Anchetatori internaționali: Racheta care a doborât zborul MH17 deasupra Ucrainei provenea de la o unitate militară rusă

Racheta care a doborât zobrul MH17 deasupra Ucrainei în 2014 provenea de la o unitate militară rusă, au precizat joi anchetatorii internaționali care se ocupă de caz. Rusia a negat că ar avea vreo implicare în acest dosar, informează Deutsche Welle.

O rachetă sol-aer a doborât pe data de 17 iulie 2014 avionul MH17 deasupra teritoriului ucrainean, în estul separatist, controlat de militanți pro-ruși. Toate persoanele aflate la bord, cele 298 de pasageri, plus echipajul, au decedat. Marea majoritate a pasagerilor erau de naționalitate olandeză. Avionul Boeing 777 zbura pe ruta Amsterdam (Olanda) – Kuala Lumpur (Malaezia).

Anchetatorii ”au concluzionat că racheta Buk-Telar, care a doborât MH17, provenea de la Brigada 53 antiaeriană cu baza la Kursk, în Rusia”, a anunţat anchetatorul olandez Wilbert Paulissen. ”Brigada 53 face parte din forţele armate ruse”, a adăugat el în cadrul unei conferinţe de presă.

”Toate vehiculele dintr-un convoi care transporta racheta aparţineau forţelor armate ruse”, a insistat anchetatorul olandez, ale cărui declaraţii au fost difuzate de televiziuni.

Echipa comună de investigație este formată din anchetatori din Australia, Belgia, Malaezia, Olanda și Ucraina.

Rusia a negat în repetate rânduri implicarea sa în această tragedie.

În septembrie 2016, anchetatorii internaţionali ajunseseră deja la concluzia că racheta fusese adusă din Rusia înainte de a fi lansată de pe teritoriul din estul Ucrainei controlat de separatişti proruşi. Totuşi, ei nu au indicat cine anume a tras proiectilul.

Investigaţia efectuată de Olanda se focalizează în prezent pe aproximativ 100 de persoane suspectate că au jucat ”un rol activ” în acest caz. Însă niciun nume nu a fost menţionat până acum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.