Analiză. Piața comerțului cu electronice și electrocasnice din țara noastră ar putea depăși două miliarde de euro

Afacerile comercianţilor de electronice şi electrocasnice ar putea depăşi, în acest an, pragul de două miliarde de euro (9,5 miliarde de lei), pe fondul apetitului românilor pentru achiziţii cu ocazia Black Friday şi a sezonului de cumpărături din perioada Crăciunului, arată o analiză a KeysFin, notează Agerpres.

Foto: Calea Europeană

“Comerţul  de electronice şi electrocasnice este unul foarte bine închegat în jurul unor investitori majori. Astfel, deşi există peste 600 de companii la nivel naţional, prea puţine dintre acestea reuşesc să reziste în faţa marilor jucători. Aşa se explică de ce numărul firmelor a scăzut anul trecut cu 8% faţă de 2016 şi cu 15% faţă de 2013. Estimăm că procesul de consolidare va continua, investiţiile majore în reţelele de magazine, în logistică în general şi, mai ales, în segmentul online urmând să contribuie la coagularea pieţei”, sunt de părere realizatorii studiului.

Analiza, care a luat în calcul evoluţia firmelor al căror domeniu principal de activitate îl reprezintă comerţul cu amănuntul al articolelor şi aparatelor electrocasnice în magazine specializate arată că această piaţă este una extrem de concentrată, existând cinci firme care generează 93% din totalul cifrei de afaceri la nivel naţional.

Conform datelor de la nivelul anului 2017, liderul pieţei este Dante International (eMag), cu o cifră de afaceri de 3,31 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 39,7% din totalul business-ului la nivel naţional. De asemenea, în topul celor mai importanţi retaileri se mai află Altex România, cu afaceri de 3,28 miliarde lei (39,4%), Flanco Retail (afaceri de 983 milioane de lei, 11,8% din total), Euro GSM Impex (113 milioane de lei, 1,4% din total) şi Gorenje România (77,6 milioane de lei, 0,9% din total).

Conform analiştilor, din punct de vedere regional, Bucureşti şi judeţul Ilfov atrag cele mai mari afaceri din acest sector, de peste 7,7 miliarde de lei, în 2017. Ierarhia este completată de judeţele Cluj (127,8 milioane de lei), Botoşani (56,4 milioane de lei) şi Constanţa (50,6 milioane de lei). Primele cinci judeţe au generat peste 95% din cifra de afaceri totală, la nivel naţional.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.