UE amână cu două luni rezultale anchetei privind conflictul din Georgia
Rezultatele anchetei UE privind conflictul dintre Rusia şi Georgia din august 2008 vor fi anunţate cu două luni mai târziu decât prevăzut, în condiţiile în care tensiunile se intensifică în regiune, alimentând temerile de noi confruntări, relatează EUObserver.
Vineri, diplomaţii europeni au aprobat amânarea raportului din 31 iulie până în septembrie, la cererea diplomatului elveţian Heidi Tagliavini, care conduce ancheta. Ea cerut mai mult timp, pentru că noi dovezi au fost scoase la iveală, au explicat surse europene, precizând că bugetul de 1,6 milioane de euro al investigaţiei nu a fost modificat.
Potrivit Der Spiegel, anchetatorii nu au descoperit nicio dovadă că tancuri ruse ar fi intrat în regiunea rebelă Osetia de Sud în 7 august, ziua în care Georgia a atacat Ţhinvali, capitala teritoriului separatist.
Unul dintre experţii implicaţi, colonelul britanic Christopher Langton, a declarat că Georgia este vinovată de reacţia rusă, în timp ce avocatul german Otto Luchterhandt a subliniat că trupele ruse pentru menţinerea păcii din Osetia de Sud aveau dreptul să se apere, în baza articolul 51 al Cartei ONU.
Preşedintele georgian Mihail Saakaşvili a dat asigurări vineri că ancheta va dovedi că georgienii au avut dreptate.
Dacă raportul îl va învinovăţi pe Saakaşvili, acest lucru ar alimenta cererile Rusiei şi opoziţiei pentru demisia sa. Dacă va acuza, însă, Rusia, ar putea deteriora relaţiile ruso-europene şi ar afecta participarea Moscovei în rezolvarea conflictelor internaţionale.

Rezultatele anchetei UE privind conflictul dintre Rusia şi Georgia din august 2008 vor fi anunţate cu două luni mai târziu decât prevăzut, în condiţiile în care tensiunile se intensifică în regiune, alimentând temerile de noi confruntări, relatează EUObserver, citat de Newsin. Unul dintre experţii implicaţi, colonelul britanic Christopher Langton, a declarat că Georgia este vinovată de reacţia rusă, în timp ce avocatul german Otto Luchterhandt a subliniat că trupele ruse pentru menţinerea păcii din Osetia de Sud aveau dreptul să se apere, în baza articolul 51 al Cartei ONU.
Vineri, diplomaţii europeni au aprobat amânarea raportului din 31 iulie până în septembrie, la cererea diplomatului elveţian Heidi Tagliavini, care conduce ancheta. Ea cerut mai mult timp, pentru că noi dovezi au fost scoase la iveală, au explicat surse europene, precizând că bugetul de 1,6 milioane de euro al investigaţiei nu a fost modificat. Potrivit Der Spiegel, anchetatorii nu au descoperit nicio dovadă că tancuri ruse ar fi intrat în regiunea rebelă Osetia de Sud în 7 august, ziua în care Georgia a atacat Ţhinvali, capitala teritoriului separatist.
Preşedintele georgian Mihail Saakaşvili a dat asigurări vineri că ancheta va dovedi că georgienii au avut dreptate. Dacă raportul îl va învinovăţi pe Saakaşvili, acest lucru ar alimenta cererile Rusiei şi opoziţiei pentru demisia sa. Dacă va acuza, însă, Rusia, ar putea deteriora relaţiile ruso-europene şi ar afecta participarea Moscovei în rezolvarea conflictelor internaţionale.