Connect with us

U.E.

Analiză | Vaccinarea anti-COVID în Europa: Cum se desfășoară procesul de imunizare în România și în țările UE. Cine sunt imunizați primii în statele europene

Published

on

© European Union, 2020/Source: EC - Audiovisual Service

Vaccinarea împotriva COVID-19 a început peste tot în Uniunea Europeană pe 27 decembrie 2020, după ce Comisia Europeană și Agenția Europeană pentru Medicamente a autorizat primul vaccin, Olanda fiind singura țară din UE care a întârziat campania de vaccinare anti-COVID, primul vaccin fiind administrat pe data de 6 ianuarie 2021.  

Până în prezent, Uniunea Europeană a acordat o autorizație de introducere pe piață pentru două vaccinuri împotriva COVID-19 (Pfizer-BioNTech, autorizat la 21 decembrie 2020 și Moderna, autorizat la 6 ianuarie 2021). Uniunea Europeană utilizează toate mecanismele de flexibilitate existente pentru a accelera aprobarea altor vaccinuri potențiale destinate utilizării în UE. Vaccinurile împotriva COVID-19 vor fi autorizate doar dacă dovezile științifice demonstrează că beneficiile lor sunt mai mari decât orice riscuri. Până acum, Comisia Europeană a stabilit acorduri cu șase producători de vaccinuri împotriva COVID-19 pentru aproximativ două milioane de doze, după cum urmează: CureVac (405 milioane), AstraZeneca (400 de milioane), Johnson&Johnson (400 de milioane), Sanofi-GSK (300 de milioane), Pfizer-BioNTech (300 de milioane) şi Moderna (160 de milioane). De asemenea, executivul european se află în discuții avansate și cu companiile Novavax și Valneva.

Politica de vaccinare este o competență a autorităților naționale, însă Comisia Europeană sprijină statele membre ale UE să își coordoneze politicile și programele în domeniu. Chiar dacă programele naționale de vaccinare sunt planificate, organizate și desfășurate în mod diferit în statele membre, toate țările Uniunii Europene se confruntă cu mai multe provocări comune, precum scăderea ratelor de vaccinare, deficitele de aprovizionare și reticența față de vaccinare.

CaleaEuropeană.ro vă propunere o trecere în revistă a campaniilor de vaccinare din România, din principalele țări ale UE și din Regatul Unit, cum au decis aceste state să desfășoare procesul de imunizare a populației în baza propriilor strategii naționale și care este numărul celor vaccinați deja în statele analizate.

Campania de vaccinare în România

Conform Comunicatului de presă, publicat de către Guvernul României, campania de vaccinare în România a început pe 27 decembrie 2020. Debutul campaniei a fost marcat la Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș“ din capitală. Prima persoană vaccinată a fost Mihaela Anghel, asistentă medicală generalistă care, în data de 27 februarie 2020, a preluat primul pacient din România confirmat cu virusul SARS-CoV-2.

În prezent, numărul total al infectărilor în România a ajuns la 673.271, cu 600.710 de vindecări, iar Numărul deceselor asociate COVID-19 fiind de 16.725.

Vaccinarea împotriva COVID-19 în România se va realiza în trei etape, în care vor fi vaccinate grupele de populație. În prima etapă sunt imunizate persoanele incluse în categoria lucrătorilor din domeniile sănătății și social – sistem public și privat, urmând ca în etapa a doua să primească vaccinul populația cu grad de risc și lucrători care desfășoară activități în domeniile cheie, esențiale, iar în ultima fază, populația generală. 

România are posibilitatea asigurării dozelor de vaccin necesare pentru vaccinarea a 10,7 milioane de cetățeni, cu posibilitatea de suplimentare, în cadrul contractelor semnate de Comisia Europeană cu șase companii dezvoltatoare de vaccinuri anti-COVID.

Guvernul României consideră următoarele grupuri prioritare pentru vaccinarea împotriva COVID-19:

 • Personalul din domeniul sănătății;
 • Personalul din centre rezidențiale și medico-sociale;
 • Populația cu risc ridicat de evoluție severă în cazul infecției cu SARS-COV-2;
 • Personalul din alte domenii-cheie, esențiale bunei funcționări a societății.

Evidența persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech, la data de 10 ianuarie 2021, arată un număr total de 108.294.

Campania de vaccinare în Germania

Pandemia COVID-19 din Germania a fost confirmată la 27 ianuarie 2020, primul deces fiind confirmat pe 9 martie. În prezent, Germania înregistrează 1,941,119 de infectări,1,570,000 vindecări și 42.097 de decese.

Germania a început campania de vaccinare pe 27 decembrie 2020, iar planul guvernamental identifică trei grupuri prioritare care urmează să fie vaccinate mai întâi, fiecare împărțit în funcție de o serie de priorități.

GRUPUL 1:

 1. Cei peste 80 de ani;
 2. Lucrătorii care își desfășoară activitatea în căminele persoanelor în vârstă sau care se ocupă în mod regulat de acestea sau de bolnavii mintali;
 3. Lucrătorii din domeniul sănătății cu un risc ridicat de expunere la COVID-19, în special cei care lucrează în unități de terapie intensivă, săli de urgență;
 4. Lucrătorii din domeniul sănătății care tratează în primul rând pacienții cu un risc mai mare de a muri din cauza COVID-19.

GRUPUL 2:

 1. Cei peste 70 de ani;
 2. Cei cu condiții de sănătate subiacente care cresc semnificativ riscul de a muri din cauza COVID-19. De exemplu, persoanele cu demență sau o problemă similară de sănătate mintală, cei care se recuperează după un transplant de organe și cei cu sindrom Down;
 3. Cei care trăiesc sau lucrează în strâns contact cu persoane ce necesită îngrijite sau cu femeile însărcinate;
 4. Medicii și alți lucrători din domeniul sănătății care prezintă un risc mai mare de expunere la COVID-19;
 5. Muncitori esențiali care întrețin infrastructura spitalului public.

GRUPUL 3:

 1. Cei peste 60 de ani;
 2. Persoanele cu afecțiuni de sănătate subiacente care cresc semnificativ riscul de boli grave cauzate de COVID-19. De exemplu, persoanele cu diabet zaharat, cancer, afecțiuni cronice ale rinichilor sau ficatului, HIV sau alte afecțiuni ale deficitului imunitar, afecțiuni cardiace, astm și obezitate clinic;
 3. Lucrătorii din domeniul sănătății care nu sunt deja incluși în primele două grupuri;
 4. Cei vitali pentru menținerea aparatului de stat, inclusiv guvernul, poliția, pompierii, ajutorarea în caz de dezastru și parlamentarii;
 5. Alți lucrători critici ai infrastructurii, inclusiv cei care întrețin alimentarea cu energie electrică, apă și alimente, rețelele de telecomunicații, sistemul de transport, rețeaua de farmacii și eliminarea deșeurilor;
 6. Profesorii.
 7. Cei care ocupă locuri de muncă precare cu jumătate de normă, inclusive cei care prelucrează carne și lucrătorii din depozite.

Conform statisticilor, la data de 08 ianuarie 2021, numărul total de doze de vaccin administrate în Germania este de 532.878.

Campania de vaccinare în Franța

În data de 24 ianuarie 2020, la Bordeaux a fost confirmat primul caz COVID-19 din Franța și, totodată, din Europa. În prezent, Franța înregistrează un total de 2.786.838 de cazuri, 203.072 vindecări și 68.060 de decese.

Conform informațiilor publicate pe France24, Franța a început campania de vaccinare pe 27 decembrie, persoanele prioritare fiind vârstnicii. Programul francez de vaccinare a început „foarte încet”, iar numărul mic de persoane inoculate este „greu de apărat” în comparație cu vecinii europeni ai Franței, a declarat Academia Națională de Medicină a țării într-o declarație din 31 decembrie 2020. Ministrul Sănătății, Olivier Véran, a sugerat la sfârșitul lunii decembrie că guvernul procedează lent în mod deliberat, ca mijloc de a îi liniști pe oameni cu privire la beneficiile vaccinului, deoarece îndoielile cetățenilor persistă în Franța.

Franța intenționează să-și accelereze campania de vaccinare COVID-19, deoarece rămâne în urma celorlalte țări europene. Pe 08 ianuarie 2021, numărul total de doze de vaccin administrate în Franța este de 80.000.

Campania de vaccinare în Italia

Italia a început campania de vaccinare cu lucrătorii din domeniul sănătății. Primele persoane vaccinate au fost cinci lucrători de la spitalul Spallanzani din Roma.

Planul guvernului este ca personalul sanitar, vârstnicii și lucrătorii din căminele de îngrijire medicală să fie primii din rând. Vor urma cei peste 80 de ani, apoi cei cu vârsta între 60 și 70 de ani, și cei care suferă de boli cronice. Urmează populația generală, începând cu personalul școlii, forțele de poliție și lucrătorii din închisori, potrivit VOA News

În data de 10 ianuarie 2021, numărul total de doze de vaccin administrate în Italia este de  643.219, fiind pe primul loc în Uniunea Europeană. În ciuda accelerării campaniei de vaccinare din ultima săptămână, situația variază substanțial de la o regiune la alta, unele regiuni foarte populate – cum ar fi Lombardia – rămân în urmă. În prezent, Italia înregistrează un total de 2.289.021 de cazuri confirmate, 1.633.839 de vindecări și 79.203 de decese.

Campania de vaccinare în Spania

Pandemia de coronavirus din Spania a fost confirmată la 31 ianuarie 2020, în La Gomera când a fost depistat pozitiv un turist german. Astăzi, Spania înregistrează 2.111.782 de infectări și 52.275 de decese.

Conform planului de guvernare, campania de vaccinare din Spania a început cu lucrătorii din domeniul sănătății și cu vârstnicii. Autoritățile sanitare spaniole au reușit să administreze doar o mică parte din vaccinurile disponibile împotriva COVID-19 în prima săptămână a programului său de imunizare, au sugerat datele regionale publicate pe 04 ianuarie 2021. La Madrid, doar 6% din dozele disponibile au fost administrate. În Catalonia, aproximativ 87% din cele 60.000 de vaccinuri primite de autorități au rămas în flacoane.

Potrivit informațiilor publicate pe El Pais, până acum regiunea Asturia este pe primul loc, deoarece a administrat deja 100% din vaccinurile pe care le-a primit în primul transport în rândul populației sale, 12.000 de persoane primind vaccinul în prima săptămână a campaniei. Între timp, la Madrid, premierul regional Isabel Díaz Ayuso, al Partidului Popular Conservator (PP), s-a angajat să intensifice programul de vaccinare după ce numărul redus de doze administrate până acum a provocat critici pe scară largă.

În data de 08 ianuarie 2021, numărul total de doze de vaccin administrate în Spania este de 277.976.

Campania de vaccinare în Danemarca

Regiunile daneze vor înființa stații de vaccinare unde va fi vaccinată cea mai mare parte a populației. Mai mult, unitățile mobile de vaccinare vor fi expediate la case de îngrijire medicală etc., permițând vaccinarea persoanelor care nu pot vizita centrele staționare. Personalul medical  va fi vaccinat la locul de muncă.

Conform Danish Health Authority, primele grupuri țintă cărora li s-a oferit vaccinul sunt:

 • Persoanele cu risc mare de îmbolnăvire gravă din cauza COVID-19 din cauza anumitor boli și afecțiuni – de exemplu, persoanele în vârstă cu risc de îmbolnăvire severă.
 • Personalul  din prima linie, din sectoarele asistenței medicale și de îngrijire a persoanelor în vârstă și personalul din sectorul social cu contact strâns cu cetățenii sau pacienții, care prezintă un risc crescut de infecție.

La 09 ianuarie 2021, numărul total de doze de vaccin administrate în Danemarca este de 114.926, iar numărul total de cazuri confirmate fiind de 182,725  dintre care 1,597 de decese. De asemenea, în Danemarca s-au vindecat 155.713 de persoane.

Campania de vaccinare în Olanda

În ceea ce privește Olanda, virusul s-a răspândit la data de 27 februarie 2020, când a fost confirmat primul  caz COVID-19 la Tilburg. A fost  implicat un olandez în vârstă de 56 de ani care ajunsese în Olanda din Italia. Strategia guvernamentală privind controlul pandemiei a fost criticată pentru refuzul de a recunoaște rolul răspândirii asimptomatice și rolul măștilor în prevenirea răspândirii și pentru lipsa capacității de testare, în special în prima jumătate a anului 2020. În prezent, Olanda înregistreză 878.263 de infectări și 12.411 de decese.

Olanda a administrat prima doză de vaccin pe 06 ianuarie 2021, unei asistente medicale, la aproape două săptămâni după ce alte țări din Uniunea Europeană au început vaccinările. Guvernul olandez a fost supus unor critici acerbe pentru începutul târziu al vaccinărilor.

Guvernul a fost luat pe nepregătite de aprobarea vaccinului Pfizer-BioNTech de către Agenţia Europeană pentru Medicamente în decembrie şi nu a putut să declanşeze campania de vaccinare din cauza unor probleme logistice, a declarat prim-ministrul Mark Rutte în faţa parlamentului. Olanda nu a fost pregătită pentru logistica distribuirii vaccinului Pfizer, care trebuie depozitat la minus 70 de grade Celsius, potrivit Digi24.

La data de 10 ianuarie 2021, numărul total de doze de vaccin administrate în Olanda  este de 31.000.

Campania de vaccinare în Bulgaria

Conform Digi24, campania de vaccinare din Bulgaria a început cu medicii, asistentele medicale, dentiștii și farmaciștii. Planul de vaccinare se va face pe baze voluntare, nefiind obligatoriu, iar campania de imunizare a populației va continua cu profesorii, personalul din centrele rezidenţiale de îngrijire şi cu lucrătorii din fermele de nurci, iar mai apoi vor fi vaccinați angajaţii din serviciile sociale şi persoanele de peste 65 de ani.

În luna decembrie Bulgaria înregistra 3.289 de cazuri noi de infectare cu coronavirus, dintr-un număr de 9.082 de teste RT-PCR efectuate în ultimele 24 de ore. În prezent, numărul total al infectărilor a ajuns la 208,511, iar cel al deceselor asociate COVID-19 la 8126. De asemenea, în Bulgaria s-au videcat 137,842 de persoane.

În data de 10 ianuarie 2021, numărul total de doze de vaccin administrate în Bulgaria este de 13.473.

Campania de vaccinare în Marea Britanie

Marea Britanie a fost prima țară din Europa, care a demarat campania de vaccinare împotriva COVID-19. Prima persoană vaccinată a fost Margaret Keenan, în vârstă de 90 de ani,  într-un spital din Coventry. Conform NHS.uk , grupurile prioritare sunt persoanele de peste 80 de ani, oamenii care lucrează în centrele de îngrijire pentru bătrâni și lucrătorii din domeniul sănătății si asistenței sociale.

Guvernul își propune să ofere vaccinuri pentru 15 milioane de oameni – peste 80 de ani, lucrătorii din domeniul sănătății și cei care trebuie protejați – până la jumătatea lunii februarie și alte milioane până în primăvară. Marea Britanie primește în prezent doze a două vaccinuri aprobate de autoritatea de reglementare a medicamentelor. Pfizer-BioNTech și vaccinul Oxford care este fabricat în Marea Britanie, de către două companii de biotehnologie. Aprovizionarea cu cel de-al treilea vaccin care urmează să fie aprobat, realizat de compania Moderna, se așteptată să fie disponibil  în primăvară, susține BBC.

La data de 03 ianuarie 2021, numărul total de doze de vaccin administrate în Marea Britanie este de 1.317.745, iar numarul total al cazurilor confirmate a ajuns la 3.118.518 cu 81.960 de decese și 1.406.967 de vindecări.

Potrivit statisticilor, în prezent, la nivel global sunt raportate 91.408,091 de cazuri confirmate cu virusul COVID-19. 65,425,492 de persoane s-au vindecat, iar numărul deceselor a ajuns la 1.955,667. În ceea ce privește Europa, totalul infectărilor a ajuns la 26.212.853, iar numărul deceselor asociate COVID-19 este de 595.286.

14.112.911 de cetățeni europeni s-au recuperat după infectarea cu COVID-19.

Material realizat de Andreea Radu, stagiar CaleaEuropeană.ro.

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană aprobă PNRR-ul Maltei, prin care țara va primi 316,4 milioane de euro pentru implementarea reformelor și investițiilor

Published

on

© European Union, 2021 Copyright/Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană a adoptat astăzi o evaluare pozitivă a planului de Redresare și Reziliență al Maltei. Acesta este un pas important pentru ca UE să plătească 316,4 milioane EUR sub formă de granturi în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență (MRR). Această finanțare va sprijini punerea în aplicare a măsurilor cruciale de investiții și de reformă prezentate în planul de redresare și reziliență al Maltei. Aceasta va permite Maltei să iasă mai puternică din pandemia COVID-19.

 

Planul Maltei este primul plan aprobat de Comisia Europeană în septembrie, după vacanța instituțională de luna trecută. 

MRR se află în centrul NextGenerationEU, care va pune la dispoziție 800 de miliarde EUR (în prețuri curente) pentru a sprijini investițiile și reformele în întreaga UE. Planul maltez face parte dintr-un răspuns coordonat fără precedent al UE la criza COVID-19, pentru a aborda provocările europene comune prin adoptarea tranziției ecologice și digitale, pentru a consolida rezistența economică și socială și coeziunea pieței unice.

Comisia a evaluat planul Maltei pe baza criteriilor stabilite în Regulamentul privind MRR. Analiza Comisiei a avut în vedere, în special, dacă investițiile și reformele cuprinse în planul Maltei sprijină tranziția ecologică și digitală, contribuie la abordarea eficientă a provocărilor identificate în cadrul semestrului european și consolidează potențialul de creștere, crearea de locuri de muncă și rezistența economică și socială.

Mecanismul de Redresare și Reziliență – care se află în centrul Planului de relansare NextGenerationEU – va oferi până la 672,5 miliarde EUR (în prețuri curente) pentru a sprijini investițiile și reformele în întreaga UE. În cadrul acestui Mecanism, statele membre trebuie să elaboreze planurile naționale de reforme și investiții prin care trebuie să repartizeze cel puțin 37% din cheltuieli pe proiecte care sunt în conformitate cu obiectivul UE pentru 2050 de reducere netă la zero a emisiilor de gaze cu efect de seră, respectiv 20% pe digitalizare.

Asigurarea tranziției ecologice și digitale a Maltei

În evaluarea Comisiei se constată că planul Maltei alocă 54% din totalul prevăzut în planul său pentru măsuri care sprijină obiectivele climatice. Aceasta include investiții pentru finanțarea inițiativelor de transport durabil, inclusiv un loc de debarcare a feriboturilor și vehicule electrice, precum și intervenții în domeniul eficienței energetice în clădiri. Planul include, de asemenea, reforme care vizează îmbunătățirea planificării transporturilor, extinderea accesului gratuit la transportul public și punerea în aplicare a Planului de mobilitate urbană durabilă a regiunii Valletta. Reformele sistemelor de gestionare a deșeurilor vizează consolidarea economiei circulare în Malta.

Comisia constată că planul Maltei alocă 26% din totalul prevăzut pentru măsuri care sprijină tranziția digitală. Acestea includ eforturi pentru continuarea digitalizării administrației publice și a serviciilor publice, inclusiv a sistemelor de sănătate și judiciar, precum și pentru consolidarea inițiativelor legate de digitalizare pentru sectorul privat.

Toate statele membre, cu excepția Bulgariei și a Țărilor de Jos, și-au prezentat planurile naționale de redresare și de reziliență (PNRR). Până în acest moment, Executivul European a aprobat 18 planuri de redresare și reziliență, după cum urmează: Portugalia, Spania, Grecia, Danemarca, Luxemburg,  Austria, Slovacia, Letonia, Germania, Italia, Belgia, Franța, Slovenia, Lituania, Cipru, Croația, Irlanda și Cehia.

Deciziile privind planurile (CID) pentru Austria, Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Luxemburg, Portugalia, Slovacia și Spania au fost adoptate în cadrul Consiliului Ecofin din 13 iulieCID-urile pentru Croația, Cipru, Lituania și Slovenia au fost adoptate la 28 iulie, iar pentru Cehia și Irlanda, la 6 septembrie.

Până la 10 septembrie, următoarele țări au primit prefinanțarea solicitată: Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Spania și Portugalia.

Citiți și: Radiografia PNRR-urilor țărilor UE. În ce etapă a circuitului de aprobare se află cel al României și ce state au pornit deja pe calea redresării cu ajutorul fondurilor NextGenerationEU

În ceea ce privește România, premierul Florin Cîțu a declarat pe 24 august că Guvernul a încheiat discuțiile cu Comisia Europeană privind ultimele modificări din PNRR, acesta urmând să fie aprobat în ultima săptămână din septembrie.

Documentul transmis la 31 mai și publicat la 2 iunie cuprinde proiecte în valoare de 29,2 miliarde de euro, din banii alocaţi urmând a fi finanţate cu sume mari trei sectoare importante: Transporturi – 6,7 miliarde de euro, Educaţia – 3,6 miliarde de euro şi Sănătatea – 2,4 miliarde de euro.

Procedura prevede că, odată ce a fost prezentat un plan, Comisia are la dispoziție până la două luni pentru a-l evalua, cu excepția cazului în care se convine o amânare cu statul membru în cauză. Evaluare pozitivă este urmată de propuneri de CID pe care Consiliul ar trebui, de regulă, să le adopte în termen de patru săptămâni.

În urma adoptării CID-urilor, Comisia poate semna acorduri de grant și de împrumut cu statele membre, să angajeze resurse și să procedeze la plata prefinanțării (atunci când se solicită, în valoare de până la 13 % din totalul granturilor și împrumuturilor). Plățile urmează să fie executate în termen de două luni, în măsura în care este posibil.

Comisia utilizează resurse colectate pe piețele financiare. Plățile efectuate până în prezent au fost posibile după ce, recent, au fost implementate cu succes primele trei operațiuni de împrumut în cadrul NextGenerationEU, pentru care Comisia a mobilizat 45 miliarde de euro.

Continue Reading

Dan Motreanu

Dan Motreanu, ales responsabilul Grupului PPE pentru revizuirea legislației privind reducerea emisiilor în sectoarele agriculturii

Published

on

© Dan Motreanu/ arhivă personală

Eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE), care este și vicepreședintele Comisiei pentru Mediu din Legislativul European, a fost desemnat responsabilul Grupului PPE pentru revizuirea legislației privind reducerea emisiilor în sectoarele agriculturii, exploatării terenurilor și silviculturii.

„Pachetul „Pregătiți pentru 55″ prevede revizuirea Regulamentului privind exploatarea terenurilor, silvicultură și agricultură (LULUCF). Grupul meu politic, PPE, m-a numit responsabil în Comisia pentru mediu din Parlamentul European pentru revizuirea acestui important act normativ european”, a transmis deputatul european într-un mesaj pe pagina de Facebook.

Regulamentul LULUCF stabilește obiectivul general al UE în materie de eliminare a dioxidului de carbon prin absorbanți naturali (în principal păduri). 310 milioane de tone de emisii de CO2 trebuie eliminate până în 2030, o creștere de aproximativ 15% în comparație cu situația actuală.

Statele membre vor avea așadar obligația de a proteja pădurile și de a spori împăduririle. Conform Strategiei pentru păduri, trei miliarde de copaci vor fi plantați în întreaga Uniune până în 2030. Strategia va sprijini silvicultorii și va pune accentul pe exploatarea forestieră durabilă și utilizarea durabilă a lemnului, precum și pe conservarea biodiversității.

Până în 2035, Uniunea își propune să atingă neutralitatea climatică în sectoarele exploatării terenurilor, silviculturii și agriculturii. Este vorba aici și de emisiile agricole, altele decât cele de CO2, cum ar fi emisiile generate de utilizarea îngrășămintelor și de creșterea animalelor. Până la jumătatea anului 2024, statele membre vor trebui să prezinte, în cadrul planurilor lor naționale privind energia și clima, cum intenționează să contribuie la atingerea obiectivului pentru 2035.

Pachetul de propuneri legislative „Pregătiți pentru 55″ va ajusta politicile UE în domeniile climei, energiei, exploatării terenurilor, transporturilor și al impozitării, astfel încât, până în 2030, emisiile de gaze cu efect de seră ale Uniunii să scadă cu cel puțin 55%, față de nivelurile din 1990.

Citiți și: Dan Motreanu, vicepreședintele Comisiei de Mediu din PE: Problema emisiilor de CO2 generate de sectorul agricol al UE, dezbătută în Legislativul European

Continue Reading

Daniel Buda

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din PE: România va beneficia în următorii 7 ani de peste 8 miliarde de euro care trebuie să se regăsească în dezvoltarea și modernizarea fermelor

Published

on

© European Union 2021/ Source : EP

România va beneficia în următorii 7 ani  de peste 8 miliarde de euro care trebuie să se regăsească în dezvoltarea și modernizarea fermelor din țara noastră, a anunțat eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală (AGRI) din Parlamentul European în cadrul unui mesaj video transmis participanților la Forumul antreprenorilor din industria agricolă, organizat de Clubul Antreprenor și de Camera de Comerț și Industrie.

Forumul antreprenorilor din agricultură își propune să prezinte soluții legislative care să determine dezvoltarea fermierilor, stimularea asocierii acestora și o creștere vizibilă a absorbției fondurilor europene. Totodată, în cadrul acestui eveniment vor fi prezentate exemple de succes – companii care au reușit să atragă fonduri europene, care fac export și care contribuie consistent la bugetele locale.

”Având în vedere programul încărcat din această săptămână la Parlamentul European, nu am reușit să fiu fizic prezent, însă am transmis un mesaj participanților la această conferință. UE pune la dispoziții resurse financiare considerabile pentru dezvoltarea sectorului agricol. În România, vor veni în următorii 7 ani, peste 8 miliarde de euro care trebuie să se regăsească în dezvoltarea și modernizarea fermelor din țara noastră. Programul de finanțare a instalării tinerilor fermieri a primit o alocare financiară mai mare, respectiv de la 70.000 de euro la 100.000 de euro per proiect. Noul Regulament privind PAC vine cu o nouă serie de măsuri privind practicile ecologice și de mediu. Acestea trebuie privite ca oportunități și nicidecum ca o povară pentru sectorul agricol. Am dorit să insist din nou asupra importanței ca toți actorii relevanți să se implice în creionarea Planurilor Naționale Strategice care vor sta la baza cheltuirii celor aproximativ 20 de miliarde de euro de care va beneficia România în următorii 7 ani de zile”, a detaliat eurodeputatul Daniel Buda.

Acesta a reluat invitația adresată fermierilor de a colabora cu ”autoritățile naționale în elaborarea Planurilor Naționale Strategice astfel încât nevoile din teren să se regăsească în aceste planuri”.

Pe baza unor norme simplificate la nivel european, fiecare stat membru va trebui să pregătească și să prezinte până la 31 decembrie 2021, în baza prevederilor noii Politic Agricole Comune pentru perioada 2023-2027, propunerile de plan strategic pentru implementare în teren a obiectivelor acestei politici în următorii cinci ani, fiind nevoie de o aprobare din partea Comisiei Europene, însărcinată cu evaluarea rezultatelor. 

Executivul european va avea la dispoziție șase luni pentru a evalua și aproba planurile, care vor intra apoi în vigoare la începutul anului 2023.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
ONU6 hours ago

Klaus Iohannis participă pentru a cincea oară la Adunarea Generală ONU de la New York: Șeful statului, invitat de Joe Biden și la un summit global pentru coordonarea împotriva COVID-19

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

Comisia Europeană aprobă PNRR-ul Maltei, prin care țara va primi 316,4 milioane de euro pentru implementarea reformelor și investițiilor

ENERGIE6 hours ago

Klaus Iohannis a discutat cu CEO-ul OMV Petrom despre exploatarea gazelor din Marea Neagră în conformitate cu Pactul Ecologic European și Pachetul “Fit for 55”

Dan Motreanu7 hours ago

Dan Motreanu, ales responsabilul Grupului PPE pentru revizuirea legislației privind reducerea emisiilor în sectoarele agriculturii

Daniel Buda7 hours ago

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din PE: România va beneficia în următorii 7 ani de peste 8 miliarde de euro care trebuie să se regăsească în dezvoltarea și modernizarea fermelor

INTERNAȚIONAL7 hours ago

Ambasadorii României și Japoniei în SUA au discutat despre realizarea Parteneriatului Strategic bilateral și alianțele celor două țări cu Statele Unite

COMISIA EUROPEANA8 hours ago

Comisia Europeană a lansat HERA – Autoritatea europeană pentru pregătire și răspuns în caz de urgență sanitară, încă “o piatră de temelie a unei uniuni a sănătății”

COMISIA EUROPEANA8 hours ago

Vicepreședintele CE Margaritis Schinas echivalează gestionarea pandemiei cu „un miracol european” din perspectivă economică și sanitară

ROMÂNIA8 hours ago

Institutul Diplomatic Român și Ministerul Afacerilor Externe au lansat programul de conferințe și dezbateri intitulat “Viitorul Europei = Viitorul României“

ROMÂNIA8 hours ago

Agenția Națională a Funcționarilor Publici lansează ”E-bugetar – baza de date cu toţi bugetarii din România”

Dragoș Pîslaru1 day ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru: Procesul tehnic de aprobare a PNRR-ului României este finalizat. 2 mld. de euro prefinanțare ar putea intra deja în țară în noiembrie

S&D1 day ago

Social-democrații din Parlamentul European se așteaptă ca Ursula von der Leyen să fie „îndrăzneață” pentru înfăptuirea Europei sociale, digitale și ecologice

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Ursula von der Leyen pledează pentru apărarea “minunatelor valori europene” care au făcut Cortina de Fier să cadă: Ele sunt garantate de hotărârile CJUE, care trebuie respectate de fiecare stat membru

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Ursula von der Leyen: Acoperirea deficitului de finanțare de către UE-SUA în domeniul climei va transmite un semnal puternic întregii lumi

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Ursula von der Leyen anunță o nouă inițiativă a UE în domeniul semiconductorilor pentru a reduce dependența de Asia: Este o chestiune de suveranitate tehnologică. Să arătăm că suntem îndrăzneți

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Ursula von der Leyen îndeamnă la accelerarea procesului pentru o abordare comună a UE privind migrația: Subiectul nu ar trebui folosit niciodată pentru a diviza

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Ursula von der Leyen anunță că va organiza împreună cu Emmanuel Macron un summit european al apărării: Avem nevoie de o Uniune Europeană a Apărării

COMISIA EUROPEANA2 days ago

SOTEU 2021. Ursula von der Leyen afirmă că UE este lider mondial în lupta împotriva COVID: O pandemie este un maraton, nu un sprint. Am ales calea europeană. Și a funcționat!

COMISIA EUROPEANA2 days ago

SOTEU2021. Ursula von der Leyen anunță că UE și NATO vor adopta o nouă declarație comună: Trebuie să ne bazăm pe puterea unică a fiecărei părți

Vlad Nistor2 days ago

Eurodeputatul Vlad Nistor: În UE este absolut necesară o politică înțeleaptă față de China, Rusia și Turcia

Team2Share

Trending