Connect with us

SUA

America First. Donald Trump ia în calcul introducerea unor tarife de 25% la importurile de autovehicule, invocând securitatea națională

Published

on

Președintele american, Donald Trump, are în vedere introducerea unor tarife de 25% la importurile de autovehicule, după ce a decis impunerea unor tarife similare la importurile de oțel și de aluminiu, lucru care a atras nemulțumirea Chinei, dar și a Uniunii Europene, cea din urmă fiind exceptată temporar, termenul expirând la 1 iunie. Motivul invocat pentru o posibilă decizie în acest sens este securitatea națională, a precizat un înalt oficial din cadrul Administrației Trump, informează Politico Europe.

FOTO: White House/ Flickr

Departamentul Comerțului, la solicitarea liderului de la Casa Albă, a demarat miercuri o investigație privind amenințarea la adresa securității naționale pe care o ridică importurile de automobile, camioane și componente auto, prima etapă către decizia finală, de a impune tarife, a precizat secretarul american al Comerțului, Wilbur Ross.

”Există evidențe care sugerează că, timp de decenii, importurile din străinătate au erodat industria auto autohtonă”, a spus Ross.

Trump amenință să impună astfel de sancțiuni în contextul în care negociatorii americani încearcă să convingă Canada și Mexic să accepte solicitări care ar modifica regulile auto din cadrul NAFTA.

Investigația Departamentului Comerțului ar putea dura câteva luni.

Mexic și Canada se numără printre primii trei cei mai mari exportatori de mașini către SUA. Trump s-a plâns în repetate rânduri de importurile germane, dar și de cele din Japonia.

Producătorii de autoturisme străine, cum ar fi Toyota, Nissan și Aston Martin, și-au exprimat îngrijorarea după ce The Wall Street Journal a anunțat miercuri că Administrația Trump are în vedere o taxă severă asupra importurilor la automobile pentru a proteja securitatea națională a Statelor Unite. Biroul de știri, care citează oficiali din domeniul industriei, a stipulat că Adminsitrația Trump are în vedere o anchetă care să justifice tarife de 25% la importurile de automobile. În 2017, deficitul în acest sector a fost de 176 de miliarde de dolari, o sumă exponențial mai mare, prin comparație cu valorile atinse în cazul importurilor de oțel (30 de miliarde de dolari) și în cazul importurilor de aluminiu (18 miliarde de dolari).

Președintele american Donald Trump a impus deja tarife suplimentare la importurile de aluminiu și oțel după ce raportul Departamentului de Comerț a relevat că nivelul importurilor ambelor metale reprezintă o amenințare pentru industria autohtonă din acest sector, reprezentând astfel o amenințare la adresa securității naționale. Orice nouă anchetă se va baza, de asemenea, pe așa-numita secțiune 232 din Actul de extindere a comerțului din 1962, care oferă executivului posibilitatea de a efectua investigații pentru a ”determina efectele importurilor asupra securității naționale”.

Anul trecut, SUA a importat mașini din Canada în valoare de 43 miliarde de dolari, 39 de miliarde de dolari din Japonia, 30 de miliarde de dolari din Mexic, 21 de miliarde de dolari din Germania, 16 de miliarde de dolari din Coreea de Sud și alte sume de la alți furnizori.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

INTERNAȚIONAL

Antony Blinken: Confirmarea condamnării lui Aleksei Navalnîi, un alt exemplu al dorinței Kremlinului „de a suprima toată opoziția și întreaga societate civilă”

Published

on

© Secretary Antony Blinken/ Twitter

Confirmarea condamnării opozantului rus Aleksei Navalnîi arată că Rusia încearcă să suprime toate formele de opoziţie, a declarat marţi secretarul de stat al SUA, Antony Blinken. 

„Respingerea apelului lui Navalnîi este un alt exemplu al dorinţei Kremlinului de a suprima toată opoziţia şi întreaga societate civilă”, a scris Antony Blinke, pe Twitter.

Secretarul de stat american a lăudat faptul că „cetăţeni curajoşi ai Rusiei protestează împotriva războiului brutal şi a corupţiei endemice a guvernului lor, în pofida amenințărilor, acuzațiilor penale, reținerilor și a otrăvirilor”. 

Tribunalul Moscova a confirmat marţi, în apel, condamnarea la nouă ani de închisoare în „regim sever” a principalului opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, judecat pentru „fraudă şi ultraj la adresa unui magistrat” notează AFP, citat de Agerpres

Luna trecută, Aleksei Navalnîi a îndemnat giganții occidentali din domeniul tehnologiei, dar și pe liderii SUA, Uniunii Europene și Regatului Unit, să deschidă un „front al informației” prin intermediul unor campanii publicitare menite să ajungă la ruși, care „au o idee complet deformată despre ceea ce se întâmplă în Ucraina”. 

În martie, opozantul rus, aflat deja în închisoare pentru o condamnare de doi ani şi jumătate pentru nerespectarea condiţiilor de eliberare într-un alt dosar, pe care îl consideră politic, a mai primit o pedeapsă de încă nouă ani într-o închisoare de maximă securitate, pentru o acuzație de escrocherie. Pedeapsa maximă pentru această faptă în Rusia este de 13 ani.

În pofida otrăvirii sale aproape fatale cu un agent neurotoxic în 2020 de către serviciile de securitate rusești și a încarcerării sale nedrepte din ianuarie 2020, Navalnîi a continuat să denunțe suprimarea de către Kremlin a libertății de exprimare în Rusia și restricțiile tot mai mari privind capacitatea cetățenilor ruși de a avea acces la informații și de a comunica liber între ei și cu lumea exterioară. Această campanie s-a intensificat pe măsură ce Kremlinul a încercat să ascundă de propriul popor adevărul despre războiul său brutal împotriva Ucrainei. 

Zeci de mii de cetățeni ai Rusiei au fost reținuți pentru că au participat la proteste împotriva războiului începând cu 24 februarie. Autoritatea responsabilă cu comunicațiile din Rusia a blocat accesul la aproape toate agențiile de știri independente și la mai multe platforme de socializare și a amenințat atât jurnaliștii, cât și cetățenii de rând cu închisoarea dacă îndrăznesc să discute despre războiul împotriva Ucrainei folosind altceva decât eufemismele aprobate de Kremlin.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

SUA susțin integrarea europeană a R. Moldova și sunt pregătite să ofere armament Chișinăului, arată o rezoluție votată de Senatul american

Published

on

© Administrația Prezidențială a Republicii Moldova

Senatul Statelor Unite ale Americii a adoptat o rezoluție în care s-a stipulat că Republica Moldova trebuie, în continuare, susţinută pe calea integrării europene, prin asistenţă financiară şi tehnică, informează TVR Moldova. Reprezentaţii Senatului au mai reiterat faptul că Statele Unite ale Americii sunt gata să ofere armament Republicii Moldova, dacă vor avea o cerere din partea Chişinăului.

Senatorii americani apreciază efortul autorităţilor din Republica Moldova pentru aderarea ţării la Uniunea Europeană, iar reformele înfăptuite în ultimul an demonstrează acest lucru, se arată în rezoluţie. Congresul american condamnă, din nou, provocările și acțiunile agresive ale Federației Ruse în regiunea  transnistreană şi a făcut apel la partenerii internaţionali să se alăture Statelor Unite în acordarea imediată a asistenței financiare şi umanitare în sprijinul Republicii Moldova.

“În  ultimul an, Guvernul Republicii Moldova și societatea civilă s-au angajat într-o reformă semnificativă a sistemului de justiție și au  promovat buna guvernare și stabilitatea economică. Republica Moldova  și-a depus oficial cererea de aderare la Uniunea Europeană, semnalând angajamentul față de valorile democratice și statul de drept. Congresul solicită Guvernului Statelor Unite să continue să ofere Republicii  Moldovei sprijin financiar și tehnic semnificativ”, se arată în rezoluţia adoptată, cu o zi înainte ca președinta Maia Sandu să se deplaseze în SUA pentru a susține un discurs la ceremonia de absolvire a Universității Harvard.

Pe 21 mai, un grup de congresmani americani, aflaţi într-o vizită de lucru la Chişinău, au declarat că Statele Unite ale Americii sunt gata să ofere armament Republicii Moldova dacă va exista o cerere din partea  autorităţilor, o afirmație similară fiind făcută și de ministrul de externe al Marii Britanii, care a precizat că Republica Moldova ar trebui să fie ” echipată conform standardului NATO” pentru a o ajuta să se protejeze împotriva amenințării unei invazii ruse

Oficialii americani au confirmat că au votat un pachet de sprijin pentru Ucraina şi Republica Moldova, în valoare totală de 40 de miliarde de dolari.

“Suntem pregătiţi să contribuim la înarmarea Republicii Moldova, dacă acest lucru ni se va solicita. Planurile Rusiei pot privi Republica Moldova şi Georgia, care nu sunt  ţări sub umbrela articolului 5 al Tratatului Nord-Atlantic”, a declarat Michael McCaul, senator american.

Republica Moldova este o țară neutră din punct de vedere militar, prevedere inclusă în constituția țării, însă Chișinăul a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană și așteaptă un aviz pozitiv din partea Comisiei Europene și o decizie din partea statelor membre pentru a dobândi statutul de țară candidată la UE.

Continue Reading

INDIA

Joe Biden: Trecem printr-un ”moment întunecat în istoria noastră comună” din cauza războiului declanșat de Rusia în Ucraina

Published

on

© The White House/ Flickr

Lumea trece printr-un ”moment întunecat în istoria noastră comună” din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, le-a transmis președintele american, Joe Biden, aliaților din Asia în deschiderea summitului Quad la care mai participă și liderii Japoniei, Australiei și Indiei, anunță BBC, citat de Digi24.

Războiul a devenit acum o ”problemă globală” care subliniază importanța apărării ordinii internaționale, a spus Biden. Premierul japonez Fumio Kishida i-a urmat exemplul și a spus că o invazie asemănătoare în Asia ar trebui să nu aibă loc.

”În contextul în care pandemia COVID-19 continuă să provoace suferință în întreaga lume, al tendințelor de acțiune unilaterală între state și al conflictului tragic care face ravagii în Ucraina, suntem fermi. Susținem cu tărie principiile libertății, statului de drept, valorilor democratice, suveranității și integrității teritoriale, soluționării pașnice a diferendelor fără a recurge la amenințare sau la utilizarea forței, la orice încercare unilaterală de a schimba status quo-ul și la libertatea de navigație și de survolare, toate acestea fiind esențiale pentru pacea, stabilitatea și prosperitatea regiunii Indo-Pacific și pentru lume. Vom continua să acționăm împreună în mod decisiv pentru a promova aceste principii în regiune și dincolo de ea. Ne reafirmăm hotărârea de a susține ordinea internațională bazată pe reguli, în care țările sunt libere de orice formă de constrângere militară, economică și politică”, este precizat în declarația comună a celor patru lideri.

Aceștia subliniază nevoia de a avea o ”abordare colectivă pentru a îmbunătăți securitatea cibernetică” într-o lume din ce în ce mai ”digitală”, caracterizată de ”amenințări cibernetice sofisticate”.

”Pentru a concretiza viziunea liderilor Quad pentru un Indo-Pacific liber și deschis, ne angajăm să îmbunătățim apărarea infrastructurii critice a națiunilor noastre prin schimbul de informații privind amenințările, prin identificarea și evaluarea riscurilor potențiale în lanțurile de aprovizionare pentru produsele și serviciile cu suport digital și prin alinierea standardelor de bază privind securitatea software pentru achizițiile publice, valorificând puterea noastră colectivă de cumpărare pentru a îmbunătăți ecosistemul mai larg de dezvoltare a software-ului, astfel încât toți utilizatorii să poată beneficia. Partenerii Quad vor coordona programele de consolidare a capacităților în regiunea Indo-Pacific în cadrul Parteneriatului Quad pentru securitate cibernetică”, mai este menționat în documentul mai sus amintit.

Aflat în primul său turneu în Asia de când a preluat mandatul de președinte, Joe Biden a lansat a lansat Cadrul economic indo-pacific pentru prosperitate (IPEF), care ”va consolida legăturile în această regiune crucială pentru a defini următoarele decenii pentru inovația tehnologică și economia globală”.

Investițiile străine directe ale SUA în regiune au totalizat peste 969 de miliarde de dolari în 2020 și aproape că s-au dublat în ultimul deceniu, Washingtonul fiind principalul exportator de servicii în regiune, contribuind la alimentarea creșterii regionale.

Comerțul cu regiunea Indo-Pacifică susține peste trei milioane de locuri de muncă americane și este sursa a aproape 900 de miliarde de dolari în investiții străine directe în Statele Unite. Cu 60% din populația lumii, se preconizează că Indo-Pacificul va fi cel mai mare contribuitor la creșterea globală în următorii 30 de ani. 

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA5 hours ago

Prințul Charles, primit la Palatul Victoria. Nicolae Ciucă: Companiile britanice sunt așteptate să investească în energia verde

COMISIA EUROPEANA8 hours ago

Ajutor de stat: Comisia Europeană aprobă o schemă românească în valoare de 300 milioane euro menită să sprijine entitățile agroalimentare în contextul pandemiei de COVID-19

COMISIA EUROPEANA8 hours ago

Ucraina: Comisia Europeană propune norme pentru confiscarea activelor oligarhilor ruși și incriminarea încercărilor de eludare a măsurilor restrictive impuse de UE

MAREA BRITANIE8 hours ago

Klaus Iohannis și Prințul Charles au discutat despre Parteneriatul Strategic româno-britanic și dezvoltarea unor proiecte educaționale privind schimbările climatice

Cristian Bușoi8 hours ago

Eurodeputatul Cristian Bușoi: Portugalia poate fi un exemplu pentru România în ceea ce privește energia regenerabilă

U.E.9 hours ago

Ministrul ungar de externe: Amenințările cu închiderea rutelor de tranzit ale petrolului și gazului natural pun în pericol unitatea UE

CONSILIUL UE10 hours ago

UE pregătește Balcanii de Vest și Turcia pentru viitoarea lor participare la semestrul european: Dialogul privind politica economică are o importanță deosebită

COMISIA EUROPEANA10 hours ago

Fondul european de apărare: Comisia Europeană mobilizează un miliard de euro pentru a reduce decalajele și a stimula inovarea în domeniul apărării

COMISIA EUROPEANA10 hours ago

REPowerEU: Comisia Europeană înființează Grupul operativ al platformei energetice a UE pentru a asigura aprovizionarea alternativă

ȘTIRI POZITIVE11 hours ago

Jurnaliștii de la New York Times, călătorie în ”Alpii transilvăneni, ascultând pașii zimbrilor”

COMISIA EUROPEANA1 day ago

”Cooperarea globală reprezintă antidotul pentru șantajul Rusiei”, subliniază Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial, de unde a transmis că UE va sprijini ”Ucraina să renască din cenușă”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 days ago

Marian-Jean Marinescu pledează pentru o guvernanță europeană pentru coridorul Rin-Dunăre: Dacă un stat nu investește, atunci se blochează

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 days ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu: Comisia Europeană va include hărțile de infrastructură din R. Moldova, Ucraina și Georgia în Regulamentul TEN-T. Parlamentul European va lucra rapid pe această propunere

ROMÂNIA2 days ago

Nicolae Ciucă, după întâlnirea cu reprezentanții OCDE: Măsurile de simplificare a licențierii activității mediului de afaceri aduc o creștere de 4% a PIB-ului pe cap de locuitor

ROMÂNIA5 days ago

Marcel Ciolacu: România trebuie să aibă capacitatea de absorbţie a mărfurilor din Ucraina către UE şi zona non-UE

G75 days ago

Sprijin pentru Ucraina: G7 promite 19,8 miliarde de dolari pentru a menține pe linia de plutire economia ucraineană devastată de războiul declanșat de Rusia

U.E.6 days ago

Viktor Orban consideră că ”anul 2024 va fi unul decisiv, al marelui test”: Conservatorii trebuie ”să recucerească instituțiile” din Bruxelles și Washington

NATO6 days ago

Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă salută prezența militarilor portughezi în România: Realitatea ne determină să consolidăm mai departe apărarea NATO în regiunea Mării Negre

Eugen Tomac7 days ago

Eugen Tomac, pledoarie pentru R. Moldova în Parlamentul European: Locul acesteia este în UE. Poporul său este unul european

ONU7 days ago

Bogdan Aurescu a propus, la ONU, realizarea unui coridor internațional de transport pentru facilitarea exporturilor de produse alimentare din Ucraina

Team2Share

Trending