Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a vorbit, la Bruxelles, în cadrul întâlnirilor cu înalți oficiali europeni în marja reuniunii Consiliului Afaceri Generale (CAG), despre disponibilitatea de a sprijini demersurile Ministerului Justiției în relaționarea cu forurile europene și despre “deschiderea Bucureștiului pentru identificarea celor mai adecvate soluții la problemele ridicate în legătură cu recentele acte normative din domeniul justiției”.
Potrivit unui comunicat al MAE remis CaleaEuropeana.ro
, principala temă de pe agenda reuniunii CAG a vizat pregătirea Summitului european din 9 — 10 martie. În acest context, miniștrii pentru Afaceri Europene au avut un schimb de opinii pe marginea subiectelor de pe agenda adnotată a Consiliului European din martie, cu accent pe stimularea ocupării locurilor de muncă, creștere economică și competitivitate, precum și pe aspecte de securitate și relații externe.
În marja reuniunii Consiliului Afaceri Generale, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a avut o serie de întrevederi cu înalți reprezentanți ai instituțiilor europene, printre care secretarul general al Comisiei Europene, Alexander Italianer, comisarul european pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, Vera Jourova, secretarul general adjunct al Comisiei Europene, Paraskevi Michou, și secretarul general al Consiliului Uniunii Europene, Jeppe Tranholm-Mikkelsen.
Ana Birchall a reiterat, în cadrul întâlnirilor cu înalții oficiali europeni, deschiderea Bucureștiului pentru identificarea celor mai adecvate soluții la problemele ridicate în legătură cu recentele acte normative din domeniul justiției.
Oficialul român a confirmat determinarea Guvernului României de a continua lupta împotriva corupției, aceasta fiind o premisă esențială a consolidării statului de drept. În același context, a fost reiterată disponibilitatea ministrului delegat pentru Afaceri Europene de a avea un dialog cât mai structurat și intensificat cu Comisia Europeană și cu alți oficiali la nivel UE, astfel încât poziția și argumentele României să fie cunoscute și reflectate pe deplin în evaluările Comisiei, iar riscul unor sincope de comunicare să fie evitat pe viitor. În egală măsură, ministrul delegat Ana Birchall a transmis disponibilitatea de a sprijini demersurile Ministerului Justiției în relaționarea cu forurile europene pe temele de interes comun.
În cadrul discuțiilor privind pregătirea reuniunii Consiliului European, ministrul delegat Ana Birchall a reiterat importanța pe care promovarea investițiilor, stimularea creșterii economice și a ocupării locurilor de muncă le au pentru România, evidențiind, totodată, necesitatea urgentării implementării strategiilor relevante pentru Piața Unică europeană, inclusiv a dimensiunii digitale a acesteia, arată MAE.
Cu referire la acțiunile vizând dimensiunea de securitate și apărare, oficialul român a accentuat necesitatea valorificării oportunităților curente de consolidare a răspunsului la provocările de securitate. De asemenea, oficialul român a exprimat susținerea României pentru avansarea implementării strategiei interne de securitate a UE, punctând, în context, importanța aspectelor care vizează consolidarea securității frontierelor externe UE, a obiectivelor vizând securitatea cibernetică și a consolidării Spațiului Schengen.
La reuniunea CAG au mai avut loc discuții asupra stadiului implementării deciziilor Consiliului European din decembrie 2016, pe baza unei evaluări a Președinției malteze asupra măsurilor întreprinse în domenii precum migrație și frontiere externe, securitate internă, securitate externă și apărare, respectiv aspecte comerciale, sociale și de tineret.
Cu privire la migrație, înaltul oficial român a salutat progresele obținute până în prezent în direcția consolidării cooperării cu partenerii externi, state de origine și de tranzit, inclusiv deciziile formulate la Summitul european din Malta.
Ea a reiterat necesitatea concentrării pe promovarea unei abordări cuprinzătoare care să permită formularea de soluții durabile la cauzele profunde ale migrației. Referitor la viitorul politicii europene de azil, ministrul delegat Ana Birchall a afirmat că “este esențială identificarea de soluții consensuale care să satisfacă obiectivele tuturor statelor membre și care să ia în considerare diferitele contribuții ale statelor membre la eforturile comune ale UE. ”Trebuie evitată orice abordare bazată pe cote obligatorii și mecanisme sancționatorii”, a susținut aceasta.
De asemenea, în ceea ce privește implementarea Strategiei privind Piața Internă, Ana Birchall a reiterat susținerea pentru consolidarea pieței interne europene. “Provocările actuale nu ar trebui să implice o raționalizare a vreuneia dintre cele patru libertăți fundamentale ale UE, inclusiv libera circulație a lucrătorilor”, a afirmat Birchall.
Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a exprimat, totodată, susținerea pentru măsurile care vizează modernizarea și exploatarea potențialului pieței interne. Referitor la ocuparea forței de muncă, Ana Birchall a evidențiat importanța intensificării eforturilor de îmbunătățire a perspectivelor de ocupare a tinerilor, inclusiv prin extinderea perioadei de aplicare a Inițiativei Europene pentru Ocuparea Tinerilor și, respectiv, a Garanției pentru Tineret.
.