U.E.
Analiză: Schimbările climatice și impactul asupra speranței de viață în Europa
Published
1 month agoon
By
REDACTIA
Material realizat de Beatrice Ababei, stagiar
Schimbările climatice sunt considerate „cea mai mare amenințare la adresa sănătății cu care se confruntă omenirea” de către Organizația Mondială a Sănătății. În acest sens, în 2021, la nivelul Uniunii Europene (UE), a fost adoptată Legea Climei care face parte din inițiativele de politici ale „Pactului Ecologic European” pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% pana in anul 2030 (comparativ cu anul 1990) și atingerea neutralității climatice până in 2050. A priori acestui set de măsuri, Acordul de la Paris a fost ratificat de toate statele membre ale UE in 2016[1], având drept scop limitarea creșterii temperaturii medii globale sub 2°C peste nivelurile preindustriale și continuarea eforturilor de a o limita la 1,5°C. Deși UE a adoptat aceste măsuri, efectele schimbărilor climatice se fac resimțite pe segmentul meteorologic. În 2022, a fost înregistrată cea mai călduroasă vara din Europa, cu impact asupra sănătății oamenilor, valurile de căldura cauzând cel puțin 15.000 de decese[2]. În 2023, luna iulie este pe cale să devină cea mai călduroasă lună iulie din istoria măsurătorilor meteorologice, potrivit Observatorului european Copernicus[3], iar impactul schimbărilor climatice asupra speranței de viață în Europa, care și-a propus să devină primul continent neutru climatic de pe mapamond, este unul puternic.
Complexitatea fenomenului
Schimbările climatice sunt un fenomen global complex, fără limite, fiind cauzate de „barbarul de tiran”, omul, din dorința hedonistă a unui trai mai bun si hulpav. Schimbările climatice au fost definite ca fiind acele modificări in condițiile atmosferice care se produc pe o perioadă lunga de timp, actuala eră geologică, denumită informal antropocen, fiind cea în care oamenii au influențat cel mai mult mediul înconjurător prin degradarea sa, schimbarea climatică, poluare, pierderea biodiversității, scăderea materiei organice, salinizare, alunecările de teren, deșertificarea, inundațiile și transformarea ecosistemelor. Cele din urmă au fost efectele industrializării, defrișării, agriculturii, arderii combustibililor și urbanizării. Astfel, în mod ineluctabil, barbarul de tiran are un dublu rol în scena realității, cel de agresor si apoi cel de victimă, fiind afectat atât direct prin intensitatea și frecvența evenimentelor meteorologice extreme, cât și indirect prin degradarea calității aerului, mutațiile în răspândirea bolilor infecțioase, precaritatea calității alimentelor, a apei si impactul asupra sănătății mintale.
Se constata o încălzire globală, în anul 2021, Antropocenul cauzând creșterea temperaturii medii globale cu 1,1 grade Celsius față de nivelurile preindustriale. Astfel, Franța, Spania, Italia si Marea Britanie se enumeră printre țările cu temperaturi medii record din spațiul european, în anul 2022, în timp ce pentru restul țarilor europene, acest an a reprezentat cel mai călduros an din istorie.
Repercusiunile sunt evidente, din pricina caniculei, în anul 2022, s-au înregistrat cel puțin 15.000 de decese in Europa, iar până la finalul secolului, se estimează că seceta va impacta un număr suplimentar de 1-4 miliarde de persoane, precum și că sărăcia hidrica va obliga oamenii sa bea din surse care pot fi contaminate biologic si toxicologic sau să emigreze.
La scara mondială, în anul 2022, pana la 3,6 miliarde de oameni au trăit în medii extrem de vulnerabile la schimbările climatice, aspect care a condus ca peste 20 de milioane de persoane sa se mute anual. Oamenii din țările cel mai puțin dezvoltate vor avea cel mai mult de suferit, ținând cont de faptul ca acestea nu dispun de mijloacele necesare pentru a lupta împotriva vulnerabilității la schimbările climatice.
În cel de-al patrulea raport de evaluare (în engleză: the Fourth Assessment Report, abreviat AR4) al Grupului interguvernamental de experți în evoluția climei (în engleza: the Intergovernmental Panel on Climate Change, prescurtat IPCC), au fost identificate cele mai vulnerabile zone din spațiul european. Printre acestea, se enumeră bazinul mediteranean caracterizat printr-un deficit de apa cauzat de creșterea temperaturii si diminuarea cantității de precipitații; zonele montane, cu referința specifica pentru regimul de curgere a apelor pentru munții Alpi confruntați cu topirea stratului de zăpadă și reducerea volumului ghețarilor; regiunile costiere afectate de creșterea nivelului mării și riscul de evenimente meteorologice extreme; văile inundabile dens populate impactate de precipitații abundente și viituri care pot cauza daune majore zonelor construite şi infrastructurii. În plus, rămânând tot la specificul Europei, sudul acesteia și regiunea arctica sunt predispuse la a resimți cele mai mari creșteri de temperatură[4]. O creștere continuă a temperaturilor ar putea transforma unele regiuni de nelocuit și terenurile agricole în deșerturi. În alte regiuni, precum Germania si Belgia, inundațiile sunt o sursă de ravagii, cele din iulie a anului 2021 fiind exemplificatoare în acest sens, cauzând cel puțin 177 de decese in Germania și 37 in Belgia.
În egala măsură, efectul schimbărilor climatice impactează anumite sectoare ale economiei, care pot determina creșterea vulnerabilității victimelor afectate de șomaj, stres financiar, insecuritate alimentară și inegalitate socială. Pentru a exemplifica acest aspect, în ultimul deceniu, cele din urmă au cauzat in Uniunea Europeană (UE) pierderi economice de peste 145 miliarde de euro[5].
Impactul schimbărilor climatice asupra speranței de viață
Fauna este in egală măsura victima a schimbărilor globale, fiind afectată de secetă, cu titlu exemplificativ: urșii polari sunt amenințați de dispariție prin prisma topirii gheții, elefanții se vor afla in imposibilitatea de a-și asigura necesarul zilnic de 150-300 litri de apă, specii precum cele marine (exemple: delfinii cu botul gros si rechinii taur) și insecte (libelulele), se confruntă cu modificări in ciclul lor de viată, migrând spre nord, astfel, atât lanțul ecosistemic cât și sectoarele economice, agricultura, silvicultura și pescăriile, vor suferi din pricina acestor modificări. În plus, mercurul emis in atmosferă sub formă de gaz poate fi transportat de vânt și ulterior depozitat în apă, astfel că este absorbit de plantele acvatice și ingerat de animale, iar ulterior consumate de către om.
Efectele asupra oamenilor se resimt cu impact asupra stării de sănătate, cauzând sau agravând boli preexistente cum ar fi bolile cardiovasculare care se clasează ca principala cauza de deces la nivel mondial, justificarea științifica este că temperatura ridicată a corpului contribuie la respirarea mai rapidă, iar inima va fi solicitată mai mult, cauzând dilatația vaselor de sânge care reglează tensiunea arteriala si mecanismele de coagulare a sângelui. Aceste dezechilibre pot declanșa atacuri de cord si accidente vasculare, în special în rândul persoanelor cu afecțiuni de sănătate preexistente.
Calitatea aerului este impactată de schimbările climatice prin faptul că există concentrații mai mari de particule toxice, modificând funcționarea normală a organismului uman si putând cauza astm bronșic, rinosinuzită și boala pulmonară obstructivă cronică.
Cancerul de piele este cauzat de efectele razelor UV din cauza diminuării stratului de ozon, iar dacă aceste radiații sunt foarte intense, ADN-ul din celule pielii este deteriorat, iar o modificare a acestuia conduce la o creștere necontrolată a celulelor bolnave.
De asemenea, miriada de fructe si legume glifosate poate conduce către alte tipuri de cancere si boli. Totodată, alți factori care pot cauza boli urmare a modificărilor climatice pot fi numărul mare de țânțari care pot transmite malarie sau infecții cu virusul Nile și Zika dacă sunt infectați, dioxidul de carbon care prelungește sezonul de creștere al plantelor si implicit durata sezonului alergic, deșertificarea zonelor care conduce la malnutriție și decese, sănătatea mintală care este afectată de stres și poate instiga la gesturi extreme precum sinuciderile. Studiul realizat de London School of Hygiene and Tropical Medicine estimează că populația expusă riscului de dengue si malarie, boli transmise de țânțari, ar putea crește cu până la 4,7 miliarde de persoane suplimentare dacă emisiile continuă sa crească la nivelurile actuale [6].
Pentru identitate de rațiune, subsecvent, vor fi redate cauzele de deces din țările din UE, aspecte care conduc la aserțiunea că schimbările climatice pot fi una sau chiar cauza decesurilor. Datele utilizate au fost preluate din informațiile furnizate de Comisia Europeană, în rapoartele „Profilul de țară din 2021 în ceea ce privește sănătatea”.
Nordul Europei
Din cauza încălzirii globale, nordul Europei este afectat prin scăderea cantității de zăpadă, a stratului de gheață pe lacuri și râuri și a zonelor de permafrost, creșterea debitelor râurilor iarna și primăvara în unele zone si intensificarea impactului cauzat de furtunile hibernale.
In anul 2018, în Finlanda, printre cauzele cele mai mari de deces au fost bolile sistemului circulator și neoplasmele. Organele implicate in sistemul circulator sunt inima, vasele de sânge și sistemul limfatic. Boala cardiacă ischemică a fost boala cea mai întâlnită a sistemului circulator, provocând 14,6% din decese, 9 455 de oameni murind din aceasta cauză. În plus, 7,4% din decese, ceea ce reprezintă 4 042 de oameni au murit din pricina accidentului vascular cerebral. Dintre neoplasmele maligne, cel mai întâlnit a fost cel de plămân (4,2% – 2 268 de cazuri).
În 2018, în Suedia, bolile sistemului circulator au fost cea mai întâlnită cauză a deceselor, 11,8% (10 817 de cazuri) murind de boala cardiacă ischemică si 6,2% (5 679 de cazuri ) de accidente vasculare cerebrale. Cancerul de plămân a fost cel mai întâlnit neoplasm malign, ocupând un procentaj de 3,9% (3 604 de cazuri), iar următoarea boală a fost cea pulmonară obstructivă cronică (3,6% – 3 292 de cazuri).
Europa de Vest și Centrală
Din cauza încălzirii globale, zonele dinspre vestul Europei sunt afectate de o creștere a precipitațiilor iarna, a debitelor râurilor, a furtunilor violente și emigrării speciilor înspre nord, in timp ce în spre zonele centrale se înregistrează precipitații reduse vara, putând conduce astfel la seceta, incendii forestiere și precipitații crescute iarna și primăvara, cauzând puternice și numeroase revărsări de râuri.
În Franța, în anul 2016, bolile cardiace ischemice, accidente vasculare cerebrale și cancerul de plămâni au fost cauzele principale ale deceselor. Bolile cardiace ischemice au reprezentat 5,6% din numărul deceselor (33 217 cazuri), accidentele vasculare cerebrale (5,4% – 32 318 cazuri) și cancerul de plămân (5,4% – 31 943 de cazuri).
În anul 2019, în Olanda, spre deosebire de celelalte țări analizate, cel mai mare procentaj a cauzelor de deces fost ocupat de cancerul de plămân (6,8% -10 262 de cazuri), fiind urmat de accidentele vasculare cerebrale (6,2% – 9368 cazuri) și bolile cardiace ischemice (5,5% – 8370).
Europa de Est
Asemenea Europei Centrale, Europa de Est este caracterizată de precipitații reduse vara, putând, astfel, conduce la secete, incendii forestiere și precipitații crescute iarna si primăvara, cauzând, de asemenea, puternice și numeroase revărsări de râuri.
În anul 2018, în România, bolile cardiovasculare au fost principala cauză de deces, 19,1% (49 864 de cazuri ) au murit de boala cardiaca ischemica, 16,3% (42 569 de cazuri) accident vascular cerebral. Cancerul pulmonar a ocupat locul al treilea în clasamentul cauzelor de deces (3,9% – 10 075 murind din aceasta cauză).
În anul 2018, în Bulgaria, bolile cardiovasculare au cauzat cel mare număr de decese, în consecință, 19,3% (20 687 de oameni) au suferit de accident vascular cerebral, 11,3% (12 101 de oameni) de boala cardiacă ischemică, iar 3,1% (3341 de oameni) au murit de cancer de plămân.
Regiunea mediteraneeană
Din cauza încălzirii globale, zona mediteraneeană este afectata prin reducerea precipitațiilor, creșterea temperaturilor, incendii forestiere, valuri de căldura, scăderea disponibilității apei și a randamentului culturilor, creșterea riscurilor de secetă și de pierdere a biodiversității.
În Italia, în anul 2019, 9,9% dintre cazurile de deces au fost bolile cardiace ischemice (62 434 de cazuri), urmate de accidente vasculare cerebrale (8,8% – 55 434 de cazuri ) și de cancerul la plămâni (5,3%- 33 835 de cazuri).
În Spania, în anul 2018, 7,3% (31 152 de cazuri) au murit de boli cardiace ischemice, 6,2% (26 420 de cazuri) de accidente vasculare cerebrale și 5,2 % (22 153 de cazuri) de cancer la plămâni.
Concluzii
În concluzie, barbarul de tiran pendulează între bine îi rău și caută sa dea eficiență unor măsuri care să determine minime intervenții în natură și în același timp să creeze facilitate in viețile oamenilor. Pentru aceasta, este nevoie de un reviriment în mentalitatea și acțiunea omului prin eforturi susținute volitiv in corpore, instituții-societate, pentru găsirea de soluții fezabile. Oportunitatea politicilor de mediu trebuie raportată la oportunitatea conservării mediului și nu la oportunitatea politică sau a mediului de afaceri, sens în care avem nevoie de legi, norme cu conivența oamenilor iubitori de natură, activiști de mediu disuasivi astfel încât măsurile să fie realiste pentru a inversa procesul de distrugere a naturii sau măcar a-l încetini. Protejarea mediului trebuie sa devină o prescripție socială zilnică, oamenii trebuie sa adopte un comportament armonios și blând cu natura, susținător, să își automatizeze rutina ecologică, întrucât orice act este un gest de definire de sine, iar noi suntem tributari naturii și trebuie sa o protejăm.
În mod cert schimbările climatice afectează atât durata de viață a unui om prin cauzarea unor boli, cât și generațiile viitoare care vor suporta și ele costurile alegerilor si acțiunilor noastre, întrucât unii dintre poluanții emiși azi vor persista în natură și temperaturile medii vor continua sa crească, astfel că impactul va fi resimțit timp de decenii și chiar secole. UE are unele dintre cele mai ridicate standarde de mediu din lume puse in aplicare prin legi care includ normative ce vizează calitatea aerului, tratarea apelor reziduale, protejarea naturii, precum și pachete de politică transversale privind clima și energia precum și economia circulara, însă în ciuda acestor câștiguri considerabile, situația globală rămâne nesustenabilă.
Sintagma „Viitorul lumii naturale de care depindem cu toții se află in mâinile noastre” (David Attenborough) sintetizează mesajul la care se face apel pentru lupta împotriva încălzirii globale, astfel soarta tuturor depinzând de măsura în care vom participa responsabil în raport cu mediul înconjurător.
Bibliografie
Ambasada Sustenabilitatii in Romania – Traim Pentru Generatiile Viitoare, ambasadasustenabilitatii.ro/.
“Acordul de La Paris – Convenția-Cadru a Națiunilor Unite ASUPRA Schimbărilor Climatice.” EUR, eur-lex.europa.eu/content/paris-agreement/paris-agreement.html?locale=ro.
“Beat the Heat: How to Deal with Rising Temperatures.” World Economic Forum, www.weforum.org/agenda/2023/07/extreme-heat-heat-waves-health/.
Bulgaria: Country Health Profile 2021 | EN | OECD, www.oecd.org/publications/bulgaria-country-health-profile-2021-c1a721b0-en.htm.
Finland: Country Health Profile 2021| European Observatory on Health Systems and Policies.World Health Organization, eurohealthobservatory.who.int/publications/m/finland-country-health-profile-2021.
France: Country Health Profile 2021 | EN | OECD, www.oecd.org/health/france-country-health-profile-2021-7d668926-en.htm.
Italy: Country Health Profile 2021 | EN | OECD, www.oecd.org/italy/italy-country-health-profile-2021-5bb1946e-en.htm.
Losses from Climate Change: €145 Billion in a Decade. Losses from Climate Change: €145 Billion in a Decade – Products Eurostat News – Eurostat, ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/ddn-20221024-1.
Netherlands: Country Health Profile 2021 | EN | OECD, www.oecd.org/publications/netherlands-country-health-profile-2021-fd18ea00-en.htm.
Romania: Country Health Profile 2021 | EN | OECD, www.oecd.org/publications/romania-country-health-profile-2021-74ad9999-en.htm.
Schimbările Climatice Determină Populațiile de Libelule Să Migreze În Emisfera Nordică. Digi24, 7 Sept. 2021, www.digi24.ro/stiri/sci-tech/natura-si-mediu/schimbarile-climatice-determina-populatiile-de-libelule-sa-migreze-in-emisfera-nordica-1660407.
Spain: Country Health Profile 2021 | EN | OECD, www.oecd.org/spain/spain-country-health-profile-2021-7ed63dd4-en.htm.
Statement – Climate Change Is Already Killing Us, but Strong Action Now Can Prevent More Deaths.World Health Organization, www.who.int/europe/news/item/07-11-2022-statement—climate-change-is-already-killing-us–but-strong-action-now-can-prevent-more-deaths.
Statement – Climate Change Is Already Killing Us, but Strong Action Now Can Prevent More Deaths. World Health Organization, www.who.int/europe/news/item/07-11-2022-statement—climate-change-is-already-killing-us–but-strong-action-now-can-prevent-more-deaths.
Sweden: Country Health Profile 2021| European Observatory on Health Systems and Policies. World Health Organization, eurohealthobservatory.who.int/publications/m/sweden-country-health-profile-2021.
[1] “Acordul de La Paris – Convenția-Cadru a Națiunilor Unite ASUPRA Schimbărilor Climatice.” EUR, eur-lex.europa.eu/content/paris-agreement/paris-agreement.html?locale=ro. Accessed 27 July 2023.
[2] “Statement – Climate Change Is Already Killing Us, but Strong Action Now Can Prevent More Deaths.” World Health Organization, www.who.int/europe/news/item/07-11-2022-statement—climate-change-is-already-killing-us–but-strong-action-now-can-prevent-more-deaths.
[3] The European heatwave of July 2023 in a longer-term context, https://climate.copernicus.eu/european-heatwave-july-2023-longer-term-context
[4] Ambasada Sustenabilității În România – Trăim Pentru Generațiile Viitoare.” Ambasada Sustenabilitatii in Romania – Traim Pentru Generatiile Viitoare, ambasadasustenabilitatii.ro/.
[5] “Losses from Climate Change: €145 Billion in a Decade.” Losses from Climate Change: €145 Billion in a Decade – Products Eurostat News – Eurostat, ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/ddn-20221024-1.
[6] “Beat the Heat: How to Deal with Rising Temperatures.” World Economic Forum, www.weforum.org/agenda/2023/07/extreme-heat-heat-waves-health/. Accessed 27 July 2023.
You may like
U.E.
Giorgia Melonia face apel la ONU pentru un război global împotriva traficanților de ființe umane: Italia intenționează să se afle în prima linie în această problemă
Published
9 hours agoon
September 21, 2023
Premierul italian Giorgia Meloni a făcut apel la un război global împotriva traficanților de ființe umane în discursul rostit în cursul nopții în fața Adunării Generale a Națiunilor Unite. De asemenea, aceasta a declarat că Italia, care anul viitor va conduce Grupul celor șapte democrații bogate, este pregătită să conducă eforturile împotriva „comercianților de sclavi din mileniul al treilea”.
„Poate o organizație ca aceasta, care reafirmă în documentul său fondator credința în demnitatea și valoarea ființelor umane, să închidă ochii la această tragedie?”, s-a întrebat Meloni. „Cred că este de datoria acestei organizații să respingă orice abordare ipocrită a acestei probleme și să ducă un război global fără milă împotriva traficanților de ființe umane”, a spus aceasta.
Meloni a arătat că traficanții de persoane sunt cei care organizează imigrația ilegală în masă.
„Aceștia dau iluzia că, dacă li se încredințează lor, cei care vor să migreze vor găsi o viață mai bună, cer mii de dolari pentru călătorii în Europa pe care le vând prin broșuri, ca și cum ar fi niște agenții de turism obișnuite, dar pe aceste broșuri nu scriu că acele călătorii duc de prea multe ori la moarte, la un mormânt pe fundul Mării Mediterane. Pentru că nu le pasă dacă barca este sau nu potrivită pentru acea călătorie, tot ce contează pentru ei este marja de profit”, a continuat șefa guvernului de la Roma.
Astfel, aceasta a făcut apel la implicarea Națiunilor Unite.
„Iar Acești oameni sunt cei pe care o anumită abordare ipocrită a imigrației i-a îmbogățit cu pași repezi. Vrem să luptăm împotriva mafiei în toate formele sale și vom lupta și împotriva acestui lucru. Ideea este că lupta împotriva organizațiilor criminale ar trebui să fie un obiectiv care să ne unească pe toți și care să implice, de asemenea, Națiunile Unite (…) Trebuie să lucrăm împreună la toate nivelurile. Italia intenționează să se afle în prima linie în această problemă”, a precizat premierul italian.
Meloni, care conduce partidul de dreapta Frații Italiei, a preluat funcția în parte pe baza promisiunilor de a lua măsuri drastice împotriva migrației.
Aproximativ 8.500 de persoane au debarcat pe insula Lampedusa, în sudul Italiei, din 199 de ambarcațiuni, între 11 și 13 septembrie, potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație a ONU.
Grupul este alcătuit în mare parte din persoane din Africa subsahariană care au plecat în Tunisia, țară care suferă de tumult economic și unde președintele Kais Saied s-a revoltat împotriva persoanelor cu pielea închisă la culoare.
Meloni a dat vina pe traficanții de persoane, numindu-i o „mafie” care câștigă la fel de mult ca și traficanții de droguri, dar a declarat că Italia va lucra, de asemenea, pentru a aborda cauzele profunde și pentru a ajuta națiunile africane „să crească și să prospere”, pentru că Africa nu este un continent sărac; dimpotrivă, este bogat în resurse strategice”.
MAREA BRITANIE
Macron și Regele Charles al III-lea au revigorat, la Versailles, “Antanta cordială franco-britanică”: În ciuda Brexit, vom continua să scriem împreună o parte din istoria Europei
Published
10 hours agoon
September 21, 2023
Regele Charles al Marii Britanii a sosit miercuri în Franța pentru o vizită de stat de trei zile, în timpul căreia el și președintele Emmanuel Macron încearcă să reconstruiască și să întoarcă pagina anilor de relații dificile dintre cele două națiuni, bazându-se pe simbolism și legături personale.
Vizita monarhului britanic, un moment de curtoazie diplomatică ce ar fi trebuit să aibă loc în primăvară, a început cu o cină de stat, unde Charles al III-lea și soția sa, regina Camilla, au fost invitații de onoare la Palatul Versailles, un simbol al Franței și al diplomației franceze și europene ce datează din secolul al XVII-lea.
“În ciuda Brexitului și pentru că legăturile noastre sunt atât de vechi, știu că vom continua să scriem împreună o parte din istoria continentului nostru”, a spus Macron într-un toast adresat invitatului său de onoare.
Liderul de la Elysee ar fi trebuit să fie primul lider mondial care primește onoarea primei vizite a noului monarh britanic, însă aceasta a fost amânată în primăvară din cauza protestelor din Franța împotriva reformei pensilor. În schimb, prima vizita de stat a regelui Charles al III-lea a avut loc în Germania, urmată de o vizită privată în România, dar cu un moment public, și anume o recepție oferită de președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni în onoarea suveranului britanic, un prieten al României.
Şase luni mai târziu, calmul a revenit şi este timpul pentru noua ”Înţelegere cordială”, sau concordia franco-britanică, care în aprilie va împlini 120 de ani.
Regele, un vorbitor fluent de franceză, precum mama sa, regretata Regina Elisabeta, este dornic să-i calce pe urmele ei și s-a referit la afecțiunea profundă a Elisabetei pentru Franța, călătoria fiind și o șansă de a reconstrui legăturile care au fost rupte de ieșirea haotică a Marii Britanii din UE în 2020, punctează Reuters.
“Trebuie să ne revigorăm prietenia, astfel încât să fie la înălțimea provocărilor secolului 21”, a spus Charles într-un toast la banchetul de stat oferit de Macron în onoarea sa.
🥂 “Mr. President, in all of this we can rely on our firm friendship, which is renewed and reinvigorated with each new generation.”
The King addresses guests during a State Banquet at the Palace of Versailles.#RoyalVisitFrance pic.twitter.com/sTs1VRvZcV
— The Royal Family (@RoyalFamily) September 20, 2023
Watch His Majesty’s speech in full:https://t.co/uzlyKGaxtZ
— The Royal Family (@RoyalFamily) September 21, 2023
Aceasta este cea de-a 35-a vizită oficială a lui Charles în Franța și cea de-a noua vizită a Camillei. Cuplul regal a vizitat ultima dată țara în 2019, când au participat la un eveniment pentru marcarea a 75 de ani de la Debarcarea în Normandia.
”Bine aţi venit, Majestate!”, a scris miercuri dimineaţă pe platforma X (fosta Twitter) preşedintele Macron. ”Aţi venit mai demult în calitate de prinţ, acum aţi revenit în calitate de rege”, a adăugat el într-un mesaj însoţit de un video cu fragmente din precedentele vizite ale lui Charles, ca prinţ moştenitor al tronului britanic, în Franţa.
You visited as a Prince, you return as a King. Your Majesty, welcome. pic.twitter.com/HcDXHcylRl
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) September 20, 2023
Cina de stat de la Versailles are loc în contextul în care mama regelui Charles al III-lea, Elisabeta a II-a, a fost invitată în acelaşi decor somptuos în 1957 şi a revenit în 1972.
Regele Charles al III-lea a fost sensibil la ideea de a ”călca pe urmele paşilor mamei sale”, a subliniat Palatul Elysée. El se va deplasa joi la Marché aux fleurs din Paris, un loc foarte drag Elisabetei a II-a şi care a fost rebotezat după numele ei în 2014.
Prin invitarea lui Charles al III-lea la Versailles, Emmanuel Macron trimite un mesaj puternic Regatului Unit şi calcă pe urmele lui Charles de Gaulle, care făcuse din acest loc o adevărată carte de vizită diplomatică pentru Franţa, relatează Agerpres.
Fie că este vorba de 1957, la un an după criza Canalului Suez, de 1972, când Regatul Unit a intrat în Comunitatea Economică Europeană, sau de 2023, ”de fiecare dată când s-a dorit să se marcheze o relaţie privilegiată cu Anglia a existat o recepţie la Versailles”, subliniază istoricul Fabien Oppermann.
Monarhul a început joi partea mai politică a vizitei sale de stat cu un discurs de la tribuna Senatului francez, o premieră pentru un suveran britanic.
Pentru asigurarea securităţii, 8.000 de poliţişti şi jandarmi francezi au fost mobilizaţi miercuri şi până la 12.000 vineri, când vizita regelui Charles al III-lea va coincide cu cea a Papei Francisc la Marsilia.
COMISIA EUROPEANA
UE intră în cursa globală pentru a fi o putere industrială în domeniul semiconductorilor, după ce legea europeană a cipurilor a intrat în vigoare
Published
11 hours agoon
September 21, 2023
Actul european privind cipurile, instrumentul prin care Uniunea Europeană urmărește să își dubleze ponderea în producția globală de semiconductori și să prindă din urmă Statele Unite și China, a intrat joi în vigoare, a anunțat Comisia Europeană, executivul european precizând că prin acesta “Europa poate deveni o putere de inovare cu o participare puternică pe piața mondială”.
Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro, Actul european privind cipurile instituie un set cuprinzător de măsuri pentru a asigura securitatea aprovizionării, reziliența și poziția de lider tehnologic a UE în domeniul tehnologiilor și aplicațiilor semiconductoarelor.
În mod concret, Actul european privind cipurile va consolida activitățile de producție în Uniune, va stimula ecosistemul european de proiectare și va sprijini extinderea și inovarea de-a lungul întregului lanț valoric.
Prin Actul privind cipurile europene, Uniunea Europeană își propune să își atingă obiectivul de a-și dubla cota de piață mondială actuală la 20% în 2030, mai arată sursa citată.
“Cursa globală pentru poziția de lider în domeniul cipurilor este un fapt, iar Europa trebuie să își asigure un rol activ în această cursă. (…) Legea privind cipurile va sprijini investițiile și facilitățile de cercetare, astfel încât Europa să poată deveni o putere de inovare cu o participare puternică pe piața mondială”, a declarat Věra Jourová, vicepreședinte pentru valori și transparență al Comisiei Europene.
La rândul său, comisarul european pentru piață internă, Thierry Breton, a spus că prin intrarea în vigoare a Actului european privind cipurile, Europa face un pas înainte decisiv în determinarea propriului destin. “Devenim o putere industrială pe piețele viitorului – capabilă să ne aprovizionăm pe noi înșine și să aprovizionăm lumea cu semiconductori atât maturi, cât și avansați”, a spus el.
Cei trei piloni ai Actului european privind cipurile
Actul european privind cipurile este alcătuit din trei piloni principali.
Primul pilon – Inițiativa “Cipuri pentru Europa” – consolidează poziția de lider tehnologic a Europei, facilitând transferul de cunoștințe din laborator în fabrică, reducând decalajul dintre cercetare și inovare și activitățile industriale și promovând industrializarea tehnologiilor inovatoare de către întreprinderile europene. Inițiativa “Cipuri pentru Europa” va fi pusă în aplicare în principal de Întreprinderea comună pentru cipuri.
Inițiativa va fi susținută de fonduri UE în valoare de 3,3 miliarde de euro, la care se preconizează că se vor adăuga fonduri din partea statelor membre. Concret, această investiție va sprijini activități precum înființarea de linii de producție pilot avansate pentru a accelera inovarea și dezvoltarea tehnologică, dezvoltarea unei platforme de proiectare bazate pe cloud, înființarea de centre de competență, dezvoltarea de cipuri cuantice, precum și crearea unui fond pentru cipuri pentru a facilita accesul la finanțarea prin împrumut și la capitaluri proprii.
Al doilea pilon al actului european privind cipurile stimulează investițiile publice și private în instalații de producție pentru producătorii de cipuri și furnizorii acestora.
Cel de-al doilea pilon creează un cadru pentru a asigura securitatea aprovizionării prin atragerea de investiții și consolidarea capacităților de producție în domeniul fabricării semiconductorilor. În acest scop, acesta stabilește un cadru pentru instalațiile de producție integrate și pentru turnătoriile deschise ale UE, care sunt “primele de acest tip” din Uniune și contribuie la securitatea aprovizionării și la un ecosistem rezistent în interesul Uniunii. Comisia a indicat deja, la momentul propunerii Legii privind cipurile, că se poate acorda ajutor de stat pentru instalațiile “first-of-a-kind”, în conformitate cu Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.
În cadrul celui de-al treilea pilon, Actul european privind cipurile a instituit un mecanism de coordonare între statele membre și Comisie pentru consolidarea colaborării cu și între statele membre, monitorizarea ofertei de semiconductori, estimarea cererii, anticiparea penuriei și, dacă este necesar, declanșarea activării unei etape de criză. Ca un prim pas, a fost instituit un sistem de alertă pentru semiconductori la 18 aprilie 2023. Acesta permite oricărei părți interesate să raporteze întreruperile lanțului de aprovizionare cu semiconductori.
O strategie europeană comună pentru sectorul semiconductorilor a fost anunțată pentru prima dată de președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, în discursul său privind starea Uniunii din 2021.
În februarie 2022, Comisia a propus Actul european privind cipurile, iar ]n aprilie 2023, s-a ajuns la un acord politic între Parlamentul European și statele membre ale UE cu privire la Actul privind cipurile.
Măsurile adoptate vor ajuta Europa să își atingă obiectivele deceniului digital din 2030, promovând o Europă mai ecologică, mai favorabilă incluziunii și mai digitală.

Concrete & Design Solutions

De la tribuna ONU, președintele sud-coreean atrage atenția asupra pericolului unor tranzacții cu armament între Rusia și Coreea de Nord: Nu vom privi cu indiferență această ”provocare directă”

Consiliul Investitorilor Străini trage un semnal de alarmă: Noul pachet de măsuri fiscale pune investițiile sub semnul întrebării

Giorgia Melonia face apel la ONU pentru un război global împotriva traficanților de ființe umane: Italia intenționează să se afle în prima linie în această problemă

De la tribuna Senatului francez, regele Charles al III-lea propune un parteneriat franco-britanic pentru sustenabilitate, climă și biodiversitate

Polonia și Ucraina sunt gata să înceapă negocierile pentru a stinge disputele în spirală cu privire la cerealele ucrainene

Macron și Regele Charles al III-lea au revigorat, la Versailles, “Antanta cordială franco-britanică”: În ciuda Brexit, vom continua să scriem împreună o parte din istoria Europei

Senatul SUA l-a confirmat pe generalul de culoare Charles Brown pentru funcția de șef al Statului Major Întrunit

UE intră în cursa globală pentru a fi o putere industrială în domeniul semiconductorilor, după ce legea europeană a cipurilor a intrat în vigoare

Ministrul Energiei atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă investitorii serioși din piața energiei regenerabile: Sunt incomodaţi de cei care nu joacă în mod corect

Scholz cere Rusiei să se conformeze cererii ONU de retragere a trupelor din Ucraina și anunță că Berlinul va găzdui în 2024 următoarea Conferință de Reconstrucție

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

Klaus Iohannis consideră că reforma ONU nu mai poate fi amânată: Un Consiliu de Securitate extins ar putea include voci suplimentare importante precum grupul est-european

Klaus Iohannis, la tribuna ONU: România nu-și va abandona partenerii vulnerabili; Regiunea Mării Negre trebuie să fie protejată împotriva efectelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei

Ministrul german de Externe îl califică pe președintele Chinei drept ”dictator”: Dacă Putin ar câștiga războiul din Ucraina, ”ce semnal ar fi acesta pentru alți dictatori din lume precum Xi?”

Nicolae Ciucă: Ridicarea oficială a MCV este un moment istoric pentru democrația noastră, însă nu și etapa finală în reforma sistemului judiciar din România

Klaus Iohannis: Ridicarea MCV atestă angajamentul definitiv pro-european al României, fiind o reușită a instituțiilor și a vocilor societății românești care s-au auzit în stradă

Alina Gorghiu, după ce MCV pentru România a fost închis în mod oficial: Un proiect strategic de țară, alături de aderarea la UE și NATO. Sper ca lista să fie completată cu aderarea la OCDE

Ursula von der Leyen lansează prima navă portcontainer alimentată cu metanol curat, fabricat cu energie solară: O reprezentare a deciziei UE de ”a fi pionier în lupta împotriva schimbărilor climatice”

Marcel Ciolacu a anunțat un sprijin de urgență de 60 milioane de euro pentru fermierii din sectorul vegetal afectați de războiul din Ucraina și de importul de cereale
Trending
-
U.E.1 week ago
Ursula von der Leyen lansează prima navă portcontainer alimentată cu metanol curat, fabricat cu energie solară: O reprezentare a deciziei UE de ”a fi pionier în lupta împotriva schimbărilor climatice”
-
SCHENGEN6 days ago
Austria dă vina pe UE după ce România a avertizat că va da în judecată Viena pentru despăgubiri: “Veto-ul privind Schengen nu este împotriva României, ci a unui sistem defect”
-
COMISIA EUROPEANA1 week ago
SOTEU 2023 | În ultimul discurs privind Starea UE, Ursula von der Leyen pledează ca România și Bulgaria să fie aduse “în sfârșit în spațiul Schengen – fără nicio altă amânare”
-
COMISIA EUROPEANA1 week ago
SOTEU 2023 | Ursula von der Leyen proclamă “nașterea Europei geopolitice”, anunțând o anchetă anti-subvenție privind China: “Europa este deschisă pentru concurență, nu pentru o cursă până la fund”
-
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago
Eurodeputatul Victor Negrescu solicită crearea unui mecanism european comun pentru transportul grânelor ucrainene