INTERNAȚIONAL
ANALIZĂ Ultima reuniune pe Externe a NATO înainte de Summitul de la Varșovia începe mâine: Muntenegru semnează Protocolul de Aderare; Flota la Marea Neagră, șansa strategică a României. Prefața deciziilor euro-atlantice
Published
7 years agoon

Alianța Nord-Atlantică intră pe ultima sută de metri în pregătirea Summitului de la Varșovia. Astfel, miniștrii de Externe din statele membre NATO se vor reuni la cartierul general al Alianței pe 19-20 mai, în ultima reuniune la nivel ministerial dinaintea întâlnirii decizionale la nivel înalt din 8-9 iulie 2016.
Reuniunea va fi condusă de secretarul general Jens Stoltenberg, care a declarat că această ministerială va lua decizii importante pentru Summitul de la Varșovia din iulie, conform unui comunicat al Alianței.
La summit, liderii NATO vor lua toate deciziile necesare pentru a-și proteja cetățenii și pentru a proiecta stabilitate dincolo de granițele noastre, a mai remarcat acesta.
Muntenegru, membru de facto al Alianței
Referitor la reuniunea ministerială, Stoltenberg a spus că miniștrii de Externe ai statelor membre îl vor primi pe prim-ministrul Muntenegrului pentru a semna Protocolul de Aderare. ”După ceremonie, Muntenegru va lua parte la toate reuniunile NATO în calitate de observator sau invitat. O dată ce toate țările aliate vor ratifica protocolul, Muntenegru va deveni cel de-al 29-lea membru al NATO”, a spus secretarul general.
Potrivit acestuia, agenda reuniunii miniștrilor de Externe include discuții privind proiectarea stabilității în vecinătatea extinsă a Alianței prin ajutarea partenerilor, care să își consolideze propriile forțe de securitate. Pe agenda discuțiilor se mai află sprijinul NATO pentru împiedicarea traficului și migrației ilegale din Marea Mediterană, relația cu Rusia și politica NATO față de vecinii din est, cooperarea NATO-UE și viitorul sprijin acordat Afganistanului.
Prima reuniune a Alianței după Consiliul NATO-Rusia
Reuniunea este precedată de câteva evenimente importante pentru deciziile pe care Alianța urmează să și le asume în următoarea perioadă. Ministeriala pe Externe a NATO nu numai că are loc înainte de reuniunea la vârf de la Varșovia, dar și după prima întrevedere a Consiliului NATO-Rusia, care a avut loc după doi ani de la suspendarea cooperării practice și într-un moment tensionat privind transparența activităților militare din Marea Baltică, când două avioane rusești au simulat atacuri împotriva distrugătorului american USS Donald Cook.
”NATO și Rusia au dezacorduri profunde și persistente. Întâlnirea nu a schimbat acest lucru. Aliații NATO susțin cu fermitate că nu vom reveni la o cooperare practică cu Rusia, până ce aceasta nu revine la respectarea dreptului internațional. Dar vom menține liniile de comunicare deschise. Când tensiunile sunt la cote înalte, dialogul politic este necesar pentru a ne discuta divergențele și pentru a reduce riscurile incidentelor militare”, a declarat atunci secretarul general.
Ministeriala pe Externe, precedată de evenimente-cheie: un nou SACEUR, Deveselu, Redzikowo și batalioane în Europa de Est. Dinspre asigurare spre descurajare
De la momentul acelei reuniuni, axată pe transparență și reducerea riscurilor, câteva aspecte importante (prezentate cronologic) gravitează în jurul raporturilor NATO-Rusia: posibilitatea poziționării prin rotație a patru batalioane de luptă (două americane, unul britanic, unul german) formate din aproape 4000 de trupe în Polonia și țările baltice inaugurarea, numirea unui nou comandant al trupelor NATO în Europa și operaționalizarea fazei a II-a a sistemului antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu, România, demararea lucrărilor pentru a faza a III-a de amplasare a interceptorilor balistici la Redzikowo, Polonia. Toate acestea sunt acțiuni ce vizează Rusia.
Batalioanele ce urmează a funcționa pe principiu rotațional reprezintă o decizie creionată după tensiunile privind exercițiile militare și atacurile simulate de aviația rusă în zona baltică. Totodată, numirea lui Curtis Scaparrotti, un general american din rândul forțelor terestre, drept nou comandant al forțelor euro-atlantice are o însemnătate aparte. Scriam la momentul anunțării retragerii Rusiei din Siria. Relațiile internaționale și chestiunile strategice nu se împacă prea bine cu coincidențele. Aproape că sunt opuse. Or, faptul că forțele NATO vor fi conduse de o personalitate militară cu expertiză strategică și tactică în dimensiunea militară la care forțele ruse sunt cunoscute că excelează (deși aviația Rusiei și-a îmbunătățit substanțial capacitatea) nu poate fi privit ca un fapt anacronic și lipsit de importanță.
Rusia nu a întârziat să reformuleze critici față de apărarea antirachetă a NATO, în pofida asigurărilor că acest sistem este strict defensiv. Iar aceste asigurări vin de la cel mai înalt nivel al fiecărei părți implicate: Alianța Nord-Atlantică ca atare, SUA, România și chiar Polonia, recunoscută prin opoziția sa temeinică față de Moscova. Drept contra-răspuns, Rusia ia în calcul testarea unor noi rachete intercontinentale și reactualizarea unui radar de alertă din Sevastopol (Crimeea). Radarul, care ar urma să fie modernizat, va putea detecta lansări de rachete balistice, de croazieră și supersonice în zona mărilor Neagră și Mediterană pentru a asigura protecție teritoriului Rusiei pe flancurile sudic și sud-est, ceea ce transformă regiunea ucraineană anexată ilegal de Federația Rusă într-un punct strategic de primă linie pentru Moscova.
Radarul rusesc ar urma să dețină capacitate de monitorizare și asupra zonei Mării Mediterane, acolo unde flota NATO, inclusiv prin prezență americană, își desfășoară importante exerciții militare.
Destinația strategică a radarului pe care Rusia ar urma să îl repună în funcțiune arată importanța pe care Moscova o acordă Mării Negre, regiune pe care și NATO o consideră ”de importanță strategică” și față de care va decide la summitul de la Varșovia noi acțiuni, dezbătând inclusiv posibilitatea unei flote aliate a statelor riverane.
Ministeriala, rampă pentru Varșovia? Proiectul unei flote la Marea Neagră
O astfel de forță aliată la Marea Neagră este ambiția strategică cu care România probabil că va merge la Varșovia. Verbalizată la cel mai înalt nivel de președinte și de premier, discutată de ministrul Apărării la întrevederile sale bilaterale și dezbătută de diplomația română în formate trilaterale cu Polonia și Turcia, o flotă a NATO la Marea Neagră ar fi deopotrivă o reușită strategică a României și o reconceptualizare a modului în care NATO se raportează la această regiune.
O posibilă formulă a unei astfel de grupări navale, percepută ca o amenințare de Rusia, ar putea viza o contribuție trilaterală România – Bulgaria – Turcia, ca state membre NATO și riverane Mării Negre, întocmai pentru a respecta prevederile Convenției de la Montreux care vizează traficul maritim comercial și militar în zona strâmtorilor Bosfor și Dardanele dar și tonajul, echiparea și proveniența navelor care pătrund în Marea Neagră prin aceste strâmtori.
Această reuniune ministerială are miza primirii de facto a Muntenegrului în NATO, însă contextul în care se desfășoară implică o organizare precisă a agendei summitului decizional de la Varșovia. Din această privință, ea este prilejul optim pentru ca diplomația română, alături de partenerii strategici, să se asigure că o astfel de formulă de asigurare și descurajare se va regăsi pe declarația șefilor de stat și de guvern de la Varșovia.
Precedentele reuniuni
Ultima reuniune ministerială a Alianței – pe Apărare – a decis în luna februarie două chestiuni importante pentru securitatea frontierelor euro-atlantice: poziționarea rotațională a trupelor aliate în țările flancului estic pentru descurajarea Rusiei și trimiterea unor misiuni de patrulare în Marea Egee în vederea stopării traficului de ființe umane generat de criza refugiaților.
Precedenta reuniune a miniștrilor de Externe ai NATO a avut loc pe 1-2 decembrie 2015 și a reprezentat un important pas în politica transformării și adaptării Alianței la provocările contemporane de securitate. În primul rând, Aliații au lansat invitația de aderare la NATO către Muntenegru, confirmând astfel sprijinul pentru politica ușilor deschise. Totodată, sprijinul tehnic, logistic și financiar pentru Georgia și Ucraina va fi sporit.
NATO a adoptat și o decizie cu privire la înființarea unui birou al Alianței la Chișinău, în Republica Moldova. În ceea ce privește cea mai importantă misiune NATO – cea din Afganistan, șefii diplomațiilor euro-atlantice au decis prelungirea sprijinului financiar a forțelor de securitate afgane până în 2020 și continuarea asistării și antrenării acestora.
România și NATO post-Newport: Scurte incursiuni factuale
Dincolo de prima reuniune NATO-Rusia, deciziile de la ultimele ministeriale, poziționarea de trupe și pregătirea summitului de la Varșovia, contextul în care reuniunea ministerială se va desfășura cuprinde o serie de acțiuni concrete întreprinse în ultimele luni: decizia președintelui SUA de a spori bugetul Inițiativei de Reasigurare Europeană până la 3,4 miliarde de dolari, insistențele Poloniei în a solicita o prezență sporită și permanentă a NATO pe flancul estic, solicitarea venită din partea lui Barack Obama, prezent în Europa, pentru ca aliații (Germania și Marea Britanie) să își suplimenteze prezența militară în estul Alianței, precum și o acțiune proactivă a României.
Bucureștiul a susținut, atât prin ministerele implicate (MApN și MAE), cât și prin vocea premierului Dacian Cioloș (la întrevederea cu Jens Stoltenberg) și a președintelui Klaus Iohannis (la Conferința de Securitate de la Munchen) trei dimensiuni esențiale pentru adaptarea NATO: implicare sporită a Alianței în țările din flancul estic, o atenție strategică acordată Mării Negre, chiar prin staționarea unei flote NATO și consolidarea cooperării NATO-UE, mai ales în domeniul securității cibernetice și al contracarării amenințărilor hibride.
Nu în ultimul rând, adjunctul secretarului general NATO, Alexander Vershbow, a prezidat o reuniune a directorilor politici din ministerele Apărării din țările NATO, organizată chiar la București pe 25 aprilie 2016, în vreme ce capitala României a fost gazda unicei reuniuni regionale a liderilor Europei Centrale și de Est dinaintea summitului Aliat, summit la care liderii statelor din zonă și-au definit obiectivele strategice față de prezența sporită a NATO în regiune și cerința ca Rusia să revină la respectarea dreptului internațional.
România găzduiește deopotrivă o Unitate de Integrare a Forțelor, Divizia Multinațională Sud-Est și faza a doua a sistemului antirachetă Aegis Ashore și este în proces de atingere a angajamentului asumat anul trecut, și anume direcționarea a 2% din PIB pentru bugetul Apărării.
Totodată, potrivit ultimului raport al secretarului general NATO, România este al nouălea stat NATO în clasamentul procentului din PIB atribuit bugetului de apărării, în care top 1o din 2015 arată astfel: SUA (5%), Grecia (2.4%), Polonia (2.1%), Marea Britanie (2%), Estonia (2%), Franța (1.8%), Turcia (1.7%), Norvegia (1.5%), România (1.4%), Portugalia (1.3%). Marja NATO este de 2%, iar România și-a asumat să îndeplinească acest angajament până în 2017. La capitolul cheltuieli destinate echipamentelor militare, România este la jumătatea clasamentului (14 din 28) cu un procent de 14% dintr-o orientare de NATO de minim 20%.
În dimensiunea implicării efectivelor militare, România este a cincea țară contributoare la misiunea NATO în Afganistan (din 40), cu un efectiv de 650 de trupe.
.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

You may like
-
Stoltenberg, la Olso: Avem nevoie de un cadru care să asigure garanții pentru securitatea Ucrainei și pentru a întrerupe ciclul de agresiune al Rusiei
-
Stoltenberg: NATO este pregătită să desfășoare mai multe trupe de menținere a păcii pe fondul tulburărilor din Kosovo
-
Germania: Aderarea Ucrainei la NATO nu este posibilă în mijlocul războiului
-
Aeronavele AWACS ale NATO vor supraveghea spațiul aerian al Republicii Moldova pe durata Summit-ului Comunității Politice Europene
-
Jens Stoltenberg va merge la Ankara pentru a promova ratificarea aderării Suediei la NATO
-
Macron pledează pentru “trezirea strategică” a Europei: Putin “a trezit NATO” din “moarte cerebrală”. Est-europenilor li s-a spus că au ratat ocazia să tacă. Noi am ratat ocazia să-i ascultăm
REPUBLICA MOLDOVA
Maia Sandu, “recunoscătoare sprijinului din partea României și Franței”, predă Spaniei ștafeta summitului CPE care a făcut R. Moldova mai vizibilă pe harta Europei
Published
8 hours agoon
June 1, 2023
Președinta Republicii Moldova Maia Sandu și-a exprimat joi recunoștința pentru sprijinul din partea României, Franței, Suediei, Regatului Unit, Elveției și Consiliului European în organizarea primului summit al Comunității Politice Europene care a avut loc în afara spațiului UE și celui mai important eveniment internațional găzduit vreodată de R. Moldova.
La finalul unui summit care a făcut Republica Moldova mai vizibilă pe harta Europei, Sandu i-a predat ștafeta premierului spaniol Pedro Sanchez, care a anunțat că următorul summit al CPE va avea loc la Granada, în toamnă, sub egida președinției spaniole a Consiliului UE.
“Suntem incredibil de recunoscători pentru tot sprijinul pe care l-am primit. Întreaga Comunitate s-a reunit pentru a sprijini efortul: România, Franța, Suedia, Regatul Unit, Elveția și, bineînțeles, Consiliul European, precum și ceilalți parteneri de dezvoltare ai Moldovei. Astăzi, aici, la numai 20 de kilometri de Ucraina, am reunit continentul pentru a reafirma hotărârea noastră colectivă și puternică de a readuce pacea în Europa. Astăzi, ne-am arătat puterea și unitatea într-un moment în care stabilitatea continentului nostru este amenințată. Am arătat că suntem uniți împotriva celei mai mari agresiuni militare de după cel de-al Doilea Război Mondial – și împotriva încălcărilor dreptului internațional”, a spus Maia Sandu, într-o conferință de presă.
Ea a salutat din nou curajul și rezistența Ucrainei, în contextul în care președintele Volodimir Zelenski a participat în persoană la summit.
Președinta R. Moldova a subliniat că acțiunile comune ale țărilor din Comunitatea Politică Europeană “vor lega mai strâns familia noastră europeană”, “vor face Europa mai puternică”, și “ne vor face pe noi să fim mai în siguranță”.
“Summitul de astăzi a arătat cât de valoroasă este Comunitatea Politică Europeană. Am arătat că suntem o familie. O familie puternică și unită de națiuni europene care acționează împreună pentru a face continentul mai puternic. Mai unit. Mai pașnic. Vă rog să fiți siguri că puteți conta întotdeauna pe Moldova ca membru activ al familiei noastre europene – o familie care lucrează împreună pentru a face continentul nostru mai sigur, mai stabil și mai integrat”, a conchis ea.
Republica Moldova a găzduit joi, 1 iunie 2023, cel mai mare eveniment internațional din istoria sa, primind liderii europeni la cea de-a doua reuniune a Summit-ului Comunității Politice Europene (CPE), unde aproape 50 de lideri s-au reunit la Castelul Mimi din Bulboaca, o podgorie situată la aproximativ 35 km de capitala moldovenească Chișinău.

© EPC Moldova/ Flickr
Summitul a avut loc la aproape un an de zile de când Republica Moldova, alături de Ucraina, a obținut statutul de țară candidată la UE, Chișinăul sperând să primească până la finele lui 2023 și decizia de începere a negocierilor de aderare.
Summitul de joi a fost precedat de adoptarea sau anunțarea unor decizii importante pentru viitorul european al Republicii Moldova. Pe lângă lansarea MPUE și furnizarea de echipamente pentru apărare, UE a decis să suplimenteze cu 145 de milioane de euro sprijinul său macro-financiar pentru R. Moldova, a inclus primele șapte persoane pe lista de sancțiuni în cadrul regimului de măsuri restrictive creat la propunerea României pentru a sancționa pe cei care încearcă să destabilizeze ordinea democratică din R. Moldova și a încheiat cu autoritățile de la Chișinău un acord pentru reducerea tarifelor de roaming începând cu data de 1 ianuarie 2024
INTERNAȚIONAL
Zelenski, recunoscător pentru că “România ajută Ucraina”: Relațiile s-au schimbat când “Iohannis și alți lideri au susținut candidatura Ucrainei la UE”
Published
8 hours agoon
June 1, 2023
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a mulțumit joi președintelui Klaus Iohannis pentru sprijinul pe care acesta și România l-au acordat în susținerea candidaturii Ucrainei la Uniunea Europeană.
Liderul de la Kiev a făcut aceste afirmații la Castelul Mimi din Bulboaca, la 35 de kilometri sud de Chișinău, acolo unde președinta R. Moldova Maia Sandu a găzduit summitul Comunității Politice Europene, un eveniment de o anvergură fără precedent în istoria Republicii Moldova.
“În primul rând, România ajută deja Ucraina, eu sunt recunoscător, la fel cum sunt recunoscători și băieții și fetele noastre care ajută de pe front. Eu îi sunt recunoscător președintelui Iohannis, sigur, între noi sunt relații excelente, și asta este foarte important. Ele, în mod cert, s-au schimbat din momentul în care Iohannis, împreună cu alți lideri, a venit în poate cel mai important moment și a susținut candidatura Ucrainei la UE. Din momentul acela avem deja alte relații. Mai bune. Nu între mine și președinte, sigur, e un lucru important și acesta, dar între statele și popoarele noastre”, a spus Zelenski, în cadrul unei conferință de presă, răspunzând unei întrebări din partea Libertatea.
Liderul de la Kiev s-a referit indirect la vizita pe care președintele Iohannis a efectuat-o anul trecut la Kiev, pe 16 iunie, alături de președintele Franței, cancelarul Germaniei și premierul Italiei, cu o zi înainte ca executivul european să adopte opinia de susținere a candidaturii Ucrainei la UE și cu o săptămână înainte de decizia propriu-zisă în Consiliul European.
Afirmațiile de joi ale lui Zelenski au venit în contextul în care preşedintele Klaus Iohannis, şi omologul ucrainean au adoptat în aceeași zi o declaraţie comună cu privire la integrarea euroatlantică a Ucrainei, documentul fiind andosat de cei doi lideri politici în cadrul unei întrevederi bilaterale ce a avut loc în marja participării la summitul Comunității Politice Europene din Republica Moldova, organizat la Castelul Mimi din Bulboaca.
“Preşedintele României şi Preşedintele Ucrainei salută progresele semnificative ale Ucrainei în ceea ce priveşte avansarea pe calea integrării euroatlantice; confirmă angajamentul lor de a consolida eforturile comune de susţinere a integrării Ucrainei în cadrul Alianţei şi pentru implementarea standardelor NATO; exprimă disponibilitatea de a organiza consultări bilaterale cu privire la garanţiile internaţionale de securitate pentru Ucraina înaintea obţinerii statutului de membru NATO, în baza Pactului de Securitate de la Kiev din 13 septembrie 2022”, se arată în declaraţia semnată de cei doi şefi de stat.
Potrivit documentului, România va continua să promoveze sprijinul politic şi practic al Alianţei pentru Ucraina în vederea asigurării abilităţii Ucrainei de a-şi apăra în mod eficient suveranitatea şi integritatea teritorială, iar Ucraina va continua să îşi aprofundeze interoperabilitatea cu NATO şi să îşi modernizeze forţele de securitate şi militare.
De asemenea, România susține Ucraina în vederea obținerii statutului de stat membru NATO de îndată ce condițiile vor fi îndeplinite.
Ulterior, în cadrul unei conferință de presă, președintele Klaus Iohannis a avertizat că dacă europenii nu vor reuși să ajute Ucraina și Republica Moldova înseamnă că Europa a pierdut.
Întrebat de CaleaEuropeană.ro despre poziția României cu privire la eventuale garanții de securitate pentru Ucraina înainte de aderarea la NATO și referitor la o eventuală foaie de parcurs în această direcție, Klaus Iohannis a răspuns că la “summitul NATO se vor discuta variantele care sunt posibile”.
“Un așa-numit road map sau un calendar vom vedea dacă este util sau nu sau dacă mai degrabă ar induce niște reacții nedorite din altă parte“, a punctat șeful statului, subliniind că acest subiect a fost discutat și în cadrul grupului de lucru privind securitatea din cadrul summitului CPE la care a participat alături de președintele ucrainean Volodimir Zelenski și de președintele francez Emmanuel Macron.
“Vom lua o decizie până la Summit. Dar pot să vă spun ce am spus și acolo, important este să se simtă Ucraina cu garanții din partea noastră că o ajutăm până când învinge și ucrainenii să fie convinși și după Summitul NATO că noi îi considerăm că sunt alături de noi și noi alături de ei”, a insistat el.
NATO
Klaus Iohannis, despre garanții de securitate pentru R. Moldova și Ucraina: Dacă nu reușim să ajutăm Ucraina și Moldova, înseamnă că am pierdut
Published
12 hours agoon
June 1, 2023
Dacă europenii nu vor reuși să ajute Ucraina și Republica Moldova înseamnă că Europa a pierdut, a avertizat joi președintele Klaus Iohannis, la finalul participării sale la cel mai important eveniment internațional găzduit de Republica Moldova în istoria sa, summitul Comunității Politice Europene.
Șeful statului a susținut declarații de presă în urma participării la summit, a participării sale la grupul de lucru privind securitatea și întrevederilor sale cu premierul Belgiei, președintele Muntenegrului și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, cu acesta din urmă adoptând și o declarație comună privind susținerea integrării euro-atlantice a Ucrainei și disponibilitatea de a organiza consultări bilaterale cu privire la garanţiile internaţionale de securitate pentru Ucraina înaintea obţinerii statutului de membru NATO.
Întrebat despre poziția României cu privire la eventuale garanții de securitate pentru Ucraina înainte de aderarea la NATO, privind o eventuală foaie de parcurs în această direcție, Klaus Iohannis a răspuns că la “summitul NATO se vor discuta variantele care sunt posibile”.
“Un așa-numit road map sau un calendar vom vedea dacă este util sau nu sau dacă mai degrabă ar induce niște reacții nedorite din altă parte“, a punctat șeful statului, subliniind că acest subiect a fost discutat și în cadrul grupului de lucru privind securitatea din cadrul summitului CPE la care a participat alături de președintele ucrainean Volodimir Zelenski și de președintele francez Emmanuel Macron.
“Vom lua o decizie până la Summit. Dar pot să vă spun ce am spus și acolo, important este să se simtă Ucraina cu garanții din partea noastră că o ajutăm până când învinge și ucrainenii să fie convinși și după Summitul NATO că noi îi considerăm că sunt alături de noi și noi alături de ei”, a insistat el, în timp ce, la Oslo, secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, a anunțat că aliații vor discuta un cadru care să asigure garanții pentru securitatea Ucrainei.
Întrebat în același timp și despre sprijinul pentru Republica Moldova, pentru ca această țară să fie inclusă în schema unor garanții de securitate în paralel cu eforturile de începere a negocierilor de aderare la UE, Iohannis a precizat că “ar fi greșit să ne concentrăm doar pe aspectul de integrare europeană.
“Securitatea are multe fațete. Mă gândesc nu neapărat la securitatea militară în acest sens, fiindcă Moldova s-a declarat neutră, dar vorbim, de exemplu, de securitate energetică, de stabilitatea statului și așa mai departe, și este interesul nostru, al tuturor, ca Moldova să fie și să rămână stabilă”, a precizat președintele.
“Dacă noi, europenii, nu reușim să ajutăm Ucraina și Moldova, înseamnă că am pierdut. Atât de simplu este. Dar acesta nu este singurul motiv pentru care ajutăm Ucraina și Moldova. O facem fiindcă așa este corect, fiindcă, după părerea noastră, ei sunt parte din Europa democratică, ei sunt o parte din comunitatea noastră și aici deja putem să ne dăm seama care este plus-valoarea acestui format european și de aceea am subliniat în deschidere, statele europene democratice – fiindcă mai este cineva, dar nu este democratic și nu a fost invitat -, deci Moldova și Ucraina sunt dintre ai noștri”, a explicat șeful statului.
Republica Moldova a găzduit joi, 1 iunie 2023, cel mai mare eveniment internațional din istoria sa, primind liderii europeni la cea de-a doua reuniune a Summit-ului Comunității Politice Europene (CPE), unde aproape 50 de lideri s-au reunit la Castelul Mimi din Bulboaca, o podgorie situată la aproximativ 35 km de capitala moldovenească Chișinău.
Summitul a avut loc la aproape un an de zile de când Republica Moldova, alături de Ucraina, a obținut statutul de țară candidată la UE, Chișinăul sperând să primească până la finele lui 2023 și decizia de începere a negocierilor de aderare.
La acest summit, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a pledat pentru includerea țării sale în UE și NATO.

Maia Sandu, “recunoscătoare sprijinului din partea României și Franței”, predă Spaniei ștafeta summitului CPE care a făcut R. Moldova mai vizibilă pe harta Europei

Zelenski, recunoscător pentru că “România ajută Ucraina”: Relațiile s-au schimbat când “Iohannis și alți lideri au susținut candidatura Ucrainei la UE”

Victor Negrescu solicită Comisiei Europene printr-un demers susținut de europarlamentari din mai multe grupuri politice să sprijine cu fonduri UE copiii români cu părinți plecați în afara țării

Oficiali de rang înalt din Europa în frunte cu Josep Borrell participă la cel mai important forum de securitate din Asia, încercând să-i convingă pe partenerii din regiune să sprijine mai mult Ucraina

Klaus Iohannis, despre garanții de securitate pentru R. Moldova și Ucraina: Dacă nu reușim să ajutăm Ucraina și Moldova, înseamnă că am pierdut

Stoltenberg, la Olso: Avem nevoie de un cadru care să asigure garanții pentru securitatea Ucrainei și pentru a întrerupe ciclul de agresiune al Rusiei

Polonia livrează arme și muniții cu șase avioane de transport pentru poliția din Republica Moldova

Klaus Iohannis: Summitul Comunității Politice Europene, o dovadă relevantă pentru aderarea R. Moldova la UE. România și celelalte state europene îi sunt alături

Declarație comună Iohannis – Zelenski adoptată în R. Moldova: România și Ucraina vor organiza consultări privind garanțiile de securitate acordate Ucrainei înaintea aderării la NATO

Parlamentul European solicită o strategie coordonată pentru a mări reziliența UE la ingerințele străine și la manipularea informațiilor și pentru a proteja alegerile europene din 2024

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Klaus Iohannis, despre garanții de securitate pentru R. Moldova și Ucraina: Dacă nu reușim să ajutăm Ucraina și Moldova, înseamnă că am pierdut

Stoltenberg, la Olso: Avem nevoie de un cadru care să asigure garanții pentru securitatea Ucrainei și pentru a întrerupe ciclul de agresiune al Rusiei

Klaus Iohannis: Summitul Comunității Politice Europene, o dovadă relevantă pentru aderarea R. Moldova la UE. România și celelalte state europene îi sunt alături

“Nu sunteți singuri!”: Klaus Iohannis face apel ca sprijinul UE pentru R. Moldova să aibă mai multă mai multă vizibilitate în rândul cetățenilor

Nicolae Ciucă va continua discuțiile cu sindicaliștii pentru rezolvarea grevei din Educație. Guvernul va aproba pe 1 iunie creșterile salariale pentru profesori

Ministrul Sănătății anunță finalizarea noii forme a Planului Naţional de Combatere a Cancerului

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

Ziua Eroilor. Klaus Iohannis: Prin lupta pentru desăvârșirea unității naționale, înaintașii noștri au acționat decisiv pentru conectarea României la spațiul politic european

Nicolae Ciucă a apreciat reiterarea de către președintele federal Steinmeier a sprijinului Berlinului pentru aderarea României la Spațiul Schengen
Team2Share


Trending
-
INTERVIURI1 week ago
INTERVIU | Gabriela Dancău, ambasadorul României la Roma: Pregătim semnarea unei noi declarații comune a Parteneriatului Strategic. Există premisele unei participări româno-italiene la proiecte pentru reconstrucția Ucrainei
-
NATO1 week ago
“Valencia Trio”: A fost lansată trilaterala Spania – România – Polonia la nivel de miniștri de externe, țări care reprezintă aproape un sfert din populația UE
-
Daniel Buda1 week ago
Daniel Buda semnalează problemele privind reducerea cu 50% a consumului de pesticide în UE: În România consumul este de 700 de grame pe hectar, în vreme ce în Olanda se ridică la 7900 de grame
-
ROMÂNIA1 week ago
Nicolae Ciucă a apreciat reiterarea de către președintele federal Steinmeier a sprijinului Berlinului pentru aderarea României la Spațiul Schengen
-
POLITICĂ1 week ago
Klaus Iohannis cere coaliției ca rotația guvernamentală să se desfășoare “sticlă”: Oamenii trebuie să vadă că nu este vorba de tras sfori. Numai de instabilitate nu avem nevoie