Connect with us

SCHENGEN

Analiza Adevarul: Schengen şi justiţia: două mize cheie pentru România. Ce are de făcut cabinetul Ponta

Published

on

Dosarul aderării României la Schengen intră într-o etapă complicată de schimbările politice de la Bucureşti, după ce doar căderea Guvernului de la Haga, dădea bătăi de cap diplomaţiei româneşti. Toate personajele cheie, pe dosarele cheie ale României, s-au schimbat: de la Cătălin Predoiu – care discutase în ultimii ani reforma justiţiei cu Bruxelles-ul – până la şansele extremistului olandez Geert Wilders de a mai pune o piedică esticilor într-un viitor cabinet, scrie Adevarul în ediţia electronică.

Ce va avea de făcut noul cabinet Ponta:

1. Ministrul Justiţiei Titus Corlăţean: Primul deadline este peste două luni: raportul pe justiţie al Comisiei Europene care pune un accent deosebit pe integritate, conflicte de interese şi pedesirea lor.

2. Ministrul de Externe şi ministrul de interne – Andrei Marga şi Ioan Rus: Al doilea deadline este luna septembrie: statele membre sunt aşteptate să dea undă verde României şi Bulgariei pentru aderarea pe jumătate la Schengen. Doar că a doua decizie este condiţionată de rezultatul raportului pe justiţie. Noul ministru de la Interne nu mai practic nimic de făcut pe dosarul tehnic: încheiat, votat, aplaudat. Dar atât el cât şi noul şef al diplomaţiei ar putea fi pus în situaţia de a explica, în cadrul Consiliilor, ce se întâmplă cu dosarele de crimă organizată.

Aderarea României la Schengen a fost blocată de opoziţia continuă şi vehementă a Olandei care invocă problemele legate de corupţie şi criminalitate organizată pe care le consideră încă nerezolvate. Reprezentanţi ai Guvernului de la Haga fac legătura cu existenţa şi conţinutul rapoartelor Comisiei Europene pe justiţie şi în care sunt, de cinci ani, sunt menţionate disfuncţionalităţi ale sistemului judiciar la fel ca şi progresele făcute de-a lungul timpului. Răspunsul pentru aderarea României şi Bulgariei este aşteptat în luna septembrie a acestui an, după ce Olanda va vedea ultimul raport pe justiţie al Bruxelles-ului care va fi publicat peste două luni.

Sursa articol: Adevarul.ro
Foto:  ro.wikipedia.org

ROMÂNIA

Steinmeier l-a asigurat pe Iohannis că Germania se va implica pentru aderarea României la Schengen: Cancelarul Scholz și miniștrii de externe și interne vor aduce argumente Austriei și Olandei

Published

on

© Administrația Prezidențială

Germania este “de multă vreme de părere că locul României este în spaţiul Schengen”, a declarat, miercuri, preşedintele Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său român, Klaus Iohannis, care a avut loc la Palatul Cotroceni.

Frank-Walter Steinmeier se află în vizită de stat în România, pe care a descris-o drept “o vizită la prieteni”.

În ceea ce priveşte aderarea ţării noastre la Schengen, el a transmis asigurări că Germania va susţine acest demers.

“Există o mare așteptare în ceea ce privește statutul de membru deplin al Schengen. Știți părerea guvernului federal german. Noi suntem de multă vreme de părere că România merită și pot să vă asigur de sprijinul nostru în a-i convinge” și pe cei care se împotrivesc, a spus Steinmeier.

Întrebat ce poate face Germania pentru a convinge Austria și Olanda să susțină aderarea României la Schengen, președintele german a spus că Berlinul va face ceea ce a făcut și în trecut.

Ceea ce poate fi făcut este ceea ce am făcut și în trecut. Argumentele pe care le utilizăm pentru a-i convinge pe cei care ezită față de statutul de membru (n.r. – al României) este că nimic nu contravine eforturilor făcute de România. Cancelarul federal, ministrul de externe, ministrul de interne vor aduce aceste argumente față de Austria și Olanda“, a adăugat el.

 

La rândul său, președintele Iohannis i-a transmis președintelui Steinmeier aprecierea pentru susţinerea fermă a Germaniei în subiectul aderării României la Schengen şi şi-a exprimat speranţa că prin demersurile de susţinere a efortului european comun de consolidare a securităţii interne şi a protecţiei frontierelor externe ale Uniunii Europene se va finaliza aderarea ţării noastre la spaţiul de liberă circulaţie.

Am discutat şi subiectul aderării României la spaţiul Schengen şi i-am transmis domnului preşedinte aprecierea pentru susţinerea fermă şi activă a Germaniei în acest dosar. Sper că prin demersurile noastre de susţinere a efortului european comun de consolidare a securităţii interne şi a protecţiei frontierelor externe ale Uniunii Europene vom reuşi să finalizăm aderarea României la Schengen, pentru că locul nostru, fără nicio îndoială, este în Schengen“, a spus şeful statului, în cadrul declarațiilor sale.

Citiți și Președintele german Frank-Walter Steinmeier, decorat de Klaus Iohannis cu cea mai înaltă distincție a României

Președintele Germaniei Frank-Walter Steinmeier efectuează o vizită de stat în România în perioada 24-26 mai 2023, la invitația președintelui Klaus Iohannis, context în care va vizita, alături de omologul român, orașul Sibiu și se va deplasa la Timișoara, oraș care deține în 2023 titlul de Capitală Culturală Europeană.

Prin călătoria sa la București, Sibiu și Timișoara, președintele federal onorează multiplele relații bilaterale, precum și buna cooperare și parteneriatul strâns dintre Germania și România în cadrul UE și NATO și sprijinul comun pentru Ucraina, a informat Ambasada Germaniei la București.

Potrivit Palatului Cotroceni, vizita de stat a Președintelui Republicii Federale Germania reprezintă un moment important cu încărcătură simbolică al relației excelente româno-germane, cu caracter strategic, dintre cele două țări.

Discuțiile celor doi șefi de stat s-au axat pe dezvoltarea și aprofundarea cooperării româno-germane în toate domeniile de actualitate, în plan politic, de securitate și economic, având în vedere că Germania este un aliat de încredere al României, care contribuie la asigurarea securității în regiune și, în același timp, cel mai important partener comercial al țării noastre și al doilea investitor în economia românească.

Vizita lui Steinmeier în România, a doua după vizita de lucru din mai 2022, are loc după ce cancelarul Olaf Scholz s-a aflat la București, la data de 3 aprilie, pentru consultări cu președintele Klaus Iohannis și pentru o reuniune trilaterală cu președinta R. Moldova Maia Sandu.

Continue Reading

SCHENGEN

Lucian Bode a discutat cu omologul bulgar despre coordonarea demersurilor privind aderarea la Spațiul Schengen. Au fost convenite măsuri pentru consolidarea cooperării la frontieră privind migrația ilegală

Published

on

© Ministerul Afacerilor Interne

În marja Conferinței internaționale ″Black Sea and Balkans Security Forum″, organizată în perioada 18-19, ministrul de interne Lucian Bode și omologul său bulgar Ivan Demerdzhiev au avut o întrevedere bilaterală, principalele teme vizând coordonarea demersurilor pentru aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen, gestionarea provocărilor de la frontiera comună, continuarea și consolidarea cooperării bilaterale, potrivit unui comunicat al MAI. 

Întrevederea reprezintă o continuare a dialogului constant avut de cei doi demnitari, de la începutul acestui an, cu ocazia reuniunilor JAI, a participării la Conferința ministerială de la Sofia, respectiv a întâlnirilor în format videoconferință.

Cei doi demnitari au realizat un schimb de opinii cu privire la discuțiile avute cu miniștrii de interne din statele membre ale UE în perspectiva coordonării demersurilor pentru aderarea la spațiul Schengen.

De asemenea, au fost convenite măsuri destinate consolidării cooperării la frontieră pentru a preveni și combate migrația ilegală și infracțiunile conexe.

Totodată, în cadrul discuțiilor, a fost evidențiată buna cooperare operativă dintre cele două țări, prin continuarea misiunilor comune de patrulare pe litoralul bulgăresc, în sezonul estival 2023, și prin asigurarea unui schimb rapid de date și informații.

Continue Reading

ROMÂNIA

Annalena Baerbock i-a reconfirmat lui Bogdan Aurescu sprijinul puternic al Germaniei pentru aderarea României la Schengen cât mai curând

Published

on

© European Union, 2022

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a avut vineri, în contextul reuniunii Gymnich de la Stockholm, o întâlnire cu omologul german Annalena Baerbock.

Potrivit unui comunicat al MAE remis CaleaEuropeană.ro, Discuțiile au vizat atât oportunitățile de consolidare a relațiilor româno-germane cu caracter strategic, cât și subiectele de actualitate de pe agenda europeană, inclusiv în contextul războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina.

Astfel, cei doi miniștri au discutat despre subiectul aderării României la spațiul Schengen, ministrul Aurescu prezentând detaliat stadiul demersurilor părții române.

Ministrul german de externe a reconfirmat, în mod ferm, sprijinul puternic al Germaniei pentru aderarea României cât mai curând, precizând, printre altele, că discuțiile interne din țara sa privind gestionarea frontierelor interne Schengen cu alte state membre nu afectează în niciun fel poziția menționată a Berlinului.

De asemenea, a fost discutată situația coridoarelor de solidaritate ale UE, respectiv a negocierilor privind prelungirea Black Sea Grain Initiative, ambii miniștri exprimând speranța că aceasta din urmă va fi realizată.

În egală măsură, în contextul recentei stabiliri – în urma acordului politic obținut la CAE din 24 aprilie 2023 – a regimului de sancțiuni UE pentru contracararea acțiunilor de destabilizare la adresa Republicii Moldova și a ordinii sale constituționale, inițiativă lansată de ministrul Bogdan Aurescu la CAE din 20 februarie 2023, șeful diplomației române a solicitat sprijinul Germaniei pentru implementarea rapidă a măsurilor privind listarea primului lot de persoane sub acest regim. Ministrul german de externe a confirmat sprijinul deplin al Germaniei pentru acest demers.

Austria și Olanda au votat la 8 decembrie, în cadrul reuniunii Consiliului JAI prezidată de Cehia, împotriva aderării României și a Bulgariei la spațiul de liberă circulație Schengen, nefiind întrunită unanimitatea necesară pentru ca cele două state să intre în spațiul de liberă circulație.

Cu ocazia unei vizite în România, cancelarul german, Olaf Scholz, a reiterat răspicat că România trebuie să adere la Spațiul Schengen în acest an, onorând astfel eforturile țării noastre.

România speră că va deveni membru al spațiului de liberă circulație în acest an, sub președinție suedeză sau spaniolă a Consiliului Uniunii Europene deoarece îndeplinește condițiile necesare și pentru că în 2024 se schimbă garda în instituțiile europene prin alegeri europarlamentare. 

Continue Reading

Facebook

CONSILIUL UE11 mins ago

Parlamentul European și statele membre au ajuns la un acord cu privire la instrumentul de contracarare a acțiunilor coercitive ce îi va permite UE să își apere mai bine propriile interesele pe scena mondială

COMISIA EUROPEANA35 mins ago

UE prelungește beneficiile comerciale pentru Ucraina

COMISIA EUROPEANA40 mins ago

OMS va prelua sistemul UE de certificare digitală privind COVID-19, primul element constitutiv al Rețelei mondiale de certificare a sănătății digitale

U.E.1 hour ago

Olaf Scholz îl găzduiește pe Emmanuel Macron pentru un dineu la Potsdam

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

Președintele Consiliului European se declară ”șocat” de distrugerea barajului Nova Kahovka: ”Se încadrează în categoria crimelor de război”

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Comisia Europeană anunță că nu va prelungi măsurile de sprijin pentru prețurile la energie

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Șeful Pentagonului afirmă că “Indo-Pacificul este zona de interes numărul 1 a armatei SUA”: China reprezintă cea mai mare provocare

ROMÂNIA5 hours ago

SUA și România găzduiesc la Washington o reuniune a “Rețelei de puncte de contact pentru femei, pace și securitate”, un forum transregional al Agenției ONU pentru emanciparea femeilor

MEDIU1 day ago

Ziua Mondială a Mediului. Klaus Iohannis: România a aderat recent la Coaliția de înaltă ambiție pentru a stopa poluarea cu plastic

NATO1 day ago

Klaus Iohannis participă marți la summitul “București 9” din Slovacia: Pe agendă, consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare pe flancul estic

MAREA BRITANIE4 days ago

La prima vizită externă după încoronare, Charles al III-lea l-a citat în limba română pe Eminescu: Am ajuns să iubesc România, “țară de glorii, țară de dor”

INTERNAȚIONAL4 days ago

Antony Blinken avertizează, într-un discurs la Helsinki, că o încetare a focului în Ucraina ar reprezenta o “pace Potemkin” favorabilă Rusiei. SUA vor discuții ample despre securitatea europeană

NATO5 days ago

Klaus Iohannis, despre garanții de securitate pentru R. Moldova și Ucraina: Dacă nu reușim să ajutăm Ucraina și Moldova, înseamnă că am pierdut

NATO5 days ago

Stoltenberg, la Olso: Avem nevoie de un cadru care să asigure garanții pentru securitatea Ucrainei și pentru a întrerupe ciclul de agresiune al Rusiei

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

Klaus Iohannis: Summitul Comunității Politice Europene, o dovadă relevantă pentru aderarea R. Moldova la UE. România și celelalte state europene îi sunt alături

ROMÂNIA5 days ago

“Nu sunteți singuri!”: Klaus Iohannis face apel ca sprijinul UE pentru R. Moldova să aibă mai multă mai multă vizibilitate în rândul cetățenilor

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă va continua discuțiile cu sindicaliștii pentru rezolvarea grevei din Educație. Guvernul va aproba pe 1 iunie creșterile salariale pentru profesori

ROMÂNIA6 days ago

Ministrul Sănătății anunță finalizarea noii forme a Planului Naţional de Combatere a Cancerului

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

NATO2 weeks ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

Team2Share

Trending