Connect with us

ROMÂNIA

ANCOM: România avea în prima jumătate a anului 6,5 milioane de conexiuni la internet fix și 21,3 milioane de conexiuni la internet mobil

Published

on

© European Union, 2015/Source: EC - Audiovisual Service

Evoluția pieței de comunicații electronice în prima jumătate a anului 2023 arată transformarea digitală a serviciilor, caracterizată de menţinerea ritmurilor de creștere pe segmentul de internet şi date, dar şi de continuarea scăderilor pe voce şi mesagerie SMS, potrivit unui raport publicat de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). 

Raportul arată că scăderea telefoniei fixe (-6% ca număr de linii) se datorează în principal segmentului de utilizatori persoane fizice (-8%), numărul de linii aferente persoanelor juridice înregistrând o scădere de doar 3%; traficul total de voce efectuat din rețelele fixe s-a diminuat cu 7%.

Din cele peste 23 milioane cartele SIM active de telefonie mobilă, de pe aproape 20 milioane (87%) s-a utilizat şi internetul mobil; numărul cartelelor SIM cu abonament continuă să crească (+472.000 în sem I 2023, până la 66% din totalul cartelelor SIM active), iar cel al cartelelor preplătite active îşi menţine scăderea (-655.000 în sem I 2023), astfel că numărul total de cartele SIM active a scăzut cu 1%

Traficul de voce din reţelele mobile a continuat ritmul de scădere (-3%) faţă de sem II 2022, în timp ce durata medie a unui apel a avut o ușoară creștere (2 minute şi 59 secunde în sem I 2023, de la 2 minute şi 54 secunde în sem II 2022). În medie lunară, un locuitor a efectuat din rețelele mobile 89 apeluri cu o durată cumulată de 4 ore și 27 minute și a transmis doar 16 mesaje SMS. 

Numărul de conexiuni de internet fix a ajuns la aproape 6,5 milioane (+2%), în creştere mai accentuată în mediul rural (+3%) faţă de mediul urban (+1%). Numărul conexiunilor cu fibră optică până în locuinţă/sediu (FTTH) a depăşit 4,7 milioane, însemnând o creștere semestrială de +7%. De asemenea, peste 91% dintre conexiunile de internet fix permit viteze de descărcare de cel puțin 100 Mbps, din care 29% sunt Gigabit (cel puțin 1 Gbps).

Traficul total de internet fix a crescut cu 11%, astfel că traficul mediu lunar per locuitor a ajuns în semestrul I 2023 la 80 GB, adică aproape 2,7 GB/zi.

Totuși, umărul conexiunilor active la internet mobil aproape a stagnat (+1%), însă numărul conexiunilor 5G s-a dublat, depăşind 1,5 milioane (7% din total). Traficul de internet mobil a crescut cu 4%, iar media lunară per locuitor a depăşit 9 GB, adică peste 300 MB/zi.

Tehologia 4G asigură cvasi-totaltatea traficului de internet mobil (94%), deși contribuția 5G la realizarea traficului de internet mobil s-a dublat, până la 1,3%.

Numărul total de abonați la serviciile de retransmisie TV a înregistrat o ușoară scădere cu 1% ajungând la 7,8 milioane, pe seama înlocuirii serviciilor prin satelit/DTH (-176.000 abonaţi) cu cele prin cablu (+129.000 abonaţi).

Veniturile totale din furnizarea de reţele şi servicii de comunicaţii electronice au scăzut cu 2,3% față de semestrul precedent, ajungând la o valoare de 8,34 miliarde lei (1,7 miliarde euro), însemnând o pondere de 1,2% în PIB. Evoluția este dată de reducerea veniturilor cu ridicata (wholesale) din telefonia mobilă. Toate evoluțiile de mai sus sunt semestriale și reflectă situația la 30.06.2023 (semestrul I 2023, pentru trafic şi venituri), raportată la situaţia de la 31.12.2022 (semestrul II 2022).

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

POLITICĂ

Ministrul Predoiu: Constituția ne cere să respingem orice formă de extremism sau violență și să rămânem parte a lumii europene și euroatlantice

Published

on

© Cătălin Predoiu - Facebook

Ministrul afacerilor interne, Cătălin Predoiu, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Constituției, subliniind importanța legii fundamentale pentru democrația și securitatea României, mai ales în contextul provocărilor actuale.

“Adoptarea Constituției din 1991 a consacrat juridic voința poporului român de a trăi în democrație, libertate, toleranță și justiție. Revizuirea din 2003 a reflectat împlinirea aspirațiilor europene și euroatlantice ale României, fundamentând aderarea la NATO și Uniunea Europeană”, a declarat Predoiu, într-un mesaj publicat pe site-ul MAI.

Ministrul liberal a atras atenția asupra atacurilor recente asupra integrității procesului democratic, menționând că tehnologiile moderne au fost folosite pentru a influența dreptul la vot.

“În astfel de momente, trebuie să ne bazăm pe Constituție și pe valorile noastre, câștigate cu jertfă de înaintași. Integritatea proceselor democratice trebuie protejată atunci când este atacată, fie din interior, fie din exterior, așa cum s-a întâmplat recent”, a afirmat el.

Predoiu a lăudat intervenția instituțiilor statului, inclusiv a Curții Constituționale, care au luat decizii pentru a apăra Constituția și drepturile cetățenilor.

“Instituțiile statului nu doar că au dreptul, dar au și obligația morală și legală de a interveni pentru a proteja valorile democratice”, a spus el.

Cătălin Predoiu a criticat vehicularea unor idei extremiste, inclusiv atacurile asupra sistemului politic democratic.

“Anihilarea sistemului politic, în numele unui populism anacronic, reprezintă capcana clasică întinsă poporului de orice dictator în devenire. Constituția ne cere să respingem orice formă de extremism, xenofobie sau violență și să rămânem parte a lumii europene și euroatlantice”, a indicat ministrul.

Predoiu și-a exprimat gratitudinea față de cei care contribuie la apărarea Constituției și a valorilor naționale: “Gândurile mele se îndreaptă către toți cei care au scris și adoptat Constituția, către cei care au construit integrarea noastră euroatlantică și către angajații Ministerului Afacerilor Interne, care, în aceste zile de provocări, și-au dovedit profesionalismul și patriotismul.”

În încheiere, ministrul a transmis un apel către toți cetățenii: „Suntem cu toții datori să respectăm și să apărăm permanent Constituția României. La mulți ani, Constituției României!”

Continue Reading

ROMÂNIA

Mesajul premierului de Ziua Constituției: Legea fundamentală rămâne garantul menținerii drumului nostru european și euroatlantic

Published

on

© Marcel Ciolacu/ Facebook

De Ziua Constituției, premierul Marcel Ciolacu reafirmă angajamentul Guvernului pentru promovarea principiilor constituționale și pentru susținerea arhitecturii instituționale care să garanteze respectarea Legii fundamentale.

„Astăzi, cu atât mai mult, Legea fundamentală rămâne garantul stabilității vieții politice și instituționale, echilibrului păcii sociale a națiunii și menținerii drumului nostru european și euroatlantic. Românii și România au nevoie de legi și instituții puternice pentru a-și apăra libertatea, pacea și viitorul”, se arată în mesajul transmis de șeful Guvernului.

    Citiți și: Mesajul președintelui CCR de Ziua Constituției: CCR va continua să apere Constituția în fața forțelor care amenință valorile fundamentale ale democrației

Curtea Constituțională a României a anulat vineri, printr-o decizie în unanimitate a celor nouă judecători constituționali, întregul proces electoral privind alegerea președintelui României.

Procesul electoral pentru alegerea președintelui României va fi refăcut complet, guvernul fiind responsabil de stabilirea unei noi date pentru desfășurarea alegerilor.

Această decizie presupune reluarea de la zero a întregului proces electoral, ceea ce înseamnă că toți candidații vor trebui să se înscrie din nou și să treacă prin validarea Biroului Electoral Central.

„În baza articolului 146 litera f din Constituție, se anulează întregul proces electoral privind alegerea președintelui României”, se precizează în comunicatul oficial. Acest articol din Constituție stipulează că Curtea Constituțională are rolul de a supraveghea respectarea procedurii de alegere a președintelui și de a confirma rezultatele.

Decizia de anulare a alegerilor vine ca urmare a declasificării informațiilor furnizate de serviciile de informații, care au relevat dovezi privind interferența Rusiei în procesul electoral.

Continue Reading

NATO

Cehia, Portugalia și Spania condamnă ingerințele străine maligne în România: Doar românii își vot decide viitorul/ Încredere deplină în procesele democratice din România

Published

on

© MAE

Cehia, Portugalia și Spania s-au alăturat sâmbătă aliaților din NATO și partenerilor din Uniunea Europeană care și-au manifestat solidaritatea cu România după decizia Curții Constituționale a României de anulare a alegerilor prezidențiale deoarece “procesul electoral privind alegerea Președintelui României a fost viciat pe toată durata desfășurării lui și în toate etapele de multiple neregularități și încălcări ale legislației electorale”.

“Am luat act de decizia Curții Constituționale a României de a anula rezultatele alegerilor prezidențiale din România. Am deplină încredere în instituțiile și procesele democratice din România. Condamn ferm ingerințele străine maligne în România, care nu își au locul într-o țară care este aliatul nostru important din NATO și partenerul nostru din UE. Cehia va continua să lucreze împreună cu România pentru a ne consolida rezistența și securitatea”, a transmis ministrul ceh de externe, Jan Lipavsky.

Ministerul de Externe de la Lisabona a precizat că Portugalia urmărește “cu îngrijorare rapoartele privind o campanie hibridă rusă care vizează alegerile prezidențiale din România”. “Alegerile libere și corecte sunt un pilon esențial al democrațiilor. Vom continua să colaborăm cu România, UE și NATO în apărarea valorilor noastre comune”, a transmis MAE portughez.

La rândul său, ministrul de externe al Spaniei, José Manuel Albares, a precizat că  urmărește “cu îngrijorare situația din România, un prieten esențial în familia europeană”.

“Doar românii își pot decide viitorul. Democrațiile noastre trebuie să fie libere de interferențe și dezinformări externe”, a subliniat șeful diplomației de la Madrid.

Curtea Constituțională a României a anulat vineri, printr-o decizie în unanimitate a celor nouă judecători constituționali, întregul proces electoral privind alegerea președintelui RomânieiÎn motivarea care a stat la baza deciziei de anulare a alegerilor prezidențiale, CCR a arătat că “procesul electoral privind alegerea Președintelui României a fost viciat pe toată durata desfășurării lui și în toate etapele de multiple neregularități și încălcări ale legislației electorale”.

Principalul partener al României, Statele Unite, și și alți parteneri precum Marea BritanieEstoniaPolonia, Franța și Lituania, și-au reafirmat încrederea în instituțiile și procesele democratice ale României, inclusiv în investigațiile privind influența străină malignă după decizia Curții Constituționale a României de anulare a alegerilor prezidențiale. Și președinția G7, asigurată de Italia, se declară “foarte îngrijorată de activitățile hibride ale Rusiei în influențarea alegerilor din România”.

Interferența Rusiei în alegerile din România confirmă că planurile agresive ale Kremlinului se extind la UE și NATO“, a transmis și ministrul de externe al Ucrainei.

Decizia CCR a venit ca urmare a unor sesizări, inclusiv din partea Calea Europeană, după ce președintele Klaus Iohannis a autorizat desecretizarea documentelor din ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării și după ce România i-a informat pe aliații din NATO că va lua “toate măsurile necesare pentru a proteja democrația, securitatea națională și suveranitatea”, cu ocazia participării ministrului de externe Luminița Odobescu la ministeriala de externe a NATO.

Informațiile desecretizate au indicat că au fost obținute date certe care relevă intențiile unor persoane de pe teritoriul României de a afecta suveranitatea statului român, “stabilindu-și obiectivul comun de a sprijini demersurile politice ale candidatului Călin Georgescu de a accede pe funcția de președinte al României”. Informațiile declasificate au arătat cum conturi de pe rețeaua de socializare TikTok au fost instrumentalizate și activate în acest scop. TikTok nu l-a marcat pe Călin Georgescu drept candidat politic, iar conținutul asociat hashtag-urilor campaniei lui Georgescu a ajuns pe locul 9 la nivel mondial în topul trendurilor de promovare. Totodată, un finanțator a plătit 381.000 de dolari către utilizatori TikTok care să-l promoveze pe Călin Georgescu, iar infrastructura procesului electoral s-a aflat sub presiune, România fiind țintită de 85.000 de atacuri cibernetice prin platforme de criminalitate cibernetică de sorginte rusă, care au fost lansate prin sisteme informatice din peste 33 de țări.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
NATO3 hours ago

Trump, după întâlnirea tripartită cu Zelenski și Macron la Paris: Ucraina ar dori să încheie un acord de pace. Este timpul ca Vladimir să acționeze, China poate ajuta

POLITICĂ3 hours ago

Ministrul Predoiu: Constituția ne cere să respingem orice formă de extremism sau violență și să rămânem parte a lumii europene și euroatlantice

ROMÂNIA3 hours ago

Mesajul premierului de Ziua Constituției: Legea fundamentală rămâne garantul menținerii drumului nostru european și euroatlantic

NATO4 hours ago

Cehia, Portugalia și Spania condamnă ingerințele străine maligne în România: Doar românii își vot decide viitorul/ Încredere deplină în procesele democratice din România

PARLAMENTUL EUROPEAN4 hours ago

Siegfried Mureșan: Cea mai mare alianţă de centru-dreapta din lume condamnă interferenţa Rusiei în alegerile din România

SECURITATE4 hours ago

Trilaterală Macron-Trump-Zelenski la Elysee: Pacea trebuie să conțină garanții puternice de securitate pentru Ucraina, afirmă liderul ucrainean

ROMÂNIA6 hours ago

MApN: Afirmațiile că România pregătește trimiterea de efective ale Armatei în Ucraina sunt “false” şi “manipulatoare”

JUSTIȚIE6 hours ago

Ziua Constituției. Klaus Iohannis: Constituția este un scut împotriva amenințărilor la adresa democrației. Aderarea României la NATO și UE sunt direcții constituționale ireversibile

ROMÂNIA6 hours ago

Mesajul președintelui CCR de Ziua Constituției: CCR va continua să apere Constituția în fața forțelor care amenință valorile fundamentale ale democrației

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Siria: Regimul al-Assad a fost răsturnat de la putere după 50 de ani. Donald Trump anunță că Bashar al-Assad a fugit din țară, pierzând “protecția Rusiei lui Putin”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 days ago

Din Parlamentul European, Virgil Popescu îi îndeamnă pe români să iasă la vot: Va fi decisiv pentru viitorul țării. Vrem să avem în continuare fonduri europene să ne dezvoltăm

INTERVIURI4 days ago

INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII4 days ago

Marcel Ciolacu anunță o finanțare de 5 miliarde de euro de la BEI pentru finalizarea de autostrăzi, modernizarea magistralelor feroviare și construcția magistralei de metrou spre Otopeni

INTERVIURI5 days ago

INTERVIU Adrian Furtună, expert la CNCR: Din nevoia de apartenență, romii sunt atrași în cursa întinsă de extrema dreaptă. Mulți nu își cunosc istoria

POLITICĂ5 days ago

Klaus Iohannis: Vom avea alt președinte, alt parlament, alt guvern, dar România rămâne aici, cu mari așteptări de la elitele țării

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

Reprezentanții TikTok, chestionați de eurodeputați români cu privire la respectarea prevederilor europene privind serviciile digitale în contextul alegerilor prezidențiale din România

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Plenul Parlamentului European va discuta riscurile dezinformării pe TikTok pentru integritatea alegerilor în Europa ca urmare a scrutinului din România

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE

POLITICĂ7 days ago

Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat

Trending