ultimele decenii.
Polonia se află în fruntea clasamentului, urmată de Estonia (3,43%), SUA (3,38%), Letonia (3,15%) și Grecia (3,08%). Croația, Portugalia, Italia, Canada, Belgia, Luxemburg, Slovenia și Spania sunt țările care au alocat sub 2% din PIB pentru apărare.
CONSILIUL EUROPEAN
Președintele Consiliului European, prima întâlnire cu prim-ministrul britanic. Cei doi lideri au discutat despre modalitățile de consolidare a relației dintre Regatul Unit și UE
Published
2 hours agoon
December 12, 2024By
Andreea RaduPreședintele Consiliului European, António Costa și prim-ministrul Regatului Unit, Keir Starmer, s-au întâlnit joi la Downing Street și au convenit să consolideze relația dintre Regatul Unit și Uniunea Europeană.
Potrivit unui comunicat de presă, António Costa l-a invitat pe prim-ministrul britanic să participe la întâlnirea informală a șefilor de stat sau de guvern din cele 27 de țări membre din 3 februarie. Keir Starmer a fost încântat să accepte invitația și așteaptă cu interes să discute despre cooperarea strategică consolidată cu UE, în special în domeniul apărării.
„Am avut o primă întâlnire excelentă la Downing Street cu Keir Starmer. Am discutat despre modalitățile de consolidare a relației dintre Regatul Unit și Uniunea Europeană. Mă bucur foarte mult că premierul a acceptat invitația mea de a ni se alătura la reuniunea informală a liderilor UE din 3 februarie”, a scris António Costa, pe platforma X.
Great first meeting at Downing Street with PM @Keir_Starmer.
Discussed ways to strengthen the relationship between the United Kingdom and the European Union.
Very glad that the PM accepted my invitation to join us in a session of the informal meeting of EU leaders on 3… pic.twitter.com/w4eQ5UxGOe
— António Costa (@eucopresident) December 12, 2024
În cadrul primei lor întâlniri, cei doi lideri au discutat despre provocările geopolitice actuale. Aceștia și-au reiterat angajamentul ferm de a oferi în continuare sprijin politic, financiar, economic, umanitar, militar și diplomatic Ucrainei și poporului său atât timp cât va fi necesar și atât de intens cât va fi necesar.
Mai mult, aceștia au abordat situația și ultimele evoluții din Orientul Mijlociu. Referindu-se la Siria, au convenit asupra importanței asigurării unei tranziții pașnice către o stabilitate politică pe termen lung după căderea regimului brutal al lui Assad.
Liderii au reafirmat că Acordul de retragere, inclusiv Cadrul Windsor și Acordul de comerț și cooperare, reprezintă fundamentul relațiilor dintre Regatul Unit și UE și și-au reafirmat angajamentul comun față de punerea în aplicare deplină și fidelă a acestor acorduri.
De asemenea, au privit spre primul summit UE – Regatul Unit, care va avea loc la începutul anului 2025, convenind că acesta va oferi o ocazie importantă de a înregistra noi progrese în domenii-cheie pentru a aduce beneficii tangibile cetățenilor Regatului Unit și ai UE.
Obiectivul lui Starmer este mai conturat, și anume acela de a relansa relațiile cu Uniunea Europeană, inclusiv printr-un pact de securitate.
SUA
Donald Trump, desemnat “Personalitatea Anului 2024” de revista TIME pentru a doua oară în mai puțin de un deceniu
Published
3 hours agoon
December 12, 2024Președintele ales al Statelor Unite Donald Trump a devenit din nou râvnita “Personalitate a anului” a revistei TIME, obținând recunoașterea anuală a prestigioase reviste pentru a doua oară în mai puțin de un deceniu.
Fostul și viitorul lider de la Casa Albă, care a mai fost desemnat în această calitate în 2016, a devansat o listă de candidați pe care se aflau vicepreședintele Kamala Harris; Catherine, prințesă de Wales, premierul israelian Benjamin Netanyahu; președintele mexican Claudia Sheinbaum sau miliardarul Elon Musk.
Titlul – acordat din punct de vedere istoric personalităților care au influențat în mod dramatic evenimentele globale, de la lideri mondiali la revoluționari culturali – servește ca o lectură barometrică a semnificației contemporane. Fiecare președinte american de la Franklin D Roosevelt încoace – cu excepția lui Gerald Ford – a purtat coroana cel puțin o dată, făcând din selecția anuală a Time un fel de ritual de trecere prezidențial.
Acum câștigător de două ori, titlul dobândit subliniază, de asemenea, atracția gravitațională persistentă a lui Trump asupra narațiunii globale, în ciuda – sau poate din cauza – traiectoriei sale politice tumultoase, care a culminat cu o victorie decisivă în alegerile prezidențiale din noiembrie, relatează The Guardian.
Trump a declarat pentru Time, într-un interviu acordat în contextul recunoașterii sale drept “Personalitatea anului” 2024, că unul dintre primele sale acte oficiale în calitate de președinte va fi grațierea celor mai mulți dintre revoltații acuzați sau condamnați că au luat cu asalt Capitoliul pentru a bloca certificarea victoriei lui Biden.
“Va începe în prima oră. Poate în primele nouă minute”, a spus el.
Președintele ales a vorbit cu revista TIME și despre gândurile sale cu privire la încheierea războiului din Ucraina.
“Orientul Mijlociu este o problemă mai ușor de gestionat decât ceea ce se întâmplă cu Rusia și Ucraina. Numărul de tineri soldați morți care zac pe câmpuri peste tot este uluitor. Este o nebunie ceea ce se întâmplă”, a spus el, înainte de a critica Kievul pentru lansarea de rachete fabricate în SUA pe teritoriul Rusiei luna trecută.
“Nu sunt de acord în mod vehement cu trimiterea de rachete la sute de kilometri în Rusia. De ce facem asta? Doar escaladăm acest război și îl înrăutățim”, a spus Trump, continuând cu argumentul că va folosi sprijinul SUA pentru Ucraina ca pârghie împotriva Rusiei într-un efort de a pune capăt războiului.
“Vreau să ajungem la un acord și singurul mod în care vom ajunge la un acord este să nu abandonăm. Înțelegeți ce înseamnă asta, nu?“, a insistat el, fără să spună explicit cum va face acest lucru.
Deși a apărut pentru prima dată pe copertă în 1989, relația lui Trump cu revista TIME a fost mult timp capricioasă. Odată ce a criticat lista celor mai influente 100 de persoane ca fiind o “glumă și o cascadorie”, el a râvnit în același timp la validarea acesteia.
În 2015, când cancelarul german de la acea vreme, Angela Merkel, a primit această recunoaștere, Trump a postat pe Twitter: „V-am spus că @TIME Magazine nu mă va alege niciodată ca persoană a anului, deși sunt marele favorit [sic] Au ales [sic] persoana care ruinează Germania”.
Când a fost dezvăluit ca fiind câștigătorul copertei în 2016, anul următor, Trump a declarat pentru NBC News: „Să fiu pe coperta revistei Time ca persoană a anului este o onoare extraordinară”.
Recunoașterea sa din 2024 sosește într-un moment politic similar. Trump se alătură unei liste de 14 președinți americani onorați de revistă.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Mark Rutte, în primul discurs major ca secretar general NATO: Aliații trebuie “să treacă la o mentalitate de război”. Cu peste 3% din PIB pentru apărare am câștigat Războiul Rece
De la Varșovia, Tusk și Macron transmit o poziție la unison: Ucraina trebuie să se afle în centrul oricăror potențiale negocieri de pace cu Rusia
Președintele Consiliului European, prima întâlnire cu prim-ministrul britanic. Cei doi lideri au discutat despre modalitățile de consolidare a relației dintre Regatul Unit și UE
Finlanda organizează pe 21 şi 22 decembrie o reuniune a unor lideri europeni dedicată securității și imigrației: Europa trebuie să-şi asume o mai mare responsabilitate pentru securitatea sa
Încă un pas făcut spre aderarea la OCDE: România are de astăzi o Strategie națională privind datele deschise din sectorul public
Donald Trump, desemnat “Personalitatea Anului 2024” de revista TIME pentru a doua oară în mai puțin de un deceniu
Ministrul ungar de externe, despre aderarea României la Schengen: Unul dintre cele mai importante obiective ale președinției ungare a Consiliului UE a fost atins
Primarul Orașului Cugir, Adrian Teban: Implicarea cetățenească în modelarea politicii de coeziune, esențială
ICI București a participat la cea de-a patra ediție a conferinței ”Future Energy Europe Summit”, un eveniment semnificativ pentru industria energetică
Innovation România | MIPE a semnat un nou acord de finanțare europeană de 106,7 mil. euro care va sprijini dezvoltarea economică sustenabilă
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Mark Rutte, în primul discurs major ca secretar general NATO: Aliații trebuie “să treacă la o mentalitate de război”. Cu peste 3% din PIB pentru apărare am câștigat Războiul Rece
“Europa are un viitor, iar solidaritatea europeană există”, afirmă artizanul aderării la României la Schengen, Cătălin Predoiu, după “decizia istorică”
Klaus Iohannis, după decizia istorică a aderării depline a României la Schengen: Cei care dau vina pe UE pentru nemulțumirile cetățenilor nu ne vor binele. Când ne gândim la o viață mai bună, ne dorim mai multă Europă
România este în Schengen cu drepturi depline! – exclamă Klaus Iohannis: “O decizie așteptată prea mult timp. Poziția strategică a României, poartă între Estul și Vestul Europei
Din Parlamentul European, Virgil Popescu îi îndeamnă pe români să iasă la vot: Va fi decisiv pentru viitorul țării. Vrem să avem în continuare fonduri europene să ne dezvoltăm
INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea
Marcel Ciolacu anunță o finanțare de 5 miliarde de euro de la BEI pentru finalizarea de autostrăzi, modernizarea magistralelor feroviare și construcția magistralei de metrou spre Otopeni
INTERVIU Adrian Furtună, expert la CNCR: Din nevoia de apartenență, romii sunt atrași în cursa întinsă de extrema dreaptă. Mulți nu își cunosc istoria
Klaus Iohannis: Vom avea alt președinte, alt parlament, alt guvern, dar România rămâne aici, cu mari așteptări de la elitele țării
Reprezentanții TikTok, chestionați de eurodeputați români cu privire la respectarea prevederilor europene privind serviciile digitale în contextul alegerilor prezidențiale din România
Trending
- POLITICĂ1 week ago
Ambasadorul României în SUA: Nu există nicio susținere oficială din partea americană pentru Călin Georgescu. Niciun oficial SUA nu s-ar asocia cu viziunea politică pe care o reprezintă acesta
- POLITICĂ1 week ago
Calea Europeană a sesizat Curtea Constituțională, solicitând reluarea turului întâi al alegerilor prezidențiale în condiții de legalitate
- INTERVIURI1 week ago
INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea
- NATO1 week ago
SUA, reacție după raportul desecretizat al CSAT: Îndepărtarea României de alianțele occidentale ar avea “un impact negativ grav” asupra cooperării SUA-România în domeniul securității
- NATO1 week ago
Klaus Iohannis a aprobat declasificarea documentelor CSAT. România, vizată de 85.000 de atacuri cibernetice având mod de operare al unui actor statal; Campanie finanțată și coordonată de creștere accelerată a profilului lui Călin Georgescu