Connect with us

ROMÂNIA

ANALIZĂ: Cum își propune statul să investească 4,7 mld. de euro în sistemul de sănătate prin Programul Operațional Sănătate 2021-2027

Published

on

© Calea Europeană/ Diana Zaim

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a transmis Comisiei Europene în mod oficial Acordul de Parteneriat care cuprinde șapte programe operaționale. În această analiză, CaleaEuropeană.ro vă prezintă principalele aspecte ale Programului Operațional Sănătate (POS), cu o finanțare de aproximativ 4,7 miliarde de euro, program ce își propune să rezolve principalele disfuncționalități din sistemul de sănătate românesc, sistem care adâncește inegalitățile pacienților români în ceea ce privește accesul la servicii medicale la standarde europene. 

Potrivit profilului de țară din 2021, analiză a Comisiei Europene, speranța de viață în România a rămas una dintre cele mai scăzute din Europa, iar pandemia COVID-19 a anulat o parte din progresele înregistrate începând cu anul 2000. Speranța de viață în România crescuse cu mai mult de patru ani între 2000 și 2019, dar a scăzut temporar cu 1,4 ani în 2020 din cauza impactului COVID-19.

Principalele nereguli și provocări din sistemul de sănătate din România:

 • Cheltuielile pentru sănătate din PIB-ul României sunt printre cele mai mici dintre țările UE.
 • România are a doua cea mai mică finanțare din UE pentru programele de screening.
 • Întârzieri în ceea ce privește realizarea reformelor în domenii-cheie precum întărirea capacității în asistența medicală primară și dezvoltarea asistenței medicale comunitare prin crearea centrelor de asistență medicală comunitară integrate (CCI) , dar și construirea spitalelor regionale.
 • Capacitatea administrativă limitată la nivelul Ministerului Sănătății și a autorităților de sănătate publică locale.
 • Planificarea deficitară a investițiilor și angajamentul politic redus care contribuie la întârzierea reformelor.
 • Sistemul de îngrijiri ambulatorii este în continuare subutilizat ,transferul serviciilor medicale acordate în spital către sistemul de sănătate ambulator este în continuare lent și fragmentat.
 • Serviciile sociale, de ocupare a forței de muncă, de sănătate și de educație slab integrate.

Programul Operațional Sănătate (POS) cu perioada de programare 2021-2027 va avea o finanțare de aproximativ 4,7 miliarde de euro, fiind alcătuită din trei surse bugetare: Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), Fondul Social European+ (FSE+) și Cofinanțare Națională – Buget de Stat (CN-BS). Cheltuielile vor fi eligibile în perioada 01 Ianuarie 2021 – 31 Decembrie 2029.

POS 2021-2027 va fi corelat cu alte opt documente strategice la nivel național, precum: Strategia Națională de Sănătate 2021-2027 (SNS), Planurile regionale generale de servicii medicale (PRGSM), Strategia Națională de Paliație (SNP), Planul Național de Cancer (PNC), Strategia Națională de Cercetare, Dezvoltare și Inovare (SNCDI), Strategia Națională de Competitivitate (SNC),  Strategia Națională de Incluziune Socială 2021-2027 (SNIC) și Strategia Națională de Dezvoltare Durabilă (SNDD).

Programul Operațional Sănătate (POS) va fi un pilon esențial în reziliența sistemului de sănătate românesc, dacă obiectivele și prioritățile acestuia vor implementate conform documentului tehnic trimis către Comisia Europeană. 

Autoritățile și experții de la nivel național au propus în cadrul Programului Operațional Sănătate (POS) un obiectiv general, „Îmbunătățirea accesibilității, eficacității, eficienței și rezilienței sistemului desănătate” și alte șase obiective specifice, după cum urmează:

 1. Îmbunătățirea eficacității serviciilor medicale de urgență
 2. Creșterea accesului la servicii de asistență medicală primară, comunitară și servicii oferite în regim ambulatoriu
 3. Îmbunătățirea accesibilității și eficacității serviciilorde reabilitare/recuperare, serviciilor de îngrijire paliativă, serviciilor de îngrijire pe termen lung
 4.  Creșterea eficacității sectorului medical prin investiții în infrastructură și servicii
 5. Îmbunătățirea eficacității șieficienței serviciilormedicaleprin investiții în cercetare și în digitalizarea sistemului medical
 6. Creșterea gradului de utilizare a metodelor moderne și inovative de investigație, intervenție și tratament

Cum se vor investi cele 4,7 miliarde de euro

Pe lângă obiectivele asumate, Programul Operațional Sănătate (POS) va împărți ivestițiile de 4,7 miliarde de euro în 7 priorități principale. Prioritățile care vor beneficia de cele mai mari finanțări sunt Prioritatea 1 (spitalele regionale) și Prioritatea 4 (infrastructura sectorului medical).

 1. Prioritatea 1: Investiții pentru construirea spitalelor regionale și infrastructuri spitalicești noi cu impact teritorial major. TOTAL: 1,062 miliarde euro (FEDR: 1 miliard euro și FSE: 62 milioane euro).
 2. Prioritatea 2: Servicii de asistență medicală primară, comunitară și servicii oferite în regim ambulatoriu. TOTAL: 354 milioane euro (FEDR : 143 milioane euro  și FSE:211 milioane euro).
 3. Prioritatea 3: Servicii de reabilitare, paliaţie şi îngrijiri pe termen lung adaptate fenomenului demografic de îmbătrânire a populaţiei şi profilului epidemiologic al morbidităţii. TOTAL: 286 milioane euro (FEDR: 143 milioane euro și FSE: 143 milioane euro).
 4. Prioritatea 4: Creșterea eficacității sectorului medical prin investiții în infrastructură și servicii: TOTAL: 1,971 miliarde euro (FEDR: 757 milioane euro și FSE: 1,214 miliard euro)
 5. Prioritatea 5: Abordări inovative în cercetarea din domeniul medical: TOTAL: 454 milioane euro (FEDR: 454 milioane euro).
 6. Prioritatea 6: Digitalizarea sistemului medical. TOTAL: 260 milioane euro (FEDR – 260 milioane euro).
 7. Prioritatea 7: Măsuri care susțin cercetarea, informatizarea în sănătate și utilizarea de metode moderne de investigare, intervenție, tratament. TOTAL: 344 milioane euro (FEDR: 100 milioane euro  și FSE:244 milioane euro).

Categorii de proiecte semnificative care vor fi finanțate:

1. Spitalele regionale

2. Implementarea de programe de screening populațional/ diagnosticare și tratament al stadiilor incipiente, în special pentru persoane aparținând grupurilor vulnerabile (ex. cancer col uterin, cancer mamar, cancer colorectal, hepatite/ HIV SIDA, screening metabolic, tuberculoză, testare genetică, screeningul factorilor de risc comuni ai bolilor cronice, etc.)

3. Implementarea de programe de diagnosticare precoce și tratament, în special pentru persoane aparținând grupurilor vulnerabile (ex. cancer pulmonar, cancer prostată, cancere ginecologice, cancere ale capului și gâtului, testare genetică etc.)

4. Măsuri destinate creșterii capacității de îngrijire medicală a pacientului critic prenatal/ neonatal/ postneonatal.

5. Măsuri de diagnosticare precoce și/ sau tratament antenatal/ neonatal/ postnatal (implementarea de programe de urmărire, îngrijire a sarcinii și diagnosticare destinate gravidei și copilului; implementarea programelor de screening/ prevenție și tratament pentru retinopatia de prematuritate; implementarea/ îmbunătățirea programului de screening/ prevenție și tratament pentru hipoacuzia neurosenzorială; implementarea de programe de diagnosticare neonatală pentru displazie congenitală; implementarea/ îmbunătățirea programelor de screening/ prevenție și tratament pentru malformații congenitale cardiace, diagnosticare sindroame metabolice congenitale, boli genetice rare, etc.)

6. Creşterea capacităţii de îngrijire medicală a pacienților cu boli rare – neurologie pediatrică.

7. Creşterea capacităţii de îngrijire medicală a pacientului critic cu patologie vasculară cerebrală acută.

8. Îmbunătățirea serviciilor medicale și a infrastructurii în domeniul terapiilor celulare inovative în hematologie și transplant medular

9. Optimizarea managementului bolilor cronice hepatice/ pancreatice si al cancerelor hepatobiliare/pancreatice /în urologie și transplant renal.

10. Dezvoltarea Institutului Național de Cercetare=Dezvoltare Medico-militară ”Cantacuzino” la standard de bună practică în fabricație (BPF/GMP) și bună practică de laborator (BPL/GLP).

11. Realizarea unei infrastructuri de excelență în domeniul genomicii, crearea unui mecanism institutional adecvat și întărirea capacității deja existente la nivel national în acest domeniu.

12. Consolidarea capacității în domeniul tratării cancerului.

13. Operațiuni strategice (2) în domeniul digitalizării sistemului medical – Redimensionarea și standardizarea sistemului informatic al CNAS – Observatorul national pentru date în sănătate

14. Îmbunătățirea infrastructurii și dotărilor pentru structurile de imagistică medicală.

Prin apartenența sa la Uniunea Europeană, România poate beneficia de expertiză și bani europeni pentru a-și reconstrui sistemul de sănătate românesc, care plasează România pe ultimul loc în clasamentul european atunci când vorbim de accesul la servicii medicale de calitate, acces timpuriu la medicamente de ultimă generația sau la teste de screening. Cu tot know-how-ul european, sănătatea rămâne o competență exclusivă a statelor membre, situație în care Uniunea Europeană nu are putere de decizie, ci doar poate sprijini statele membre prin diferite instrumente financiare sau programe europene, precum EU4Health, Strategie Farmaceutică Europeană sau Planul European de Combatere a Cancerului. Acest lucru înseamnă că autoritățile naționale trebuie cel puțin să își dubleze efortul pentru a recupera decalajele și să nu mai rateze niciun program sau finanțare europeană, dacă își doresc cu adevărat un sistem de sănătate rezilient, la standarde europene. 

 

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

ROMÂNIA

Mai multe proiecte ale Transgaz au fost transmise către BEI în vederea finanțării. Ministrul Energiei: Investim în dezvoltarea sistemului național de transport al gazelor naturale

Published

on

© Guvernul României

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat că mai multe proiecte ale companiei Transgaz au fost trimise vineri Băncii Europene de Investiții (BEI), în vederea finanțării.

” Investim în dezvoltarea sistemului național de transport al gazelor naturale! Astăzi au fost transmise către BEI, în vederea finanțării următoarele proiecte ale TRANSGAZ: A. conductă de transport gaze naturale Marea Neagră-Podișor 477.698.014 euro (valoare totală investiție TVA inclus), din care 32.454.064 euro finanțare solicitată din Fondul pentru Modernizare; B. conductă de transport gaze naturale Ghercești-Jitaru 77.284.760 euro (valoare totală investiție TVA inclus), din care 39.899.799 euro finanțare solicitată din Fondul pentru Modernizare; C. conductă de transport gaze naturale Jupa-Băile Herculane-Orșova-Prunișor 147.960.699 euro (valoare totală investiție TVA inclus) , din care 62.505.216 euro finanțare solicitată din Fondul pentru Modernizare”, a detaliat Popescu într-un mesaj publicat pe Facebook.

Anterior, ministrul Energiei a anunțat că a semnat autorizația de construire a conductei de transport gaze naturale pe direcția Prunișor – Orșova – Băile Herculane – Jupa, inclusiv alimentarea cu energie electrică, protecție catodică și fibră optică.

Citiți și:
Transgaz a primit undă verde din partea Ministerului Energiei pentru construirea conductei de transport gaze naturale pe direcția Prunișor – Orșova – Băile Herculane – Jupa

Oficialul român a detaliat într-un mesaj publicat pe Facebook că această conductă ”va trece prin județele Mehedinți și Caraș – Severin (municipiile Caransebeș & Orșova, plus localitățile Băile Herculane, Topleț, Mehadia, Cornea, Domașnea, Căzănești, Teregova, Armeniș, Slatina Timiș, Bucoșnița, Buchin, Turnu Ruieni, Obreja, Prunișor, Husnicioara, Căzănești, Sisești, Ilovăț, Bâlvănești, Godeanu, Balta, Podeni, Cireșu și Ilovița)”.

Prin realizarea acestei conducte se poate asigura alimentarea cu gaze naturale a localităților din zona de interes a obiectivului, respectiv un număr de aproximativ 15.500 consumatori casnici, 94 instituții publice (școli, primării, dispensare. cămine culturale, cabinete medicale, etc) și aproximativ 113 de agenți economici în județul Mehedinți precum și aproximativ 12.000 consumatori casnici, 136 instituții publice (școli, primării, dispensare. cămine culturale, cabinete medicale, etc) și aproximativ 231 de agenți economici în județul Caraș Severin.

Execuția acestei conducte de transport va  genera un impact socio-economic pozitiv prin alimentarea cu gaze naturale a stațiunii turistice Băile Herculane, crearea de noi locuri de muncă pe perioada de construcție, crearea posibilităților de câștiguri suplimentare pentru locuitorii zonei prin atragerea de investitori și valorificarea superioară a masei lemnoase, ridicarea gradul de confort al locuitorilor, atragerea de venituri suplimentare la bugetul statului și la bugetele locale.

Amintim că la mijlocul lunii mai, Transgaz a semnat un acord cu Banca Europeană de Investiții pentru elaborarea strategiei de decarbonizare, fapt salutat la acea vreme de premierul Nicolae Ciucă, care a punctat că demersul ”companiei constituie un exemplu de bună practică și încurajez toate instituțiile, toate societățile comerciale să îl urmeze”.

Acest moment a fost succedat de parafarea unui acord de 626 de milioane de euro între Transgaz și Fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări.

Acordul a pus bazele colaborării între cele două părți pentru dezvoltarea infrastructurii și conectivității de gaze naturale din România, valorificând astfel rezervele interne extinse de petrol și gaze naturale ale țării noastre care pot contribui la securitatea energetică europeană și tranziția energetică în regiunea celor Trei Mări, mai ales în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, care a determinat Uniunea Europeană să își sporească eforturile pentru a se desprinde energetic de Moscova.

Continue Reading

ROMÂNIA

Președintele Camerei Deputaților și ministrul Apărării, în vizită la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii. Marcel Ciolacu i-a asigurat pe militari de sprijinul său necondiționat pentru Armata României

Published

on

© Marcel Ciolacu/ Facebook

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, însoțit de ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a efectuat vineri, 12 iulie o vizită de lucru în Baza 71 Aeriană ”General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii.

Potrivit unui comunicat al MApN remis CaleaEuropeană.ro, Echipa de comandă a bazei a prezentat celor doi înalți demnitari o informare cu privire la principalele obiective stabilite pentru anul în curs, activitățile planificate pentru perioada imediat următoare, pe domenii de responsabilitate, precum și detalii privind starea tehnicii din dotarea bazei.

Cei doi oficiali au discutat despre planurile de modernizare a infrastructurii existente și extinderea Bazei 71 Aeriană, programul de investiții fiind deja în derulare.

Marcel Ciolacu a mulțumit militarilor unității pentru profesionalismul cu care își fac datoria și i-a asigurat de sprijinul său necondiționat pentru Armata României, atât în calitate de președinte al Camerei Deputaților, cât mai ales din cea de fiu de pilot militar.

La rândul său, Vasile Dîncu, a asigurat conducerea Bazei 71 Aeriană de întreaga disponibilitate a echipei pe care o conduce la vârful MApN pentru sprijinirea derulării importantelor programe de investiții și pentru îndeplinirea obiectivelor încredințate.

Continue Reading

ROMÂNIA

Transgaz a primit undă verde din partea Ministerului Energiei pentru construirea conductei de transport gaze naturale pe direcția Prunișor – Orșova – Băile Herculane – Jupa

Published

on

© Transgaz

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a semnat autorizația de construire a conductei de transport gaze naturale pe direcția Prunișor – Orșova – Băile Herculane – Jupa, inclusiv alimentarea cu energie electrică, protecție catodică și fibră optică.

Aceasta care va  fi realizată de Transgaz, folosindu-se finanțare inclusiv din Fondul pentru Modernizare.

Oficialul român a detaliat într-un mesaj publicat pe Facebook că această conductă ”va trece prin județele Mehedinți și Caraș – Severin (municipiile Caransebeș & Orșova, plus localitățile Băile Herculane, Topleț, Mehadia, Cornea, Domașnea, Căzănești, Teregova, Armeniș, Slatina Timiș, Bucoșnița, Buchin, Turnu Ruieni, Obreja, Prunișor, Husnicioara, Căzănești, Sisești, Ilovăț, Bâlvănești, Godeanu, Balta, Podeni, Cireșu și Ilovița)”.

Guvernul a adoptat la 31 iulie 2020 hotărârea prin care proiectul de investiţii ”Conducta de transport gaze naturale pe direcția Prunișor – Orșova – Băile Herculane – Jupa” a fost declarat de importanță națională în domeniul gazelor naturale.

Prin realizarea acestei conducte se poate asigura alimentarea cu gaze naturale a localităților din zona de interes a obiectivului, respectiv un număr de aproximativ 15.500 consumatori casnici, 94 instituții publice (școli, primării, dispensare. cămine culturale, cabinete medicale, etc) și aproximativ 113 de agenți economici în județul Mehedinți precum și aproximativ 12.000 consumatori casnici, 136 instituții publice (școli, primării, dispensare. cămine culturale, cabinete medicale, etc) și aproximativ 231 de agenți economici în județul Caraș Severin.

Execuția acestei conducte de transport va  genera un impact socio-economic pozitiv prin alimentarea cu gaze naturale a stațiunii turistice Băile Herculane, crearea de noi locuri de muncă pe perioada de construcție, crearea posibilităților de câștiguri suplimentare pentru locuitorii zonei prin atragerea de investitori și valorificarea superioară a masei lemnoase, ridicarea gradul de confort al locuitorilor, atragerea de venituri suplimentare la bugetul statului și la bugetele locale.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a detaliat că ”efectele pozitive se vor vedea și asupra activității furnizorilor locali de servicii (de exemplu unități de cazare) și creșterea contribuției acestora la veniturile administrațiilor publice locale (pe perioada implementării proiectului) dezvoltarea turismului în zonă, stimularea dezvoltării economiei locale prin asigurarea unei surse de energie nepoluantă, asigurarea unui mediu sănătos prin reducerea gazelor cu efect  de seră”.

”După începerea exploatării gazului din Marea Neagră vom consuma gazul românesc, în casele românilor”, a conchis oficialul român.

Amintim că la mijlocul lunii mai, Transgaz a semnat un acord cu Banca Europeană de Investiții pentru elaborarea strategiei de decarbonizare, fapt salutat la acea vreme de premierul Nicolae Ciucă, care a punctat că demersul ”companiei constituie un exemplu de bună practică și încurajez toate instituțiile, toate societățile comerciale să îl urmeze”.

Acest moment a fost succedat de parafarea unui acord de 626 de milioane de euro între Transgaz și Fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări.

Acordul a pus bazele colaborării între cele două părți pentru dezvoltarea infrastructurii și conectivității de gaze naturale din România, valorificând astfel rezervele interne extinse de petrol și gaze naturale ale țării noastre care pot contribui la securitatea energetică europeană și tranziția energetică în regiunea celor Trei Mări, mai ales în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, care a determinat Uniunea Europeană să își sporească eforturile pentru a se desprinde energetic de Moscova.

 

Continue Reading

Facebook

NATO54 mins ago

Estonia subliniază că împreună cu Finlanda ar avea mijloacele necesare pentru a închide Golful Finlandei pentru navele militare ruse: ”Marea Baltică va fi o mare a NATO”

U.E.2 hours ago

Volodimir Zelenski, un nou apel către UE pentru interzicerea vizelor pentru cetățenii ruși: Uniunea ”nu trebuie transformată într-un supermarket”

SUA4 hours ago

SUA pregătesc ”o foaie de parcurs ambițioasă” privind relațiile comerciale cu Taiwanul, în replică la acțiunile ”provocatoare” ale Chinei

CONSILIUL UE7 hours ago

UE va discuta luna aceasta dacă interzice acordarea de vize pentru toți cetățenii ruși. Președinția cehă a Consiliului UE: ”Ar putea fi o altă sancţiune foarte eficace”

ROMÂNIA7 hours ago

Mai multe proiecte ale Transgaz au fost transmise către BEI în vederea finanțării. Ministrul Energiei: Investim în dezvoltarea sistemului național de transport al gazelor naturale

Daniel Buda8 hours ago

Comisia Europeană, după interpelarea eurodeputatului Daniel Buda: Lucrăm la abordări pe termen mediu și lung pentru a reduce dependența de îngrășămintele agricole din Rusia

ROMÂNIA9 hours ago

Președintele Camerei Deputaților și ministrul Apărării, în vizită la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii. Marcel Ciolacu i-a asigurat pe militari de sprijinul său necondiționat pentru Armata României

U.E.10 hours ago

Liderii instituțiilor UE, ”consternați” de atacul asupra scriitorului Salman Rushdie: Libertatea de gândire este unul dintre cele mai prețioase drepturi

ROMÂNIA1 day ago

Transgaz a primit undă verde din partea Ministerului Energiei pentru construirea conductei de transport gaze naturale pe direcția Prunișor – Orșova – Băile Herculane – Jupa

U.E.1 day ago

Ursula von der Leyen și Roberta Metsola, mesaj de Ziua Internațională a Tineretului: UE va fi mai puternică dacă le permitem tinerilor să devină promotorii schimbării

ROMÂNIA2 days ago

România, solidară cu Franța în lupta cu incendiile. Țara noastră trimite 17 mijloace de intervenție și 77 de pompieri salvatori

ROMÂNIA3 days ago

Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor săi să colaboreze cu MIPE în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene

INTERNAȚIONAL1 week ago

Azerbaidjan a lansat operațiunea „Răzbunarea” împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah

ROMÂNIA1 week ago

Guvernul aprobă contractul de finanțare dintre România și BEI privind Spitalul Regional Craiova

ROMÂNIA1 week ago

România este ”peste graficul asumat în fața Comisiei Europene” privind stocurile de gaze naturale. Virgil Popescu: Există un grad de umplere de peste 59%, peste ținta pentru septembrie

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susține noile prevederi privind educația, iar țința de 15% pentru învățământ va fi atinsă până în 2027

U.E.2 weeks ago

Premierul spaniol, turneu în Balcanii de Vest: Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, la Săptămâna Haferland: Dialogul intercultural, sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă, la Săptămâna Haferland: Transilvania reprezintă la nivel european un model de toleranță și de bună conviețuire interetnică

Team2Share

Trending