Connect with us

BUSINESS

Andreea Paul: Cum poate deveni Transilvania model de comportament european pentru România?

Published

on

Prim-Vicepreședintele PDL, Andreea PAUL, consideră că  investiţiile din Regiunea de Nord-Vest pot fi o sursă de inspirație pentru România.

andreea paulRedăm declarația de presă semnată de Andreea Paul privitoare la  investiţiile din Regiunea de Nord-Vest:

<< 1. Ce investiții ar fi prioritare pentru Regiunea de Nord-Vest ?
Investițiile în regiunea de Nord-Vest trebuie să aibă patru direcții esențiale: infrastructură, turism, dezvoltarea de centre de afaceri și educație. Ca deputat, un punct de pornire pentru Țara Oașului este lansarea în august anul acesta a albumului turistic și a site-ului Țării Oașului.

Pentru a ajunge să investești sau să admiri natura sau oamenii îți trebuie infrastructură modernă. Este necesară conectarea infrastructurii Transilvaniei la cea națională și europeană. Este inadmisibil să ajungi mai repede din Transilvania în celalalt capăt al Europei decât în București sau în Constanța. De aceea, investițiile prioritare în infrastructură sunt:
• Finalizarea Autostrăzii Transilvania. De la rezilierea contractului cu Bechtel, cei 64 de kilometri de la Suplacu de Barcău la Borș au rămas fără constructor. Finalizarea lucrărilor este esențială cu atât mai mult cu cât Drumul Național 1 este una dintre arterele de circulație cu cel mai intens trafic. La momentul actual, mai sunt contractate lucrări numai pe tronsonul de 8,7 kilometri al Autostrăzii Transilvania, 3A1 Gilău – Nădășel, dar CNADNR a anunțat amânarea proiectului pentru anul 2014.
• Reabilitarea DN19 între Livada-Sighetul Marmației, a DN18 între Baia Mare și Sighetul Marmației și reînceperea lucrărilor de reabilitare a DJ109L, cunoscut și ca „Autostrada Țării Oașului” intră în categoria proiectelor de investiții urgente.
• Acestora le adaug mulțimea de drumuri județene impracticabile, nereabilitate de ani de zile, care împiedică buna desfășurare a activităților economice.

Turismul înseamnă natură, tradiții și oameni. Investițiile sunt necesare pentru:
• Promovarea eco-turismului și includerea gospodăriilor tradiționale în circuitul turistic al regiunii, după proiectul similar din judeţul Sălaj.
• Realizarea circuitului turistic al bisericilor din lemn din județul Maramureș.
• Dezvoltarea turismului balnear. Județul Satu-Mare a fost odată un important obiectiv balnear. Astăzi, Centrul turistic Tășnad are nevoie de investiții; fostele centre balneare din Satu Mare sunt în paragină. În județul Maramureș, turismul balnear la Ocna Șugatag așteaptă să fie promovat.
• De continuarea investițiilor au nevoie și proiectele de dezvoltare a stațiunilor turistice montane precum Borșa, Băișoara, Stâna de Vale, Colibița.
• Finalizarea pârtiei de schi de la Luna Şes.

Centrele de afaceri înseamnă atragerea investitorilor străini prin forță de muncă bine calificată, centre urbane – centre ale industriilor creative și poli de telecomunicații.
• Dezvoltarea de parcuri industriale și funcționarea la capacitate maximă a celor deja existente este esențială. Asociația Cluj IT Cluster a lansat proiectul de dezvoltare urbană Cluj Innovation City dedicat dezvoltării proiectelor și tehnologiilor în domeniul IT. În 20 de ani, Clujul va fi un pol important al IT-ului mondial şi va avea 20.000 de locuri de muncă noi. Proiecte de aceste gen trebuie multiplicate. De pildă, municipiul Baia Mare nu are în prezent un parc industrial. Parcul industrial din Satu Mare sau cel din Jibou sunt mai mult goale.
• Realizarea centrelor de colectare a legumelor și fructelor pentru agricultorii din fiecare județ.

Toate problemele noastre au o rădăcină comună a răului: sistemul bolnav al educației, rămas mult în urmă, care produce oameni care nu se pricep la nimic și în care se bagatelizează educarea valorilor umane. Partea cea mai nocivă în sistemul educațional românesc este agresiunea de proporții la adresa copilului și a adolescentului. Vorba profesorului Solomon Marcus: „se comit crime la adresa drepturilor copilului și ale adolescentului în învățământul românesc”. Asistăm la fenomene grave de semi-analfabetism în spațiul public, preluate și promovate de mass-media. Violența verbală și fizică manifestată în școală, pe stradă, în presă și la televiziuni, de prea multe ori chiar și în familie, răfuielile politice lipsite de conținut, toate manifestă o miopie gravă față de cancerul societății românești: educația. Dacă nu rezolvăm problema educației, vom rămâne mereu în sărăcie, iar scrutinele electorale vor duce la votul în necunoștință de cauză. Insulele de performanță, de bună-voință și de bună-credință în învățământ nu salvează nici măcar aparențele.
De aceea, este necesară:
• Reabilitarea centrelor de învățământ. În județul Bihor au fost începute 107 lucrări de construcţie, reparaţii capitale şi reabilitare ale unor şcoli din judeţ în anii 2007 – 2008. Dintre acestea, 30 de proiecte au fost finalizate, dar lucrările nu au putut fi decontate. Alte 77 de proiecte sunt în curs de finalizare, însă sunt oprite momentan din cauza lipsei de finanţare.
• Achiziția de imobile pentru desfășurarea în condiții normale a activității didactice. Biblioteca Județeană din Satu Mare și 11 școli își desfășoară activitatea în imobile pentru care plătesc chirie. Astfel de situații anormale nu mai sunt permise. Biblioteca Județeană achită o chirie anuală de 138.000 euro, fără TVA. Chiria celor 11 școli se ridică la peste 354.000 euro anual.
În activitatea parlamentară pe care am desfășurat-o până în prezent, 11 întrebări și interpelări au vizat direct zona pe care o reprezint. Amintesc aici principalele teme: reabilitarea drumurilor, atenționarea în privința erorilor care mi-au fost semnalate la Registrul Agricol din Negrești Oaș și la Primăria Păulești, promovarea culturii Țării Oașului, lipsa unei spălătorii moderne în spitalul din Negrești Oaș, reducerea mortalității infantile, rezolvarea problemei Bibliotecii Județene, rezolvarea situației celor 11 unități de învățământ din Satu Mare pentru care Consiliul Județean plătește chirie, insuficienta valorificare a stațiunii turistice Tășnad.
Am depus 84 de amendamente la Legea Bugetului pentru anul 2014. Dintre acestea, 52 vizează județul Satu Mare.

2. Ce-i unește și ce-i desparte pe locuitorii din Regiunea de Nord-Vest?
Ce-i unește? Hărnicia; este cuvântul de ordine în Transilvania și în Regiunea de Nord-Vest. Rar mai găsești așa oameni harnici și cu poftă de muncă.
Ce-i desparte? Strategiile locale de dezvoltare fragmentate. Nu se întâlnesc drumurile europene, care se opresc în granița țării, cu drumurile naționale; nici drumurile județene între ele nu se intersectează de prea multe ori.
Și încă ceva: ceea ce îi unește și îi și desparte este administrația locală fără ținte precise. Ar trebui luat modelul Clujului pentru Regiunea Nord-Vest și a municipiului Alba pentru Regiunea Centru. Cum este să ai atâta putere în rândul Consiliilor Județene, toți din aceeași formațiune politică a USL, încât s-o folosești ca să nu faci nimic esențial? Să trăiești într-un miracol uman, istoric și natural și tu, USL, periodic, să te înstrăinezi de el?

3. Ce merită Transilvania ?
Transilvania merită o strategie de dezvoltare regională integrată și cu viziune pe 20-30 de ani. Transilvania merită să fie modelul de comportament european pentru România. Se poate porni de la redarea circuitului turistic a cetăților refăcute din Sibiu, Brașov, Sighișoara. Turismul a stimulat spiritul întreprinzător al localnicilor. Iar în acest „joc” economic au intrat și investitorii străini. Libertatea capitalului dă măsura spiritului Transilvaniei. Asta înseamnă business și cultură: clasa de mijloc pe care societatea românească o tot caută și n-o găsește.>>

BUSINESS

Ministrul de Finanțe îi asigură pe antreprenori că va fi protejată cota unică și că nu se va accepta reducerea pragului la microîntreprinderi

Published

on

© Marcel Boloș - Faceboook

Ministrul de finanțe, Marcel Boloș, prezent la un eveniment din Sibiu unde a întâlnit peste 200 de antreprenori locali, i-a asigurat pe aceștia că Executivul va proteja cota unică și nu va accepta reducerea pragului la microîntreprinderi.

„Am purtat o discuție foarte constructivă, care s-a concentrat pe ceea ce contează cel mai mult pentru ei: stabilitatea fiscală, sprijinul pentru investiții și programele care pot transforma ideile lor în realitate. Am subliniat că ceea ce scoate Sibiul în față este energia oamenilor de aici. Antreprenorii din regiune creează și produc cu o pasiune specială, fie că vorbim despre industriile tehnologice de vârf, fie despre meșteșugurile tradiționale din Mărginime”, a transmis Marcel Boloș într-un mesaj postat pe pagina de Facebook. 

Acesta le-a prezentat antreprenorilor sprijinul pe care îl vor putea accesa prin programul „România Produce”, planul de 3 miliarde de euro pentru revitalizarea industriei naționale pe care l-a pregătit. 

„Fie că vorbim despre investiții strategice în industria producătoare, sprijin pentru micii industriași, investițiile în sectoarele siderurgic și chimic sau exploatarea și prelucrarea zăcămintelor și bogățiilor solului, toate vor fi componente ale programului pe care sper să le putem pune în consultare cât mai repede”, a mai subliniat Marcel Boloș în contextul vizitei la Sibiu.

Continue Reading

BUSINESS

Nicolae Ciucă se angajează în fața a 400 de oameni de afaceri că România va păstra unică și nu va introduce noi taxe dacă liberalul ajunge la Cotroceni

Published

on

© Nicolae Ciucă/ Facebook

Nicolae Ciucă, președintele și candidatul PNL la funcția de președinte al României, s-a angajat miercuri în fața a 400 de oameni de afaceri că taxele în România vor rămâne neschimbate și nu vor fi introduse unele noi.

“Contactul permanent cu oamenii de afaceri te ține aproape de realitățile economice și de nevoile reale ale antreprenorilor români. A fost o plăcere să mă întâlnesc cu aproape 400 de oameni de afaceri din întreaga țară. Această discuție mi-a confirmat ceea ce știam deja: antreprenorii români au nevoie de un sprijin real, predictibil și eficient”, a scris el, pe Facebook.

În calitate de viitor președinte, alături de PNL la guvernare, mă angajez să păstrăm cota unică, să nu scădem plafonul pentru microîntreprinderi, să nu majorăm TVA-ul și să nu introducem taxe noi“, a subliniat Ciucă.

De asemenea, liderul PNL a precizat că va fi crescută contribuția la pilonul doi de pensii de la 4,75% la 6%, asigurând stabilitate și siguranță pentru viitor.

Totodată, printre prioritățile anunțate de liderul liberal se numără investiții în digitalizarea administrației, reducând astfel birocrația care încă afectează dezvoltarea afacerilor.

“Împreună putem construi o Românie sigură și prosperă, bazată pe inițiativă, inovare și pe o clasă de mijloc puternică!”, a conchis el.

Săptămâna trecută, Ciucă a afirmat, la lansarea programului de guvernare al Partidului Național Liberal, că liberalii trebuie să câștige la alegerile parlamentare și prezidențiale.

În cadrul unui discurs susținut la Casino Sinaia, unde liberalii și-au prezentat programul de guvernare, Ciucă a arătat că miza alegerilor din noiembrie şi decembrie este legată, printre altele, de viitorul economiei româneşti, de bunăstarea clasei de mijloc, de libertate şi siguranţă.

Totodată, pe 24 octombrie, Ciucă și-a lansat programul prezidențial “România prosperă și sigură” cu destinația Cotroceni, axat pe aderarea la OCDE, un stat care nu ia și servește economia, fonduri UE, o justiție liberă de ingerințe și o Armată și industrie puternice.

Printre priorităţile programului lui Nicolae Ciucă se află valorificarea poziţiei geostrategice a României în regiune, în NATO şi UE, independenţa energetică, protejarea şi exploatarea resurselor naturale ale ţării, dezvoltarea clasei de mijloc, susținerea antreprenorilor şi a inovaţiei, un pact pentru satul românesc, o comisie prezidențială pe tema scăderii demografice, un sistem de sănătate eficient, o justiție corectă și eficientă, o armată puternică și o industrie de apărare repornită, iar la capitolul teme externe este inclusă cu prioritate finalizarea aderării României la OCDE, alături de pilonii politicii externe, respectiv Parteneriatul Strategic cu Statele Unite și apartenența la NATO și la Uniunea Europeană.

Continue Reading

BUSINESS

Sameday accelerează expansiunea în Europa Centrală și de Est, așteptând aderarea la Schengen terestru: Ne propunem să conectăm 30 de țări europene și să reducem timpii de transport la o medie de 8 ore între țări

Published

on

© Sameday

Eliminarea controalelor la frontiere terestre prin intrarea deplină a României în spațiul Schengen va reprezenta o nouă oportunitate de dezvoltare pentru companiile din România cu ambiții de jucător economic regional. Aceasta este noua etapă pe care companii precum Sameday, compania de curierat care a introdus livrarea în easybox pe piața din România, o așteaptă pentru a-și intensifica prezența pe piață și a deveni cea mai populară firmă de curierat din Europa Centrală și de Est.

© Sameday

Intrarea în Schengen cu frontierele terestre reprezintă o importantă oportunitate de dezvoltare a comerțului”, a declarat Lucian Baltaru, CEO SAMEDAY Group, pentru CaleaEuropeană.ro, la evenimentul de prezentare a strategiei companiei pentru cel mai așteptat eveniment de comerț online și nu numai al anului, respectiv Black Friday.

SAMEDAY estimează o creștere de peste 40% a numărului de colete livrate de Black Friday la nivel regional, față de anul trecut, sprijinită de investițiile continue în extinderea rețelei easybox și de creșterea capacității operaționale, în timp ce în România vârful de comenzi este așteptat să atingă aproximativ 850.000 de colete într-o singură zi, o creștere de peste 80% față de cea mai aglomerată zi din luna septembrie. 

Obiectiv: Cea mai populară firmă de curierat din Europa Centrală și de Est

Lucian Baltaru, fondatorul Sameday, își propune să transforme compania în cea mai iubită și populară firmă de curierat din Europa Centrală și de Est. După ce au schimbat piața de curierat din România, și-au extins activitatea în Bulgaria și Ungaria, unde au înregistrat deja volume mari de livrări.

În prezent, Sameday înregistrează o creștere de 42% față de anul trecut în România, Ungaria și Bulgaria, cu o creștere de 40% doar pe piața din România. Perioada de vârf a anului începe pe 11 noiembrie, când estimează livrarea a 800.000 de colete zilnic. Grupul poate sorta 120.000 de colete pe oră.

În prezent, rețeaua regională easybox a SAMEDAY a ajuns la aproximativ 7.000 de unități, în creștere cu 40% față de anul trecut. Extinderea rețelei a fost susținută prin investiții semnificative de peste 30 de milioane de euro, pentru dezvoltarea infrastructurii out-of-home. În România, rețeaua easybox numără acum 4.900 de lockere, în creștere cu 1.000 de unități față de anul trecut. În Bulgaria, rețeaua a depășit 900 de unități, cu o creștere de 122% comparativ cu anul trecut, iar în Ungaria, numărul de lockere easybox a atins 1.100 de unități.

Conectarea a 30 de țări europene și China. Livrări la fel de rapide între Budapesta și Sofia precum cele între București și Pitești

Pentru a deveni un jucător important la nivel european, Sameday își propune să conecteze 30 de țări europene și China printr-un ecosistem de curierat integrat, care va permite expedierea coletelor din aplicație între țări precum Germania și Polonia.

Aceasta înseamnă că livrările între Budapesta și Sofia ar putea fi la fel de rapide ca între București și Pitești.

În segmentul livrărilor cross-border, SAMEDAY anticipează o creștere accelerată a numărului de colete, în special pe rutele România-Bulgaria și România-Ungaria, ceea ce reflectă interesul tot mai mare al magazinelor online românești pentru extinderea vânzărilor dincolo de granițe. Compania estimează că, în această perioadă, va livra peste jumătate de milion de colete prin serviciul cross-border, consolidând astfel suportul oferit partenerilor e-commerce în creșterea pe piețele din regiune.

De aceea, eforturile României și ale Bulgariei de a adera și cu frontierele terestre la spațiul Schengen vor reprezenta o gură de oxigen majoră pentru dezvoltarea companiilor de curierat.

Aderarea României la Schengen cu frontierele terestre ar reduce timpii de transport între țări la o medie 8 ore

Potrivit reprezentanților Sameday, serviciul Easybox are o medie de 14 ore de staționare a coletelor, iar campaniile lor recente au redus această medie la 12 ore.

Pentru viitor, extinderea spațiului Schengen va aduce beneficii majore, reducând timpii de transport între țări, de la 6-12 ore în prezent, în medie 8 ore.

Intrarea în Schengen cu frontierele terestre reprezintă o importantă oportunitate de dezvoltare a comerțului”, a declarat Lucian Baltaru.

Sameday a livrat aproape 100 de milioane de colete la nivel regional în 2023 și este prima companie de curierat românească care și-a extins operațiunile dincolo de granițele naționale. Sameday Ungaria a fost lansată în 2020, urmată de filiala bulgară în 2022. De atunci, numărul magazinelor online care optează pentru servicii de transport transfrontalier s-a dublat, înregistrând o creștere de 106% în 2023.

După ce au aderat în zona de liberă circulație Schengen cu frontierele aeriene și maritime în luna martie a acestui an, ca urmare a unei decizii luate la nivelul Consiliului UE în decembrie anul trecut, România și Bulgaria așteaptă o decizie cât mai curând posibil și cu privire la ridicarea controalelor la frontierele terestre. Mai multe studii de specialitate realizate în ultimii ani au arătat că eliminarea controalelor la frontiere prin aderarea la Schengen și a timpilor de așteptare asociați a stimulat comerțul cu bunuri și servicii cu 3% în medie în rândul membrilor Schengen.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
COMISIA EUROPEANA16 minutes ago

Comisia Europeană intensifică monitorizarea alegerilor din România și ordonă TikTok „să păstreze neatinse toate datele și dovezile” privind riscurile sistemice asupra procesului electoral

NATO22 minutes ago

Germania, primul stat UE care reacționează la tentativele Rusiei de a influența alegerile din România: Putin vrea să ne dezbine și să submineze UE și NATO

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI42 minutes ago

Eurodeputatul Victor Negrescu: A fi pro-european și pro-NATO înseamnă fonduri europene, libera circulație, dreptul de a lucra în alte state europene, pace și securitate

REPUBLICA MOLDOVA46 minutes ago

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a solicitat instituirea stării de urgență energetică

ROMÂNIA1 hour ago

ICI București și ACSAPPR au semnat un acord de parteneriat privind dezvoltarea și digitalizarea sectorului agricol și piscicol din România

PARLAMENTUL EUROPEAN1 hour ago

PE, apel către statele UE să impună sancțiuni împotriva liderilor politici pro-ruși din Georgia pentru îndepărtarea dramatică a țării de calea sa europeană

POLITICĂ1 hour ago

Marcel Ciolacu, un nou îndemn către români să iasă la vot: “Să rămânem pe calea europeană, pe calea dezvoltării!

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Rusia este „cea mai mare amenințare pentru securitate”, avertizează ministrul german al apărării

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Comunitatea internaţională trebuie să se opună în continuare ”războiului hibrid” dus de Rusia care face un ”joc cinic”, subliniază ministrul german de externe

ROMÂNIA2 hours ago

SUA denunță în cadrul OSCE “efortul de amploare și bine finanțat al Rusiei de a influența alegerile din România”. Delegația României a părăsit sala la discursul lui Lavrov

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI7 hours ago

Din Parlamentul European, Virgil Popescu îi îndeamnă pe români să iasă la vot: Va fi decisiv pentru viitorul țării. Vrem să avem în continuare fonduri europene să ne dezvoltăm

INTERVIURI1 day ago

INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII1 day ago

Marcel Ciolacu anunță o finanțare de 5 miliarde de euro de la BEI pentru finalizarea de autostrăzi, modernizarea magistralelor feroviare și construcția magistralei de metrou spre Otopeni

INTERVIURI2 days ago

INTERVIU Adrian Furtună, expert la CNCR: Din nevoia de apartenență, romii sunt atrași în cursa întinsă de extrema dreaptă. Mulți nu își cunosc istoria

POLITICĂ2 days ago

Klaus Iohannis: Vom avea alt președinte, alt parlament, alt guvern, dar România rămâne aici, cu mari așteptări de la elitele țării

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 days ago

Reprezentanții TikTok, chestionați de eurodeputați români cu privire la respectarea prevederilor europene privind serviciile digitale în contextul alegerilor prezidențiale din România

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Plenul Parlamentului European va discuta riscurile dezinformării pe TikTok pentru integritatea alegerilor în Europa ca urmare a scrutinului din România

COMISIA EUROPEANA3 days ago

Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE

POLITICĂ4 days ago

Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale

ROMÂNIA5 days ago

Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat

Trending