Connect with us

POLITICĂ

Ana Birchall: Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor susţine priorităţile Preşedinţiei olandeze a Consiliului UE, întrucât sunt calibrate în acord cu aşteptările cetăţenilor români

Published

on

Ana Birchall, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor, a participat, în perioada 7-8 februarie a.c., la Conferinţa Organelor parlamentare Specializate în Afaceri Comunitare şi Europene ale parlamentelor Uniunii Europene (COSAC), care s-a desfăşurat în Olanda, la Haga. Principalele teme care au fost dezbătute în cadrul reuniunii COSAC au vizat priorităţile Preşedinţiei olandeze a Consiliului Uniunii Europene: migraţia, securitatea graniţelor UE, securitatea cibernetică, securitatea energetică, consolidarea pieţei interne europene, relaţiile externe ale UE sau relaţia dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie.

În prima parte a reuniunii, a fost abordată tematica organizării şi cooperării privind controlul parlamentar pe baza studiului de caz referitor la activitatea Europol. Dezbaterea a urmărit o analiză a modului în care se realizează controlul parlamentar, precum şi modul în care cooperează comisiile pentru afaceri europene şi organele specializate în afaceri comunitare din cadrul parlamentalor naţionale ale statelor membre. “În noiembrie 2015, Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor a examinat Regulamentul Europol şi a ridicat câteva probleme de fond care au fost incluse în ultima variantă a Regulamentului Europol. Este un exemplu care arată nu numai importanţa controlului parlamentar, dar întăreşte necesitatea unei mai strânse cooperări între parlamentele naţionale şi instituţiile europene”, a subliniat Ana Birchall, potrivit unui comunicat remis Calea Europeană.

“Ţara noastră contribuie substanţial la acţiunile Frontex si Europol, demonstrând că este alături de celelalte state membre în efortul UE în contextul provocărilor din prezent pe tema migraţiei şi a securităţii graniţelor”, a mai precizat preşedintele Comisiei pentru afaceri europene, Ana Birchall.

ana birchall 100În ceea ce priveşte relaţia dintre parlamentele naţionale şi Parlamentul European, Ana Birchall a precizat că “parlamentele naţionale ale statelor membre pot contribui la îmbunătăţirea percepţiei cetăţenilor europeni asupra UE, prin stimularea implicării lor în elaborarea şi implementarea politicilor europene.”

În a doua parte a reuniunii COSAC, dezbaterea s-a concentrat asupra priorităţilor Preşedinţiei olandeze a Consiliului Uniunii Europene. “Comisia pe care o reprezint susţine priorităţile Preşedinţiei olandeze a Consiliului UE, întrucât sunt calibrate în acord cu aşteptările cetăţenilor români şi europeni. Combaterea ameninţărilor teroriste, îmbunătăţirea mijloacelor actuale pentru combaterea terorismului, precum şi identificarea de noi instrumente prin care riscurile teroriste să fie diminuate reprezintă abordări pe care le susţinem şi le împărtăşim. De asemenea, salutăm eforturile Preşedinţiei olandeze în lupta împotriva radicalizării, precum şi împotriva recrutării de tineri în scopuri teroriste”, a menţionat Ana Birchall.

În privinţa securităţii graniţei externe a UE, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor a subliniat că “anii de pregătire pentru aderarea la Schengen au permis României să acţioneze ca membru de facto al Schengen, ţara noastră apărând eficient peste 2.070 de kilometri, ca graniţă estică a UE”. Totodată, Ana Birchall a subliniat necesitatea “de a face paşi fermi în direcţia limitării fluxurilor de refugiaţi economici în căutare de azil, problemă ce reclamă abordări şi soluţii comune la nivelul Uniunii”, arătând că “înainte de a discuta despre viitoare mecanisme permanente, este important ca cele deja existente să funcţioneze mai bine”.

Referitor la tema securităţii cibernetice, Ana Birchall a declarat că aceasta reprezintă “una dintre cele mai mari provocări la nivelul Uniunii Europene în ansamblu” şi a pledat pentru includerea acestei teme pe agenda priorităţilor Preşedinţiei olandeze a Consiliului UE. “Susţinem fără echivoc implementarea strategiei privind securitatea cibernetică, precum şi iniţiativele ce au ca scop dezvoltarea şi implementarea acelor măsuri necesare pentru a asigura un nivel crescut de securitate a informaţiei în interiorul Uniunii Europene”, a adăugat Ana Birchall.

De asemenea, Ana Birchall a pledat pentru continuarea dialogului cu statele din Parteneriatul Estic cele mai avansate pe cale reformelor, prin oferirea unei perspective privind extinderea UE. “România a fost şi rămâne un susţinător activ al extinderii UE. Perspectiva europeană pentru ţările angajate în procesul de apropiere de UE a contribuit deja la transformarea lor, prin modernizarea şi democratizarea instituţională, precum şi prin ample reforme economice”, a declarat preşedintele Comisiei pentru afaceri europene.

.

.

POLITICĂ

Marcel Ciolacu: Inițiativa unei legislații americane pentru admiterea României în Visa Waiver, un semnal al importanței noastre ca aliat vital al SUA în Europa

Published

on

© Marcel Ciolacu/ Facebook

Iniţiativa de introducere a unei legislaţii privind admiterea României în Programul Visa Waiver reprezintă un semnal al importanţei tot mai mari a naţiunii noastre ca aliat “vital” al SUA în Europa, a afirmat, vineri, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu.

“Apreciez foarte mult iniţiativa senatorilor Shaheen şi Durbin de introducere a unei legislaţii privind admiterea României în Programul SUA Visa Waiver, un semnal al importanţei tot mai mari a naţiunii noastre ca aliat vital al SUA în Europa”, a transmis Marcel Ciolacu, într-o postare pe Twitter.

Citiți și Un proiect de lege depus în Senatul SUA recomandă ridicarea vizelor pentru români

Senatorii americani Richard Durbin, numărul doi în eşalonul conducerii democrate din Senatul SUA, şi Jeanne Shaheen, preşedintele Subcomitetului pentru Europa din cadrul Comitetului pentru Relaţii Externe al Senatului Statelor Unite, au introdus miercuri un proiect de lege care recomandă includerea României în Programul Visa Waiver, a informat joi Ambasada României în Statele Unite ale Americii într-un comunicat de presă.

Iniţiativa legislativă vine în continuarea unei vizite pe care cei doi senatori au efectuat-o luna trecută în România.

Intitulat „Romania Visa Waiver Act of 2023”, proiectul de act normativ reprezintă un pas legislativ important care marchează sprijinul Senatului american în contextul eforturilor României de a deveni stat membru al acestui program. Proiectul de lege transmite un semnal politic important executivului american (Departamentul Securității Interne, care administrează programul Visa Waiver) privind desemnarea României ca stat participant. În același timp, Guvernul României este încurajat să intensifice eforturile de combatere a traficului de persoane şi de îndeplinire a criteriilor tehnice pentru admiterea în program, așa cum sunt ele prevăzute în Legea americană a imigrării şi cetăţeniei.

Continue Reading

POLITICĂ

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

Published

on

© Guvernul României

Fenomenul dezinformării reprezintă una dintre tacticile războiului hibrid purtat de Rusia, care vizează nu doar destabilizarea regională, cât şi manipularea la nivel global, şi este nevoie de elaborarea unui plan comun de acţiune contra acestei provocări, inclusiv în ţările din spaţiul francofon, a declarat, joi, prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Şeful Guvernului a participat, joi, la Palatul Cotroceni, alături de preşedintele Klaus Iohannis, la deschiderea oficială a Conferinţei internaţionale “Francofonia viitorului: educaţie pentru dezvoltare durabilă”.

“Momentul aniversar al marcării celor 30 de ani de prezenţă a României ca membru deplin la Francofonia instituţională este şi un bun prilej pentru a discuta despre viitor. Decizia de a ne concentra asupra educaţiei este, în context, justificată de rolul său esenţial pentru populaţia tânără, precum cea a spaţiului francofon. Aceşti tineri sunt interesaţi să aibă un loc de muncă, acces la educaţie şi să trăiască într-un mediu sănătos aşa cum este recunoscut şi în cadrul strategic al Francofoniei pentru 2023 – 2030”, a afirmat Ciucă, potrivit Agerpres.

El a subliniat că în orice formă de educaţie, cea de bază sau cea continuă pe tot parcursul vieţii, calitatea informaţiei primite, a infrastructurii, a relaţiei procesului educaţional cu realitatea socială şi economică sunt aspecte extrem de importante în dezvoltarea durabilă.

Nicolae Ciucă a evidenţiat rolul primordial al educaţiei în dezvoltarea societăţilor deschise, democratice.

Potrivit prim-ministrului, durabilitatea dezvoltării societăţilor democratice este intrinsec legată de pace, stabilitate şi domnia legii la nivel naţional şi internaţional.

“Doresc să salut rolul Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei în susţinerea celor mai vulnerabile categorii ale populaţiei, mai ales în contextul internaţional marcat de crize multiple, printre care războiul de agresiune declanşat de Federaţia Rusă în Ucraina, instabilitatea crescută în Sahel, provocările climatice sau cele hibride”, a transmis Ciucă.

Citiți și ”România, stat-far al Francofoniei”. Klaus Iohannis: Ne propunem să transformăm România într-un centru regional de formare în limba franceză a diplomaților și funcționarilor publici din țările francofone

Totodată, şeful Guvernului exprimat îngrijorarea cu privire la campania de dezinformare desfăşurată de Moscova şi a invocat necesitatea elaborării unui plan de acţiune comună pentru contracararea acestei tactci parte a războiului hibrid purtat de Rusia.

“Ne preocupă şi ne îngrijorează activităţile şi abuzurile comise în regiune de grupul Wagner, în paralel cu campania de dezinformare desfăşurată de Moscova. Fenomenul dezinformării reprezintă una dintre tacticile războiului hibrid purtat de Rusia, care vizează nu doar destabilizarea regională, cât şi manipularea la nivel global. Observăm că multe state sunt ţinte şi victime ale dezinformării. Aceasta este o provocare comună şi o responsabilitate comună, care necesită mobilizarea tuturor. Organizaţia Internaţională a Francofoniei, care reprezintă vocea a 88 de state şi guverne, constituie un cadru excelent de acţiune comună în faţa acestei provocări care ne priveşte pe toţi. Este necesară, aşadar, elaborarea unui plan de acţiuni contra dezinformării în spaţiul francofon. Trebuie să continuăm să investim în educaţie şi este nevoie, de aceea, ca Francofonia să meargă şi mai departe în mobilizarea deplină a femeilor şi tinerilor în ceea ce priveşte prevenirea şi reducerea violenţei împotriva femeilor, educaţia fetelor, participarea femeilor şi tinerilor la procesele decizionale sau chiar accesul la locuri de muncă pentru aceste grupuri vulnerabile”, a menţionat prim-ministrul Ciucă. 

Continue Reading

POLITICĂ

Marcel Ciolacu dorește un Minister al Afacerilor Europene în viitorul guvern: Peste tot în Europa se găsește acest minister. Ar trebui să aibă ca atribut negocierea aderării la Schengen

Published

on

© Guvernul României

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că în componenţa guvernamentală ar trebui să existe şi Ministerul Afacerilor Europene, subliniind că va exista o discuție în coaliția dintre social-democrați liberali despre înființarea unui astfel de minister în viitorul guvern ce va rezulta ca urmare a rotativei guvernamentale.

“Cred că mai important este să nu repetăm greşelile. Am avut un insucces cu aderarea la spaţiul Schengen, indiferent cum vrem noi să o prezentăm sau să o coafăm şi trebuie să vedem de ce am avut acest insucces şi ce nu a funcţionat. Eu astăzi am avut privilegiul să stau de vorbă cu domnul profesor Vasile Puşcaş, este un specialist recunoscut, omul care de fapt a împins lucrurile către Uniunea Europeană. Mi-a zis că a fost o greşeală majoră când în guvernul României nu a mai existat Ministerul Afacerilor Europene. Peste tot, în toate guvernele din Europa, în statele mai dezvoltate economic decât România se găseşte acest minister”, a spus Ciolacu, la Digi24, conform Agerpres.

Potrivit președintelui Camerei Deputaților, atributul de negociere al aderării la spațiul Schengen ar trebui să fie al Ministerului Afacerilor Europene și al Ministerului Afacerilor Externe.

“Poate atributul nu ar fi trebuit să fie al Ministerului de Externe de negociere de aderare la spaţiul Schengen, poate acest atribut ar fi trebuit să fie al Ministerului Afacerilor Europene. (…) Din punctul meu de vedere Ministerul Afacerilor Europene ar trebui să existe în componenţa guvernamentală scoţând sau făcând o reducere a unuia sau două ministere”, a spus Ciolacu, potențial viitor premier conform acordului din coaliție privind principiile rotației guvernamentale, care prevede că premierul Nicolae Ciucă, președinte al PNL, va fi înlocuit de un prim-ministru din partea PSD.

Istoria unui minister al afacerilor europene în România a început în 2011, când un Minister al Afacerilor Europene a fost înființat în septembrie 2011, în timpul guvernului PDL al lui Emil Boc. Atunci, fostul comisar european Leonard Orban era numit ministru al afacerilor europene, funcție pe care a deținut-o și pe parcursul cabinetului condus de Mihai-Răzvan Ungureanu (PDL) și în primul guvern Victor Ponta (PSD-PNL), deținând această poziție până la 21 decembrie 2022.

Începând cu guvernul Ponta II, Ministerul Afacerilor Europene a fost înlocuit cu Ministerul Fondurilor Europene, iar domeniul afacerilor europene a revenit în portofoliul Ministerului Afacerilor Externe, la nivel de secretar de stat.

La începutul lui 2017, în guvernul PSD-ALDE condus de Sorin Grindeanu a fost înființat postul de ministru delegat pentru afaceri europene la nivelul Ministerului Afacerilor Externe în scopul pregătirii și exercitării primei președinții române la Consiliul UE. Poziția a fost ocupată, succesiv, de Ana Birchall (ianuarie – iunie 2017), Victor Negrescu (iunie 2017 – noiembrie 2018) și de regretatul diplomat George Ciamba (noiembrie 2018- noiembrie 2019), acesta din urmă fiind și reprezentantul primei președinții a României la Consiliul UE din postura de ministru care a condus reuniunile Consiliului Afaceri Generale.

Continue Reading

Facebook

G713 hours ago

Premierul Japoniei a vizitat orașul-martir Bucea în cadrul unei vizite ”istorice” în Ucraina pentru a arăta ”respectul său pentru curajul şi perseverenţa poporului care îşi apăra patria”

INTERNAȚIONAL14 hours ago

Klaus Iohannis, primit de vicepreședintele și premierul Emiratelor Arabe Unite. Șeful statului a invitat companiile din Dubai la Forumul de Afaceri al celor Trei Mări

ROMÂNIA15 hours ago

Ministerul Justiției lansează procedura de selecție a candidaților pentru funcția de procuror european delegat în România. Persoanele interesate îşi pot depune candidatura până la data de 3 aprilie inclusiv

NATO16 hours ago

MApN: Un contingent de militari din Luxemburg a fost integrat în grupul de luptă al NATO din România

COMISIA EUROPEANA16 hours ago

Ajutor de stat: Comisia Europeană aprobă o schemă românească de 103 milioane de euro destinată dezvoltării instalațiilor de stocare a energiei electrice

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

Comisia Europeană plătește Ucrainei a doua tranșă de 1,5 miliarde de euro din asistența macrofinanciară pentru 2023 astfel încât Kievul să mențină în funcțiune serviciile esențiale

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

Comisia Europeană sprijină în acest an 14 proiecte de reformă în România în vederea consolidării rezilienței și competitivității

U.E.18 hours ago

Șeful diplomației UE: Pregătim o misiune civilă în R. Moldova pentru a consolida capacitatea țării împotriva amenințărilor hibride

ROMÂNIA19 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă: Traficul de persoane este un flagel global față de care Guvernul are toleranță zero. România susţine activ măsurile propuse de UE pentru combaterea acestui fenomen

COMISIA EUROPEANA20 hours ago

După România, Comisia Europeană lansează un proiect-pilot și cu Bulgaria pentru o mai bună protecție a frontierelor externe ale UE

NATO5 days ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ6 days ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

MAREA BRITANIE6 days ago

R. Moldova va primi un nou sprijin de 10 milioane de lire sterline pentru modernizare din partea Regatului Unit

ROMÂNIA6 days ago

”România, stat-far al Francofoniei”. Klaus Iohannis: Ne propunem să transformăm România într-un centru regional de formare în limba franceză a diplomaților și funcționarilor publici din țările francofone

Eugen Tomac6 days ago

Eugen Tomac a cerut Comisiei Europene să vină cu un plan concret pentru a sprijini R. Moldova în fața încercărilor de destabilizare din partea Rusiei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI7 days ago

Rareș Bogdan le cere liderilor UE ”să decidă plata unor compensații” pentru fermierii români care ”au pierdut enorm după declanșarea invaziei ruse în Ucraina”

INTERNAȚIONAL1 week ago

AUKUS: De pe coasta Pacificului, liderii SUA, Regatului Unit și Australiei au lansat programul submarinelor cu propulsie nucleară pentru a garanta securitatea globală

U.E.2 weeks ago

Israelul vrea să accelereze ”livrările de gaz către Europa prin Italia”, anunță Benjamin Netanyahu după discuții cu Giorgia Meloni

Cristian Bușoi2 weeks ago

Cristian Bușoi prezintă contribuția comisiei pe care o prezidează în PE la măsurile adoptate de UE în domeniul energetic în contextul războiului rus din Ucraina: Lumea, așa cum o știam, s-a schimbat

Team2Share

Trending