Connect with us

POLITICĂ

Ana Birchall: Promovarea unor standarde comune în protejarea graniţelor externe ale UE reprezintă o necesitate

Published

on

Ana Birchall, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor şi membru al Comisiei speciale comune pentru aderarea României la spaţiul Schengen, a participat, în data de 11 decembrie a.c., la o reuniune interparlamentară organizată la Roma de Comisia de control pentru implementarea Acordului Schengen, supravegherea activităţii Europol şi controlul şi supravegherea afacerilor în domeniul migraţiei din Camera Deputaţilor a Parlamentului Italiei. Pe agenda discuţiilor s-au aflat teme prioritare în actualul context european, precum migraţia, azilul, securitatea frontierelor externe ale UE, terorismul şi iniţiativele privind spaţiul Schengen, informează un comunicat remis caleaeuropeana.ro.

photo (17)

Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor a declarat că reuniunea din capitala Italiei are o miză importantă, fiindcă prin dialogul şi schimbul de idei la nivelul parlamentelor statelor membre UE pot fi identificate direcţii şi acţiuni comune, în scopul abordării şi gestionării temelor de prim-plan de pe agenda Uniunii Europene. “În ceea ce priveşte tema migraţiei şi azilului, am subliniat că România şi-a exprimat încă de la început ataşamentul faţă de principiile solidarităţii şi responsabilităţii, în contextul eforturilor comune la nivel european de a oferi un răspuns cuprinzător provocărilor pe care le ridică fenomenul migraţiei, ​​fără însă a accepta instituirea unor mecanisme permanente. Ţara noastră contribuie la eforturile comune de distribuire a migranţilor, ţinând cont de situaţia de urgenţă existentă în anumite state membre UE. Totodată, am reiterat că ​​eforturile Uniunii Europene trebuie să urmărească şi dezvoltarea cooperării cu ţările de origine şi ţările de tranzit, prin asistarea eforturilor din Balcanii de Vest, Turcia şi alte state. Astfel, este esenţială sporirea eforturilor pentru aplanarea conflictelor în vecinătatea sudică a UE, zonă care este principala generatoare a fluxurilor de refugiaţi, iar o atenţie deosebită trebuie acordată stabilizării Siriei. De asemenea, ​​operaţionalizarea hotspot-urilor din Italia şi Grecia reprezintă un demers foarte important din perspectiva prevenirii infiltrării teroriştilor, astfel încât atentate precum cele care au lovit Parisul în urmă cu o lună de zile să nu se mai poată repeta. Trebuie să existe o diferenţiere clară între migranţii economici şi cei care fug din calea războiului şi a acţiunilor teroriste”, a punctat deputatul Ana Birchall.

În ceea ce priveşte tema securităţii graniţelor externe ale Uniunii Europene, Ana Birchall a precizat că „​​România şi-a securizat frontiera externă prin implementarea celor mai bune practici existente la nivelul UE, iar situaţia actuală a crizei migranţilor arată foarte clar acest lucru”. Totodată, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a arătat că securitatea Europei rămâne o prioritate, iar “​​dezvoltarea şi promovarea unor standarde comune în protejarea graniţelor externe ale UE reprezintă o necesitate, îndeosebi în contextul actualelor provocări legate de proliferarea ameninţărilor teroriste ​şi presiunea crizei migraţiei”. Ana Birchall a subliniat că ​​prin protejarea eficientă a graniţelor externe ale UE, va fi consolidat şi securizat implicit şi spaţiul Schengen, care trebuie menţinut.

Referitor la tematica Schengen, Ana Birchall a susţinut că, în contextul ameninţărilor teroriste din ultima perioada, „este necesar un răspuns solidar şi coeziv la nivelul UE, fiind necesară ​​implementarea aquis-ului Schengen într-o manieră uniformă de către toate statele membre”. Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a mai arătat că „​​România contribuie semnificativ şi pozitiv la consolidarea spaţiului Schengen, şi tocmai de aceea trebuie să devină membru Schengen cât mai curând”. Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a subliniat că, în actuala conjunctură, „este esenţial să se facă o ​​distincţie clară  între spaţiul Schengen şi criza refugiaţilor, prin conştientizarea faptului că spaţiul Schengen poate fi salvat numai prin aplicarea tratatului care a stat la baza constituirii lui”.

“România acţionează deja ca membru de facto al Schengen încă din septembrie 2010, iar aderarea ţării noastre la Schengen reprezintă un obiectiv legitim, mai ales că, prin prisma recentelor evoluţii, ​​acceptarea României în spaţiul Schengen ar consolida securitatea europeană. România şi-a câştigat dreptul de a fi parte a spaţiului Schengen, îndeplinind toate criteriile tehnice prevăzute în tratate, realitate reflectată şi în cele mai recente rapoarte MCV. Tot ce solicităm este un tratament egal şi corect în ceea ce priveşte drepturile şi obligaţiile care ne revin. Nu este corect să avem numai obligaţii fără a putea beneficia şi de drepturile cuvenite”, a completat Ana Birchall.

În ceea ce priveşte lupta împotriva terorismului, Ana Birchall a reiterat că „​​România va susţine un răspuns rapid şi eficient care să contribuie la combaterea fenomenului luptătorilor străini, prin intensificarea eforturilor în materie de schimburi de informaţii şi a eficientizării instrumentelor şi a mecanismelor existente în acest scop”.

.

.

JUSTIȚIE

Ziua Justiției. Premierul Ludovic Orban afirmă că trebuie îndeplinite toate recomandările Comisiei Europene şi respectate principiile şi valorile europene

Published

on

© Guvernul României/ Facebook

Justiţia trebuie să-şi recapete credibilitatea, a declarat duminică premierul Ludovic Orban, în mesajul transmis de Ziua Justiţiei, arătând că este timpul ca ceva să se schimbe, ”pentru ca dreptatea în România să nu mai depindă sub niciun motiv de interese mărunte sau de alternanţa politică rezultată firesc în urma alegerilor democratice”.

“Astăzi, când România marchează Ziua Justiţiei, este un bun prilej să reflectăm asupra parcursului recent al Justiţiei române, mai ales că 2020 este ultimul an cuprins în strategia actuală de dezvoltare a sistemului judiciar. Au fost şi paşi înainte, pe care trebuie să-i consolidăm, dar trebuie să analizăm obiectiv şi ceea ce nu s-a făcut din motive care ţin atât de mediul judiciar, cât şi de climatul politico-legislativ din ultimii ani. Obiectivele cuprinse în strategie au rămas, din păcate, în mare parte neîndeplinite. Atacuri la adresa independenţei Justiţiei, presiuni făcute asupra unor magistraţi şi imixtiunile politice în acest domeniu au alterat, din păcate, actul justiţiei şi au slăbit încrederea oamenilor în sistemul judiciar”, a precizat prim-ministrul, într-un mesaj transmis de Guvern.

El consideră că ”este timpul ca ceva să se schimbe, pentru ca dreptatea în România să nu mai depindă sub niciun motiv de interese mărunte sau de alternanţa politică rezultată firesc în urma alegerilor democratice”.

”Cetăţenii şi-au exprimat clar opinia în acest sens, la referendumul privind legile Justiţiei desfăşurat anul trecut, iar clasa politică şi toţi factorii decizionali trebuie să ţină cont de vocea lor. Justiţia trebuie să-şi recapete credibilitatea şi ţine de noi toţi – cei din mediul politic şi cel instituţional – să oprim orice fel de imixtiune din exteriorul ei şi să veghem la respectarea criteriilor de independenţă, imparţialitate, responsabilitate şi neimplicare politică în domeniul Justiţiei, aşa cum este firesc în orice stat de drept”, a menţionat Orban.

În context, şeful Guvernului a anunţat că Executivul pregăteşte o iniţiativă legislativă prin care ”să se repare ceea ce au stricat alţii la legile Justiţiei”.

”Aşa cum am promis la preluarea mandatului, pregătim la nivelul Guvernului o iniţiativă legislativă prin care să reparăm ceea ce au stricat alţii la legile Justiţiei şi vom demara consultări în acest sens. Succesul acestui demers depinde, însă, de abandonarea agendei retrograde a unor forţe politice parlamentare, fie în mod voluntar, fie prin alegeri. În ceea ce priveşte Strategia de dezvoltare a sistemului judiciar şi planul de acţiune aferent care vor fi aplicate începând cu anul 2021, trebuie să ne raportăm la obiective realiste, care să ţină cont de stadiul în care ne aflăm acum”, a adăugat acesta.

În opinia acestuia, eforturile pentru ca lucrurile să intre pe un făgaş normal trebuie să vină şi din interiorul sistemului judiciar, care nu trebuie să mai permită sub nicio formă interferenţe de orice natură în actul de justiţie.

”Să nu mai avem situaţii în care anumite dosare să treneze, pentru ca legea să fie cu adevărat lege pentru toţi în România. Concomitent, acest lucru înseamnă îndeplinirea tuturor recomandărilor Comisiei Europene şi asumarea ireversibilă a respectării principiilor şi valorilor europene. Apreciez munca tuturor profesioniştilor din acest domeniu, judecători, procurori, avocaţi, grefieri şi toate celelalte profesii juridice, am încredere că vor acţiona în spiritul suprem al legii şi al dreptăţii şi le urez succes în nobila lor misiune”, a transmis Ludovic Orban.

Continue Reading

JUSTIȚIE

Ziua Justiției. Președintele Klaus Iohannis reafirmă prioritatea luptei împotriva corupției: Toleranța zero față de orice act de corupție va produce schimbări benefice la nivelul întregii societăți

Published

on

© Administrația Prezidențială

Lupta împotriva corupției rămâne o prioritate, fiindcă acest flagel împiedică dezvoltarea economică și socială, afectează consolidarea democrației și trebuie ferm combătut, a afirmat, duminică, președintele Klaus Iohannis, într-un mesaj trimis cu ocazia Zilei Justiției.

“Cu ocazia Zilei Justiției, felicit întregul personal din sistemul judiciar pentru activitatea pe care o desfășoară, mai ales în contextul dificil provocat de epidemia de COVID-19. Justiția are misiunea de a apăra drepturile, libertățile fundamentale și interesele legitime ale cetățenilor. Perioada traversată de România în ultimele luni și criza cu care se confruntă întreaga lume au adus cu sine transformări profunde în societățile noastre, iar protejarea dreptului la viață și a dreptului la sănătate a căpătat noi valențe”, a spus președintele, conform unui mesaj remis de Administrația Prezidențială.

Șeful statului a arătat că ultimele luni au generat schimbări care anterior erau greu de imaginat în domeniul justiției, iar tranziția spre mediul online ca mijloc de soluționare a litigiilor sau plusul de eficiență adus pentru justițiabili și pentru personalul din domeniul justiției sunt dovezi clare că folosirea noilor tehnologii și a beneficiilor acestora pentru înfăptuirea actului de justiție trebuie să devină o regulă, iar nu o excepție.

“Noile standarde atinse înseamnă, de fapt, o democrație mai funcțională, motiv pentru care încurajez toți actorii din sistemul judiciar să continue cu hotărâre eforturile în această direcție. Criza traversată a avut un impact puternic asupra profesiilor liberale și asupra economiei în general. Nu trebuie să uităm, însă, că în spatele codurilor de procedură și al dreptului material se află destinele oamenilor, iar valorile care călăuzesc activitatea tuturor celor implicați în înfăptuirea actului de justiție trebuie să rămână aceleași: dreptate, integritate, profesionalism, adevăr, umanitate, curaj. Doar prin respectarea acestor valori, justiția contribuie la construirea încrederii în stat și în lege”, a afirmat Iohannis.

Președintele a mai subliniat că în ultimii ani, agenda publică a fost dominată de încercări repetate de a subordona justiția politicului, iar întreaga energie a forțelor democratice din România s-a concentrat pe stoparea unor astfel de demersuri.

“A venit momentul ca tot acest potențial de schimbare și îmbunătățire a justiției, ca serviciu public, să fie valorificat într-un demers constructiv. Nevoia unei infrastructuri adecvate, o legislație clară, coerentă și predictibilă, un dialog constant și onest în interiorul sistemului judiciar și construirea unui consens cu privire la prioritățile acestuia sunt aspecte asupra cărora nu mai pot exista întârzieri. Totodată, lupta împotriva corupției rămâne o prioritate, fiindcă acest flagel împiedică dezvoltarea economică și socială, afectează consolidarea democrației și, de aceea, trebuie ferm combătut. Toleranța zero față de orice act de corupție va produce schimbări profunde și benefice la nivelul întregii societăți“, a spus Klaus Iohannis.

Președintele a transmis, în finalul mesajului său, întregul sprijin “tuturor celor care, în ciuda dificultăților întâmpinate sau riscurilor la care s-au expus, au rămas dedicați misiunii nobile a profesiei pe care au îmbrățișat-o, contribuind la un deziderat mereu actual în viața unui stat – o societate mai dreaptă”.

 “La mulți ani cu ocazia Zilei Justiției!”, a conchis Iohannis.

Ziua Justiţiei se sărbătoreşte în prima duminică a lunii iulie, anul acesta fiind marcată la 5 iulie. A fost instituită în anul 1994, prin Hotărârea nr. 364 a Guvernului României. Are menirea de a marca rolul şi importanţa puterii judecătoreşti, ale partenerilor justiţiei, ale tuturor oamenilor legii în încercarea de consolidare a statului de drept. Constituie, totodată, şi un bun prilej pentru consolidarea relaţiilor instituţionale.

Continue Reading

POLITICĂ

Ministrul Bogdan Aurescu, mesaj de Ziua Independenței SUA: Parteneriatul Strategic dintre România și SUA este mai puternic ca oricând

Published

on

© MAE

Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii este mai puternic ca oricând, a afirmat, sâmbătă, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, într-un mesaj cu prilejul împlinirii a 244 de ani de la semnarea Declarației de Independență a SUA.

“La mulți de ani de 4 iulie și felicitări prietenilor și aliaților noștri din SUA. Parteneriatul Strategic dintre România și SUA este mai puternic ca oricând. Aștept cu nerăbdare să consolidăm mai departe cooperarea noastră excelență în beneficiul cetățenilor noștri”, a scris Aurescu, pe contul său de Twitter.

De altfel, șeful diplomației române a făcut săptămâna trecută un schimb de scrisori cu omologul său american, Mike Pompeo, în contextul aniversării anul acesta a 140 de ani de relații diplomatice între România și SUA. 

Mai mult, săptămâna viitoare, la 11 iulie, România și SUA marchează 23 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic bilateral.

Statele Unite ale Americii celebrează la 4 iulie împlinirea a 244 de ani de la semnarea Declarației de Independență prin care cele 13 colonii din America de Nord își declarau independența față de Marea Britanie.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending