Connect with us

ROMÂNIA

ANCOM: România avea în prima jumătate a anului 6,5 milioane de conexiuni la internet fix și 21,3 milioane de conexiuni la internet mobil

Published

on

© European Union, 2015/Source: EC - Audiovisual Service

Evoluția pieței de comunicații electronice în prima jumătate a anului 2023 arată transformarea digitală a serviciilor, caracterizată de menţinerea ritmurilor de creștere pe segmentul de internet şi date, dar şi de continuarea scăderilor pe voce şi mesagerie SMS, potrivit unui raport publicat de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). 

Raportul arată că scăderea telefoniei fixe (-6% ca număr de linii) se datorează în principal segmentului de utilizatori persoane fizice (-8%), numărul de linii aferente persoanelor juridice înregistrând o scădere de doar 3%; traficul total de voce efectuat din rețelele fixe s-a diminuat cu 7%.

Din cele peste 23 milioane cartele SIM active de telefonie mobilă, de pe aproape 20 milioane (87%) s-a utilizat şi internetul mobil; numărul cartelelor SIM cu abonament continuă să crească (+472.000 în sem I 2023, până la 66% din totalul cartelelor SIM active), iar cel al cartelelor preplătite active îşi menţine scăderea (-655.000 în sem I 2023), astfel că numărul total de cartele SIM active a scăzut cu 1%

Traficul de voce din reţelele mobile a continuat ritmul de scădere (-3%) faţă de sem II 2022, în timp ce durata medie a unui apel a avut o ușoară creștere (2 minute şi 59 secunde în sem I 2023, de la 2 minute şi 54 secunde în sem II 2022). În medie lunară, un locuitor a efectuat din rețelele mobile 89 apeluri cu o durată cumulată de 4 ore și 27 minute și a transmis doar 16 mesaje SMS. 

Numărul de conexiuni de internet fix a ajuns la aproape 6,5 milioane (+2%), în creştere mai accentuată în mediul rural (+3%) faţă de mediul urban (+1%). Numărul conexiunilor cu fibră optică până în locuinţă/sediu (FTTH) a depăşit 4,7 milioane, însemnând o creștere semestrială de +7%. De asemenea, peste 91% dintre conexiunile de internet fix permit viteze de descărcare de cel puțin 100 Mbps, din care 29% sunt Gigabit (cel puțin 1 Gbps).

Traficul total de internet fix a crescut cu 11%, astfel că traficul mediu lunar per locuitor a ajuns în semestrul I 2023 la 80 GB, adică aproape 2,7 GB/zi.

Totuși, umărul conexiunilor active la internet mobil aproape a stagnat (+1%), însă numărul conexiunilor 5G s-a dublat, depăşind 1,5 milioane (7% din total). Traficul de internet mobil a crescut cu 4%, iar media lunară per locuitor a depăşit 9 GB, adică peste 300 MB/zi.

Tehologia 4G asigură cvasi-totaltatea traficului de internet mobil (94%), deși contribuția 5G la realizarea traficului de internet mobil s-a dublat, până la 1,3%.

Numărul total de abonați la serviciile de retransmisie TV a înregistrat o ușoară scădere cu 1% ajungând la 7,8 milioane, pe seama înlocuirii serviciilor prin satelit/DTH (-176.000 abonaţi) cu cele prin cablu (+129.000 abonaţi).

Veniturile totale din furnizarea de reţele şi servicii de comunicaţii electronice au scăzut cu 2,3% față de semestrul precedent, ajungând la o valoare de 8,34 miliarde lei (1,7 miliarde euro), însemnând o pondere de 1,2% în PIB. Evoluția este dată de reducerea veniturilor cu ridicata (wholesale) din telefonia mobilă. Toate evoluțiile de mai sus sunt semestriale și reflectă situația la 30.06.2023 (semestrul I 2023, pentru trafic şi venituri), raportată la situaţia de la 31.12.2022 (semestrul II 2022).

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ROMÂNIA

Emil Hurezeanu și Kaja Kallas au discutat despre strategia UE la Marea Neagră, extinderea UE cu R. Moldova și Ucraina și sprijinirea Chișinăului în actuala criză energetică

Published

on

© MAE

Noul șef al diplomației române, Emil Hurezeanu, a avut luni o primă convorbire telefonică cu Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Kaja Kallas, cu care a discutat despre sprijinul Uniunii Europene pentru Republica Moldova, avansarea integrării europene a R. Moldova și Ucrainei și strategia UE la Marea Neagră

Într-o postare pe X, Ministerul de Externe de la București a descris discuția telefonică drept un “schimb productiv de opinii” între Hurezeanu și Kallas.

Cei doi oficiali au discutat despre sprijinul pentru Republica Moldova în gestionarea actualei crize energetice, sprijinul multidimensional pentru Ucraina în timp ce sunt impuse în continuare costuri Rusiei și procesul de extindere a UE cu Republica Moldova și Ucraina.

Totodată, ministrul român de externe și șefa diplomației UE au discutat despre strategia UE la Marea Neagră și amenințările hibride.

Continue Reading

ROMÂNIA

Luminița Odobescu, fost ministru de externe și fost consilier prezidențial, a fost numită consilier de stat al premierului Marcel Ciolacu

Published

on

Luminița Odobescu, fost ministru al afacerilor externe și fost consilier pentru afaceri europene al președintelui Klaus Iohannis, a fost numită consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-ministrului, potrivit unei decizii publicate luni în Monitorul Oficial.

Odobescu a deținut din iunie 2023, odată cu rotativa guvernamentală Ciucă – Ciolacu în cadrul coaliției PSD-PNL, funcția de ministru al afacerilor externe. Anterior, între noiembrie 2021 și iunie 2023 a fost consilier pentru afaceri europene al președintelui Klaus Iohannis.

Luminița Odobescu a fost reprezentantul permanent al României la UE din septembrie 2015 și până în noiembrie 2021un mandat care a culminat cu gestionarea primei președinții a României la Consiliul UE. România a deținut în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019 prima sa președinție la nivelul Consiliul Uniunii Europene, un mandat ce se aștepta a fi marcat de ieșirea Marii Britanii din UE la 29 martie, de alegerile pentru Parlamentul European și debutul negocierilor pentru viitoarea garnitură de lideri ai instituțiilor UE, de negocierile pentru Cadrul Financiar Multianual și de pachetul ”primul summit al UE de Ziua Europei, de la Sibiu, și adoptarea Agendei Strategice a UE 2019-2024”.

În această perioadă, președinția română a facilitat adoptarea a 90 de dosare legislative: 7 dosare finalizate în cadrul politicii agricole și politicii de pescuit; 14 dosare finalizate în contextul Brexit (măsurile de contingență); 14 dosare încheiate în privința Pieței Unice (îndeosebi directiva privind dreptul de autor); 21 dosare încheiate în privința Uniunii economice și monetare; 5 dosare adoptate în domeniul afacerilor sociale și muncii; 2 dosare încheiate în domeniul mediului; 3 dosare finalizate în privința funcționării democratice a instituțiilor UE; 7 dosare adoptate în domeniul justiție și afaceri interne; 7 dosare încheiate în domeniile telecomunicațiilor, energiei și infrastructurii (cu accent special pe directiva privind gazele naturale); 10 dosare finalizate în privința viitorului Cadru Financiar Multianual (îndeosebi Fondul European de Apărare și Mecanismul pentru Interconectarea Europei).

Din 2020, o dată cu debutul pandemiei, sub mandatul Luminiței Odobescu, România a propus măsuri de solidaritate care au fost aplicate la nivel european pentru gestionarea crizei sanitare, de la flexibilizarea transferului între fonduri europene, la suspendarea regulilor deficitului bugetar, țara noastră fiind totodată primul stat membru care a găzduit rezerva strategică de echipamente medicale a Uniunii Europene. Nu în ultimul rând, la capătul negocierilor politice, diplomatice și tehnice privind viitorul buget multianual și a planului de redresare post-COVID-19, România a obținut aproape 80 de miliarde de euro pentru următorul deceniu.

Odobescu a fost propusă pentru poziția de reprezentant permanent al României la UE pe 30 aprilie 2015 printr-un decret semnat de președintele Klaus Iohannis.

Luminița Odobescu este diplomat de carieră ce a exercitat între noiembrie 2012 şi august 2015 funcţia de Consilier de stat pentru afaceri europene şi politică externă în cadrul Cancelariei Primului Ministru. În decembrie 2014 i-a fost acordat gradul diplomatic de ambasador.

A fost secretar de stat pentru afaceri europene în cadrul Ministerului Afacerilor Externe în perioada februarie – noiembrie 2012, iar între 2008 şi 2012 a îndeplinit funcţia de director general al Departamentului Uniunea Europeană din Ministerul Afacerilor Externe, fiind responsabilă cu gestionarea ansamblului problematicii UE şi a dialogului politic bilateral cu statele membre UE, AELS şi Turcia.

Între anii 2002 şi 2007 a deţinut diverse poziţii în cadrul Reprezentanţei Permanente a României la Uniunea Europeană – Bruxelles, gestionând o serie de capitole în cadrul negocierilor de aderare a României la UE (energie, uniune economică şi monetară, taxare, comerţ, etc.). De asemenea, a fost responsabilă de gestionarea relaţiilor comerciale dintre România şi UE şi a măsurilor de apărare comercială.

După semnarea Tratatului de aderare a României la UE, Luminiţa Odobescu a asigurat coordonarea şi pregătirea reuniunilor Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi Adjuncţi (COREPER I), participând, în paralel, la o serie de grupuri de lucru ale Consiliului şi Comisiei Europene.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ministrul Alexandru Rafila: Odată cu aplicarea noului Regulament HTA, România își propune să recupereze decalajele în materie de acces la medicamente inovatoare

Published

on

© Ministerul Sănătății

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, salută intrarea în vigoare a Regulamentului privind Evaluarea Tehnologiilor Medicale (HTA) și subliniază importanța acestuia în scurtarea timpului de așteptare al pacienților în vederea accesării tratamentulor de ultimă generație. De asemenea, ministrul pledează pentru o Uniune Europeană a Sănătății puternică și echitabilă. 

Intrarea în vigoare a noului Regulament european privind evaluarea tehnologiilor medicale (HTA) reprezintă un pas înainte pentru creșterea accesului la tratamente inovatoare, în timp cât mai scurt, pentru pacienții din România. Activitatea de evaluare clinică desfășurată de acum într-o singură etapă la nivel european, care are loc imediat după acordarea unei autorizații unice valabilă în toate statele UE, va permite ca autoritățile naționale să ia decizii mai rapide, dar și mai informate, cu privire la stabilirea prețurilor și rambursarea noilor tehnologii medicale”, a transmis Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o declarație pentru CaleaEuropeana.ro

Potrivit ministrului, Regulamentul va face ca pacienții să poată beneficia în viitorul apropiat de un acces mai rapid decât în prezent la medicamentele de ultimă generație: „Odată cu aplicarea noului Regulament HTA, alături de o adaptare a legislației naționale în domeniu, aflată deja în discuție, țara noastră își propune să recupereze decalajele în materie de acces la medicamente inovatoare.”

Nu în ultimul rând Alexandru Rafila a salutat implicarea experților români care au luat parte încă de la etapa negocierilor pentru adoptarea acestui Regulament: „Am încredere că autoritățile noastre vor aplica fără întârzieri această nouă legislație europeană, pentru că o vor face în beneficiul pacienților. A fost o muncă de echipă care trebuie să continue la fel de intens pentru a avea rezultatele așteptate cât mai rapid.”

„Împreună cu restul statelor membre și instituțiile cheie ale UE, putem realiza o Uniune Europeană a Sănătății puternică, în care accesul echitabil la tratamente inovatoare să fie cu adevărat posibil, indiferent de cetățenie”, a conchis ministrul.

Regulamentul privind Evaluarea Tehnologiilor Medicale (HTA) a intrat în vigoare duminică, 12 ianuarie. Acest regulament le va asigura pacienților statelor Uniunii Europene accesul la cel mai bun tratament disponibil pe piață, analizând în același timp costurile pentru pacient și impactul asupra organizării sistemelor de sănătate în administrarea tratamentului. 

   Citiți și: Noul regulament HTA intră în vigoare. Pacienții statelor UE vor beneficia de un acces mai rapid la tratamente inovatoare

Health Technology Assessment (HTA), așa-numita Evaluare a Tehnologiilor Medicale (ETM), reprezintă un proces complex ce măsoară valoarea adăugată a unei noi tehnologii medicale în comparație cu tehnologiile existente. HTA poate fi un instrument extrem de important pentru pacienții români în ceea ce privește accesul la noile medicamente, România fiind printre țările UE care le oferă gratuit pacienților cele mai puține medicamente inovatoare.

Într-o primă etapă, începând cu 12 ianuarie, aceste noi norme se vor aplica cererilor de autorizație de introducere pe piață pentru un nou medicament împotriva cancerului sau un medicament pentru terapie avansată (ATMP). Normele vor fi extinse la medicamentele orfane în ianuarie 2028, iar din 2030 vor acoperi toate medicamentele noi. Dispozitivele medicale selectate cu risc ridicat vor fi, de asemenea, evaluate începând cu 2026.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ROMÂNIA9 minutes ago

Emil Hurezeanu și Kaja Kallas au discutat despre strategia UE la Marea Neagră, extinderea UE cu R. Moldova și Ucraina și sprijinirea Chișinăului în actuala criză energetică

ROMÂNIA29 minutes ago

Luminița Odobescu, fost ministru de externe și fost consilier prezidențial, a fost numită consilier de stat al premierului Marcel Ciolacu

NATO11 hours ago

Secretarul general NATO cere europenilor să crească bugetele apărării, folosind “o mică parte” din fondurile de pensii și sănătate: Dacă nu, europenii “se pot apuca de cursuri de limbă rusă”

CONSILIUL EUROPEAN11 hours ago

Liderii europeni, convocați de Antonio Costa la o reuniune excepțională UE-NATO-Regatul Unit consacrată apărării europene pe februarie, la Château de Limont

CONSILIUL UE15 hours ago

UE prelungește cu încă un an măsurile restrictive împotriva celor care sprijină sau facilitează acțiunile violente ale Hamas și ale Jihadului Islamic Palestinian

ROMÂNIA16 hours ago

Ministrul Alexandru Rafila: Odată cu aplicarea noului Regulament HTA, România își propune să recupereze decalajele în materie de acces la medicamente inovatoare

INTERNAȚIONAL16 hours ago

Românii vor avea nevoie de o autorizație electronică de călătorie pentru deplasarea în Israel. Cum poate fi obținută

U.E.16 hours ago

Șefa diplomației germane avertizează asupra riscurilor pentru pacea fragilă din Siria, în contextul discuțiilor despre ridicarea sancțiunilor UE

G717 hours ago

Șase țări din UE solicită Comisiei Europene să reducă plafonul de preț al G7 pentru petrolul rusesc: Este momentul să sporim și mai mult impactul sancțiunilor noastre

PARLAMENTUL EUROPEAN17 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu, apel la combaterea minciunilor răspândite de extremiști: Dezvoltarea României, posibilă doar alături de lumea democratică, UE și NATO

INTERNAȚIONAL7 days ago

Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE

U.E.1 week ago

Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern

U.E.1 week ago

Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa

CONSILIUL UE1 week ago

Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”

ROMÂNIA2 weeks ago

În acordurile imnului UE, Cătălin Predoiu și omologul bulgar au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră în primul minut al anului 2025, marcând aderarea deplină a României și a Bulgariei la Schengen

ROMÂNIA2 weeks ago

Guvernul adoptă Ordonanța „Trenuleț”, un set de măsuri fiscal-bugetare pentru reducerea deficitului la 7% în 2025 și menținerea accesului României la fondurile europene și din PNRR

POLITICĂ3 weeks ago

Guvernul a depus jurământul. Klaus Iohannis: Oamenii așteaptă să mențineți ferm traiectoria pro-europeană și euro-atlantică din ultimii 35 de ani. Vă rog să acţionaţi aşa

POLITICĂ3 weeks ago

Guvernul “Ciolacu 2” a primit la limită votul de încredere al Parlamentului României. Cabinetul coaliției PSD-PNL-UDMR va depune jurământul la Cotroceni

U.E.4 weeks ago

După 200 de reuniuni de negociere, UE și Elveția au ajuns la un ”acord istoric” de modernizare a cooperării dintre cele două părți

Trending