Connect with us

ALEGERI EUROPENE 2019

Analiză CaleaEuropeană: Viziunea lui Frans Timmermans și Manfred Weber, candidați pentru funcția de președinte al Comisiei Europene, privind viitorul Europei

Published

on

Alegerile pentru Parlamentul European din 23-26 mai reprezintă un punct de cotitură pentru felul în care va arăta Uniunea în care trăiesc 500 milioane de cetățeni în următorii cinci ani, cel puțin, deoarece vor da un mandat clar pentru liderii europeni în privința măsurilor pe care le vor lua pentru a stabili agenda strategică europeană. În acest context, va fi relevantă și direcția politică a Uniunii Europene (UE), dacă aceasta va fi una de dreapta, conservatoare sau una de stânga, progresistă. Acest lucru este în strânsă legătură cu conducerea instituțiilor din triunghiul legislativ de la Bruxelles și a Consiliului European care va intra într-un nou ciclu din a doua jumătate a anului curent.

Comisia Europeană, așa-numitul executiv al UE, care are drept de inițiativă legislativă și care veghează la aplicarea Tratatelor și la implementarea politicilor UE, ar trebui să fie condusă de un președinte a cărui legitimitate originează din scrutinul pentru Parlamentul European și din procesul Spitzenkandidaten (cap de listă). Mai exact, procesul prin care familiile politice europene, precum Partidul Popular European și Partidul Socialiștilor Europeni, propun fiecare un candidat care să le reprezinte în cursa pentru ocuparea funcției de top în Comisie și care ar obține prima șansă de a fi considerat în dezbaterile privind numirea în această funcție de către Consiliul European dacă formațiunea politică proponentă ar câștiga majoritatea în urma alegerilor din mai. 

Procesul Spitzenkandidaten este în plină desfășurare, urmând chiar ca în această seară, candidații familiilor politice europene la funcția de președinte al Comisiei Europene , să se reunească miercuri, în sala de plen a Parlamentului European de la Bruxelles, pentru ce poate fi numită ,,marea dezbatere europeană” sau ,,Eurovision-ul politicii europene”. Aceasta este singura dezbatere care va reuni toţi candidaţii ,,cap de listă” înscrişi în cursa pentru poziția de preşedinte al viitoarei Comisii Europene, ea având loc cu o săptămână înainte de deschiderea urnelor pentru alegerile europene care se vor desfășura în perioada 23-26 mai.

La prezidiul hemiciclului democrației europene se vor afla Nico Cue (Stânga Europeană), Ska Keller (Partidul European al Verzilor), Jan Zahradil (Alianţa Conservatorilor şi Reformiştilor din Europa), Margrethe Vestager (Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa), Manfred Weber (Partidul Popular European) şi Frans Timmermans (Partidul Socialiştilor Europeni).

Însă, potrivit sondajelor de la nivel european, cele mai mari șanse pentru a ocupa fotoliul de viitor președinte al Comisiei Europene le au Manfred Weber, actualul lider al grupului PPE în Parlamentul European, și Frans Timmermans, candidatul socialist și actualul prim-vicepreședinte al Comisiei Europene.

Citiți și ,,Eurovision-ul politicii europene” și cursa pentru votul cetățenilor: Ce trebuie să știm despre singura dezbatere între toți candidații la șefia Comisiei Europene care are loc astăzi în sala de plen a Parlamentului European

Prin urmare, are sens ca în continuare să ne concentrăm atenția pe programul celor doi candidați în contextul alegerilor europene, viziuni care promovează, de fapt, manifestele din 2019 ale familiilor lor politice, social-democrații europeni lansându-și documentul programatic privind viitorul Europei pe 22 februarie, la Madrid, iar popularii europeni, o lună mai târziu, pe 20 martie, la Bruxelles. 

De aceea, vă propunem o analiză comparativă a celor două manifeste pe care Manfred Weber (PPE) și Frans Timmermans (PES) și le-au însușit în cursa pentru ocuparea funcției de președinte al Comisiei Europene, urmărind să evidențiem premisele de la care pleacă, pilonii strategici pe care se se întemeiază viziunea politică pentru viitorul UE, precum și obiectivele cheie subsumate fiecărui pilon în parte. 

Manfred Weber și viziunea PPE – ,,Să deschidem un nou capitol împreună”/ Frans Timmermans și viziunea PES – ,,Un nou contract social pentru Europa”

      1. Care este punctul de plecare?

Popularii Europeni își construiesc oferta electorală plecând de la premisa amenințărilor cu care UE se confruntă din partea unor actori autoritari, precum China și Rusia, a presiunii demografice din Africa și a instabilității din vecinătatea sudică a UE care generează fenomenul migrației necontrolate, trecând prin schimbările climatice cu impact negativ asupra prosperității noastre, amenințările teroriste și culminând cu resurgența populistă a celor care promovează naționalismul, egoismul și politici de extremă dreapta. De asemenea, ei blamează stânga captivă în trecut și viziunea îngustă a Verzilor care respinge în mod categoric comerțul, afectează creșterea economică și exclude părți importante din societate. 

În plus, PPE propune păstrarea moștenirii părinților fondatori ai UE,  creștin-democrați, și construirea viitorului european post-2020 pe realizările Comisiei Juncker, ale lui Donald Tusk, președintele Consiliului European și Antonio Tajani, președintele PE, din ultimii cinci ani. 

În acest context, obiectivul său, transmite Manfred Weber, este de a reda ,,Europa înapoi oamenilor”.

,,Îmi doresc o Europă în care oamenii din toate țările să își construiască un viitor mai bun împreună. Europa mea este o Europă a aspirațiilor și realizărilor comune”, este mesajul acestuia. 

De altfel, candidatul PPE la șefia Comisiei Europene face următoarea promisiune: ,,În calitate de președinte al Comisiei Europene, voi aduce oamenii împreună pentru o Europă puternică, democratică și sigură”.

De cealaltă parte, Social-Democrații Europeni pleacă, în conturarea viziunii lor politice, de la provocările sociale generate de criza economică din 2008, care au rămăs nerezolvate, devenind tot mai presante. Aceștia consideră că Europa trebuie să elimine inegalitățile, să lupte pentru justiție fiscală, să facă față amenințărilor climatice, să valorifice revoluția digitală, să asigure o transformare agricolă echitabilă, să gestioneze mai bine fenomenul migrației și să garanteze securitatea tuturor europenilor.

Spre deosebire de popularii europeni, care vor să construiască pe linia trasată de predecesori, Social-Democrații Europeni consideră că Europa are nevoie de o schimbare radicală pentru a dezvolta un proiect de viitor, începând de la nivelul conducerii și al direcției politice, lăsând în urmă modelele neoliberale și conservatoare din trecut și concentrându-se pe bunăstarea cetățenilor și asigurarea progresului social și ecologic. Pe scurt, ceea ce propune PES este un nou contract social pentru Europa, iar convingerea lui Frans Timmermans este că ,,trebuie să construim o Europă echitabilă, liberă și durabilă”.

     2. Pilonii strategici ai viziunii programatice a PPE/PES în contextul alegerilor pentru PE

Manifestul electoral al PPE se construiește pe 4 direcții strategice, după cum urmează: O Europă care își protejează cetățenii; O Europă care ne conservă modul de viață; O Europă a oportunităților și O Europă care își întărește cetățenii. Documentul este unul complex și propune soluții concrete în raport  cu toate provocările de la care pornesc și cu oportunitățile pe care le identifică pentru consolidarea rolului UE pe plan global în ceea ce privește inovarea, economia, clima sau promovarea standardelor înalte de viață și a valorilor democratice. De asemenea, manifestul PPE relevă faptul că Manfred Weber, candidatul pe care îl susțin la șefia Comisiei, nu numai că respectă linia de gândire a familiei sale politice, dar și promovează cu prioritate anumite obiective propuse de aceasta privind viitorul Europei. În ultimul rând, documentul programatic conține accente clare specifice gândirii de dreapta, proponentă a conservării status-quo-ului, prin referire, mai ales, la protejarea identității și valorilor europene în relație cu ,,alții”.

De cealaltă parte, manifestul electoral al PES – ,,Un nou contract social pentru Europa” se fundamentează pe 7 piloni strategici, după cum urmează: O Europă a egalității și a corectitudinii; O Europă a solidarității pentru cei mulți, nu pentru cei puțini; O Europă sustenabilă care ne protejează planeta; O Europă liberă și democraticăO Europă feministă cu drepturi egale pentru toți; O Europă progresivă cu un plan pentru tineret; O Europă unită ce promovează o lume mai bună. Documentul programatic al Socialisților Europeni este mult mai scurt față de cel al PPE și nu conține măsuri la fel de concrete precum cele propuse de aceștia din urmă, însă reușește să acopere marea majoritate a ariilor menționate de ei, chiar accentuând unele probleme cum ar fi echitatea și protecția socială, dar și asigurarea respectării drepturilor persoanelor indiferent de gen sau sex fie că este vorba despre locul de muncă sau viața privată. În plus, este evidentă înclinația de stânga, doar plecând de la dorința exprimată de PES ca Europa să se reconstruiască radical și să progreseze uitând de firul imprimat de predecesorii politici care au condus UE în ultimii cinci ani, cel puțin, adică de PPE. Apoi, accentul pus pe bunăstarea colectivă și pe încheierea unui ,,nou contract social” cu cetățenii europeni care i-ar alege să-i reprezinte în urma scrutinului pentru PE, este iarași o dovadă clară a construcției din punct de vedere ideologic a programului Socialiștilor Europeni. 

     3. Obiectivele înscrise în pilonii strategici ai programelor celor două familii politice

 • Ce își propune PPE pentru UE?

Sub pilonul Europei care își protejează cetățenii, popularii europeni propun următoarele obiective:

 • protejarea granițelor externe de imigrația ilegală, precondiție pentru securitatea cetățenilor și încrederea în UE: cele mai importante măsuri pe care PPE și le asumă sub acest obiectiv sunt dotarea Pazei de Coastă și de Frontieră Europeană cu 10.000 de noi ofițeri până în 2022 (măsură asumată public de Manfred Weber), inclusiv cu echipamente și tehnologie de ultimă generație pentru a pune capăt migrației ilegale și rețelelor de trafic de persoane, precum și încheierea de acorduri de protecție la frontiere, asemenea acordului de readmisie UE-Turcia, pregătirea tehnică a ofițerilor de frontieră din țările din Africa de Nord și a unui Plan Marshall pentru Africa, care să promoveze investițiile și oportunitățile pentru tineri și să diminueze deplasarea lor spre Europa. 
 • lupta împotriva terorismului și a crimei organizate: pentru îndeplinirea acestui obiectiv, Manfred Weber, propune crearea unui FBI european, prin dublarea forțelor Europol și cooperarea cu autoritățile polițienești din statele membre.
 • protecția cetățenilor printr-o apărare mai puternică, care să presupună preluarea controlului de către UE: obiectivul, așa cum este văzut de PPE, ar presupune crearea unei Brigăzi Cibernetice Europene și reunirea capacităților de apărare ale statelor membre, nu pentru a înlocui forțele militare naționale, ci pentru a le întări, în cooperare strânsă cu NATO. 
 • lupta împotriva schimbărilor climatice, prin reconcilierea măsurilor de protecție a mediului și biodiversității cu o economie sustenabilă: PPE își asumă respectarea angajamentelor luate încadrul Acordului Climatic de la Paris și își propune ca UE să investească pentru a deveni un lider în tehnologiile inteligente pentru decarbonizarea societăților. Manfred Weber menționează aici ca va lupta pentru un tratat global de interzicere a plasticului de unică folosință. 

Sub pilonul Europei care ne conservă modul de viață, PPE își propune următoarele obiective:

 • protejarea democrației și a valorilor europene: popularii europeni consideră că UE trebuie să-și protejeze modul de viață bazat pe valori iudeo-creștine, respectarea statului de drept, a libertăților fundamentale și pluralismului, pe tradiții comune și cultură, precum și să lupte împotriva dezinformării și a știrilor false. În acest sens, Manfred Weber propune crearea unui mecanism al statului de drept, care să fie transparent și independent, protejat de influența politică și care să evalueze în mod egal toate statele membre.
 • protejarea conceptului de familie, ca fundament al modului de viață european: obiectivul ar fi înfăptuit de PPE prin protejarea standardelor sociale și creșterea standardelor de viață pentru a promova formarea unei familii, aici intrând crearea de oportunități pentru tânăra generație pentru a nu mai părăsi țara de origine și, implicit nucleul familial, măsuri pentru o sănătate bună, precum și dezvoltarea ,,economiei argintii” (silver economy) cu referire la populația de peste 50 ani, care ar trebui ajutată să prospere în câmpul muncii. 
 • îmbunătățirea capacității de integrare, cu accent pe faptul că ,,Europa este o comunitate de valori”: acest obiectiv ar presupune, în viziunea PPE, respectarea drepturilor și credințelor tuturor, cu condiția ca și aceștia să respecte valorile UE atâta vreme cât se află pe teritoriul ei. De aceea, PPE își dorește o politică de integrare europeană solidă care să îi ajute pe cei veniți din afara UE și rămași aici să se integreze în comunitățile care îi adoptă, evitând, astfel crearea de societăți paralele. Însă, mai consideră și că politica de integrare ar trebui să meargă mână în mână cu o politică de returnare a celor care nu se califică pentru rezidență în UE. În plus, PPE promovează reforma Sistemului European de Azil către o politică comună care să garanteze procesarea rapidă a aplicațiilor privind azilul și promit să instituie un Sistem European de Returnare care să asigure că imigranții respinși ajung înapoi în țările de origine. 
 • consolidarea capacității de acțiune a UE: PPE consideră că, pentru a fi o forță politică pe scena globală, sunt necesare relații solide cu țarile din vecinătate; prin urmare, promovează integrarea europeană a Balcanilor de Vest și cooperarea cu Turcia pe domenii specifice, cum ar fi economia sau migrația, însă resping continuarea procesului de negociere pentru aderarea la UE a acestui stat. De altfel, Manfred Weber este susținătorul acestei abordări pentru viitoarea sa Comisie pe fondul îndepărtării Turciei de valorile europene. 

Sub pilonul Europei oportunităților, Popularii Europeni trasează următoarele obiective: 

 • crearea unei economii dinamice care să aducă 5 milioane de locuri noi de muncă; acest obiectiv este asumat cu prioritate  de Manfred Weber în campania sa, care, propune, de asemenea, constituirea unui Fond pentru tranziția digitală destinat lucrătorilor afectați, finanțat parțial prin intermediul unei taxe echitabile asupra serviciilor digitale.
 • consolidarea standardelor de viață în toate regiunile, prin intermediul politicii de coeziune; Manfred Weber propune o măsură care să susțină dezvoltarea de locuințe inteligente, în care persoanele în vârstă să poată continua să locuiască, în mod independent și în apropierea familiilor lor.
 • crearea de noi oportunități pentru tineri: extinderea programelor Erasmus în sfera non-academică, mai exact pregătire vocațională și gimnazii.
 • protejarea fermierilor care produc hrană curată, prin modernizarea Politicii Agricole Comune (PAC) pentru a face față obiectivelor de dezvoltare, schimbărilor climatice și provocărilor privind siguranța alimentară. PPE nu admite standarde duble privind calitate alimentelor în UE. 
 • îmbrățișarea potențialului inteligenței artificiale și al roboticii
 • îmbunătățirea vieții oamenilor printr-o ,,ofensivă în inovație”:  în acest sens, Manfred Weber propune abordarea unora dintre cele mai mortale boli care afectează europenii, precum cancerul printr-un Plan-cadru european care să vină cu soluții pentru vindecarea acestei maladii. 

În sfârsit, sub pilonul Europei care își întărește cetățenii, PPE consideră că trebui îndeplinite următoarele obiective:

 • promovarea democrației parlamentare: în acest sens, Popularii Europeni doresc implicarea cât mai mare a cetățenilor în chestiunile europene pentru a micșora distanța de înțelegere între instituțiile de la Bruxelles și cetățeanul de rând, dar, cel mai important, doresc ca Parlamentul European să capete drept de inițiativă legislativă asemenea unui parlament obișnuit. 
 • consolidarea rolului global al UE, prin investiții în vecinătățile UE care să devină mai prospere și stabile, dar și prin comunicarea pe o singură voce, care să aibă la bază consensul european în privința schimbărilor climatice, a acțiunii externe și a protejării valorilor democratice.
 • taxare echitabilă, prin măsuri care să asigure transparența sistemelor fiscale și contribuția tuturor celor care înregistrează venituri în UE, în special marile companii, care nu pot fi scutite de plata taxelor. 
 • reducerea birocrației: acesta este un element asumat cu prioritate de Manfred Weber în cazul în care ar deveni președinte al Comisiei Europene. El susține măsura PPE privind abrogarea a peste 1 000 de acte legislative depășite și  reducerea numărului de funcționari pentru sarcinile actuale ale UE.

 

 • Ce își propune PES pentru UE?

Sub pilonul Europei egalității și corectitudinii, Socilaliștii Europeni au următoarele obiective

 • o Europă a bunăstării, cu state prospere, cu rețele de protecție socială și servicii publice de calitate: aici PES își asumă protejarea dreptului universal la asistență medicală de calitate, la educație și la pensii decente, precum și protejarea dreptului la un loc de muncă și la demnitate.
 • combaterea șomajului și a exluderii sociale, prin instituirea unui mecanism european complementar de asigurare a șomajului.
 • respectarea principiul egalității salariale pentru aceeași muncă, în cadrul aceluiași loc
 • salarii minime decente pe întreg teritoriul European: acesta este un obiectiv susținut și de Frans Timmermans în campania sa.
 • o Autoritate Europeană a Muncii puternică, abilitată să combată dumpingul social și să asigure mobilitatea echitabilă a forței de muncă în întreaga UE. 

Sub pilonul Europei solidarității pentru cei mulți, nu pentru cei puțini, PES are în vedere următoarele:

 • sfârșitul politicilor de austeritate: Europa trebuie să creeze oportunități economice pentru toți și să se asigure că prosperitatea este durabilă și împărtășită în mod echitabil între toți cetățenii europeni.
 • plan de Investiții pe termen lung pentru a ne pregăti industriile și muncitorii, astfel încât să beneficieze de pe urma tranziției verde, a revoluției digitale și a dezvoltării inteligenței artificiale.
 • normele fiscale europene revizuite pentru a se asigura că promovează creșterea durabilă și ocuparea forței de muncă. 
 • promovarea justiției fiscale: Socialiștii Europeni promit să continue lupta împotriva evaziunii fiscale, a metodelor de evitare a impozitării și a planificării fiscale agresive. Frans Timmermans este un susținător aprig al impozitării veniturilor companiilor comerciale din UE.

Sub pilonul Europei sustenabile care ne protejează planeta, PES își propun următoarele obiective:

 • leadership global în lupta pentru mediul înconjurător și pentru combaterea schimbărilor climatice, prin îndeplinirea obligațiilor asumate în cadrul Acordului de la Paris și a regulilor ONU. În acest sens, Frans Timmermans este susținătorul unei Europe mai durabile, bazată pe o economie circulară, în care reciclarea plasticului și diminuarea poluării aerului să primeze.
 • adoptarea unui Pact de Dezvoltare Sustenabilă cu obiective sociale și ecologice, pentru a se asigura că interesele economice nu pun în pericol mediul.
 • taxarea emisiilor de CO2 la nivel european într-o manieră echitabilă din punct de vedere social, făcând poluatorii să plătească și să sprijine investițiile în energie verde accesibilă
 • modernizarea PAC ar trebui să contribuie la satisfacerea unor noi cerințe sociale, inclusiv a unor metode de producție sustenabile, a unei alimentații mai bune, a reducerii deșeurilor alimentare, a îmbunătățirii ajutorului social pentru animale, a protecției climatice și a conservării biodiversității.

Sub pilonul Europei libere și democratice, PES urmărește obiectivele:

 • respectarea democrației ca o valoare fundamentală a UE și promovarea ei în străinătate
 • încurajarea participării politice a cetățenilor de la nivel local la nivel european
 • societăți deschise și vibrante, în care cetățenii au drepturi egale și nu întâmpină discriminare, prejudecăți și sexism și în care li se respectă pe deplin intimitatea și siguranța. Diversitatea culturală îmbogățește Europa și populația sa. Diversitatea face parte din identitatea și puterea Europei; drepturile tuturor minorităților trebuie protejate. 
 • Ziua Europei de pe 9 mai să devină o sărbătoare legală în toate statele membre pentru a sărbători pacea și unitatea Europei. 
 • apărarea statului de drept și a drepturilor omului în toate statele membre
 • combaterea dezinformării și a știrilor false
 • sprijinirea rolului presei libere și independente și al societății civile în democrație
 • consolidarea cooperării polițienești și judiciare care va intensifica lupta împotriva criminalității organizate și a terorismului transfrontaliere.

Sub pilonul Europei feministe cu drepturi egale pentru toți, Socialiștii Europeni doresc următoarele:

 • obligativitatea unei Strategii Europeană pentru Egalitatea de Gen, prin care vom continua să ducem lupta pentru a pune capăt diferențelor de salarizare și de pensii, să combatem hărțuirea sexuală și violența bazată pe gen și să ne asigurăm că fiecare persoană are acces la drepturile sale sexuale și reproductive.
 • înlăturarea obstacolelor juridice și sociale pentru ca persoanele din comunitățile LGBTI să trăiască în mod liber, egale și respectate

Sub pilonul Europei progresive cu un plan pentru tineret, PES urmărește obiectivele:

 • promovarea solidarității între generații
 • o Garanție Europeană pentru Copii, pentru a ne asigura că fiecare copil are acces la asistență medicală de calitate, îngrijire, educație, cazare și nutriție.
 • extinderea Garanției pentru Tineret pentru a atinge obiectivele de ocupare a forței de muncă în totalitate de către tineri și de a reduce marginalizarea socială.
 • consolidărea programului Erasmus+ pentru aduce beneficii persoanelor din toate mediile sociale.

În cele din urmă, sub pilonul Europei puternice și unite care protejează o Europă mai bună, Socialiștii Europeni au următoarele obiective:

 • unitatea în fața partenerilor imprevizibili și izolaționiști și promovarea unei alte forme de globalizare: în acest sens, Frans Timmermans susține cooperarea și multilateralismul.
 • dezvoltare în continuare a apărării comune, punând în comun și împărtășind resursele noastre pentru a asigura pacea și securitatea, în cooperare cu NATO și cu alte organizații internaționale.
 • o politică corectă de azil și de migrație, bazată pe responsabilitatea comună și pe solidaritatea între statele membre și pe cooperarea cu țările de origine și de tranzit. Potrivit lui Frans Timmermans,  Europa trebuie să gestioneze migrația într-o manieră mai demnă, justă și ordonată, menținând un control eficient al frontierelor sale concomitent cu combaterea traficului de persoane și a exploatării criminale a oamenilor și sporirea protecției celor care au nevoie de azil. Însă pentru a face acest lucru, trebuie să deschidem căi sigure și legale, să sprijinim capacitățile de protecție în regiunile adiacente și să abordăm cauzele fundamentale ale migrației, inclusiv schimbările climatice. 
 • un nou parteneriat cu Africa și un Plan European de Investiții vast pentru Africa
 • o finanțare mai bună a politicilor de integrare și vom sprijini orașele și comunitățile gazdă.

Programele electorale ale PPE și PES, în oglindă

Iată, deci, că după trecerea în revistă a obiectivelor din programele celor două familii politice, susținute în campania electorală de Frans Timmermans și Manfred Weber, există multe puncte de convergență, cum ar fi gestionarea corectă și eficientă a migrației, consolidarea unei politici europene de apărare, un plan de investiții pentru Africa în contextul gestionării cauzelor migrației ilegale, drepturi egale pentru persoanele de sex diferit la locul de muncă, crearea de noi oportunități pentru tineri atât pe piața muncii, cât și din punct de vedere al educației, respectarea valorilor europene și ale democrației și statului de drept, leadershipul UE în ceea ce privește provocările de mediu. consolidarea rolului global al UE sau taxarea marilor corporații. 

Deși programele fac în esență referile la aceleași provocări, accentul este pus diferit la Popularii Europeni față de colegii de stânga. De exemplu, în timp ce PPE susține integrarea imigranților din UE, ei pun foarte mult accentul pe respectarea și adoptarea valorilor și a modului de viață din Europa, corelând integrarea cu o politică de returnare a imigranților care nu se califică pentru rămânerea pe teritoriul UE. În schimb, PES salută migrația și diversitatea culturală aferentă și consideră aceste lucruri întregesc Europa și o consolidează din punct de vedere economic. În plus, Socialiștii Europeni pun accentul pe dimensiunea socială aproape în toate domeniile amintite și sunt mult mai dezvoltați pe partea de propuneri privind gestionarea provocărilor climatice decât PPE. Nu în ultimul rând, PPE promovează menținerea în câmpul muncii a persoanelor de peste 50 de ani și crerea de oportunități pentru ceea ce ei numesc ,,economia argintie” atâta vreme cât există capacitate de muncă, însă PES este mai degrabă axat pe oferirea de cât mai multe oportunități tinerilor, astfel încât ,,povara” socială să nu fie asupra vârstnicilor, conform a ceea ce ei numesc ,,solidaritate între generații”. 

În orice caz, dacă privim per ansamblu la conținutul celor două programe, poate exista tendința ca cel al PPE să fie mai ofertant și mult mai pragmatic, pe când cel al PES, să fie mai diluat și chiar mai emoțional, dacă este luăm în considerare și faptul că poate fi rezumat ca o ,,luptă pentru sufletul Europei și pentru viitorul nostru comun”. 

În ceea ce îi privește pe cei doi candidați la funcția de președinte al Comisiei Europene, ambii au în spate cele două programe ale familiilor lor politice în campania pentru alegerile europene, dar strict ca apariție publică, Frans Timmermans se poziționează mai bine decât Manfred Weber în prezentarea cu exemple concrete a obiectivelor politice ale PES. Cu siguranță, experiența guvernamentală a lui Timmermans, dar și munca depusă ca vice-președinte al Comisiei Europene își spun cuvântul în această delimitare. Am putea spune, după analiza manifestelor PES și PPE, că Frans Timmermans adaugă valoare documentului programatic, în timp ce, Manfred Weber lasă programul să vorbească pentru el. 

În orice caz, cititorii noștri pot face evaluarea modului în care se prezintă public cei doi chiar în această seara, de la ora 22.00, când va avea loc confruntarea finală între candidații familiilor politice europene în cursa pentru șefia Executivului European.

Dezbaterea și principalele relatări de la eveniment vor fi transmise LIVE pe CaleaEuropeană.ro, miercuri, 15 mai, începând cu ora 22:00 (ora României).

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ALEGERI EUROPENE 2019

Videoclipul care a mobilizat participarea record a cetățenilor la alegerile europene, premiat de mai multe ori la The Lovie Awards

Published

on

Videoclipul ”Alege-ți viitorul” realizat și promovat de Parlamentul European ca element central al campaniei de stimulare a prezenței cetățenilor la vot pentru alegerile din 23-26 mai 2019 a obținut mai multe premii la The Lovie Awards, o inițiativă care recunoaște și premiază excelența din mediul online și din comunitatea de internet europeană.

Un anunț în acest sens a fost făcut de Jaume Duch, directorul general pentru comunicare și purtătorul de cuvânt al Parlamentului European, într-un mesaj publicat pe Twitter.

”Spot-ul Parlamentului European #Chooseyourfuture pentru alegerile europene a primit mai multe premii prestigioase la The Lovie Awards: un premiu de aur pentru pentru cea mai bună campanie publică și de activism, două de bronz pentru cea mai virală și integrată campanie și premiul ”People’s choice” la mai multe categorii”, a scris Duch, pe Twitter.

 

Într-o postare ulterioară, Jaume Duch i-a felicitat pe toți cei care au fost implicați în ”procesul creativ și de producție al acestui spot cu un puternic impact emoțional și de succes care a ajutat la mobilizarea cetățenilor pentru alegerile europene”.

La 23 mai, ziua în care au debutat alegerile pentru Parlamentul European, videoclipul dedicat promovării scrutinului înregistra un număr record de 132 de milioane de vizualizări.

Lansat pe 25 aprilie, videoclipul se apleacă asupra momentelor intense, frumoase și fragile legate de venirea pe lume a copiilor. Toate femeile care apar în film au născut în perioada februarie – martie 2019. Unii dintre cei care apar alături de ele (rude) au fost aleşi pentru a reflecta diversitatea familiilor europene. ”Din secunda în care venim pe această lume, suntem împreună. (…) Fiecare dintre noi poate lăsa o amprentă, dar împreună putem face diferenţa cu adevărat. Alege Europa în care vrei să cresc”, este mesajul pe care fiecare imagine din videoclip dorește să o transmită.

Alegerile europene din 2019, desfășurate la 40 de ani distanță de la primele alegeri pentru Parlamentul European, s-au încheiat cu cea mai mare prezență la vot din ultimii 20 ani în UE – 50,6%, înregistrând totodată și cea mai ridicată prezență națională la europarlamentare din istoria apartenenței României la Uniunea Europeană.

Per total, potrivit unui Eurobarometru publicat de Parlamentul European după scrutinul din luna mai, participarea la alegerile europene din 2019 a crescut cu 8%, până la 50,6%, cea mai semnificativă creştere a participării la vot fiind înregistrată în Polonia (+ 22%), România (+19%), Spania (+17%), Austria (+15%) şi Ungaria (+14 %).

Pentru prima dată de la aderarea la Uniunea Europeană, cetățenii români au votat în proporție de 51% la alegerile pentru Parlamentul European, după ce la alegerile din 2007, 2009 și 2014, s-au prezentat la urne între 27,67% și  32,44% dintre cetățeni. Pentru prima dată, România a înregistrat o prezență la vot peste media europeană.

Din 1979 și până în 2014, prezența la vot pentru alegerile europene scăzuse de la 61,99% (1979) la 42,61% (2014), tendința fiind regresivă cu fiecare scrutin din anii 1984, 1989, 1994, 1999, 2004 și 2009.

 

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2019

Fostul lider al extremei drepte din Austria, Heinz-Christian Strache, implicat recent într-un scandal de corupție, nu își va prelua mandatul de europarlamentar

Published

on

©️ HC Strache Facebook

Fostul lider al extremei drepte din Austria, Heinz-Christian Strache, nu-şi va prelua mandatul în Parlamentul European, potrivit propriilor declaraţii făcute luni, el promiţând totodată să revină în politică imediat ce va descoperi cine i-a înregistrat pe ascuns în Ibiza (Spania) declaraţiile incriminatoare care au dus la demisia sa, luna trecută, transmite dpa, relatează Agerpres.

Vicecancelarul austriac Heinz-Christian Strache, liderul formaţiunii de extremă dreapta Partidul Libertăţii (FPO), care făcea parte din coaliţia de guvernământ, şi-a dat demisia din funcţie în urma difuzării unei înregistrări video compromiţătoare în care Strache oferă contracte guvernamentale în schimbul sprijinului politic, transmit dpa, AFP şi Reuters, relatează Agerpres

Potrivit rezultatelor și site-ului Parlamentului European, Partidul Libertății FPÖ (Freiheitliche Partei Österreichs) a obținut un procentaj de 17,20%, clasându-se pe locul 3. Acest partid ocupă 3 mandate în Parlamentul European, făcând parte din grupul ID (Identity and Democracy).

După destrămarea coaliţiei de guvernare formate din conservatori şi extrema-dreaptă în urma demisiei vice-cancelarului lider al extremei-drepte Heinz-Christian Strache, Sebastian Kurs, cancelarul conservator a anunțat sâmbătă că vor fi convocate alegeri anticipate, anunță agențiile Reuters și EFE, potrivit Agerpres.

Citiți și: Cancelarul conservator, Sebastian Kurz, a anunțat alegeri anticipate în Austria după scandalul de corupție în care a fost implicat vicecancelarul Heinz-Christian Strache: ”Prea mult este prea mult”

Scandalul a izbucnit când revista Der Spiegel şi ziarul Süddeutsche Zeitung au difuzat o înregistrare video în care Strache pare să ofere, în schimbul susţinerii politice, contracte în infrastructură unei femei care a pretins că este o potenţială donatoare bogată din Rusia. 

Citiți și:Liderul extremei drepte austriece, Heinz-Christian Strache, demisionează înaintea alegerilor europene, în urma unui scandal de corupție. Acesta guverna alături de cancelarul austriac Sebastian Kurz

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2019

Partidul lui Emmanuel Macron, ALDE și Alianța USR PLUS au decis: Grupul lor din Parlamentul European a fost denumit Renew Europe

Published

on

©️ Dacian Cioloș/ Facebook

Partidul președintelui francez Emmanuel Macron și liberalii europeni au ales denumirea pentru noul lor grup în Parlamentul European, al treilea cel mai puternic din hemiciclu și din care face parte și Alianța 2020 USR PLUS, numele noii grupări politice fiind Renew Europe.

Grupul reunește membri ai Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), ai partidului La République En Marche, ai Alianței 2020 USR PLUS și alții.

”Am decis, astăzi, ca numele noului grup din Parlamentul European pe care l-am fondat alături de partenerii noștri din ALDE  și En Marche să fie Renew Europe (Reînnoim Europa). Numele grupului reflectă exact intențiile noastre: vrem să construim o Europă modernă, mai puternică, mai aproape de cetățeni. Deviza noastră este: Hotărâți să construim împreună o Europă liberă și echitabilă”, a scris Dacian Cioloș, președintele PLUS și viitor eurodeputat din partea Alianței 2020 USR PLUS.

Potrivit Politico Europe, partidul lui Macron a dorit cu insistență să evite cuvântul “liberal”, care este adesea folosit negativ în Franța ca o reprezentare a ultra-capitalismului.

“Grupul ALDE din Parlamentul European a fost redenumit Renew Europe”, a scris pe Twitter Chris Davies, membru al liberalilor și democraților din Marea Britanie.

Renew Europe a fost printre cele patru nume luate în calcul, alături de The Europeans, Europe Forward și ceva care implică cuvântul “Europa”.

Grupul are un număr total provizoriu de 110 de locuri în noul Parlament – cu 41 mai mult decât vechiul grup ALDE, în mare parte datorită partidului lui Macron, a liberal-democraților din Regatul Unit și a Alianței USR PLUS din România.

Delegația franceză este cea mai mare din noul grup. În cadrul noului grup format în Parlamentul European delegația Alianței 2020 USR PLUS, cu opt eurodeputați, va fi a treia ca mărime după cele ale Franței și Marii Britanii, iar după retragerea Regatului Unit din UE va deveni a doua cea mai importantă forță politică din grupul Renew Europe.

Continue Reading

Facebook

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Miniștrii de externe ai G7 și UE solicită Rusiei să restituie imediat autorităților ucrainene controlul deplin aspura centralei nucleare de la Zaporojie

U.E.5 hours ago

Premierul Poloniei cere o ”reformă profundă care să readucă egalitatea printre principiile fundamentale” ale UE

ROMÂNIA5 hours ago

Dezvoltare durabilă: Guvernul a aprobat proiectul de lege privind ratificarea acordului de împrumut de 600 milioane de euro dintre România și BIRD

ROMÂNIA6 hours ago

Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor săi să colaboreze cu MIPE în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene

U.E.8 hours ago

Atena închide ”un capitol dificil” și ”nu va mai fi o excepție în zona euro”. După 12 ani, Grecia va ieși de sub supravegherea extinsă a Comisiei Europene

ROMÂNIA8 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă: Nu există date care să justifice niciun fel de îngrijorare cu privire la centrala nucleară de la Zaporojie

ROMÂNIA8 hours ago

Marcel Boloș: În ultimele trei luni am lansat măsuri de 1,5 miliarde de euro pentru sprijinirea mediului de afaceri

ROMÂNIA9 hours ago

Președintele Adunării Naționale a Coreei de Sud a discutat cu Marcel Ciolacu despre exportul de reactoare nucleare şi despre cooperare în domeniul sănătății

FONDURI EUROPENE10 hours ago

MIPE va lansa până la sfârșitul anului 2023 toate apelurile majore de proiecte aferente perioadei de programare 2021-2027: Avem o șansă istorică pe care nu putem să o ratăm

SUA10 hours ago

SUA vor oferi 89 milioane de dolari Ucrainei pentru eforturile de îndepărtare a rămășițelor explozive rusești

ROMÂNIA6 hours ago

Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor săi să colaboreze cu MIPE în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene

INTERNAȚIONAL6 days ago

Azerbaidjan a lansat operațiunea „Răzbunarea” împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah

ROMÂNIA1 week ago

Guvernul aprobă contractul de finanțare dintre România și BEI privind Spitalul Regional Craiova

ROMÂNIA1 week ago

România este ”peste graficul asumat în fața Comisiei Europene” privind stocurile de gaze naturale. Virgil Popescu: Există un grad de umplere de peste 59%, peste ținta pentru septembrie

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susține noile prevederi privind educația, iar țința de 15% pentru învățământ va fi atinsă până în 2027

U.E.1 week ago

Premierul spaniol, turneu în Balcanii de Vest: Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis, la Săptămâna Haferland: Dialogul intercultural, sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă, la Săptămâna Haferland: Transilvania reprezintă la nivel european un model de toleranță și de bună conviețuire interetnică

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Republica Moldova dorește ”să cumpere gaze din România”. Președinta Maia Sandu: Acest lucru este critic pentru a ne asigura că oamenii noștri nu vor îngheța la iarnă

Team2Share

Trending