Connect with us

POLITICĂ

Semnal de alarmă al Comisiei de Afaceri Europene a Camerei Deputaților: “Pentru România, miza Planului Juncker este reducerea decalajelor economice prin proiecte cât mai țintite. Lista acestora trebuie revizuită”

Published

on

Parlamentul României, prin Comisia pentru Afaceri Europene a Camerei Deputaților se implică în dezbaterea planului de investiții al Comisiei Europene de 315 miliarde de euro pentru care România a depus nu mai puțin de 337 de proiecte. Recent au fost pre-aprobate primele patru proiecte pentru Spania, Italia, Croația și Irlanda și acestea implică investiții în domenii cheie precum industrie, sănătate sau infrastructură aeroportuară. În acest sens, autoritățile din România trebuie să își revizuiască prioritățile privind proiectele depuse pentru acest plan și să se concentreze pe cele cu implicații strategice.

Susținând implicarea diplomației parlamentare în dezbaterea și identificarea unor soluții pentru ca România să beneficieze de pe urma Fondului European de Investiții Strategice, Comisia pentru Afaceri Europene a Camerei Deputaților, în colaborare cu Comisia pentru buget, finanțe și bănci și cu Comisia pentru politică externă au organizat, marți, 28 aprilie, reuniunea “Planul Juncker – instrument pentru reducerea decalajelor economice între statele membre; beneficii pentru România”.

Dezbaterea și-a propus să marcheze un dialog real pe tema Planului Juncker precum și pe tema instrumentelor pe care țara noastră le are la dispoziție pentru a valorifica avantajele Planului de investiții, se arată într-un comunicat remis CaleaEuropeana.ro.

comisia afaceri europene

În deschiderea evenimentului, Ana Birchall, moderatoarea dezbaterii pe Planul Juncker, a dat citire mesajului primului-ministru Victor Ponta, care a ținut să salute organizarea dezbaterii la Comisia pentru Afaceri Europene. Premierul a spus că “este convins că Planul Juncker este un instrument util de creare a locurilor de muncă, de creştere a competitivităţii actorilor europeni, precum şi un pas important în consolidarea  solidarităţii europene”. Premierul a arătat că Planul Juncker poate fi un vector de dezvoltare pe care țara noastră îl poate valorifica. “Din poziţia de prim-ministru al României doresc să îmi exprim susţinerea pentru acest proiect european. Obiectivul nostru este ca, împreună cu fondurile europene, proiectele care vor fi promovate prin Planul de Investiţii Juncker, să contribuie la dezvoltarea ţării pe care o reprezint.  Avem nevoie de o Uniune Europeană competitivă și dinamică, în jurul valorilor solidarităţii!”, se arată în finalul mesajului transmis de premierul Ponta.

La dezbatere au participat numeroşi oficiali – parlamentari, lideri politici, actori instituționali precum și reprezentanţi ai unor ONG-uri. În cadrul evenimentului au luat cuvântul Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, Angela Filote, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România și Radu Pogdorean, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, în timp ce președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, aflat într-o deplasare externă, a transmis la rândul său un mesaj de felicitare, apreciind oportunitatea organizării dezbaterii.

comisia afaceri europene2

“Țin să mulțumesc tuturor participanţilor pentru dezbaterea utilă pe Planul Juncker. Am avut un dialog productiv și o analiză obiectivă asupra Planului de investiții pe care îl propune Comisia Europeană. În cazul specific al României, am convenit că miza principală a Planului Juncker este aceea de a oferi răspunsuri din perspectiva reducerii decalajelor, ca instrument financiar complementar la cele deja existente de accesare a fondurilor europene. Zonele defavorizate în care se înregistrează rate mari ale şomajului şi în care nivelul de trai este scăzut trebuie să fie ţintite prin Planul de investiţii pentru Europa”, a declarat Ana Birchall, președintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților.

O intervenție critică a venit din partea lui Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale care a specificat că “planul Juncker nu va fi Moș Crăciun, deși este o inițiativă lăudabilă”. Acesta a subliniat că planul are ca țintă refacerea țărilor din zona euro și doar proiectele importante pentru obiectivele strategice europene vor avea câștig de cauză. “E un plan fragil care mizează pe atragerea de fonduri private, în loc să presupună implicarea mai puternică a Băncii Europene de Investiții prin emisiuni de obligațiuni (safe-assets)”, a încheiat Dăianu spunând că este inadmisibil ca România să trimită 337 de proiecte pentru un plan care vizează criterii de performanță și implicații strategice și că cel mai important este ca noi să ne concentrăm pe ceea ce deja avem la dispoziție: fondurile europene.

Ana Birchall a adăugat că eliminarea decalajelor, prin investiții în zonele a căror dezvoltare nu ține pasul cu regiunile prospere ale UE, trebuie să reprezinte o prioritate a Planului Juncker. “Susțin în continuare că trebuie să avem programe și politici publice de asistenţă specializată, particularizată pe nevoile comunităţilor din zonele defavorizate, completate de măsuri economico-fiscale şi sociale ţintite pentru a sparge cercul vicios al subdezvoltării. În egală măsură, este deosebit de important să ne prioritizăm proiectele de investiţii, astfel încât să ne maximizăm şansele de a obţine finanţare pe domenii cheie precum infrastructura strategică, energie sau educaţie”, a menționat președintele Comisiei pentru afaceri europene.

Ministrul Finanțelor Publice Eugen Teodorovici a pledat pentru revizuirea urgentă a listei de proiecte, în sensul clarificării priorităţilor. “Propuneri mai puține și de anvergură pe domenii cheie: energie, infrastructură, inovare”, a menționat acesta. De asemenea, Angela Filote, șefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, a evidențiat că dezbaterea contribuie la crearea unui spirit de echipă între Comisia Europeană şi legislativele naţionale, apreciind “seriozitatea cu care România sprijină eforturile de relansare economică şi creare de locuri de muncă”. Aceasta a adăugat că se speră ca planul să fie operațional din septembrie 2015.

Deputatul PNL, Alexandru Nazare a ținut să precizeze că “transmiterea unei liste de 337 de proiecte, fără pregătirea și selectarea acestora în baza unor priorități de țară a fost o eroare, iar ministrul Teodorovici a admis că trebuie revizuită lista. Avem nevoie însă de un efort colectiv pentru a face față competiției pentru fondurile din planul Juncker, mai ales acum când se stabilesc la Bruxelles criteriile de selecție și sursele de finanțare”.

Președintele Comisie pentru Buget a Camerei Deputaților, Viorel Ștefan a accentuat că planul Juncker reprezintă o “schimbare de mentalitate în conturarea priorităților strategice ale Europei și că este benefic că vizează criterii de performanță și strategie”.

Ana Birchall a ținut să precizeze că “Planul de investiţii pentru Europa interesează în cel mai înalt grad şi ţara noastră, fiindcă de reuşita lui, de buna şi corecta implementare depind politicile cheie ale Uniunii Europene în direcţia depăşirii efectelor crizei economice, reducerea decalajelor şi reînscrierea UE pe un trend de creştere economică sustenabilă”. Totodată, președintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților a subliniat misiunea Comisiei de a sprijini participarea activă a României la discuţiile de la nivelul UE privind identificarea celor mai bune modalităţi de punere în practică a propunerilor incluse în Planul Juncker. În încheierea dezbaterii, Ana Birchall a subliniat necesitatea “unui consens și a unei colaborări transpartinice”, astfel încât țara noastră să poată beneficia de avantajele pe care le cuprinde Planul Juncker. Ana Birchall le-a mulțumit ministrului Eugen Teodorovici și șefei Reprezentanței Comisiei Europene în România, Angela Filote, pentru deschiderea de a informa Comisia pentru afaceri europene asupra criteriilor de selecție și a proiectelor care reprezintă priorități strategice pentru România.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

POLITICĂ

Deputatul Ionuț Stroe, mesaj din Plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei: Am reușit o radiografie obiectivă și clară a situației din Albania. Procesul de monitorizare, încheiat

Published

on

© Ionuț Stroe - Facebook

Plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a adoptat ieri, 17 aprilie, rezoluția care încheie procesul de monitorizare pentru Albania, ca urmare a raportului întocmit de deputatul român, Ionuț Stroe.

„Acest moment marchează finalul unei misiuni importante, de peste un an, în care am avut nenumărate întâlniri și discuții cu toate forțele politice din Albania, cu societatea civilă, cu parlamentul, zona justiției și guvernul albanez. Am reușit o radiografie obiectivă și clară a situației din Albania”, a trasmis deputatul român într-un mesaj postat pe pagina de Facebook. 

Potrivit acestuia, „este o zi istorică pentru Albania, care se afla sub monitorizare din anul 1995”: „Este o onoare pentru mine să fi contribuit la acest moment.”

„Acesta este rolul Consiliului Europei, de a ghida, ajuta și susține statele membre pentru a-și consolida democrația, statul de drept și respectarea drepturilor omului”, a mai adăugat Ionuț Stroe. 

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2024

“Pasele între prieteni merg cel mai bine. Acum e timpul României să înscrie!” – Reacția lui Ciolacu după ce Scholz i-a dăruit o minge de fotbal pentru EURO 2024

Published

on

© Guvernul României

Cancelarul german Olaf Scholz i-a dăruit sâmbătă premierului Marcel Ciolacu o minge de fotbal cu înscripția Campionatului European de Fotbal 2024 pe care Germania îl va găzdui în perioada 14 iunie – 14 iulie și care l-a România s-a calificat după o pauză de opt ani.

“Pasele între prieteni merg cel mai bine”, a scris Ciolacu, pe Facebook, unde a distribuit o fotografie cu momentul imortalizat.

“Acum e timpul României să înscrie! În iunie, și tricolorii și românii vor face o figură frumoasă în Europa!”, a continuat liderul PSD.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut sâmbătă o întrevedere, la Palatul Victoria, cu cancelarul federal german, Olaf Scholz, aflat în vizită în România, unde Partidul Social Democrat şi PES activists România găzduiesc, la Palatul Parlamentului, o reuniune a liderilor Partidului Socialiştilor Europeni la care participă, alături de Ciolacu și Scholz, comisarul european Nicolas Schmit, candidatul PES la șefia Comisiei Europene, și preşedintele PES, Stefan Lofven.

Discuțiile au vizat aprofundarea relațiilor bilaterale, cooperarea în plan economic și de securitate, aderarea completă a României la Schengen, precum și teme de interes european, în contextul apropiatelor alegeri pentru Parlamentul European

Continue Reading

POLITICĂ

Nicolae Ciucă s-a întâlnit cu premierul ceh Petr Fiala: Alegerile europene vor fi momentul în care forţele democratice trebuie să afirme cu tărie angajamentul faţă de valorile occidentale

Published

on

© Nicolae Ciucă/ Facebook

Preşedintele Senatului și liderul PNL, Nicolae Ciucă, a avut joi, la Praga, o întrevedere cu premierul Republicii Cehe, Petr Fiala, el afirmând că cele două ţări vor da pe 9 iunie testul alegerilor europarlamentare şi că acesta este momentul în care forţele democratice trebuie să afirme cu tărie angajamentul faţă de valorile occidentale.

”M-am văzut la Praga cu premierul Republicii Cehe, Petr Fiala, pe care l-am vizitat la sediul Guvernului. Am discutat despre întărirea cooperării dintre cele două state şi modalităţi prin care putem face faţă complicaţiilor geopolitice şi economice care afectează întreg continentul”, a transmis, într-o postare pe Facebook, președintele PNL.

Nicolae Ciucă a subliniat că în asemenea perioade, este foarte importantă solidaritatea între statele partenere în cadrul Uniunii Europene, pentru că doar împreună avem forţa de a depăşi cele mai dificile provocări.

”Ţările noastre vor da pe 9 iunie testul alegerilor europarlamentare. Premierul ceh şi cu mine apreciem că acesta este momentul în care forţele democratice trebuie să afirme cu tărie angajamentul faţă de valorile occidentale”, a mai spus Ciucă.

”I-am mulţumit, de asemenea, pentru sprijinul pe care ţara sa îl acordă României în favoarea admiterii noastre depline în Spaţiul Schengen şi în cadrul procesului de aderare la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD)”  a mai afirmat liderul liberal.

Președintele Senatului a efectuat în această săptămână o vizită la Praga, unde a avut întrevederi și cu președintele ceh, Petr Pavel, “un prieten vechi” din vremurile când ambii serveau în uniformă militară, dar și cu omologul său, președintele Senatului Republicii Cehe, Miloš Vystrčil.

 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA DIGITALĂ5 hours ago

Digital Innovation Summit Bucharest 2024 marchează o nouă etapă în colaborarea dintre sectoarele public și privat pentru a modela un viitor digital mai sigur și mai prosper

COMISIA EUROPEANA8 hours ago

Liderii UE au făcut primul pas către viitorul pieței unice, cerând “un nou pact european pentru competitivitate ancorat în piața unică” și cu o Uniune a piețelor de capital cu un potențial anual de 470 de miliarde de euro pentru companii

CONSILIUL EUROPEAN9 hours ago

Klaus Iohannis le-a prezentat omologilor din UE viziunea României privind viitorul pieței unice, cu accent pe rolul prioritar al coeziunii și agriculturii și ridicarea controalelor la frontierele terestre

SUA10 hours ago

SUA: Camera Reprezentanților va vota proiectul de lege privind ajutorul de 61 miliarde de dolari pentru Ucraina

U.E.11 hours ago

UE instituie Cadrul de Investiții pentru Ucraina în valoare de 9,3 mld. de euro

ROMÂNIA12 hours ago

Marcel Ciolacu, întâlnire cu reprezentanți ai companiilor emirateze: Extinderea și modernizarea Aeroportului Otopeni, a infrastructurii portuare și feroviare, obiectivele strategice ale parteneriatului comercial cu UAE

ROMÂNIA12 hours ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

MAREA BRITANIE13 hours ago

Comisia Europeană dorește începerea negocierilor de stabilire a unui acord între UE și Marea Britanie privind mobilitatea tinerilor de pe ambele maluri ale Canalului Mânecii

NATO14 hours ago

Cinci avioane ale Forțelor Aeriene Spaniole protejează spațiul aerian al NATO deasupra României, fiind dislocate la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu

G714 hours ago

Ministrul german de externe cere G7 ”măsuri suplimentare” contra Iranului după atacul ”fără precedent” asupra Israelului

ROMÂNIA12 hours ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA1 day ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA2 days ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

ROMÂNIA2 days ago

Ministrul Adrian Câciu își dorește ca Europa anului 2030 să ”fie un furnizor mondial de tehnologie, un producător de semiconductori şi un producător de software”, fiind convins că România va fi cu totul alta

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Gala AOR. Președintele Rețelei Orașelor și Municipiilor din R. Moldova din cadrul CALM: Ne dorim parteneriate în care Republica Moldova să se simtă parte a românității de facto și de jure

ROMÂNIA DIGITALĂ2 days ago

Digital Innovation Summit Bucharest explorează în perioada 16-18 aprilie punctul de intersecție dintre inovarea digitală, securitatea cibernetică și eforturile diplomatice într-o lume interconectată

ROMÂNIA DIGITALĂ2 days ago

Digital Innovation Summit/Nicolae Ciucă: Văd următorii 10 ani ca pe un deceniu al siguranței, în care investiția în inovație și tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de țară

ROMÂNIA4 days ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor: Lucrăm împreună pentru a asigura drepturi egale pentru minoritățile naționale din România și Ucraina

NATO7 days ago

Klaus Iohannis explică de ce România nu a investit 2,5% din PIB pentru apărare în 2023: Inflația, lipsa lichidităților la momentul achiziției și a echipamentelor militare

PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago

Regele Philippe al Belgiei, în plenul PE: „Europa și întreaga lume au mare nevoie de speranță”

Trending