Connect with us

CONSILIUL UE

Ana Birchall a propus, la Bruxelles, un dialog structurat și intensificat cu Comisia Europeană pentru a evita ”riscul unor sincope de comunicare pe viitor”

Published

on

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a vorbit, la Bruxelles, în cadrul întâlnirilor cu înalți oficiali europeni în marja reuniunii Consiliului Afaceri Generale (CAG), despre disponibilitatea de a sprijini demersurile Ministerului Justiției în relaționarea cu forurile europene și despre “deschiderea Bucureștiului pentru identificarea celor mai adecvate soluții la problemele ridicate în legătură cu recentele acte normative din domeniul justiției”.

Potrivit unui comunicat al MAE remis CaleaEuropeana.ro, principala temă de pe agenda reuniunii CAG a vizat pregătirea Summitului european din 9 — 10 martie. În acest context, miniștrii pentru Afaceri Europene au avut un schimb de opinii pe marginea subiectelor de pe agenda adnotată a Consiliului European din martie, cu accent pe stimularea ocupării locurilor de muncă, creștere economică și competitivitate, precum și pe aspecte de securitate și relații externe.

În marja reuniunii Consiliului Afaceri Generale, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a avut o serie de întrevederi cu înalți reprezentanți ai instituțiilor europene, printre care secretarul general al Comisiei Europene, Alexander Italianer, comisarul european pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, Vera Jourova, secretarul general adjunct al Comisiei Europene, Paraskevi Michou, și secretarul general al Consiliului Uniunii Europene, Jeppe Tranholm-Mikkelsen.

Ana Birchall a reiterat, în cadrul întâlnirilor cu înalții oficiali europeni, deschiderea Bucureștiului pentru identificarea celor mai adecvate soluții la problemele ridicate în legătură cu recentele acte normative din domeniul justiției.

Oficialul român a confirmat determinarea Guvernului României de a continua lupta împotriva corupției, aceasta fiind o premisă esențială a consolidării statului de drept. În același context, a fost reiterată disponibilitatea ministrului delegat pentru Afaceri Europene de a avea un dialog cât mai structurat și intensificat cu Comisia Europeană și cu alți oficiali la nivel UE, astfel încât poziția și argumentele României să fie cunoscute și reflectate pe deplin în evaluările Comisiei, iar riscul unor sincope de comunicare să fie evitat pe viitor. În egală măsură, ministrul delegat Ana Birchall a transmis disponibilitatea de a sprijini demersurile Ministerului Justiției în relaționarea cu forurile europene pe temele de interes comun.

În cadrul discuțiilor privind pregătirea reuniunii Consiliului European, ministrul delegat Ana Birchall a reiterat importanța pe care promovarea investițiilor, stimularea creșterii economice și a ocupării locurilor de muncă le au pentru România, evidențiind, totodată, necesitatea urgentării implementării strategiilor relevante pentru Piața Unică europeană, inclusiv a dimensiunii digitale a acesteia, arată MAE.

Cu referire la acțiunile vizând dimensiunea de securitate și apărare, oficialul român a accentuat necesitatea valorificării oportunităților curente de consolidare a răspunsului la provocările de securitate. De asemenea, oficialul român a exprimat susținerea României pentru avansarea implementării strategiei interne de securitate a UE, punctând, în context, importanța aspectelor care vizează consolidarea securității frontierelor externe UE, a obiectivelor vizând securitatea cibernetică și a consolidării Spațiului Schengen.

La reuniunea CAG au mai avut loc discuții asupra stadiului implementării deciziilor Consiliului European din decembrie 2016, pe baza unei evaluări a Președinției malteze asupra măsurilor întreprinse în domenii precum migrație și frontiere externe, securitate internă, securitate externă și apărare, respectiv aspecte comerciale, sociale și de tineret.

Cu privire la migrație, înaltul oficial român a salutat progresele obținute până în prezent în direcția consolidării cooperării cu partenerii externi, state de origine și de tranzit, inclusiv deciziile formulate la Summitul european din Malta.

Ea a reiterat necesitatea concentrării pe promovarea unei abordări cuprinzătoare care să permită formularea de soluții durabile la cauzele profunde ale migrației. Referitor la viitorul politicii europene de azil, ministrul delegat Ana Birchall a afirmat că “este esențială identificarea de soluții consensuale care să satisfacă obiectivele tuturor statelor membre și care să ia în considerare diferitele contribuții ale statelor membre la eforturile comune ale UE. ”Trebuie evitată orice abordare bazată pe cote obligatorii și mecanisme sancționatorii”, a susținut aceasta.

De asemenea, în ceea ce privește implementarea Strategiei privind Piața Internă, Ana Birchall a reiterat susținerea pentru consolidarea pieței interne europene. “Provocările actuale nu ar trebui să implice o raționalizare a vreuneia dintre cele patru libertăți fundamentale ale UE, inclusiv libera circulație a lucrătorilor”, a afirmat Birchall.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a exprimat, totodată, susținerea pentru măsurile care vizează modernizarea și exploatarea potențialului pieței interne. Referitor la ocuparea forței de muncă, Ana Birchall a evidențiat importanța intensificării eforturilor de îmbunătățire a perspectivelor de ocupare a tinerilor, inclusiv prin extinderea perioadei de aplicare a Inițiativei Europene pentru Ocuparea Tinerilor și, respectiv, a Garanției pentru Tineret.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

CONSILIUL UE

Țările UE solicită eliminarea globală a cărbunelui din producția de energie: Schimbările climatice reprezintă o amenințare existențială pentru umanitate

Published

on

© European Union, 2020/ Source: EC - Audiovisual Service

Ambasadorii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au cerut luni, 25 ianuarie, eliminarea globală a cărbunelui în producția de energie, descurajând investiții suplimentare în infrastructura pe bază de combustibili fosili din țările terțe „cu excepția cazului în care acestea sunt pe deplin conforme cu o cale ambițioasă de neutralitate climatică”, informează EU Observer.

În concluziile sale, Consiliul recunoaște faptul că schimbările climatice reprezintă o amenințare existențială pentru umanitate. Acesta constată că acțiunea globală în materie de schimbări climatice nu este încă suficientă pentru a atinge obiectivele pe termen lung ale Acordului de la Paris și ale Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă.

Consiliul recunoaște că, deși Europa dă dovadă de leadership și oferă un exemplu prin intensificarea angajamentelor sale interne, este urgentă o acțiune globală colectivă și decisivă. Urmărirea coerentă a obiectivelor politicii externe este crucială pentru succesul Pactului Verde European.

Acordul a inclus un angajament de a crește finanțarea combaterii schimbărilor climatice. “Ne vom angaja în principal în Africa”, a declarat Josep Borrell, șeful politicii externe al UE, menționând că dezvoltarea durabilă a continentului vecin al Europei ar necesita “un efort gigantic”. Conform politicii sale privind Pactul Verde European, Uniunea Europeană a promis să atingă nivelul zero de emisii nete până în 2050.

De asemenea, concluziile confirmă angajamentul continuu al UE de a extinde în continuare mobilizarea finanțării internaționale împotriva schimbărilor climatice, inclusiv a practicilor de finanțare durabilă, ca o contribuție la tranziția către neutralitatea climatică. Consiliul constată, în acest context, că UE este cel mai mare contribuitor la finanțarea climei publice, după ce și-a dublat contribuția față de cifra din 2013 la 23,2 miliarde EUR în 2019.

Diplomația energetică a Uniunii Europene va viza, ca obiectiv principal, accelerarea tranziției energetice globale, promovând, printre altele, eficiența energetică și tehnologiile regenerabile.

Concluziile evidențiază importanța unor structuri multilaterale eficiente și a aprofundării cooperării internaționale în forurile internaționale relevante, identificând în același timp Acordul de la Paris ca fiind cadrul multilateral indispensabil care guvernează acțiunea globală privind schimbările climatice.

Investițiile în infrastructura de petrol și gaze din țările din afara Uniunii Europene ar fi descurajate, au declarat miniștrii. Aceștia au cerut încetarea sprijinului guvernamental pentru combustibilii fosili „de-a lungul unui calendar clar”.

În ce privește interiorul dezbaterea și politicile din interiorul Uniunii Europene privind eliminarea cărbunelui,  eurodeputatul Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) din Parlamentul European și-a asumat recent angajamentul de a ajuta zonele afectate puternic, dependente de cărbune și de industria grea a oțelului, precum unele regiuni din România, în tranziția către o economie verde. „Misiunea mea este să ajut zonele afectate puternic dependente de cărbune și de industria grea a oțelului în tranziția către o economie verde. Printre acestea se numără și importante regiuni din România (Oltenia, Valea Jiului), care trebuie să folosească acest fond în mod eficient pentru a nu rămâne în urmă și a-și păstra competitivitatea pe piață”, a declarat acesta printr-un mesaj pe contul său de Facebook.

Laurence Tubiana, CEO al Fundației Europene pentru Climă a declarat faptul că acordul țărilor europene „a pregătit terenul pentru o nouă eră a diplomației Green Deal, care permite o abordare globală”, conform informațiilor publicate pe Politico.eu.

Material realizat de Andreea Radu, stagiar CaleaEuropeană.ro.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Cazul Navalnîi: Țările UE îl trimit pe Înaltul Reprezentant Josep Borrell la Moscova pentru a transmite “mesaje ferme” privind eliberarea opozantului rus

Published

on

© European Union, 2021

Miniștrii de externe din țările UE au convenit luni cu Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrell, ca acesta să efectueze o vizită la Moscova în timp ce statele membre au cerut din nou eliberarea necondiționată a opozantului Aleksei Navalnîi, preconizând totodată să adopte sancțiuni dacă preşedintele rus Vladimir Putin va continua reprimarea opoziţiei.

Țările UE “consideră complet inacceptabile” arestarea lui Aleksei Navalnîi și reprimarea manifestanților în timpul demonstrațiilor ce au avut loc sâmbătă, a afirmat șeful diplomației europene după reuniunea miniștrilor de externe.

“Consiliul a condamnat arestările în masă, brutalitatea forțelor de ordine în timpul protestelor de sâmbătă și facem apel la Rusia să-l elibereze pe domnul Navalnîi și pe toți cei reținuți”, a spus Borrell.

Înaltul Reprezentant a spus că va efectua o vizită la Moscova, precizând însă că va răspunde astfel unei invitații primite din partea șefului diplomației ruse, Serghei Lavrov.

“Am informat Consiliul despre intenția mea de a face o vizită la Moscova (…) care va avea loc în prima săptămână din februarie. Va fi o bună oportunitate să discut cu omologul meu rus toate problemele relevante și pentru a transmite mesaje ferme despre actuala situație”, a detaliat Josep Borrell.

O sursă diplomatică a precizat pentru AFP că “Josep Borrell va da raportul în legătură cu situaţia din Rusia în timpul următoarei reuniuni a miniştrilor de externe ai ţărilor din UE, pe 22 februarie”, informează Agerpres.

Adoptarea de sancţiuni a fost discutată luni de miniştrii afacerilor externe ai ţărilor din UE, însă ei au decis că este “prematur” să se recurgă la această opţiune. “Sancţiunile sunt un instrument util, însă trebuie să aşteptăm să vedem ce se întâmplă la Moscova”, a adăugat un alt diplomat.

Europenii cer de o săptămână eliberarea lui Aleksei Navalnîi, arestat pe 17 ianuarie la revenirea sa la Moscova după ce a fost tratat în Germania în urma otrăvirii sale cu un agent neurotoxic. UE a aplicat sancţiuni împotriva mai multor membri ai anturajului preşedintelui rus, pentru presupusă implicare în această tentativă de asasinat. Mai mult, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, l-a contactat telefonic, vineri, pe Vladimir Putin, pentru a cere eliberarea lui Navalnîi. Anterior, Parlamentul European a cerut „oprirea imediată” a finalizării gazoductului Nord Stream 2 și revizuirea relațiilor UE-Rusia după arestarea lui Aleksei Navalnîi, într-o rezoluție adoptată în aceeași zi cu 581 voturi pentru, 50 împotrivă și 44 abțineri.

Dintre miniștrii de externe care au susținut o abordare fermă față de Rusia se disting cei ai Germaniei, Lituaniei, Luxemburgului și României.

“UE trebuie să trimită un mesaj foarte clar şi hotărât pentru a transmite că aceasta nu este acceptabil. Avem un regim de sancţiuni pentru încălcări ale drepturilor omului şi cred că trebuie utilizat”, a susţinut luni dimineaţa şeful diplomaţiei lituaniene, Gabrielus Landsbergis.

“Principiile statului de drept trebuie de asemenea să se aplice în Rusia şi aşteptăm ca cei care au manifestat paşnic şi pentru arestarea cărora nu a existat niciun motiv să fie eliberaţi imediat”, a insistat și şeful diplomaţiei germane Heiko Maas.

“Un Navalnîi liber ar permite o nouă şi mai bună relaţie între UE şi Rusia. Am discuta despre cooperare cu Rusia în prezent şi în viitor, în loc de sancţiuni”, a subliniat și şeful diplomaţiei luxemburgheze Jean Asselborn.

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a reiterat luni, la Bruxelles, condamnarea de către România a arestării opozantului Aleksei Navalnîi de către autoritățile ruse, calificând această acțiune drept “inacceptabilă”.

“România condamnă arestarea domnului Navalnîi, care este inacceptabilă”, iar “represiunea față de opoziție, doar pentru faptul că este opoziție, este inacceptabilă și nedemocratică”, a transmis Aurescu, care a susținut declarații de presă la sosirea la Consiliul Afaceri Externe.

Mai mult, în timpul reuniunii miniștrilor de externe europeni, Bogdan Aurescu a reafirmat nevoia unei abordări unitare, principiale și coordonate a dialogului UE cu Rusia, orice contacte ale oficialilor europeni cu autoritățile ruse trebuind să fie pregătite minuțios, transparent și în conformitate cu interesele și principiile politicii europene comune care privește relațiile UE-Rusia.

Continue Reading

CONSILIUL UE

România cere un mecanism UE pentru accesul Republicii Moldova și al celorlalte țări partenere la vaccinul anti-COVID-19: UE nu poate fi în siguranță și sănătoasă dacă vecinii ei nu sunt în siguranță și sănătoși

Published

on

© European Union 2020

România susține în mod ferm adoptarea unui mecanism pentru a sprijini țările din Balcanii de Vest, precum și cele din Parteneriatul Estic, să beneficieze de vaccinuri puse la dispoziție de către Uniunea Europeană, a declarat luni, la Bruxelles, ministrul de externe Bogdan Aurescu.

Șeful diplomației române a participat la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, care au discutat despre strategia UE de distribuire a vaccinurilor către state terțe, cazul Navalnîi, perspectivele de consolidare a relațiilor transatlantice, evoluțiile recente din relația cu Turcia, zona Golfului, Hong-Kong, Venezuela și relația UE – Egipt.

România susține în mod ferm adoptarea unui mecanism pentru a sprijini țările din Balcanii de Vest, precum și cele din Parteneriatul Estic, să beneficieze de vaccinuri puse la dispoziție de către Uniunea Europeană. Cred că această inițiativă este foarte importantă pentru că Uniunea Europeană nu poate fi în siguranță și sănătoasă dacă vecinii ei nu sunt în siguranță și sănătoși“, a afirmat Aurescu, atât într-o declarație de presă premergătoare reuniunii, cât și către omologii săi europeni.

Sprijinul României pentru un astfel de mecanism ar reprezenta o opțiune solidă pentru state partenere precum Republica Moldova, cu care Bucureștiul împărtășește o relație istorică și un parteneriat strategic. 

Aflată săptămâna trecută la Bruxelles, Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a discutat cu Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, despre accesul mai rapid la vaccinuri anti-COVID-19 pentru cetățenii Republicii Moldova.

Subiectul vaccinurilor a fost abordat de Sandu și cu Josep Borrell, Înaltul Reprezentant subliniind angajamentul UE de a contribui la asigurarea accesului tuturor la vaccinuri anti-COVID-19, inclusiv în vecinătatea imediată a UE.

De altfel, România, prin ministrul de externe Bogdan Aurescu, și alte 12 țări membre au trimis o scrisoare șeful diplomației UE și Comisiei Europene prin care solicită accesul țărilor Parteneriatului Estic la vaccinul anti-COVID-19.

Mai mult, cu ocazia unei vizite efectuate la Chișinău la 29 decembrie anul trecut, președintele Klaus Iohannis a anunțat că România va dona până la 200.000 de doze de vaccin către Republica Moldova.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

Dacian Cioloș13 mins ago

Dacian Cioloș, întrevedere cu însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA. Cei doi au discutat despre consolidarea legăturilor România-SUA și despre importanța strategică a securității la Marea Neagră

Dragoș Pîslaru38 mins ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru a prezentat Comisiei de Muncă a Senatului Directiva Europeană pe Salariul Minim și implicațiile ei pentru România

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

Președintele Consiliului European: Ultimii ani au afectat relația cu SUA. Donald Trump a vorbit mai mult cu Coreea de Nord decât cu Europa

U.E.2 hours ago

Germania este în favoarea restricțiilor asupra exporturilor de vaccinuri produse în UE: Nu este vorba de UE pe primul loc. Trebuie să ne asigurăm că există o distribuţie echitabilă

ROMÂNIA3 hours ago

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, despre introducerea unui certificat de vaccinare anti-COVID-19 unic la nivelul UE: Trebuie să evităm ”orice abordare discriminatorie”. Discuțiile continuă

Corina Crețu3 hours ago

Corina Crețu a pledat, în Parlamentul European, pentru durabilitatea investițiilor prin fondurile europene: Comisia Europeană ar trebui să asiste statele membre

COMUNICATE DE PRESĂ3 hours ago

Lansarea proiectului european Team2Share – Integrated Training & Teaching for Learning further aiming Knowledge Sharing Across Generations”

ENGLISH4 hours ago

Launch of the European Project Team2Share: Integrated Training & Teaching for Learning further aiming Knowledge Sharing Across Generations

U.E.4 hours ago

Giuseppe Conte a demisionat din fruntea guvernului italian

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Comisia Europeană a lansat noul său angajament privind consumul verde, primele întreprinderi angajându-se să adopte măsuri concrete în vederea creșterii sustenabilității

ROMÂNIA3 hours ago

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, despre introducerea unui certificat de vaccinare anti-COVID-19 unic la nivelul UE: Trebuie să evităm ”orice abordare discriminatorie”. Discuțiile continuă

Dragoș Pîslaru6 days ago

Dragoș Pîslaru: Statele membre ar trebui să profite de majorarea de 3% din FEAD pentru a sprijini persoanele defavorizate în timpul pandemiei COVID-19

Eugen Tomac6 days ago

Eugen Tomac i-a solicitat șefului politicii externe a UE să creeze mecanisme care să condiționeze sprijinul financiar acordat partenerilor de garantarea accesului minorităților naționale la educație în limba maternă

RENEW EUROPE6 days ago

Președintele Consiliului European îi propune lui Joe Biden ca în prima zi de mandat la Casa Albă să construiască un nou pact fondator cu UE pentru „o lume mai bună”

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Președinta Comisiei Europene: Jurământul lui Joe Biden, un mesaj de speranță pentru o lume care așteaptă ca SUA să revină în cercul de state cu idei similare

Eugen Tomac1 week ago

Eurodeputatul Eugen Tomac: Rusia de astăzi se transformă într-un gulag și UE are obligația să acționeze

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Florin Cîțu s-a vaccinat împotriva COVID-19: Am vrut să dau un semnal românilor să se vaccineze

U.E.2 weeks ago

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan dorește să ”repună pe șine” relațiile Turciei cu UE: Este prioritatea noastră să facem din 2021 un an de succes

ROMÂNIA3 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Intenţia noastră este ca de la jumătatea săptămânii viitoare să trecem la etapa a doua de vaccinare

Gheorghe Falcă1 month ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă se va vaccina împotriva COVID-19 și îndeamnă la responsabilitate pentru „noi și cei de lângă noi”: Vaccinarea, testul nostru de maturitate

Advertisement
Advertisement

Trending