ROMÂNIA
ANALIZĂ: Cum își propune statul să investească 4,7 mld. de euro în sistemul de sănătate prin Programul Operațional Sănătate 2021-2027
Published
11 months agoon
By
Diana Zaim
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a transmis Comisiei Europene în mod oficial Acordul de Parteneriat care cuprinde șapte programe operaționale. În această analiză, CaleaEuropeană.ro vă prezintă principalele aspecte ale Programului Operațional Sănătate (POS), cu o finanțare de aproximativ 4,7 miliarde de euro, program ce își propune să rezolve principalele disfuncționalități din sistemul de sănătate românesc, sistem care adâncește inegalitățile pacienților români în ceea ce privește accesul la servicii medicale la standarde europene.
Potrivit profilului de țară din 2021, analiză a Comisiei Europene, speranța de viață în România a rămas una dintre cele mai scăzute din Europa, iar pandemia COVID-19 a anulat o parte din progresele înregistrate începând cu anul 2000. Speranța de viață în România crescuse cu mai mult de patru ani între 2000 și 2019, dar a scăzut temporar cu 1,4 ani în 2020 din cauza impactului COVID-19.
Principalele nereguli și provocări din sistemul de sănătate din România:
- Cheltuielile pentru sănătate din PIB-ul României sunt printre cele mai mici dintre țările UE.
- România are a doua cea mai mică finanțare din UE pentru programele de screening.
- Întârzieri în ceea ce privește realizarea reformelor în domenii-cheie precum întărirea capacității în asistența medicală primară și dezvoltarea asistenței medicale comunitare prin crearea centrelor de asistență medicală comunitară integrate (CCI) , dar și construirea spitalelor regionale.
- Capacitatea administrativă limitată la nivelul Ministerului Sănătății și a autorităților de sănătate publică locale.
- Planificarea deficitară a investițiilor și angajamentul politic redus care contribuie la întârzierea reformelor.
- Sistemul de îngrijiri ambulatorii este în continuare subutilizat ,transferul serviciilor medicale acordate în spital către sistemul de sănătate ambulator este în continuare lent și fragmentat.
- Serviciile sociale, de ocupare a forței de muncă, de sănătate și de educație slab integrate.
Programul Operațional Sănătate (POS) cu perioada de programare 2021-2027 va avea o finanțare de aproximativ 4,7 miliarde de euro, fiind alcătuită din trei surse bugetare: Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), Fondul Social European+ (FSE+) și Cofinanțare Națională – Buget de Stat (CN-BS). Cheltuielile vor fi eligibile în perioada 01 Ianuarie 2021 – 31 Decembrie 2029.
POS 2021-2027 va fi corelat cu alte opt documente strategice la nivel național, precum: Strategia Națională de Sănătate 2021-2027 (SNS), Planurile regionale generale de servicii medicale (PRGSM), Strategia Națională de Paliație (SNP), Planul Național de Cancer (PNC), Strategia Națională de Cercetare, Dezvoltare și Inovare (SNCDI), Strategia Națională de Competitivitate (SNC), Strategia Națională de Incluziune Socială 2021-2027 (SNIC) și Strategia Națională de Dezvoltare Durabilă (SNDD).
Programul Operațional Sănătate (POS) va fi un pilon esențial în reziliența sistemului de sănătate românesc, dacă obiectivele și prioritățile acestuia vor implementate conform documentului tehnic trimis către Comisia Europeană.
Autoritățile și experții de la nivel național au propus în cadrul Programului Operațional Sănătate (POS) un obiectiv general, „Îmbunătățirea accesibilității, eficacității, eficienței și rezilienței sistemului desănătate” și alte șase obiective specifice, după cum urmează:
- Îmbunătățirea eficacității serviciilor medicale de urgență
- Creșterea accesului la servicii de asistență medicală primară, comunitară și servicii oferite în regim ambulatoriu
- Îmbunătățirea accesibilității și eficacității serviciilorde reabilitare/recuperare, serviciilor de îngrijire paliativă, serviciilor de îngrijire pe termen lung
- Creșterea eficacității sectorului medical prin investiții în infrastructură și servicii
- Îmbunătățirea eficacității șieficienței serviciilormedicaleprin investiții în cercetare și în digitalizarea sistemului medical
- Creșterea gradului de utilizare a metodelor moderne și inovative de investigație, intervenție și tratament
Cum se vor investi cele 4,7 miliarde de euro
Pe lângă obiectivele asumate, Programul Operațional Sănătate (POS) va împărți ivestițiile de 4,7 miliarde de euro în 7 priorități principale. Prioritățile care vor beneficia de cele mai mari finanțări sunt Prioritatea 1 (spitalele regionale) și Prioritatea 4 (infrastructura sectorului medical).
- Prioritatea 1: Investiții pentru construirea spitalelor regionale și infrastructuri spitalicești noi cu impact teritorial major. TOTAL: 1,062 miliarde euro (FEDR: 1 miliard euro și FSE: 62 milioane euro).
- Prioritatea 2: Servicii de asistență medicală primară, comunitară și servicii oferite în regim ambulatoriu. TOTAL: 354 milioane euro (FEDR : 143 milioane euro și FSE:211 milioane euro).
- Prioritatea 3: Servicii de reabilitare, paliaţie şi îngrijiri pe termen lung adaptate fenomenului demografic de îmbătrânire a populaţiei şi profilului epidemiologic al morbidităţii. TOTAL: 286 milioane euro (FEDR: 143 milioane euro și FSE: 143 milioane euro).
- Prioritatea 4: Creșterea eficacității sectorului medical prin investiții în infrastructură și servicii: TOTAL: 1,971 miliarde euro (FEDR: 757 milioane euro și FSE: 1,214 miliard euro)
- Prioritatea 5: Abordări inovative în cercetarea din domeniul medical: TOTAL: 454 milioane euro (FEDR: 454 milioane euro).
- Prioritatea 6: Digitalizarea sistemului medical. TOTAL: 260 milioane euro (FEDR – 260 milioane euro).
- Prioritatea 7: Măsuri care susțin cercetarea, informatizarea în sănătate și utilizarea de metode moderne de investigare, intervenție, tratament. TOTAL: 344 milioane euro (FEDR: 100 milioane euro și FSE:244 milioane euro).
Categorii de proiecte semnificative care vor fi finanțate:
1. Spitalele regionale
2. Implementarea de programe de screening populațional/ diagnosticare și tratament al stadiilor incipiente, în special pentru persoane aparținând grupurilor vulnerabile (ex. cancer col uterin, cancer mamar, cancer colorectal, hepatite/ HIV SIDA, screening metabolic, tuberculoză, testare genetică, screeningul factorilor de risc comuni ai bolilor cronice, etc.)
3. Implementarea de programe de diagnosticare precoce și tratament, în special pentru persoane aparținând grupurilor vulnerabile (ex. cancer pulmonar, cancer prostată, cancere ginecologice, cancere ale capului și gâtului, testare genetică etc.)
4. Măsuri destinate creșterii capacității de îngrijire medicală a pacientului critic prenatal/ neonatal/ postneonatal.
5. Măsuri de diagnosticare precoce și/ sau tratament antenatal/ neonatal/ postnatal (implementarea de programe de urmărire, îngrijire a sarcinii și diagnosticare destinate gravidei și copilului; implementarea programelor de screening/ prevenție și tratament pentru retinopatia de prematuritate; implementarea/ îmbunătățirea programului de screening/ prevenție și tratament pentru hipoacuzia neurosenzorială; implementarea de programe de diagnosticare neonatală pentru displazie congenitală; implementarea/ îmbunătățirea programelor de screening/ prevenție și tratament pentru malformații congenitale cardiace, diagnosticare sindroame metabolice congenitale, boli genetice rare, etc.)
6. Creşterea capacităţii de îngrijire medicală a pacienților cu boli rare – neurologie pediatrică.
7. Creşterea capacităţii de îngrijire medicală a pacientului critic cu patologie vasculară cerebrală acută.
8. Îmbunătățirea serviciilor medicale și a infrastructurii în domeniul terapiilor celulare inovative în hematologie și transplant medular
9. Optimizarea managementului bolilor cronice hepatice/ pancreatice si al cancerelor hepatobiliare/pancreatice /în urologie și transplant renal.
10. Dezvoltarea Institutului Național de Cercetare=Dezvoltare Medico-militară ”Cantacuzino” la standard de bună practică în fabricație (BPF/GMP) și bună practică de laborator (BPL/GLP).
11. Realizarea unei infrastructuri de excelență în domeniul genomicii, crearea unui mecanism institutional adecvat și întărirea capacității deja existente la nivel national în acest domeniu.
12. Consolidarea capacității în domeniul tratării cancerului.
13. Operațiuni strategice (2) în domeniul digitalizării sistemului medical – Redimensionarea și standardizarea sistemului informatic al CNAS – Observatorul national pentru date în sănătate
14. Îmbunătățirea infrastructurii și dotărilor pentru structurile de imagistică medicală.
Prin apartenența sa la Uniunea Europeană, România poate beneficia de expertiză și bani europeni pentru a-și reconstrui sistemul de sănătate românesc, care plasează România pe ultimul loc în clasamentul european atunci când vorbim de accesul la servicii medicale de calitate, acces timpuriu la medicamente de ultimă generația sau la teste de screening. Cu tot know-how-ul european, sănătatea rămâne o competență exclusivă a statelor membre, situație în care Uniunea Europeană nu are putere de decizie, ci doar poate sprijini statele membre prin diferite instrumente financiare sau programe europene, precum EU4Health, Strategie Farmaceutică Europeană sau Planul European de Combatere a Cancerului. Acest lucru înseamnă că autoritățile naționale trebuie cel puțin să își dubleze efortul pentru a recupera decalajele și să nu mai rateze niciun program sau finanțare europeană, dacă își doresc cu adevărat un sistem de sănătate rezilient, la standarde europene.
Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

You may like
-
Președintele Consiliului European, Charles Michel, vine luni în România, unde va fi primit de președintele Klaus Iohannis
-
Consiliul European: Klaus Iohannis a cerut sprijin suplimentar pentru R. Moldova și a solicitat Comisiei Europene să reanalizeze nivelul sprijinului financiar acordat fermierilor români
-
Înainte de vizita lui Macron la Beijing, China propune un “consens strategic” cu Europa privind încetarea focului și o soluție politică a războiului din Ucraina
-
Ursula von der Leyen reacționează după criticile lui Klaus Iohannis: Ajutorul dat fermierilor români nu este suficient. Sunt recunoscătoare României că a depus o moțiune pentru creșterea sumelor
-
Antony Blinken nu exclude, pe termen lung, negocieri privind granițele Ucrainei, dar reiterează: ”Sunt decizii pe care ucrainenii trebuie să le ia cu privire la modul în care îşi văd viitorul”
-
Ursula von der Leyen anunță că va organiza, în parteneriat cu Varșovia și Kiev, o conferință care să ajute la localizarea copiilor ucraineni răpiți de Rusia
ROMÂNIA
Ambasadoarea SUA la București va depune eforturi pentru a ”extinde prezența companiilor și investițiilor americane” în țara noastră: Vom continua să sprijinim România în lupta împotriva corupției
Published
21 hours agoon
March 24, 2023By
Teodora Ion
Ambasadoarea Statelor Unite la București, Kathleen Kavalec, a evidențiat în cadrul evenimentului de marcare a 30 de ani de activitate a AmCham România că ”forța legăturilor noastre economice reprezintp o prioritate cheie” a relației bilaterale dintre Statele Unite și România, astfel că va face ”eforturi de extinderea a prezenței companiilor și investițiilor americane” în țara noastră.
”Voi pleda pentru un tratament echitabil al companiilor şi investitorilor, iar echipa mea va continua să sprijine eforturile României de a lupta împotriva corupţiei şi de a consolida statul de drept. Eu voi continua să transmit acest mesaj în discuţiile mele cu miniştri şi parlamentari din tot spectrul politic”, este promisiunea făcută de reprezentanta diplomației americane la București.
Aceasta a remarcat că din 2008, când ”mi-am încheiat mandatul de ataşat cultural în România, până în prezent, economia acestei ţări a înflorit”.
Citiți și
Nicolae Ciucă, către AmCham România: Suntem o țară care are un mare potențial de investiții. Oferim sprijin și R. Moldova, a cărei prosperitate poate fi asigurată prin relații cu mediul de afaceri din România, SUA
”Am fost încântată să aflu că în România sunt prezente acum 960 de companii americane, care angajează aproape 110.000 de persoane. Cu toate acestea, ştiu că mai există mult loc pentru creştere. Iar AmCham România este cel mai apreciat partener al nostru în impulsionarea acestei creşteri”, a mai spus Kathleen Kavalec.
Ambasadorul SUA în România că la viitorul ”Summit al Fondului de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări, Statele Unite vor pune accentul pe securitatea energetică, dezvoltarea infrastructurii şi digitalizare”, pentru ca ”țările din zona Mării Negre să își atingă întregul potențial ca legătură strategică între Europa și Asia Centrală”, după cum au punctat reprezentanţii de rang înalt de la Departamentul de Stat, Departamentul Comerţului şi Departamentul Apărării în cadrul celei de-a opta runde a Dialogului Strategic SUA-România.
Kavalec a aplaudat ”progresul României în promovarea candidaturii sale la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică”, dând asigurări că SUA, ”în calitate de partener strâns și prieten, vor susține eforturile României de a asigura un mediu investiţional şi standarde ale statului de drept care o vor face competitivă pentru calitatea de membru OCDE”.
Ea și-a exprimat așteptarea ca ”oportunităţile din domeniile energiei verzi, sănătăţii şi tehnologiei informaţiei să crească”, în contextul în care țara noastră se află pe calea progresului în privința reformelor pentru OCDE și susținerii reformelor impuse de Planul Național de Redresare și Reziliență.
Oficialul american a ținut să-și arate recunoștința pentru ”sprijinul ferm acordat de România Ucrainei, prin primirea şi ajutorarea refugiaţilor şi facilitarea transportului de grâne şi alte bunuri”.
Făcând trimitere la situația din Republica Moldova, Kavalec a evidenția că și ”prietenii noştri din Republica Moldova merită un viitor independent, prosper… unul liber de influenţa malignă şi coercitivă a Rusiei… unul în care pot obţine pe deplin beneficiile economice aduse de integrarea în UE”.
Parteneriatul dintre Statele Unite și România pentru dezvoltarea reactoarelor suplimentare la Cernavodă și construirea de reactoare de dimensiuni mici va ajuta țara noastră ”să obţină independenţă energetică şi securitate energetică durabilă pentru ea însăşi şi pentru Europa”.
”Ştim că Europa nu va fi liberă decât dacă este independentă energetic de Rusia. Parteneriatul nostru pentru dezvoltarea de reactoare suplimentare la Cernavodă şi construirea de reactoare modulare de mici dimensiuni va ajuta România să obţină independenţă energetică şi securitate energetică durabilă pentru ea însăşi şi pentru Europa. Parlamentul României a făcut un pas important în această privinţă pe 14 martie, când a adoptat legea privind aprobarea semnării Acordului de sprijin pentru proiectul de extindere de la Cernavodă, pas esenţial spre un viitor bazat pe energie curată”, a amintit ambasadoarea SUA la București.
ROMÂNIA
Nicolae Ciucă, către AmCham România: Suntem o țară care are un mare potențial de investiții. Oferim sprijin și R. Moldova, a cărei prosperitate poate fi asigurată prin relații cu mediul de afaceri din România, SUA
Published
22 hours agoon
March 24, 2023By
Teodora Ion
România este o țară care are un mare potențial de investiții și oferă predictibilitate, a transmis premierul Nicolae Ciucă în cadrul evenimentului de marcare a 30 de ani de activitate a Camerei de Comerț Americană în România.
”Guvernul este unul orientat pro-business, este un guvern care își dorește să atragă investiții, care sprijină investițiile și este un guvern care este conștient. Dumneavoastră ați vorbit mai devreme și care este procentul în PIB, și care este valoarea nominală a afacerilor pe care AmCham le desfășoară în România, și care este numărul de locuri pe care-l asigură și, desigur, care este potențialul de multiplicare a unui loc de muncă asigurat pe orizontală. Acestea sunt chestiuni de aritmetică pe care noi l-am avut în vedere și pe care le avem în vedere în continuare; trebuie să subliniem că, în acest ansamblu, abordarea nu poate să fie decât una de tip win-win, pentru că este nevoie ca atât investitorul, cât și noi, cei care găzduim afacerile respective, trebuie să avem un beneficiu, că pentru asta ne punem la dispoziție toate eforturile, toate resursele și umane și materiale, pentru că nu dorim altceva decât să facem în așa fel încât cetățenii țării noastre să simtă că eforturile care se fac, modul în care sunt întrebuințate resursele din țara noastră sunt în beneficiul tuturor”, a mai spus Ciucă în intervenția sa susținută la întoarcerea din Republica Moldova, unde a avut întâlniri cu președinta acestei țări, Maia Sandu, omologul moldovean, Dorin Recean, precum și cu președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu.
În acest context, premierul a lansat un apel de a sprijini asigurarea prosperității Republicii Moldova prin investiții.
”Am discutat că este important ca în aceste condiții să privim către palierul economic, pentru că este cel care cu adevărat asigură instrumentele necesare guvernului, prin a proba în fața cetățenilor că tot ceea ce se întâmplă în interiorul activității guvernamentale are o singură direcție, și anume asigurarea prosperității și unei evoluții a bunăstării în Republica Moldova, iar asta se poate face prin investiții, prin relații economice bilaterale cu mediul de afaceri din România și relații cu mediul de afaceri din Uniunea Europeană, din Statele Unite. Chiar am menționat astăzi, și în conferința de presă din Republica Moldova, nevoia aceasta de coagulare a relațiilor nu numai la nivel bilateral, ci și la nivelul celorlalți parteneri care au potențial și pot să sprijine aceste eforturi. În continuare, doresc să fac o mențiune pe care am agreat-o împreună domnul prim-ministru Recean, și anume ne-am angajat amândoi ca, în perioada imediat următoare, să identificăm acele oportunități de relații economice care au potențial să se întâmple, să se dezvolte și să aibă atractivitate pentru terți parteneri în dezvoltarea acestora”, a mai spus Nicolae Ciucă.
Adresându-se președintelui AmCham România, șeful Guvernului de la București a reiterat că ”ne oferim sprijinul și pentru Republica Moldova, astfel încât nu doar potențialul și oportunitățile din România să fie puse la dispoziția partenerilor noștri, investitorilor americani, dar și cel din Republica Moldova, pentru că se poate face această punte de legătură între cele două țări, prin investiții comune sau prin complementaritatea investițiilor care se fac într-o țară sau în alta pentru că, așa cum spuneam, potențial există”.
Nicolae Ciucă și-a exprimat speranța că, odată ce România va deveni membru OCDE, ”să continue și să aibă potențial, să ajute mai mult și Republica Moldova, și celelalte țări partenere cu care noi avem relații și cu care noi suntem angajați, atât în interiorul Uniunii Europene, cât și în interiorul NATO”.
”Am să reiterez ceea ce am menționat la întâlnirea noastră și la momentul în care am marcat OCDE, și la ultima dumneavoastră activitate, tot aici, în această sală. Domeniile de potențial major pentru România sunt domeniul energetic – și s-a vorbit aici și despre Cernavodă, și despre SMR. Sunt dezvoltări foarte bune, sunt relații foarte bune. Mulțumim Statelor Unite pentru implicare, mulțumim celorlalte țări care sunt parteneri în aceste două proiecte. Dar importantă a fost încrederea pe care Statele Unite au avut-o în potențialul României”, a reamintit premierul, făcând trimitere la ”potențialul uman, pentru că nu poți să faci dezvoltări în domeniul nuclear civil fără să ai oameni pregătiți pentru a face acest lucru”.
Ca atare, este nevoie în ”continuare să ne menținem focusul pe pregătirea resursei umane și sistemul de educație din România să poată să asigure forța de muncă înalt calificată pentru realizarea acestor obiective. Domeniul gazelor naturale – Republica Moldova are nevoie de gaze naturale. Până când ajungem noi să exploatăm resursele din Marea Neagră, și sunt convins că cele două companii care s-au angajat în acest demers o vor face așa cum au promis și așa cum s-au angajat, trebuie ajutate și trebuie să vină în linie cu noi, astfel încât pentru iarna viitoare și de aici încolo să gândim proiecte pe termen mediu și lung, pentru că nu putem să discutăm de asigurarea de energie și gaze de pe o iarnă pe alta”, și-a exprimat convingerea Nicolae Ciucă.
CONSILIUL EUROPEAN
La propunerea României, Consiliul European solicită Comisiei Europene să prezinte un nou pachet de sprijin pentru Republica Moldova
Published
1 day agoon
March 24, 2023
Cei 27 de șefi de stat sau de guvern din Uniunea Europeană au convenit joi, la Bruxelles, să solicite Comisiei Europene să prezinte un nou pachet de sprijin pentru Republica Moldova în scopul de a ajuta această țară în fața tentativelor de destabilizare din partea Rusiei și de a susține parcursul de aderare al Moldovei la UE.
“Uniunea Europeană va continua să ofere Republicii Moldova tot sprijinul relevant, inclusiv pentru a consolida reziliența, securitatea, stabilitatea, economia și aprovizionarea cu energie ale acestei țări confruntate cu acțiuni destabilizatoare desfășurate de actori externi, precum și pentru a susține parcursul ei de aderare la Uniunea Europeană. Consiliul European invită Comisia să prezinte un pachet de sprijin înainte de următoarea sa reuniune”, se arată în concluziile adoptate de liderii europeni la summitul european de primăvară.
Această decizie a fost anunțată în avanpremieră de președintele Klaus Iohannis.
Sosind joi la reuniunea Consiliului European, șeful statului a precizat că, prin implicarea României, Republica Moldova va primi un ajutor suplimentar din partea Uniunii Europene, punctând că este “inadmisibil ca această ţară să fie lăsată pradă unor dezinformări, unor atacuri hibride şi unor ameninţări verbale din partea Rusiei”.
“Un punct special pe care l-aş menţiona: în concluzii, noi am reuşit – colegele şi colegii noştri s-au implicat foarte mult – am reuşit să includem un pasaj relevant pentru Moldova. Moldova va primi un ajutor suplimentar, consistent, un sprijin din partea UE şi acest lucru credem că este foarte important pentru Moldova, dar şi pentru noi şi pentru toată Europa, fiindcă este inadmisibil să lăsăm Moldova pradă unor dezinformări, unor atacuri hibride şi unor ameninţări verbale din partea Rusiei“, a spus şeful statului, în cadrul unor declarații de presă susținute la Bruxelles, înainte de a participa la reuniunea Consiliului European de primăvară.
Amintim că la reuniunea din februarie a miniștrilor de externe din UE, șeful diplomației române Bogdan Aurescu a propus crearea unei misiuni civile a UE pentru R. Moldova, crearea unui centru StratCom pentru combaterea dezinformării și declanșarea procesului privind crearea unui regim de sancțiuni la adresa Rusiei pentru contracararea acțiunilor de destabilizare a Republicii Moldova.
Ulterior, Parlamentul European a organizat o dezbatere consacrată situației de securitate din Republica Moldova pe fondul încercărilor de destabilizare din partea Rusiei, demers politic în urma căruia deputații europeni au cerut adoptarea unei rezoluții prin care solicită adoptarea de sancțiuni din partea UE împotriva celor care destabilizează țara.
Potrivit presei de la Bruxelles, Uniunea Europeană urmează să aloce încă 40 de milioane de euro pentru armata Republicii Moldova, pe fondul dezvăluirilor despre eforturile Rusiei de a răsturna guvernul pro-occidental de la Chişinău. Potrivit EU Observer, care citează un memorandum intern al UE, cea mai mare parte a banilor va fi cheltuită pe un “radar mobil de supraveghere cu rază lungă de acţiune la sol”, pentru a ajuta Republica Moldova să îşi controleze spaţiul aerian.

Statele UE și-au stabilit mandatul de negociere pentru Regulamentul privind datele: UE trebuie să devină lider în societatea bazată pe date în care trăim

Președintele Consiliului European, Charles Michel, vine luni în România, unde va fi primit de președintele Klaus Iohannis

Consiliul European: Klaus Iohannis a cerut sprijin suplimentar pentru R. Moldova și a solicitat Comisiei Europene să reanalizeze nivelul sprijinului financiar acordat fermierilor români

Accelerarea transformărilor de mediu, sociale și de bună guvernare pentru societate și mediul de afaceri în România – dezbatere organizată de Global Shapers sub patronajul Ambasadei Elveției

Vicepreşedinta SUA, Kamala Harris, începe un turneu în Africa pentru a contracara prezența tot mai are a Chinei și Rusiei pe acest continent considerat de Washington ”viitorul lumii”

Înainte de vizita lui Macron la Beijing, China propune un “consens strategic” cu Europa privind încetarea focului și o soluție politică a războiului din Ucraina

Ambasadoarea SUA la București va depune eforturi pentru a ”extinde prezența companiilor și investițiilor americane” în țara noastră: Vom continua să sprijinim România în lupta împotriva corupției

Nicolae Ciucă, către AmCham România: Suntem o țară care are un mare potențial de investiții. Oferim sprijin și R. Moldova, a cărei prosperitate poate fi asigurată prin relații cu mediul de afaceri din România, SUA

Ursula von der Leyen reacționează după criticile lui Klaus Iohannis: Ajutorul dat fermierilor români nu este suficient. Sunt recunoscătoare României că a depus o moțiune pentru creșterea sumelor

Antony Blinken nu exclude, pe termen lung, negocieri privind granițele Ucrainei, dar reiterează: ”Sunt decizii pe care ucrainenii trebuie să le ia cu privire la modul în care îşi văd viitorul”

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Nicolae Ciucă, către AmCham România: Suntem o țară care are un mare potențial de investiții. Oferim sprijin și R. Moldova, a cărei prosperitate poate fi asigurată prin relații cu mediul de afaceri din România, SUA

Prioritatea strategică a R. Moldova este de a ”accelera reformele pentru aderarea la UE până în 2030”, subliniază premierul Dorin Recean: Mulțumim României pentru sprijinul ”necondiționat”

Premierul Nicolae Ciucă asigură R. Moldova de sprijin în fructificarea ”capitalului de simpatie fără precedent” pentru a deveni ”stat furnizor de stabilitate în regiune”

Secretarul de stat al SUA: Rusia și China au intrat “într-o căsătorie de convenienţă, nu din convingere”. Rusia este în mod clar “partenerul junior” în această relaţie

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din PE, cere Comisiei Europene să evalueze corect poziția fermierilor în protejarea mediului: Sunt parte a soluției, nu a problemei

Raport NATO: România a ratat din nou ținta de 2% din PIB pentru apărare, dar găzduiește trei structuri de comandă aliate, un grup de luptă, un sistem antirachetă și misiuni de poliție aeriană

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

R. Moldova va primi un nou sprijin de 10 milioane de lire sterline pentru modernizare din partea Regatului Unit
Team2Share


Trending
-
PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago
Parlamentul European este pregătit să negocieze cu Consiliul introducerea unui portofel digital (eID) la nivelul UE
-
Daniel Buda1 week ago
Ursula von der Leyen îi mulțumește lui Daniel Buda pentru ”eforturile pe care le-a făcut și le face România pentru transportul de cereale” ucrainene. Eurodeputatul îi cere acesteia sprijin pentru fermierii români
-
COMISIA EUROPEANA1 week ago
România, în cooperare cu Comisia Europeană, lansează un proiect-pilot pentru gestionarea migrației
-
ROMÂNIA1 week ago
”România, stat-far al Francofoniei”. Klaus Iohannis: Ne propunem să transformăm România într-un centru regional de formare în limba franceză a diplomaților și funcționarilor publici din țările francofone
-
REPUBLICA MOLDOVA1 week ago
Vot final în Parlamentul de la Chişinău: Limba română va înlocui ”limba moldovenească” în toate legile din Republica Moldova