Connect with us

POLITICĂ

Ana Birchall, aviz pozitiv în comisia de specialitate din Parlament în funcția de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice

Published

on

Ana Birchall, propusă viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului, anunță Agerpres.

S-au înregistrat 16 voturi “pentru”, 10 “împotrivă” şi o abţinere.

Foto: Facebook/ Ana Birchall

Birchall a discutat despre priorităţile sale şi a evidenţiat, printre altele, importanţa parteneriatului strategic România – SUA.

Întrebată de reacţiile Departamentului de Stat al SUA cu privire la propunerile de modificare a legilor Justiţiei, Birchall a amintit că există un principiu fundamental – ”orice act de justiţie se înfăptuieşte exclusiv în sala de judecată, având la bază probatoriul existent la dosar”.

“Vă mărturisesc că eu am studiat şi în România, am studiat masterat şi doctorat la Yale, în Statele Unite. Este una dintre cele mai bune universităţi din lume în domeniul Dreptului, chiar se situează la nivel internaţional şi, şi acolo, la fel ca în colaborarea cu alte universităţi, în discuţiile cu alţi colegi, să ştiţi că noi am învăţat un principiu fundamental – şi anume că orice act de justiţie se înfăptuieşte exclusiv în sala de judecată, având la bază probatoriul existent la dosar, iar apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale sunt elemente esenţiale în orice democraţie, în orice stat de drept”, a afirmat aceasta.

Ea a punctat că pentru Executiv “este o prioritate implementarea parteneriatelor strategice, fie că este vorba de Statele Unite, de Marea Britanie, Franţa, Italia, Japonia”.

Cine este Ana Birchall

Propunerea majorității parlamentare PSD-ALDE pentru poziția de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, Ana Birchall s-a născut pe 30 august 1973, în orașul Mizil, județul Prahova, este căsătorită și are un copil. Este de profesie avocat, fiind membră în Baroul București.

Este licențiată în Științe Juridice, fiind absolventă a Facultății de Drept din cadrul Universității București. În perioada 1999-2000, a făcut Masteratul în drept la Yale Law School, Yale University, SUA, iar între anii 2000 și 2002 și-a susținut Doctoratul în drept la Yale Law School (J.S.D.), Yale University, SUA, tema lucrării fiind ”Dreptul falimentului aplicat sistemelor bancare din țările Central și Est Europene” — o analiză comparativă a dreptului falimentului aplicabil sistemului bancar din SUA, Marea Britanie, Franța, Germania, România, Ungaria, Polonia și Cehia.

Din februarie 2015 a fost președinte al Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaților. 

Pe site-ul său oficial, Ana Birchall oferă mai multe informații despre studii, experiența sa profesională și politică:

Activitate profesională
Din februarie 2015 – prezent – Preşedinte al Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaţilor
9 decembrie 2012 – prezent – Deputat, Colegiul nr. 5 Vaslui. Membru în Comisia pentru buget, finanţe şi bănci, membru în Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru aderarea României în spaţiul Schengen şi Preşedinte al Grupului parlamentar de prietenie România- India.
aprilie 2014 – octombrie 2015 – Înalt Reprezentant al Primului-Ministru pentru afaceri europene şi parteneriat cu Statele Unite ale Americii (funcţie neretribuită).
iunie 2014 – prezent – Membru în Comitetul Executiv al Yale Law School Association, Yale Law School, SUA.
2013 – prezent – Ambasador al prestigiosului ONG Vital Voices, înfiinţat de Hillary Clinton în programul Global Ambassadors (www.vitalvoices.org)
2013 – prezent – Membru în Global Advisory Council WeConnect International (www.weconnectinternational.org)
iulie 2012 – decembrie 2012 – Consilier al Primului Ministru, Guvernul României.
ianuarie 2012 – iunie 2012 – Of Counsel, Muşat şi Asociaţii – Restructuring & Insolvency
2010 – 2012 – Biriş Goran – Şeful Grupului de practică în domeniul Restructurărilor Financiare şi Insolvenţă .
2008 – aprilie 2010 – Of Counsel (avocat) White& Case LLP Bucureşti, responsabil Grup practică în domeniul Insolvenţei, Faliment, Restructurări Financiare – Bancare
2005 – prezent –lector universitar Universitatea “Dimitrie Cantemir” Bucureşti – materie predată “Procedura Insolvenţei – reorganizarea judiciară şi procedura falimentului”
2005 – noiembrie 2006 – Consilier Comisia de Politică Externă, Senat.
2003 – 2004 – Consilier al Ministrului Afacerilor Externe , MAE.
2002 – 2003 – Avocat, White & Case LLP, New York City , SUA . Angajat în departamentul dreptului financiar – bancar. Specializat în principal în dreptul falimentului şi restructurări financiar- bancare.
Principale cazuri : ENRON, MCI-Worldcom, United Airlines, US AIR si UPC.
1996-1998 – Şef Oficiu Juridic, S.C Omniasig S.A. Responsabil atât cu practica de consultanţă în domeniul asigurărilor şi reasigurărilor, cât şi cu recuperarea daunelor rezultate din contractele de asigurare/reasigurare. În această perioadă am oferit consultanţă şi consiliere în promovarea şi adoptarea legislaţiei în domeniul asigurărilor/reasigurărilor.
Studii:
2000-2002 – Doctorat în drept Yale Law School (J.S.D.) Yale University SUA (“Student Marshal” în calitate de reprezentant al anului de doctoranzi 2002). Tema Lucrării: “Dreptul falimentului aplicat sistemelor bancare din ţările Central şi Est Europene”- o analiză comparativă a dreptului falimentului aplicabil sistemului bancar din SUA, Marea Britanie, Franţa, Germania, România, Ungaria, Polonia şi Cehia. Coordonator: Decanul facultăţii Yale Law School, Dean Anthony T. Kronman. Bursier Goldman Scholarship, bursă acordată de Yale Law School.
1999-2000 – Masterat în drept (L.LM.), Yale Law School, Yale University, SUA . Absolvit echivalentul magna cum laude în cursuri precum Dreptul Falimentului, Reorganizare Financiar – Bancară şi Comercială şi Dreptul Internaţional.
1991-1996 – Facultatea de Drept şi Relaţii Internaţionale Nicolae Titulescu – (anual bursă de merit, Şef de Promoţie).
1996 – Licenţiată în Ştiinţe Juridice, Universitatea Bucureşti, Facultatea de Drept.
Publicaţii:
1. Education – Cornerstone of the Romanian Social Model – Policy Network, Marea Britanie, martie 2007.
2. Banking insolvency in Post – Socialist Economies – Universul Juridic, Bucureşti, 2006.
3. Procedura Insolvenţei – reorganizare judiciară şi procedura falimentului – Note de Curs, Universul Juridic, Bucureşti, 2006.
4. Împreună cu Prof. Gabriel Boroi, Analiză a sistemului de drept românesc de după 1989. Publicată în revista Universităţii Nicolae Titulescu
5. Numeroase comunicări la sesiuni ştiinţifice din ţară şi străinătate.

Activitate politică
iulie 2016 – prezent: Secretar General Adjunct (Relaţii Internaţionale) Partidul Social Democrat.
octombrie 2015 – prezent: Vicepreşedinte, Partidul Social Democrat, Organizaţia Judeţeană PSD Vaslui.
iunie 2015 – prezent: Membru PSD, Organizaţia PSD Bârlad/ Organizaţia PSD Vaslui.
februarie 2014 – prezent: Preşedintele Forumului Progresist Social – Democrat.
2013 – prezent: Vicepreşedinte/Purtător de cuvânt, Asociaţia Parlamentarilor Social-Democraţi.
2013 – prezent: Membru Consiliul Naţional, Partidul Social Democrat.
2011 – 2014: Secretar executiv pe probleme de relaţii internaţionale, PSD.
2012 – 2016: Consilier pe probleme de politică externă, Preşedinte PSD.
2005 – 2007: Secretar executiv PSD pe probleme de tineret şi egalitate de şanse.
2007 – 2009: Şef Departamentul de Educaţie şi Cercetare PSD.
2005 – 2015: Membru PSD Organizaţia Bucureşti, Sector 1.
Alte precizări şi informaţii:
Membru – Baroul Bucureşti
Membru Policy Network, Marea Britanie.
Membru Terra Nova, Franţa.
Limbi străine: fluent în engleză.

Citiți mai multe despre activitatea parlamentară a Anei Birchall aici.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialist în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

POLITICĂ

Klaus Iohannis a primit premiul ”Garantul democrației” din partea Tineretului Național Liberal: ”Dați ce aveți mai bun pentru țară”

Published

on

© Captură video/ presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a primit sâmbătă, la Sinaia, premiul ”Garantul democrației” din partea Tineretului Național Liberal la Gala TNL ”Mircea Ionescu Quintus”.

Potrivit TNL, acordarea acestui premiu șefului statului a fost decisă datorită faptului că activitatea lui Klaus Iohannis oferă ”garanția că respectarea statului de drept și apărarea democrației sunt valori esențiale”.

Dați ce aveți mai bun pentru țară”, a spus președintele Klaus Iohannis, în discursul său către tinerii liberali, citându-l pe Mircea Ionescu Quintus.

”Am fost mișcat când am aflat că doriți să îmi acordați un premiu care se numește garant al democrației. Mi-am pus întrebarea dacă merit un premiu cu această denumire. Sunt eu un garant al democrației în România?”, a întrebat președintele, în aplauzele sălii. 

La eveniment au fost prezenți și candidați ai PNL la alegerile europene, între care Siegfried Mureșan, Vasile Blaga, Marian-Jean Marinescu, Mihai Țurcanu sau Violeta Alexandru.

Până în prezent, președintele Klaus Iohannis a primit mai multe recunoașteri și distincții internaționale cu privire la activitatea sa politică.

Anul trecut, șeful statului a primit, la München, premiul ”Franz Josef Strauss” din partea Fundației Hanns Seidel pentru promovarea, în mod constructiv și vizionar, de-a lungul întregii sale cariere politice, a valorilor democratice, a unei societăți unite și a încrederii în proiectul european.

Aceasta a fost cea de-a treia distincție primită de Klaus Iohannis în Germania, după ce în 2016 a fost distins la Kiel cu premiul  Fundației Hermann Ehlers pentru “sprijinirea statului de drept şi a luptei anticorupţie”, iar în 2017, la Berlin, cu Ordinul Sfântului Gheorgheacordat de Balul Operei ”Semper” din Dresda, pentru angajamentul său politic pro-european.

Tot în 2017, președintele a primit, la Washington, distincţia „Light Unto the Nations”, premiu acordat de către Comitetul Evreiesc American (American Jewish Committee – AJC) şefilor de stat care s-au remarcat, de-a lungul timpului, prin promovarea valorilor democratice.

Continue Reading

POLITICĂ

Teodor Meleșcanu cere dublarea bugetului MAE: Natura războiului se schimbă. Apărarea şi descurajarea trebuie să fie dublate de comunicare strategică

Published

on

© Ministerul Afacerilor Externe

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a propus dublarea cadrului bugetar de care dispune Ministerul Afacerilor Externe, aflat actualmente la aproximativ 0,5% din PIB, invocând faptul că apărarea şi descurajarea trebuie să fie dublate de comunicare strategică, dar şi de rezilienţa societăţii în general în condițiile în care ”natura războiului” se află în transformare.

Dacă vă uitaţi la (…) schimbarea naturii războiului, la accentul şi priorităţile pe care le avem în ceea ce priveşte combaterea războiului hibrid, în principal prin consolidarea rezilienţei, prin toate metodele dedicate comunicării strategice, fără aceste elemente nu putem să ne simţim cu adevărat în siguranţă“, a afirmat şeful diplomaţiei române la “Atlantic-Black Sea Security Forum”, eveniment organizat de Aspen Institute Romania și biroul de la București al German Marshall Fund.

El a spus că apărarea văzută doar din punct de vedere militar nu este suficientă și a vorbit despre o eventuală creştere a bugetului Ministerului Afacerilor Externe la 1% din Produsul Intern Brut.

Faptul că alocăm 2% din PIB Ministerului Apărării cred că este o idee foarte bună şi există un consens politic legat de aceasta. Cred că a venit momentul să ne gândim, de asemenea, la creşterea posibilităţilor şi activităţilor din domeniul nostru. (…) Cred că ar trebui să ne gândim, de asemenea, la 1% din buget pentru Ministerul Afacerilor Externe şi diplomaţia noastră. În prezent nu este rău, avem 0,54%, dar 1% din PIB ar putea fi un instrument foarte important pentru dezvoltare“, a punctat el, potrivit Agerpres

Ministrul Afacerilor Externe a participat joi a deschiderea „Atlantic – Black Sea Security Forum: The New Great Game? Return to Power Politics”, organizat de Institutul Aspen din România, în parteneriat cu German Marshall Fund of the United States.

Șeful diplomației române a mai evocat, în alocuțiunea sa, evoluțiile politico-militare și de securitate din regiunea extinsă a Mării Negre cu implicații la nivelul întregii comunități euro-atlantice.

 

Continue Reading

POLITICĂ

Președintele Klaus Iohannis va primi premiul ”Garantul democrației” la Gala Tineretului Național Liberal

Published

on

©️ Calea Europeană/ Diana Zaim

Tineretul Național Liberal organizează sâmbătă, 23 martie, începând cu ora 18:00, la Centrul Internațional de Conferințe „Casino” din Sinaia, Gala Premiilor TNL „Mircea Ionescu Quintus”, eveniment ce are ca scop recunoașterea și promovarea activității tinerilor liberali din întreaga țară, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Gala din acest an se va bucura de prezența Președintelui României, Klaus Iohannis, și de participarea președintelui PNL, Ludovic Orban, și a unor candidați PNL la alegerile europarlamentare. De asemenea, la reuniune vor mai lua parte lideri locali liberali și aproximativ 400 de tineri liberali din toată țara.

Cu acest prilej, Tineretul Național Liberal va acorda Președintelui Klaus Iohannis premiul „Garantul democrației”, activitatea domniei sale oferind garanția că respectarea statului de drept și apărarea democrației sunt valori esențiale.

Totodată, în cadrul evenimentului, vor fi decernate premii membrilor și filialelor Tineretului Național Liberal care s-au remarcat prin activitatea desfășurată pe parcursul anului 2018, dar nu numai. În plus, vor fi acordate distincții și premii speciale organizațiilor partenere sau unor membri ai societății civile a căror activitate este rezonantă cu principiile și valorile TNL.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending